Jump to content

Linux vs Windows

kallitheotis
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

Θα πω απλά για μία έκδοση του Linux που είχα αγοράσει πριν από 0.5 χρόνο περίπου. Ήταν η redhat 9 (Professional, την είχα βρει σε καλή τιμή). Συνοδευόταν από 4 (τέσσερα!!) εγχειρίδια οδηγιών (Getting Started, Reference Guide, installation guide, customization guide). Ακόμα και το Getting Started (ένα βιβλίο 110 σελίδων!!!!) περιλαμβάνει πολλαπλές αναφορές σε εντολές κονσόλας κλπ. Το installation guide ανέλυε τις έννοιες των partitions (swap, root κλπ). Αυτά τα θέματα ΜΠΕΡΔΕΥΟΥΝ τον απλό χρήστη. Εγώ μπορεί να κάτσω να τα μάθω, αλλά ο απλός χρήστης όχι. Αν το Linux δεν ΞΕΦΟΡΤΩΘΕΙ την ανάγκη για ανάγνωση ογκόδων οδηγιών, δεν πρόκεται ΠΟΤΕ να κυριαρχήσει.

PS:Τα πρώτα Windows που δημιουργήθηκαν με σκοπό την χρήση σε δίκτυα ήταν νομίζω τα Windows for Workgroups ("παρακλάδι" των 3.1)

http://card.mygamercard.net/sig/shodangr.jpg

New York, Neeeeeeeeeeeeeeeeeew York!

• Απαντήσεις 120
  • Δημιουργία
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοφιλείς μέρες

Top Posters In This Topic

Καλά οι ογκώδεις οδηγίες δεν είναι θέμα, και σε ένα ΟΕΜ PC άλλες τόσες οδηγίες έχει, το θέμα είναι ότι δεν έχουμε ανάγκη να τις ανοίξουμε.

Ναι οντως ξεφυγαμε απο το θεμα.Αν και εμενα μου αρεσουν οι αντιπαραθεσεις.Το θεμα ειναι γιατι ο καθενας χρησιμοποιει το καθε λειτουργικο και τι προσφερει αυτο ωστε να τον καλυπτει.

shodanjr_gr:linux χωρις βιβλιο για εντολες κονσολας δεν ειναι Linux ;)

Φανταζομαι τι θα γινει αν ανοιξω ενα θεμα με περιεχομενο "Ποια η γνωμη σας για την microsoft;".Σφαγη :p

ΜΟΥΧΑΧΑΧΑΧΑ

http://us.f2.yahoofs.com/bc/4075d3b4_c4a2/bc/pics/nnsoul.gif?bfiToLBBKsr7ReJc

Ακριβώς. Ο χρήστης πριν εγκαταστήσει Linux ΠΡΕΠΕΙ να ξέρει τι είναι swap partition κλπ κλπ. Ιδιαίτερα αν δεν θέλει να χάσει τα δεδομένα του.

νομιζω οτι το θεμα ειναι απλα τι ζηταει κανεις απο το λειτουργικο. Αν θες να κανεις απλα τη δουλεια σου -χωρις στην ουσια να ξερεις τι κανεις απλα χρησιμοποιοντας ενα τυφλοσουρτη- μενεις στα win. Αντε και να στολισεις τον Gates καθε φορα που κρεμανε. Αν εχεις ορεξη να ψαξεις και να παιδευτεις, και να μπορεις να κατανοεις το τι κανει καθε πατημα κουμπιου και καθε εντολη τοτε πας στo linux. Περι ορεξεως κολοκυθοπιτα! Και μενα μου λενε οτι ειμαι τρελλη που δεν αλλαζω το suse για προσωπικη χρηση, αλλα αναγκαστικα συγκατοικει με τα win γιατι πρεπει και να δουλεψω! (και οι υπολογιστες στην δουλεια δεν ειναι συμβατοι!)

http://briefcase.pathfinder.gr/download/princessofthedawn/11956/308444/0/101_0139.jpg

Lord, let me be the person my dog thinks I am

ερώτηση: κάθε πότε σας κρεμάνε τα Windows? και όταν σας κρεμάνε φταίνε τα windows ή τα υπόλοιπα καλούδια που το έχετε φορτώσει? (για να μην πω για τις υψηλές θερμοκρασίες και τα προβλήματα με τις ασυμβατότητες σε επίπεδο υλικού, βλέπε μνήμη?) προσωπικά μου πετάν μπλε οθόνες εξαιτίας των drivers της nVidia.

