Jump to content

Κυνηγοί "πυροβολούν" τη μεγαλύτερη πράσινη επένδυση


Lospsi
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

Το άρθρο εντυπωσιακό (capital.gr), οι αντιδράσεις ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ!

 

Του Χάρη Φλουδόπουλου

 

Όταν το Δεκέμβριο του 2007 η ΔΕΗ Ανανεώσιμες ανακοίνωνε την πρόθεσή της να κατασκευάσει ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα στον κόσμο στον ίδιο χώρο που σήμερα βρίσκονται ορυχεία λιγνίτη στη Μεγαλόπολη, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τι θα επακολουθούσε. Ένα χρόνο μετά, η μεγαλύτερη «πράσινη» επένδυση που έχει εξαγγελθεί για φέτος, ύψους 200 έως 250 εκατ. ευρώ, παγώνει επ’ αόριστον μετά από αίτηση αναστολής που κατέθεσε στο ΣτΕ η Πανελλήνια Κυνηγετική Συνομοσπονδία, η Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου, αλλά και ο κάτοικος της Μεγαλόπολης Β.Σ. (τα στοιχεία είναι στη διάθεση του Capital.gr).

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, μαζί με το έργο η αίτηση αναστολής οδηγεί στον «πάγο» και τη διαδικασία του διαγωνισμού για την κατασκευή του και προμήθεια των panels, με αποτέλεσμα να πλήττεται όχι μόνο η συγκεκριμένη επένδυση, αλλά και οι νέες σύγχρονες ελληνικές βιομηχανικές μονάδες υψηλής τεχνολογίας που προσβλέπουν στο έργο.

 

Μετά την αίτηση αναστολής, παρ΄ ότι η ΔΕΗ Ανανεώσιμες δηλώνει έτοιμη να ολοκληρώσει την επένδυση εντός του 2010, το έργο μπλοκάρεται τουλάχιστον μέχρι τις 5 Μαΐου του 2010 όταν και ορίστηκε η δικάσιμος και μέχρι να εκδοθεί απόφαση.

 

Η Προσφυγή

 

Το Capital.gr παρουσιάζει χαρακτηριστικό μέρος των επιχειρημάτων που επικαλούνται στην αίτησή τους στο ΣτΕ, οι τρεις αιτούντες. Σύμφωνα με την αίτηση, το έργο δεν θα πρέπει να γίνει καθώς θα δημιουργηθεί πρόβλημα στα θηράματα και κατά συνέπεια στους κυνηγούς, το φ/β πάρκο θα προκαλέσει ατμοσφαιρική ρύπανση και θα υποβαθμίσει το τοπίο, πλήττοντας τον τουρισμό και την οικιστική ανάπτυξη. Αναλυτικά ορισμένα χαρακτηριστικά τμήματα της αίτησης που αποκαλύπτει το Capital.gr αναφέρουν:

 

«Η εκτέλεση της προσβαλλόμενης πράξης θα επιφέρει, όπως θα εκτεθεί αναλυτικώς κατωτέρω, μέγιστη ζημιά στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής, καθώς και στην πανίδα της, δοθέντος ότι μορφή διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος αποτελεί η θήρα, αλλά και ειδικότερα στο θηραματικό πλούτο της περιοχής» αναφέρει η προσφυγή, που παρακάτω εξειδικεύει ακόμη περισσότερο τη «ζημιά» στο φυσικό περιβάλλον: «...Πέραν τούτου, η αντανάκλαση του ήλιου που θα δημιουργηθεί από την αντικατάσταση 2000 τ.μ. δάσους από πάνελ για τη συγκέντρωση ηλιακής ενέργειας θα επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις στη μετανάστευση, στην αναπαραγωγή και στην εν γένει διαβίωση των θηραμάτων».

 

Ο συγκεκριμένος ισχυρισμός βεβαίως είναι παντελώς έωλος καθώς στα φ/β πάνελς υπάρχει ειδική πρόβλεψη και δεν γίνεται αντανάκλαση του ήλιου. Εάν ίσχυε κάτι τέτοιο, πολύ απλά δεν θα υπήρχε πουθενά στον κόσμο φωτοβολταϊκό πάνελ ή ηλιακός θερμοσίφωνας.

 

Η προσφυγή υποστηρίζει ότι η εγκατάσταση του πάρκου θα γίνει σε δασικό περιβάλλον: «... πλην όμως το όλο έργο θα εγκατασταθεί σε δασικό ή αλπικό περιβάλλον... και συγκεκριμένα σε 2.000 στρέμματα δάσους, τα οποία θα αντικατασταθούν με πάνελ για την εγκατάσταση φ/β σταθμών... αγνοώντας την τεράστια οικολογική καταστροφή που προκλήθηκε στην περιοχή του έργου από τις πρόσφατες πυρκαγιές κατά τους θερινούς μήνες του έτους 2007».

