Jump to content

Nokia: Η καλή οικονομική πορεία και το μέλλον στην αγορά των κινητών συσκευών


lariser
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

[imgalign]http://news.myphone.gr/nokia.png[/imgalign]Η ολοκλήρωση της εξαγοράς του τμήματος Devices & Services της Nokia, από την Microsoft έναντι 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα τέλη Απριλίου, δέχθηκε έντονη κριτική και από στελέχη των δύο εταιρειών. Από τη μεριά της Microsoft, ήταν μια πρωτοβουλία του Steve Balmer για να δώσει την αναγκαία ώθηση στην αργή εξάπλωση της πλατφόρμας Windows Phone αλλά επιβλήθηκε σχεδόν «πραξικοπηματικά» στο ΔΣ της εταιρείας. Με τη βαθμιαία εξάλειψη του Nokia brand από την σειρά συσκευών Lumia, η στρατηγική αυτή δείχνει ακόμα πιο αμφιλεγόμενη, αφού μέρος της αξίας που αγοράστηκε ήταν ή ίδια η ταυτότητα των συσκευών που στα μάτια των καταναλωτών διατηρεί ακόμα το κύρος της. Στην ουσία, αυτό που έμεινε από την εξαγορά ήταν η τεχνογνωσία και το χαρτοφυλάκιο πατεντών που σε ορισμένα σημεία, που αφορούν τεχνολογίες φωτογραφίας και απεικόνισης, παραμένουν ακόμα στην αιχμή.

 

Η Nokia, από την άλλη, μπόρεσε να ανασάνει οικονομικά τόσο από το κέρδος της εξαγοράς όσο και από την απαλλαγή της από την χρηματοδότηση ενός τμήματος που είχε καταστεί ζημιογόνο. Εστιάζοντας στην ανάπτυξη εξοπλισμού δικτύων, ενός τομέα όπου παραμένει ισχυρός παίκτης, η εταιρία κάνει μια θετική πορεία που επιβεβαιώνεται με τα οικονομικά στοιχεία για το 3ο τρίμηνο του 2014, όπου ο τζίρος έφτασε στα 4,18 δισεκατομμύρια δολάρια που μεταφράζονται στο διόλου ευκαταφρόνητο κέρδος των 946 εκατομμυρίων δολαρίων. Μια άλλη γνωστή δραστηριότητα που παρέμεινε στην εταιρία είναι η υπηρεσία χαρτογράφησης και υπηρεσιών πλοήγησης HERE Maps η οποία παρουσίασε άνοδο 12% και κέρδος της τάξης των 299 εκατομμυρίων δολαρίων, παρά την ύπαρξη εφαρμογής μόνο για WP.

 

Οι τελευταίες κινήσεις, όπως, το άνοιγμα της υπηρεσίας HERE ή η εμφάνιση του Z Launcher για συσκευές Android, πέρα από την απαγκίστρωση από την πλατφόρμα των WP δείχνουν και μια διάθεση της εταιρίας να αναζητήσει επιχειρηματικές ευκαιρίες, στα παλιά της λημέρια. Η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του τριμήνου στους επενδυτές, ήταν μια καλή ευκαιρία για τον Rajeev Suri, πρόεδρο και CEO της Nokia, για να τονίσει ακριβώς αυτή την πρόθεση, αλλά επισημαίνοντας ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο όταν αρθούν οι περιορισμοί που υφίστανται από το συμβόλαιο με την Microsoft. Πέρα, από τις διαθέσεις των μετόχων, η θολή αυτή τοποθέτηση αναπτέρωσε το ηθικό στους πολλούς φανατικούς αγοραστές των συσκευών της εταιρίας που αντιμετώπισαν την εξαγορά του Nokia Devices & Services από την Microsoft, ως προδοσία.

 

