Jump to content

Τη γλώσσα, μου έδωσαν ελληνική...

Aisopos
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

Έχω την εντύπωση ότι μου χτυπάς καμπανάκι :)

Αν είναι όντως έτσι σε προτρέπω να διαβάσεις ξανά την εισαγωγή του θέματος.

Θα διαπιστώσεις ότι θέτω προβληματισμούς και δεν προσπαθώ να πείσω κανέναν..

Αλλά και πάλι, γιατί είσαι γραφικός όταν υπερασπίζεσαι την γλώσσα που μιλάς και η οποία βάλλεται από παντού;.....

Κανένα καμπανάκι. Γενικά έγραφα.

Aρχίζεις και με μπερδεύεις.. :O..

Άλλο διακυρήττω, άλλο δηλώνω (και ειδικά σε μια συζήτηση με τέτοιο θέμα).

Επέτρεψέ μου να έχω την γνώμη ότι δεν θέμα μόνο ατομικής πρωτοβουλίας....

Saw that comin'.......Δεκτό.

Εγώ πάλι γιατί δεν γέλασα; :O και δεν είναι ότι δεν έχω αίσθηση του χιούμορ(όπως βλέπεις χρησιμοποιώ κι εγώ ξένες λέξεις ;) )..

Πρώτη φορά ακούς την φράση "κάνω έρωτα" (αυτό δεν σημαίνει ότι απορρίπτω ασυζητητί τον διεθνή πλέον όρο "σεξ") και την λέξη "πρωινό" (μπρέκφαστ);..

Τελευταία φορά που άκουσα την έκφραση "κάνε μου έρωτα, λατρεία μου" ήταν σε τηλεοπτική σειρά της Άννας Ανδριανού.:blink:

Εγώ προτείνω η λέξη sex να αντικατασταθεί με τη συνουσία. (Στην...Κοκκίνου ποιος θα το πει?)΄

Για άλλη μια φορά δε θα διαφωνήσω πως οι ελληνικές λέξεις είναι πιο περιεκτικές εννοιολογικά, αλλά όσον αφορά στο sex γούστα είναι αυτά...

Είναι δώδεκα η ώρα είναι η ώρα των σκιών

Κάπου θα σε συναντήσω, κάπου θα σε βρω

Λύκε λύκε είσαι εδώ;

• Απαντήσεις 213
  • Δημιουργία
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοφιλείς μέρες

Top Posters In This Topic

Εγώ προτείνω η λέξη sex να αντικατασταθεί με τη συνουσία.

Η γνωστή συνταγή.. αντίκρουση απόψεων με υπερβολές..

(Στην...Κοκκίνου ποιος θα το πει?)

Ο...Βοσκόπουλος.. "Να κάνουμε έναν έρωτα όλο τρέλλα.." ;)

Για άλλη μια φορά δε θα διαφωνήσω πως οι ελληνικές λέξεις είναι πιο περιεκτικές εννοιολογικά, αλλά όσον αφορά στο sex γούστα είναι αυτά...

;;;

Μέγιστο μέγεθος εικόνας υπογραφής 420x150 pixels και 16ΚΒytes.

Σκέφτηκα να ξυπνάω με τον Έλληνα σύζυγο και μετά τον πρωινό έρωτα να μου ζητάει πρόγευμα. Μετά γέλασα πολύ.

Και εγώ γέλασα πολύ με το ότι κάποια άτομα δεν κάνουν έρωτα, αλλα σεξ...και ότι έχουν να κάνουν έρωτα από την εποχή της ασπρόμαυρης τ.ν και ακόμα περισσότερο πως "κρατούν" και άποψη για τον λόγο....:ninja:

Ήμαρτον, ωρέ....:X :X

Κλείνω και την παρακολούθηση, η κουβέντα έχει πάρει την κατιούσα και αρνούμαι να συμετεχω κατρακυλοντας στο βάραθρο του έρεβους "μερικών" εδώ μεσα...:blink: :wacko:

Και εγώ γέλασα πολύ με το ότι κάποια άτομα δεν κάνουν έρωτα, αλλα σεξ...και ότι έχουν να κάνουν έρωτα από την εποχή της ασπρόμαυρης τ.ν και ακόμα περισσότερο πως "κρατούν" και άποψη για τον λόγο....:ninja:

