Jump to content

Τηλεόραση TFT-LCD ή Plasma DP;

skatzoxoiros
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

Για να βοηθήσω τους φίλους που βρίσκονται σε αυτό το δίλημμα συγκέντρωσα τα υπέρ και τα κατά των δύο τεχνολογιών κατασκευής επίπεδων τηλεοράσεων και σας τα παρουσιάζω!

Οι οθόνες LCD δεν παρουσιάζουν το φαινόμενο “burn in”. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα των plasma.

Burn in = στα σημεία που είναι συνεχώς φωτεινά (πχ λογότυπο καναλιού) εξασθενεί ο φώσφορος με αποτέλεσμα το σημείο αυτό να είναι συνέχεια φωτεινό.

Οι LCD έχουν πάνελ μεγαλύτερης ευκρίνειας. Οι αναλύσεις τους ξεκινάνε από τα 1024 x 768 και χαρακτηρίζονται HD ready ενώ κατασκευάζονται και πάνελ True HD με ανάλυση 1920 x 1080 κάτι που με τα πάνελ plasma δεν είναι εφικτό. Τα απλά πάνελ plasma ξεκινάνε από την στάνταρ ανάλυση 850x 480 που φυσικά ΔΕΝ είναι HD!

Οι LCD έχουν πολύ μικρότερες απαιτήσεις ισχύος. Οι plasma αποβάλλουν στον χώρο μεγάλα ποσά θερμότητας, και από το πάνελ τους και από τα τροφοδοτικά τους που φυσικά είναι κατασκευασμένα να αποδίδουν πολύ περισσότερη ισχύ. Πολλές φορές μάλιστα, χρησιμοποιούνται blower για την ψύξη των τροφοδοτικών τους που φυσικά κάνουν λίγο θόρυβο αφού περάσουν κάποιες ώρες εργασίας και είμαστε σε ένα δωμάτιο όπου δεν ακούγεται τίποτα άλλο.

Οι οθόνες με πάνελ plasma έχουν μεγαλύτερη γωνία θέασης σε σχέση με τις LCD.

Οι οθόνες με πάνελ plasma είναι πολύ πιο οικονομικές και κατασκευάζονται και σε διαστάσεις που οι LCD είναι αδύνατον να φτάσουν (ακόμη)

Οι οθόνες με πάνελ plasma έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής

Παλιά, οι plasma υπερτερούσαν έναντι των LCD στην απόδοση της χρωματικής κλίμακας λόγω της καλύτερης διαβάθμισης του γκρίζου, πρόβλημα που έχει ξεπεραστεί πλέον για τα καινούρια μοντέλα LCD.

Ελπίζω να σας βοήθησα

Φιλικά

Κώστας

CR electronics

Οι οθόνες με πάνελ plasma έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής

Απ'οτι ξέρω οι οθόνες πλάσμα έχουν διπλάσια φωτεινότητα σε σ΄χεση με τις lcd και ο χρόνος ζώης τους ορίζεται ως ο χρόνος που χρειάζεται για να πέσει η φωτεινότητα στο μισό...δηλαδή στην αρχική φωτεινότητα μιας lcd...

Άν κάνω λάθος παρακαλώ κάποιος να με διορθώσει

ΑΡΗ ΜΟΥ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΣΟΥ ΤΕΛΕΙΩΜΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ...

Πράγματι, οι οθόνες LCD έχουν την μισή φωτεινότητα απο τις αντίστοιχες plasma, αλλα ο τρόπος που "παλιώνει" μια plasma απο μια LCD είναι πολύ διαφορετικός. Στην τεχνολογία LCD οι κατασκευαστές δίνουν 70.000 ώρες ζωής στο πάνελ, εννοόντας πως μετά τις 70.000 το πάνελ έχει χάσει την μισή του φωτεινότητα (σταδιακά πάντα). Στην τεχνολογία plasma στις 60.000 ώρες λειτουργίας ο κατασκευαστής εννόει πως θα είναι ανενεργά τα μισά pixel! Αυτό σημαίνει, η οτι κάποια θα φωτίζουν συνέχεια (burn in) η θα είναι συνέχεια σβηστά.

Η ζωή μίας τηλεόρασης δεν εξαρτράται μόνο απο το πάνελ, αλλα και απο τα επι μέρους εξαρτήματα. Οι plasma χρησιμοποιούν τροφοδοτικά που είναι ικανά να διαχειρίζονται μεγαλύτερη ισχύ πράγμα που σημαίνει πως είναι και πιο ευάλωτα στο πολύ καλό ρέυμα που μας παρέχει η ΔΕΗ στην Ελλάδα μας...

