eLeKtriK EyE Δημοσιεύτηκε December 24, 2004 Κοινοποίηση Δημοσιεύτηκε December 24, 2004 Αναβλήθηκε ξαφνικά χθες το απόγευμα η τελική ψήφιση της κοινοτικής οδηγίας για τις πατέντες στο λογισμικό στην Πολωνία, αφού ο υπουργός Επιστημών και Πληροφορικής Βλαντμίερζ Μαρσίνσκι, ταξίδεψε εκτάκτως στις Βρυξέλλες για να απαιτήσει την αφαίρεση της συγκεκριμένης διάταξης από την ατζέντα. Σύμφωνα με το FFII (Foundation for a Free Information Infrastructure = Ιδρυμα για την ελεύθερη δομή των πληροφοριών), ο κ. Μαρσίνσκι θεώρησε αναγκαίο το ταξίδι αυτό, λόγω της πίεσης που ασκήθηκε στους μόνιμους αντιπροσώπους της Πολωνίας να αποδεχθούν το κείμενο ως είχε. Η απόφασή του χαιρετήθηκε από τις οργανώσεις ενάντια στις πατέντες λογισμικού, οι οποίες ανέφεραν ότι ο κ. Μαρσίνσκι είναι αξιέπαινος για το κουράγιο του. Ο κ. James Heald, εκπρόσωπος του FFII, είπε: "Το γεγονός ότι οι ενστάσεις που κατέθεσε κάθε μιά από τις χώρες-μέλη ήταν μεγαλύτερες από την οδηγία αυτήν καθ'εαυτήν, καταδεικνύει το αστήρικτο και το αντιδημοκρατικό της οδηγίας αυτής." Παράλληλα, η απόφαση αυτή αποδοκιμάστηκε σφοδρά από την EICTA, τον κορμό της Ευρωπαϊκής βιομηχανίας της τεχνολογίας. Ο γενικός διευθυντής της, Mark MacGann προειδοποίησε ότι χωρίς αυτή την κοινοτική οδηγία, η Ευρώπη ρισκάρει "να παγιδευθεί σε μια κατάσταση στην οποία άλλες περιοχές του κόσμου θα μπορούν να επωφεληθούν της Ευρωπαϊκής επένδυσης στις νέες τεχνολογίες, ενώ οι ευρωπαϊκές εταιρίες θα εξασθενούν στις εγχώριες αγορές". Το τι σημαίνει η καθυστέρηση της ψήφισης της οδηγίας είναι ακόμα αβέβαιο, ενώ ο Πολωνός υπουργός ζήτησε χρόνο για να ετοιμαστεί μια εποικοδομητική πρόταση επί του κειμένου. Αρκετές χώρες στηρίζουν τη θέση αυτή, τηρώντας διαφορετική στάση από αυτή που είχαν το Μάιο όταν ψηφίστηκε το κείμενο. Η Γερμανία ήδη έχει δηλώσει ότι το κείμενο "μπορεί να βελτιωθεί περαιτέρω". Είναι πιθανό η προεδρία του Λουξεμβούργου να έχει μια διαφορετική προσέγγιση στο θέμα, επιτρέποντας περισσότερη συζήτηση επί του κειμένου, το οποίο μπορεί να εμφανιστεί στην ατζέντα της επόμενης συνάντησης των Συμβουλίου των υπουργών. Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
eLeKtriK EyE Δημ. December 24, 2004 Author Κοινοποίηση Δημ. December 24, 2004 Έχω μερικές απορίες, αν μπορεί κάποιος ας μου τις λύσει: 1) Η Πολωνία έχει υπουργό Επιστημών και Πληροφορικής. Σε εμάς οι αρμοδιότητες αυτές σε ποιό υπουργείο/υπουργεία υπάγονται; 2) Η Πολωνία έχει άποψη. Εμείς έχουμε; Επίσης θα ήθελα να μάθω την άποψη των προγραμματιστών του forum επί του θέματος. Προσωπικά πιστεύω ότι τα προγράμματα θα έπρεπε να είναι όλα open source. Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
