Jump to content

Nokia: Νέα και επικαιρότητα

mirrorofsorrow
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

Το 1020 τον ίδιο αισθητήρα δεν είχε;

όχι είχε διαφορετικό. Αρκετά μεγάλο αλλά όχι το ίδιο μεγάλο με του 808 και όχι toshiba. Είχε έναν BSI CMOS image sensor, 1/1.5-inch (2/3-inch) αντί 1/1.2. Έβγαζε λίγο χειρότερες φωτογραφίες σε καλό φως αλλά ίσως λίγο καλύτερες το βράδυ καθώς σε αυτό το βοηθούσε α) το OIS (που δεν είχε το 808 και άρα κατάφερνε χαμηλότερο iso) και β) το λίγο φωτεινότερο διάφραγμα του φακού 2.2 αντί 2.4 και ίσως η τεχνολογία τύπου bsi που βοηθάει στο λίγο φως (εγώ δεν νομίζω ότι τον βοήθησε το bsi αλλά ας πούμε του αντιστάθμισε το μικρότερο pixel). Εδώ πιο πολλά..

http://photographystepbystep.com/wp-content/uploads/2013/09/Nokia-Lumia-1020-Camera-Sensor-Size-Comparison.png

Βασιλιάς της ποιότητας φωτογραφίας σε κινητό (σε καλό φως τουλάχιστον) παραμένει το 808 με δεύτερο, αν και κοντά, το 1020. Αν και έχει βγει και κάποιο panasonic με 1'' (20mp) χωρίς να ξέρω περισσότερα τι έκανε αυτό.

Edited by keysmith
από Ericsson GF 788 ξεκινήσαμε μη σου πω από motorola c520.. By Keysmith

όχι είχε διαφορετικό. Αρκετά μεγάλο αλλά όχι το ίδιο μεγάλο με του 808 και όχι toshiba. Είχε έναν BSI CMOS image sensor, 1/1.5-inch (2/3-inch) αντί 1/1.2. Έβγαζε λίγο χειρότερες φωτογραφίες σε καλό φως αλλά ίσως λίγο καλύτερες το βράδυ καθώς σε αυτό το βοηθούσε α) το OIS (που δεν είχε το 808 και άρα κατάφερνε χαμηλότερο iso) και β) το λίγο φωτεινότερο διάφραγμα του φακού 2.2 αντί 2.4 και ίσως η τεχνολογία τύπου bsi που βοηθάει στο λίγο φως (εγώ δεν νομίζω ότι τον βοήθησε το bsi αλλά ας πούμε του αντιστάθμισε το μικρότερο pixel). Εδώ πιο πολλά..

http://photographystepbystep.com/wp-content/uploads/2013/09/Nokia-Lumia-1020-Camera-Sensor-Size-Comparison.png

Βασιλιάς της ποιότητας φωτογραφίας σε κινητό (σε καλό φως τουλάχιστον) παραμένει το 808 με δεύτερο, αν και κοντά, το 1020. Αν και έχει βγει και κάποιο panasonic με 1'' (20mp) χωρίς να ξέρω περισσότερα τι έκανε αυτό.

Ακόμα και το iPhone 5 ήταν καλύτερο απο τα 950/XL; :confused:

Σε τι ακριβώς ήταν καλύτερο;....

Edited by evris2013

Samsung Galaxy  A52s 128/6GB 🙂

Ρωτάς ή απαντάς; Ποιος είπε κάτι τέτοιο;

Δεν πιστεύω ότι το iphone ήταν καλύτερο από το 950 (βάσει αυτών που γνωρίζω καθώς δεν είχα κανένα από τα δύο).

Ρωτάς ή απαντάς; Ποιος είπε κάτι τέτοιο;

Δεν πιστεύω ότι το iphone ήταν καλύτερο από το 950 (βάσει αυτών που γνωρίζω καθώς δεν είχα κανένα από τα δύο).

Ρωτάω βάση του σχεδιαγράμματος που ανέβασες. Νόμιζα ότι είχες πιο αναλυτικές πληροφορίες απ' αυτές που φαίνονται στο σχεδιάγραμμα σχετικά με τον πρώτο, δεύτερο, τρίτο κλπ.

Όχι λάθος κατάλαβες.