Ήμαρτον, ωρέ....:X :X

Κλείνω και την παρακολούθηση, η κουβέντα έχει πάρει την κατιούσα και αρνούμαι να συμετεχω κατρακυλοντας στο βάραθρο του έρεβους "μερικών" εδώ μεσα...:blink: :wacko:

Δε θέλω να ανάγω τη κουβέντα σε προσωπική αντιπαράθεση και προσπαθώ να κρατήσω την ψυχραιμία μου διαβάζοντας τέτοια άσκοπα, άστοχα και κακεντρεχή σχολιάκα. Προφανώς δεν τα κατάφερα...οπότε:

Πραγματικά δεν καταλαβαίνω γιατί η κουβέντα έχει πάρει την κατιούσα. Η μόνη εξήγηση που μπορώ να δώσω είναι η έλλειψη χιούμορ και η δήθεν σοβαροφάνεια κάποιων. Τα περί σεξ και έρωτα και...πάει λέγοντας δεν αποτελούν το κεντρικό θέμα της συζήτησης αλλά ένα σχόλιο με χιουμορίστικό χαρακτήρα.

Και τώρα αν μου επιτρέπετε...να κατρακυλίσω στο βάραθρο του ερέβους μου...

Είναι δώδεκα η ώρα είναι η ώρα των σκιών

Κάπου θα σε συναντήσω, κάπου θα σε βρω

Λύκε λύκε είσαι εδώ;

Δεν είμαι αντίθετως με την εισαγωγή ξένων όρων στην Ελληνική γλώσσα,όταν όμως δεν υπάρχουν αντίστοιχες ελληνικές λέξεις για να τους περιγράψουν.

Edited by DENIOR

εγώ δεν είπα το αντίθετο.

απλά θυμάμαι κάτι που είχε ειπωθεί και είχε προταθεί και η ελληνική γλώσσα,

δεν είμαι σίγουρος αν ήταν για αυτό.

Πιστεύω ότι μάλλον πρόκειται για λαϊκό μύθο.

Κάτι σαν εκείνη την γνωστή --και απύθμενη-- ανοησία, ότι δήθεν οι Αμερικανοί "ψήφισαν" ποιά γλώσσα να υιοθετήσουν (λες και έγιναν άγλωσσοι μόλις μετανάστευσαν στη νέα ήπειρο!), και η Αγγλική εκτόπισε την Ελληνική για μόλις μία ψήφο. Η οποία ήταν μάλιστα Εβραϊκή!! Όλες οι σωβινιστικές και φυλετικές προκαταλήψεις μας στο ίδιο πακέτο. :lol: *

Ή, επίσης, την άλλη χαζομάρα που πίστευε πολύς κοσμάκης, και μερικοί ακόμα αναμασούν, ότι επειδή οι υπολογιστές καταλαβαίνουν (? :blink:) Ελληνικά, η γλώσσα μας θα ξαναγίνει η διεθνής διάλεκτος. Ποιός θα περίμενε ότι τα Ελληνικά έχουν περισσότερη "μαθηματική" δομή και από το δυαδικό σύστημα!

Τέλος, την μεγάλη πλάνη που διαδίδεται ότι τάχα οι πολυεθνικές εταιρείες του εξωτερικού βάζουν τα υψηλά διευθυντικά στελέχη να μάθουν Ελληνικά γιατί έτσι θα γίνουν... σοφοί! (Στην πραγματικότητα, ενώ τα Αρχαία Ελληνικά και τα Λατινικά ήταν βασικό στοιχείο όλων των προγραμμάτων ανώτερων σπουδών παλαιότερα, σήμερα έχουν εν πολλοίς αντικατασταθεί από τις θετικές επιστήμες και την πληροφορική).