Πιο συχνά μου κολάει το Linux (όταν προσπαθώ να τρέξω μερικά από τα παιχνίδια του Suse και μετά από την εγκατάσταση των drivers της nVidia) παρά τα windows.... και αν θέλετε το πιστεύετε.... επίσης δεν μπορώ με τίποτα να ρυθμίσω το modem το οποίο δουλεύει όποτε αυτό θέλει στο linux πάντα....
Φιλικά Γιώργος

Πιο συχνά μου κολάει το Linux (όταν προσπαθώ να τρέξω μερικά από τα παιχνίδια του Suse και μετά από την εγκατάσταση των drivers της nVidia) παρά τα windows.... και αν θέλετε το πιστεύετε.... επίσης δεν μπορώ με τίποτα να ρυθμίσω το modem το οποίο δουλεύει όποτε αυτό θέλει στο linux πάντα....

Είσαι σίγουρη? Την επόμενη φορά που θα συμβεί πάτα Alt + F2 (ή Ctrl + Alt + F2. Αν σου ζητήσει login τότε ΔΕΝ έχει κολλήσει.

Αυτό κάποτε συνέβαινε και σε εμένα μέχρι που κατάλαβα οτι δεν έφταιγε το λειτουργικό (και μάλιστα ΠΟΤΕ δεν έφταιγε το λειτουργικό!) αλλά πάντα το πρόγραμμα.

Το θέμα νομίζω ήταν τι προτιμάει ο καθένας και γιατί.

Όχι τι είναι καλύτερο. Έτσι δεν είναι?

Μην πει κανείς ότι επειδή όλοι κάγκουρες στην Ελλάδα αγοράζουν Hyundai S-coupe, το κορεάτικο είναι καλύτερο από ένα Ferrari για παράδειγμα...

Οπότε: περί ορέξεως....

Και μερικές παρατηρήσεις σε όσα έχουν γραφεί (offtopic κατά την προσφιλή συνήθεια ολων μας εδώ μέσα)

Αν το Linux δεν ΞΕΦΟΡΤΩΘΕΙ την ανάγκη για ανάγνωση ογκόδων οδηγιών, δεν πρόκεται ΠΟΤΕ να κυριαρχήσει.

Μακάρι να είναι έτσι. Αν μη τι άλλο, θα κουράζονται λιγότερο όσοι έχουν κάποιες γνώσεις και αναγκάζονται να βοηθήσουν χρήστες που όχι απλά δεν γνωρίζουν, αλλά απαιτούν κάποιοι άλλοι να τους κάνουν τη δουλειά, επειδή οι ίδιοι βαριούνται.

Ο χρήστης πριν εγκαταστήσει Linux ΠΡΕΠΕΙ να ξέρει τι είναι swap partition κλπ κλπ. Ιδιαίτερα αν δεν θέλει να χάσει τα δεδομένα του.

Ποια δεδομένα? Άδειο τον παίρνεις τον δίσκο και φτιάχνεις partitions και εγκαθιστάς το linux. ;)

επίσης δεν μπορώ με τίποτα να ρυθμίσω το modem το οποίο δουλεύει όποτε αυτό θέλει στο linux πάντα....

Και γιατί πρέπει να φταίει το λειτουργικό που δεν δουλεύει όπως θα περίμενες το modem σου? Γιατί ρίχνουμε (σχεδόν) πάντα το φταίξιμο στο λειτουργικο? Μήπως πρέπει κάποτε να παραδεχτούμε ότι δεν είμαστε ικανοί να ρυθμίσουμε κάτι? Αυτό δεν είναι μομφή σε κανέναν. Αλλά αν σε κάποιους δουλεύει μια χαρά, σημαίνει ότι "έπρεπε" να δουλεύει σε όλους, αρκεί να έχει ρυθμιστεί όπως πρέπει.

