Jump to content

NTFS & FAT 32 Apories

asikis
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

Καλημερα. Προσφατα αγορασα ενα laptop Toshiba (Α30-203) απο Αγγλια(ειμαι φοιτητης). Παρατηρησα οτι το format του σκληρου (30 GB) ειναι NTFS.Ποια η διαφορα με το FAT32?Επισης, με ποιο τροπο μπορω να χωρισω τον σκληρο σε δυο-τρια partition (για λογους ασφαλειας)? Πρεπει να κανω format και μετα μεσω DOS η υπαρχει καποιος αλλος τροπος? Τελος τα recovery cd που ειχε ο υπολογιστης μεσα στο κουτι, περιεχουν τα windows xp για επανεγκατασταση σε τετοιες περιπτωσεις? Ευχαριστω και συγνωμη αν κουρασα

Αρχικό Μήνυμα από τον asikis

Παρατηρησα οτι το format του σκληρου (30 GB) ειναι NTFS.Ποια η διαφορα με το FAT32?

Το FAT32 είναι το παραδοσιακό σύστημα διαχωρισμού του σκληρού, μόνο που με τους τελευταίους σκληρούς αρχίζει να μην τα πηγαίνει και τόσο καλά... Το NTFS ως πιο καινούργιο και σήμα κατατεθέν των Win NT, αποδίδει καλύτερα πλέον απ'το FAT και θεωρείται πιο αξιόπιστο. Ειδικά για χωρητικότητες >80-120gb, το NTFS είναι η πιο σοφή λύση.
Επισης, με ποιο τροπο μπορω να χωρισω τον σκληρο σε δυο-τρια partition (για λογους ασφαλειας)? Πρεπει να κανω format και μετα μεσω DOS η υπαρχει καποιος αλλος τροπος? Τελος τα recovery cd που ειχε ο υπολογιστης μεσα στο κουτι, περιεχουν τα windows xp για επανεγκατασταση σε τετοιες περιπτωσεις?
Αυτό γίνεται με σειρά προτεραιότητας: μέσω κάποιου προγράμματος που παρέχει η κατασκευάστρια του σκληρού σου στο σαπόρτ της σελίδας της ή μέσω του cd των XP ή μέσω της εντολής fdisk από dos. Εσυ επειδή μάλλον δε γνωρίζεις τη μάρκα του σκληρού σου κι επειδή έχεις και laptop (δηλαδή η βερσιόν των XP είναι τα recovery cd που υποχρεωτικά σου κάνουν μια τυποποιημένη εγκατάσταση χωρίς partitions), δεν έχεις πολλές επιλογές παρά ν'αφήσεις τα recovery cd στην άκρη και να βάλεις τα XP από μία κανονική κόπια, απ'αυτές που χρησιμοποιούμε όλοι στα desktops ;)

Αρχικό Μήνυμα από τον asikis

Επισης, με ποιο τροπο μπορω να χωρισω τον σκληρο σε δυο-τρια partition (για λογους ασφαλειας)? Πρεπει να κανω format και μετα μεσω DOS η υπαρχει καποιος αλλος τροπος?

Ολα αυτά με το partition magic.Ψάξε με την αναζήτηση στο site για partition και θα βρείς πολλά.Format και dos δεν χρειάζονται μόνο partition magic

[sIGPIC][/sIGPIC]

Άραχθος-Λίμνη Πουρναρίου

Δηλαδη με το partition magic δεν χρειαζεται να κανω format και κραταω το ηδη υπαρχον λειτουργικο μου?Ειναι δυσκολο στη χρηση?

Το Partition Magic αν και θέλει προσοχή, εντούτοις είναι η νούμερο 1 λύση για repartitionig χωρίς να χάσεις δεδομένα. Πρόσφατα μίκρυνα το 120 GB NTFS partition μου ώστε να χωρέσει ένα partition FAT32 με απόλυτη επιτυχία :)

Αρχικό Μήνυμα από τον sallax

Αχ πάλι αυτό το partition magic, πως μπορείτε να κάνετε repartitioning μέσω software ρε παιδιά :p

Χωρίς να θέλω να δημιουργήσω κάποια παρεξήγηση με τον φίλο μας τον sallax το DOS & FDISK software δεν είναι και αυτά? ;)

Έρωτας: Κορυφαίο ιδιοτελές συναίσθημα, αναφέρεται μόνο στις ερωτικές σχέσεις (όπως δείχνει και το όνομα του). Δίνεις τα πάντα στον άλλο και περιμένεις τα πάντα από αυτόν. Παραδίδεσαι ψυχή τε και σώματι και επιθυμείς το ίδιο από το ταίρι σου. Για μένα ο αληθινός μεγαλειώδης έρωτας, αυτός που θα σταματήσει το χρόνο, είναι πιο σπάνιος και προσωπικά πιο επιθυμητός από την αγάπη.

Αρχικό Μήνυμα από τον gbil

Υπάρχει και η DOS έκδοση του Partition Magic που χωράει σε μια δισκέτα και κάνει την ίδια δουλειά!

Σωστά! Εξ' άλλου και η έκδοση για Windows δεν είναι παρά ένα GUI (frontend). Την πραγματική δουλειά την κάνει το command line πριν μπεις στα Windows.

Kalo kai efhristo to partition magic re paidia.Eiha kanei 3 partitions.Otan omos piga na kano merge 2 partitions,stin othoni prin ekinisoun ta windows mou evgale error!!! kai meta paketo...20 gb pigan sto di@0lo . Den prokeitai na to ksanahrisimopoieiso.Oti einai na kaneis kanto meso fdisk!!
Mutilator :shifty:

Αρχικό Μήνυμα από τον aggelopas

Kalo kai efhristo to partition magic re paidia.Eiha kanei 3 partitions.Otan omos piga na kano merge 2 partitions,stin othoni prin ekinisoun ta windows mou evgale error!!! kai meta paketo...20 gb pigan sto di@0lo . Den prokeitai na to ksanahrisimopoieiso.Oti einai na kaneis kanto meso fdisk!!

Αν εννοείς ότι σου έβγαλε error αφού έκανε το merger το PM, τότε μπορεί απλά να έφταιγαν οι ρυθμίσεις του boot loader των windows, για παράδειγμα να έδειχνε σε partition το οποίο πλέον δεν υπήρχε. Μέχρι τώρα το PM δεν μου έχει βγάλει ποτέ πρόβλημα, από merge και split μέχρι μετακίνηση partition προς τα πάνω και προς τα κάτω. Στην DOS έκδοση ειδικά είναι πολύ καλό για να κάνεις ενεργό κάποιο partition.

Βαρέθηκα με αυτά που ακούω...

Παιδιά έχω κάνει πάρα πολλές φορές μεταβολή μεγέθους στα parts του σκληρού, συνέχως hide και unhide το ένα και έχω χωρίσει τον σκληρό (80 GB) στα τέσσερα χωρίς κανένα πρόβλημα με partition magic 7.To συνιστώ.Μην το φοβηθείς φίλε asikis

[sIGPIC][/sIGPIC]

Άραχθος-Λίμνη Πουρναρίου

Ευχαριστω φιλε br492. Θα το επιχειρησω αυριο.Πολλα χαιρετισματα και στην ομορφη Πρεβεζα!!

Και σε μένα και σε ένα φίλο μου έχει δημιουργήσει φοβερές απώλειες κατά καιρούς.

Δεν είναι καθόλου ασφαλές. Απλά δεν υπάρχει άλλη λύση αν δε θες φορμάτ...