Γιατί τα αναφέρω όλα αυτά? Πρώτον αποτελούν παραμύθια που τακτικά αναμασώνται ως απόδειξη ανωτερότητας της Ελληνικής γλώσσας, και έχουν παρασύρει πολύν απλό κόσμο. Δεν επικρίνω τους φίλους της συνδιάσκεψης ότι τα επικαλέστηκαν, απλώς θεωρώ σκόπιμο να τα ξεμπροστιάσω εξ'αρχής, ας πούμε ως προληπτικό χτύπημα. ;-)

Κατά τα λοιπά, να αναφέρω ότι οι κινδυνολογίες πέρι "πλήρους εξαφάνισης της Ελληνικής γλώσσας" δεν έχουν ιδιαίτερη σοβαρότητα στα μάτια μου, και αγγίζουν ορισμένες φορές, με την συνεχή επανάληψή τους επί δεκαετίες, και τα όρια της γραφικότητας. Ιδιαίτερα όταν συνδυάζονται με συνομωσιολογικές θεωρίες, όπως για παράδειγμα ότι ο κίνδυνος δεν επέρχεται από την παγκόσμια χρήση άλλων γλωσσών ως διεθνών διαλέκτων, αλλά αντίθετα από συνειδητά και σκοτεινά σχέδια αφελληνισμού του έθνους.

Φυσικά, οι περισσότεροι φίλοι στην συνδιάσκεψη είναι γεγονός ότι δεν εξετράπησαν σε τέτοιες ακρότητες, αλλά υποστήριξαν την λογικότερη άποψη ότι ανησυχούν για διαβρώσεις της Ελληνικής γλώσσας με την συνεχή εισροή ξένων λέξεων. Εδώ θα υποστηρίξω την θέση ότι η εισροή αυτή νέων λέξεων (και ιδεών, και νοοτροπιών) είναι φυσιολογικό φαινόμενο που προέρχεται από την μεγαλύτερη επαφή που έχουμε, σε σχέση με 20-30 χρόνια πρωτύτερα, με άλλους λαούς και πολιτισμούς. Ούτε ιδιαίτερα ανησυχητικό κρίνω αυτό το φαινόμενο, καθώς αργά ή γρήγορα οι λέξεις αφομοιώνονται και ενσωματώνονται στον κορμό της γλώσσας μας, ούτε θεωρώ ότι προδικάζει αρνητικές εξελίξεις για την τελευταία.

Όσο για το λεξιλόγιο ορισμένων οιονεί-πορνό περιοδικών του τύπου Free, Max και το κακό συναπάντημα, τα οποία δεν χρησιμοποιούν ξένους όρους μόνο εκεί όπου λείπουν οι αντίστοιχοι Ελληνικοί, αλλά συνεχώς και μανιωδώς, σαν να είναι δείγμα "μοντερνικότητας" και εξυπνάδας, ναι, το θεωρώ γελοίο, όπως άλλωστε και το περιεχόμενό τους. Σε τελική όμως ανάλυση, δεν καθορίζουν την χρήση της γλώσσας μας ούτε αυτά τα περιοδικά, ούτε τα θλιβερά Ελληνικά μέσα ενημέρωσης, αλλά εμείς οι ίδιοι, ως άτομα. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν να βελτιώνουμε την χρήση της γλώσσας από τους ίδιους τους εαυτούς μας, και θα έχουμε συνεισφέρει στο επίπεδο της γλώσσας.

Παιδιά επιτρέψτε μου, να κάνω μια φιλική παρατήρηση..

Αν συνεχώς βάζουμε πάνω στο τραπέζι επιχειρήματα και θεωρίες τύπου Λιακόπουλου και Βελόπουλου, είτε για να τα υποστηρίξουμε, είτε για να τα αντικρούσουμε, τότε το μόνο που καταφέρνουμε είναι να υποβαθμίζουμε την συζήτηση..

Απ' όσο θυμάμαι πάντως, κανένας μέχρι τώρα δεν επικαλέστηκε τέτοιες θεωρίες ή μύθους.

Ας μην πηγαίνουμε από το ένα άκρο στο άλλο, δηλαδή από τον μηδενισμό στο παραφούσκωμα και την υπερβολή.

Η χρήση λεκτικών πυροτεχνημάτων ίσως να μην βοηθά την συζήτηση προς μια σωστή κατεύθυνση.