Γράφουμε όσα ζούμε: www.pella24.gr

Είμαι σίγουρος ότι κολάει το πρόγραμμα που προσπαθώ να τρέξω όπως είπα και πιο πάνω μετά την εγκατάσταση των drivers της nVidia οι οποίοι είναι απαραίτητοι για να έχω 3D.... με Alt + F2 μου βγάζει το παράθυρο όπου μπορώ να κάνω kill κάποια εφαρμογή.... όπως και να το κάνουμε θέλει το χρόνο του και απαραιτήτως είναι άλλο ένα πράγμα (εκτός από το ψάρι και τη γυναίκα) που θέλει χέρι....
Φιλικά Γιώργος

Αρχικό Μήνυμα από το μέλος VaradeRo ( 2 Σεπ. 2004 , 15:08)

Και γιατί πρέπει να φταίει το λειτουργικό που δεν δουλεύει όπως θα περίμενες το modem σου? Γιατί ρίχνουμε (σχεδόν) πάντα το φταίξιμο στο λειτουργικο? Μήπως πρέπει κάποτε να παραδεχτούμε ότι δεν είμαστε ικανοί να ρυθμίσουμε κάτι? Αυτό δεν είναι μομφή σε κανέναν. Αλλά αν σε κάποιους δουλεύει μια χαρά, σημαίνει ότι "έπρεπε" να δουλεύει σε όλους, αρκεί να έχει ρυθμιστεί όπως πρέπει.

Ωραία το λειτουργικό δεν φταίει σε τίποτα.... είναι σχεδόν τέλειο....

....αλλά όσο κι αν προσπάθησα δεν κατάφερα να ρυθμίσω το modem μου, με όσα post και όση βοήθεια πήρα από εδώ....

....άρα αν κάποιοι που ασχολούνται αρκετό καιρό με το λειτουργικό δεν μπορούν να δώσουν μια ακριβή πληροφορία (δεν πιστεύω ότι είναι εφικτό και εύκολο), τότε πώς ένας αρχάριος χρήστης θα μπορέσει να το κάνει, εφόσον το ίντερνετ είναι απαραίτητο και δεν μπορείς ούτε τα πολύτιμα How to's να βρείς χωρίς αυτό.....??? Ας ήταν η ομάδα ανάπτυξης του πακέτου πιο ευαισθητοποιημένη στον τομέα αυτό.....

Φιλικά Γιώργος

Αμα ειναι winmodem (τα οποια η μονη σχεση που εχουν με τα modem ειναι οτι εχουν υποδοχη για καλωδιο τηλεφωνου), λογικο που δεν σου παιζει....

Αλλιως με 2-3 εντολες ΑΤ μπορεις να το λειτουργησεις (για αναγκη μιλαμε τωρα....)

Για το winmodem που έχει όμως drivers για linux δεν το συζητάω.... είναι course για το διδακτορικό...... μιλάω για κανονικό μόντεμ το οποίο δουλεύει μόνο την πρώτη φορά που βάζω κάποια έκδοση του linux (γιατί δοκίμασα πολλές) και τις επόμενες φορές τίποτα..... ευτυχώς που έχω και windows δηλαδή....
Φιλικά Γιώργος

EchiDNA, εγώ δεν χρειάστηκε ποτέ ούτε κάν να ρυθμίσω το Modem μου στο Linux.

Αυτές είναι οι βρεφικές ασθένειες που αντιμετωπίζει ο πιγκουίνος...

Χαλαρώστε, δεν το λέω με χαιρεκακία, την πραγματικότητα υπογραμμίζω.

Εγώ όμως χρειάστηκε να το ρυθμίσω. Μου είχε βγει η πίστη για να μπω στο νετ...

Τέσπα δεν είναι εκεί το θέμα. Το πρόβλημα είναι ότι γενικά το linux είναι σαφώς πιο δύσκολο στην λετιουργία από τα Win...