Τέλος, αν και τεχνικός δεν το έχω ψάξει ακόμη, νομίζω πως μπορεί να αντικατασταθεί ο λαμπτήρας αλογόνου που παράγει το φως στις LCD. (Αυτό με επιφύλαξη)

CR electronics

• 4 months later...

Απ' ό,τι ξέρω τα πάνελς των plasma είναι ταχύτερα από των LCD, δείχνουν καλύτερα το μαυρο (πολύ υψηλότερο contrast) ενώ οι πιο έμπειροι κατασκευαστές (Panasonic, Pioneer) έχουν ουσιαστικά εξαλείψει το πρόβλημα του burn-in.

Τέλος, με επιφύλλαξη, δε νομίζω ότι υπάρχει τεχνολογικός περιορισμός για να φτάσουν οι plasma το FullHD, αλλά είναι αλήθεια ότι οι LCD πρωτοπορούν στο θέμα της ανάλυσης.

-Candygram.

-Candygram, my foot. You get out of here before I call the police. You're the shark, and you know it.

-Wait. I-I'm only a dolphin, ma'am.

Οι LCD κοστίζουν στις εταιρίες λιγότερο και προωθούνται πιό εύκολα στην αγορά,αφού υπάρχουν και σε μικρές διαστάσεις,και για όλα τα βαλάντια.

• 2 months later...
δηλαδη καλυτερα lcd e?

με διαρκεια ζωης τα 7 ετη, μια χαρα ειναι...

Γιατί 7 χρόνια???

24 ωρες το 24ωρο 365 μέρες τον χρόνο, θα είναι ανοικτή η τηλεόραση?

Εγώ σου βάζω πως θα είναι ανοικτή για 12 ώρες (και αυτές πολλές είναι) οπότε με απλές διαιρέσεις ο χρόνος ζωής του πάνελ βγαίνει 16 χρόνια (!!!)

CR electronics

Παιδια ..μην προβληματιζεστε απο την διαρκεια ζωης ....εχει δει κανεις μας ποση διαρκεια ζωης εχει μια crt οθονη ???;)
Current mobile devices : iPhone 6s Plus,iPad Air 2,Nexus 6

• 3 weeks later...
Παιδια ..μην προβληματιζεστε απο την διαρκεια ζωης ....εχει δει κανεις μας ποση διαρκεια ζωης εχει μια crt οθονη ???;)

σίγουρα όχι,αλλά αν σκεφτείς ότι την προηγούμενη μας τηλεόραση,μάρκα με έκαψες,την είχαμε 14 χρόνια...:lol: !Εγώ πάλι για τις πλασμα ξέρω ότι άν πχ ο χρόνος ζωής τους είναι 20000 ώρες ,στις 10000 θα χάσει τη μισή φωτεινότητα και όχι στις 20!:)

• 6 months later...
lcd-plasma vs oled πάει στις μέρες μας;

OLED? Πολύ βιάζεσαι, απέχουν 2 χρόνια τουλάχιστον.

Το θέμα με όλες αυτές τις τεχνολογίες (SED, FED, OLED κλπ.) είναι ότι μέχρι να βγούν και να κατέβουν σε προσιτό κόστος οι υπάρχουσες τεχνολογίες και ιδίως οι LCD θα έχουν βελτιωθεί και θα έχουν φθηνήνει τόσο που δεν ξέρω τί περιθώρια ανάπτυξης θα τους αφήσουν. Οι SED που είχαν δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες ήδη φαίνονται DOA, για τις FED η Sony που τις σπρώχνει έχει ήδη παραδεχτεί ότι μάλλον θα έχουν μόνο επαγγελματικές εφαρμογές και δύσκολα θα κάνουν καριέρα στην αγορά consumer. Οι OLED είναι οι μόνες που φαίνεται να έχουν ακόμα μέλλον αλλά το θέμα είναι τι παραπάνω θα προσφέρουν για να δικαιολογήσουν το επιπλέον κόστος που θα έχουν όταν βγουν. Είναι ακόμα πιο λεπτές και προσφέρουν ασύλληπτο contrast αλλά δεν ξέρω αν αυτά θα είναι επαρκή. Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ νωρίς για να πούμε οτιδήποτε.

-Candygram.

-Candygram, my foot. You get out of here before I call the police. You're the shark, and you know it.

OLED? Πολύ βιάζεσαι, απέχουν 2 χρόνια τουλάχιστον.