 

Σύμφωνα με τους αιτούντες η εγκατάσταση του φ/β πάρκου θα έχει ως αποτέλεσμα «...την προκαλούμενη ατμοσφαιρική ρύπανση της περιοχής λόγω της αντικατάστασης 2.000 στρεμμάτων δάσους με πάνελ για την εγκατάσταση φ/β σταθμών... την περαιτέρω υποβάθμιση του τοπίου και τις επιπτώσεις της τόσο στην ποιότητα ζωής των κατοίκων όσο και στην ανάπτυξη της περιοχής (τουριστική, οικιστική κλπ).»

 

Σε άλλο σημείο η αίτηση εξισώνει τα φ/β πάρκα με τη βιομηχανία «...συνεπώς η κατασκευή εγκαταστάσεων με χρήση βιομηχανίας εντός της πιο πάνω ζώνης δεν επιτρέπεται, γιατί η χρήση αυτή δεν είναι συμβατή με περιβαλλοντική αναβάθμιση» αναφέρει αυτολεξεί.

 

Και βέβαια, οι αιτούντες «πατάνε» και στο νομοθετικό κενό που υπάρχει σχέση με το χωροταξικό: «...επειδή κατά πάγια νομολογία του δικαστηρίου σας, η χωροθέτηση τέτοιου είδους εγκαταστάσεων χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό σε εθνικό ή κατά τομέα χωροταξικό σχεδιασμό είναι αντίθετη και εξ αυτής της αιτίας στα διαλαμβανόμενα στο άρθρο 24 του Συντάγματος και προς την αρχή της αειφόρου ανάπτυξης που εγκαθιδρύεται στη διάταξη αυτή.»

 

Το φωτοβολταϊκό πάρκο

 

Το συγκεκριμένο φωτοβολταϊκό πάρκο, παρά τα όσα υποστηρίζουν οι κυνηγοί, δεν πρόκειται να εγκατασταθεί σε περιοχή που υπάρχει δάσος, διότι πολύ απλά έχει χωροθετηθεί στον ίδιο χώρο όπου μέχρι πρόσφατα υπήρχαν ορυχεία λιγνίτη, όπως διαβεβαιώνει η ΔΕΗ και μπορεί να διαπιστώσει ο οποιοσδήποτε με μία απλή επίσκεψη. Δηλαδή ο χώρος του πάρκου δεν είναι τίποτα άλλο παρά μπαζωμένο ορυχείο χωρίς ίχνος δένδρου. Σημειώνεται ότι στην περιοχή της Μεγαλόπολης λειτουργεί το δεύτερο μεγαλύτερο λιγνιτικό κέντρο της χώρας, που εκπέμπει ετησίως 5.940.157 τόνους διοξειδίου του άνθρακα. Μέσα στο λιγνιτικό κέντρο υπάρχουν τέσσερα ορυχεία, εκ των οποίων τα δύο έχουν εξοφληθεί (Θωκνία και Κυπαρυσσία). Σε ένα σχετικά μικρό τμήμα, λοιπόν, των εξοφλημένων ορυχείων που σήμερα έχουν μπαζωθεί (με τα αδρανή υλικά που εξορύσσονται από τα ορυχεία που ακόμη λειτουργούν) θα εγκατασταθεί το φ/β πάρκο.

 

Σε αντίθεση με τα όσα αναφέρονται στην αίτηση, είναι προφανές ότι το φυσικό περιβάλλον της περιοχής όχι μόνο δεν επιβαρύνεται αλλά επιπλέον η λειτουργία του πάρκου θα οδηγήσει ετησίως στη μείωση των εκπομπών CO² κατά 50.235 τόνους, των εκπομπών SO² κατά 916 τόνους, των εκπομπών ΝΟΧ κατά 70,9 τόνους και των αιωρούμενων στερεών κατά 47,28 τόνους (στοιχεία ΔΕΗ Ανανεώσιμες). Για να γίνουν αντιληπτά τα μεγέθη το διοξείδιο του άνθρακα που θα εξοικονομηθεί ισοδυναμεί με το διοξείδιο που εκπέμπουν πάνω από 15 χιλιάδες αυτοκίνητα που διανύουν ετησίως 20 χιλιάδες χιλιόμετρα.

 

Η παραγόμενη καθαρή ενέργεια ετησίως θα ανέρχεται σε 50.773.861kWh και θα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες 29 χιλιάδων νοικοκυριών. Δηλαδή από το συγκεκριμένο πάρκο θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες τους, χωρίς να εκπέμπεται ούτε ένας ρύπος στην ατμόσφαιρα ο δήμος Καλλιθέας ή στα βόρεια προάστια οι δήμοι Αμαρουσίου και Κηφισιάς ή ακόμη στη Θεσσαλονίκη ο δήμος Καλαμαριάς και η Πυλαία μαζί.