Sorry για το άσχετο, αλλά γιατί ο Vi είναι ο καλύτερος editor;

Ποτέ δε μπόρεσα να δουλέψω αποδοτικά με αυτό το μαραφέτι. :worry:

Μακάρι να είναι έτσι. Αν μη τι άλλο, θα κουράζονται λιγότερο όσοι έχουν κάποιες γνώσεις και αναγκάζονται να βοηθήσουν χρήστες που όχι απλά δεν γνωρίζουν, αλλά απαιτούν κάποιοι άλλοι να τους κάνουν τη δουλειά, επειδή οι ίδιοι βαριούνται.

Aυτοί που έχουν όρεξη να βοηθήσουν έναν newbie στο linux, θα έπρεπε να το κάνουν επειδή το θέλουν και να έχουν καλύτερους τρόπους. Αλλιώς να μην το κάνουν καθόλου.

Η απάντηση "RTFM" δεν είναι η καταλληλότερη πάντα. Δεν είναι ανάγκη να αντιμετωπίζετε τον άλλο με υπεροπτικό ύφος μόνο και μόνο επειδή δεν ξέρει/ δεν τον βοήθησε το manual/δεν ξέρει που να ψάξει κτλ.

Μάλλον αναφέρεστε σε τύπους σαν αυτούς στο #Linux στο IRC... :mad:

Εγώ τουλάχιστον δεν θα έλεγα ποτέ σε κάποιον RTFM. Θεωρώ οτι τα manual μερικές φορές αντί να μας βοηθούν μας μπερδεύουν περισσότερο.

Μερικοί συμπεριφέρονται υπεροπτικά επειδή θεωρούν πώς επειδή ξέρουν απο Linux είναι κάποιοι. Δεν είναι καθόλου έτσι. Το να μάθεις Linux δεν είναι δύσκολο και ας καταλάβουν αυτοί οι "κύριοι" οτι σύντομα το Linux θα απλοποιηθεί τόσο που δεν θα είναι πλέον αυτό που θέλουν να το καταντήσουν.

Εγώ δεν συζητώ με άτομα που λένε RTFM αντί να συζητούν!

Αγαπητέ seeker. Tα τελευταία 5-6 χρόνια ακούμε από τους Linuxάδες αυτό:

Το να μάθεις Linux δεν είναι δύσκολο και ας καταλάβουν αυτοί οι "κύριοι" οτι σύντομα το Linux θα απλοποιηθεί τόσο που δεν θα είναι πλέον αυτό που θέλουν να το καταντήσουν.

Δεν έχετε κουραστεί πλέον; Ίσως στο Linux, η λέξη σύντομα να έχει άλλη ερμηνεία...

Αρχικό Μήνυμα από το μέλος seeker ( 3 Σεπ. 2004 , 00:20)

Μάλλον αναφέρεστε σε τύπους σαν αυτούς στο #Linux στο IRC... :mad:

Mόλις το είδα και μπήκα να δω τι παίζει! Έχει πολύ ωραίο topic! :p

* Now talking in #linux

* Topic is 'WOMEN GO HOME. DO THE DISHES'

Καλό! ΟΚ, σίγουρα όχι πρωτότυπο, αλλά καλό! Σε βάζει στο... κλίμα! :alien:

Y.Γ. σόνταν, δεν τα κάνεις 10 τα χρόνια καλύτερα να είσαι μέσα;

Βασικά το #linux είναι για συζητήσεις ανωτέρου επιπέδου :p Δεν είναι για να μπαίνει ο κάθε n00b και να ρωτάει πως θα "περάσει" τον τάδε kernel, γιατί δεν δουλεύει το modem και τέτοια. :rolleyes:

Για help υπάρχει το κανάλι #linuxhelp :)

04:13:12 * Now talking in #linuxhelp

04:13:13 * Topic is 'www.hellug.gr | http://www.linux.gr | http://www.google.com | http://www.tldp.org/ An den vreite auto pou thelete tote rotate! - Channel logs @ http://linuxhelp.gtsib.org/"

