Jump to content

Windows Mobile 5.0 now officially released by Microsoft

Κοινοποίηση

Recommended Posts

Με τα $300 της standard edition δεν θα μπορείς να παράγεις native C++ κώδικα, μόνο κώδικα για .NET cf. Αυτό το έμαθα από έναν Mobile MVP σήμερα το μεσημέρι, αλλά δεν το ανακοίνωσα διότι δεν νομίζω να αφορά κανέναν άλλο πλην εμού (οι περισσότεροι ενδιαφέρονται για .NET). Η πληροφορία μου εδώθει σε newsgroup της Μ$, οπότε μάλλον είναι σωστή, τελική και αμετάκλητη.

atsouch χειρότερη εξέλιξη από αυτή δεν θα μπορούσε να έχει το θέμα και μάλλον αυτό επισπεύει και αυτά που σου είπα από το τηλέφωνο για αλλαγή πλατφόρμας :( Αυτή την περίοδο "παίζω" με το VStudio .NET 2005 B2, το οποίο ως τώρα είναι μια αντιγραφή της Delphi Enterprise Architect 2005 (είναι πολύ καλό), αλλά και πολύ ακριβό για την τσέπη μου και αυτά που κάνω. Σύμφωνα με τον M$ MVP, θα μπορώ να χρησιμοποιώ την eVC++ 4 για Wm2003 μηχανήματα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα μπορώ να χρησιμοποιώ native APIs του WM5 χωρίς το VStudio 2005. Και ξέρουμε πολύ καλά ότι άσχετα αν το OS είναι upwards compatible - υποτίθεται - πολλά APIs θα έχουν σπάσει, με αποτέλεσμα APIs π.χ του WM2003SE να μην συμπεριφέρονται το ίδιο στα WM5, κάτι που δυσκολεύει ακόμα περισσότερα τα πράγματα. Είναι προφανής η τάση της Μ$ να οδηγήσει τους πάντες σε ανάπτυξη εφαρμογών .ΝΕΤ, αλλά δυστυχώς εμένα δεν με εξυπηρετεί, διότι ο κώδικας που έγραψα όλα αυτά τα χρόνια χρειάζεται πολύ χρόνο για να μετατραπεί σε managed C++ ή C# (και εδώ που τα λέμε, δεν έχω την όρεξη ή λόγο να το κάνω, αφού δεν μου προσφέρει κάτι νέο η νέα πλατφόρμα, όσον αφορά το usability του κώδικά μου).

Οπότε καταλήγουμε στις εξής 2 περιπτώσεις: 1) Είτε αρχίζω πάλι να ασχολούμαι με το porting του GCC cross-compiler για ARMv5 κώδικα σε WM5 (κάτι που είχα κάνει το 1999 για MIPS CPUs), 2) αν το 1 δεν επιτύχει, σταματώ το development στα WM2003SE μέχρι να ολοκληρώσω την αλλαγή.

Υπέροχα... :wacko: :confused:

No matter where you go, there you are!

https://www.facebook.com/net314 - http://freedrone.gr

• Απαντήσεις 128
  • Δημιουργία
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοφιλείς μέρες

Top Posters In This Topic

σταματώ το development στα WM2003SE μέχρι να ολοκληρώσω την αλλαγή.

Υπέροχα... :wacko: :confused:

Ναι αυτό αποτελεί μια είδηση κύριοι! Κοίτα που φτάσαμε!

Να συμφωνήσω επίσης και με τον προλαλήσαντα mod για την ποιότητα της κουβέντας. Μπράβο και στους δυο. Τέτοια σπάνια τα συναντάς.

Μήπως η παραπάνω συζήτηση ήταν πολύ τεχνική για το myphone.gr? Το dotnetzone.gr θα ήταν πιο πρόσφορο και "παρακολουθείται" και από τους ανθρώπους της MS Hellas. :cool:

Εξέθεσα και εκεί τις απόψεις μου, αλλά νομίζω ότι απλά χάνω τον χρόνο μου μπροστά σε μια απόφαση που έχει ήδη ληφθεί από πλευράς Μ$. Δεν νομίζω η Μ$ Hellas να μπορεί να κάνει κάτι.

Μερικές παρατηρήσεις που έκανα παίζοντας λίγο με τον emulator, λαμβάνοντας υπόψιν κιόλας τις διαφορές που θα έχει από την οριστική έκδοση..

1) Το PowerPoint mobile πάρα πολύ καλό, καλύτερο από όλα τα προγράμματα για παρουσιάσεις που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή αφού είναι το μοναδικό από όσα έχω δοκιμάσει που υποστηρίζει τις κινήσεις των εκδόσεων Xp,2003

2) To καινούριο word mobile επίσης σαφώς βελτιωμένο..