 

Όσο για τα έργα που προγραμματίζει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες πέραν της εγκατάστασης των πάνελς, σύμφωνα με τις εγκεκριμένες μελέτες θα γίνουν δενδροφυτεύσεις σε 750 στρέμματα περιμετρικά της έκτασης του πάρκου, καθώς και σε ακόμη 1350 στρέμματα στη Μεγαλόπολη εκτός του λιγνιτικού κέντρου. Επιπλέον, θα κατασκευαστούν δύο λίμνες χωρητικότητας 100.000 κ.μ περιμετρικά των οποίων θα δημιουργηθεί χώρος πρασίνου και θα λειτουργεί ως υδροβιότοπος.

 

Είναι ευνόητο ότι όλες οι παραπάνω ωφέλειες που ξεκινούν από την παραγωγή και κατανάλωση καθαρής «πράσινης» ενέργειας και φτάνουν στις αποκαταστάσεις και τις δενδροφυτεύσεις που έχει δεσμευτεί να πραγματοποιήσει η ΔΕΗ, παγώνουν και αυτές μέχρι την εκδίκαση της προσφυγής. Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι η επένδυση έχει λάβει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις, (ακόμη και από το νομαρχιακό συμβούλιο η έγκριση του οποίου δεν είναι υποχρεωτική βάσει νόμου) και τυγχάνει της έγκρισης της μεγάλης πλειοψηφίας της τοπικής κοινωνίας.

 

Σχόλιο του συντάκτη

 

Φυσικά ουδείς δεν μπορεί να απαγορεύσει σε κανέναν να προσφεύγει στη δικαιοσύνη εάν πιστεύει ότι θίγονται τα δικαιώματά του ή η νομιμότητα. Το θέμα στη συγκεκριμένη περίπτωση αλλά και σε εκατοντάδες άλλες είναι ότι η όποια προσφυγή συνεπάγεται καθυστερήσεις ετών. Το φωτοβολταïκό της Μεγαλόπολης αντί για το 2010, θα λειτουργήσει στην καλύτερη περίπτωση μετά από τρία χρόνια. Το κόστος αυτής της καθυστέρησης επιβαρύνει τον επενδυτή είτε κερδίσει είτε χάσει στη δικαστική διαμάχη. Λύσεις στο πρόβλημα υπάρχουν αρκεί να υπάρξει και η ανάλογη βούληση να εφαρμοστούν. Σε κάθε περίπτωση, το ελάχιστο που μπορεί να προφέρει στους πολίτες της μια πολιτεία που θέλει να σέβεται τον εαυτό της, είναι η εκδίκαση των υποθέσεων να είναι άμεση ώστε το κόστος της χρονοτριβής (από προσφυγές που συνήθως έχουν αδιαφανή και ύποπτα κίνητρα) να ελαχιστοποιείται.

 

Δεν μου επιτρέπεται να χαρακτηρίσω αυτούς τους "ανθρώπους" με τον τρόπο που ήθελα αλλά αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατόν να απαιτούμε εμείς ο απλός λαός να μειωθούν οι "5.940.157 τόνους διοξειδίου του άνθρακα" με το να στερήσουμε το χόμπι ορισμένων?! Είμαστε απαράδεχτοι!

Link to comment
Share on other sites

μα ειναι προφανες οτι τα φωτοβολταικα ειναι πολυ καταστροφικα για το περιβαλλον.. δν το αντιλαμβανεστε? οχι? φοβαμαι οτι ειστε υποκειμενικοι.. τς τς τς..

 

 

και για να σταματησω την πλακα, ελλας το μεγαλειο σου. το συμφερον του ενος πανω απο το συμφερον των πολλων. καλα παμε ως εθνος..

Desktop: Acer Aspire X-Cruiser, ThermalTake PurePower460W, Core 2 Duo E6400, Gigabyte 965PS3, 2xCrucial 2GB (800MHz, CL4), Gigabyte 9600GT

http://www.cardomain.com/ride/2667388

Link to comment
Share on other sites

Περα απο αυτο, η δεη μπορουσε καλυστα να επενδυσει στην γεωθερμικη ενεργεια. Υπαρχουν πολλες δυνατοτητες για την χωρα μας.

Αντ αυτου, προτυμαει να αγοραζει λιθανθρακα απο τους γερμανους με την προφαση της μειωμενης ρυπανσης απο τη χρηση του.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ αυτό που διαπιστώνω είναι ότι ο κάθε ένας στη χώρα αυτή το παίζει ειδικός.

 

Είμαι υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, είμαι κατά κυνηγετικών συλλόγων, αλλά θέλω να δω το παραπάνω πιο ολοκληρωμένα από τη μονομερή προσέγγιση ενός δημοσιογράφου που αρθρογραφεί σε εφημερίδα που προωθεί την ιδέα του κέρδους και μόνο.

 

Εγώ θα προβληματιστώ για τα εξής:

 

- Αν ένα παρατημένο ορυχείο σκοπεύει να γίνει πάλι μέρος πρασίνου στα πλαίσια μιας αειφορίας της περιοχής, τότε οποιαδήποτε εγκατάσταση ακόμα και ανανεώσιμης πηγής σίγουρα θέτει σοβαρό θέμα περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην περιοχή, ασχέτως αν ως τώρα έτσι ήταν με το ορυχείο.

