Jump to content

Πυρκαγιές...

kage
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

δυστυχώς αγαπητή deb284,επειδή λογικά ξέρεις την περιοχή,μιλάμε για κλειστές χαράδρες και απότομες κορυφές χωρίς πρόσβαση....

με αυτόν τον ρυθμο και με ενίσχυση ανέμων απο αύριο,μακάρι να βγώ ψεύτης αλλά το βλέπω να φτάνει Αρκαδία.... :cry:

"Ash nazg durbatulûk, ash nazg gimbatul,

ash nazg thrakatulûk agh burzum-ishi krimpatul."

[sIGPIC][/sIGPIC]

• Απαντήσεις 947
  • Δημιουργία
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

ξαναλέω,

σίγουρα μεγάλο το κακό με τους εμπρηστές και του πυρομανείς που γουστάρουν να βλέπουν την φωτιά,ειλικρινά υπάρχει άρρωστος κόσμος που θέλει να βλέπει φωτιές για το θεάμα.

οφείλουμε όμως όλοι μας να τηρούμε τα εξής.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΤΣΙΓΑΡΑ ΜΑΣ

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΠΟΥ ΠΕΤΑΜΕ

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΠΟΛΑΙΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΝΑ ΚΑΙΜΕ ΧΟΡΤΑ,ΝΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΨΗΣΤΑΡΙΑ,ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΥΓΚΟΛΗΣΕΙΣ.

φταίμε ΚΑΙ εμείς όλοι μας.

οταν βγαίνουμε να δούμε την φωτιά κλείνοντας την προσβαση οχημάτων ανάγκης.

οταν δεν έχουμε ιδέα πως χτυπάς μια φωτιά,πάμε να το παίξουμε παλικαράδες

οταν δεν έχουμε ιδέα της περιοχής και δεν υπολογίζουμε την διαφυγή μας απο τον κίνδυνο.

οταν πάμε να κάνουμε χαβαλέ και να τραβήξουμε φωτογραφίες και βιντεάκια...

πλέον είμαστε στο έλεος μας απόλυτα... ούτε Θεός,ούτε άλλη δύναμη σταματά αυτά τα μέτωπα μέχρι να σβήσουν μόνα τους στην θάλασσα.

40χλμ μέτωπο αυτή την στιγμή απο Διακοφτό μέχρι Καλάβρυτα και τώρα μόλις δοθηκε εντολή σε οχηματα της Αθήνας να μεταβούν στην περιοχή....Ηδη έχει γίνει λόγος για 100 σπίτια καμμένα,αμέτρητα ποιμνιοστάσια,1 νεκρός,2 αγνοούμενοι,1 γυναίκα σοβαρά τραυματισμένη.

Στην Κεφαλλονιά μάλλον θα γλιτώσει ο Αίνος,ενώ στην Σκάλα βρίσκεται ήδη στα περίχωρα του χωριού.

Στην Καστοριά τραγικά τα πράγματα.

Όχι, εμείς δεν θα προσέχουμε:

Αν μπορέσει κάποιος να βάλει με ένα τσιγάρο, φυσώντας και τοποθετώντας το όπως νομίζει, φωτιά τότε θα έχει τα συγχαρητήριά μου! Δεν γίνεται!

Θα προσέχουμε τα τσιγάρα και ο άλλος θα βάζει φωτιές με γραμμές χιλιομέτρων με πετρέλαιο. Σκεφτείτε και το γεγονός πως όταν ξεφυτρώνουν φωτιές δήθεν από χωματερή να είναι με την βοήθεια λίγου πετρελαίου.. για να μην βρεθεί ποτέ ότι ήταν εμπρησμός.

Ζούμε στην εποχή του ΕΜΠΡΗΣΜΟΥ!!!!

Δεν σε αναιρώ φίλε porcupine, απλά συμπληρώνω (εγώ βέβαια ούτε που καπνίζω).

Θυμάμαι την εποχή που ήμουν αξιωματικός του στρατού και μας είχαν επιφυλακή για φωτιές! Και έλεγα από μέσα μου: "Ποιος μαλ.. θα δώσει διαταγή να πάω με τα παληκάρια σε καμμιά φωτιά να χτυπάμε με τις αξίνες την φωτιά, όπως στην αποψίλωση.. θα τον σκίσω!". Ευτυχώς τελευταία χρόνια δεν το είδα αυτό το θλιβερό φαινόμενο. Ευτυχώς!

Εντάξει απ΄ τη μία υπάρχουν οι κάφροι πολίτες που βάζουν φωτιές αλλά και απ΄την άλλη υπάρχει μια εξίσου κάφρικη πολιτική βούληση που δεν κάνει τίποτα για να αποτρέψει την εκμετάλλευση του φαινομένου.

Χαρτογράφηση, ψήφιση νέου νόμου αυστηρότατου και συντηρητικότατου και μετά ως δια μαγείας θα πάψουν να καίνε, αλλά ντάξ μωρέ δεν έγινε και τίποτα....

Sent neither from iphone nor android phone

Πραγματικά, δεν το αντέχω άλλο αυτό που γίνεται:angry:. Είναι να τους πετάξεις όλους τους εμπρηστές στη φωτιά να δουν πως είναι. Αυτοί φίλε μου ξέρουν καλά τι κάνουν...Δεν είναι τρελοί, ούτε γουστάρουν το κόκκινο της φωτιάς. Υπάρχουν τρελά οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα από πίσω.

