Jump to content

myphone POLL: Τα γραφικά περιβάλλοντα και η «Nexus εμπειρία»

DJDB
 Κοινοποίηση

«Nexus εμπειρία» ή παραμετροποίηση από τον εκάστοτε κατασκευαστή;  

601 members have voted

1. 1. «Nexus εμπειρία» ή παραμετροποίηση από τον εκάστοτε κατασκευαστή;

• Προτιμώ τη «Nexus εμπειρία» με stock Android
      229
    • Προτιμώ τα γραφικά περιβάλλοντα των κατασκευαστών
      79
    • Θέλω και τα δύο, με δυνατότητα μετάβασης από το ένα στο άλλο
      273
    • Δεν γνωρίζω / Δεν απαντώ
      20

Recommended Posts

Η Google «ξάφνιασε» αρκετούς τις τελευταίες εβδομάδες, παρουσιάζοντας τις δικές της εκδόσεις δύο νέων high-end συσκευών, εξοπλισμένες αυτήν την φορά με «καθαρόαιμο» Android και όχι με κάποια έκδοση του η οποία είναι «εμπλουτισμένη» με τα διάφορα περιβάλλοντα εργασίας που χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές ή τις εφαρμογές με τις οποίες συνηθίζουν να χρησιμοποιούν στα Android smartphones τους.

Έτσι, πριν από μερικές εβδομάδες και κατά τη διάρκεια της φετινής Google I/O, η εταιρεία μας παρουσίασε μια νέα εκδοχή του Galaxy S4 της Samsung, χωρίς το Touchwiz UI, το γραφικό περιβάλλον που έχει αναπτύξει η τελευταία, αλλά με stock έκδοση του OS. Σήμερα, πριν από λίγες μόλις ώρες και κατά τη διάρκεια της D11, κόντρα σε προηγούμενες αναφορές από την ίδια την HTC, η εταιρεία παρουσίασε και μια έκδοση με stock Android του One, της καινούργιας ναυαρχίδας που μας έρχεται από τη Ταϊβάν.

Οι συγκεκριμένες εκδόσεις φέρουν μια σειρά διαφορών σε σχέση με την «αυθεντική» τους εκδοχή. Για αρχή, όπως προαναφέραμε, δεν βρίσκουμε σε αυτές το UI των Samsung και HTC, δηλαδή τα Touchwiz και Sense αντίστοιχα. Στη συνέχεια, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για πολλούς πως οι εκδόσεις αυτές λαμβάνουν updates από την ίδια τη Google, όπως συμβαίνει με κάθε μέλος της σειράς των Nexus, κάτι που σημαίνει γρηγορότερες αναβαθμίσεις. Επιπρόσθετα, ο bootloader τους δεν είναι κλειδωμένος. Βέβαια, το αρνητικό είναι πως (για αρχή τουλάχιστον) θα είναι διαθέσιμες αποκλειστικά στις ΗΠΑ.

Και κάπου εδώ, έρχεται το σημερινό μας ερώτημα, το οποίο προκύπτει από την κατάργηση των custom UI σε αυτές τις εκδόσεις και την ύπαρξη stock Android, μη πειραγμένου και μη παραμετροποιημένου, έτσι ακριβώς όπως το έχει αναπτύξει η ίδια η Google. Άραγε λοιπόν, ο κόσμος και οι χρήστες που διαθέτουν Android, προτιμούν μια «Nexus εμπειρία» (όπως την ονομάζει η ίδια η Google και όπως αυτή που προσφέρει μέσω των παραπάνω Galaxy S4 και One) ή θέλουν τα smartphones τους παραμετροποιημένα από τον εκάστοτε κατασκευαστή, με το δικό του software και χωρίς την αμεσότητα των updates που έρχονται απευθείας από την Google; Για να συνοψίσουμε:

Προτιμάτε συσκευές που παρέχουν μια «Nexus εμπειρία» ή θέλετε να παραμετροποιείται το software αυτών από τον εκάστοτε κατασκευαστή; Φυσικά, υπάρχει και η εναλλακτική, η οποία έως σήμερα προσφέρεται με δυσκολία: να μπορεί ο χρήστης να καταργήσει το software του κατασκευαστή ή να το χρησιμοποιήσει όταν αυτός θέλει, έχοντας παράλληλα και όλα τα καλούδια ενός Nexus (αναβαθμίσεις, ξεκλείδωτο bootloader κτλ).

