Jump to content

Apple Macintosh / MacOS


nikosxeng3
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

Ακόμα δεν έχω καταλάβει γιατί φταίει η Apple που δε σε καλύπτει το μηχάνημά της. Αντικειμενικά έχει μικροελλείψεις (αναμενόμενες βέβαια οι περισσότερες σε αυτή την κατηγορία), υποκειμενικά υπάρχουν άτομα που ζουν με αυτές. Εμπέδωσέ το όσο είναι καιρός.

 

Η Apple φταίει, γιατί ο κόσμος της ζήταγε κάτι άλλο (12" άρι macbook, έχω κουραστεί να το λέω πλέον :Ρ), και τους έδωσε ένα ακόμα 13άρι laptop...Και όχι, οι "μικροελλείψεις" δεν είναι αναμενόμενες, όταν ΟΛΑ τα υπόλοιπα laptops έχουν πάνω από μία USB....

http://card.mygamercard.net/sig/shodangr.jpg

New York, Neeeeeeeeeeeeeeeeeew York!

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 4,3χιλ.
  • Δημιουργία
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοφιλείς μέρες

Top Posters In This Topic

Πέρα απο το οτι θεωρώ ηλίθια την απαίτηση για 1 ίντσα λιγότερη (ή κάθεσαι στις 13 που είναι νορμάλ μέγεθος ή κατεβαίνεις στις 10), από πότε πρέπει η Apple και η κάθε Apple να υπακούει στις προσταγές του κόσμου που στις περισσότερες περιπτώσεις ούτε καν ξέρει τι ζητάει; Απ΄όσα είχα δει, οι περισσότεροι περίμεναν το wow μηχάνημα και αντ' αυτού πήραν κάτι κατώτερων επιδόσεων, γι' αυτό και η γκρίνια.

 

Γι' αυτό είπα οι περισσότερες και όχι όλες. Οι υπόλοιπες είναι αναμενόμενες, η μια USB όχι.

Link to comment
Share on other sites

Το MBA προσωπικά το βρίσκω καταπληκτικό.

Απλά εγώ δεν θα το αγόραζα ποτέ, για κύριο μηχάνημα. Γιατί ως τέτοιο, είναι πράγματι underpowered.

Και δεν θα το αγόραζα σήμερα για δευτερεύον, μιας και η τσέπη μου δεν το επιτρέπει.

 

Το "λάθος" που κάνουν αυτοί που το κρίνουν αρνητικά, νομίζω ότι περιστρέφεται γύρω από τους δύο παραπάνω άξονες.

Η Apple δεν το πλασάρει ως κάτι που θα γίνει το κύριο (και μόνο) μηχάνημα του καταναλωτή. Το πλασάρει για ένα ειδικό κοινό με συγκεκριμένες ανάγκες.

 

Αυτή τη στιγμή εγώ έχω ένα 20αρι iMac ως κύριο μηχάνημα. Και ένα Α6Ja Core Duo Asus laptop, που ήταν το κύριο μου μηχάνημα πριν μπω στον κόσμο των Mac (than God I did it!). Αν είχα τα λεφτά να αντικαταστήσω το laptop μου με ένα Macbook Air, θα το έκανα. Γιατί το laptop το έχω για να αράζω στη βεράντα και να σερφάρω ασύρματα. Να το παίρνω στο εξοχικό για να βλέπω ταινίες και να ακούω μουσική. Δεν γράφω ούτε CD, ούτε DVD, δεν παίζω παιχνίδια. Ουσιαστικά δεν κάνω όλα αυτά που το μηχάνημα μου τα υπερκαλύπτει με τα specs του. Έχω το mac για αυτά.

 

Και θα προτιμούσα να γλύτωνα σχεδόν 1 κιλό σε βάρος και να κέρδιζα σε αισθητική και λειτουργικό, κι ας είχα λιγότερες "δυνατότητες". Αλλά φυσικά δεν αξίζει να κάνω κάτι τέτοιο, γιατί ο ελληνικός μισθός μου καθιστά εντελώς χαζή καταναλωτική κίνηση την αγορά ενός ΜΒΑ.

Αν όμως είχα τα φράγκα σαν ιδιώτης, θα το έπαιρνα.

Γιατί οι υπολογιστές είναι σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητάς μου, και μου αρέσει να τους χαζεύω ακόμη και όταν είναι κλειστοί :p

Επίσης, αν ήμουν στέλεχος εταιρείας που ταξιδεύει συχνά, θα φέσωνα την εταιρεία μου να μου το πάρει. Κανένα στέλεχος δε νοιάζεται αν κοστίζει 200-300 δολλάρια παραπάνω από ένα Dell ή ένα Sony.

L' enfer c' est les autres
Link to comment
Share on other sites

Πόσο δύσκολο είναι για κάποιον κατ'εξοχήν χρήστη Windows να συνηθίσει να δουλεύει σε Leopard και γενικότερα σε Mac? Δεν εννοώ απλά να ανοίγει έναν επεξεργαστή κειμένου και να βλέπει φωτογραφίες... Πχ. μπορείς να κάνεις compile C++? Ή να τρέxεις ομαλά Matlab?

 

Για να κάνω πιο "φιλοσοφικό" το ερώτημα: γίνεται κανείς να αρχίσει να δουλεύει στο Mac προσπαθώντας με κάποιον τρόπο να εξομοιώσει τα Windows, ή απλα θα ταλαιπωρηθεί? Έχει έννοια να τρέχει κάποιος αποκλειστικά XP σε Mac?

 

Μήπως τελικά θα πρέπει να συμβιβαστείς με ένα τελείως διαφορετικό λειτουργικό και να μάθεις να ζεις μαζί του? Και αν ναι, πώς αντιμετωπίζει συνήθως ένας πιο "advanced" χρήστης Windows τη μετάβαση σε Mac?

 

Φαντάζομαι πως δεν υπάρχει σαφής απάντηση, απλά περιμένω γνώμες των πιο έμπειρων μιας κι εγώ απ'ότι καταλάβατε είμαι εντελώς άσχετος με Mac. :)

Μέγιστο μέγεθος εικόνας υπογραφής 420x150 pixels και 16KBytes.
Link to comment
Share on other sites

Δεν είμαι ούτε προγραμματιστής, ούτε χρησιμοποιώ το Matlab. Οπότε σε αυτά δεν μπορώ να σου απαντήσω.