Αδιόρθωτοι :p

Έχουν ανεβάσει και τα logs σε website για να μην απαντάνε στις ίδιες ερωτήσεις. :lol:

Αρχικό Μήνυμα από το μέλος Bayern7 ( 3 Σεπ. 2004 , 04:13)

Βασικά το #linux είναι για συζητήσεις ανωτέρου επιπέδου :p Δεν είναι για να μπαίνει ο κάθε n00b και να ρωτάει πως θα "περάσει" τον τάδε kernel, γιατί δεν δουλεύει το modem και τέτοια. :rolleyes:

Για help υπάρχει το κανάλι #linuxhelp :)

Το ξέρω. Απλά οι τύποι στο #Linux είναι συνήθως αγενέστατοι.

Κι έπειτα δεν ρωτώ ποτέ στο IRC. Γι αυτό υπάρχουν και τα Forum που οι χρήστες είναι πιο φιλικοί.

Βασικά το #linux είναι για συζητήσεις ανωτέρου επιπέδου

Μάλλον άσχετου επιπέδου. Δές το topic που έκανε post o Trobocop και θα καταλάβεις...

Αυτό που είναι κλασικό δεν είναι η συμπεριφορά των λινουξάδων, αλλά μάλλον η τάση όλων (μας) να ξεφεύγουμε off topic.

Aυτοί που έχουν όρεξη να βοηθήσουν έναν newbie στο linux, θα έπρεπε να το κάνουν επειδή το θέλουν και να έχουν καλύτερους τρόπους. Αλλιώς να μην το κάνουν καθόλου.

Αγενής είναι όποιος πει σε αρχάριο να κόψει το λαιμό του και δεν ενδιαφερθεί. Αυτός που θα πει RTFM, λέει απλά που βρίσκεται η λύση.

Στο επισημασμένο thread για το linux, έχουμε από καιρό γράψει ποια είναι η σωστή σειρά αναζήτησης λύσεων σε διάφορα προβλήματα.

Αν μου πεις ότι δε σου δουλεύει το netmod, πιστεύεις ότι πρέπει να σου πω: "1. κάνε αυτό, 2. κάνε το άλλο, 3. κάνε και το παράλλο" ??

Εγώ τουλάχιστον θα σου πω να διαβάσεις κάπου όπου υπάρχει η λύση.

Αν θέλεις μασημένη τροφή, sorry, αλλά δε θα σου τη δώσω.

Τα "σιγά μην διαβάζω τόσα για να μπω απλά στο internet", ξέρεις πόσες φορές τα έχουμε δει? Στην τελική, αφού δεν θες να μάθεις, γιατί ρωτάς? Αφού δεν έχεις σκοπό να δεις τη διαφορά του linux από αυτά που έχεις μέχρι τώρα δοκιμάσει, γιατί να βάλεις linux? Μήπως για να τη λες στους φίλους σου και να το παίζεις hacker? Προτιμώ να μην απαντώ καν σε όσους τρελαίνουν τους πάντες με ερωτήσεις μόνο και μόνο επειδή θέλουν να τρέξουν το nmap.

Μερικοί συμπεριφέρονται υπεροπτικά επειδή θεωρούν πώς επειδή ξέρουν απο Linux είναι κάποιοι. Δεν είναι καθόλου έτσι. Το να μάθεις Linux δεν είναι δύσκολο

Αυτό λένε όσοι γνωρίζουν. Δεν είναι δύσκολο, αλλά θέλει διάβασμα. Αν δεν έχεις διάθεση για διάβασμα και ψάξιμο, δεν πρόκειται να τα καταφέρεις. Δεν ξέρω πόσα χρόνια θα περάσουν μέχρι να υπάρχουν υπολογιστές χωρίς πληκτρολόγιο, αλλά αν το θέλετε, μπορείτε να περιμένετε. Κανείς πραγματικός "γνώστης" δεν παριστάνει τον παντογνώστη. Αυτοί τουλάχιστον ξέρουν ότι είναι τόσο εύκολο, που μόνο οι αναλφάβητοι δεν τα καταφέρνουν.