Ο λόγος σε εσάς και, όπως πάντα, περιμένουμε και το σχόλιο σας πάνω στο θέμα του σημερινού μας poll, εκεί όπου μπορείτε να αναλύσετε περιατέρω την επιλογή αλλά και την άποψη σας!

Edited by DJDB

• Απαντήσεις 61
  • Δημιουργία
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοφιλείς μέρες

Top Posters In This Topic

Συγγνώμη για να καταλάβω... Αν βάλω άλλον launcher, πχ Nova, και κάνω root το τηλέφωνο μου και απεγκαταστήσω όλα τα άχρηστα προγράμματα της μαμάς εταιρείας, θεωρείται ότι έχω stock android;

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιος να απαντούσε το πρώτο ή το δεύτερο και όχι το τρίτο. Αφού στην τρίτη επιλογή συμπεριλαμβάνονται οι άλλες 2 :P

Εγώ πάντως θέλω τα καλά του pure android με τις γρήγορες αναβαθμίσεις αλλά και όλα τα καλούδια που έχει τουμπανιάσει η samsung το S4 είναι υπόθεση. Δεν τα αφήνεις έτσι εύκολα , δηλαδή είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα είναι "η ίδια" συσκευή χωρίς αυτά.

Όπως και να χει, όπως βολεύεται ο καθένας, επιλογές να έχουμε να διαλέγουμε!

Συγγνώμη για να καταλάβω... Αν βάλω άλλον launcher, πχ Nova, και κάνω root το τηλέφωνο μου και απεγκαταστήσω όλα τα άχρηστα προγράμματα της μαμάς εταιρείας, θεωρείται ότι έχω stock android;

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιος να απαντούσε το πρώτο ή το δεύτερο και όχι το τρίτο. Αφού στην τρίτη επιλογή συμπεριλαμβάνονται οι άλλες 2 :P

Εγώ πάντως θέλω τα καλά του pure android με τις γρήγορες αναβαθμίσεις αλλά και όλα τα καλούδια που έχει τουμπανιάσει η samsung το S4 είναι υπόθεση. Δεν τα αφήνεις έτσι εύκολα , δηλαδή είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα είναι "η ίδια" συσκευή χωρίς αυτά.

Όπως και να χει, όπως βολεύεται ο καθένας, επιλογές να έχουμε να διαλέγουμε!

Η απάντηση και στα δύο ερωτήματα είναι ίδια: γιατί πολλές φορές οι κατασκευαστές δεν δίνουν τη δυνατότητα απεγκατάστασης του δικού τους UI και του software με το οποίο έχουν εξοπλίσει τη συσκευή. Το «root» είναι πλάγιος δρόμος και σε καμία περίπτωση δεν απευθύνεται στους πολλούς. Για αυτό και η ύπαρξη της τρίτης επιλογής. Για αυτούς που θέλουν και τα δύο, χωρίς rootαρίσματα.

Επίσης, η πρώτη απάντηση αναφέρεται σε Nexus εμπειρία. Άρα, η τρίτη, σημαίνει ουσιαστικά «δυνατότητα custom UI, με Google updates και unlocked bootloader» ;)

Edited by DJDB

Εγω προτηνω το αλλο...να βγαζει μονο η google το android...και ολα τα καλουδια να τα δινουν οι εταιριες χωρις custom ui χωρις bloadware...θες pureview παρε HTC θες το ματακι (της samsung) παρε samsung!!Αλλα το λειτουργικο θα ειναι της google...αρα updates αρα ξεκλειδωτα bootloader!!
Μέγιστο μέγεθος εικόνας υπογραφής 420x150 pixels και 16KBytes.

Εγω προτηνω το αλλο...να βγαζει μονο η google το android...και ολα τα καλουδια να τα δινουν οι εταιριες χωρις custom ui χωρις bloadware...θες pureview παρε HTC θες το ματακι (της samsung) παρε samsung!!Αλλα το λειτουργικο θα ειναι της google...αρα updates αρα ξεκλειδωτα bootloader!!