Θα σου πω όμως τα εξής:

Ασχολούμαι πάνω από 20 χρόνια με τους υπολογιστές σαν χομπίστας. Και πάντα σκεφτόμουν να δοκιμάσω το Mac OS, για δύο λόγους.

Ο ένας ήταν όλο αυτό το hype από τους χρήστες του. Κι έλεγα πως κάποια βάση πρέπει να έχει.

Ο άλλος λόγος ήταν καθαρά πειραματιστικός. Έτσι για να δουλέψω σε κάτι εντελώς καινούριο και διαφορετικό.

 

Όμως πάντα είχα αναστολές και κατέληγα να αγοράζω ένα pc.

Φοβόμουν ότι αν ήταν κάτι που δε μου ταίριαζε, θα έχανα χρόνο και χρήμα.

Τελικά “τόλμησα” να κάνω τη μετάβαση πριν 4 μήνες περίπου, αγοράζοντας ένα iMac.

Και το τόλμησα ακριβώς επειδή είχα την επιλογή του Bootcamp. Αν όλα πήγαιναν στραβά δηλαδή, ή αν δεν έβρισκα τις εφαρμογές που χρειαζόμουν, worst case scenario θα το δούλευα σαν κανονικό pc μπουτάροντας σε XP.

 

Τις πρώτες μέρες με το mac, είπα να δώσω στην πλατφόρμα την ευκαιρία να τη μάθω. Γιατί στην πραγματικότητα η ιδέα του dual boot, είναι λίγο ημίμετρο. Είναι βαρετό να πρέπει να κάνεις restart. Έβαλα βέβαια το Parallels και το VMWare ώστε να μπορώ να “σηκώνω” τα XP μέσα από το Leopard.

 

Έκτοτε δεν ξανασκέφτηκα καν το σενάριο του Bootcamp. Χθες ξήλωσα και τα Virtual Machines από το mac μου για να μη μου πιάνουν χώρο.

Και εδώ και 3 μήνες, ανοίγω το pc της δουλειάς με μισή καρδιά. Και βαριέμαι απίστευτα να πρέπει να κάτσω στο pc κάποιου φίλου για να του το σουλουπώσω, μιας και είμαι αυτός που στις παρέες καλούν για να τους φτιάξει/σετάρει/αναστήσει το pc.

 

Έχουν γραφτεί άπειρα πράγματα. Έχουν αναλωθεί χιλιάδες χρήστες σε vs ανάμεσα στις πλατφόρμες. Ότι και να πω δεν θα είναι πιο μεστό, πιο πλήρες και πιο χρήσιμο για σένα ώστε να αποφασίσεις. Και το “πρόβλημα” είναι ότι το επιχείρημα υπέρ των Mac είναι καθαρά το αισθητικό κομμάτι της ιστορίας. Και το διαισθητικό. Και το εγκεφαλικό.

Και αυτό είναι κάτι που δεν μεταφέρεται εύκολα με επιχειρήματα επιδόσεων, μετρήσεων κ.ο.κ.

 

Θα γράψω μόνο μια χαζή αναλογία για να προσπαθήσω να μεταφέρω το “συναίσθημα”:

 

Φαντάσου το Win PC σου ως μία γυναίκα που έχεις μάθει να συμβιώνεις μαζί της.

Ξέρεις πως αντιδρά. Ξέρεις πως σκέφτεται. Ξέρεις τι είναι αυτά που μπορείς να κάνεις μαζί της. Ξέρεις πως να τα κάνεις μαζί της. Ξέρεις πόσος χρόνος απαιτείται από σένα για να τα κάνεις όλα αυτά μαζί της.

 

Και γνωρίζεις το mac.

Και ξαφνικά συνειδητοποιείς πόσο πιο σημαντικό είναι σε μία σχέση που γεμίζει τη μέρα σου, αυτό που βλέπεις να είναι πάντα προσεγμένο. Με υψηλή αισθητική. Με μια φιλοσοφία που δείχνει να είναι από την αρχή μέχρι το τέλος της, ψαγμένη/ολόκληρη και όχι κάτι κατακερματισμένο.

Επίσης δεν έχει ψυχολογικά προβλήματα για να ξενυχτάς προβληματισμένος (βλέπε virus κλπ). Με λίγα λόγια, χαίρεσαι το χρόνο που περνάς μαζί της.

 

Πέρα από την παραπάνω χαζή αναλογία, αυτό που θέλω να πω είναι ότι στα mac διαισθάνομαι ότι κάποιοι ιδιαίτερα ικανοί άνθρωποι, έστυψαν τα κεφάλια τους για να στήσουν έναν ολόκληρο κόσμος διάδρασης μεταξύ ανθρώπου και μηχανής, όπου η μηχανή έχει όσο πιο διακριτικό ρόλο γίνεται. Αυτό που γράφω τώρα, πάλι δεν εξηγείται καλύτερα. Είναι το συναίσθημα που χτίζεται μετά από λίγο καιρό ενασχόλησης με τα mac.

 

Δεν ξέρω πως, αλλά χωρίς φανφάρες, χωρίς κοσμογονικές διαφορές, η επαφή μου με τα mac με έκανε να ερωτευτώ ξανά την τεχνολογία. Και να τη δω με άλλο μάτι.

 

Χωρίς fanboyσμούς, χωρίς υπερβολές, νομίζω ότι για κάποιον που δεν έχει εξειδικευμένες ανάγκες που τον υποχρεώνουν να μείνει σε μια συγκεκριμένη πλατφόρμα, δεν έχει λόγο να έχει αναστολές με τη μετάβαση στα mac.

Αν περνάς λίγο χρόνο με τον υπολογιστή σου, αξίζει να πάρεις mac γιατί όλα όσα θες να κάνεις θα τα κάνεις γρήγορα και απροβλημάτιστα.

