Jump to content

Ξεκλειδώνουμε τον bootloader στις Xperia συσκευές μας


anastasiszn
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

 

Είναι γνωστό ότι το Android μας δίνει τη δυνατότητα να παραμετροποιήσουμε μέχρι τέλους τις συσκευές μας επεμβαίνοντας και στο λειτουργικό σύστημα αν θέλουμε. Για να επιτευχθεί όμως αυτό το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνει κάποιος είναι να ξεκλειδώσει τον bootloader της συσκευές για να έχει πρόσβαση στα υπόλοιπα partition της συσκευής μας.

 

Πολλές εταιρίες υποστηρίζουν το hacking στο Android προσφέροντας εργαλεία που μας βοηθούν να τα καταφέρουμε και μία από αυτές είναι η Sony η οποία έχει δημιουργήσει μία σελίδα στο ίντερνετ με οδηγίες για το ασφαλές ξεκλείδωμα του bootloader. Επειδή λοιπόν δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από τις οδηγίες του ίδιου του κατασκευαστή, σήμερα θα δούμε πώς ξεκλειδώνουμε τον bootloader στις Xperia συσκευές με τις επίσημες οδηγίες της Sony. Η μέθοδος λειτουργεί για τις περισσότερες συσκευές της Sony και ο μόνος ζημιογόνος παράγοντας από τη διαδικασία είναι το γεγονός ότι χάνουμε για πάντα την εγγύηση.

Πολύ σημαντικό!

 

Οι Xperia συσκευές έχουν όμως μία ιδιαιτερότητα. Διαθέτουν το TA partition, ένα χώρο στον οποίο αποθηκεύονται όλα τα κλειδιά DRM των λογισμικών που έχει δημιουργήσει η ίδια όπως για παράδειγμα το Bravia Engine. Αν χαθούν αυτά τα κλειδιά χάνουμε για πάντα το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα λογισμικά όταν και εφόσον επιστρέψουμε στο επίσημο firmware της Sony. Καλό θα είναι λοιπόν να πάρουμε ένα backup από το TA partition κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα εύκολο μέσω της εφαρμογής SA Manager την οποία για να χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να έχουμε κάνει πρώτα root στη συσκευή μας.

 

Τι θα χρειαστούμε;

 

Πρώτα από όλα θα πρέπει να δούμε αν η συσκευή μας έχει τη δυνατότητα να ξεκλειδώσει τον bootloader της και αυτό γίνεται πολύ εύκολα πατώντας στον dialer:

*#*#7378423#*#*

Στο μενού που θα μας εμφανίσει πηγαίνουμε "Service info > Configuration > Rooting Status" και ελέγχουμε αν η επιλογή "Bootloader unlock allowed" είναι στο "Yes". Αν είναι εντάξει μπορούμε να συνεχίσουμε και θα χρειαστούμε επίσης τα παρακάτω:

 

 

  • Το IMEI της συσκευής (πατώντας *#06# στον dialer). Σημειώστε το κάπου χωρίς τις παύλες.
  • Εγκατεστημένο το Fastboot στον υπολογιστή μας
  • Τον fastboot driver για τη συσκευή μας αν χρησιμοποιούμε υπολογιστή Windows

 

Η διαδικασία

 

Η διαδικασία είναι σχεδόν ίδια σε όλες τις Xperia συσκευές και οι οδηγίες που παρέχονται στη σελίδα της Sony είναι απλές και κατανοητές. Η Sony μας λέει ότι χρειαζόμαστε Windows υπολογιστή, αλλά το δοκιμάσαμε και σε Linux/Mac και λειτουργεί μια χαρά.

 

Προχωρήστε στη διαδικασία με δική σας ευθύνη και έχετε υπ' όψιν σας ότι ξεκλειδώνοντας τον bootloader, χάνετε την εγγύηση.