Αν δεν υπηρχαν ομως ο Λιακό και Βελό τώρα δεν θα μιλάγαμε για ολα αυτά και δεν είχαμε τόσο πλουτο "φρασεων"-"μύθων" για να αναλύσουμε.

Εγώ προσωπικά προτιμώ να υποστηρίζω το ποιό λογικό για την πατρίδα μου παρά να κρατώ το υπερβολικό.

Οπως το ότι η Ελληνική γλώσσα έχει κοινά γνωρίσματα με άλλες γλώσσες.

Είναι τυχαίο πως αν πάρουμε 10 διαφορετικές αλφαβήτους άλλων γλωσσών θα δούμε ότι το 80% τουλάχιστον των γραμματων είναι ολόιδια;!

(πχ, A,V,B,N,M,S,Z,X,T,Y,U,u,I,P: αγγλικό αλφάβητο)

(να μην αναφέρω και το ρωσικο κι αλλες πολλες γλωσσες)

Και εγώ με την σειρά μου πάντως ξεκαθάρισα ότι δεν επικρίνω τους συνομιλητές για χρήση αυτών των μύθων. Αλλά όπως και να το κάνουμε, Αίσωπε, έχουν μεγάλη σχέση με το θέμα και έχουν παραπλανήσει πολλούς Έλληνες, γι'αυτό έκρινα σκόπιμο να κάνω μια φευγαλέα αναφορά στην αβασιμότητά τους. Ίσως να έχεις δίκιο, και να έπραξα κακώς.

Πάντως απάντησα και για το κύριο θέμα που έθεσες, και για να είμαι περισσότερο συγκεκριμένος, θεωρώ ειδικά το Γαλλικό "μοντέλο" απομονωτισμού που ανέφερες ως παράδειγμα προς αποφυγή και, θα προσέθετα, χλεύη. Οι γλώσσες δεν αναπτύσσονται σε νομοθετημένα θερμοκήπια, μακριά από άλλες επιρροές, και όταν το επιχειρεί μια κοινωνία δεν καταφέρνει τίποτα άλλο από το να αφαιρέσει από την ελευθερία της και να επιδείξει την μεγαλομανία της. Φυσικά και είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε τις αντίστοιχες Ελληνικές λέξεις και φράσεις από ξένους εισαγόμενους όρους, όπου υπάρχουν οι πρώτες (και αυτό κάνω ο ίδιος). Αλλά η γλώσσα εξελίσεται συνεχώς, και αυτά που μπορεί εσείς να εκλαμβάνετε ως δείγμα διάβρωσης και υποβάθμισης, είναι συχνά απότοκα της φυσιολογικής πορείας της (η οποία νομοτελειακά, θα δεχθεί και εξωτερικές επιρροές).

Οπως το ότι η Ελληνική γλώσσα έχει κοινά γνωρίσματα με άλλες γλώσσες.

Είναι τυχαίο πως αν πάρουμε 10 διαφορετικές αλφαβήτους άλλων γλωσσών θα δούμε ότι το 80% τουλάχιστον των γραμματων είναι ολόιδια;!

(πχ, A,V,B,N,M,S,Z,X,T,Y,U,u,I,P: αγγλικό αλφάβητο)

Τυχαίο δεν είναι, αλλά τι θες να πεις? Οτι τα αλφάβητα μοιάζουν?? Ναι, μοιάζουν. Παρακάτω?

Επίσης όλος ο κόσμος χρησιμοποιεί τους αραβικούς αριθμούς. Άκουσες κανέναν Άραβα να υπερηφανεύεται για αυτο??

Το αλφάβητο των περισσότερων γλωσσών ειναι το λατινικό επειδή αυτό επικρατούσε όταν η γραφή έγινε κτήμα των πολλών. Το λατινικό αλφάβητο προέρχεται εν μέρει και από το ελληνικό. Ε, και?? Την αστρονομία την ανακάλυψαν στη Μεσοποταμία και την Αίγυπτο, τη φιλοσοφία στην Ελλάδα και τα μαθηματικά οι Άραβες. Η επιστήμη είναι παγκόσμια.