Το θέμα με όλες αυτές τις τεχνολογίες (SED, FED, OLED κλπ.) είναι ότι μέχρι να βγούν και να κατέβουν σε προσιτό κόστος οι υπάρχουσες τεχνολογίες και ιδίως οι LCD θα έχουν βελτιωθεί και θα έχουν φθηνήνει τόσο που δεν ξέρω τί περιθώρια ανάπτυξης θα τους αφήσουν. Οι SED που είχαν δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες ήδη φαίνονται DOA, για τις FED η Sony που τις σπρώχνει έχει ήδη παραδεχτεί ότι μάλλον θα έχουν μόνο επαγγελματικές εφαρμογές και δύσκολα θα κάνουν καριέρα στην αγορά consumer. Οι OLED είναι οι μόνες που φαίνεται να έχουν ακόμα μέλλον αλλά το θέμα είναι τι παραπάνω θα προσφέρουν για να δικαιολογήσουν το επιπλέον κόστος που θα έχουν όταν βγουν. Είναι ακόμα πιο λεπτές και προσφέρουν ασύλληπτο contrast αλλά δεν ξέρω αν αυτά θα είναι επαρκή. Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ νωρίς για να πούμε οτιδήποτε.

Γιατί να μην είναι αυτά επαρκή;

...

Γιατί να μην είναι αυτά επαρκή;

Δεν ξέρω καλά αυτήν την τεχνολογία, αλλά νομίζω πως από πλευράς timing ατύχησε. Οι μόνες που είχαν τη σχετική ωριμότητα να εκμεταλλευτούν τη διάθεση του κόσμου για λεπτές μεγάλες τηλεοράσεις και βέβαια το πέρασμα από τα κλασικά PAL/NTSC σε HD ήταν οι Plasma και οι LCD. Με το ρυθμό που βελτιώνονται αυτές και ιδίως οι LCD, το 2010 (επιεικώς) που θα βγουν στην αγορά οι πρώτες OLED TVs οι LCD και Plasma θα δίνουν τεράστια μεγέθη και εκπληκτική εικόνα σε εξευτελιστική για τα σημερινά δεδομένα τιμή.

Οι OLED θα είναι πολύ μικρότερες σε διαστάσεις και πανάκριβες στην αρχή, με τις απαραίτητες παιδικές ασθένειες κλπ. μιλάμε ότι θα γίνουν ανταγωνιστικές (αν γίνουν) στην καλύτερη περίπτωση το 2012.... Απλά δεν βλέπω τί είναι αυτό που θα κάνει τον κόσμο να τις προτιμήσει σε σχέση με μια κορυφαία LCD. Το ότι θα είναι λεπτότερες ας πούμε είναι σίγουρα ευπρόσδεκτο αλλά δεν κάνει την ίδια διαφορά που έκανε το πέρασμα από το "μπαούλο" σε μια LCD/Plasma βάθους 10 εκατοστών. Οι αναλύσεις μέχρι 1080p επίσης θα μας συνοδεύουν για χρόνια, δεν είναι κάτι που θα αλλάξει σύντομα για να έχει ο κόσμος τότε κάποιο τόσο καθοριστικό κίνητρο όσο έχει σήμερα (άντε αύριο :p ) να περάσει σε HD ready LCD/Plasma.

Όλα αυτά είναι στα πλαίσια του κληρονομικού χαρίσματος βέβαια, μπορεί η πράξη να με εκθέσει εντελώς - αυτή τη στιγμή πάντως έτσι το βλέπω.

-Candygram.

Δεν ξέρω καλά αυτήν την τεχνολογία, αλλά νομίζω πως από πλευράς timing ατύχησε. Οι μόνες που είχαν τη σχετική ωριμότητα να εκμεταλλευτούν τη διάθεση του κόσμου για λεπτές μεγάλες τηλεοράσεις και βέβαια το πέρασμα από τα κλασικά PAL/NTSC σε HD ήταν οι Plasma και οι LCD. Με το ρυθμό που βελτιώνονται αυτές και ιδίως οι LCD, το 2010 (επιεικώς) που θα βγουν στην αγορά οι πρώτες OLED TVs οι LCD και Plasma θα δίνουν τεράστια μεγέθη και εκπληκτική εικόνα σε εξευτελιστική για τα σημερινά δεδομένα τιμή.