Το διάγραμμα που ανέβασα δείχνει απλά μία αναλογία (αναλογία όχι πραγματικό μέγεθος) μεταξύ των αισθητήρων διαφόρων κινητών. Μέγεθος δείχνει όχι ποιος είναι καλύτερος. Μέσα στην σύγκριση ενδεικτικά δείχνει πόσο είναι το μέγεθος του iphone 5 (1/3.2'' διαγώνιος) που συνυπήρξε της εποχή του 808, 1020. Το έβαλα για να δείξω πόσο μικρότερος (συγκριτικά) ήταν ο αισθητήρας του 1020 (1/1.5'') σε σχέση με του 808 (1/1.2'') το οποίο ήταν και απάντηση σε προηγούμενη ερώτηση. Ωστόσο είναι αρκετά μεγαλύτερος από τυπική compact (1/2.3) και τυπικού (τότε) κινητού πχ το iphone.

Σήμερα τα iphone 7 είναι μεγαλύτεροι 1/2.6'' γιατί αυξήθηκαν και τα mp. Το μέγεθος του αισθητήρα ωστόσο ΝΑΙ έχει σχέση με την ποιότητα της φωτογραφίας (πχ θόρυβο). Βασικά με το μέγεθος του κάθε pixel poy ξεχωριστά (αλλό 20mp σε αισθητήρα 1/2.3'' και άλλο 10mp σε ίδιο μεγέθους αισθητήρα 1/2.3'') κάνει την "διαφορά" αλλά και ο αριθμός τους (για να γίνει το supersampling που λέγαμε ή τες πα να έχει "λεπτομέρια" αν το υποστηρίζει σε οξύτητα ο φακός). Όσο πιο "μεγάλα" θα "μαζεύουν" περισσότερο φως στην μονάδα του χρόνου (για τον ίδιο φακό) και άρα αν η τεχνολογία είναι ανάλογη (δεν συγκρίνουμε pixel του 2004 με του 2017 γιατί εν τω μεταξύ βελτιώθηκε και η τεχνολογία) θα βγαίνει "καθαρότερο" να το πούμε "λαικά".

Ελπίζω να σε βοήθησα. Σήμερα τον μεγαλύτερο αισθητήρα σε mainstream κινητά των έχουν μάλλον τα s7/s8 (1/2.5" sensor size, 1.4 µm pixel size) αν και μπορεί να κάνω λάθος.

Edited by keysmith

Αυτό το "κάποιο panasonic με 1'' (20mp)" που γράφεις, αν δεις το avatar μου και την υπογραφή μου, θα βρεις και το μοναδικό κάτοχο στο myphone :lol:

Και τα δύο ιδιαίτερα και ξεχωριστά, αν και το 808 παραμένει το αγαπημένο μου κυρίως για συναισθηματικούς λόγους. Δυστυχώς μέγα μείον και στα δύο, η έλλειψη σταθεροποιητή. Ειδικά στο CM1 που έχει τόσες πολλές ρυθμίσεις και πολύ φυσικό HDR θεωρώ πως ήταν απαραίτητο ένα OIS...

Ιστορικό κινητών: Nokia 3410, 7250i, N97, Lumia 520, Lumia 925, Lumia 1020 64GB, Nokia Lumia 830 - Limited Gold Edition, Lumia 950, N950 Developer kit, Nokia Dali with Simple Dali UI, Nokia Reader - "Pine", Jolla Phone - The First One, Jolla C Limited Edition, Nokia 9 Pureview

Στην άκρη: Nokia 6230i, 8210, N86 8MP, 808 PureView, Nokia "Goldfinger", Nokia "McLaren", Panasonic Lumix DMC-CM1

Σε χρήση: Leica Leitz Phone 1, Nokia 808 Pureview

Να και ένας κάτοχος αυτού του panasonic.. :lol: Μπορεί αλήθεια να πιάσει το 808 σε οξύτητα σε μέρα; (αν και τα δύο τα κάνουμε 20mp). Νομίζω όχι (πατα το icon με label "comp" πάνω δεξιά). Ούτε το βράδυ δείχνει να το ξεπερνά..