 

- Οι κυνηγοί είναι αστείο να μιλάνε ως προστάτες της φύσης.

 

- Η μορφή ανάπτυξης των ανανεώσιμων δεν μπορεί να καταστρατηγήσει κάθε μορφή προστασίας πρασίνου στο όνομα της «ανάπτυξης». Υπάρχουν τόσα άλλα μέρη να πας να φτιάξεις πάρκο.

 

Με πιο απλά λόγια αν το δω υπό την οπτική γωνία ότι η εκεί περιοχή έχει μια προοπτική να γίνει πιο αειφόρος από αυτό που ήταν, τότε δεν δέχομαι να μπει ο,τιδήποτε παρά μόνο δέντρα.

"The reasonable man adapts himself to the world; the unreasonable one persists in trying to adapt the world to himself. Therefore, all progress depends on the unreasonable man." George Bernard Shaw
Link to comment
Share on other sites

Μια ωραία αστεία ιστορία από τις άπειρες που συμβαίνουν κάθε φορά που πάει να γίνει ένα μεγάλο έργο στην χώρα μας. Σκεφτείτε ότι κανένας δεν θα μπει σε τόση φασαρία και δικαστικά έξοδα για ένα χόμπυ (αν και καμιά φορά δεν πρέπει να υποτιμάμε την ανθρώπινη ανοησία). Άρα:

1) ή κάποιοι θέλουν να βγάλουν λεφτά από το κράτος (συνήθης πρακτική ειδικά με τους δρόμους)

2) ή αυτοί που φαίνονται είναι οι ψιλικατζήδες εντολοδόχοι κάποιων λαμογιών που θα βγάλουν λεφτά (θυμηθείτε την πρόσφατη ιστορία με τα Βατοπαιδινά οικόπεδα στην θεσσαλονίκη και την "ψεύτικη" μήνυση)

3) ή αυτοί που φαίνονται είναι οι ψιλικατζήδες εντολοδόχοι κάποιων ανταγωνιστών αυτού που ανέλαβε το έργο.

 

όλα τα άλλα τα δήθεν οικολογικά είναι προφάσεις...

Read The F...ing Manual First
Link to comment
Share on other sites

Το θέμα έχει να κάνει με την ΔΕΗ και τα φωτοβολταϊκά πάρκα.Όσοι δεν μπορούν να το αντιληφθούν και θέλουν να μιλάνε για το γήπεδο του Παναθηναικού,και να βρίζουν πολιτικούς κόμματα και δεν ξέρω και γω τι άλλο,ας βρουν άλλο χώρο για να εκφράσουν τις ανησυχίες τους.Όχι στο Myphone.Πιστεύω να έγινα κατανοητός.

Link to comment
Share on other sites

απο το παραπανω φαινετε ξεκαθαρο οτι λιγα ατομα(πολυ θα ηθελα να μαθω τον αριθμο τους-γιατι γραφουν μονο οτι ειναι συνδεσμοι-)για τους δικους τους λογους πανε κοντρα για λιγα χρονια...

αν αντιδρουσε ολη η περιοχη θα ελεγα οτι κατι παιζετε απο μεριας δεη.αλλα επειδη αναφερουν μονο εναν κατοικο κ 2 συνδεσμους που μπορει να αποτελουνται κ απο ενα ατομο φαινετε ποσο ακυρη ειναι η μυνηση κτλ κτλ

απο την αλλη αυτο το κρατος ενω μπορει δεν κανει αυτο που θελει...δηλ να εκδικασει αυριο κιολας την υποθεση.

Link to comment
Share on other sites

Δεν είμαι νομικός και οι γνώσεις μου περί νομικής είναι περιορισμένες αλλά δεν μου φαίνεται λογικό το κράτος να μπορεί "να εκδικασει αυριο κιολας την υποθεση". Αρχικά οι δικηγόροι θέλουν χρόνο να προετοιμαστούν (στοιχεία, έρευνα, δικόγραφα κτλ), δεύτερον τα δικαστήρια είναι γεμάτα από υποθέσεις διαφόρων καταστάσεων και άλλα πολλά, ένας νομικός μπορεί να τα πει καλύτερα.

Εγώ κολλάω σε ένα πράγμα, ότι 2 κυνηγητικοί σύλλογοι αποφάσισαν να το παίξουν οικολόγοι ξέροντας ότι μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση, να εξαντληθούν τα όρια των αναβολών και να κλείσουν καμιά νομαρχία ή να εμποδίσουν τους εργάτες να ξεκινήσουν την κατασκευή θα περάσουν 3-4 χρόνια. Στο ενδιάμεσο μπορεί να έχει αλλάξει η κυβέρνηση και η νέα κυβέρνηση στον βωμό τον ψήφων να τους κάνει το χατίρι και να μην γίνει τίποτα.