Αν περνάς πολύ χρόνο με τον υπολογιστή σου, αξίζει ακόμη παραπάνω να πάρεις mac. Γιατί χαίρεσαι να δουλεύεις σε αυτόν. Και θες να τον κοιτάς, ακόμη κι όταν είναι κλειστός. Όπως θες να κοιτάς μια ωραία γυναίκα δίπλα σου, ακόμη κι όταν κοιμάται :p

L' enfer c' est les autres
Link to comment
Share on other sites

Κατ'αρχήν σ'ευχαριστώ για την πολύ ωραία απάντηση! :)

 

Αυτό που φοβάμαι περισσότερο είναι μήπως το Mac είναι υπεραπλουστευμένο με αποτέλεσμα να χάνει σε λειτουργίες που, ναι μεν δεν απευθύνονται στο μέσω χρήστη, αλλά εμένα που έχω μάθει τόσο καιρό με τα Windows θα μου λείψουνε. Πχ. στα Windows ξέρω ότι έχω τη δυνατότητα να κάνω ένα "sysedit"... ή αν δε δουλέψει ένα περιφερειακό, ξέρω να ελιχθώ.... ή αν δε δουλεύει το δίκτυο, ξέρω από που θα αλλάξω τις IP. Φοβάμαι πως αν προκύψει κάτι με το Mac, θα μείνω να το κοιτώ ανήμπορος! :cry:

 

Κατά πόσο ισχύουν αυτά και κατά πόσο είναι δικές μου φοβίες?

Μέγιστο μέγεθος εικόνας υπογραφής 420x150 pixels και 16KBytes.
Link to comment
Share on other sites

Μην ξεχνας οτι «απο κατω» τρεχει unix ;)

Motorola MicroTAC Elite -> Nokia 6150 -> Siemens S45 -> Siemens CX65 -> Nokia 6670 -> [.......] -> Nokia 6230i -> Nokia 6131 -> LG KG220 -> Sony Ericsson W350 -> Motorola RAZR V3xx -> iPhone 3G -> iPhone 4S -> iPhone 6 -> iPhone 6S -> Samsung S8+ -> Samsung S9+ -> One Plus 8 Pro -> Samsung S21 Ultra -> iPhone 13 Pro -> iPhone 15 Pro

My Travel Map

Link to comment
Share on other sites

Πέρα απο το οτι θεωρώ ηλίθια την απαίτηση για 1 ίντσα λιγότερη (ή κάθεσαι στις 13 που είναι νορμάλ μέγεθος ή κατεβαίνεις στις 10), από πότε πρέπει η Apple και η κάθε Apple να υπακούει στις προσταγές του κόσμου που στις περισσότερες περιπτώσεις ούτε καν ξέρει τι ζητάει; Απ΄όσα είχα δει, οι περισσότεροι περίμεναν το wow μηχάνημα και αντ' αυτού πήραν κάτι κατώτερων επιδόσεων, γι' αυτό και η γκρίνια.

Από τη στιγμή που:

 

α) Οι 12 ίντσες είναι το μικρότερο δυνατό μέγεθος όπου μπορείς να έχεις κανονικό πληκτρολογίο. (και αυτά που έλεγε ο Jobs στο keynote ότι τα άλλα 12άρια δεν έχουν fullsize keyboards είναι ********...).

 

b) Από τη στιγμή που η αγορά ΖΗΤΑΕΙ το 12άρι mac. Το έβγαλαν και πιο παλιά, και πούλησε πολύ καλά. Ο κόσμος ξέρει πολύ καλά τί ζητάει σε αυτή τη περίπτωση.

 

c) Η μείωση στην ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ του laptop, το κάνει ΠΟΛΥ πιο φορητό. Βάλε ένα TZ της Sony πάνω στο MBA, και θα δεις την διαφορά....Για του λόγου το αληθές : -> http://gizmodo.com/348621/biggest-macbook-sizemodo-ever

http://card.mygamercard.net/sig/shodangr.jpg

New York, Neeeeeeeeeeeeeeeeeew York!

Link to comment
Share on other sites

σαν επιφανεια,

ιδιο με το macbook δεν ειναι;..

 

ναι, ρε γμτ.. και γω περιμενα 12αρι..

μαλλον κι αλλο ΡΒ 12αρι, θα παρω..

Citizen AW5000-24E | Creek A50i R | Dual CV-1160 | Dynavox TC-750 | Huawei P20 | JBL T110 | Kenwood KP-3022 (N-39 mkII) | KLH Model Six | Legend | MacBook Air 13 2014 & MB397G/A | MacBook Pro 13 Late 2013 | ONYX BOOX Nova 2 | Pioneer PD-S602 | QED XT Evolution | Xiaomi Redmi Buds 4 Active    Μετά από χρόνια... Εκεί που δεν το περίμενες, αλλά το έλπιζες... Και προσπαθούσες συνέβη... Ναι ήμουν κάτω από την μπάρα των FM στην Ευρώπη...

Link to comment
Share on other sites

Για το Air:

Εγώ συμφωνώ απόλυτα με τη γνώμη του punky. Αν μπορούσα να διαθέσω τόσα χρήματα για laptop, αυτό θα αγόραζα. Δε με ενοχλεί καθόλου το εμβαδόν του και μου αρέσει που είναι τόσο ελαφρύ. Το τωρινό iBook είναι 12άρι αλλά είναι βαρύ για τα γούστα μου σε βαθμό που το σκέφτομαι να το πάρω έξω. Και τα δύο χωράνε στην τσάντα μου οπότε δεν είναι θέμα, και άλλωστε ποτέ δεν το παίρνεις στο χέρι να το κουβαλήσεις έξω. Και σε τελική, χωράει σε φάκελο γραφείο δλδ οκ!!

Η 12άρα οθόνη που έχω τώρα μου φαίνεται περιοριστική σε κανονικές συνθήκες δουλειάς. Τα άλλα περί USB κλπ είναι γραφικότητες για οποιοδήποτε laptop δεν προορίζεται για desktop replacement, διότι θες να χειρίζεσαι laptop και όχι χταπόδι.