Και στη Γαλλία το ίδιο...Και στη Πορτογαλία το ίδιο...και όπου και να κοιτάξεις φωτιές θα δεις... Η γη αργοπεθαίνει... Τα παιδιά και τα εγγόνια μας που τόσο αγαπάμε και θα δίναμε τη ζωή μας γι'αυτά θα ζήσουν στα χειρότερα χρόνια. Ή ακόμα και εσείς οι ίδιοι αν είστε πιτσιρικάδες θα ζήσετε τρομερές καταστάσεις απ'το 2040. Θερμοκρασίες που θα υπερβαίνουν τους 52 βαθμούς Κελσίου(αν οι 45 σας φαίνονται ανυπόφοροι ξανασκεφτείτε το) Θάνατοι από θερμοπληξία και πνιγμούς από πλυμμύρες και ακραία καιρικά φαινόμενα(τυφώνες) θα είναι πλέον απ'τις συνηθισμένες αιτίες θανάτου, μαζί με την εισπνοή φονικών επιπέδων τοξικών αερίων που θα κατακλύσουν την ατμόσφαιρα της γης, με τη χλωρίδα πλέον(ότι θα έχει μείνει δηλαδή) ανήμπορη να καταφέρει την ανανέωση του αέρα.

Ο φίλος μας εδώ:polarbear: θα έχει αφανιστεί ως το 2040 αφού οι παγωμένες εκτάσεις θα λιώσουν σαν παγάκια έξω απ'τη κατάψυξη.

Και ναι, μπορείτε να πείτε σιγά μη γίνουν όλα αυτα, κάτι θα κάνουν οι άλλοι, τι με νοιάζει εμένα τώρα... Όταν όμως φτάσουν αυτά τα χρόνια που είναι στην ουσία πολύ πιο κοντά απ'ότι φαντάζεστε, μη πάρετε αυτό το υφάκι:shock: σαν να μην ξέρατε τι θα συμβεί.

Θα επανέλθω ξανά στο θέμα, με πρόταση για δράση ΤΩΡΑ.

Εντάξει απ΄ τη μία υπάρχουν οι κάφροι πολίτες που βάζουν φωτιές αλλά και απ΄την άλλη υπάρχει μια εξίσου κάφρικη πολιτική βούληση που δεν κάνει τίποτα για να αποτρέψει την εκμετάλλευση του φαινομένου.

Χαρτογράφηση, ψήφιση νέου νόμου αυστηρότατου και συντηρητικότατου και μετά ως δια μαγείας θα πάψουν να καίνε, αλλά ντάξ μωρέ δεν έγινε και τίποτα....

Αυτή είναι η λύση!

Και πως ακριβώς; Τσάκωσε τους παπάδες από τα γένια που θεωρεί το κράτος κάθε υπογραφή τους για δοσοληψία δασών ώς έγκυρη επισφράγιση πράξης μεταβίβασης, χτύπα στα αυτιά αυτούς που εμφανίζουν χαρτιά των τούρκων πως τους άφησαν δάσος αντί να τους χαρακτηρίζουμε προδώτες (μιας και αυτοί ήταν με τον κατακτητή), ακύρωσε κάθε ιδιοκτησία δάσους και άλλα τέτοια κόλπα και πες μου αν παίρνει κανένα δάσος φωτιά!

Αλλά που; Το κάθε κόμμα βασίζεται σε όλους αυτούς που τρέχουν ή ψηφίζουν με σκοπό να έχουν την υπεράσπιση του κράτους στις απατεωνιές τους. Άλλωστε ο επερχόμενος πλούσιος που δημιουργείται με την εκμετάλευση των νέων οικοπέδων θα είναι ένας επιφανής πολίτης που θα συμβάλει στο κόμμα.

Τα υπόλοιπα είναι για τον λαουτζίκο (εμένα και εσάς) που τρομάζει μην καεί το σπίτι του και μη τυχόν δεν έχει να αναπνεύσει οξυγόνο το παιδί του.

Όχι, εμείς δεν θα προσέχουμε:

Αν μπορέσει κάποιος να βάλει με ένα τσιγάρο, φυσώντας και τοποθετώντας το όπως νομίζει, φωτιά τότε θα έχει τα συγχαρητήριά μου! Δεν γίνεται!

Θα προσέχουμε τα τσιγάρα και ο άλλος θα βάζει φωτιές με γραμμές χιλιομέτρων με πετρέλαιο. Σκεφτείτε και το γεγονός πως όταν ξεφυτρώνουν φωτιές δήθεν από χωματερή να είναι με την βοήθεια λίγου πετρελαίου.. για να μην βρεθεί ποτέ ότι ήταν εμπρησμός.

Ζούμε στην εποχή του ΕΜΠΡΗΣΜΟΥ!!!!

Δεν σε αναιρώ φίλε porcupine, απλά συμπληρώνω (εγώ βέβαια ούτε που καπνίζω).

Θυμάμαι την εποχή που ήμουν αξιωματικός του στρατού και μας είχαν επιφυλακή για φωτιές! Και έλεγα από μέσα μου: "Ποιος μαλ.. θα δώσει διαταγή να πάω με τα παληκάρια σε καμμιά φωτιά να χτυπάμε με τις αξίνες την φωτιά, όπως στην αποψίλωση.. θα τον σκίσω!". Ευτυχώς τελευταία χρόνια δεν το είδα αυτό το θλιβερό φαινόμενο. Ευτυχώς!

ναι βρέ αδερφέ, και εγώ μαζί σου! το θέμα όμως είναι πως συμβαίνουν τόσα και τόσα πολλά που τα φορτώνουμε όλα συνεχώς σε εσκεμμένους εμπρησμούς.

ξέρεις τι πάει να πεί, να έχει βάλει ο άλλος φωτιά να κάψει χόρτα να πηγαίνει το πυροσβεστικο να του λέει κύριε σβήστε την άμεσα και να εισπράττουν απάντηση << στο κτήμα μου θα κάνω οτι γουστάρω>> μετά για ποιά λογική να μιλήσεις.