Το αποτέλεσμα είναι ότι 5.940.157 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα κυκλοφορούν στον αέρα μέχρι να αρχίσουν κάποιοι να σκέφτονται ΟΧΙ μόνο την πάρτη τους, αλλά και το κοινωνικό σύνολο!

Link to comment
Share on other sites

ΤΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΑΣ ΛΑΓΙΟΥ

kallipateira@pegasus.gr

 

Δεκάδες κατοικίες μελών του οικοδομικού συνεταιρισμού «Διεθνής Ιπποκράτειος Πολιτεία» ξεφυτρώνουν ανάμεσα στις βελανιδιές και τα πεύκα του δάσους της Αγίας Τριάδας στην Πάρνηθα, το οποίο μαζί με το Τατόι και μετά την τραγωδία του Εθνικού Δρυμού είναι τα τελευταία δάση του Λεκανοπεδίου.

 

Τη στιγμή που το πράσινο που αντιστοιχεί ανά κάτοικο στην πρωτεύουσα έχει μειωθεί δραματικά στο 1,5 τ.μ. και η σωματική και ψυχική υγεία των πολιτών κινδυνεύει, στη βορειοανατολική πλευρά της Πάρνηθας όπου απλώνεται το ειδυλλιακό πυκνόφυτο δάσος της Αγίας Τριάδας αναπτύσσεται μια νέα... πόλη από τον οικοδομικό συνεταιρισμό «Διεθνής Ιπποκράτειος Πολιτεία».

 

Το ζωτικής σημασίας για την Αττική δάσος που οικοδομείται σήμερα με γρήγορο ρυθμό εντάχθηκε στο σχέδιο πόλεως το 1977.

 

Από το 1985 το Αναθεωρητικό Συμβούλιο Ιδιοκτησίας Δασών (ΑΣΙΔ), το ανώτατο όργανο για το ιδιοκτησιακό καθεστώς στη χώρα μας, έχει κρίνει ότι το δάσος της Αγίας Τριάδας έκτασης 7.500 στρεμμάτων είναι εθνική Γη.

 

Ωστόσο εδώ και χρόνια κανένας από τους υπουργούς Γεωργίας δεν έκανε ως όφειλε αποδεκτή τη γνωμοδότηση αυτή, που ήταν υποχρεωτική η αποδοχή της βάσει της νομοθεσίας, αφού ήταν υπέρ του Δημοσίου.

 

Το γεγονός αυτό αποτελεί και τον σκόπελο για την εφαρμογή της απόφασης του ΑΣΙΔ, βάσει της οποίας οι όποιες άδειες οικοδομής θα έπρεπε να είχαν ανακληθεί.

 

Νωρίτερα το Τεχνικό Συμβούλιο Δασών (ΤΣΔ) με γνωμοδότησή του (318/1977) ομοφώνως είχε αποφανθεί ότι το δάσος πρέπει να διατηρηθεί ακέραιο, μακριά από κάθε οικιστική επέμβαση, διότι η προστασία του εξυπηρετεί ύψιστα κοινωνικά συμφέροντα.

 

Ομως το Δασαρχείο Πεντέλης σε γνωμοδότησή του (9837/1977) απέφυγε τεχνηέντως να εκφέρει αιτιολογημένη γνώμη αν η έκταση θα πρέπει να διατηρήσει ή όχι τον δασικό της χαρακτήρα και την ίδια χρονιά η Πολιτεία ενέκρινε ρυμοτομικό σχέδιο οικιστικής αξιοποίησης τους δάσους...

 

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ενωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ) το οροπέδιο Αγίας Τριάδας - Κατσιμιδίου είναι μείζονος σημασίας επειδή βρίσκεται στον δίαυλο Πεντέλης - Πάρνηθας.

 

Πιο κάτω ο συντελεστής δόμησης

Από το δάσος αυτό εμπλουτίζονται με οξυγόνο οι άνεμοι της Πάρνηθας, οι οποίοι πνέουν 8-9 μήνες τον χρόνο με βορειοανατολική κατεύθυνση.

 

Στο παρελθόν στη φυσική αυτή διαδικασία συνέβαλλαν και τα δάση Καλάμου και Βαρνάβα, αλλά κάηκαν και σήμερα έχουν οικοδομηθεί...

 

Τον Νοέμβριο του 1988 υποβλήθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση από την Πανελλήνια Ενωση Δασολόγων, τη Φιλοδασική Ενωση Αθηνών, την Εταιρεία Οικολογίας και Ανάπτυξης και από τον ιδιώτη κ. Γ. Χαροκόπο κατά του υπουργού Γεωργίας για την ακύρωση άδειας οικοδομής 785/1988 στο δάσος της Αγίας Τριάδας, του ΠΔ της 7ης Νοεμβρίου 1977 και κάθε συναφούς πράξης.

 

Ωστόσο η Ολομέλεια του ΣτΕ στις 25 Ιουνίου 1992 (2282/92) αποφάσισε κατά πλειοψηφία ότι το Σύνταγμα δεν υποχρεώνει τη διοίκηση σε ανάκληση διαταγμάτων ρυμοτόμησης δασών... Σύμφωνα με το νέο Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία της Πάρνηθας, περιορίζεται το δικαίωμα δόμησης στην Ιπποκράτειο Πολιτεία και ο συντελεστής δόμησης από 0,20 καθορίζεται σε 0,15.

