Jump to content

Ποιο είναι το καλύτερο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας; (No2)

Κοινοποίηση

Recommended Posts

Πως γίνεται να παίζει GSM 1800 ενώ ταυτόχρονα έχει κάνει και Refarm με LTE B3 15MHz;

Πρίν αρκετό καιρό έκαναν εδώ Refarm τα πάντα, αν έκανα κλείδωμα GSM 1800 η COSMOTE δεν υπήρχε στη λίστα των διαθέσιμων δικτύων, με πετούσε στη Vodafone. Ε τελικά δοκίμασα να κλειδώσω GSM 1800 και μετά από πολλές φορές χειροκίνητη αναζήτηση εμφανίστηκε η COSMOTE σε κεραία που υποτίθεται έχει γίνει Refarm και τι να δω; 1800αρα GSM!

Screenshot-20251017-223017-Net-Monster.j

Το μόνο που μπορώ να φανταστώ πως έκαναν Refarm στη μισή και παίρνω από άλλη κατεύθυνση της.

Επίσης μιας και είμαι στο συγκριτικό θέμα, εχω την εντύπωση πως η NOVA ξεκίνησε και εκείνη κλείσιμο GSM 1800, πλέον συνδέεται με μακρινές εδώ ενώ στο 900αρι από ντόπιους σταθμούς.

• Απαντήσεις 17,3χιλ.
  • Δημιουργία
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

• p_k

1028

• cmvr

1789

• Chrischal1908

791

• elkons

1832

Δημοφιλείς μέρες

Top Posters In This Topic

Επισυναπτόμενες εικόνες

8 minutes ago, elkons said:

Επίσης μιας και είμαι στο συγκριτικό θέμα, εχω την εντύπωση πως η NOVA ξεκίνησε και εκείνη κλείσιμο GSM 1800, πλέον συνδέεται με μακρινές εδώ ενώ στο 900αρι από ντόπιους σταθμούς.

Άρα πάει και αυτή για B8 όπως η vf;;;;Ενδιαφέρουσα η πληροφορία σου

10 minutes ago, aektzhs 1 said:

Η b8 είναι 900mhz. Κάνει το αντίθετο άρα. Ίσως κλείσουν gsm1800 και κάνουν refarm +5 mhz b3, όπως κάνουν ήδη σε κάποιες κεραίες. 

Vodafone FTTH 500Mbps + Giga unlimited ultra / Cosmote What's up / Nova FREE2GO

ECE undergraduate student

12 minutes ago, aektzhs 1 said:

Όχι, η 1800άρα GSM δεν μπορεί να γίνει Β8 LTE. Μπορεί μόνο να γίνει Β3 (LTE) ή n3 (NR) ,δηλαδή να μείνει στην ίδια συχνότητα, απλώς με άλλη τεχνολογία.

Έχω όμως μερικά σενάρια στο μυαλό μου για τη NOVA, χωρίς Ν28 όμως δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει SA.

1 minute ago, marios239 said:

Η b8 είναι 900mhz. Κάνει το αντίθετο άρα. Ίσως κλείσουν gsm1800 και κάνουν refarm +5 mhz b3, όπως κάνουν ήδη σε κάποιες κεραίες. 

Πρέπει να έγινε και στην 11878 εδώ, δεν εκπέμπει καθόλου GSM 1800 σήμερα η NOVA, μόνο 900 ενώ η Vodafone και στα 2.

Vf vs Nova μέσα στο σπίτι, περιοχή Παπάφη, Θεσσαλονίκη 

Vdf

spacer.pngspacer.png

Nova

spacer.pngspacer.png

Αυτή η n78 που εμφανίστηκε;; 

Λέτε να έβαλαν n78 στη 10456; Δεν υπάρχει αντίστοιχο PCI στο 4g! 

6 minutes ago, marios239 said:

Vf vs Nova μέσα στο σπίτι, περιοχή Παπάφη, Θεσσαλονίκη 

Vdf

spacer.pngspacer.png

Nova

spacer.pngspacer.png

Θεσσαλονίκη τώρα Vodafone ή Nova;;

Επειδή προηγουμένως μιλούσαμε περί 5G SA..