Μα το λειτουργικό είναι της Google.

Προσωπική μου άποψη είναι πως οι κατασκευαστές πρέπει να δώσουν περισσότερη σημασία στις συσκευές και όχι στο software, εκεί όπου δείχνουν πως στρέφουν όλοι τους το ενδιαφέρον τους τελευταίους μήνες. Η συσκευή θέλω να μου έρχεται από την εκάστοτε κατασκευάστρια και το λογισμικό από την Google, αυτό με νοιάζει. Και το όποιο υπερτιμημένο UI, software κτλ δίνει ο κατασκευαστής να μπορεί να βγει εύκολα.

Το ιδανικό είναι να παίρνουν όλα τα κινητά καθαρό Android και να είναι είναι πάντα ενημερωμένα από εκεί και πέρα θα διαλέγεις κινητό για την εμφάνιση, τα specs και το UI.

Υ.Γ

Η 4.2 για SGS III αργεί ακόμα ?

Εχω χρησιμοποιήσει το Android κανά εξάμηνο. Νομίζω ότι οι nexus rom ειναι πιο χρήσιμες-πειστικες στα middle range κινητά. Οι ναυαρχίδες πρέπει να δείχνουν ότι δίνουν στο χρήστη κάτι παραπάνω. Έχω την αίσθηση ότι η Samsung - HTC πειραματίζονται τώρα με τις διπλές κυκλοφορίες και δεν θα το ξανακάνουν στο ορατό μέλλον.

επελεξα την πρωτη επιλογη. εννοειται nexus εμπειρια. η μονη με design consistency across the board και updates στην ωρα τους. οι εταιρειες επισης πρεπει με τα skins να δινουν τις δικιες τους πινελιες αλλα ΟΧΙ να αλλαζουν την android εμπειρια και να παραβαινουν τα android guidelines οπως κανει πχ η samsung. με τον τροπο αυτο απλα δημιουργουν προβλημα στην αναπτυξη του οικοσυστηματος καθως και στους χρηστες

nokia 3330 - sony ericsson t310 - siemens cx60 - nokia 3250 - nokia n78 - nokia lumia 800 - google nexus 4 - google nexus 5 - google nexus 5X - xiaomi redmi note 4 - xiaomi redmi note 5 - xiaomi mi9t pro - samsung galaxy s21 ultra - samsung galaxy s24 ultra

επελεξα την πρωτη επιλογη. εννοειται nexus εμπειρια. η μονη με design consistency across the board και updates στην ωρα τους. οι εταιρειες επισης πρεπει με τα skins να δινουν τις δικιες τους πινελιες αλλα ΟΧΙ να αλλαζουν την android εμπειρια και να παραβαινουν τα android guidelines οπως κανει πχ η samsung. με τον τροπο αυτο απλα δημιουργουν προβλημα στην αναπτυξη του οικοσυστηματος καθως και στους χρηστες

Παρόλο αυτά και οι δυο συσκευές που βγήκαν και σε εκδοχή παραβιάζουν τα guidelines των nexus. Το one έχει ράδιο και η άλλη έχει κεντρικό hard button μαζί με 2 αφής, μην ξεχάσω και το back button που δεν σου αρέσει (πράγμα που έχουν και άλλοι κατασκευαστές εκτός από την samsung)...Επίσης τα samsung κάνουν και βίνετο κλήση μέσω δικτύου...άλλη κακή προσθήκη ε;;;Αν κάποιος θέλει nexus εμπειρία ας πάει σε nexus. Η πλειοψηφία όμως θέλει κάτι πρόσθετο όταν ιδίως δίνει ένα σκασμό λεφτά. Άλλωστε το 90% των χρηστών δεν θέλει nexus επειδή είναι γυμνό το περιβάλλον χρήσης αλλά γιατί δεν παίρνουν τις αναβαθμίσεις τόσο γρήγορα. Αν κάποιον τον νοιάζει μόνο το περιβάλλον χρήσης κατεβάζει έναν launcher και είναι κομπλέ....