 

Τέλος, πότε η Apple (με τον Jobs) έδωσε αυτό που ζητάει η αγορά (που είναι συζητήσιμο αν είναι η αγορά ή εμείς οι φανατικοί); Ποτέ. Καλώς ή κακώς δίνει αυτό που αυτή (ή αυτός) πιστεύουν ότι ΘΑ θελήσει η αγορά. Άλλες φορές πέφτει διάνα (iPod) άλλες φορές όχι (Cube). Θυμάμαι το καλοκαίρι του 2006 που όλος ο κόσμος ζήταγε ραδιόφωνο στα ipod. Τι έδωσε; Το Nike+. Και, όπως αποδείχθηκε, πολύ καλά έκανε!

 

Για τα mac:

Πάλι συμφωνώ με τον προλαλίσαντα punky (ο οποίος θα θυμάται ότι όταν με είχε ρωτήσει "τι παραπάνω έχουν τα mac" του είχα απαντήσει ότι "δεν μπορώ να στο πω, δεν είναι ότι είναι πιο γρήγορα ή ότι έχουν εξωφρενικά καλύτερες εφαρμογές... μόλις τα δουλέψεις όμως θα το καταλάβεις και θα πεις 'τι έχανα τόσο καιρό'"). Ιδίως αν έχεις ξεφύγει από το "ωωωω τι ωραίο που είναι να φτιάχνω εγώ το μηχάνημά μου".

 

kflynt, δε θα έχεις σοβαρά προβλήματα, το it just works των διαφημίσεών τους ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Link to comment
Share on other sites

Από τη στιγμή που:

 

α) Οι 12 ίντσες είναι το μικρότερο δυνατό μέγεθος όπου μπορείς να έχεις κανονικό πληκτρολογίο. (και αυτά που έλεγε ο Jobs στο keynote ότι τα άλλα 12άρια δεν έχουν fullsize keyboards είναι ********...).

 

b) Από τη στιγμή που η αγορά ΖΗΤΑΕΙ το 12άρι mac. Το έβγαλαν και πιο παλιά, και πούλησε πολύ καλά. Ο κόσμος ξέρει πολύ καλά τί ζητάει σε αυτή τη περίπτωση.

 

c) Η μείωση στην ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ του laptop, το κάνει ΠΟΛΥ πιο φορητό. Βάλε ένα TZ της Sony πάνω στο MBA, και θα δεις την διαφορά....Για του λόγου το αληθές : -> http://gizmodo.com/348621/biggest-macbook-sizemodo-ever

Και από πότε οι εταιρίες ακολουθούν τυφλά τις απαιτήσεις του κόσμου; Η αγορά δεν κινείται μόνο με βάση το τι ζητάει ο λαός ο οποίος στη συγκεκριμένη περίπτωση θα έλεγα περισσότερο πως περίμενε ένα 12άρι με βάση τα rumors, παρά οτι το απαιτούσε.

 

Το ξέρουμε οτι η μικρότερη επιφάνεια φέρνει μεγαλύτερη φορητότητα. Επίσης φέρνει και δυσκολία στην ανάγνωση στον περισσότερο κόσμο. Όπως και το μειωμένο πάχος φέρνει πετσόκομμα στα specs. Όλα έχουν το τίμημά τους και η Apple για xyz λόγους (έστω και για το wow factor) προτίμησε τη δεύτερη λύση. Και στις 2 περιπτώσεις κάποιοι θα καλυφθούν και κάποιοι όχι. Πραγματικά δε βλέπω κάποιο πρόβλημα σε αυτή την επιλογή.

 

stereo, οι 2 USB είναι αρκετά απαραίτητες από τη στιγμή που για να κάνεις ανταλλαγή αρχείων (συχνό φαινόμενο) πρέπει να χρησιμοποιήσεις μια ή και περισσότερες USB (εξωτερικό optical drive/ethernet/USB stick/USB HDD) ταυτόχρονα. Επίσης, δεν υπάρχει παντού ασύρματο δίκτυο, ούτε όλοι έχουν Bluetooth mouse...

Link to comment
Share on other sites

Το ξέρουμε οτι η μικρότερη επιφάνεια φέρνει μεγαλύτερη φορητότητα. Επίσης φέρνει και δυσκολία στην ανάγνωση στον περισσότερο κόσμο. Όπως και το μειωμένο πάχος φέρνει πετσόκομμα στα specs. Όλα έχουν το τίμημά τους και η Apple για xyz λόγους (έστω και για το wow factor) προτίμησε τη δεύτερη λύση. Και στις 2 περιπτώσεις κάποιοι θα καλυφθούν και κάποιοι όχι. Πραγματικά δε βλέπω κάποιο πρόβλημα σε αυτή την επιλογή.

Οκ, περί ορέξεως...εμένα ΔΕΝ με καλύπτει το air, τον περισσότερο κόσμο που θέλει "πραγματικά φορητό" φορητό υπολογιστή, δεν τον καλύπτει το air, αυτούς που δεν έχω μετοχές στην Apple δεν τους καλύπτει το air (γιατί οι υπόλοιποι λένε ότι τους καλύπτει μπας και ανέβει η μετοχή :Ρ). Απλά με εκνευρίζει η λογική του "βγάλαν το Χ χαρακτηριστικό, βγάλαν το Υ χαρακτηριστικό, πετσόκοψαν το Ζ χαρακτηριστικό, βγήκε σε περίεργο μέγεθος που δεν το κάνει ultraportable, αλλά δεεεεεεεεεεεν πειράζει, Apple είναι οπότε, its aaaaaaaall good."

http://card.mygamercard.net/sig/shodangr.jpg

New York, Neeeeeeeeeeeeeeeeeew York!

Link to comment
Share on other sites

Μπορεί να μην είναι και έτσι. Δηλαδή αν είναι να κάτσεις σε γραφείο για να το δουλέψεις, τότε ας έχεις εκεί το USB hub σου και τα υπόλοιπα. Ή, για να το πω αλλιώς, δεν μπορώ να σκεφτώ να δουλεύω το laptop και απ'αυτό να κρέμεται έστω και ένα περιφερειακό. Και το ρεύμα ακόμη που, θες δε θες, μερικές φορές θα είναι πάνω του, μπορεί να είναι ενοχλητικό (ΙΜΗΟ).
Link to comment
Share on other sites

Δεν είμαι ούτε προγραμματιστής, ούτε χρησιμοποιώ το Matlab. Οπότε σε αυτά δεν μπορώ να σου απαντήσω.