Για hdr όπως το κάνουν τα κινητά πια δεν θέλει ois. αμα δεις xiaomi τι φοβερούς αλγορίθμους έχουν (και δεν έχουν ois) και πόσο καλά το "φέρνουν" θα θαυμάσεις. Μάλλον χρησιμοποιούν αλγορίθμους τύπου align layers που έχει το photoshop δλδ οι δύο/τρεις φωτογραφίες που λογικά θα βγαίνουν με λίγη "μετατόπιση" έρχονται και συνδυάζονται η μία με την άλλη άψογα και σε χρόνο DT. Βέβαια η xiaomi όσο καλούς αλγόριθμους έχει στο hdr και panorama επιλέγει να μην έχει κορυφαίο υλικό στις κάμερές της. Μη κοιτάς που οι SLR στο θέμα "ευκολίες" και AI έχουν μείνει πίσω (το ηλεκτρονικό αθόρυβο ακούνητο κλείστρο τώρα το ανακαλύπτουν) τα κινητά είναι πολύ πιο μπροστά και τα καταφέρνουν "δυσανάλογα" καλά :) με το μικρό μέγεθος των αισθητήρων τους.

Edited by keysmith

Αυτό το "κάποιο panasonic με 1'' (20mp)" που γράφεις, αν δεις το avatar μου και την υπογραφή μου, θα βρεις και το μοναδικό κάτοχο στο myphone :lol:

Και τα δύο ιδιαίτερα και ξεχωριστά, αν και το 808 παραμένει το αγαπημένο μου κυρίως για συναισθηματικούς λόγους. Δυστυχώς μέγα μείον και στα δύο, η έλλειψη σταθεροποιητή. Ειδικά στο CM1 που έχει τόσες πολλές ρυθμίσεις και πολύ φυσικό HDR θεωρώ πως ήταν απαραίτητο ένα OIS...

Το CM1 δεν έχει και xenon πέρα από το ois! ;) Τουλάχιστον αυτό θα έπρεπε να το είχε, εφόσον μοιάζει πιο πολύ με ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, παρά με κινητό!

Το CM1 δεν έχει και xenon πέρα από το ois! ;) Τουλάχιστον αυτό θα έπρεπε να το είχε, εφόσον μοιάζει πιο πολύ με ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, παρά με κινητό!
Για φλας ξένου, με τα κυάλια το βλέπουμε πια... Τα τελευταία ήταν τα Lumia 1020 και K zoom... Μετά τέλος... Αλλά η έλλειψη του OIS στην καθημερινότητα είναι εμφανής... Στο 808 με την παλιά τεχνολογία δεν ήταν τόσο τρανταχτή αυτή η έλλειψη... Πιο πολύ bonus θα ήταν παρά αναγκαίο... Στο CM1 όμως το OIS έπρεπε να υπάρχει... Δυσκολεύει στις HDR και στις βραδυνές...

----- προσθήκη μηνύματος 7 λεπτά μετά την υποβολή του προηγούμενου -----

Να και ένας κάτοχος αυτού του panasonic.. :lol: Μπορεί αλήθεια να πιάσει το 808 σε οξύτητα σε μέρα; (αν και τα δύο τα κάνουμε 20mp). Νομίζω όχι (πατα το icon με label "comp" πάνω δεξιά). Ούτε το βράδυ δείχνει να το ξεπερνά...

Το 808 είπαμε είναι αγαπημένο μου για ποικίλους λόγους (τελευταίο SYmbian, μικρό όμορφο κι εύχρηστο κλπ). Αλλά στην κάμερα στο σύνολο καλά αποτελέσματα στις περισσότερες συνθήκες βγάζει το CM1. Σε μακρινές, τοπία κλπ όπου θέλουμε υψηλή ανάλυση κλπ νικάει το 808. Όπως και στο φλας ξένου. Σε μακρά έκθεση, σαφώς το CM1 με 1 λεπτό μέγιστο χρόνο, κάνει τη νύχτα μέρα! Και αρκετά καλή διαχείριση θορύβου. Π.χ. ISO 3200 στο CM1 θα αντιστοιχούσε με θόρυβο μόλις στο ISO 800 του 808, ενώ το 1600 του Nokia δεν βλέπεται και αντιστοιχίζεται σε ISO 6400 και άνω στο CM1... Οπότε αναλόγως τις συνθήκες και την χρήση έχουμε και άλλο νικητή.