Επέλεξα τη στοκ (nexus) εμπειρία γιατί το κινητό μου είναι η πιο προσωπική μου συκσευή και θέλω να την κάνω ακριβώς όπως θέλω εγώ. Τα nexus είναι σαν καθαροι πίνακες που περιμένουν να ζωγραφήσεις ότι θέλεις. Τα ui των κατασκευαστών είναι η άποψη τους για το πως θα έπρεπε να είναι η συσκευή μου και τι περίπου μου χρειάζεται, για το μέσο χρήστη αυτό είναι μαλλον καλό για εμένα πάντως όχι.

Επέλεξα τη στοκ (nexus) εμπειρία γιατί το κινητό μου είναι η πιο προσωπική μου συκσευή και θέλω να την κάνω ακριβώς όπως θέλω εγώ. Τα nexus είναι σαν καθαροι πίνακες που περιμένουν να ζωγραφήσεις ότι θέλεις. Τα ui των κατασκευαστών είναι η άποψη τους για το πως θα έπρεπε να είναι η συσκευή μου και τι περίπου μου χρειάζεται, για το μέσο χρήστη αυτό είναι μαλλον καλό για εμένα πάντως όχι.

με κάλυψες απόλυτα......

Παρόλο αυτά και οι δυο συσκευές που βγήκαν και σε εκδοχή παραβιάζουν τα guidelines των nexus. Το one έχει ράδιο και η άλλη έχει κεντρικό hard button μαζί με 2 αφής, μην ξεχάσω και το back button που δεν σου αρέσει (πράγμα που έχουν και άλλοι κατασκευαστές εκτός από την samsung)...Επίσης τα samsung κάνουν και βίνετο κλήση μέσω δικτύου...άλλη κακή προσθήκη ε;;;Αν κάποιος θέλει nexus εμπειρία ας πάει σε nexus. Η πλειοψηφία όμως θέλει κάτι πρόσθετο όταν ιδίως δίνει ένα σκασμό λεφτά. Άλλωστε το 90% των χρηστών δεν θέλει nexus επειδή είναι γυμνό το περιβάλλον χρήσης αλλά γιατί δεν παίρνουν τις αναβαθμίσεις τόσο γρήγορα. Αν κάποιον τον νοιάζει μόνο το περιβάλλον χρήσης κατεβάζει έναν launcher και είναι κομπλέ....

το χειροτερο με τη samsung δεν ειναι το back button που ειναι σε λαθος θεση αλλα το οτι διατηρουν ακομα capacitive menu button απο τη στιγμη που η google το εχει βγαλει πλεον απο το λειτουργικο και εχει ζητησει απο τους devs να το ενσωματωσουν στις εφαρμογες ΟΠΟΥ χρειαζεται... η samsung πραγματικα αδιαφορει για το android.... εγω απο το poll βλεπω παντως οτι η πλειοψηφια θελει nexus και οχι skin

nokia 3330 - sony ericsson t310 - siemens cx60 - nokia 3250 - nokia n78 - nokia lumia 800 - google nexus 4 - google nexus 5 - google nexus 5X - xiaomi redmi note 4 - xiaomi redmi note 5 - xiaomi mi9t pro - samsung galaxy s21 ultra - samsung galaxy s24 ultra

Όχι, θα έπρεπε να υπάρχει μια τέτοια επιλογή!

Μπήκες μόνος σου στην access λίστα...:whistle:

Το ιδανικό είναι να παίρνουν όλα τα κινητά καθαρό Android και να είναι είναι πάντα ενημερωμένα από εκεί και πέρα θα διαλέγεις κινητό για την εμφάνιση, τα specs και το UI.

Αυτό. Θα έπρεπε όταν βγαίνει νέα έκδοση Android να είναι διαθέσιμη για κατέβασμα για όλα τα κινητά. Όπως ακριβώς όταν βγαίνουν νέα Windows ή Ubuntu, που ο καθένας μπορεί να τα βάλει στο PC του. Στο Android αυτό προς το παρόν δεν γίνεται, γιατί π.χ. δεν θα δουλεύει το WiFi στην τάδε συσκευή (τα γνωστά bugs που προσπαθούν να λύνουν οι devs του XDA). Και αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του android για μένα αυτή την στιγμή. Πρέπει να το εγκαθιστάς και να δουλεύει με την μία, όπως τα desktop OS αναγνωρίζουν αμέσως σχεδόν όλο το hardware.

