Aisopos Δημ. January 8, 2006 Author Κοινοποίηση Δημ. January 8, 2006 Για πες μας εσύ τι λέει αυτό γιατί εγώ αδυνατώ να καταλάβω. Για μένα, λέει ακριβώς ότι και το γεγονός πως η ισπανική γλώσσα ομιλείται από τη μισή υφήλιο και πάνω από 2 δις άνθρωποι μιλούν κινέζικα. Αυτά από μόνα τους τι λένε στρατους? Ποσοτικό είναι το θέμα ή ποιοτικό; Παράθεση Μέγιστο μέγεθος εικόνας υπογραφής 420x150 pixels και 16ΚΒytes. Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
stratus Δημ. January 8, 2006 Κοινοποίηση Δημ. January 8, 2006 Για πες μας εσύ τι λέει αυτό γιατί εγώ αδυνατώ να καταλάβω. Για μένα, λέει ακριβώς ότι και το γεγονός πως η ισπανική γλώσσα ομιλείται από τη μισή υφήλιο και πάνω από 2 δις άνθρωποι μιλούν κινέζικα. Αυτά από μόνα τους τι λένε στρατους? Αντε να στο κανω λιανα μια που κανεις οτι δεν καταλαβαινεις.Το οτι μιλαει η μιση υφηλιος κινεζικα δεν σημαινει τιποτα για την κινεζικη γλωσσα διοτι οι κινεζοι ειναι πληθυσμιακα παρα πολλοι αρα ειναι λογικο να την μιλανε παρα πολλοι.Αμα εσυ ζουσες στην Κινα τι θα μιλουσες;Τουρκικα;Το οτι διδασκονται αρχαια σχεδον σε ολο τον κοσμο ενω δεν χρησιμοποιουνται σαν γλωσσα επικοινωνιας πουθενα εμενα μου λεει οτι και οι ξενοι τα εκτιμουν.Εξαλλου τα αρχαια θεωρουνται παγκοσμιως μαθηματικη γλωσσα (αυτο δεν θα στο εξηγησω γιατι βαριεμαι).Ειναι δικαιωμα σου να εισαι το πνευμα αντιρρησης εδω μεσα αλλα δεν μπορεις να βγαζεις λαθος ολη τη υφηλιο. Παράθεση Η συζήτηση έχει υπερεκτιμηθεί ως μέσο επίλυσης διαφορών Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
Diplomat Δημ. January 8, 2006 Κοινοποίηση Δημ. January 8, 2006 To ότι π.χ. η αραβική έχει 100 λέξεις για το λιοντάρι, ενώ η ελληνική μία και καλή, αποδεικνύει ότι η αραβική έχει μεγαλύτερο λεκτικό πλούτο; Η γλώσσα φίλε μου, δεν περιγράφει μόνο αντικείμενα, αλλά και έννοιες. Κάποιος που γνωρίζει στοιχειώδη αγγλικά(όπως εγώ), γνωρίζει ότι πολλές φορές το νόημα βγαίνει απ' τα συμφραζόμενα. Γνωρίζει επίσης ότι απουσιάζουν βασικές λειτουργίες από την γραμματική τους, όπως οι πτώσεις και η κλήση ουσιαστικών και επιθέτων. Γνωρίζει επίσης ότι είναι μια γλώσσα "πειρατική", μιας και ένα σημαντικό μέρος της δεν είναι δικό της (θα πω και πάλι το τετριμμένο ότι 40-45 χιλιάδες λέξεις ή 150 χιλιάδες με άλλες μελέτες, έχουν ελληνική προέλευση και δεν είναι απαραίτητα λέξεις ορολογίας). Επειδή έτυχε να κάνω γερμανικά για λίγο καιρό, είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι η γερμανική γραμματική είναι παραπλήσια με την ελληνική. Τώρα αν θεωρείς ότι οι έξυπνοι Τούρκοι μπορούν να επικοινωνούν μόνο με 500 λέξεις ενώ οι βλάκες οι Έλληνες χρειάστηκε να δημιουργήσουν χιλιάδες ή εκατομμύρια για να καταφέρουν να απογειώσουν την ανθρώπινη σκέψη σε κάθε επίπεδο, τότε θα πρότεινα να αρχίσουμε να επικοινωνούμε στην νοηματική μπας και ανακτήσουμε τα χαμένα σκήπτρα της εξυπνάδας... εγω δεν εδωσα τα παραδειγματα για να σου πω οτι αυτες οι γλωσσες ειναι καλυτερες απο την ελληνικη. εξαλλου οπως ειπα νωριτερα δεν πιστευω σε αυτην την κατηγοριοποιηση. αυτο που ηθελα να σου πω ειναι πως ο καθενας μπορει να χρησιμοποιησει ενα ειδικο χαρακτηριστικο της γλωσσας του και με βαση αυτο να κρινει τις υπολοιπες και επισης να ονομασει το χαρακτηριστικο αυτο 'πλουτο'. ετσι πλουτος για τους αγγλους μπορει να ειναι τα phrasal verbs, για τους γαλλους η προφορα, για τους κινεζους τα ιδεογραμματα, για τους τουρκους η οικονομια κοκ. επισης πολλα απο τα δανεια απο αλλες γλωσσες εχουν να κανουν με ιστορικα δεδομενα και δεν εχει σχεση ποια γλωσσα ειναι 'άνωτερη'. επισης υπαρχει και η ισχυουσα θεωρια των ινδοευρωπαικων γλωσσων που εξηγει πολλες απο τις ομοιοτητες. φιλικα Παράθεση A man is walking home one dark night in Belfast. Suddenly a figure with a gun moves out of the shadows and says: "What religion are you?" The fellow replies "I'm an atheist", to which the gunman replies, "Yeah, but a catholic or protestant atheist?" Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