Υ.Γ. Αυτές τις συγκρίσεις να τις έχεις απλά σαν ενδεικτικές. Αμα δεν πιάσεις την συσκευή στα χέρια σου να δεις πως είναι και τις δυνατότητες έχει, δεν μπορείς να βγάλεις συμπέρασμα. Γενικά όμως ναι, όπως λέει και το review, το CM1 με το μεγάλο αισθητήρα έχει λιγότερο θόρυβο και καλύτερες φωτογραφίες σε χαμηλό φωτισμό (στο OIS μας τα χαλάει, a.k.a. χεράτες βραδυνές)

Edited by Mivas

Ιστορικό κινητών: Nokia 3410, 7250i, N97, Lumia 520, Lumia 925, Lumia 1020 64GB, Nokia Lumia 830 - Limited Gold Edition, Lumia 950, N950 Developer kit, Nokia Dali with Simple Dali UI, Nokia Reader - "Pine", Jolla Phone - The First One, Jolla C Limited Edition, Nokia 9 Pureview

Στην άκρη: Nokia 6230i, 8210, N86 8MP, 808 PureView, Nokia "Goldfinger", Nokia "McLaren", Panasonic Lumix DMC-CM1

Ενδιαφέροντα αυτά που γράφεις και παρατήρησες. Να πω την αλήθεια για βράδυ το περιμενα καλύτερο το cm1 όπως και είναι. Λογικό bsi βλέπεις και με μεγάλο pixel. Όσο για την τελειότητα. Δεν πειράζει. Περιμένουμε το επόμενο "Φωτοκινητό". Κάποια στιγμή θα είναι όπως το θέλουμε.. μέχρι να ξεπεραστεί και αυτό :)

Αν ποτέ καταφέρουν να βάλουν xenon και led μαζί σε κάτω από 10,4χιλ. πάχος όπως του 1020

http://m.gsmarena.com/nokia_lumia_1020-5506.php

και κάτω απο 16,6χιλ. πάχος όλα τα παραπάνω +οπτικό ζουμ όπως το K-Zoom

http://m.gsmarena.com/samsung_galaxy_k_zoom-6210.php

...ίσως τότε να ξαναδούμε xenon με led ή ακόμα και με οπτικό ζουμ κινητές συσκευές! ;)

Ίσως το πρώτο να είναι πιο εφικτό από το δεύτερο. Αλλά μάλλον θα αργήσουμε πολύ να τα δούμε!!!

Πάντως αν υποθέσουμε ότι το K-Zoom θεωρείται το τελευταίο που βγήκε με όλα τα παραπάνω, τότε έχουμε να δούμε τέτοια συσκευή απο τον Ιούνιο του 2014 να βγαίνει! Δηλαδή πάνω από 3 χρόνια!

Μέχρι το Nokia 9 δεν βλέπω να βγάζει συσκευή με xenon. Για πιο μετά βλέπουμε.

Edited by evris2013

Θα υπάρξει οπτικό ζουμ σε λεπτά κινητά και μάλιστα σε συνδυασμό με διπλή κάμερα (για "φωτεινές" ευρυγώνιες ή/και μείωση θορύβου με συνδυασμό ειδώλων ή/και ψεύδο bokeh). Η μέθοδος του εσωτερικού ζουμ (χωρίς να προεξέχει ο φακός) είναι γνωστός από παλιά (το έχουν οι αδιάβροχες action compact φωτογραφικές) αλλά έχει μειονεκτήματα στις μέχρι τώρα υλοποιήσεις (κακή οξύτητα και ειδικά στις άκρες των φακών).

Ετοιμάζεται κάτι τέτοιο

Oppo-5x-Precision-Optical-Zoom.jpeg

Περισσότερα εδώ.

Είμαι περίεργος να το δω στην πράξη, περισσότερο επειδή με κούρασαν οι πολύ ευρυγώνιοι φακοί (27mm, 26mm) των σημερινών κινητών.

Θα υπάρξει οπτικό ζουμ σε λεπτά κινητά και μάλιστα σε συνδυασμό με διπλή κάμερα (για "φωτεινές" ευρυγώνιες ή/και μείωση θορύβου με συνδυασμό ειδώλων ή/και ψεύδο bokeh). Η μέθοδος του εσωτερικού ζουμ (χωρίς να προεξέχει ο φακός) είναι γνωστός από παλιά (το έχουν οι αδιάβροχες action compact φωτογραφικές) αλλά έχει μειονεκτήματα στις μέχρι τώρα υλοποιήσεις (κακή οξύτητα και ειδικά στις άκρες των φακών).