 

 

  • Από τον υπολογιστή μας πηγαίνουμε στη διεύθυνση http://unlockbootloader.sonymobile.com/ και πατάμε το 'Start Unlocking the Bootloader' που βρίσκεται στο κάτω μέρος.
  • Στην επόμενη σελίδα πηγαίνουμε και πάλι στο κάτω μέρος, αφού έχουμε ελέγξει ότι η συσκευή μας υποστηρίζεται και πατάμε "Continue".
  • Η σελίδα θα μας παραπέμψει και σε άλλες σελίδες στις οποίες θα πρέπει να συμφωνήσουμε με τους όρους χρήσης. Πατάμε σε όλες "Accept"/"OK"/"Proceed" μέχρι να φτάσουμε στην επιλογή "Create Unlock request".
  • Προσθέτουμε το IMEI της συσκευής μας (μερικές φορές χωρίς τον τελευταίο αριθμό), το όνομα και το email μας.
  • Θα λάβουμε έναν κωδικό κλειδώματος στο email μας, τον οποίο θα χρειαστούμε στην πορεία.
  • Ανοίγουμε ένα τερματικό / γραμμή εντολών.
  • Πηγαίνουμε στη φάκελο που βρίσκεται το fastboot μέσω του τερματικού (εντολή: cd + τη διαδρομή του φακέλου).
  • Απενεργοποιούμε τη συσκευή μας.
  • Κρατάμε το πλήκτρο Volume Up πατημένο και τη συνδέουμε στον υπολογιστή μας για να μπει σε fastboot mode.
  • Στο τερματικό δίνουμε την παρακάτω εντολή:

 

Windows:

fastboot.exe -i 0x0fce getvar version

Linux / Mac:

./fastboot -i 0x0fce getvar version

Αν μας απαντήσει με την τιμή "0.5" σημαίνει ότι έχουμε εγκαταστήσει σωστά τον driver και μπορούμε να συνεχίσουμε.

 

 

  • Δίνουμε την παρακάτω εντολή αντικαθιστώντας τη λέξη "KEY" με τον κωδικό που λάβαμε μέσω email:

 

Windows:

fastboot.exe -i 0x0fce oem unlock 0xKEY

Linux / Mac:

./fastboot -i 0x0fce oem unlock 0xKEY

oie_187028Bihdufbm.png.3d3976d11317e0e48874a77356b5ad14.png

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Ακολούθησα τον παραπάνω οδηγό, εμφάνισε όλες τις σωστές τιμές ,όλα έγιναν εντάξει αλλά μόλις έκλεισα το τερματικό κ άνοιξα το κινητό, έπεσε σε bootloop. Με το flashtool ομως επέστρεψε σε κανονική κατάσταση κ ο bootloader έμεινε ξεκλειδωτος, οπότε μην αγχωθειτε αν είστε από τους άτυχους .

 

Ευχαριστώ πολύ για τις οδηγίες :)

[sIGPIC][/sIGPIC]
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Καλό θα είναι λοιπόν να πάρουμε ένα backup από το TA partition κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα εύκολο μέσω της εφαρμογής SA Manager την οποία για να χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να έχουμε κάνει πρώτα root στη συσκευή μας.

 

Ναι, αλλά για να κάνουμε root στη συσκευή, δεν χρειάζεται πρώτα να έχουμε ξεκλειδώσει τον bootloader;

(Σύμφωνα με το ότι λέει εδώ: http://www.doctorandroid.gr/2012/02/android-basics-root.html)

 

Το Root λοιπόν στο Android είναι μια διαδικασία που αποτελείται από:

 


  • Το ξεκλείδωμα του bootloader της συσκευής

  • Την εγκατάσταση μιας μεταποιημένης recovery

  • Την εγκατάσταση της εφαρμογής superuser

 

H έλλειψη ενός εκ των τριών απαιτήσεων, καθιστά τη διαδικασία ανολοκλήρωτη. Για παράδειγμα αν έχουμε κάνει root στη συσκευή μας και της αλλάξουμε τη ROM με μία η οποία δε διαθέτει την εφαρμογή superuser, ο bootloader θα συνεχίσει να είναι ξεκλείδωτος αλλά η έλλειψη της εφαρμογής superuser δε θα μας επιτρέπει να τρέξουμε εφαρμογές root. Θα πρέπει λοιπόν να ξαναεγκαταστήσουμε το superuser για να κλείσουμε ξανά τη διαδικασία.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
Καλησπερα. Εχω το wt19i το οποιο απο οσο ξερω εχει ξεκλειδωτο bootloader. Το θεμα ειναι οτι το pc companion δεν με αφηνει να κανω update στην τελευταια εκδοση. Γιατι γινεται αυτο? Πως μπορω να κλειδωσω τον bootloader?? Θελω να επαναφερω το κινητο στην εργοστασιακη του κατασταση . Αν ειναι εφικτο θα μπορουσατε να μου απαντησετε στο johnnykleovoulos@gmail.com ?? Ευχαριστω πολυ.
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Κοινοποίηση

×
×
  • Create New...