 

ΤΙ ΠΕΡΙΕΧΕΙ

Φυσικές λίμνες, ελάφια και πλούσια χλωρίδα

 

Το πανέμορφο δάσος της Αγίας Τριάδας απέχει 30 χιλιόμετρα από το κέντρο των Αθηνών.

 

Φυσικές λίμνες που σχηματίζονται στα νοτιοανατολικά και στα νοτιοδυτικά της κορυφής «Μπελέτσι» κοσμούν το κατάφυτο οροπέδιο Αγίας Τριάδας - Κατσιμιδίου, που βρίσκεται σε υψόμετρο 600 μέτρων και είναι βιότοπος των ελαφιών της Πάρνηθας.

 

Την άνοιξη τα ελάφια κατεβαίνουν στις λίμνες και ζευγαρώνουν, αλλά μάλλον αυτό δεν θα ξανασυμβεί λόγω της ανθρώπινης παρουσίας, διότι τώρα πάνω από τις λίμνες έχουν ξεφυτρώσει βίλες...

 

Η πλούσια βλάστηση της έκτασης συντίθεται από πουρνάρια, αιωνόβιες βελανιδιές, πλατάνια, αγριοκορομηλιές, κουμαριές, μυρτιές, σπάρτα, κυκλάμινα, κρίνα και μενεξέδες.

 

Οι πηγές Αγία Τριάδα, Ζιπούνι, Κρόνιεζα, Πέλγεζι και Μυρτελούπι κελαρύζουν γύρω από την κορυφή «Μπελέτσι», περιοχή που μέχρι την κορυφή «Μπάφι» έχει τα αρχαιότερα πετρώματα της Πάρνηθας, ηλικίας περίπου 360 εκατομμυρίων ετών.

 

Γ. Παπαδημητρίου

Αντισυνταγματικό και παράνομο το ΠΔ του 1977

 

«Σύμφωνα με αδιάσειστα στοιχεία το δάσος της Αγίας Τριάδας ανήκει στην κυριότητα του Δημοσίου» επισημαίνει ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Παπαδημητρίου:

 

«Επομένως με αυτά τα δεδομένα είναι απαγορευτική κάθε προσπάθεια οικιστικής ανάπτυξης στο δάσος. Ο συνεταιρισμός Διεθνής Ιπποκράτειος Πολιτεία έχει κερδίσει την αρωγή της διοίκησης, η οποία θα έπρεπε να διαμορφώνει τις θέσεις της με προσήλωση στη νομιμότητα και την εξυπηρέτηση του γενικού συμφέροντος.

 

Το 1977 η Πολιτεία ενέκρινε με Προεδρικό Διάταγμα ρυμοτομικό σχέδιο για την οικιστική αξιοποίηση της περιοχής, όμως το διάταγμα αυτό είναι και παράνομο και αντισυνταγματικό.

 

Δασώδες οικοσύστημα

Δηλαδή η έκδοσή του είναι αντίθετη προς κάθε έννοια νομιμότητας.

 

Οσοι είχαν την πρωτοβουλία της έπρεπε να γνωρίζουν, όπως αποδείχτηκε αργότερα το 1985 στη γνωμοδότηση του ΑΣΙΔ, ότι η έκταση στην οποία αναφέρεται το σχέδιο ανήκει στο Δημόσιο.

 

Το σκεπτικό αυτό μας οδήγησε να υποβάλουμε στον έλεγχο του ΣτΕ τη συνταγματικότητα του ρυμοτομικού σχεδίου.

 

Η έκταση αυτή συνιστά δασώδες οικοσύστημα, προστατεύεται δε από το άρθρο 24 του Συντάγματος, που στη μέριμνά του να διασφαλίσει συνολικά την οικολογική ισορροπία, επεκτείνει την προστασία και στα δάση.

 

Ετσι στοιχειοθετείται η έννοια του δασικού κεκτημένου, που θεμελιώνεται κατά τρόπο στέρεο στο Σύνταγμα. Κάθε προσπάθεια λοιπόν που αποσκοπεί στην υπονόμευση και την υπέρβασή του, όπως στην περίπτωση της Ιπποκρατείου Πολιτείας, είναι σαφώς αντισυνταγματική».