Diplomat Δημ. January 8, 2006 Κοινοποίηση Δημ. January 8, 2006 Εξαλλου τα αρχαια θεωρουνται παγκοσμιως μαθηματικη γλωσσα (αυτο δεν θα στο εξηγησω γιατι βαριεμαι).Ειναι δικαιωμα σου να εισαι το πνευμα αντιρρησης εδω μεσα αλλα δεν μπορεις να βγαζεις λαθος ολη τη υφηλιο. και τα εβραικα ειναι μαθηματικη γλωσσα αλλα δεν ειδα κανεναν να τρεχει και να λεει οτι ολοι οι υπολογιστες θα λειτουργουν σε λιγα χρονια στα εβραικα. Παράθεση A man is walking home one dark night in Belfast. Suddenly a figure with a gun moves out of the shadows and says: "What religion are you?" The fellow replies "I'm an atheist", to which the gunman replies, "Yeah, but a catholic or protestant atheist?" Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
Aisopos Δημ. January 8, 2006 Author Κοινοποίηση Δημ. January 8, 2006 εγω δεν εδωσα τα παραδειγματα για να σου πω οτι αυτες οι γλωσσες ειναι καλυτερες απο την ελληνικη. εξαλλου οπως ειπα νωριτερα δεν πιστευω σε αυτην την κατηγοριοποιηση. αυτο που ηθελα να σου πω ειναι πως ο καθενας μπορει να χρησιμοποιησει ενα ειδικο χαρακτηριστικο της γλωσσας του και με βαση αυτο να κρινει τις υπολοιπες και επισης να ονομασει το χαρακτηριστικο αυτο 'πλουτο'. ετσι πλουτος για τους αγγλους μπορει να ειναι τα phrasal verbs, για τους γαλλους η προφορα, για τους κινεζους τα ιδεογραμματα, για τους τουρκους η οικονομια κοκ. επισης πολλα απο τα δανεια απο αλλες γλωσσες εχουν να κανουν με ιστορικα δεδομενα και δεν εχει σχεση ποια γλωσσα ειναι 'άνωτερη'. επισης υπαρχει και η ισχυουσα θεωρια των ινδοευρωπαικων γλωσσων που εξηγει πολλες απο τις ομοιοτητες. φιλικα Θεωρώ ότι η έννοια του γλωσσικού πλούτου, είναι μια αντικειμενική και όχι υποκειμενική έννοια. Θα χρησιμοποιήσω και πάλι το παράδειγμα που ανέφερες με τους Τούρκους (ατυχές και πιθανόν ανακριβές κατά την προσωπική μου γνώμη). Το ότι ενδεχομένως θεωρούν(ή για να ακριβολογώ, θεωρείς) ότι σε 500-1000 λέξεις βρίσκεται όλος ο πλούτος μιας γλώσσας, το θεωρείς αντικειμενικά αποδεκτό; Παράθεση Μέγιστο μέγεθος εικόνας υπογραφής 420x150 pixels και 16ΚΒytes. Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
Aisopos Δημ. January 8, 2006 Author Κοινοποίηση Δημ. January 8, 2006 και τα εβραικα ειναι μαθηματικη γλωσσα αλλα δεν ειδα κανεναν να τρεχει και να λεει οτι ολοι οι υπολογιστες θα λειτουργουν σε λιγα χρονια στα εβραικα. Το είπα και πιο πάνω, ότι καλό θα είναι να μην επικαλούμαστε επιχειρήματα, τα οποία δεν έχει χρησιμοποιήσει κανένας μέχρι τώρα σ' αυτήν τη συζήτηση. Είναι γνωστό πλέον ότι αυτό το επιχείρημα (περί ελληνικής γλώσσας και υπολογιστών μπλα μπλα μπλα..) είναι ένας μύθος. Παράθεση Μέγιστο μέγεθος εικόνας υπογραφής 420x150 pixels και 16ΚΒytes. Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