Όσο για το αν κινδυνεύει η γλώσσα μας, τα είπα νωρίτερα. Δεν διακρίνω τους κινδύνους που βλέπει ο Αίσωπος και δεν πιστεύω ότι το Free και το Nitro θα καταστρέψουν τον Ελληνισμό. Τα ιδιωτικά κανάλια μιλούν σαν βάρβαροι αλλά όποιος περιμένει από τα Free και από τα Alter να μάθει ελληνικά είναι άξιος της τύχης του.

http://www.projectforum.com/img/maclogo.gifSwitched to Mac

Οπως το ότι η Ελληνική γλώσσα έχει κοινά γνωρίσματα με άλλες γλώσσες. Είναι τυχαίο πως αν πάρουμε 10 διαφορετικές αλφαβήτους άλλων γλωσσών θα δούμε ότι το 80% τουλάχιστον των γραμματων είναι ολόιδια;! (πχ, A,V,B,N,M,S,Z,X,T,Y,U,u,I,P: αγγλικό αλφάβητο)

Αν και δεν έχει να κάνει τόσο με το θέμα μας, εν τούτοις προς ενημέρωση και μόνο, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως το λατινικό αλφάβητο (αυτό που λες αγγλικό) προέρχεται από το ελληνικό αλφάβητο. Πιο συγκεκριμένα χρησιμοποιούνταν στην Χαλκιδική εώς ότου μεταφερθεί στην Μεγάλη Ελλάδα (Κάτω Ιταλία).

Το κυριλλικό αλφάβητο (αυτό που λες ρωσικό), είναι επίσης επινόηση των Ελλήνων.

Οι σλαβικοί λαοί (Ρώσοι, Σέρβοι κ.τ.λ.) απέκτησαν αλφάβητο επί Βυζαντινής αυτοκρατορίας μέσω του Κύριλλου και του Μεθόδιου.

2)Αν οι γλώσσες ήταν γυναίκες η ελληνική θα ήταν η πιο όμορφη,η πιο ενδιαφέρουσα,η πιο αινιγματική, η πιο πλούσια και η πιο δύσκολη να κατακτηθεί...

Κι όμως..

Η πιο σωστή, όμορφη και συνάμα ειλικρινής απάντηση μέχρι τώρα επι του θέματος, για την αξία της Ελληνικής μας γλώσσας.

Σε συγχαίρω. :)

It's what you do to me..

Να 'σαι κάλα φίλε αλλά γενικότερα νομίζω ότι είναι ενδιαφέρον κάποιοες φορές να παρομοιάζεις πράγματα ή καταστάσεις που φαινομενικά δεν έχουν κάποια σχέση μεταξύ τους..Έτσι πιστεύω ότι όπως θα λατρέψεις μια όμορφη γυναίκα αν καταλάβεις την αξία της, ενώ αν δεν το καταφέρεις αυτό απλα θα τη χρησιμοποιήσεις,έτσι θα λατρέψεις και τη γλώσσα που χρησιμοποιείς, όταν επίσης αναλογιστείς την πολύπλευρη αξία της και δεν παραμείνεις στη μηχανική της χρήση και πόσο μάλλον όταν μιλαμε για την ελληνική όσο και αν κάποιοι θέλουν να την υποβαθμίζουν..

1)μαλλον ολοι ξεχνατε οτι και αυτο που σημερα ονομαζεται ελληνικο αλφαβητο ειναι ουσιαστικο φοινικικο και οχι δημιουργημα ελληνων.

2)βλεπω πολλοι λενε οτι η ελληνικη γλωσσα ειναι, η καλυτερη, πιο ομορφη κτλκτλ.

να σημειωσω οτι συμφωνα με τους γλωσσολογους δεν υπαρχει Η γλωσσα, ολες οι γλωσσες ειναι ισαξιες. αλλωστε αυτοι που υποστηριζουν τετοιου ειδους ιδεες πρεπει εξ ορισμου να μιλανε ολες τις γλωσσες του κοσμου...συμβαινει κατι τετοιο??

A man is walking home one dark night in Belfast. Suddenly a figure with a gun moves out of the shadows and says:

"What religion are you?"

The fellow replies "I'm an atheist", to which the gunman replies,

"Yeah, but a catholic or protestant atheist?"