Είναι γνωστό ότι η εταιρία, μέσω του τμήματος Nokia Technologies, διατηρεί ένα σημαντικό τμήμα πατεντών και για τις οποίες παραχωρεί άδεια χρήσης στην Microsoft. Εξαιτίας αυτού, το τμήμα σημείωσε άνοδο πωλήσεων της τάξης του 9%, φτάνοντας τα 139 εκατομμύρια δολάρια. Με όχημα τις σχετικές τεχνολογίες, την παράδοση στην κατασκευή premium κινητών και το κύρος της να συνεχίζει να έχει ισχύ στους καταναλωτές, θα μπορούσε να σε σύντομο χρονικό διάστημα να ξαναμπεί στην αγορά των κινητών συσκευών. Η ασθενής πορεία του Sailfish, ενός λειτουργικού που έχει τις ρίζες του στις παλιότερες προσπάθειες της εταιρείας να χτίσει μια πλατφόρμα για smartphones και η παγιωμένη εικόνα της αγοράς δεν αφήνει πολλά περιθώρια για επιλογή λύσεων από το μηδέν. Επίσης, είναι αδιευκρίνιστο το κομμάτι των τεχνολογιών αιχμής που έχουν περάσει στην κατοχή της Microsoft, όπως και οι περιορισμοί που προκύπτουν από τους όρους της εξαγοράς. Ειδικά για τη χρήση του εμπορικού σήματος Nokia για συσκευές, αυτό είναι καθοριστικής σημασίας. Πριν διατυπωθεί η πρόθεση του Suri, αρκετοί παράγοντες που συμμετείχαν στις διαδικασίες της εξαγοράς ισχυρίζονταν πως οι όροι που συμφωνήθηκαν ήταν ουσιαστικά απαγορευτικές για οποιοδήποτε τέτοια κίνηση της Nokia στο μέλλον.

 

Οι αναλυτές αναμένουν ότι η φινλανδική εταιρεία θα δράσει πιο κυκλωτικά, αναζητώντας μεγαλύτερο χώρο στον τομέα των υπηρεσιών και παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες σε άλλους κατασκευαστές mobile συσκευών, πλην της Microsoft. Πολλοί νέοι παίκτες, με προέλευση τις αναδυόμενες και μεγάλες αγορές της Κίνας και της Ινδίας μπορεί να έχουν ισχυρό πλεονέκτημα σε επίπεδο κόστους, αλλά δεν έχουν την εμπειρία να χτίσουν ώριμα και ποιοτικά εξελιγμένα προϊόντα. Είναι ένας χώρος που η Nokia έχει ισχυρές βάσεις και τεχνογνωσία που εκτείνεται στις διαδικασίες κατασκευής, τον ποιοτικό έλεγχο, την τεχνική υποστήριξη μετά την πώληση κ.ά. Είναι προφανές, ότι πιο φιλόδοξα πλάνα, όπως η παρουσίαση νέων συσκευών από την ίδια την εταιρία, απαιτούν ροές κεφαλαίων που ξεπερνούν τις δυνατότητες της εταιρίας σήμερα και θα μπορούσαν να προκύψουν αν πετύχει ένα πλάνο σαν κι αυτό που περιγράφεται παραπάνω.

 

[via]

PS
Link to comment
Share on other sites

Τον τάφο της τον άνοιξε μόνη της, επιλέγωντας ceo φίδι (στην ουσία επιλέγωντας τον δρόμο της microsoft) και μη κάνωντας σωστές διορθωτικές κινήσεις εκεί που πονούσε. Τώρα χαιρετα μου τον πλάτανο. Ας γίνει μια από τις πολλές εταιρίες και αν δούμε κάτι που να αξίζει το συζητάμε (όπως με όλους). Πάνε οι εποχές που παίρναμε nokia με κλειστά μάτια.
Link to comment
Share on other sites

Αυτό που βλέπω εγώ ειναι τη διάθεση μιας NOKIA να δραστηριοποιηθεί στον τομέα της παροχής υπηρεσιών, όχι στην κινητή τηλεφωνία όπου the ship has sailed.

 

Εννοείται , ότι οι ρομαντικοί περιμένουν the return of the empire, αλλά... με τα όνειρα θα μείνουν.

 

 

Οι αναλυτές αναμένουν ότι η φινλανδική εταιρεία θα δράσει πιο κυκλωτικά, αναζητώντας μεγαλύτερο χώρο στον τομέα των υπηρεσιών και παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες σε άλλους κατασκευαστές mobile συσκευών, πλην της Microsoft. Πολλοί νέοι παίκτες, με προέλευση τις αναδυόμενες και μεγάλες αγορές της Κίνας και της Ινδίας μπορεί να έχουν ισχυρό πλεονέκτημα σε επίπεδο κόστους, αλλά δεν έχουν την εμπειρία να χτίσουν ώριμα και ποιοτικά εξελιγμένα προϊόντα. Είναι ένας χώρος που η Nokia έχει ισχυρές βάσεις και τεχνογνωσία που εκτείνεται στις διαδικασίες κατασκευής, τον ποιοτικό έλεγχο, την τεχνική υποστήριξη μετά την πώληση κ.ά. Είναι προφανές, ότι πιο φιλόδοξα πλάνα, όπως η παρουσίαση νέων συσκευών από την ίδια την εταιρία, απαιτούν ροές κεφαλαίων που ξεπερνούν τις δυνατότητες της εταιρίας σήμερα και θα μπορούσαν να προκύψουν αν πετύχει ένα πλάνο σαν κι αυτό που περιγράφεται παραπάνω
Αυτό ακριβώς το κομμάτι με βρίσκει σύμφωνο.
Our greatest weakness lies in giving up. The most certain way to succeed is always to try just one more time -- Thomas A. Edison
Link to comment
Share on other sites