metality Δημ. December 24, 2004 Κοινοποίηση Δημ. December 24, 2004 Αρχικό Μήνυμα από το μέλος eLeKtriK EyE (24 Δεκ. 2004 , 14:37) Έχω μερικές απορίες, αν μπορεί κάποιος ας μου τις λύσει: 1) Η Πολωνία έχει υπουργό Επιστημών και Πληροφορικής. Σε εμάς οι αρμοδιότητες αυτές σε ποιό υπουργείο/υπουργεία υπάγονται; 2) Η Πολωνία έχει άποψη. Εμείς έχουμε; Επίσης θα ήθελα να μάθω την άποψη των προγραμματιστών του forum επί του θέματος. Προσωπικά πιστεύω ότι τα προγράμματα θα έπρεπε να είναι όλα open source. Απάντηση στο 1: Και εμένα αυτό μου έκανε εντύπωση από όλο το κείμενο. Εμείς δεν έχουμε καλά καλά τηλεφωνικό δίκτυο, θες να έχουμε επιστήμες και πληροφορική και μάλιστα με υπουργό????? :mad: :mad: Απάντηση στο 2: Δεν έχουμε. Τα προγράμματα (ο κώδικας) δεν θα έπρεπε να είναι open source κατά τη γνώμη μου. Κάποιοι άνθρωποι ζούνε από το γράψιμο προγραμμάτων. Δεν θα έπρεπε όμως να υπάρχουν και οι πατέντες. Θα μου πεις τώρα και τι να υπάρχει??? Πολύ απλά, να πρέπει να έχεις έγγραφη άδεια του δημιουργού του κώδικα εφ' όσον χρησιμοποιείς από ένα συγκεκριμένο μέγεθος κώδικα και πάνω. Δεν είναι σοβαρό το να σου κάνουν μήνυση επειδή έτυχε ο κώδικας σου για τα κουμπάκια (λέμε τώρα) να είναι οι ίδιες δώδεκα γραμμές με κάποια πατέντα... :mad: :mad: Και επίσης, οι προγραμματιστές θα έπρεπε να κατωχυροθούν (όνειρα...) και με κάποιο τρόπο να συμμετέχουν στα κέρδη και τα δικαιώματα του προϊόντος τους. Τέλος, όσον αφορά στους τελικούς χρήστες, θα έπρεπε όλα τα προγράμματα να είναι απολύτως δωρεάν για μη κερδοσκοπικές χρήσεις (να τα έχεις σπίτι και να τα μαθαίνεις, να κάνεις εργασίες, να διασκεδάζεις κλπ κλπ) αλλά να υπάρχει απίστευτος βούρδουλας για όσους τα χρησιμοποιούν για δουλειά χωρίς να τα αγοράζουν. Περιμένω τις γνώμες σας. Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
eLeKtriK EyE Δημ. December 25, 2004 Author Κοινοποίηση Δημ. December 25, 2004 Αρχικό Μήνυμα από το μέλος metality (24 Δεκ. 2004 , 18:12) Τα προγράμματα (ο κώδικας) δεν θα έπρεπε να είναι open source κατά τη γνώμη μου. Κάποιοι άνθρωποι ζούνε από το γράψιμο προγραμμάτων. Δεν θα έπρεπε όμως να υπάρχουν και οι πατέντες. Θα μου πεις τώρα και τι να υπάρχει??? Πολύ απλά, να πρέπει να έχεις έγγραφη άδεια του δημιουργού του κώδικα εφ' όσον χρησιμοποιείς από ένα συγκεκριμένο μέγεθος κώδικα και πάνω. Δεν είναι σοβαρό το να σου κάνουν μήνυση επειδή έτυχε ο κώδικας σου για τα κουμπάκια (λέμε τώρα) να είναι οι ίδιες δώδεκα γραμμές με κάποια πατέντα... :mad: :mad: Και επίσης, οι προγραμματιστές θα έπρεπε να κατωχυροθούν (όνειρα...) και με κάποιο τρόπο να συμμετέχουν στα κέρδη και τα δικαιώματα του προϊόντος τους. Τέλος, όσον αφορά στους τελικούς χρήστες, θα έπρεπε όλα τα προγράμματα να είναι απολύτως δωρεάν για μη κερδοσκοπικές χρήσεις (να τα έχεις σπίτι και να τα μαθαίνεις, να κάνεις εργασίες, να διασκεδάζεις κλπ κλπ) αλλά να υπάρχει απίστευτος βούρδουλας για όσους τα χρησιμοποιούν για δουλειά χωρίς να τα αγοράζουν. Περιμένω τις γνώμες σας. Ένας open source κώδικας σχεδόν πάντα βελτιώνεται από όλους και το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι πολύ καλό. Απόδειξη όλα τα προγράμματα που φτιάχνονται στο sourceforge. Το κριτήριο που θέτεις (το μέγεθος του κώδικα) είναι πολύ ασαφές, μπορεί να έχεις χίλιες άχρηστες γραμμές, ενώ 2-3 άλλες να κάνουν κάτι πολύ έξυπνο, γιατί να μπορεί ο άλλος να στις πάρει; Η κατοχύρωση των προγραμματιστών που λες είναι μια πονεμένη ιστορία, δε νομίζω ότι μπορεί να γίνει κάτι γι' αυτό. Τέλος συμφωνώ στο ότι τα προγράμματα για εμπορική χρήση θα πρέπει να είναι τα μόνα που χρεώνονται. Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