Diplomat, παρά το nickname σου δεν μιλάς καθόλου διπλωματικά. Τώρα θα δεις (στα επόμενα μηνύματα) τι παει να πει "η επίθεση του θράσους της άγνοιας". :p

Όλες οι εγκυκλοπαίδειες αναφέρουν αυτό που λες. Προφανώς οι Έλληνες δεν επινόησαν το αλφάβητο εκ του μηδενός. Το βρήκαν από κάποιους άλλους, το υιοθέτησαν, το εξέλιξαν και το "παρέδωσαν" σε άλλους που με τη σειρά τους το υιοθέτησαν, το εξέλιξαν κλπ κλπ. Όπως συμβαίνει χιλιάδες χρόνια τώρα με τη γνώση.

Πολλοί όμως νομίζουν ότι η γλώσσα τους, η χώρα τους, η θρησκεία τους (και κάθε τι άλλο που χαρακτηρίζει μια ομάδα) είναι η καλύτερη, η πιο προηγμένη, η πιο όμορφη (το διαβάσαμε και αυτό), άσε που όλοι οφείλουν στην Ελλάδα το αλφάβητο, τα γράμματα και τις επιστήμες γενικότερα. Συνέλθετε.

Σε σχέση με το φοινικικό αλφάβητο, κάπου υπάρχει η αλήθεια και κάπου ο μύθος.

Όντως τα σύμφωνα τα πήραμε από τους Φοίνικες. Οι ίδιοι οι Φοίνικες όμως δεν τα χρησιμοποιούσαν τα γράμματα αυτά με την σημερινή έννοια, αλλά περίπου ως ιδεογράμματα. Να σημειωθεί πως το φοινικικό αλφάβητο ΔΕΝ είχε φωνήεντα. Αυτά τα πρόσθεσαν οι Έλληνες. Πάντως δεν νομίζω ότι υποστήριξε κάποιος ότι το αλφάβητο το εφεύραμε εμείς.

Οβελίξ, λιγότερη ειρωνία δεν θα έβλαπτε νομίζω. Γνωρίζω ότι την χρησιμοποιείς κατά κόρον, αλλά από ένα σημείο και μετά "κουράζει". Μην επαναλαμβάνεσαι..

Σε τελική ανάλυση, όταν κάποιος δεν έχει να πει κάτι επί της ουσίας, προτιμότερο είναι να σιωπά, παρά να χλευάζει τους διαφωνούντες.

Επί της ουσίας μιλώ και με γεγονότα, όπως και εσύ μόλις έκανες, αλλά αφού πρώτα κάποιοι έγραψαν τα αυτονόητα.

Επίσης τι άλλο από ειρωνία αξίζει σε εκείνους που λένε ότι η ελληνική γλώσσα είναι η ωραιότερη γυναίκα και πρέπει να τη λατρέψεις ή οτι η τα περιοδικά και τα κανάλια θα καταστρέψουν τη γλώσσα μας.

Σε υπερβολές, γραφικότητες και ιδεοληψίες μπορώ να απαντώ με ειρωνία.

2)βλεπω πολλοι λενε οτι η ελληνικη γλωσσα ειναι, η καλυτερη, πιο ομορφη κτλκτλ.

να σημειωσω οτι συμφωνα με τους γλωσσολογους δεν υπαρχει Η γλωσσα, ολες οι γλωσσες ειναι ισαξιες. αλλωστε αυτοι που υποστηριζουν τετοιου ειδους ιδεες πρεπει εξ ορισμου να μιλανε ολες τις γλωσσες του κοσμου...συμβαινει κατι τετοιο??

Αυτό από που προκύπτει; Αν εννοείς ότι είναι ισάξιες από την άποψη ότι ο κάθε λαός μπορεί να συννενοηθεί με την δική του γλώσσα, ίσως με βρεις σύμφωνο. Είναι κριτήριο όμως αυτό; Αν δεν μπορούσαν να συννενοηθούν μέσω της γλώσσας τους, ευκολονόητο είναι ότι θα μούγκριζαν..