Δεν αποκλείω και μια οριστική πώληση του brand Nokia σε κάποιον κινέζο όσον αφορά τα smartphones κι όταν αυτα επιτρέψει η συμφωνία να κυκλοφορήσουν.

SEX is like NOKIA (connecting people)

http://i.imgur.com/zWrMLZe.jpg

Link to comment
Share on other sites

Δεν έχω καταλάβει ακόμα τη συμφωνία που υπέγραψαν οι δυο μεριές. Λέγονται πολλά, αλλά δεν ξέρουμε τι πραγματικά έγινε.

Έχοντας δει πάντως τόσα πολλά στο σήριαλ Nokia, λέγοντας ότι αυτό δεν γίνεται, πιστεύω ότι στο μέλλον θα δούμε πολλές ακόμα εκπλήξεις.

Φιλικά Γιώργος
Link to comment
Share on other sites

Μια άλλη γνωστή δραστηριότητα που παρέμεινε στην εταιρία είναι η υπηρεσία χαρτογράφησης και υπηρεσιών πλοήγησης HERE Maps η οποία παρουσίασε άνοδο 12% και κέρδος της τάξης των 299 εκατομμυρίων δολαρίων, παρά την ύπαρξη εφαρμογής μόνο για WP.

 

 

Μα οι here maps ειναι δωρεαν στα wp...

κατι δε λεει σωστα η ειδηση μου φαινεται.

Lumia 1020 προς πώληση. Link
Link to comment
Share on other sites

Νομίζω οτι με εύκολο ή δύσκολο τρόπο θα δούμε πάλι συσκευές απο την φιλανδική εταιρία...

μπορεί για μερικά χρονιά πχ. να τα λέει Sailnok (από το Sailfish και το Nokia) ή όπως αλλιώς θέλουν.. και μετά να υπάρξει μεταβατική περίοδος σε nokia.. (ουπς κάτι μας θυμίζει αυτό ε; ) αλλά έχω σχεδόν αποκλείσει το ενδεχόμενο να μην ασχοληθούν...

Εδώ κατασκευαστής ελαστικόν απο την Φιλανδία εχει βγάλει ελαστικά nokian μόνο και μόνο για να κλέβει λίγο από την αίγλη του κολοσσού.... και νομικά δεν πρέπει να βρήκε μπελά... anyway...

Tώρα που έχει βγει και το Jolla Launcher επίσημα ίσως είναι προάγγελος εξελίξεων ...

και ίσως κάπου ανάμεσα σε Jolla (stella) Launcher , Z Launcher και το Sailfish να βρίσκετε το επόμενο Νοκια OS.

-------------------------------------------------------------

Life is what happens when your cell phone is charging.

Link to comment
Share on other sites

Η εταιρία Nokian Tyres ήταν κάποτε τμήμα της ίδιας της Nokia όπου τις δεκαετίες 1980-1990 πούλησε όπως και τα τμήματα υπολογιστών (Nokia Data, γκουγκλάρετε Nokia MikroMikko και θα δείτε) τα τμήματα ηλεκτρονικών αγαθών (walkman, video καστέτες, οθόνες κλπ), χημικών και χαρτιού για να επικεντρωθεί στην αγορά κινητών. Μάλιστα η ονομασία προκύπτει από την περιοχή Nokia.

 

Στο θέμα τώρα, το comeback μιας τόσο καινοτόμας εταιρίας μόνο καλό είναι για εμάς και ελπίζω να γίνει σύντομα, άλλωστε από ότι φαίνεται και η ίδια η Nokia θέλει να ξανασχοληθεί με την αγορά κινητών τηλεφώνων.

Link to comment
Share on other sites

Μα οι here maps ειναι δωρεαν στα wp...

κατι δε λεει σωστα η ειδηση μου φαινεται.

απο την συμφωνία να μπει δωρεάν στα sumsung σίγουρα πήρε χρήματα...

-------------------------------------------------------------

Life is what happens when your cell phone is charging.

Link to comment
Share on other sites

Μα οι here maps ειναι δωρεαν στα wp...