Ετοιμάζεται κάτι τέτοιο

Oppo-5x-Precision-Optical-Zoom.jpeg

Περισσότερα εδώ.

Είμαι περίεργος να το δω στην πράξη, περισσότερο επειδή με κούρασαν οι πολύ ευρυγώνιοι φακοί (27mm, 26mm) των σημερινών κινητών.

Απ' ότι βλέπω θα μπορεί να κάνει οπτικό ζουμ απο 2x έως και 5x. Για παραπάνω ζουμ δεν είναι.

Ενώ το K-Zoom είχε ως και 10x οπτικό.

Βλέπω η Oppo ετοιμάζεται για κάτι τέτοιο. Να δω και το xenon που θα το βάλουν, αν ποτέ βάλουν!

Επίσης οι αδιάβροχες action νομίζω έχουν πιο πολύ πάχος απο ένα κινητό!

Πάντως το οπτικό ζουμ σε κινητά το ξεκίνησε νομίζω η Nokia με το N90 και μετά η Samsung με το Innovation αν δεν κάνω λάθος!

Edited by evris2013

Απ' ότι βλέπω θα μπορεί να κάνει οπτικό ζουμ απο 2x έως και 5x. Για παραπάνω ζουμ δεν είναι.

Ενώ το K-Zoom είχε ως και 10x οπτικό.

Βλέπω η Oppo ετοιμάζεται για κάτι τέτοιο. Να δω και το xenon που θα το βάλουν, αν ποτέ βάλουν!

Επίσης οι αδιάβροχες action νομίζω έχουν πιο πολύ πάχος απο ένα κινητό!

Πάντως το οπτικό ζουμ σε κινητά το ξεκίνησε νομίζω η Nokia με το N90 και μετά η Samsung με το Innovation αν δεν κάνω λάθος!

Ναι όντως κάποιο από την σειρά με design transformers (Ν90, Ν92, Ν93, Ν93i) ήταν το πρώτο με οπτικό ζουμ (2-3Χ). Δηλαδή πριν από 10-12 χρόνια! Η Νόκια ήταν πάντα μπροστά από την εποχή της... Αλλά για μεγάλο οπτικό ζουμ δεν το βλέπω να βγαίνει κάτι... Ακόμη και η Samsung που είχε ξεκινήσει με την Galaxy Camera και μετά με τα S4/K zoom δεν ξανάβγαλε μετά...

Το 2ο καλύτερο μετά το οπτικό ζουμ είναι το PureVIew Zoom πάντως, που περιέγραφε κι ο keysmith. Ουσιαστικά περικοπή κι εστίαση στο κέντρο ενός μεγάλου αισθητήρα υψηλής ανάλυσης (εκμεταλλεύεσαι τα πολλά αρχικά εικονοστοιχεία του αισθητήρα για αυτού του τύπου ζουμ. Μακάρι να δούμε κάποια στιγμή διάδοχο καμεροτηλεφώνων, είτε από πλευράς εταιρειών κινητής (π.χ. Nokia, Samsung etc), είτε από εταιρείες κάμερας (Panasonic, Kodak κλπ). Το Panasonic πάντως σε θέμα σχεδιασμου είναι πανέμορφο. Όπως ήταν και το αγαπημένο 808, αλλά σε πιο premium στυλ. Για να δούμε, ίσως κάτι από Nokia (διάδοχο σειράς PureView) ή Panasonic (διάδοχο CM1)

Ναι όντως κάποιο από την σειρά με design transformers (Ν90, Ν92, Ν93, Ν93i) ήταν το πρώτο με οπτικό ζουμ (2-3Χ). Δηλαδή πριν από 10-12 χρόνια! Η Νόκια ήταν πάντα μπροστά από την εποχή της... Αλλά για μεγάλο οπτικό ζουμ δεν το βλέπω να βγαίνει κάτι... Ακόμη και η Samsung που είχε ξεκινήσει με την Galaxy Camera και μετά με τα S4/K zoom δεν ξανάβγαλε μετά...