Στο poll επέλεξα Nexus εμπειρία γιατί είναι το καθαρό Android χωρίς βαρίδια και bloatware.

Nokia 6510 -> Sony Ericsson W700i -> Sony Ericsson Xperia Ray (LegacyXperia CM11), Nokia 101 -> OnePlus X

το χειροτερο με τη samsung δεν ειναι το back button που ειναι σε λαθος θεση αλλα το οτι διατηρουν ακομα capacitive menu button απο τη στιγμη που η google το εχει βγαλει πλεον απο το λειτουργικο και εχει ζητησει απο τους devs να το ενσωματωσουν στις εφαρμογες ΟΠΟΥ χρειαζεται... η samsung πραγματικα αδιαφορει για το android.... εγω απο το poll βλεπω παντως οτι η πλειοψηφια θελει nexus και οχι skin

H πλειοψηφία για την ώρα θέλει: "Θέλω και τα δύο, με δυνατότητα μετάβασης από το ένα στο άλλο"

Το ότι δεν το κάνει μόνο η samsung το ξέρεις ;;; Για πες μου πόσοι από τον ανταγωνσιμό έχουν on screen menu buttons.....Ούτε η htc έχει ούτε η lg έχει για την ώρα...Και ξαναλέω αφού τραβάει ζόρι η google γιατί βγήκε να βγάλει τα one, s4 και δεν ξεκινάει με το Ζ, motorola & huawei...

Αυτό. Θα έπρεπε όταν βγαίνει νέα έκδοση Android να είναι διαθέσιμη για κατέβασμα για όλα τα κινητά. Όπως ακριβώς όταν βγαίνουν νέα Windows ή Ubuntu, που ο καθένας μπορεί να τα βάλει στο PC του. Στο Android αυτό προς το παρόν δεν γίνεται, γιατί π.χ. δεν θα δουλεύει το WiFi στην τάδε συσκευή (τα γνωστά bugs που προσπαθούν να λύνουν οι devs του XDA). Και αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του android για μένα αυτή την στιγμή. Πρέπει να το εγκαθιστάς και να δουλεύει με την μία, όπως τα desktop OS αναγνωρίζουν αμέσως σχεδόν όλο το hardware.

Στο poll επέλεξα Nexus εμπειρία γιατί είναι το καθαρό Android χωρίς βαρίδια και bloatware.

Δεν είναι τόσο απλά σε linux pc. Εγώ όποτε έβαζα τα 10,04 πάντα είχα θέμα με την κάρτα ήχου συν ότι δεν μπορούσα να βάλω τις νέες εκδόσεις με την καμία εν αντιθέση με τα windows. Δυστυχώς έτσι όπως είναι τα πράγματα είναι πολύ πιθανό με κάποια linux διανομή να έχεις κάτι που δεν θα σου παίζει από την αρχή ελέω driver kok. Σαν το android ένα πράγμα...

Edited by enigma84

@ enigma εγω αυτο που βλεπω στο poll ειναι οτι αν καποιος ηταν να διαλεξει αναμεσα σε nexus και skin θα διαλεγε nexus. επισης ποιος σου ειπε οτι το ζητησε η google να βγουν nexus συσκευες και οχι η htc και η samsung? για τα capacitive buttons η LG ειναι εξισου απαραδεκτη. Απο τη στιγμη ομως που η samsung κανει μακραν τις μεγαλυτερες πωλησεις η ευθυνη της ειναι μεγαλυτερη. εγω στο android η εταιρεια που παραδεχομαι ειναι η sony. ειναι ανεπιτρεπτο να υπαρχουν εταιριες που να σπανε ετσι τα google guidelines και μαλιστα σε ενα τοσο σοβαρο θεμα οσο ειναι το navigation

Έχοντας δουλέψει ανδροειδες τις σαμμυ και τις σονυ με το ray της συζύγου,μπορω να πω με σιγουρια οτι η αγνη εκδοση του android ειναι για μενα η καλυτερη και η πιο σταθερη.

"Αδειο" μεν αλλα βαζεις και βγαζεις οτι θες και οποτε θες.