Diplomat Δημ. January 8, 2006 Κοινοποίηση Δημ. January 8, 2006 Θα χρησιμοποιήσω και πάλι το παράδειγμα που ανέφερες με τους Τούρκους (ατυχές και πιθανόν ανακριβές κατά την προσωπική μου γνώμη). Το ότι ενδεχομένως θεωρούν(ή για να ακριβολογώ, θεωρείς) ότι σε 500-1000 λέξεις βρίσκεται όλος ο πλούτος μιας γλώσσας, το θεωρείς αντικειμενικά αποδεκτό; το παραδειγμα ειναι ακριβες. η τουρκικη δεν εχει μονο 500 λεξεις αλλα φτανουν αυτες με καλη γραμματικη για να συννενοηθεις. δεν ειπα επισης οτι θεωρουν το γεγονος αυτο πλουτο της γλωσσας τους. το εφερα ωσ παραδειγμα τι μπορει να χρησιμοποιηθει ως επιχειρημα πλουτου μιας γλωσσας.οχι δεν θα το θεωρουσα αποδεκτο οπως δεν θεωρω αποδεκτα επιχηρειματα τετοιου ειδους , οπως και αυτα που γραφεις εσυ. για εμενα ειναι υποκειμενικο, οπως και για ολους τους γλωσσολογους. Παράθεση A man is walking home one dark night in Belfast. Suddenly a figure with a gun moves out of the shadows and says: "What religion are you?" The fellow replies "I'm an atheist", to which the gunman replies, "Yeah, but a catholic or protestant atheist?" Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
stratus Δημ. January 8, 2006 Κοινοποίηση Δημ. January 8, 2006 και τα εβραικα ειναι μαθηματικη γλωσσα αλλα δεν ειδα κανεναν να τρεχει και να λεει οτι ολοι οι υπολογιστες θα λειτουργουν σε λιγα χρονια στα εβραικα. Μαλλον δεν καταλαβαινεις τι εννοω οταν λεω μαθηματικη γλωσσα.Εγω εγραψα πουθενα οτι οι υπολογιστες θα τρεχουν στην ελληνικη γλωσσα; Παράθεση Η συζήτηση έχει υπερεκτιμηθεί ως μέσο επίλυσης διαφορών Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
Aisopos Δημ. January 8, 2006 Author Κοινοποίηση Δημ. January 8, 2006 το παραδειγμα ειναι ακριβες. η τουρκικη δεν εχει μονο 500 λεξεις αλλα φτανουν αυτες με καλη γραμματικη για να συννενοηθεις. δεν ειπα επισης οτι θεωρουν το γεγονος αυτο πλουτο της γλωσσας τους. το εφερα ωσ παραδειγμα τι μπορει να χρησιμοποιηθει ως επιχειρημα πλουτου μιας γλωσσας.οχι δεν θα το θεωρουσα αποδεκτο οπως δεν θεωρω αποδεκτα επιχηρειματα τετοιου ειδους , οπως και αυτα που γραφεις εσυ. για εμενα ειναι υποκειμενικο, οπως και για ολους τους γλωσσολογους. Προφανώς αντιλαμβανόμαστε διαφορετικά την έννοια του γλωσσικού πλούτου κι ως εκ τούτου δεν το συνεχίζω στο θέμα αυτό. Μήπως μπορείς να μου διευκρινίσεις όμως ποια ακριβώς επιχειρήματά μου δεν μπορείς να θεωρήσεις αποδεκτά; Να το συζητήσουμε βρε αδερφέ.. Παράθεση Μέγιστο μέγεθος εικόνας υπογραφής 420x150 pixels και 16ΚΒytes. Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
rebelion Δημ. January 8, 2006 Κοινοποίηση Δημ. January 8, 2006 Επί της ουσίας μιλώ και με γεγονότα, όπως και εσύ μόλις έκανες, αλλά αφού πρώτα κάποιοι έγραψαν τα αυτονόητα. Επίσης τι άλλο από ειρωνία αξίζει σε εκείνους που λένε ότι η ελληνική γλώσσα είναι η ωραιότερη γυναίκα και πρέπει να τη λατρέψεις ή οτι η τα περιοδικά και τα κανάλια θα καταστρέψουν τη γλώσσα μας. Σε υπερβολές, γραφικότητες και ιδεοληψίες μπορώ να απαντώ με ειρωνία. -Καλά αν εσύ δεν είσαι ικανός να καταλάβεις ένα γλαφυρό λογοπαίγνιο προφανώς το προβλημα είναι δικό σου..Τέλος πάντων δεν είναι αυτό το θέμα μας αλλά ας προσέχουν ορισμένοι πως εκφράζονται,οι ίδιοι εκτίθενται. Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
