Jump to content

Windows Mobile 5.0 now officially released by Microsoft

Κοινοποίηση

Recommended Posts

Bluetooth για την ώρα σίγουρα δουλεύει.

Η άλλη απορία που έχω και σου είπα και στο τηλέφωνο είναι η εξής? Που είναι η εγγενής υποστήριξη ελληνικών? Στα regional settings παρόλο που γυρνάω ελληνικά δεν βλέπω ελληνικό περιβάλλον καθώς επίσης δεν έχω και ελληνικό πληκτρολόγιο. Και δεν δουλεύει και κανένα από τα γνωστά πέρα από το infomanos...

Ίσως επειδή είναι beta? Και άντε το περιβάλλον.Το πληκτρολόγιο όμως?

Ο καφές ισχύει μόλις γυρίσει ο ακατανόμαστος? Κανόνισε να σε δω με τίποτα palm να πάθω τίποτις! :wacko:

• Απαντήσεις 128
  • Δημιουργία
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοφιλείς μέρες

Top Posters In This Topic

Bluetooth για την ώρα σίγουρα δουλεύει.

Η άλλη απορία που έχω και σου είπα και στο τηλέφωνο είναι η εξής? Που είναι η εγγενής υποστήριξη ελληνικών? Στα regional settings παρόλο που γυρνάω ελληνικά δεν βλέπω ελληνικό περιβάλλον καθώς επίσης δεν έχω και ελληνικό πληκτρολόγιο. Και δεν δουλεύει και κανένα από τα γνωστά πέρα από το infomanos...

Ίσως επειδή είναι beta? Και άντε το περιβάλλον.Το πληκτρολόγιο όμως?

Λογικά τα ελληνικά θα είναι σε ξεχωριστή ελληνική ROM. Εσύ αφού έχεις την αγγλική θα έχεις μόνο αγγλικά και μόνο τις ρυθμίσεις των reg. settings που δεν επηρρεεάζουν το υπόλοιπο περιβάλλον.

Δυστυχώς κάποιοι "εγκέφαλοι" εκεί ψηλά στην One Microsoft Way, έχουν χάσει την μπάλα - αντί να προχωράμε, πάμε ολοταχώς προς τα πίσω.

Δεν θέλω να φανώ απαισιόδοξος, αλλά είναι η πρώτη φορά που απογοητεύομαι από νέα έκδοση των Windows CE και σκέφτομαι για αλλαγή... :(

Δε νομιζω οτι "πάμε ολοταχώς προς τα πίσω", μπορει το νεο OS να μην ειναι και τοσο groundbreaking αλλα σιγουρα προς τα πισω δεν παμε.

Για παραδειγμα, αυτο με τη rom ειναι πολυ σωστο.

Δεν ειναι κακο αν τυχει και ξεμεινεις απο μπαταρια (η απο οποιονδηποτε αλλο λογο, τα data σου να παραμενουν μια χαρα εκει που ειναι.

Ισα-ισα που σαν design ειναι καλυτερο απο προηγ., η RAM να χρησημοποιειται μονο σαν RAΜ, αυτο δηλ. το οποιο πραγματικα πρεπει να κανει...

Δειτε αυτο εδω:

http://discussion.brighthand.com/showthread.php?threadid=118276

εχει ενδιαφερον...

Δεν νομίζω γιατί σύμφωνα με τον Frontier που μίλησα χτες τα ελληνικά είναι built-in.

Περιέργο μου ακούγεται αυτό.

Εγώ περιμένω να είναι όπως οι εκδόσεις των windows που δεν μπορείς να αλλάξεις γλώσσα παρα μόνο αν κάνεις νέα εγκατάσταση.

Άλλωστε οι χώρες που είχες διαθέσιμη τη γλώσσα τους τα πωλούσαν με την τοπική ROM.

Στη γερμανία τα δίνουν με γερμανική για παράδειγμα.

Η τρέχουσα κατάσταση με τις localized ROMs είναι απογοητευτική και δημιουργεί τρομερές ασυμβατότητες. Για παράδειγμα, ο φάκελος \Windows\Start Menu στην Γερμανική ROM έχει άλλη ονομασία, με αποτέλεσμα τα installation scripts (που εμπεριέχονται σε .cab αρχεία), να βάζουν τα links αλλού, μιας που και εκεί υπάρχει πρόβλημα (άσχετα αν ο developer τα δηλώνει ως π.χ %CE2%, αυτά είναι hardcoded μέσα στον installer - ο οποίος δεν είναι localized).

Υποτίθεται - τουλάχιστον έτσι διατυμπάνιζαν εδώ και ένα χρόνο - ότι όλα αυτά θα διόρθωνε η νέα ενοποιημένη ROM (το localization γίνεται ούτως ή άλλως με .mui αρχεία από τα WM2003, τα οποία έχουν ελάχιστο overhead και "συμφέρουν" σε σχέση με τις localized ROMs). Τώρα, το να λέμε ότι θα διατηρηθεί η υπάρχουσα κατάσταση με localized ROMs, δεν είναι πρόοδος (και σε αυτό αναφερόμουν όταν έλεγα ότι "πάμε πίσω"). Προς το παρόν - ελπίζω - δεν υπάρχει εγγενής υποστήριξη Ελληνικών, ούτε σε localization (πέραν των regional settings), ούτε σε γραφή (ούτε κατά διάνοια για αναγνώριση ελληνικής γραφής).