3) Κατά την εγκατάσταση cab files σε ρωτάει που θέλεις να γίνει η εγκατάσταση.

Φυσικά όλα αυτά γίνονται με τα κατάλληλη προγράμματα και σε προηγούμενες εκδόσεις..Είναι ωραίο όμως που ενσωματώνονται..

Τώρα όσον αφορά προβλήματα συμβατότητας. Δεν είναι τόσο μεγάλα όπως φανταζόμουν. Δοκίμασα κάποια ιατρικά προγράμματα και τα περισσότερα τρέχουν καλά..

Υπάρχει περίπτωση μερικά cab files να μην εγκαθίστανται αλλά αυτό δεν έχει σχέση με συμβατότητα , αλλά με δηλωμένη max version 4.2 του λειτουργικού , πράγμα το οποίο διορθώνεται με μετατροπή του cab file.

Υπάρχουν και προγράμματα που δεν τρέχουν καθόλου.Πάντως με αυτά που είχα διαβάσει τα περίμενα χειρότερα τα πράγματα..

3) Κατά την εγκατάσταση cab files σε ρωτάει που θέλεις να γίνει η εγκατάσταση.

Φυσικά όλα αυτά γίνονται με τα κατάλληλη προγράμματα και σε προηγούμενες εκδόσεις..Είναι ωραίο όμως που ενσωματώνονται..

Αυτό υπάρχει ενσωματομένο και στα WM2003SE και εμφανίζεται με μια μια μικρή αλλαγή στη registry... Κανονικά θα έπρεπε να ήταν εξ ορισμού ενεργοποιημένο...

http://arcadia.ceid.upatras.gr/arkadia/thumbs/places/agiorgit/agiorg5p.jpg

kai............ gia pes leptomeries to pos ginete.

Το είχα αναφέρει στο thread του S100/JAM πρίν καμια βδομάδα. Νόμιζα οτι το είχατε δεί... :O

http://www.myphone.gr/forum/showthread.php?p=886589#post886589

http://arcadia.ceid.upatras.gr/arkadia/thumbs/places/agiorgit/agiorg5p.jpg

kai............ gia pes leptomeries to pos ginete.

ΗΚΕΥ_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Apps\Microsoft Application Installer και θα αλλάξεις το fAskDest απο 0 σε 1 (Σημαίνει Ask Destination) ©agiorgitis :)

EDIT: Με πρόλαβε... :p

129026.png?1640591734

Πολύ καλό..

Δεν το είχα ψάξει γιατί πάντα χρησιμοποιούσα ή το cab Installer ή πείραζα τα cab πριν τα μεταφέρω ώστε να γίνει η εγκατάσταση εκεί που ήθελα ακόμα και για κάποια dll που "δεν αλλάζουν.."

Σιγά η Μ$ να κάθεται να ακούει εμάς... Την τσέπη της ακούει...

Όταν η τσέπη της είναι "συνδεδεμένη" με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις μας, τότε ακούει κάτι παραπάνω... Αργούν λίγο αλλά κάποιες προσευχές τελικά υλοποιούνται. :)

Andreas Tsouchlaris

autoexec.gr - Η ελληνική κοινότητα των IT Pros

dotNetZone.gr - Η δύναμη των Ελλήνων developers!

Hellenic Mobility Club - The Greek Mobile Computing Community - Πρώην Hellenic Club Pocket PC

Μα τι αργούν!!?? Όταν πια θα έχουν βγει τα wm2010?Δεν λέω ότι το καλό πράγμα αργεί να γίνει αλλά ας μην πηγαίνουμε και πίσω...

1. Δε νομίζω ότι έχουμε πάει πίσω (εκτός από το πρόβλημα με το WiFi στο ActiveSync που πιστεύω ότι θα διορθωθεί σύντομα)

2. Μην ξεχνάμε ότι μια εταιρεία (οποιαδήποτε κι αν είναι αυτή - ακόμη και η δική μου που είναι μικρή) δίνει κάθε φορά τόσα νέα ή ανανεωμένα πράγματα όσα χρειάζονται για να είναι πιο μπροστά από τον ανταγωνισμό. Αν με αυτά που δίνει κάνει τα προϊόντα της πιο ελκυστικά από τα "άλλα" τότε έχει πετύχει τον σκοπό της (δηλαδή την πώληση και το κέρδος).