chris79 Δημ. January 8, 2006 Κοινοποίηση Δημ. January 8, 2006 To πήρα από το wikipedia: Greek (Greek Ελληνικά, IPA /e̞ˌliniˈka/ – "Hellenic") is an Indo-European language with a documented history of 3,500 years. Today, it is spoken by 15 million people in Greece, Cyprus, the former Yugoslavia, particularly the Republic of Macedonia, Bulgaria, Albania and Turkey. There are also many Greek emigrant communities around the world, such as those in Melbourne, Australia which has the third largest urban Greek population of any city in the world, after Athens and Thessaloniki. Greek has been written in the Greek alphabet, the first true alphabet, since the 9th century B.C. and before that, in Linear B and the Cypriot syllabaries. Greek literature has a long and rich tradition. Περισσότερα εδώ: http://en.wikipedia.org/wiki/Greek_language Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
Aisopos Δημ. January 8, 2006 Author Κοινοποίηση Δημ. January 8, 2006 To πήρα από το wikipedia: Greek (Greek Ελληνικά, IPA /e̞ˌliniˈka/ – "Hellenic") is an Indo-European language with a documented history of 3,500 years. Today, it is spoken by 15 million people in Greece, Cyprus, the former Yugoslavia, particularly the Republic of Macedonia, Bulgaria, Albania and Turkey. There are also many Greek emigrant communities around the world, such as those in Melbourne, Australia which has the third largest urban Greek population of any city in the world, after Athens and Thessaloniki. Greek has been written in the Greek alphabet, the first true alphabet, since the 9th century B.C. and before that, in Linear B and the Cypriot syllabaries. Greek literature has a long and rich tradition. Περισσότερα εδώ: http://en.wikipedia.org/wiki/Greek_language Πάντως, όσο κι αν "δικαιώνει" πολλούς αυτό (κι εμένα επίσης), προσωπικά αποφεύγω να επικαλούμαι την wikipedia, μιας και οτιδήποτε γράφεται εκεί κατά την γνώμη μου δεν θεωρήται θέσφατο, καθώς η συγκεκριμένη "εγκυκλοπαίδεια" λειτουργεί κάπως ιδιότυπα. Ως γνωστόν, ο καθένας έχει την δυνατότητα να μπορεί να διορθώνει τον προηγούμενο και ο ίδιος να διορθώνεται από τον επόμενο. Η διόρθωση αυτή σε κάποιες περιπτώσεις κρύβει και σκοπιμότητες. Σε κάποιες περιπτώσεις π.χ. (όπως εθνικά και ιστορικά θέματα) δημιουργεί "παρατάξεις" με ευνόητα αποτελέσματα.. Παράθεση Μέγιστο μέγεθος εικόνας υπογραφής 420x150 pixels και 16ΚΒytes. Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
chris79 Δημ. January 8, 2006 Κοινοποίηση Δημ. January 8, 2006 Πάντως, όσο κι αν "δικαιώνει" πολλούς αυτό (κι εμένα επίσης), προσωπικά αποφεύγω να επικαλούμαι την wikipedia, μιας και οτιδήποτε γράφεται εκεί κατά την γνώμη μου δεν θεωρήται θέσφατο, καθώς η συγκεκριμένη "εγκυκλοπαίδεια" λειτουργεί κάπως ιδιότυπα. Ως γνωστόν, ο καθένας έχει την δυνατότητα να μπορεί να διορθώνει τον προηγούμενο και ο ίδιος να διορθώνεται από τον επόμενο. Η διόρθωση αυτή σε κάποιες περιπτώσεις κρύβει και σκοπιμότητες. Σε κάποιες περιπτώσεις π.χ. (όπως εθνικά και ιστορικά θέματα) δημιουργεί "παρατάξεις" με ευνόητα αποτελέσματα.. Αυτό δεν το εγραψα με σκοπό να δικαιωσω καποια λεγόμενα από διάφορους τύπους. Απλά επειδή στο παρελθόν, σε άλλα θέματα διάφοροι μαϊντανοί χρησιμοποιουν την παγκόσμια εγκυκλοπαιδεια και καλα να αναδείξουν διάφορα πράγματα που τους συμφέρουν. Αυτό που διαπίστωσα βασικά διαβάζοντας και παρακάτω είναι ότι πέρνει και τις 2 όψεις του νομίσματος και τα γράφει εκεί. Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
Aisopos Δημ. January 8, 2006 Author Κοινοποίηση Δημ. January 8, 2006 Αυτό δεν το εγραψα με σκοπό να δικαιωσω καποια λεγόμενα από διάφορους τύπους. Απλά επειδή στο παρελθόν, σε άλλα θέματα διάφοροι μαϊντανοί χρησιμοποιουν την παγκόσμια εγκυκλοπαιδεια και καλα να αναδείξουν διάφορα πράγματα που τους συμφέρουν. Αυτό που διαπίστωσα βασικά διαβάζοντας και παρακάτω είναι ότι πέρνει και τις 2 όψεις του νομίσματος και τα γράφει εκεί. Το διαπίστωσα κι εγώ, γι' αυτό φρόντισα να κάνω αυτή την επισήμανση ;) Σαφώς και υπάρχουν πολύ πιο έγκυρες πηγές από την wikipedia. Παράθεση Μέγιστο μέγεθος εικόνας υπογραφής 420x150 pixels και 16ΚΒytes. Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