Αν θέλει η NOVA να τη πάρουμε στα σοβαρά, πρέπει πρώτα να δείξει ότι ξέρει τι κάνει: να κλείσει GSM 1800 και να ρίξει όλο το φάσμα στη B3, να αφήσει LTE B1+B3+B20+B7, να κρατήσει λίγο GSM 900 για POS/M2M και παλιές συσκευές με πλήκτρα και να δώσει τα 10 MHz της B28 σε n28 όταν ανοίξει 5G SA, αλλιώς θα μείνουμε με μισό LTE και μισό 5G στο χέρι με 5+5 MHz και θα γελάμε όλοι στα forum με τα τζουφια 5αρια, θα γελάνε και οι πέτρες. Θα μπορούσε να κάνει και τη B1 Clean Carrier όπως η Cosmote, αλλά δεν είναι ακόμα απαραίτητο.

Από την άλλη, η Vodafone φαίνεται να παίζει έξυπνα: επεκτείνει LTE B8 για να ελευθερώσει τη B28 και να την κάνει full NR n28 όταν ανοίξει SA, δηλαδή safe επιλογή για να μην χάσει LTE κάλυψη, οπότε εδώ μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι ότι το SA θα έχει και νόημα και κάλυψη.

Τουλάχιστον έτσι φαίνεται πως θα πάνε τα πράγματα. Αναμένουμε.

14 minutes ago, Chrischal1908 said:

Θεσσαλονίκη τώρα Vodafone ή Nova;;

Επειδή Θεσσαλονίκη, όπως και Αθήνα, παίζει ακόμα αρκετό μεμονωμένο δίκτυο (μη κοινές κεραίες), θα πω ανάλογα το σημείο. 

Παπάφη θεωρώ ότι η Nova πλέον είναι 1η σε εσωτερικούς χώρους σε ταχύτητα, με 1 μόνο μειονέκτημα. Έχει 2 αντί για 3 sector στην κεραία της, και σε κάποια σημεία ίσως χάνει σε θέμα κάλυψης. 

Κατα τ'σλλα είναι κοντά θεωρώ. Κάπου η Nova έχει καλύτερες ταχύτητες, κάπου χειρότερη κάλυψη. Η vf πάντως έχει μείνει χωρίς n78 σε κάποιες κεραίες όπου η Nova έχει βάλει όπως στη Βασ. Ηρακλείου και τα ΚΤΕΛ. Η vf έχει την τάση να αργεί λίγο παραπάνω απ'τη Nova στις n78 έχω την αίσθηση. 

32 minutes ago, marios239 said:

spacer.png

Μήπως είναι κάποια καινούργια; δε νομίζω να έχει εντελώς διαφορικό PCI και να έρχεται Ν78 από την ιδια. Στο CellMapper δεν υπάρχει, κάνε search PCI στο Netmonster μήπως αντιστοιχεί με κάποια που μπορεί να είχες συνδεθεί (εντός Θεσσαλονίκης).

11 minutes ago, elkons said:

Μήπως είναι κάποια καινούργια; δε νομίζω να έχει εντελώς διαφορικό PCI και να έρχεται Ν78 από την ιδια. Στο CellMapper δεν υπάρχει, κάνε search PCI στο Netmonster μήπως αντιστοιχεί με κάποια που μπορεί να είχες συνδεθεί (εντός Θεσσαλονίκης).

Τους τελευταίους μήνες, σε αρκετές νέες n78 η victus έχει αρχίσει να βάζει διαφορετικά pci στην n78. Δεν είμαι σίγουρος γιατί ή τι εξυπηρετεί. 

Βλέπω ότι τα PCI που έπιανα απ' τον Πύργο του ΟΤΕ δεν υπάρχουν πλέον. Υποψιάζομαι ότι η n78 έρχεται πάλι απ' τον Πύργο ΟΤΕ αλλά ότι για κάποιο λόγο άλλαξαν τα PCI!