Από την έκδοση 2003 και μετά πιστεύω ότι τα Windows Mobile είναι ένα βήμα πιο μπροστά. Δεν υπήρξε ανταπόκριση από τους κατασκευαστές (των phone edition και των smartphones λόγω επιφυλακτικότητας) αλλά και αυτό έστρωσε τώρα. Μπορεί το ένα βημα να μην είναι αρκετό για τις ανάγκες που έχουμε πλέον αλλά τι άλλο να κάνουμε;

Στα WM5 έχουν παρθεί κάποιες γενναίες αποφάσεις για την πλατφόρμα που την απελευθερώνουν από προβλήματα του παρελθόντος, έχουν στηθεί στα CE 5.1 που έχουν πολλές δυνατότητες επέκτασης και είναι το ενδιάμεσο βήμα (πάλι βήμα βήμα πάμε :) ) για την επόμενη έκδοση που θα έχει σημαντικές αλλαγές. Μπορεί το UI να φαίνεται τό ίδιο αλλά έχουν ξαναγραφτεί μεγάλα κομμάτια σε όλα τα σημεία από το "λειτουργικό" (έχει αλλάξει η διαχείριση της μνήμης, της ενέργειας, των συνδέσεων) μέχρι τις εφαρμογές π.χ. Word/Excel.

Είχαμε διαβεβαιώσεις και για άλλες αλλαγές που δεν έγιναν αλλά αν όλα αυτά που υπάρχουν τώρα δουλεύουν χωρίς προβλήματα εγώ προσωπικά θα είμαι ικανοποιημένος.

Andreas Tsouchlaris

Hellenic Mobility Club - The Greek Mobile Computing Community - Πρώην Hellenic Club Pocket PC

Το ουσιαστικότερο πρόβλημα που αυτή τη στιγμή έχει η πλατφόρμα (περισσότερο από τον ανταγωνισμό), είναι η αναβαθμισιμότητα. Η Microsoft όντως προχωρά βήμα-βήμα προς κάτι καλύτερο και σταθερότερο, αλλά δεν έχει φροντίσει ώστε αυτές οι αναβαθμίσεις - εφόσον πρόκειται κυρίως για bug-fixes - να περνούν απευθείας στον τελικό καταναλωτή/χρήστη. Με την υπάρχουσα κατάσταση, όλα περνούν διαμέσου του κατασκευαστή της εκάστοτε συσκευής, ο οποίος είναι αυτός που θα κρίνει αν θα παρέχει τις αναβαθμίσεις ή όχι (συνήθως δεν παρέχονται σκόπιμα, προκειμένου ο πελάτης να οδηγηθεί στην αγορά του νέου bug-free μοντέλου, κ.ο.κ). Αυτό γίνεται και στην Symbian & Palm, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό. Δείτε τι έγινε με τα WM2003SE: έχουν αρκετά νέα bugs, αλλά δεν βγήκε SP για αυτά - όπως είχε βγει για τα WM2003 - πήγαν κατευθείαν στα WM5. Με λίγα λόγια και η Microsoft έχει ενστερνιστεί τη νοοτροπία των κατασκευαστών, κάτι που ΙΜΗΟ είναι κακό για εμάς.

Το άλλο πρόβλημα της πλατφόρμας είναι ότι είναι τόσο ασύμμετρα δομημένη, τόσο σε θέματα υλοποίησης, όσο και ενημέρωσης/πληροφόρισης. Έχει χαθεί η πληρότητα των CE 3.x και το upstream compatibility. Ένα σωστά δομημένο OS API πρέπει να εξασφαλίζει ότι οι τωρινές εφαρμογές επωφελούνται από το μελλοντικό λειτουργικό, χωρίς να χρειάζεται να ξαναγραφτούν ή να αλλάξουν σημαντικά. Ένα παράδειγμα για να γίνει πιο κατανοητό: η δυνατότητα για άμεσο blit στον framebuffer (DirectX) υπήρχε από την έκδοση 2.11 των CE, αναβαθμίστηκε στην 3.x με την "σιωπηλή" ενσωμάτωσή τους στο GWES (Graphics Windows Event Subsystem), κάτι που είχε το εμφανές πλεονέκτημα στις εφαρμογές, οι οποίες έτρεχαν με επιτάγχυνση γραφικών έστω και αν δεν είχαν σχεδιαστεί για κάτι τέτοιο (γιαυτό εφαρμογές CE 2.x είχαν ταχύτερη απόκριση στα CE 3.x). Αυτό συνεχίστηκε μέχρι και τα WM2003SE (εμπλουτιζόμενο κάθε φορά), μέχρι που στα WM5 είχαμε απόσχιση από αυτόν τον κανόνα και ένα νέο API DirectX. Προφανώς κάτι τέτοιο έγινε για να επιτευχθεί μεγαλύτερη συμβατότητα με τις desktop εφαρμογές, όσον αφορά τον πηγαίο κώδικα, αλλά αυτομάτως συνεπάγεται "σπάσιμο" συμβατότητας για τις υπάρχουσες, οι οποίες πρέπει να ξαναγραφούν με το κόστος που αυτό συνεπάγεται (είτε είναι migration, είτε complete rewrite).