Άλλη περίπτωση,κάθε χρόνο οι κολώνες της δεή πρέπει να καθαρίζονται στους μονωτήρες τους για να μην προκαλούνται στατικές εκκενώσεις λόγω της σκόνης που έχουν σαν αποτέλεσμα παραγωγή σπινθήρων (πίστεψε με, ειναι ΠΟΛΛΟΙ οι σπινθήρες)

Να μιλήσουμε μετά για τα αρρωστημένα μυαλά που είπα?άτομα τα οποία πραγματικά νίωθουν οργασμό να βλέπουν φωτιά!8 στα 10 άτομα να ρωτήσεις πέρα απο την καταστροφή, θα σου πουν οτι το μέγεθος και η ένταση μιας δασικής πυρκαγιάς είναι οτι ποιο ισχυρό έχουν δεί ποτέ και άκρως εντυπωσιακό που σου κόβει την ανάσα!!!!:X

και έστω! έστω οτι δεν παίρνει φωτιά απο τσιγάρο,γυαλιά σπασμένα κτλ(πράγματα τα οποία τα έχω βιώσει όλα τα χρόνια που έχω συμμετάσχει σε κατασβέσεις δασικών πυρκαγιών και τα χω δεί να συμβαίνουν με τα μάτια μου)

το κατάντημα του πυροσβεστικούς σώματος, να μην μπορεί να ελέγξει και να επιτεθεί συντονισμένα σε τέτοιου μεγέθους φωτιές δεν το καταλαβαίνω.είναι κρίμα, πρώτα και καλύτερα για ολα αυτά τα παιδιά που μπαίνουν στην μάχη,κυριολεκτικά δεν κλείνουν μάτι για 2-3 μέρες (κάντε δοκιμή να κρατήσετε πιστόλι νερού και να το σέρνετε για πάνω απο 8ώρες και θα καταλάβετε την πίκρα) να την απαξιώνει ο κάθε πολιτικός,να την στέλνει στο κάθε απίθανο σημείο ο κάθε αξιωματούχος είτε λέγετε πολιτική προστασία,είτε περιφερειάρχης,είτε άλλος φορέας καθιστώντας την αναποτελεσματική.

οταν ειχε αναλάβει το ΠΣ την δασοπυρόσβεση,ειλικρινά το είχα χαρεί γιατί οι άνθρωποι του την έχουν σπουδάσει την φωτιά και την έχουν ζήσει με όλες τις,τις συνέπειες. είναι κρίμα λοιπόν για την ασυννενοησία των υπολοίπων υπηρεσιών να την πληρώνουν οι πλέον μάχιμοι επειδή δεν τους συντονίζουν σωστά.Δεν είναι δυνατόν,χτές να υπάρχει μέτωπο 500μ στο Αίγιο,να καθυστερούν την επέμβαση δυνάμεων,άκουσα μαρτυρίες του υπευθύνου πολιτικής προστασίας της περιοχής στο ραδιόφωνο ο οποίος έκλαιγε και εκλιπαρούσε για βοήθεια και έλεγε πως δεν τον άκουγαν,δεν του έδωσαν 2 οχήματα που ζητούσε ώρες ολόκληρες με αποτέλεσμα η φωτιά να γιγαντωθεί και να καίει αυτή την στιγμή ανθρώπους,σπίτια και δάσος.Έπρεπε λοιπόν να πάει 1 το βράδυ για να σταλούν οχήματα απο την Αθήνα...

τέλος πάντων.Ζούμε σε μια χώρα που μόνοι μας βγάζουμε τα μάτια μας.Μόνοι μας προκαλούμε την τύχη μας, Δεν λειτουργούν οι νόμοι μας,όλοι κοιτάμε την πάρτη μας πως θα κλέψουμε ένα μέτρο γής, πώς θα έχουμε την ωραία την θέα στο δάσος καταπατώντας το και ποτέ δεν καταγγέλουμε αλλά και ούτε μας ενδιαφέρουν οι περιπτώσεις καταπατήσεων.

εδώ δεν μας ενδιαφέρει αν μας έχουν χρεώσει κουβέρ σε εστιατόριο,θα ενδιαφερθούμε για το τι γίνεται γύρω μας για πράγμα που δεν είναι δική μας ιδιοκτησία?

[sIGPIC][/sIGPIC]

3 ήδη οι νεκροί στο Αίγιο... :cry:

Οι δυο οι γυναικες ειναι απ'το διπλανο χωριο απ'το δικο μου και ο βοσκος που καηκε πρεπει να ειναι συγγενης ενος θειου μου...Χαλια μαυρα...Το δικο μας το εξοχικο ευτυχως γλιτωσε αλλα στην κατω γειτονια εχουν καει γυρω στα 6 σπιτια ολοσχερως και ενα εκκλησακι. Η μεγαλη ζημια εγινε βεβαια στο διπλανο χωριο που εκτος απο τους νεκρους εχει καει το μεγαλυτερο μερος των σπιτιων. Συνολικα απο 150 σπιτια εχουν καει 50-60 :cry: Κρανιου Τοπος...

http://img230.imageshack.us/img230/962/shirtlw.jpg

In this light and on this evening

Και το χειρότερο τώρα που έρχονται εκλογές θα τους τάζουν αποζημιώσεις και θα τους κοροιδεύουν,κρίμα αυτό που βλέπω είναι οτι σε 2 καλοκαίρια ακόμα δεν θα υπάρχει δέντρο για δέντρο,και δεν έχει μπει ακόμα αύγουστος
mobile fan user

όσοι μπορούν να τα καταφέρουν.

http://www.fireman.gr/modules.php?name=News&new_topic=1

[sIGPIC][/sIGPIC]

σήμερα έπεσε στα χερια μου ένα κείμενο που λέει για αλήθειες κ ψέματα για τις φωτιές σας το παραθέτω......

1.Οι φωτιές στα δάση είναι φυσιολογικά φαινόμενα Η φωτιά είναι ομαλά ενταγμένη στα μεσογειακού τύπου οικοσυστήματα. Σε όλες τις χώρες γύρω από τη Μεσόγειο, στην Καλιφόρνια, στο Ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας, στη Νότια Αφρική, στην Αυστραλία, στη Χιλή είναι σύνηθες φαινόμενο. Την προηγούμενη μόλις εβδομάδα φωτιά στην Καλιφόρνια έκανε στάχτη 2.000 σπίτια. Η Ελλάδα δεν είναι ειδική περίπτωση. Ακόμα και τα ζώα της χώρας μας είναι προσαρμοσμένα σε αυτήν. Υπάρχουν πουλιά που πάνε μόνο στις καμένες εκτάσεις γιατί εκεί βρίσκουν πολλά έντομα. Και τα έντομα είναι πολλά, γιατί τα φυτά που βγαίνουν στις καμένες περιοχές ανθίζουν γρηγορότερα. Είναι, όσο και αν δεν το πιστεύουμε, αυτός ο κύκλος της ζωής των μεσογειακών οικοσυστημάτων. Μια καμένη περιοχή, την πρώτη χρονιά μετά τη φωτιά είναι κήπος.