Θα σου πω όμως τα εξής:

Ασχολούμαι πάνω από 20 χρόνια με τους υπολογιστές σαν χομπίστας. Και πάντα σκεφτόμουν να δοκιμάσω το Mac OS, για δύο λόγους.

Ο ένας ήταν όλο αυτό το hype από τους χρήστες του. Κι έλεγα πως κάποια βάση πρέπει να έχει.

Ο άλλος λόγος ήταν καθαρά πειραματιστικός. Έτσι για να δουλέψω σε κάτι εντελώς καινούριο και διαφορετικό.

 

Όμως πάντα είχα αναστολές και κατέληγα να αγοράζω ένα pc.

Φοβόμουν ότι αν ήταν κάτι που δε μου ταίριαζε, θα έχανα χρόνο και χρήμα.

Τελικά “τόλμησα” να κάνω τη μετάβαση πριν 4 μήνες περίπου, αγοράζοντας ένα iMac.

Και το τόλμησα ακριβώς επειδή είχα την επιλογή του Bootcamp. Αν όλα πήγαιναν στραβά δηλαδή, ή αν δεν έβρισκα τις εφαρμογές που χρειαζόμουν, worst case scenario θα το δούλευα σαν κανονικό pc μπουτάροντας σε XP.

 

Τις πρώτες μέρες με το mac, είπα να δώσω στην πλατφόρμα την ευκαιρία να τη μάθω. Γιατί στην πραγματικότητα η ιδέα του dual boot, είναι λίγο ημίμετρο. Είναι βαρετό να πρέπει να κάνεις restart. Έβαλα βέβαια το Parallels και το VMWare ώστε να μπορώ να “σηκώνω” τα XP μέσα από το Leopard.

 

Έκτοτε δεν ξανασκέφτηκα καν το σενάριο του Bootcamp. Χθες ξήλωσα και τα Virtual Machines από το mac μου για να μη μου πιάνουν χώρο.

Και εδώ και 3 μήνες, ανοίγω το pc της δουλειάς με μισή καρδιά. Και βαριέμαι απίστευτα να πρέπει να κάτσω στο pc κάποιου φίλου για να του το σουλουπώσω, μιας και είμαι αυτός που στις παρέες καλούν για να τους φτιάξει/σετάρει/αναστήσει το pc.

 

Έχουν γραφτεί άπειρα πράγματα. Έχουν αναλωθεί χιλιάδες χρήστες σε vs ανάμεσα στις πλατφόρμες. Ότι και να πω δεν θα είναι πιο μεστό, πιο πλήρες και πιο χρήσιμο για σένα ώστε να αποφασίσεις. Και το “πρόβλημα” είναι ότι το επιχείρημα υπέρ των Mac είναι καθαρά το αισθητικό κομμάτι της ιστορίας. Και το διαισθητικό. Και το εγκεφαλικό.

Και αυτό είναι κάτι που δεν μεταφέρεται εύκολα με επιχειρήματα επιδόσεων, μετρήσεων κ.ο.κ.

 

Θα γράψω μόνο μια χαζή αναλογία για να προσπαθήσω να μεταφέρω το “συναίσθημα”:

 

Φαντάσου το Win PC σου ως μία γυναίκα που έχεις μάθει να συμβιώνεις μαζί της.

Ξέρεις πως αντιδρά. Ξέρεις πως σκέφτεται. Ξέρεις τι είναι αυτά που μπορείς να κάνεις μαζί της. Ξέρεις πως να τα κάνεις μαζί της. Ξέρεις πόσος χρόνος απαιτείται από σένα για να τα κάνεις όλα αυτά μαζί της.

 

Και γνωρίζεις το mac.

Και ξαφνικά συνειδητοποιείς πόσο πιο σημαντικό είναι σε μία σχέση που γεμίζει τη μέρα σου, αυτό που βλέπεις να είναι πάντα προσεγμένο. Με υψηλή αισθητική. Με μια φιλοσοφία που δείχνει να είναι από την αρχή μέχρι το τέλος της, ψαγμένη/ολόκληρη και όχι κάτι κατακερματισμένο.

Επίσης δεν έχει ψυχολογικά προβλήματα για να ξενυχτάς προβληματισμένος (βλέπε virus κλπ). Με λίγα λόγια, χαίρεσαι το χρόνο που περνάς μαζί της.

 

Πέρα από την παραπάνω χαζή αναλογία, αυτό που θέλω να πω είναι ότι στα mac διαισθάνομαι ότι κάποιοι ιδιαίτερα ικανοί άνθρωποι, έστυψαν τα κεφάλια τους για να στήσουν έναν ολόκληρο κόσμος διάδρασης μεταξύ ανθρώπου και μηχανής, όπου η μηχανή έχει όσο πιο διακριτικό ρόλο γίνεται. Αυτό που γράφω τώρα, πάλι δεν εξηγείται καλύτερα. Είναι το συναίσθημα που χτίζεται μετά από λίγο καιρό ενασχόλησης με τα mac.

 

Δεν ξέρω πως, αλλά χωρίς φανφάρες, χωρίς κοσμογονικές διαφορές, η επαφή μου με τα mac με έκανε να ερωτευτώ ξανά την τεχνολογία. Και να τη δω με άλλο μάτι.

 

Χωρίς fanboyσμούς, χωρίς υπερβολές, νομίζω ότι για κάποιον που δεν έχει εξειδικευμένες ανάγκες που τον υποχρεώνουν να μείνει σε μια συγκεκριμένη πλατφόρμα, δεν έχει λόγο να έχει αναστολές με τη μετάβαση στα mac.

Αν περνάς λίγο χρόνο με τον υπολογιστή σου, αξίζει να πάρεις mac γιατί όλα όσα θες να κάνεις θα τα κάνεις γρήγορα και απροβλημάτιστα.