Οι OLED θα είναι πολύ μικρότερες σε διαστάσεις και πανάκριβες στην αρχή, με τις απαραίτητες παιδικές ασθένειες κλπ. μιλάμε ότι θα γίνουν ανταγωνιστικές (αν γίνουν) στην καλύτερη περίπτωση το 2012.... Απλά δεν βλέπω τί είναι αυτό που θα κάνει τον κόσμο να τις προτιμήσει σε σχέση με μια κορυφαία LCD. Το ότι θα είναι λεπτότερες ας πούμε είναι σίγουρα ευπρόσδεκτο αλλά δεν κάνει την ίδια διαφορά που έκανε το πέρασμα από το "μπαούλο" σε μια LCD/Plasma βάθους 10 εκατοστών. Οι αναλύσεις μέχρι 1080p επίσης θα μας συνοδεύουν για χρόνια, δεν είναι κάτι που θα αλλάξει σύντομα για να έχει ο κόσμος τότε κάποιο τόσο καθοριστικό κίνητρο όσο έχει σήμερα (άντε αύριο :p ) να περάσει σε HD ready LCD/Plasma.

Όλα αυτά είναι στα πλαίσια του κληρονομικού χαρίσματος βέβαια, μπορεί η πράξη να με εκθέσει εντελώς - αυτή τη στιγμή πάντως έτσι το βλέπω.

Εγώ πάντως μερικές φοτο που είδα ήταν πανέμορφες

http://www.engadget.com/2007/01/08/sonys-1-000-000-1-contrast-ratio-27-inch-oled-hdtv/

...

• 4 months later...
δεν ξέρω αν ποστάρω σε λάθος μέρος πάντος θέλω να ρωτήσω τη διαφορά έχει μια τηλεόραση TFT-LCD από μια Plasma. Ποιά είναι καλύτερη; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Δεν ειναι αντικειμενικα καλυτερη καμια. Εξαρταται απο την χρηση και απο την πρωσωπικη αποψη του καθενος.

Eκανα μια λιστα με θετικα και αρνητικα των δυο τεχνολογιων στο AVforums πριν λιγες μερες και την δημοσιευω και εδω:

Plasma advantages:

-Excellent real contrast ratios and black levels

-Excellent color reproduction

-Excellent viewing angle with no real loss of color or contrast

Plasma disadvantages:

-Burn in/image retention

-Shorter life span

-Phosphor Trails

-Screen Reflections

-Power consumption

-Lower Peak brightness

-Low resolution for some models (1024x768)

-False contouring/posterisation (in some cheaper/older models)

-Weight

-Electromagnetic field emmision

-Flicker (when there is no 100 Hz refresh rate)

LCD advantages:

-Very thin and lightweight

-Excellent sharpness at native resolution

-Excellent longevity

-Among the brightest direct view displays

-Highest resolutions possible (1080p and higher possible)

-No practical screen burn-in effect

-Silent with no moving parts or fans

LCD disadvantages:

-Not very deep blacks (not the case for some LCDs like Samsung M86)

-Expensive cost-to-size ratio

-Viewing angles

-Bluring during fast motion (problem almost solved in 100 Hz LCDs)

-Not accurate color reproduction

• 4 months later...
ti diafora exoun metaksu tous? thelw na agorasw mia kainourgia thleorasi kai oles lene oti exoun excellent picture quality..poia einai ta kala kai ta kaka apo kathe mia? yia videogames kai tainies poia einai kaluteri?
I don't live in Greece, Greece lives in me...

Υπαρχουν 2 κατηγορίες LCD και πλάσμα. (και οι παλιαότερες crt-με την ουρά).

Εσύ θα προτιμήσεις lcd και κατά προτίμηση full hd (1920x1080 ανάλυση).

Yπάρχουν δυο τρόποι για να πετύχεις…

1)ποτέ μη λες όλα όσα ξέρεις

2)

kai h kaluterh yia playstation 3 einai full HD etsi? apo markes poies einai kales? kati insignia kai viewpoint einai kales? de thelw (oute exw) na dwsw $1000 se tv...
I don't live in Greece, Greece lives in me...

ime mikri. dn ine full hd. prosopika den m aresoun ta panels pou xrisimopoiei i lg. des tin apo konta ;). kales ine sony kai samsung. aftes p anafereis einai agnostes.

pc connectivity σημαινει οτι εχει vga εισοδο. Βεβαια ολες πλεον εχουν και hdmi που ειναι καλυτερο απο vga και περιλαμβανει και ηχο αλλα θα πρεπει να εχεις και συσκευη (ή pc) με εξδοσο hdmi για να το 'απολαυσεις' ...

γενικα και εγω προτιμω samsung ή sony σε LCD και αν θες μπορεις να πας και σε Plasma (panasonic για τα μετρια χρηματα, αλλιως πας και σε pioneer για μπολικο χρημα :) )...

τωρα σε ποια να σε κατευθυνουμε θα πρεπει να πεις μεγεθος, χρηματα κλπ :)