2. Δεν αντιμετωπίζονται σωστά οι πυρκαγιές Η πυρκαγιά των δασών θέλει ειδική αντιμετώπιση. Στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ έχουν καταγράψει όλες τις προηγούμενες φωτιές, από το 1985 έως σήμερα. Υπάρχουν σε εξειδικευμένα προγράμματα ανά πάσα στιγμή δεδομένα, όπως οι άνεμοι που φυσούν, μετεωρολογικά και κλιματικά στοιχεία, τα είδη των φυτών που έχουν φυτρώσει, η ηλικία τους, οι εκτάσεις που έχουν ξανακαεί, και ο χρόνος που συνέβη αυτό. Έχοντας διαθέσιμα όλα τα στοιχεία μπορούν να αντιμετωπίσουν τις φλόγες κάθε φορά με τον τρόπο που χρειάζεται. Η σύγκριση με την Ελλάδα είναι καταλυτική. Εδώ ο καθένας λειτουργεί περίπου ως μαθητευόμενος μάγος.

3. Ποιοι είναι οι εμπρηστές Εμπρηστές στην Ελλάδα είναι η ΔΕΗ, οι ανεξέλεγκτες χωματερές και όσοι έχουν κοπάδια. Δεν υπάρχουν σατανικοί εμπρηστές με κουκούλες και μηχανές που καίνε τα δάση. Υπάρχει και ένα μεγάλο ποσοστό πυρκαγιών που προκαλούνται από άλλες αιτίες. Στη Χαλκιδική η φωτιά ξεκίνησε πέρσι από κεραυνό. Τώρα έλεγε κάποιος ραδιοφωνικός σταθμός ότι υπήρχε εμπρηστικός μηχανισμός στην Πάρνηθα. Είναι λάθος. Βρίσκουν μια παλιά οβίδα και λένε μετά ότι πρόκειται για εμπρηστικό μηχανισμό.

4. Τα πεύκα είναι οι μεγάλοι ένοχοι Έχουμε μια μανία με τα πεύκα. Τα φυτεύουμε παντού. Στα στρατόπεδα τα βάζουν δίπλα στις πυριτιδαποθήκες. Τα πεύκα όμως έχουν ένα... μειονέκτημα. Χρειάζονται, προκαλούν, τη φωτιά. Ανήκει στο DΝΑ τους.

Στο Πήλιο που δεν έχει πεύκα, πήγαν οι δασολόγοι και φύτεψαν. Τα πεύκα αυτά έχουν καεί έως τώρα τρεις φορές. Στην Πάρνηθα τα πεύκα έκαψαν τα έλατα. Από τη ρητίνη βγαίνει το εύφλεκτο νέφτι.

5. Ο Εθνικός Δρυμός της Πάρνηθας Υποτίθεται ότι είχαν κάνει Εθνικό Δρυμό και μιλούσαν για τα κρι-κρι που τα έφεραν από την Κρήτη. Είχαν μαντρώσει μια περιοχή και είχαν βάλει μέσα ελάφια. Για να δουλέψει πραγματικά ένα οικοσύστημα με ζαρκάδια και ελάφια έπρεπε να υπήρχαν και λύκοι. Τα ελάφια είχαν γίνει τόσο πολλά που τρώγανε συνεχώς τους φλοιούς των ελάτων.

6. Δεν θα λιγοστέψει το οξυγόνο των Αθηναίων Άκουσα ότι θα λιγοστέψει το οξυγόνο στην Αθήνα. Το οξυγόνο, τα τελευταία εκατομμύρια χρόνια, δεν έχει ελαττωθεί. Το οξυγόνο παράγεται κατά ενενήντα τοις εκατό απο τους ωκεανούς. Πιστεύει κανείς ότι στη Σαχάρα δεν έχουν οξυγόνο; Στους πόλους που δεν έχουν δέντρα δεν έχουν οξυγόνο άραγε;

Άκουσα επίσης να λένε και να ξαναλένε εξαφανίστηκε ο τελευταίος πνεύμονας πρασίνου. Δεν ήταν ο τελευταίος πνεύμονας πρασίνου στο Λεκανοπέδιο. Υπάρχει η άλλη πλευρά της Πάρνηθας, η Πεντέλη, ο Υμηττός που ξαναπρασίνισε.

7. Δεν χρειάζονται αντιπλημμυρικά έργα, ούτε αναδασώσεις Στο Άγιον Όρος, πριν από δέκα χρόνια, μια φωτιά είχε κατακάψει τα πάντα. Καθηγητές και οικολόγοι λέγανε ότι έπρεπε να γίνουν αναδασώσεις. Οι καλόγεροι δεν άφησαν κανέναν να μπει μέσα. Οι καλόγεροι ευτυχώς δεν έχουν γίδια. Το δάσος έγινε καλύτερο απ΄ ό,τι ήταν πριν.

Στην Πάρνηθα σήμερα υπάρχει ένας υποόροφος. Είναι ο σχίνος, η κουμαριά, το πουρνάρι. Σε αυτά τα φυτά καίγεται μόνο το από πάνω μέρος. Καίγεται δηλαδή το 40%. Το 60% το αποτελούν οι ρίζες τους. Αυτά τα φυτά «ξαναπετάνε» αμέσως με τις πρώτες φωτιές. Αυτά που ακούμε περί πλημμύρων κ.λπ. είναι ανοησίες. Το έδαφος και το νερό συγκρατούνται από τον υποόροφο, γιατί οι ρίζες είναι ζωντανές.