κατι δε λεει σωστα η ειδηση μου φαινεται.

 

Here maps υπάρχουν και σε αυτοκίνητα οπότε παίρνουν license fees και από εκεί

Link to comment
Share on other sites

Μα οι here maps ειναι δωρεαν στα wp...

κατι δε λεει σωστα η ειδηση μου φαινεται.

Είναι τώρα, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει.

Εσένα σου φαίνεται λογικό να το κάνει αυτό δωρεάν;

Φιλικά Γιώργος
Link to comment
Share on other sites

απο την συμφωνία να μπει δωρεάν στα sumsung σίγουρα πήρε χρήματα...

Δε νομιζω να προλαβαν να μετρησουν και τα χρηματα αυτα μιας και το αρθρο μιλαει καθαρα για (μονο χαρτες για WP)

Here maps υπάρχουν και σε αυτοκίνητα οπότε παίρνουν license fees και από εκεί

απο εκει ναι :)

αλλα και παλι πολλα δεν ειναι για χαρτες αυτοκινητων?

Είναι τώρα, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει.

Εσένα σου φαίνεται λογικό να το κάνει αυτό δωρεάν;

 

και σωστα θα κανει να τους χρεωσει. το θεμα ειναι οτι αυτη την περιοδο (που ακομα ειναι αχρεωτοι) η νοκια πηρε τοσα λεφτα απο κατι τσαμπα.

 

ισως η MS να τους δινει καποιο fee για καθε συσκευη που πωλειται μιας και καρπωνεται πλεον ολο το χρημα...

Lumia 1020 προς πώληση. Link
Link to comment
Share on other sites

ισως η MS να τους δινει καποιο fee για καθε συσκευη που πωλειται μιας και καρπωνεται πλεον ολο το χρημα...

 

Το licensing υπηρεσιων Here ειχε ανακοινωθει στο πακετο της αρχικης συμφωνιας MS-Nokia (νομιζω για 5ετια). Για τον τελικο χρηστη που αγοραζει συσκευη μπορει να ειναι δωρεαν, αλλα (οπως ειναι λογικο) η MS πληρωνει την Nokia για να υπαρχουν οι συγκεκριμενες υπηρεσιες και στις συσκευες μετα την εξαγορα.

- Xiaomi Redmi Note 3

- Asus Vivotab Note 8

Link to comment
Share on other sites

Μα οι here maps ειναι δωρεαν στα wp...

κατι δε λεει σωστα η ειδηση μου φαινεται.

Στα Nokia wp...

Link to comment
Share on other sites

Το έχω σίγουρο το ότι η Nokia θα επιστρέψει στο μέλλον στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας.χλωμό να μην επιστρέψει.ανασυγκρότηση δυνάμεων και βουρ.

Η υπομονή είναι πικρή,αλλά ο καρπός της είναι γλυκός.

Link to comment
Share on other sites

Το έχω σίγουρο το ότι η Nokia θα επιστρέψει στο μέλλον στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας.χλωμό να μην επιστρέψει.ανασυγκρότηση δυνάμεων και βουρ.

 

Όλα εξαρτώνται από τη συμφωνία πώλησης που υπέγραψε με την Microsoft.

Φιλικά Γιώργος
Link to comment
Share on other sites

Το licensing υπηρεσιων Here ειχε ανακοινωθει στο πακετο της αρχικης συμφωνιας MS-Nokia (νομιζω για 5ετια). Για τον τελικο χρηστη που αγοραζει συσκευη μπορει να ειναι δωρεαν, αλλα (οπως ειναι λογικο) η MS πληρωνει την Nokia για να υπαρχουν οι συγκεκριμενες υπηρεσιες και στις συσκευες μετα την εξαγορα.

μωρε λογικο ειναι... αλλα ειναι τοσα τα λεφτα ωστε να βγαλει τοσο κερδος η νοκια? τι να πω bravo! :)

Στα Nokia wp...

 

ε, ποσα wp δεν ειναι νοκια...... :D

Lumia 1020 προς πώληση. Link
Link to comment
Share on other sites

Έτσι όπως διαμορφώνεται η αγορά, είναι καλύτερα για τη Νokia να επικεντρωθεί σε παροχή υπηρεσιών. Αν διατηρήσει ανέπαφο το αισθητήριο της, όταν αντιληφθεί ότι η κατάσταση αλλάζει, μπορεί να προσπαθήσει να επανέλθει στα παλιά γνωριμά της λημέρια.
http://imageshack.com/a/img854/9724/9yva.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Κοινοποίηση

×
×
  • Create New...