7 minutes ago, marios239 said:

Τους τελευταίους μήνες, σε αρκετές νέες n78 η victus έχει αρχίσει να βάζει διαφορετικά pci στην n78. Δεν είμαι σίγουρος γιατί ή τι εξυπηρετεί. 

Βλέπω ότι τα PCI που έπιανα απ' τον Πύργο του ΟΤΕ δεν υπάρχουν πλέον. Υποψιάζομαι ότι η n78 έρχεται πάλι απ' τον Πύργο ΟΤΕ αλλά ότι για κάποιο λόγο άλλαξαν τα PCI!

Πρώτη φορά το ακούω! Αν ισχύει απορώ πως στο καλό θα φτιάξουμε χάρτη στο CellMapper μόλις ανοίξουν SA, ταλαιπωρία να βρεθούν οι θέσεις.

12 ώρες πριν, elkons said:

Επειδή προηγουμένως μιλούσαμε περί 5G SA..

Αν θέλει η NOVA να τη πάρουμε στα σοβαρά, πρέπει πρώτα να δείξει ότι ξέρει τι κάνει: να κλείσει GSM 1800 και να ρίξει όλο το φάσμα στη B3, να αφήσει LTE B1+B3+B20+B7, να κρατήσει λίγο GSM 900 για POS/M2M και παλιές συσκευές με πλήκτρα και να δώσει τα 10 MHz της B28 σε n28 όταν ανοίξει 5G SA, αλλιώς θα μείνουμε με μισό LTE και μισό 5G στο χέρι με 5+5 MHz και θα γελάμε όλοι στα forum με τα τζουφια 5αρια, θα γελάνε και οι πέτρες. Θα μπορούσε να κάνει και τη B1 Clean Carrier όπως η Cosmote, αλλά δεν είναι ακόμα απαραίτητο.

Από την άλλη, η Vodafone φαίνεται να παίζει έξυπνα: επεκτείνει LTE B8 για να ελευθερώσει τη B28 και να την κάνει full NR n28 όταν ανοίξει SA, δηλαδή safe επιλογή για να μην χάσει LTE κάλυψη, οπότε εδώ μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι ότι το SA θα έχει και νόημα και κάλυψη.

Τουλάχιστον έτσι φαίνεται πως θα πάνε τα πράγματα. Αναμένουμε.

Εγώ πάντως προβλέπω N1, N28 , N78 και τα υπόλοιπα B. 
Για αυτό έχει και νόημα η εμφάνιση B7 ( που θα αντικαταστήσει τη N1). 

29 minutes ago, TakeOverNet said:

Εγώ πάντως προβλέπω N1, N28 , N78 και τα υπόλοιπα B. 
Για αυτό έχει και νόημα η εμφάνιση B7 ( που θα αντικαταστήσει τη N1). 

Ναι αυτό εννοώ, απλά για να μη χάσει η vf κάλυψη από Β28 σε μερικές κεραίες ανοίγει Β8, πλέον έχουν ξεκινήσει και σε πόλεις. Θα δω την Τρίτη στο κέντρο της Αθήνας εάν άναψε. 

Nova ας κάνει Refarm να δώσει άλλα 5MHz στη Β3 από το GSM.

1 hour ago, elkons said:

Ναι αυτό εννοώ, απλά για να μη χάσει η vf κάλυψη από Β28 σε μερικές κεραίες ανοίγει Β8, πλέον έχουν ξεκινήσει και σε πόλεις. Θα δω την Τρίτη στο κέντρο της Αθήνας εάν άναψε. 

Nova ας κάνει Refarm να δώσει άλλα 5MHz στη Β3 από το GSM.

Ταυτόχρονα περνά και σε cloud core η κόκκινη, οπότε καλά θα πάει και αυτό. 

7 minutes ago, TakeOverNet said:

Ταυτόχρονα περνά και σε cloud core η κόκκινη, οπότε καλά θα πάει και αυτό. 

Αυτό είναι ειρωνικό ή λες όντως να δούμε ευτράπελα;

5 ώρες πριν, marios239 said:

Αυτό είναι ειρωνικό ή λες όντως να δούμε ευτράπελα;

Δεν ειναι ειρωνικό. Απλά κάνει αλλαγές που δεν είναι άμεσα αντιληπτές. 