Δεν πρέπει να πατήσει κανείς μέσα στην καμένη έκταση, να κόψει κορμούς, να τους σέρνει. Στην Πεντέλη, σε εκείνες τις φοβερές αναδασώσεις, μικρών τμημάτων ευτυχώς, σκάβανε και φύτευαν ασθενικά δεντράκια και συγχρόνως καταστρέφανε γύρω στα 100 μικρά φυτά που είχαν φυτρώσει από μόνα τους

[sIGPIC][/sIGPIC]

Συμφωνώ στα γραφόμενά, μόνο που μετά την πυρκαγιά ακολουθεί πάντα μα πάντα πλημμύρα. Το έχουμε δει και θα το ξαναδούμε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Όταν απογυμνώνεται μια περιοχή, αλλάζει το status, αυξάνεται η επιφανειακή αποροή του νερού και μειώνεται η κατείσδυση. Αυτό συμβαίνει τα πρώτα χρόνια μετά την πυρκαγιά. Μετά, αν αφεθεί η περιοχή χωρίς παρεμβάσεις επανέρχεται η πρότερη κατάσταση.

Το πρόβλημα δεν είναι οι πυρκαγιές για μένα. Αυτό που έχει σημασία είναι τι γίνονται οι περιοχές αυτές μετά την πυρκαγιά. Αποχαρακτηρίζονται, οικοπεδοποιούνται, αναδεντρώνονται (και όχι αναδασώνονται).

Άκουγα στο ράδιο σήμερα ότι ο Καναδάς, με τεράστια έκταση δασών, είχε πρόβλημα με πυρκαγιές τη δεκαετία του 60. Έκαναν ένα νόμο απαράδεκτο αν το σκεφτεί κανείς:

Όποιος μηχανικός έχτιζε σε δάσος έτρωγε χωρίς δίκη 40 χρόνια φυλάκα και ο ιδιοκτήτης 50. Έτσι κόπηκε η όρεξη σε όλους τους μελλοντικούς καταπατητές. Φωτιές έχει και σήμερα ο Καναδάς, αλλά το δάσος δεν γίνεται οικόπεδο.

Επίσης, ποιός έξυπνος έχει περάσει την ιδέα στην Ελλάδα ότι στο δάσος δεν μπορείς να χτίσεις (εφόσον είναι ιδιοκτησία σου). Στο εξωτερικό υπάρχουν χιλιάδες σπίτια μέσα στο δάσος, με καθόλα νομιμους ιδιοκτήτες,σεβόμενοι πάντα τους νόμους και τις διατάξεις των χωρών τους.

http://briefcases.pathfinder.gr/download/597036If you are not paying for it, you're not the customer; you're the product being sold.

Ωραία αυτά που γράφεις RAVER (άσχετα που δεν συμφωνώ με όλα) μου αρέσει να ακούω ωραίες απόψεις που σου δίνουν και άλλες πτυχές του προβλήματος!

Μόλις άκουσα το εξής ωραίο:

Έχουμε στείλει στην Αλβανία Πυροσβεστικά μας για βοήθεια στις φωτιές οπωροφόρων τους και ζητήσαμε από την Ρωσία να μας στείλει δικά της για τις δικές μας φωτιές! Καλό ε;

Πηγή: Τηλεάστυ

Ως εδώ ήταν.

Βλέποντας σήμερα το δελτίο του SKAI (ευτυχώς υπάρχει ένα δελτίο που προσφέρει μια Α ενημέρωση), δεν άντεξα άλλο.

Έβλεπα τους ανήμπορους παππούδες, παληκάρια 80 χρονών, να κλαίνε. Ε όχι πια! Ως εδώ! Αυτοί οι ηλικιωμένοι που δεν έχουν κλάψει ακόμα και στα δύσκολα χρόνια της κατοχής, δακρυσαν όταν είδαν τα μοναδικά τους υπάρχοντα να γίνονται στάχτη.

Ως που θα πάει αυτό ρε κάφροι; Έχω ικανό το αρρωστημένο μυαλό σας να πάει και να χτίσει τη βίλλα πάνω στα αποκαϊδια της καλύβας του ηλικιωμένου που με δάκρυα στα μάτια έλεγε "Τι θα κάνω εγώ τώρα πια στη ζωή; Δεν θα έχω ούτε μια δραχμή να φάω ψωμί..."

ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΚΑΦΡΟΙ!

Απλοί πολίτες αυτής της χώρας, κινητοποιηθείτε ΤΩΡΑ!

Πριν προχωρήσει η λίστα μέχρι τη δική σας περιουσία...

Εγγραφή τώρα!

http://www.freewebs.com/drasitora

Και οι πλημμύρες φυσιολογικό φαινόμενο είναι, και οι σεισμοί, και οι καταιγίδες. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να τα αποτρέψουμε και να ελαττώσουμε τις συνέπειές τους! Κάνουμε αντιπλημμυρικά έργα, φτιάχνουμε οικοδομές που αντέχουν στους σεισμούς, φτιάχνουμε πλοία που αντέχουν στον καιρό, δεν είναι επχείρημα αυτό.

Το ότι καίγεται συνέχεια η Πεντέλη, ο Υμητός, η Χαλκιδική είναι τυχαίο μάλλον. Πολλές φωτιές είναι έργο εμπρηστών, και σε αυτό ευθύνεται η πολιτεία.

Τα πεύκα είναι τα δέντρα που πιάνουν εύκολα και ευδοκιμούν παντού. Τι να φυτέψουμε δηλαδή στην Πεντέλη, έλατα ή πορτοκαλιές ? Το ότι δεν καθαρίζουμε τις πευκοβελόνες, αλλά και αποτρέπουμε ανθρώπους που ζουν από το δάσος να το χρησιμοποιούν άρα και προστατεύουν είναι άλλο θέμα (μελισσοκόμους, ρητινοσυλλογή, ελεγχόμενη υλοτόμηση)

Δεν πιστεύω ότι είχαμε πρόβλημα με τα πολλά ...ελάφια. Και δεν βάζεις λύκους σε περιοχή ουσιαστικά κατοικημένη, όπως τις αρκούδες που έβαλαν κάποιοι "οικολόγοι" στην Ήπειρο.