Μπορεί να συγκριθεί ο πλούτος της ελληνικής με τον πλούτο της διαλέκτου της φυλής των Παπούα; με την αγγλική;

Επί της ουσίας μιλώ και με γεγονότα, όπως και εσύ μόλις έκανες, αλλά αφού πρώτα κάποιοι έγραψαν τα αυτονόητα.

Επίσης τι άλλο από ειρωνία αξίζει σε εκείνους που λένε ότι η ελληνική γλώσσα είναι η ωραιότερη γυναίκα και πρέπει να τη λατρέψεις ή οτι η τα περιοδικά και τα κανάλια θα καταστρέψουν τη γλώσσα μας.

Σε υπερβολές, γραφικότητες και ιδεοληψίες μπορώ να απαντώ με ειρωνία.

Το παιδί έκανε μια παρομοίωση, για να δώσει έμφαση σ' αυτό που θεωρεί σωστό.

Αυτό δεν νομίζω ότι τον κάνει γραφικό.

Όσο για τα περί ΜΜΕ, προσωπικά επέτρεψέ μου να έχω άλλη άποψη.

Επηρεάζουν σε αρκετό βαθμό πιστεύω και δεν έχει να κάνει με το αν είναι περιθωριακά(στον τομέα της τηλεόρασης τουλάχιστον, ανεξαρτήτως σοβαρών ή μη καναλιών). Και η λύση δεν είναι κλείνουμε την τηλεόραση..

Μια παρένθεση επιτρέψτε μου να κάνω.

Οι δημοσιογράφοι των καναλιών πιέζονταν από κάποιους να βγάλουν ρεπορτάζ. Η πίεση αυτή κάνει τον δημοσιογράφο να φτιάχνει λέξεις απο το πουθενά για να δώσει έμφαση σε κάποια κοινωνικά προβληματα που έχουμε για να κάνουν τον τηλεθεατή να "νοιώσει" το βάρος της καταστάσεως.

Άλλωστε δεν ειναι και λίγες οι φορες που έχουμε ακούσει πολλά τρελά.

Ευχαριστώ

Αν εννοείς ότι είναι ισάξιες από την άποψη ότι ο κάθε λαός μπορεί να συννενοηθεί με την δική του γλώσσα, ίσως με βρεις σύμφωνο. Είναι κριτήριο όμως αυτό; Αν δεν μπορούσαν να συννενοηθούν μέσω της γλώσσας τους, ευκολονόητο είναι ότι θα μούγκριζαν..

ναι αυτο ακριβως εννοω. εσυ με ποιο κριτηριο κρινεις?

Μπορεί να συγκριθεί ο πλούτος της ελληνικής με τον πλούτο της διαλέκτου της φυλής των Παπούα; με την αγγλική;

ναι, για εμενα μπορει. γιατι η ελληνικη ειναι πιο πλουσια? οι σκανδιναβοι εχουν περιπου 10 λεξεις για το χιονι και τις μορφες που μπορει να εχει. οι αραβες εχουν πανω απο 100 για το λιονταρι! αν μιλας καλα αγγλικα μπορεις να δημιουργησεις δικες σου λεξεις οπως ακριβως και στα ελληνικα. στα εβραικα καθε λεξη εχει νοημα οπως στα ελληνικα. η γραμματικη της γερμανικης ειναι 10 φορες πιο περιπλοκη απο την ελληνικη. η τουρκικη γραμματικη ειναι τοσο εξυπνα απλη που καποιος μπορει να συννενοηθει ξεροντας 500 λεξεις.τα ρωσικα εχουν διαβαθμισεις ρηματων (πχ αλλο ρημα για το παω με το λεωφορειο και αλλο για το παω με τα ποδια) κατι που δεν εχουμε στην ελληνικη.

εξηγησε μου γιατι εσυ νομιζεις οτι η ελληνικη ειναι η πιο πλουσια.

A man is walking home one dark night in Belfast. Suddenly a figure with a gun moves out of the shadows and says:

"What religion are you?"

The fellow replies "I'm an atheist", to which the gunman replies,

"Yeah, but a catholic or protestant atheist?"