Αν περνάς πολύ χρόνο με τον υπολογιστή σου, αξίζει ακόμη παραπάνω να πάρεις mac. Γιατί χαίρεσαι να δουλεύεις σε αυτόν. Και θες να τον κοιτάς, ακόμη κι όταν είναι κλειστός. Όπως θες να κοιτάς μια ωραία γυναίκα δίπλα σου, ακόμη κι όταν κοιμάται :p

Κορυφαίο post. :D

Link to comment
Share on other sites

(γιατί οι υπόλοιποι λένε ότι τους καλύπτει μπας και ανέβει η μετοχή :Ρ

 

έτσι θέλουν να νομίζουν... bear trend rulz :ninja:

Alex = the best!

http://www.myphone.gr/gallery/data/500/9260sakalogo1.gifτο blog μου

PIN: 20DDA1B0 (Storm)

Link to comment
Share on other sites

Οκ, περί ορέξεως...εμένα ΔΕΝ με καλύπτει το air, τον περισσότερο κόσμο που θέλει "πραγματικά φορητό" φορητό υπολογιστή, δεν τον καλύπτει το air, αυτούς που δεν έχω μετοχές στην Apple δεν τους καλύπτει το air (γιατί οι υπόλοιποι λένε ότι τους καλύπτει μπας και ανέβει η μετοχή :Ρ). Απλά με εκνευρίζει η λογική του "βγάλαν το Χ χαρακτηριστικό, βγάλαν το Υ χαρακτηριστικό, πετσόκοψαν το Ζ χαρακτηριστικό, βγήκε σε περίεργο μέγεθος που δεν το κάνει ultraportable, αλλά δεεεεεεεεεεεν πειράζει, Apple είναι οπότε, its aaaaaaaall good."

Όποιον δεν τον καλύπτει ας μην τον πάρει. Ούτε εμένα με καλύπτουν τα 17άρια ή το MacBook Pro λόγο μεγέθους ή τα ultraportables λόγο μικρής οθόνης, αλλά δεν μπήκα ποτέ στη λογική να κράξω την κάθε εταιρία που τα βγάζει.

 

stereo το θέμα είναι πως δε θα το δουλεύεις μόνο στο γραφείο, οπότε μάλλον θα πρέπει να σέρνεις κι ένα hub μαζί σου. Δεν ξέρω κιόλας, αλλά υποθέτω πως θα μπορούσε να στριμωχτεί ένα ακόμα port μιας και οι USB είναι από τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες θύρες.

Link to comment
Share on other sites

Δεν ξέρω κιόλας, αλλά υποθέτω πως θα μπορούσε να στριμωχτεί ένα ακόμα port μιας και οι USB είναι από τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες θύρες.
Δεν είναι θέμα ούτε κατανάλωσης ρεύματος, ούτε χώρου, ούτε κόστους. Είναι επιλογή της Apple. Παρακολουθώ όλα αυτά που γράφετε και απορώ. Είμαι σίγουρος ότι ακόμα και αν δεν είχε ούτε μία USB θύρα, πάλι θα βρισκόταν κάποιος να το δικαιολογήσει και να πει ότι δεν του χρειάζεται. Φυσικά το θέμα της μίας USB θύρας το χρησιμοποιώ μόνο σαν παράδειγμα, είναι προφανές ότι αυτές οι "επιλεκτικές ανάγκες" εμφανίζονται σε πολύ περισσότερες περιπτώσεις. Τι να πω, κρίμα.
Link to comment
Share on other sites

Γιατί είναι επιλεκτική ανάγκη ρε συ mcde; Δηλαδή εγώ που ναι μεν βολεύομαι με το 14άρι Acer μου, αλλά θα ήθελα ακόμα κάτι πιο ελαφρύ και όμορφο που να τρέχει natively OS X, μπορώντας να συμβιβαστώ με τις ελλείψεις πάει να πει οτι είμαι θύμα του marketing της Apple το οποίο μου δημιούργησε πλασματικές ανάγκες;

Με μικρότερες οθόνες δε μπορώ να δουλέψω, δε μου χρειάζεται το optical drive (μόνο για format το χρησιμοποιώ), δίκτυο έχει παντού εκεί που κινούμαι (wifi συνήθως) και η πιο βαριά εφαρμογή που τρέχω είναι το Photoshop πράγμα που σημαίνει πως στο κοντινό μέλλον δεν πρόκειται να χρειαστώ πάνω από 2GB μνήμης. Δικαιολογώ την Apple για την επιλογή της από τη στιγμή που καλύπτει χρήστες σαν κι εμένα. Ή μήπως περίμενες να παρουσιάσει το απόλυτο μηχάνημα χωρίς ΚΑΜΙΑ έλλειψη; Όλοι έτσι κάνουν και ανάλογα επιλέγει ο καθένας το μηχάνημα που του ταιριάζει.

Link to comment
Share on other sites

Φυσικά το θέμα της μίας USB θύρας το χρησιμοποιώ μόνο σαν παράδειγμα, είναι προφανές ότι αυτές οι "επιλεκτικές ανάγκες" εμφανίζονται σε πολύ περισσότερες περιπτώσεις. Τι να πω, κρίμα.

 

Α μάλιστα, άλλη μία επανάληψη των συζητήσεων που κάναμε για το iPhone. Δηλαδή, είτε πρέπει να συμφωνήσουμε ότι είναι ντε και καλά ελλείψεις είτε απλά δικαιολογούμε την Apple τυφλά, ενδιάμεση κατάσταση δεν υπάρχει. Το να μας καλύπτει κάτι που δίνει, δεν υφίσταται ως πιθανότητα ε;

Link to comment
Share on other sites

Όχι είναι πολύ πιο απλό από όλα αυτά. Αν το θυμάται κανείς, λέω αν, εγώ πριν από όλους έγραψα ότι δεν χρειάζεται να συμφωνήσετε όλοι ότι το τάδε μηχάνημα καλύπτει τους πάντες. Έγραψα επίσης τότε, ότι δεν πρέπει να μπερδεύετε τις δικές σας ανάγκες με τις επιλογές ενός κατασκευαστή. Το θέμα είναι κατά πόσον εμφανίζονται δύο μέτρα και δύο σταθμά όταν κρίνουμε αντίστοιχα μηχανήματα. Εγώ με την δική μου -απαράδεκτη για εσένα- λογική αυτό βλέπω να συμβαίνει.