Ποιός άσχετος τα λέει αυτά? Τι σύγκριση είναι αυτή με τη ....Σαχάρα ? Έχει 5Μ πληθυσμό η Σαχάρα? Έχει ζήσει στη Σαχάρα? Έλεος! Ο Υμητός ξαναπρασίνισε? Από που είναι αυτός? Ποια Πεντέλη? Μήπως να βάλουμε και το Λυκαβητό?

Όσο για τις πλημμύρες, δυστυχώς δεν θα αργήσουμε να μάθουμε.

Ως εδώ ήταν.

Βλέποντας σήμερα το δελτίο του SKAI (ευτυχώς υπάρχει ένα δελτίο που προσφέρει μια Α ενημέρωση), δεν άντεξα άλλο.

Έβλεπα τους ανήμπορους παππούδες, παληκάρια 80 χρονών, να κλαίνε. Ε όχι πια! Ως εδώ! Αυτοί οι ηλικιωμένοι που δεν έχουν κλάψει ακόμα και στα δύσκολα χρόνια της κατοχής, δακρυσαν όταν είδαν τα μοναδικά τους υπάρχοντα να γίνονται στάχτη.

Ως που θα πάει αυτό ρε κάφροι; Έχω ικανό το αρρωστημένο μυαλό σας να πάει και να χτίσει τη βίλλα πάνω στα αποκαϊδια της καλύβας του ηλικιωμένου που με δάκρυα στα μάτια έλεγε "Τι θα κάνω εγώ τώρα πια στη ζωή; Δεν θα έχω ούτε μια δραχμή να φάω ψωμί..."

ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΚΑΦΡΟΙ!

Απλοί πολίτες αυτής της χώρας, κινητοποιηθείτε ΤΩΡΑ!

Πριν προχωρήσει η λίστα μέχρι τη δική σας περιουσία...

Εγγραφή τώρα!

http://www.freewebs.com/drasitora

Από τους 100 που κλαίνε για τα σπίτια τους οι 90 είχαν ένα αυθαίρετο μέσα στο δάσος, χωρίς κανένα τίτλο, και ετοιμάζονται να περιφραξουν τα καμένα...Και θα ζητήσουν και ...αποζημίωση που προεκλογικά μπορεί και να πάρουν!

Από τους 100 που κλαίνε για τα σπίτια τους οι 90 είχαν ένα αυθαίρετο μέσα στο δάσος, χωρίς κανένα τίτλο, και ετοιμάζονται να περιφραξουν τα καμένα...Και θα ζητήσουν και ...αποζημίωση που προεκλογικά μπορεί και να πάρουν!

Σοβαρέψου ρε φίλε. Καταλαβαίνεις τι λες; Μιλάμε για χωριό ιστορίας 200 χρόνων και και συ μου τζαμπουνάς ότι το σπιτάκι του παππούλη ήταν αυθαίρετο?...Τι να σου πω ρε. Για πήγαινε πές το αυτό σε κανέναν αχαιό...Με τις πέτρες θα σε πάρει.

Συνειδητοποιεις τι λες? Εχουν γινει σταχτη σπιτια στο μεγαλυτερο τους μερος πατρικα δεν ξερω και γω ποσων χρονων και μαντρια,ελαιοστασια και αμπελια απο τα οποια οι ανθρωποι αυτοι ζουσαν. Μιλαμε για χωρια επανω στο Χελμο που επεζησαν κατοχη, κατολισθησεις και που ΔΕΝ ειναι τουριστικα. Ελεος δηλαδη...:mad:

http://img230.imageshack.us/img230/962/shirtlw.jpg

In this light and on this evening

παιδιά ηρεμία....

μετά απο 1 μήνα,αποφάσισαν επιτέλους να πάρουν βοηθεια απο Ρωσία.

το αεροσκάφος που θα έρθει....

Beriyev 200

10 τόνους νερό και ταχύτητα 3 πλάσια απο του canadair....

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/be/Beriev_Be_200_rvb_2188_17.jpg

ελπίζω να συμβάλλουν τα μέγιστα μέχρι λήξης του καταστροφικού καλοκαιριού.:cry:

[sIGPIC][/sIGPIC]

Σοβαρέψου ρε φίλε. Καταλαβαίνεις τι λες; Μιλάμε για χωριό ιστορίας 200 χρόνων και και συ μου τζαμπουνάς ότι το σπιτάκι του παππούλη ήταν αυθαίρετο?...Τι να σου πω ρε. Για πήγαινε πές το αυτό σε κανέναν αχαιό...Με τις πέτρες θα σε πάρει.

Μάλλον έσύ πρέπει να σοβαρευτείς και να ανοίξεις τα μάτια. Έτσι έλεγαν μια εποχή και για την Πεντέλη, πριν 40 χρόνια, για τον παππούλη που έχει ένα στπιτάκι μέσα στο δάσος. Δεν μιλάω για τη φωτιά που μπήκε σε χωριά, εννοείται, αλλά για σπίτια στη μέση του πουθενά μέσα στο δάσος, για δασικές εκτάσεις που ξαφνικά οργώνονται, για δάση που γίνονται βοσκοτόπια, για τίτλους ανύπαρκτους είτε από τουρκοκρατίας, και καλό είναι όσοι δεν γνωρίζουν να μην παρασύρονται από δακρύβρεχτα ρεπορτάζ. Επίσης για όσους γνωρίζουν συμπτωματικά αυτή την εποχή περνά το νομοσχέδιο περί εξαγοράς δημοσίων κτημάτων από ιδιώτες-καταπατητές.... Και να επαναλάβω σίγουρα υπάρχουν και εξαιρέσεις, και μάλιστα πολλές, αλλά μην φτάνουμε στο άλλο άκρο.