reg Δημ. January 8, 2006 Κοινοποίηση Δημ. January 8, 2006 Πολύ καλό το θέμα. Μήπως γνωρίζει κανείς τη διαφορά ανάμεσα στο καταρχήν και στο καταρχάς; Το είχα διαβάσει κάπου αλλά δεν το θυμάμαι... Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
OveLix Δημ. January 8, 2006 Κοινοποίηση Δημ. January 8, 2006 Αίσωπε, καταλαβαίνω ότι σε πειράζει που η ελληνική "νοθεύεται" στην καθομιλουμένη μας από ξένους όρους. Δεν έχω καταλάβει όμως αν θεωρείς την ελληνική ανώτερη γλώσσα από τις άλλες ή απλώς ξεχωριστή. Μπορείς σε παρακαλώ να κάνεις αυτή τη διευκρίνηση? Παράθεση http://www.projectforum.com/img/maclogo.gifSwitched to Mac Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
rebelion Δημ. January 8, 2006 Κοινοποίηση Δημ. January 8, 2006 Πάντως πέρα απο τις διάφορες ακρότητες που καλό είναι να αποφεύγονται εγώ θέλω να επισημάνω ότι όλες οι γλωσσες είναι ιδιαίτερες αλλά όπως και να το κάνουμε κάποιες απο αυτές ξεχωρίζουν για κάποια επιμέρους τους χαρακτηριστικά.Έτσι λοιπόν π.χ η αγγλική έχει το χαρακτηριστικό της πλέον δημοφιλούς γλώσσας,η κινέζικη αν δεν κάνω λάθος είναι αυτή με τις περισσότερες διαλέκτους και πάει λέγοντας..Το γεγονός ότι η ελληνική είναι γλώσσα που επίσης χαρακτηρίζεται απο συγκεκριμένες ιδιότητες δεν καθιστά υποκειμενική την αναφορά κάποιου σε αυτές απο τη στιγμη που είναι αντικειμενικά υπαρκτές.Ένα σημαντικό για μένα χαρακτιριστικό της γλώσσας μας είναι το γεγονός ότι είναι ''Νοηματική" δηλαδή η κάθε της λέξη έχει πρωτογενή σχέση με αυτό που εκφράζει σε αντίθεση με την πλειοψηφία των άλλων γλωσσών όπως η αγγλική οι οποιές είναι "Σημειολογικές" δηλαδή αυθαίρετα ορίζεται το σημαινόμενο (κατάσταση,πράγμα) να ενοείται απο το σημαίνον(λέξη).Κατα κάποιο τρόπο σε αυτές τις γλώσσες οι λέξεις είναι συμβατικές. -Τώρα όσον αφορά αυτές τις φήμες για τη σχέση των υπολογιστών με την ελληνική νομίζω ότι είναι αρκετά υπερβολικές και ο χρόνος θα δείξει το τι ακριβώς συμβαίνει. Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
Diplomat Δημ. January 8, 2006 Κοινοποίηση Δημ. January 8, 2006 Προφανώς αντιλαμβανόμαστε διαφορετικά την έννοια του γλωσσικού πλούτου κι ως εκ τούτου δεν το συνεχίζω στο θέμα αυτό. Μήπως μπορείς να μου διευκρινίσεις όμως ποια ακριβώς επιχειρήματά μου δεν μπορείς να θεωρήσεις αποδεκτά; εχεις δικιο, δεν ειναι κακο να εχει ο καθενας την αποψη του και ξεφυγαμε απο το θεμα. σχετικα με το θεμα η διαφωνια μου ειναι οτι δεν το βρισκω κακο ο καθενας να χρησιμοποιει οποιους ορους θελει, ελληνικους ή μη. δες το πρωτο μου ποστ Μαλλον δεν καταλαβαινεις τι εννοω οταν λεω μαθηματικη γλωσσα.Εγω εγραψα πουθενα οτι οι υπολογιστες θα τρεχουν στην ελληνικη γλωσσα; οντος δεν το εγραψες. παντως αυτοι που χρησιμοποιουν το επιχειρημα αυτο μιλανε και για τους ηλ υπολ. παντως αν εννοεις αυτο που καθε γραμμα αντιστοιχει σε εναν αριθμο κτλ, λεμε το ιδιο πραγμα αρα ισχυει και αυτο που εγραψα για τα εβραικα για το αλφαβητο...απο τους ιστορικους στην ελλαδα και σε ολο το κοσμο θεωρειται οτι το ελληνικο αλφαβητο εχει μεταφερθει απο το φοινικικο. υπαρχουν και πηγες στην γραμματεια. ΔΕΝ υπαρχει αλλη θεωρια που να ειναι αποδεκτη απο τη μαζα των ιστορικων.