 

Επίσης βλέπω τους Χ να λένε ότι λείπει κάτι και τους Υ να λένε, όχι δεν του λείπει ή δεν το χρειάζομαι. Ωραία, τα είπατε με τα επιχειρήματα σας. Γιατί πρέπει να πείσει ο ένας τον άλλον δεν καταλαβαίνω. Γιατί πρέπει να το τραβάτε σε τέτοια άκρα. Ο ένας λέει ότι η 13άρα οθόνη είναι καλή ο άλλος ότι είναι μικρή, ο ένας ότι του φτάνει η μία USB ο άλλος όχι. Εντάξει το καταλάβαμε, προσφέρει κάτι αυτό που κάνετε να το συζητάτε ακόμα; Μάλλον όχι.

Link to comment
Share on other sites

Φυσικά και μπορείς, υπάρχει το azureus, transmission (το καλύτερο πιστεύω), tomato torrent και κάποια άλλα που μου διαφεύγουν.
http://briefcases.pathfinder.gr/download/597036If you are not paying for it, you're not the customer; you're the product being sold.
Link to comment
Share on other sites

Κατ'αρχήν σ'ευχαριστώ για την πολύ ωραία απάντηση! :)

 

Αυτό που φοβάμαι περισσότερο είναι μήπως το Mac είναι υπεραπλουστευμένο με αποτέλεσμα να χάνει σε λειτουργίες που, ναι μεν δεν απευθύνονται στο μέσω χρήστη, αλλά εμένα που έχω μάθει τόσο καιρό με τα Windows θα μου λείψουνε. Πχ. στα Windows ξέρω ότι έχω τη δυνατότητα να κάνω ένα "sysedit"... ή αν δε δουλέψει ένα περιφερειακό, ξέρω να ελιχθώ.... ή αν δε δουλεύει το δίκτυο, ξέρω από που θα αλλάξω τις IP. Φοβάμαι πως αν προκύψει κάτι με το Mac, θα μείνω να το κοιτώ ανήμπορος! :cry:

 

Κατά πόσο ισχύουν αυτά και κατά πόσο είναι δικές μου φοβίες?

 

Sorry, για το καθυστερημένο come back.

 

Στις παραπάνω ανησυχίες σου, έχω να προσθέσω τα εξής:

Το πρώτο πράγμα που κάνω όταν κοιτάζω ένα καινούριο λειτουργικό, είναι να πάω στα Preferences του συστήματος.

Πιστεύω ότι κατά κάποιον τρόπο, εκεί βρίσκω ένα καλό δείγμα γραφής της λειτουργικής φιλοσοφίας μιας πλατφόρμας.

Ε, λοιπόν την πρώτη φορά που μπήκα στα prefs του Tiger με το άγχος του τι θα συναντήσω, ξεκουράστηκε το μάτι μου.

Δεν έσκασε στη μούρη μου ένα πλήθος επιλογών που με καταπίεζε. Ήταν ένα καθαρό, λιτό interface που μου επέτρεψε να περιηγηθώ πολύ άνετα και να το γνωρίσω.

Επειδή είμαι μαθημένος από την πολυετή ενασχόληση με τα Windows, για να καταλάβω τι διαφορά, φέρνω στο μυαλό μου τους φίλους μου που τώρα ξεκινάνε να δουλεύουν χομπίστικα με κάποιο pc. Και φέρνω στο μυαλό μου τις πρώτες τους αντιδράσεις όταν κοιτάνε το Control Panel των XP.

 

Πέρα από αυτό όμως, η πραγματική μαγεία του Μac OS δεν είναι ότι κάποιος απλά πετσόκοψε τις δυνατότητες ενός υπολογιστή ώστε να δώσει κάτι που απευθύνεται σε βλάκες. Αυτό θα ήταν οπισθοδρόμηση, έτσι δεν είναι;

Η πραγματική μαγεία είναι ότι αυτοί που το σχεδίασαν, είχαν ως πρώτο μέλημα τον χρήστη.

Φαντάσου το mac σαν ένα δωμάτιο.

Που όταν πρωτομπαίνεις όλα είναι τακτοποιημένα, όμορφα και λιτά.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο αυτά που στοιχειωδώς θέλεις να κάνεις.

Εύκολα, άμεσα βρίσκεις αυτό που θέλεις χωρίς να σκανάρεις με το μάτι σου ατέλειωτα buttons, menu κλπ.

Κι εκεί που νομίζεις ότι αυτά τα 10 πράγματα που βλέπεις σε πρώτο πλάνο, είναι όλα όσα υπάρχουν, σιγά σιγά ανακαλύπτεις ότι υπάρχουν κι άλλα. Αλλά τοποθετημένα με τέτοιο τρόπο που δεν δυσκολεύουν την πρώτη ανάγνωση. Όλα είναι εκεί.

 

Κι αν θες να του σκάψεις τα υπόγεια, υπάρχει πάντα και το terminal. Κάτι που εγώ δεν έχω αγγίξει ακόμη.

Και μια τεράστια κοινότητα στο net που βρίσκεις απάντηση για ότι θες.

Το αστείο είναι ότι η συνηθέστερη ενασχόληση της mac κοινότητας (όσο έχω προλάβει να τη γνωρίσω από τα ξένα forums), ασχολείται περισσότερο με νέες εφαρμογές, νέες δυνατότητες και έξυπνες λύσεις. Και λιγότερο με τα προβλήματα της πλατφόρμας.

Τόσα χρόνια στα Win ήμουν συνηθισμένος στην ιδέα ότι τα forum ήταν μέρη όπου έλυνα προβλήματα. Και δευτερευόντως ότι ήταν μέρη για να μάθω νέα πράγματα.

 

Επίσης, είμαστε συνηθεισμένοι να πιστεύουμε ότι η πολυπλοκότητα σημαίνει απαραίτητα και ανωτερότητα.

Σκέψου πόσο πιο δύσκολο είναι να πεις τα ίδια λόγια και να μεταφέρεις τα ίδια νοήματα, μέσα σε μια παράγραφο αντί σε 3 σελίδες.