Το 2ο καλύτερο μετά το οπτικό ζουμ είναι το PureVIew Zoom πάντως, που περιέγραφε κι ο keysmith. Ουσιαστικά περικοπή κι εστίαση στο κέντρο ενός μεγάλου αισθητήρα υψηλής ανάλυσης (εκμεταλλεύεσαι τα πολλά αρχικά εικονοστοιχεία του αισθητήρα για αυτού του τύπου ζουμ. Μακάρι να δούμε κάποια στιγμή διάδοχο καμεροτηλεφώνων, είτε από πλευράς εταιρειών κινητής (π.χ. Nokia, Samsung etc), είτε από εταιρείες κάμερας (Panasonic, Kodak κλπ). Το Panasonic πάντως σε θέμα σχεδιασμου είναι πανέμορφο. Όπως ήταν και το αγαπημένο 808, αλλά σε πιο premium στυλ. Για να δούμε, ίσως κάτι από Nokia (διάδοχο σειράς PureView) ή Panasonic (διάδοχο CM1)

Οι διάδοχοι να συνδυάζουν όμως και xenon με led σε λεπτή συσκευή!

Εκεί είναι όλη η μαγκιά. Ποιός θα το κάνει πρώτος;

• 2 weeks later...
Οι διάδοχοι να συνδυάζουν όμως και xenon με led σε λεπτή συσκευή!

Εκεί είναι όλη η μαγκιά. Ποιός θα το κάνει πρώτος;

Θα πρέπει να συμβιβαστούν οι σχεδιαστές, να κάνουν τη συσκευή λίγο πιο παχιά απ' ό,τι συνηθίζεται, ώστε να χωρέσει το ξένον. Πρωτίστως θα πρέπει να ενδώσει κι ο υποψήφιος αγοραστής στην ιδέα μιας λίγο πιο παχιάς συσκευής, πράγμα λίγο δύσκολο, μιας και το μάρκετινγκ τον έχει μάθει να αναζητά συσκευές-χαλκομανίες... ;)

Now I'm cutting the anchor away, and I won't look back, I'm starting a new life today. Now I see where I belong...

Θα πρέπει να συμβιβαστούν οι σχεδιαστές, να κάνουν τη συσκευή λίγο πιο παχιά απ' ό,τι συνηθίζεται, ώστε να χωρέσει το ξένον. Πρωτίστως θα πρέπει να ενδώσει κι ο υποψήφιος αγοραστής στην ιδέα μιας λίγο πιο παχιάς συσκευής, πράγμα λίγο δύσκολο, μιας και το μάρκετινγκ τον έχει μάθει να αναζητά συσκευές-χαλκομανίες... ;)

Μάλλον και τα δύο μαζί δεν γίνονται, προς το παρόν! Ή λεπτή συσκευή ή xenon! ;)

εγώ πάλι πιστεύω πως τα led μπορούν να δώσουν ικανοποιητικό αποτέλεσμα και το xenon δεν χρειάζεται. Αν τα υπάρχοντα είναι "ανεπαρκή" (που κάποια τηλέφωνα έχουν πολύ δυνατά leds) μπορούν να βάλουν άλλα τόσα ή ακόμα περισσότερα και το πάχος του κινητού να την αλλάξει.

Αν το θέλεις μπορούν το δεύτερο led να έχει κάποιο "κατοπτρο/φακό" για να "εστιάζει" (τη δέσμη φωτός) πιο μακρυά. Νομίζω το xenon φλασ δεν θα ξαναγυρίσει και ίσως δεν υπάρχει λόγος. Άλλωστε το led χρησιμοποιείται και στο βίντεο ενώ μπορεί να πετύχει πιο θερμά/φυσικά χρώματα.

υγ. Και το 808 (με xenon) είχε ΚΑΙ led για το βίντεο και την υποβοήθηση εστίασης.

υγ. Και το 808 (με xenon) είχε ΚΑΙ led για το βίντεο και την υποβοήθηση εστίασης.

....και το Lumia 1020 το ίδιο, αλλά ήταν πιο λεπτό απο το 808!

Γι αυτό λέω, πιο λεπτό απο το 1020 και με τα 2 ειδών φλας, μάλλον δεν γίνετε.

....και το Lumia 1020 το ίδιο, αλλά ήταν πιο λεπτό απο το 808!

Γι αυτό λέω, πιο λεπτό απο το 1020 και με τα 2 ειδών φλας, μάλλον δεν γίνετε.