Αν εννοείς για τα τουριστικά ακίνητα, δεν είναι αγορά αλλά μακροχρόνια μίσθωση. Το προτιμώ από το να βλέπω τα "Ξενία" που είναι στις πιο όμορφες περιοχές της Ελλάδας και κάποτε ήταν στολίδι - ίσως το μοναδικό οργανωμένο εγχείρημα - να είναι διαλυμένα.

Το πρόβλημα δεν είναι οι φωτιές, το ξαναλέω, οι φωτιές είναι το αποτέλεσμα. Ας υπήρχε κτηματολόγιο δεν θα έκαιγε κανένας. Η λύση είναι πάρα πολύ απλή και πολιτική: λες από το 1980 ή όποια άλλη χρονιά θέλει το κράτος και μετά, ό,τι ήταν δασικό και καταπατήθηκε δεν αλλάζει χρήση γης ο κόσμος να έρθει τούμπα. Θα μου πεί κανείς θα πετάξει τους ανθρώπους στο δρόμο. Δεν φτιάχνουν μόνο πλούσιοι αυθαίρετα, υπάρχουν και άνθρωποι που έχτισαν ένα σπιτάκι για να μείνουν, κακώς αλλά έτσι είναι. Όχι, δεν θα τους τα γκρεμίσει. Απλά, θα τους δώσει το δικαίωμα αφού πληρώσουν άδεια οικοδομής (εγώ είμαι μ@λ@κ@ς που πλήρωσα;) να μείνουν αυτοί και τα παιδιά τους. Μετά, το σπίτι και η καταπατημένη έκταση περνά στην κυριότητα του κράτους ξανά. Τα παιδιά τους δεν θα έχουν το δικαίωμα μεταβίβασης. Έτσι λύνεις το πρόβλημα και δεν δημιουργείς επιπλέον προβλήματα.

Μετά από κάθε καταστροφή ακούω: "η περιοχή κηρύσσεται αναδασωτέα", "θα αεροφωτογραφήσουμε την περιοχή" και τέτοιες βλακείες. Φοβερές λύσεις!!!! Σήμερα, παραγγέλνω 2 δορυφορικές hotbird περνάω τα καμμένα και τους τα κάνω δώρο. Ξυπνάτε, δεν θέλουν να λύσουν το πρόβλημα. Είναι τόσο πολύπλοκο το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Ελλάδας που αν ξεκινήσει κάποιος θα τον φάνε ζωντανό.

Σημ.: αναφορικά με τους τούρκικους τίτλους ιδιοκτησίας. Οι Τούρκοι ήταν πολύ πιο έξυπνοι από εμάς. Οι δημόσιες εκτάσεις που είχε στην κατοχή της η Οθωμανική αυτοκρατορία δεν άνηκαν απευθείας στο κράτος. Κάθε φορά που άλλαζε ο διοικητής μιας περιοχής, ο προηγούμενος μεταβίβαζε όλα τα ακίνητα στον επόμενο. Δηλαδή, ο μπέης (αν δεν κάνω λάθος στον τίτλο) ήταν ιδιοκτήτης και όχι το Τουρκικό δημόσιο. Έτσι, κάθε αγοραπωλησία μεταξύ του Τούρκου κατακτητή και του Έλληνα αγοραστή, ήταν ιδιωτική συναλλαγή. Γι' αυτό το λόγο οι τίτλοι ιδιοκτησίας έχουν νομική υπόσταση και εγκυρότητα. Αν κάνω λάθος παρακαλώ συγχωρέστε με, αυτά πάντως γνωρίζω.:)

http://briefcases.pathfinder.gr/download/597036If you are not paying for it, you're not the customer; you're the product being sold.

Αν εννοείς για τα τουριστικά ακίνητα, δεν είναι αγορά αλλά μακροχρόνια μίσθωση. Το προτιμώ από το να βλέπω τα "Ξενία" που είναι στις πιο όμορφες περιοχές της Ελλάδας και κάποτε ήταν στολίδι - ίσως το μοναδικό οργανωμένο εγχείρημα - να είναι διαλυμένα.

Το πρόβλημα δεν είναι οι φωτιές, το ξαναλέω, οι φωτιές είναι το αποτέλεσμα. Ας υπήρχε κτηματολόγιο δεν θα έκαιγε κανένας. Η λύση είναι πάρα πολύ απλή και πολιτική: λες από το 1980 ή όποια άλλη χρονιά θέλει το κράτος και μετά, ό,τι ήταν δασικό και καταπατήθηκε δεν αλλάζει χρήση γης ο κόσμος να έρθει τούμπα. Θα μου πεί κανείς θα πετάξει τους ανθρώπους στο δρόμο. Δεν φτιάχνουν μόνο πλούσιοι αυθαίρετα, υπάρχουν και άνθρωποι που έχτισαν ένα σπιτάκι για να μείνουν, κακώς αλλά έτσι είναι. Όχι, δεν θα τους τα γκρεμίσει. Απλά, θα τους δώσει το δικαίωμα αφού πληρώσουν άδεια οικοδομής (εγώ είμαι μ@λ@κ@ς που πλήρωσα;) να μείνουν αυτοί και τα παιδιά τους. Μετά, το σπίτι και η καταπατημένη έκταση περνά στην κυριότητα του κράτους ξανά. Τα παιδιά τους δεν θα έχουν το δικαίωμα μεταβίβασης. Έτσι λύνεις το πρόβλημα και δεν δημιουργείς επιπλέον προβλήματα.

Μετά από κάθε καταστροφή ακούω: "η περιοχή κηρύσσεται αναδασωτέα", "θα αεροφωτογραφήσουμε την περιοχή" και τέτοιες βλακείες. Φοβερές λύσεις!!!! Σήμερα, παραγγέλνω 2 δορυφορικές hotbird περνάω τα καμμένα και τους τα κάνω δώρο. Ξυπνάτε, δεν θέλουν να λύσουν το πρόβλημα. Είναι τόσο πολύπλοκο το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Ελλάδας που αν ξεκινήσει κάποιος θα τον φάνε ζωντανό.