MemphisX Δημ. December 25, 2004 Κοινοποίηση Δημ. December 25, 2004 Αρχικό Μήνυμα από το μέλος eLeKtriK EyE (25 Δεκ. 2004 , 06:39) Ένας open source κώδικας σχεδόν πάντα βελτιώνεται από όλους και το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι πολύ καλό. Απόδειξη όλα τα προγράμματα που φτιάχνονται στο sourceforge. Το κριτήριο που θέτεις (το μέγεθος του κώδικα) είναι πολύ ασαφές, μπορεί να έχεις χίλιες άχρηστες γραμμές, ενώ 2-3 άλλες να κάνουν κάτι πολύ έξυπνο, γιατί να μπορεί ο άλλος να στις πάρει; Η κατοχύρωση των προγραμματιστών που λες είναι μια πονεμένη ιστορία, δε νομίζω ότι μπορεί να γίνει κάτι γι' αυτό. Τέλος συμφωνώ στο ότι τα προγράμματα για εμπορική χρήση θα πρέπει να είναι τα μόνα που χρεώνονται. Για να μην ξεχνιώμαστε οι πατέντες οταν πρωτοεμφανίστηκαν πολλά χρόνια πριν αφορούσαν αποκλειστικά μηχανικές ανακαλύψεις (π.χ. ο τρόπος που δελεύει ένα ασανσερ) και μπορούμε να πούμε άνετα οτί μέσω αυτών προστατευόταν πολύ εύκολα οι οι δημιουργοί τους και φυσικά κατα κάποιο τρόπο προοθούσε την βιομηχανική ανάπτυξη. Τα πράγματα όμως με τις πατέντες λογισμικού είναι πάρα πολύ διαφορετικά. Το όλο θέμα είναι ένα σημάδι τον καιρών μας μιας και θυμίζει τις διάφορες υποθέσεις copyright σχετικά με ονόματα και άλλα δήθεν κατοχυρομένα στοιχεία (βλέπε υπόθεση Lindows και μύνηση από M$ λόγο ομοιότητας ονόματος με τα Windows), όπου οι μεγάλες εταιρίες σκοτώνουν τις μικρές και προσπαθούν να βγάλουν ξύγκι από την μύγα. Είναι οι μόνοι κερδισμένοι από τις πατέντες λογισμικού μαζί βέβαια με τους δικηγόρους και τις χρυσές δουλειές που κάνουν εξαιτίας αυτών. Για να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Ένα πρόγραμμα αφού γραφτεί σε κάποια γλώσσα πρέπει να μεταφραστεί σε γλώσσα μηχανής. Αποτέλεσμα αυτού είναι ο κώδικας να είναι κλειστός και να μην μπορεί να τον δει κανείς και άρα να μην μπορεί να τον αντιγράψει και να τον χρησιμοποιήσει (εκτός κι αν είναι τρελό μυαλό και μπορεί να καταλάβει τον αλγόριθμο διαβάζοντας τον σε Assembly, αλλά για να είναι τόσο μυαλό μάλλον δεν θα χάσει τον χρόνο του, γιατί θα είναι κανένας ακριβοπληρομένος optimiser). Γνωρίζοντας λοιπον ότι δε μπορει να αντιγραφτεί κομμάτι του προγράμματος και ήδη το πρόγραμμα προστατεύεται από τα copyrights τότε οι πατέντες είναι τελείως άχρησες. Γιατί τις χρειαζόμαστε τότε? Αν δείτε μία από τις ήδη κατοχυρομένες πατέντες θα καταλάβετε. Για παράδειγμα το "διπλο κλικ" είναι μια κατοχυρομένη πατέντα στη Microsoft (μιλάμε πάντα για Αμερική). Κατι τόσο απλό κι όμως άν κάποιος θέλει να φτιάξει Λειτουργικό σύστημα που θα έχει διπλό κλικ πρέπει να πάρει την άδεια από την Microsoft. Αυτό όμως έρχεται σε αντίθεση με την ελευθερία λόγου. Δεν μπορείς να κάνεις τίποτα που να έχει έστω και μία ομοιότητα με κατι προηγούμενο