Πιστεύω ότι μια χαρά γίνεται. Το 1020 ήταν μια συσκευή 4.5 ιντσών και ήδη είχε μικρότερο εξόγκωμα από το 808. Οι συσκευές του σήμερα έχουν αυξημένο μέγεθος λόγω μεγέθους οθόνης, οπότε είναι πιο εύκολο να "κρυφτεί" ένα ογκώδες φλας σε σχέση με μια συσκευή 4.5 ιντσών ή ακόμα χειρότερα, 4 ιντσών (808). ;)

Now I'm cutting the anchor away, and I won't look back, I'm starting a new life today. Now I see where I belong...

το πάχος των συσκευών που λέτε (808, 1020) ανέβαινε κυρίως από το μεγάλο μέγεθος του αισθητήρα που χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερο φακό και απόσταση από τον αισθητήρα (άρα πάει η λεπτότητα). Δεν το επιβάρυνε σε αυτή τη διάσταση το xenon. Τώρα δεν ξέρω για κινητά κάτω των 7mm αν και xenon θα ήταν πρόβλημα. Όπως όμως είπα δε νομίζω ότι χρειάζεται καθώς με σωστά δυνατά leds (ίσως παραπάνω των 1-2) μπορείς να "κοντράρεις" μικρά (για να είναι λεπτά) xenon flash. Μπορεί να κάνω και λάθος αλλά αυτή την εντύπωση έχω.

το πάχος των συσκευών που λέτε (808, 1020) ανέβαινε κυρίως από το μεγάλο μέγεθος του αισθητήρα που χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερο φακό και απόσταση από τον αισθητήρα (άρα πάει η λεπτότητα). Δεν το επιβάρυνε σε αυτή τη διάσταση το xenon. Τώρα δεν ξέρω για κινητά κάτω των 7mm αν και xenon θα ήταν πρόβλημα. Όπως όμως είπα δε νομίζω ότι χρειάζεται καθώς με σωστά δυνατά leds (ίσως παραπάνω των 1-2) μπορείς να "κοντράρεις" μικρά (για να είναι λεπτά) xenon flash. Μπορεί να κάνω και λάθος αλλά αυτή την εντύπωση έχω.

Το μικρότερο φλας ξένου που ξέρω ήταν στο Lumia 928. Πιο αδύναμο κι από το 1020. Ενδεχομένως ο ισχυρισμός σου να μην είναι λάθος σε μια τέτοια περίπτωση και όντως ένα τριπλό LED π.χ. 950 να είναι κοντά σε ένα αδύναμο φλας ξένου όπως του 928. Παρόλα αυτά, η τεχνολογία είναι διαφορετική κι ακόμη κι αν έχεις αδύναμο φλας ξένου, από την εμπειρία μου με 1020 ξέρω ότι και πάλι μπορεί να παγώσει την στιγμή σε αντίθεση με τα πολλαπλά LED... Ένα μικρό φλας ξένου πάντως σαν του 928 ή λίγο μεγαλύτερο, σχεδόν σαν του 1020, θα μπορούσε άνετα να μπει σε σύγχρονη συσκευή χωρίς να προσδώσει πολύ σε πάχος. Ο αισθητήρας όπως λες ήταν ο κύριος λόγος για το πάχος του 808 και των άλλων υβριδίων από Νόκια, Samsung, Sony, Panasonic κλπ

Ακόμα και το 950XL που έχω η κάμερα εξέχει, οχι πολύ, αλλά εξέχει με τριπλό led. Κι εδώ ο αισθητήρας φταίει; Είναι και 5,7"!

Ακόμα και το 950XL που έχω η κάμερα εξέχει, οχι πολύ, αλλά εξέχει με τριπλό led. Κι εδώ ο αισθητήρας φταίει; Είναι και 5,7"!

Ο αισθητήρας είναι ο κύριος λόγος αλλά να συνυπολογίζεις και το σύστημα φακών (6 φακούς έχει?), αλλά και τον οπτικό σταθεροποιητή που συμβάλλουν αμφότερα στο τελικό πάχος του camera module.

Ο αισθητήρας είναι ο κύριος λόγος αλλά να συνυπολογίζεις και το σύστημα φακών (6 φακούς έχει?), αλλά και τον οπτικό σταθεροποιητή που συμβάλλουν αμφότερα στο τελικό πάχος του camera module.

Έξι φακούς είχε και το 830 πού είχα. Θα μου πεις είχε και μικρότερο αισθητήρα όμως.

Αυτό το laser focus που εχει το Nokia 8, ειναι το ίδιο με αυτόν του LG G5;

Edited by evris2013