 

ΕΛ. ΦΡΑΓΚΙΟΥΔΑΚΗΣ (πρώην γ. διευθυντής Δασών)

Ας μας πουν οι υπουργοί Γεωργίας ποιο δημόσιο συμφέρον υπηρέτησαν ή υπηρετούν

 

Κατηγορηματικός για την καθυστέρηση υπογραφής της γνωμοδότησης του ΑΣΙΔ είναι ο πρώην γενικός διευθυντής Δασών κ. Ελευθέριος Φραγκιουδάκης:

 

«Να πουν στον ελληνικό λαό όλοι εκείνοι που χρημάτισαν υπουργοί Γεωργίας ποιο δημόσιο συμφέρον υπηρέτησαν ή υπηρετούν, όταν το δημόσιο συμφέρον επέβαλλε υποχρεωτικά και σύμφωνα με τη νομοθεσία να κάνουν άμεσα αποδεκτή τη γνωμοδότηση του Αναθεωρητικού Συμβουλίου Ιδιοκτησίας Δασών (ΑΣΙΔ), το οποίο έκρινε κατά πλειοψηφία 5-1 ότι η έκταση που απλώνεται τώρα η Ιπποκράτειος Πολιτεία είναι εθνική Γη.

 

Σε βάρος των συμφερόντων του ελληνικού Δημοσίου οι εκάστοτε υπουργοί δεν υπέγραψαν και δεν απεδέχθησαν τη γνωμοδότηση, προκειμένου η περιοχή να εξακολουθεί να βρίσκεται δήθεν σε καθεστώς διοικητικής διερεύνησης του ιδιοκτησιακού της ζητήματος.

 

Αλλά στην πραγματικότητα με σκοπό να μην διαταραχθούν οι συνθήκες συναλλαγής για ρευστοποίηση του δάσους, ώστε η περιοχή να οικοδομηθεί, να καταστεί πυκνοδομημένη και το Κράτος όταν καταφέρει να ρυθμίσει την αυθαίρετη δόμηση στα δημόσια δασικά κτήματα να νομιμοποιήσει και τον οικισμό αυτό».

 

ΑΥΤΟΨΙΑ ΣΕ ΠΑΡΝΗΘΑ - ΥΜΗΤΤΟ - ΠΕΝΤΕΛΗ

Ερημα παρατηρητήρια, λιγοστά πυροσβεστικά και επιλεκτικές απαγορεύσεις κυκλοφορίας

 

Απροστάτευτες παραμένουν ουσιαστικά οι περιαστικές δασικές εκτάσεις της Αθήνας, σε Πάρνηθα, Υμηττό και Πεντέλη, παρά την πρόσφατη επέλαση της πύρινης λαίλαπας και παρά τις όποιες προσπάθειες αρμοδίων υπηρεσιών και εθελοντών. Η φύλαξη του λιγοστού πράσινου του Υμηττού, για παράδειγμα, συνίσταται στο γνωστό «οδόφραγμα» που εμφανίζεται κάθε καλοκαίρι κάτω από τη γέφυρα της Κατεχάκη όπως ανεβαίνουμε στο βουνό από Καισαριανή, καθώς και από ένα έως τρία πυροσβεστικά οχήματα που σταθμεύουν (όχι πάντα) σε ισάριθμα, στρατηγικά σημεία. Στην είσοδο ενός χωματόδρομου επάνω από τη θέση «Καλοπούλα», λίγο ψηλότερα από το στρατόπεδο Σακέτα και τις εγκαταστάσεις του Δήμου Βύρωνα και εκεί όπου η πυρκαγιά στο όριο Καρέα - Ηλιούπολης είχε πάρει τις ζωές τεσσάρων ηρωικών πυροσβεστών το καλοκαίρι του 1998.

 

Η περιοχή από του Παπάγου έως την Παιανία ελέγχεται από τρία παρατηρητήρια - φυλάκια που βρίσκονται πάνω στον γνωστό δρόμο που τραβερσάρει το βουνό. Το πρώτο βρίσκεται πολύ κοντά στο κοιμητήριο Παπάγου και τα βράδια, συνήθως, φιλοξενεί τους εθελοντές. Στο δεύτερο, στο ύψος του Χολαργού, όπως και στο τρίτο που βρίσκεται στην πίσω μεριά του ανάγλυφου προς την Παιανία η «κίνηση» ποικίλλει. Ανθρωποι που συχνάζουν στο βουνό και περνούν τακτικά από τα συγκεκριμένα σημεία πυροφύλαξης επιμένουν ότι άλλες φορές υπάρχει ανθρώπινη παρουσία και άλλοτε όχι.

 

Ανάλογα με την περίσταση μπορεί να συναντήσεις ένα πυροσβεστικό όχημα, κάποιον υπάλληλο του οικείου δήμου, μερικούς εθελοντές ή κανέναν απολύτως. Αυτό, όμως, είναι και το κεντρικό ζήτημα για μια σειρά από πράγματα που ταλανίζουν την ελληνική πραγματικότητα. Δεν είναι δυνατό, δηλαδή, μέσα στον Αύγουστο και παρ όλα αυτά που ζήσαμε μόλις χθες, να μην είμαστε σε θέση να εξασφαλίσουμε συνθήκες στοιχειώδους και κυρίως συνεπούς φύλαξης για το όλο και λιγότερο πράσινο του Λεκανοπεδίου. Εντύπωση προκαλεί επίσης η επιλεκτική απαγόρευση κυκλοφορίας σε συγκεκριμένους δασικούς δρόμους και, αντίθετα, η ελεύθερη διέλευση πάσης φύσεως οχημάτων σε άλλους που διατρέχουν σχεδόν ολόκληρο το ανάγλυφο του Υμηττού και πολλές από τις ελάχιστες πια πευκόφυτες εκτάσεις. Ολα αυτά σε μια εποχή όπου η επανεμφάνιση «κληρονόμων» που διεκδικούν εκτάσεις του Υμηττού έρχεται να προστεθεί στους άλλους παραδοσιακούς κινδύνους που τον απειλούν.