1 minute ago, TakeOverNet said:

Δεν ειναι ειρωνικό. Απλά κάνει αλλαγές που δεν είναι άμεσα αντιληπτές. 

Αν δε προκαλούν προβλήματα, μια χαρά, ας κάνουν όσες θέλουν! 

Αλήθεια το cloud core έχει κάποιο πλεονέκτημα για τις υπηρεσίες που λαμβάνει ο τελικός χρήστης;

Δεν το έχω ψάξει καθόλου ως τεχνολογία οπότε πρέπει να καθίσω να διαβάσω. 

8 ώρες πριν, marios239 said:

Αν δε προκαλούν προβλήματα, μια χαρά, ας κάνουν όσες θέλουν! 

Αλήθεια το cloud core έχει κάποιο πλεονέκτημα για τις υπηρεσίες που λαμβάνει ο τελικός χρήστης;

Δεν το έχω ψάξει καθόλου ως τεχνολογία οπότε πρέπει να καθίσω να διαβάσω. 

Γιατί, έχεις δει προς το παρόν κάποιο όφελος για το χρήστη για το SA?

On 17/10/2025 at 10:59 ΜΜ, elkons said:

Όχι, η 1800άρα GSM δεν μπορεί να γίνει Β8 LTE. Μπορεί μόνο να γίνει Β3 (LTE) ή n3 (NR) ,δηλαδή να μείνει στην ίδια συχνότητα, απλώς με άλλη τεχνολογία.

Έχω όμως μερικά σενάρια στο μυαλό μου για τη NOVA, χωρίς Ν28 όμως δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει SA.

Πρέπει να έγινε και στην 11878 εδώ, δεν εκπέμπει καθόλου GSM 1800 σήμερα η NOVA, μόνο 900 ενώ η Vodafone και στα 2.

Η Nova λόγω του φάσματος στα 1800 θα το δώσει όλο LTE και το GSM θα είναι 900 Only. 
Πρέπει στον επόμενο διαγωνισμό να πάρει 5Mhz 1800 τουλάχιστον. 

My list of Devices: 2012 ZTE Blade 2, 2014: ZTE Blade 3, Galaxy S Duos 2 2015: Switch to Windows Phone Lumia 535, 2016: Moving to iOS with iPhone 5s, 2018: Back to Android Redmi 5 Plus, 2019: Xiaomi Redmi Note 7, 2020: iPhone SE 2020 , 2022: iPhone 13, 2023: iPhone 14 Pro , 2025: iPhone 16 Pro

Tablets: iPad 9th Gen 64GB WiFi 

Mobile: What’s Up+ Vodafone Red Unlimited

Σταθερή: Cosmote FTTH, Cosmote Adsl 24

4 ώρες πριν, Nikolas14 said:

Η Nova λόγω του φάσματος στα 1800 θα το δώσει όλο LTE και το GSM θα είναι 900 Only. 
Πρέπει στον επόμενο διαγωνισμό να πάρει 5Mhz 1800 τουλάχιστον. 

Μόνο στη τεχνολογία 4G θα το δώσει;;

14 ώρες πριν, elkons said:

Βρείτε μόνοι σας τα σχόλια 🙂

Screenshot-20251020-004534-Tik-Tok.jpg

Καλή διασκέδαση.

Υπάρχει σχόλιο μου σε αυτό το βίντεο χαχαχα

3 minutes ago, Harry636 said:

Υπάρχει σχόλιο μου σε αυτό το βίντεο χαχαχα

Το κατάλαβα μόλις είδα όνομα στα Ιαπωνικά 😄

Στην εκ νέου διάθεση του φάσματος στα 900 MHz και 1.200 MHz προς τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας προχωρά το επόμενο διάστημα το Δημόσιο, μέσω της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

https://www.naftemporiki.gr/business/2022635/fasma-sta-900-kai-1-200-mhz-apo-tin-eett/