Εάν σε όλα αυτά συνυπολογίσεις και το αυξημένο κόστος της πλατφόρμας σε θέματα ανάπτυξης, βλέπουμε τελικά ότι τα WM5 κοστίζουν ακόμα περισσότερο στον developer, ο οποίος έχει και να αντιμετωπίσει την υψηλότατη πειρατεία (πλέον έχουμε ξεπεράσει σε αριθμούς και την Symbian), τα πράγματα αρχίζουν να "σκουραίνουν" επικίνδυνα (γνωρίζω ακόμα περισσότερα "γκρίζα" σημεία της νέας πλατφόρμας - με βάση τα όσα είδα στο VS.Net 2005 Beta2 που έχω στα χέρια μου - αλλά δεν ξέρω αν θα πρέπει να σας τα αναφέρω).

....δεν ξέρω αν θα πρέπει να σας τα αναφέρω[/b][/i]).

γιατί ντρέπεσαι? :p

Btw

Συνεχίστε να γράφετε τις απόψεις σας.

Δεν γίνεται να επωφελούνται όλοι από όλα τα threads.

Γι'αυτό εξάλλου υπαρχει και το φόρουμ.

Προφανώς κάποιος που μπήκε στο φόρουμ μόνο για να βρει ένα κλειδάκι δεν το ενδιαφέρει το παρόν thread.

Yπάρχουν όμως χρήστες που συμμετέχουν εδώ και χρόνια και παρακολουθούν το φόρουμ και ενδιαφέρονται για τα ppc.

Μόνο κερδισμένοι μπορούμε να είμαστε από τέτοια threads.

p.s. @frontier: welcome back :)

τα καλύτερα είναι... δίπλα σας

πρώην συντονιστής συζητήσεων στα fora Windows Phone και Digital Gadgets[sIGPIC][/sIGPIC]

Btw

Συνεχίστε να γράφετε τις απόψεις σας.

Μόνο κερδισμένοι μπορούμε να είμαστε από τέτοια threads.

Οκ, μαλλον κι εμεις αναρωτηθηκαμε καποια στιγμη μπας και το παρακαναμε.

Παντως, ειναι καλο να παρεμβαινουν ΚΑΙ με τετοιο τροπο οι Mods και σε περιπτωσεις που εχουν κατι καλο να πουν, οχι μονο δηλ. για "συστασεις".

Συνεχιζουμε...

Mην αγχωνεστε, ειναι θεμα λιγο χρονου απο τοτε που θα βγουν οι πρωτες συσκευες και θα αρχισουν να hackarονται οι ρομ, αν καποια νεα συσκευη εχει κοινη cpu screen και memory με καποια παλια σιγουρα θα παρει και η παλια την ρομ με λιγο hackaρισμα.

Το υπονοουν και στο αρθρο του ανω λινκ.:

"Please note: first official devices with Windows Mobile 5.0 will be available in August 2005. It's also important to notice that Windows Mobile 5.0 works also in low resolution of 176x220 and technically speaking it can work on any Windows Mobile phone."

Απο το στομα σου και στου θεου το αυτι... :)

Παντως συμφωνω με τον sequent_c πως το επομενο μου κινητο θα εχει HDD! :rolleyes:

Εχουμε καμια νεοτερη πληροφορια για το Magician II; :O

http://i39.tinypic.com/ojjlzk.gif

Οκ, μαλλον κι εμεις αναρωτηθηκαμε καποια στιγμη μπας και το παρακαναμε.

...

είναι οι συζητήσεις που έχουν σχεδόν εκλείψει από τότε που αποχώρησε ο Frontier.

συνεχίζουμε λοιπόν :)

πρώην συντονιστής συζητήσεων στα fora Windows Phone και Digital Gadgets[sIGPIC][/sIGPIC]

Δείτε τα πρώτα screenshots από τα ελληνικά Windows Mobile 5.0 for Smartphones εδώ: http://www.clubpocketpc.gr/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=285

http://www.clubpocketpc.gr/images/WM5_ELL_011.jpg

Andreas Tsouchlaris

Τα qvga screenshots σε ποια συσκευή έγιναν captured;

Δεν είναι από συσκευή. Είναι από τον Emulator. Δεν υπάρχει ακόμη συσκευή με WM5 πόσο μάλλον με ελληνικά WM5! Δεν πιστεύω ότι θα δούμε κάτι τέτοιο πριν το τέλος του χρόνου...

Andreas Tsouchlaris

Συνένωσα τα 3 θέματα που σχετίζονταν με τα WM5.

Όπως καταλαβαίνετε σε μερικά ποστ που συμπίπτουν χρονικά χάθηκε η άμεση συνοχή τους.

Ζητώ την κατανόηση σας προκειμένου να έχουμε ένα thread με όλα τα ποστ για τα καινούρια windows mobile και να μη χαθούν τα διαφορετικά threads.

• 2 months later...