Ειναι μονοδρομος πια σε μια μελλοντικη συσκευη που θα παρω να διαλεξω pure android μονο.

Ειδικα τωρα με το 'ανοιγμα" που κανει η google θα εχουμε πιο πολλες επιλογες...σε λιγουρεύομαι htc one:D

Θελω νεξους εμπειρια αλλα με καθε συσκευη που αγοραζει π.χ σαμσουνγκ να ερχονται δωρο ενα σετακι εφαρμογες της εταιριας.οπως launcher,gps apps,memo apps..ωστε να μπορουν να ρχονται οι αναβαθμισεις χωριστα για το συστημα κ ξεχωριστα για τις εφαρμογες..η στη χειροτερη να μπορει να δινει επιλογη dual boot στους power users.

Μα το προτέρημα του Android σε σχεση με WP και iOS είναι οτι μπορεις να διαλέξεις οτι γουστάρεις.

Θες pure Android; περνεις nexus

Θες UI μιας συγκεκριμένης εταιρείας; το πέρνεις

Θες κατι τελείως διαφορετικό; βάζεις costume rom ή launcher

note1+nexus7

Αρχικα μπορεις να τα απενεργοποιησεις απο την 4.0 εκδοση αντροιντ και μετα και χωρις ρουτ..

Αλλα γενικοτερα οχι, δεν ειναι καθολου το ιδιο.γιατι το touchwiz,sense κτλπ δεν ειναι απλοι launchers.ειναι βασισμενοι πανω στα "πειραγμενα" android frameworks που εχει βαλει η καθε εταιρια στο κινητο της.δηλαδη και ολα να τα βγαλεις, η καθε εταιρια εχει επεμβει και στο ιδιο το συστημα, οχι μονο εχει πεταξει 5-6 εφαρμογες πανω σε στοκ αντροιντ.

Έχω και το S3 και το nexus το δεύτερο Δεν το αλλάζω Με τιποτα αλλα ειναι Και στιγμές που θα ήθελα Και μερικές ευκολίες της samy
Practice what you preach

@ enigma εγω αυτο που βλεπω στο poll ειναι οτι αν καποιος ηταν να διαλεξει αναμεσα σε nexus και skin θα διαλεγε nexus. επισης ποιος σου ειπε οτι το ζητησε η google να βγουν nexus συσκευες και οχι η htc και η samsung? για τα capacitive buttons η LG ειναι εξισου απαραδεκτη. Απο τη στιγμη ομως που η samsung κανει μακραν τις μεγαλυτερες πωλησεις η ευθυνη της ειναι μεγαλυτερη. εγω στο android η εταιρεια που παραδεχομαι ειναι η sony. ειναι ανεπιτρεπτο να υπαρχουν εταιριες που να σπανε ετσι τα google guidelines και μαλιστα σε ενα τοσο σοβαρο θεμα οσο ειναι το navigation

Θες να πεις ότι είχαν ανάγκη να βγάλουν nexus συσκευή η samsung;;;Ή να το πω καλύτερα για πιο λόγο να καίγονται να βγάλουν συσκευή που δεν θα χει ένα κύριο χαρακτηριστικό όπου επενδύουν όλο και περισσότερο πια, το περιβάλλον εργασίας. Και σου ξαναλέω δεν είναι μόνο η lg, samsung. Είναι οι htc, huawei, zte, lenovo, acer και οι λοιποί κινέζοι φασονάδες...

Αν το απαιτεί η google τότε γιατί όλοι αυτοί την γράφουν στα @@ τους (μέχρι πρότινος και η sony);;;Άντε πες την samsung την παίρνει να κάνει νταηλίκια λόγω του μεριδίου αγοράς που κατέχει...οι άλλοι όμως;;;Και το guideline δεν είναι δεσμευτικό όπως π.χ. ένα requirement. Οδηγία είναι, ο καθένας από κει και πέρα πράττει όπως θέλει. Αν το πάμε έτσι και εγώ θεωρώ ανεπίτρεπτο το γεγονός ότι έχει αφήσει τους κατασκευαστές να βγάλουν το φίδι από την τρύπα με την ms/apple και τις άδειες...