Sorry για το άσχετο, αλλά γιατί ο Vi είναι ο καλύτερος editor;

Γιατί είναι πολύ απλός, υπάρχει παντού και κάνει τρομερή δουλειά όταν δεν έχεις γραφικό περιβάλλον. Πάρα πολλές εντολές που κάνουν τη δουλειά σου τόσο εύκολο, όσο και το να δουλεύεις στο MS word με πληκτρολόγιο και ποντίκι. Το μόνο που απαιτείται, είναι να μάθεις πώς να το κάνεις. Και σε διαβεβαιώ, το manual του vim είναι αρκετά μικρότερο από τα διάφορα βιβλία του στυλ "Μάθετε τα πάντα για το !@#@$#@ σε 21 μέρες".

Αδιόρθωτοι. Έχουν ανεβάσει και τα logs σε website για να μην απαντάνε στις ίδιες ερωτήσεις

Σοβαρά? Τόσο κακό είναι που θέλοντας να βοηθήσουν, δίνουν σε όλους τα logs, ώστε να είναι εύκολο να διαβάσει κάποιος λύσεις που έχουν δοθεί σε άλλους? Ή μήπως περιμένεις να υπάρχουν πάντα στο #linuxhelp κάποιοι που μπορούν να βοηθήσουν? Το μόνο που δεν άκουσα (ακόμα), είναι να βγάλουν και βάρδιες λες και είναι κάποιο επίσημο helpdesk. Όπως αυτά που έχουν οι ISPs και στα οποία διαμαρτύρεστε όλοι γιατί δεν σας δίνουν βοήθεια σχετικά με το modem σας στο linux. :whistle:

Η συμπεριφορά των Linuxάδων είναι κλασική και έχει γίνει ανέκδοτο πλέον...

Ανέκδοτο είναι το παρακάτω και είναι πολύ πιθανόν να το έχουν βγάλει λινουξάδες:

http://cell.sick.ru/~glebius/img/google.gif

Και όσον αφορά το #linux στο GrNet.

Πρόσεξε κανείς το entry message του καναλιού? Αυτό που στέλνει στο #linuxhelp?

Το #linux έχει το δικό του policy και κανείς δεν φταίει αν μερικοί δεν κάνουν τον κόπο να το διαβάσουν επειδή βαριούνται.

Είναι λάθος η άποψη ότι το #linux είναι κανάλι βοηθείας. Είναι ένα κανάλι, όπως πολλά άλλα, στο οποίο κάποιοι άνθρωποι συζητούν για διάφορα θέματα. Σαφώς και δεν γίνονται εκεί συζητήσεις ανωτέρου επιπέδου, αλλά συζητήσεις ανάμεσα σε φίλους και γνωστούς, οι οποίοι είναι φυσικά άνθρωποι και έχουν ποικίλα ενδιαφέροντα.

Μη μου πει κανείς ότι στο #myphone μιλάτε όλη τη μέρα για κινητά, ε? Γιατί η άποψή μου είναι το #myphone είναι απλά ένα live πατατοthread (ούτε καν διευρυμένο όπως το chat & fun).

Όσο για την αγένεια και τον σεξισμό των θαμώνων του #linux, δε θυμάμαι να έχω ξαναδεί κανάλι όπου διάφοροι ρίχνουν καντήλια και χριστοπαναγίες σε operators και παραμένουν στο κανάλι (για να μην πω και στο irc). Την πλάκα τους κάνουν οι άνθρωποι εκεί.

Απλά πράγματα. Όποιος πεινάει, καλά θα κάνει να μάθει να μαγειρεύει, παρά να ζητιανεύει κάθε μέρα ένα πιάτο φαγητό.

Φιλικά,

Theo (VaradeRo on IRC)

Γράφουμε όσα ζούμε: www.pella24.gr

Το να παραπέμπεις έναν Newbie να ψάξει σε συνολικά χίλιες σελίδες manuals (αν μιλήσουμε για το distro της Redhat) δεν είναι ο πιο σωστός τρόπος για να συντελέσεις την εξάπλωση του λειτουργικού.