@chris79 Μα δε μιλάμε για τις κοτσάνες και τις ασυναρτησίες που εκτοξεύουν, αλλά για χρήση στερεότυπων πλέον όρων ξενικής προέλευσης που χρησιμοποιούν.

Παραπάνω έδωσα ένα παράδειγμα για το τι πάνω κάτω εννοώ.

H Aρχαια ελληνικη γλωσσα και τα Λατινικα ειναι οι γλωσσες που διδασκονται σχεδο σε ολα τα σχολεια και πανεπιστημια του κοσμου.Αυτο απο μονο του νομιζω

οτι κατι λεει

Η συζήτηση έχει υπερεκτιμηθεί ως μέσο επίλυσης διαφορών

Για πες μας εσύ τι λέει αυτό γιατί εγώ αδυνατώ να καταλάβω.

Για μένα, λέει ακριβώς ότι και το γεγονός πως η ισπανική γλώσσα ομιλείται από τη μισή υφήλιο και πάνω από 2 δις άνθρωποι μιλούν κινέζικα. Αυτά από μόνα τους τι λένε στρατους?

ναι αυτο ακριβως εννοω. εσυ με ποιο κριτηριο κρινεις?

ναι, για εμενα μπορει. γιατι η ελληνικη ειναι πιο πλουσια? οι σκανδιναβοι εχουν περιπου 10 λεξεις για το χιονι και τις μορφες που μπορει να εχει. οι αραβες εχουν πανω απο 100 για το λιονταρι! αν μιλας καλα αγγλικα μπορεις να δημιουργησεις δικες σου λεξεις οπως ακριβως και στα ελληνικα. στα εβραικα καθε λεξη εχει νοημα οπως στα ελληνικα. η γραμματικη της γερμανικης ειναι 10 φορες πιο περιπλοκη απο την ελληνικη. η τουρκικη γραμματικη ειναι τοσο εξυπνα απλη που καποιος μπορει να συννενοηθει ξεροντας 500 λεξεις.τα ρωσικα εχουν διαβαθμισεις ρηματων (πχ αλλο ρημα για το παω με το λεωφορειο και αλλο για το παω με τα ποδια) κατι που δεν εχουμε στην ελληνικη.

εξηγησε μου γιατι εσυ νομιζεις οτι η ελληνικη ειναι η πιο πλουσια.

To ότι π.χ. η αραβική έχει 100 λέξεις για το λιοντάρι, ενώ η ελληνική μία και καλή, αποδεικνύει ότι η αραβική έχει μεγαλύτερο λεκτικό πλούτο;

Η γλώσσα φίλε μου, δεν περιγράφει μόνο αντικείμενα, αλλά και έννοιες.

Κάποιος που γνωρίζει στοιχειώδη αγγλικά(όπως εγώ), γνωρίζει ότι πολλές φορές το νόημα βγαίνει απ' τα συμφραζόμενα. Γνωρίζει επίσης ότι απουσιάζουν βασικές λειτουργίες από την γραμματική τους, όπως οι πτώσεις και η κλήση ουσιαστικών και επιθέτων. Γνωρίζει επίσης ότι είναι μια γλώσσα "πειρατική", μιας και ένα σημαντικό μέρος της δεν είναι δικό της (θα πω και πάλι το τετριμμένο ότι 40-45 χιλιάδες λέξεις ή 150 χιλιάδες με άλλες μελέτες, έχουν ελληνική προέλευση και δεν είναι απαραίτητα λέξεις ορολογίας).

Επειδή έτυχε να κάνω γερμανικά για λίγο καιρό, είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι η γερμανική γραμματική είναι παραπλήσια με την ελληνική.

Τώρα αν θεωρείς ότι οι έξυπνοι Τούρκοι μπορούν να επικοινωνούν μόνο με 500 λέξεις ενώ οι βλάκες οι Έλληνες χρειάστηκε να δημιουργήσουν χιλιάδες ή εκατομμύρια για να καταφέρουν να απογειώσουν την ανθρώπινη σκέψη σε κάθε επίπεδο, τότε θα πρότεινα να αρχίσουμε να επικοινωνούμε στην νοηματική μπας και ανακτήσουμε τα χαμένα σκήπτρα της εξυπνάδας...