αυτο που δεν ξερω ειναι αν εδω χρησιμοποιηθηκε πρωτη φορα ως αλφαβητο και οχι οπως η γραμμικη Β, συλλαβικο αλφαβητο. αν και παλι μου φαινεται απιθανο να το χρησιμοποιουσαν ως συλλαβικο λογω του μικρου αριθμου των στοιχειων. Παράθεση A man is walking home one dark night in Belfast. Suddenly a figure with a gun moves out of the shadows and says: "What religion are you?" The fellow replies "I'm an atheist", to which the gunman replies, "Yeah, but a catholic or protestant atheist?" Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
perseas1 Δημ. January 8, 2006 Κοινοποίηση Δημ. January 8, 2006 γεια σας και καλη χρονια μια δυο σκεψεις για το θεμα της γλωσσας παιδια και της γραφης της ειμαι κοντα 50 τωρα και οταν εμαθα τα ελληνικα ητανε αλλες μαυρες εποχες. ειχαμε δασειες περισπωμενες και και και διαφορα περιεργα σχολαστικα. αναρωτηθηκα λοιπον γιατι ολα αυτα. οπως εμαθα αργοτερα η αρχαια ελληνικη ΔΕΝ ΤΑ ΕΙΧΕ. ουτε τα μικρα γραμματα ειχε.μονο κεφαλαια.αρα? απο ηρθε αυτη η στριφνη, σχολαστικη, στενοκεφαλη ,μικρογραμματη γραφη? εμαθα λοιπον σχετικα προσφατα οτι ειναι δημιουργημα ενος περιβοητου ΚΑΛΟΓΕΡΟΥ περιπου το 650 μχ. καποιου θεωδωρου στουδιτη απο την μονη στουδιου στην κων/λη. τι εγινε λοιπον οταν πηραν οι αραβες την αιγυπτο υπηρχε μεγαλη ελλειψη απο παπυρο-τοτε γραφανε σε παπυρο- ευλογα. οι καλογεροι λοιπον πιασανε στην αρχη και ξυνανε τα αρχαιοελληνικα συγγραμματα-οσα δεν ειχαν καψει- και γραφανε τα διαφορα σκοταδιστικα της εποχηςοπως -ευχας ινα αποθνησκωσι αι σκωληκαι των οδοντων πχ.- ξορκι κατα της τερρηδονας δηλαδη!!!!!.υπαρχουν αυτα τα χειρογραφα ακομα στο αγιο ορος. αυτα ειναι τα περιφημα παλλιμψηστα.τα ξυσμενα! ετσι χαθηκαν τεραστιας σημασιας χειρογραφα με πιο γνωστο το χειρογραφο του αρχιμηδη που βρεθηκε προσφατα με τις βασεις του διαφορικου λογισμου παρακαλω!!!! 1400 χρονια πριν τον νευτωνα και την επανασταση την βιομηχανικη.αφου ασχολειστε με τα pc ξερετε τι ειναι ο διαφορικος λογισμος αν και τωρα αμφισβητειται και αυτος ως τροπος προσεγγισης του κοσμου.prigozin γαρ. περιτο να σας πω ποσο πουληθηκε το εν λογω χειρογραφο. και αυτο λοιπον δεν ηταν αρκετο.το ξυσιμο. επρεπε να βρεθει ενας τροπος οικονομιας και τον βρηκε ο στουδιτης.MONOΣ TOY.αποφασιζομεν και διατασομεν δηλαδη τη εκρισει του αυτοκρατορα βεβαια που ελεγχε πολιτικα τοτε η μονη. τα μικρα γραμματα!!!!! πολυ λιγοτερος χωρος στο χαρτι. και απο ιδεολογια μαλλον παρα απο χρηστικοτητα τα φορτωσε με δεκαδες περιττα πραγματα.. βλεπετε ηταν εξουσια οποιος ηξερε γραμματα τοτε και βιοπορισμος, και δεν εδωσε σημασια στο τι θα λεει το κειμενο ,πως θα ειναι πιο περιεκτικο δυνατο ευκολο, ευληπτο, πλαστικο αλλα στο πως θα οπλισει και εξασφαλισει την συντεχνια των γραμματικων απο νεους,και την εκανε οσο πιο δυσκολη γινοτανε..το κουταλι τους δηλαδη και την διαιωνηση της εξουσια τους να εξασφαλισει ηθελε ο ανθρωπος πρωτα απο ολα.και αξιος τα καταφερε.επρεπε να πας στο σχολειο χρονια μονο και μονο να μαθεις να γραφεις .και να φας το ξυλο της ζωης σου βεβαια...αν λογικα αναρωτιοσουνα¨τι χρειαζονται ολα αυτα΄'φωναχτα η νοερα αδιαφορο.τις ετρωγες πριν για να μην το σκεφτεις...... ειχαν παψει πολυ πριν να μιλουν την αρχαια αττικη διαλεκτο τι ταθελε ολα αυτα? για οσους ενδιαφερονται για το ποιον του ενλογω φωστηρα και τη μονη στουδιου αρκει να πω οτι το μεγαλυτερο εσοδο το ειχαν απο τον θρησκευτικο τουρισμο και τι δειχνανε μαζι με αλλα βεβαιως βεβαιως¨τον αρτο που εφαγε ο κυριος¨΄ φρεσκοτατο βεβαιως αφου τον αλλαζαν καθε μερα. ομολογημενο σε δικη αυτο. αρα? γιατι επιμενουμε σημερα ακομη οταν ολα εκεινα που εφτιαξαν αυτη τη γραφη- κυριως πολιτικες αποφασεις- να υπαρχει και σημερα?