ακόμα κι αν δεν το ήξερες... Φανταστείτε τι θα γινόταν αν απλοί αλγόριθμοι όπως αυτός της Bubblesort οι οποίοι διδάσκονται σχεδόν σε όλες τις σχολές πληροφορικής όλου του κόσμου κατοχυρόνονταν σε κάποιον σαν πατέντα. Τέλος οι πατέντες έρχονται αντίθετες με το ανοιχτό λογισμικό. Σίγουρα δεν πρέπει όλα τα προγράμματα να είναι ανοιχτά γιατί τότε δεν θα υπάρχει ουσιαστικό κέρδος για τους δημιουργούς των προγραμμάτων. Άλλα οι πατέντες καθιστούν αδύνατο να υπάρχουν προγράμματα με ανοιχτό κώδικα. Γιατί? Γιατι πολύ απλά όλα τα πργράμματα ανοιχτού λογισμικού είναι δωρεάν που σημαίνει ότι ο δημιουργός του έχει μηδενικό κέρδος. Ετσί για να κατοχυρώσει μια πατέντα για το πρόγραμμά του θα βγει μείων οικονομικά. Κι ας μην ξεχνάμε οτι αργότερα ο αρχικός αλγόριθμος μάλλον θα υποστεί πάρα πολλές αλλαγές από τρίτους για διάφορους λόγους. Τι γίνεται τότε με τις πατέντες? Και στην περίπτωση που ο δημιουργός δεν κατοχυρώσει πατέντα και αργότερα μια εταιρία έρθει και δημιουργησει εμπορικό πρόγραμμα που χρησιμοποιεί κομμάτι του κώδικα και κατοχυρώσει και πατέντα τοτε πολύ εύκολα βλέπουμε το conflict που δημιουργείτε μεταξύ πατεντών και copyrights μιας και η πατέντα είχε εφευρεθεί νωρίτερα κι από άλλον, ο οποίος στην προκείμενη περίπτωση θεωρείτε και παραβάτης... Παράθεση http://users.otenet.gr/~bobotis/bannersmall.gif Follow me on twitter Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
brutus Δημ. December 26, 2004 Κοινοποίηση Δημ. December 26, 2004 Εγώ πάντως όταν διαβάζω για "πατέντες" γενικά μου έρχεται στο νου η περίφημη "Πατέντα Σέλντεν" (ή κάπως έτσι), που εφαρμόσθηκε στις αρχές της άνθησης της βιομηχανίας στην Αμερική. Ο άνθρωπος δεν ήταν μηχανικός αλλά δικηγόρος. Είχε λοιπόν κατοχυρώσει μια πατέντα (δεν ξέρω περισσότερα) όπου κάθε αυτοκινητοβιομηχανία έπρεπε να τον πληρώνει για κάθε αυτοκίνητο που έβγαζε στην αγορά. Έτσι ο Σέλτεν έβγαλε μια περιουσία χωρίς... να κάνει τίποτα, απλά επειδή έτυχε να "πέσει" στην κατάλληλη έδρα δικαστηρίου. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι δεν είναι de facto το ότι η πατέντα προφυλάσσει το δημιουργό. Δεν ξέρω, μου φαίνεται πολύ λεπτό το θέμα για να ταχθώ υπέρ της μιας ή της άλλης άποψης. Ίσως η λύση να βρίσκεται κάπου στη μέση... Πάντως σε γενικές γραμμές είμαι κατά της πατέντας... Παράθεση http://www.myphone.gr/gallery/data/500/874.gif MyPhone Forum Moderator @ "Κινητά τηλέφωνα" Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
hostis Δημ. January 3, 2005 Κοινοποίηση Δημ. January 3, 2005 Αρχικό Μήνυμα από το μέλος eLeKtriK EyE (24 Δεκ. 2004 , 13:37) 1) Η Πολωνία έχει υπουργό Επιστημών και Πληροφορικής. Σε εμάς οι αρμοδιότητες αυτές σε ποιό υπουργείο/υπουργεία υπάγονται; Οι αρμοδιότητες αυτές κατανέμονται στα υπουργεία ανάπτυξης και εθνικής παιδείας. Αρμόδια για τα τεχνολογικά ζητήματα και για την πληροφορική είναι η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου ανάπτυξης. Παράθεση [sIGPIC][/sIGPIC] Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
Recommended Posts