 

Σηκωμένες τώρα οι μπάρες

Ανάλογη είναι η κατάσταση και στην Πεντέλη, που πριν από μερικά χρόνια πλήρωσε και αυτή ακριβά το τίμημα της αδιαφορίας και της παντελούς έλλειψης κεντρικού σχεδιασμού σε ό,τι αφορά τη διαχείριση κρίσεων. Στην Πάρνηθα, το βάρος της ευθύνης αναλογούσε και συνεχίζει να επιβαρύνει πρωτίστως τους ώμους των εθελοντών, που αναδεικνύονται καθημερινά σε πρωταγωνιστές του εθνικού αγώνα ενάντια στις φωτιές.

 

Μερικά πυροσβεστικά οχήματα και περιπολικά της αστυνομίας σταθμεύουν (κατόπιν εορτής δυστυχώς) στην Αγία Τριάδα και στον περιφερειακό ασφάλτινο δρόμο στον πυρήνα του δρυμού, κοντά στις εκτάσεις που γλίτωσαν από την καταστροφική μανία της φωτιάς. Τα οχήματα που θα θελήσουν να ανέβουν στην καρδιά του βουνού, από το τελεφερίκ ή τη Φυλή, δεν θα συναντήσουν προβλήματα. Σχεδόν ελεύθερα κινείται κανείς στους, μέχρι πρότινος κλειστούς, δασικούς δρόμους. Οι μπάρες παραμένουν σηκωμένες για να διευκολύνουν τις επείγουσες εργασίες των αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων. Οι μέχρι πρότινος κατάφυτες εκτάσεις στο βορειοδυτικό τμήμα του βουνού είναι έτσι κι αλλιώς... καμένες.

Link to comment
Share on other sites

Οσο υπαρχει ''δημοκρατια'' προστασιας ατομικοτητων και μικροομαδων

δεν προκειται ποτε να λειτουργησουμε σαν Δημοκρατια των πολλων

Link to comment
Share on other sites

Οσο για το θέμα το είπα και το ξαναγράφω στη χώρα που κάθε σκουριασμένο αναχρονιστικό μυαλό συγγενέυει με τα αντίπαλα συμφέροντα μήν περιμένετε μεγάλα εργα και προκοπή.

 

Τα μισά εργα στην Ελλάδα τα σταματανε κολιμένοι στο ΣΤΕ.

Link to comment
Share on other sites

Είμαι υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, είμαι κατά κυνηγετικών συλλόγων, αλλά θέλω να δω το παραπάνω πιο ολοκληρωμένα από τη μονομερή προσέγγιση ενός δημοσιογράφου που αρθρογραφεί σε εφημερίδα που προωθεί την ιδέα του κέρδους και μόνο.

 

Έχεις απόλυτο δίκιο. Αυτό που διαβάσαμε παραπάνω είναι η αποσπασματική παράθεση επιλεγμένων κομματιών, επισημασμένων έτσι ώστε να δημιουργηθεί συγκεκριμένη εντύπωση. Και πραγματικά, όπως μπορούμε να διαπιστώσουμε ο δημοσιογράφος πέτυχε τον σκοπό του.

 

Η ειρωνεία είναι το σύνολο του άρθρου βρίθει από προσωπικές απόψεις και εικασίες του συντάκτη, αλλά μόνο στο τέλος παραθέτει μια μικρή παράγραφο «Σχόλιο του συντάκτη», έτσι για ξεκάρφωμα.

 

Στην προκειμένη περίπτωση δεν μπορώ να πάρω θέση για το ζήτημα, διότι δεν το γνωρίζω και σίγουρα δεν έμαθα τίποτα για αυτό από το παραπάνω άρθρο.

 

- Οι κυνηγοί είναι αστείο να μιλάνε ως προστάτες της φύσης.

 

Το ακριβώς αντίθετο ισχύει. Οι κυνηγοί είναι από τους λίγους που δεν μιλάνε απλώς, αλλά ενεργούν ως προστάτες της φύσης.

 

Τα μισά εργα στην Ελλάδα τα σταματανε κολιμένοι στο ΣΤΕ.

 

Μήπως τότε το πρόβλημα είναι το ΣτΕ όπου μια υπόθεση κάνει χρόνια να εκδικαστεί και στο οποίο έχουν την δυνατότητα να καταφεύγουν διάφοροι για ψύλλου πήδημα?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Κοινοποίηση

×
×
  • Create New...