μαλλον περισευει το χαρτι τωρα.....αλλα και η στενοκεφαλια. γιατι το δημιουργημα του απατεωνα ,στενοκεφαλου ,παμπονηρου,καλογερου ειναι ΄παραδοση΄?και ελληνικη γλωσσα ιερη?απο που και ως που? οι γραφες και η γλωσσα ειναι εξ ορισμου συλλογικα δημιουργηματα. οχι επιβολη απο πανω με την βια.δικαια η αντιδραση λοιπον τα συμπερασματα δικα σας υστερογραφο παραδεχομαι τους νεους που δημιουργουν γλωσσα στο ιντερνετ με τα αρχικα ΤΤUL ΙΗΜΟ και τα παρομοια.μπραβο τους.ειναι ζωντανοι και χρειαζονται επικοινωνια. κανουν και αυτοι το ιδιο που εκανε και ο στουδιτης.....ετσι δεν ειναι? νεες συνθηκες θελουν νεα προσεγγιση οπως τοτε γιατι το δημιουργημα του καλογερου ειναι ιερο ?και ο τροπος των νεων "βιασμος της γλωσσας?"τα αρχικα ειναι πανεξυπνη ιδεα εξοικονομουν χωρο και χρονο στην επικοινωνια.αυτος δεν ειναι ο σκοπος της καθε γλωσσας?και γι αυτο δεν εφευρεθηκε η γραφη? η παντομιμα και ο χορος δεν ηταν αρκετα και τελευταιο οι εγγλεζοι λενε 'are u computer littered?' ta computer λοιπον ειναι νεα γραφη Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
stratus Δημ. January 8, 2006 Κοινοποίηση Δημ. January 8, 2006 οντος δεν το εγραψες. παντως αυτοι που χρησιμοποιουν το επιχειρημα αυτο μιλανε και για τους ηλ υπολ. παντως αν εννοεις αυτο που καθε γραμμα αντιστοιχει σε εναν αριθμο κτλ, λεμε το ιδιο πραγμα αρα ισχυει και αυτο που εγραψα για τα εβραικα Δεν εννοω αυτο φιλε μου. Παράθεση Η συζήτηση έχει υπερεκτιμηθεί ως μέσο επίλυσης διαφορών Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
Aisopos Δημ. January 8, 2006 Author Κοινοποίηση Δημ. January 8, 2006 Αίσωπε, καταλαβαίνω ότι σε πειράζει που η ελληνική "νοθεύεται" στην καθομιλουμένη μας από ξένους όρους. Δεν έχω καταλάβει όμως αν θεωρείς την ελληνική ανώτερη γλώσσα από τις άλλες ή απλώς ξεχωριστή. Μπορείς σε παρακαλώ να κάνεις αυτή τη διευκρίνηση? Ακριβώς. Το πρώτο με ενοχλεί αφάνταστα. Δεν ζω όμως σε άλλο κόσμο. Κατανοώ ότι στο πέρασμα των αιώνων λόγω ιδιαίτερων καταστάσεων (υποδούλωση από άλλους λαούς, με ότι συνεπάγεται αυτό), αναπόφευκτα ενσωματώσαμε στο καθημερινό μας λεξιλόγιο ξένες λέξεις. Σε κάποια επόμενη απάντησή μου, θα παραθέσω μερικές μαζί με την προέλευσή τους και τις οποίες ο μέσος Έλληνας λόγω άγνοιας θεωρεί ελληνικές. Αυτό όμως που μ' ενοχλεί περισσότερο είναι ότι πλέον τα τελευταία χρόνια γίνεται αλόγιστη εισαγωγή κι ενσωμάτωση. Με λίγα λόγια νιώθω ότι έχουμε χάσει το μέτρο. Έχω συμβιβαστεί με τις ξένες λέξεις που βρήκα όταν γεννήθηκα. Δυσκολεύομαι όμως να κάνω το ίδιο μ' αυτές που ξεφυτρώνουν κάθε λίγο και λιγάκι μπροστά μου σαν τα μανιτάρια.. Όσον αφορά την διευκρίνιση που ζητάς, η απάντησή μου είναι η εξής: Δεν μου αρέσει να βάζω την γλώσσα μας σε έναν ιδιότυπο διαγωνισμό τύπου καλλιστείων γλώσσας. Δεν έχω κανέναν λόγο να μπαίνω στην διαδικασία της ανώτερης γλώσσας(αν και έχω τα επιχειρήματα) ή την επιβολή της και προσωπικά πίστεψέ με, δεν είναι αυτή η λόξα μου. Εστιάζω πιο πολύ στην υποτίμηση και την νόθευση της γλώσσας μας, καθώς και στην προστασία της κι όχι στην ανάδειξή της ως Μις Παγκόσμια Γλώσσα.. Και ξέρεις και κάτι άλλο; Μιλάω γενικά και δεν απευθύνομαι σε σένα προσωπικά αυτή τη στιγμή. To τι γνώμη έχει ο καθένας για την γλώσσα και την ιστορία του τόπου του, από ένα σημείο και μετά απορρέει και από το κατά πόσο έχει "βασανίσει" λίγο το μυαλό του να μάθει κάτι περισσότερο γι' αυτήν. Και για να μην "κατηγορηθώ" σαν Σαράντης Καργάκος, θεωρώ ότι προσωπικά είμαι απ' τους ανθρώπους που δεν έχουν "βασανίσει" αρκετά το μυαλό τους στον τομέα αυτόν.. Ελπίζω να σε κάλυψαν οι απαντήσεις μου. Αν χρειάζεσαι περισσότερες διευκρινίσεις εδώ είμαστε ;) Παράθεση Μέγιστο μέγεθος εικόνας υπογραφής 420x150 pixels και 16ΚΒytes. Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
Aisopos Δημ. January 8, 2006 Author Κοινοποίηση Δημ. January 8, 2006 υστερογραφο παραδεχομαι τους νεους που δημιουργουν γλωσσα στο ιντερνετ με τα αρχικα ΤΤUL και τα παρομοια.μπραβο τους.ειναι ζωντανοι και χρειαζονται επικοινωνια. κανουν και αυτοι το ιδιο που εκανε και ο στουδιτης.....ετσι δεν ειναι? νεες συνθηκες θελουν νεα προσεγγιση οπως τοτε γιατι το δημιουργημα του καλογερου ειναι ιερο ?και ο τροπος των νεων "βιασμος της γλωσσας?" εξοικονομουν χωρο και χρονο στην επικοινωνια.αυτος δεν ειναι ο σκοπος της καθε γλωσσας?και γι αυτο δεν εφευρεθηκε η γραφη? η παντομιμα και ο χορος δεν ηταν αρκετα και τελευταιο οι εγγλεζοι λενε 'are u computer littered?' ta computer λοιπον ειναι νεα γραφη Περσέα, αφού συμφωνήσω στην ιστορία περί κεφαλαίων και μικρών (χοντρικά γνωρίζω ότι επινοήθηκαν επί Βυζαντίου), θέλω να εκφράσω και μία απορία. Αφού είσαι υποστηρικτής της συντόμευσης της επικοινωνίας, γιατί δεν έκανες το ίδιο και με το κατεβατό(ενημερωτικό κατά τ' άλλα) που παρέθεσες χρησιμοποιώντας τις "σύγχρονες μεθόδους" επικοινωνίας των νέων(που από ότι κατάλαβα τις κατέχεις); Είμαι πραγματικά περίεργος να δω πως θα είναι το κείμενό σου αν το παραθέσεις ξανά με τον σύγχρονο κώδικα επικοινωνίας. Παράθεση Μέγιστο μέγεθος εικόνας υπογραφής 420x150 pixels και 16ΚΒytes. Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
Aisopos Δημ. January 8, 2006 Author Κοινοποίηση Δημ. January 8, 2006 Πολύ καλό το θέμα. Μήπως γνωρίζει κανείς τη διαφορά ανάμεσα στο καταρχήν και στο καταρχάς; Το είχα διαβάσει κάπου αλλά δεν το θυμάμαι... Καταρχήν, σημαίνει κατά κανόνα, κατά νόμο. Καταρχάς, σημαίνει ότι κάτι έρχεται πρώτο. Πολύ τα συγχέουν μεταξύ τους μερικές φορές (κι εγώ επίσης :O ) Παράθεση Μέγιστο μέγεθος εικόνας υπογραφής 420x150 pixels και 16ΚΒytes. Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
perseas1 Δημ. January 8, 2006 Κοινοποίηση Δημ. January 8, 2006 φιλε μου εμενα περασε ο καιρος μου και που εμαθα τα computer σε αυτη την ηλικια ειναι κατι μακαρι να ταξερα τα νεα ειναι μαλλον αργα..... αλλωστε ετσι εμαθα.....τοτε ητανε της μοδας να μιλας περιφραστικα εντυπωσιαζες τις γκομενες δε λες καλα που ξεχασα την 'ξυλινη γλωσσα΄' εφαγα αποβολη φιλε γιατι δεν εγραφα καθαρευουσα... και κουρεμα βεβαιως. Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
perseas1 Δημ. January 8, 2006 Κοινοποίηση Δημ. January 8, 2006 επι της ουσιας τωρα δεν το καταλαβα το σχολιο εννοεις οτι ειναι φτωχος εκφραστικα ο νεος τροπος? η μη αποδεκτος? αν ειναι το πρωτο το www εγινε το 89 μολις 15 χρονια εχει δυναμικη εγω μαθαινω απο τους νεους .θα γινουν λαθη σιγουρα παντως δεν θα εγραφα ετσι σε sms.θα πληρωνα μια περιουσια υ.γ αν σε ενδιαφερει τα της του στουδιου μονης αναφερονται στο βιβλιο της αννας της κομνηνης γραφτηκε πολυ αργοτερα βεβαια αλλα ειναι αντικειμενικη μαρτυρια γιατι προερχεται απο πιστη βυζαντινη. Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
Recommended Posts