Σημ.: αναφορικά με τους τούρκικους τίτλους ιδιοκτησίας. Οι Τούρκοι ήταν πολύ πιο έξυπνοι από εμάς. Οι δημόσιες εκτάσεις που είχε στην κατοχή της η Οθωμανική αυτοκρατορία δεν άνηκαν απευθείας στο κράτος. Κάθε φορά που άλλαζε ο διοικητής μιας περιοχής, ο προηγούμενος μεταβίβαζε όλα τα ακίνητα στον επόμενο. Δηλαδή, ο μπέης (αν δεν κάνω λάθος στον τίτλο) ήταν ιδιοκτήτης και όχι το Τουρκικό δημόσιο. Έτσι, κάθε αγοραπωλησία μεταξύ του Τούρκου κατακτητή και του Έλληνα αγοραστή, ήταν ιδιωτική συναλλαγή. Γι' αυτό το λόγο οι τίτλοι ιδιοκτησίας έχουν νομική υπόσταση και εγκυρότητα. Αν κάνω λάθος παρακαλώ συγχωρέστε με, αυτά πάντως γνωρίζω.:)

Όχι δεν έχει να κάνει με τα τουριστικά ακίνητα, μιλώ για εξαγορά εκτάσεων του δημοσίου οι οποίες "καλλιεργούνται" από ιδιώτες τα τελευταία 25 τουλάχιστον χρόνια. Με λίγα λόγια ο παππούς είχε 2 στρέμματα με ελιές, δίπλα υπήρχε ένα δάσος, ή γενικότερα μια δημόσια έκταση, σιγά σιγά τα 2 στρέμματα έγιναν 3, 5, 10 και τώρα το κράτος του λέει δικά σου και τα δέκα , αλλά δώσε και κανένα χιλιάρικο να κλείσουμε τρύπες.

Στα λοιπά συμφωνούμε σε γενικές γραμμές. Όσον αφορά τους τίτλους επί Τουρκοκρατίας, εκεί μιλάμε για πραγματικό μπάχαλο, ισχύει το Οθωμανικό Δίκαιο και όχι το Ρωμαϊκό , όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη. Όταν έφυγαν οι Τούρκοι από την Ελλάδα μεταβίβασαν στους Έλληνες υποτακτικούς τους, δηλαδή ουσιαστικά στους προδότες τις περισσοτερες φορές, τις εκτάσεις τους αντί πινακίου φακής. Έτσι βρέθηκαν οικογένειες με τεράστιες εκτάσεις (Ζωγράφου, Ανάβυσσος μερικές περιπτώσεις στην Αττική) . Επίσης στην επαρχία προκειμένου να μην τις πάρει το Τουρκικό κράτος ιδιώτες μεταβίβαζαν τις περιουσίες τους σε μοναστήρια, έτσι δημιουργήθηκε η εκκλησιαστική περιουσία. Αλλά μέχρι, και αν, ολοκληρωθεί το κτηματολόγιο, το οποίο το πολεμάνε οι μεγαλοτσιφλικάδες έχοντας σχεδόν πείσει τους μικροιδιοκτήτες ότι το να δώσουν 100Ε και να πάρουν επιτέλους επίσημους τίτλους ιδιοκτησίας είναι ...χαράτσι ( τι στιγμή που δίνουν 200Ε για τέλη κυκλοφορίας του Skoda, ενώ για μια απλή μεταβίβαση τα έξοδα σήμερα είναι άνω του 5% της αξίας του ακινήτου- έξοδα που με το Κτηματολόγιο θα εκμηδενιστούν), η Ελλάδα θα καίγεται και εμείς θα φαγωνόμαστε.

....

Ποιός άσχετος τα λέει αυτά? ........

Νομίζω το άρθρο είναι του Μάργαρη από την Καθημερινή, δεν είμαι ειδικός να κρίνω τις απόψεις του (μπορεί να κάνει και λάθος) αλλά δεν είναι άσχετος. Το θέμα είναι ότι επιλογές υπάρχουν, και αν επενδύαμε σαν χώρα σ' αυτόν τον τομέα (τόσες σχολές γεωπονίας κτλ.) θα βρίσκαμε τρόπους και θα πουλούσαμε επιστήμη μετά και στον υπόλοιπο πλανήτη.

Xθες ξανα-έγινε αυτό που είχε γίνει και στις 16 Ιουλίου στο Σειχ Σου και ευτυχώς το ξαναπρόλαβαν. Στην ίδια περίπου περιοχή. (http://www.myphone.gr/forum/showthread.php?p=1970380#post1970380)

Κατά τα άλλα όπως τα λέει ο Panoshr για τα κτηματολόγια, αν θέλαμε η τεχνολογία υπάρχει, σε λίγους μήνες καταγράφονται δορυφορικά και επίγεια (φωτογραφίες, GPS κτλ.) τα πάντα, καταχωρούνται τα πάντα (GIS κτλ.) και κανείς δεν μπορεί να καταπατήσει τίποτε. Το ερώτημα είναι ότι οι μπασμένοι που τα βγάζουν (μεγαλοπολιτικοί, κολλητοί και πιο κάτω, δημαρχο-κοινοτάρχες κτλ.) το θέλουν;

Read The F...ing Manual First

Το άσχετος δεν πήγαινε σε όλο το άρθρο, αλλά στα περί οξυγόνου και του ρόλου των δασών, τον Μάργαρη τον εκτιμώ, έχει σίγουρα περισσότερες γνώσεις από εμένα και τον καθένα μας επί του θέματος, αλλά πιστεύω πως πηγαίνει πάντα κόντρα σε όλους. Μπείτε στο GoogleEarth και θαυμάστε στους πρόποδες τις Πάρνηθας τη λεγόμενη Ιπποκράτειο Πολιτεία, οι βίλλες των μεγαλογιατρών, για να μη μιλήσω για τους περίφημους οικοδομικούς συνεταιρισμούς, των δικηγόρων, δημοσιογράφων, περιπτερούχων, φιλάθλων της Κάτω Ραχούλας ( οι πολιτκοί τους μετράνε σε ψήφους/στρέμμα)