Αυτό συμβαίνει και στα mac.

 

Υπάρχουν ένα σωρό μικροπράγματα που όταν δούλευα σε XP, μου την έδιναν. Χαζομάρες θα μου πεις, αλλά με ξενέρωναν εμένα.

Πχ σιχαινόμουν τα pdf. Μόνο και μόνο στην ιδέα ότι έπρεπε να ξυπνήσει το τέρας της Adobe, για να το διαβάσω, μου την έδινε.

Για να φτιάξω ένα pdf έπρεπε είτε να βάλω το πλήρες Acrobat είτε να βάλω κάποια εναλλακτική εφαρμογή.

Το πλήρες Acrobat είναι ακριβό. Κι ακόμη κι αν το βάλεις πειρατικό, είναι ένα γομάρι του 1GB που σου καβαλάει το σύστημα.

Οι εναλλακτικές δεν είναι ούτε τόσο αξιόλογες, ούτε τόσο εύκολα εντοπίσιμες από το μέσο χρήστη.

 

Τώρα χαίρομαι να διαβάζω και να φτιάχνω pdf. Είναι εγγενές κομμάτι της λειτουργίας του mac. Και ανοίγουν με την ταχύτητα που ανοίγεις ένα jpeg στον viewer του συστήματος.

Διάφορα τέτοια μικροπράγματα, που όμως αθροιστικά έφτιαχναν το σύνολο της καθημερινής μου εμπειρίας με τον υπολογιστή μου.

 

Ακόμη και το iTunes που το έβρισκα μια ******* και μισή, με πετσοκομένες δυνατότηtες σε σχέση με το Media Monkey που δούλευα στο pc, ξαφνικά ανακάλυψα ένα site που έχεις 419 ! scripts που προσθέτουν αντίστοιχες πρόσθετες λειτουργίες, αν θες κάτι παραπάνω. Και φυσικά αν “πιάνουν” τα χέρια σου με τα scripts, κάνεις παπάδες από μόνος σου.

 

Δεν θα μακρυγορήσω άλλο. Νομίζω ότι είπα πάρα πολλά.

 

 

Για το Air:

Για τα mac:

Πάλι συμφωνώ με τον προλαλίσαντα punky (ο οποίος θα θυμάται ότι όταν με είχε ρωτήσει "τι παραπάνω έχουν τα mac" του είχα απαντήσει ότι "δεν μπορώ να στο πω, δεν είναι ότι είναι πιο γρήγορα ή ότι έχουν εξωφρενικά καλύτερες εφαρμογές... μόλις τα δουλέψεις όμως θα το καταλάβεις και θα πεις 'τι έχανα τόσο καιρό'"). Ιδίως αν έχεις ξεφύγει από το "ωωωω τι ωραίο που είναι να φτιάχνω εγώ το μηχάνημά μου".

 

kflynt, δε θα έχεις σοβαρά προβλήματα, το it just works των διαφημίσεών τους ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

 

Φυσικά και θυμάμαι. Και πρέπει να ομολογήσω ότι ο stereo (εν αγνοία του) ήταν ένας από τους σημαντικότερους καταλύτες για την απόφασή μου να πάρω mac.

Επειδή οι φανμποϊσμοί και οι υπερβολές που χρόνια διαβάζω για τα mac λειτουργούσαν εντελώς αρνητικά σε μένα (ποτέ δεν εμπιστεύομαι κάτι που υπερβάλλει στα λεγόμενά του).

Όταν όμως γνώρισα τον stereo και μιλήσαμε λίγο γύρω από τα mac, άρχισα να πείθομαι.

Δεν μου είπε κάποιο επιχείρημα. Πράγματι μου είπε αυτά τα λίγα που έγραψε παραπάνω. Αλλά με έπεισε το γεγονός ότι είχα απέναντί μου έναν σοβαρό άνθρωπο, που στην τελική ζει από το computing. Και τότε πείστηκα.

 

Φυσικά υπάρχουν και αρνητικά στην πλατφόρμα. Όπως υπάρχουν και αρνητικά στο corporate mentality της Apple. Κυρίως εκεί.

Και για να τα λέμε όλα, ευτυχώς που υπάρχει και το αντίπαλον δέος της Microsoft.

L' enfer c' est les autres
Link to comment
Share on other sites

Όχι είναι πολύ πιο απλό από όλα αυτά. Αν το θυμάται κανείς, λέω αν, εγώ πριν από όλους έγραψα ότι δεν χρειάζεται να συμφωνήσετε όλοι ότι το τάδε μηχάνημα καλύπτει τους πάντες. Έγραψα επίσης τότε, ότι δεν πρέπει να μπερδεύετε τις δικές σας ανάγκες με τις επιλογές ενός κατασκευαστή.

Οι επιλογές του κασκευαστή όμως συνδέονται άμεσα με την κάλυψη των αναγκών του χρήστη, γι' αυτό και δεν είναι τόσο εύκολο να διαχωριστούν.

Δεν υπάρχουν απόλυτα αντικειμενικά κριτήρια στο τι πρέπει να βάλει η κάθε εταιρία στο μηχάνημά της και ούτε μπορούμε να είμαστε σίγουροι για ποιό λόγο το Air δεν έχει και 2η USB θύρα. Γι' αυτό κατά τη γνώμη μου η πιο σωστή αντιμετώπιση είναι από τη σκοπιά του κατά πόσο αυτή καλύπτει τις ανάγκες σου. Αν δε σου κάνει απλά προσπέρασέ το και μην προσπαθείς να βγάλεις λάθος την οποιαδήποτε εταιρία επειδή έκανε τις επιλογές της και να μας πείσεις οτι είναι άχρηστο το μηχάνημα επειδή δεν καλύπτει τις δικές σου ανάγκες ή επειδή "ευτυχώς που σε κανένα (σχεδόν) φόρουμ του εξωτερικού δεν υπάρχει μεγάλο ποσοστό που να υποστηρίζει το air".

Link to comment
Share on other sites

Επισκέπτης
This topic is now closed to further replies.
 Κοινοποίηση

Ανακοινώσεις



×
×
  • Create New...