Το άλλο πράγμα που με έχει δυσαρεστήσει εξαιρετικά - σε βαθμό που σκέφτομαι να αλλάξω πλατφόρμα - είναι η κατάργηση των δωρεάν προγραμματιστικών εργαλείων για CE (embedded Visual C++). Διότι, δεν είναι λογικό να τα καταργείς και να εξαναγκάζεις τους freeware developers (ή αυτούς που κάνουν το κέφι τους γράφοντας προγραμματάκια), να πάνε να δώσουν $1200 για το Visual Studio 2005 (από διασταυρωμένες πληροφορίες στο PocketPC Developer Network, οι Visual Studio Express Editions δεν θα μπορούν να κάνουν target τα WM5), τη στιγμή που τόσο η Symbian όσο και η Palmsource δίνουν και έδιναν ανέκαθεν δωρεάν προγραμματιστικά εργαλεία. Στην τελική, δεν είμαστε όλοι εμπορικοί προγραμματιστές, ούτε βγάζουμε το ψωμί μας από τα WM, αυτοί που το κάνουν ας πληρώνουν (κυρίως όσοι χρησιμοποιούν RAD εργαλεία και .ΝΕΤ). Αλλά, δεν μπορείς να ζητάς από τον freeware developer (που στην τελική δεν σου ζητάει ούτε support ούτε τίποτα περισσότερο) $1200 για να κυκλοφορήσει κανένα προγραμματάκι (που πάλι καλό κάνει στην πλατφόρμα).

Το τελευταίο μπορεί να είναι ψιλά γράμματα για τους περισσότερους από εδώ, αλλά η εμπειρία μου με την πλατφόρμα από το 1998 (όταν είχαμε τα CE 2.0), όπου και τότε δεν υπήρχαν δωρεάν προγραμματιστικά εργαλεία - και έψαχνες προγράμματα με το μικροσκόπιο - δείχνει ότι έρχονται άσχημες ημέρες για την πλατφόρμα, λόγω της άκρατης εμπορευματοποίησής της. Μακάρι οι "εγκέφαλοι" της Μ$ να το καταλάβουν και να δώσουν έστω και κάποιον απλό command line CE compiler (όπως έκαναν για το desktop με το VCToolkit 2003), αλλιώς θα δείτε πολλά από τα αγαπημένα σας προγράμματα (που τυγχάνει να είναι δωρεάν), είτε να γίνονται shareware (απίθανο) ή να εξαφανίζονται/να μην αναβαθμίζονται (το πιθανότερο).

Αυτά.

No matter where you go, there you are!

https://www.facebook.com/net314 - http://freedrone.gr

Το άλλο πράγμα που με έχει δυσαρεστήσει εξαιρετικά - σε βαθμό που σκέφτομαι να αλλάξω πλατφόρμα - είναι η κατάργηση των δωρεάν προγραμματιστικών εργαλείων για CE (embedded Visual C++). Διότι, δεν είναι λογικό να τα καταργείς και να εξαναγκάζεις τους freeware developers (ή αυτούς που κάνουν το κέφι τους γράφοντας προγραμματάκια), να πάνε να δώσουν $1200 για το Visual Studio 2005 (από διασταυρωμένες πληροφορίες στο PocketPC Developer Network, οι Visual Studio Express Editions δεν θα μπορούν να κάνουν target τα WM5), τη στιγμή που τόσο η Symbian όσο και η Palmsource δίνουν και έδιναν ανέκαθεν δωρεάν προγραμματιστικά εργαλεία. Στην τελική, δεν είμαστε όλοι εμπορικοί προγραμματιστές, ούτε βγάζουμε το ψωμί μας από τα WM, αυτοί που το κάνουν ας πληρώνουν (κυρίως όσοι χρησιμοποιούν RAD εργαλεία και .ΝΕΤ). Αλλά, δεν μπορείς να ζητάς από τον freeware developer (που στην τελική δεν σου ζητάει ούτε support ούτε τίποτα περισσότερο) $1200 για να κυκλοφορήσει κανένα προγραμματάκι (που πάλι καλό κάνει στην πλατφόρμα).

Το τελευταίο μπορεί να είναι ψιλά γράμματα για τους περισσότερους από εδώ, αλλά η εμπειρία μου με την πλατφόρμα από το 1998 (όταν είχαμε τα CE 2.0), όπου και τότε δεν υπήρχαν δωρεάν προγραμματιστικά εργαλεία - και έψαχνες προγράμματα με το μικροσκόπιο - δείχνει ότι έρχονται άσχημες ημέρες για την πλατφόρμα, λόγω της άκρατης εμπορευματοποίησής της. Μακάρι οι "εγκέφαλοι" της Μ$ να το καταλάβουν και να δώσουν έστω και κάποιον απλό command line CE compiler (όπως έκαναν για το desktop με το VCToolkit 2003), αλλιώς θα δείτε πολλά από τα αγαπημένα σας προγράμματα (που τυγχάνει να είναι δωρεάν), είτε να γίνονται shareware (απίθανο) ή να εξαφανίζονται/να μην αναβαθμίζονται (το πιθανότερο).

Αυτά.

Δεν εχεις και πολυ αδικο σε γενικες γραμμες αλλα αν εβαζε την υποστηριξη για pockec pc developing στις express editions, δεν θα ηξερε αν εσυ κι εγω που θα παιρναμε την express και θα φτιαχναμε κατι για pocket pc, θα το κραταγαμε σπιτι μας η θα το πουλουσαμε εξω...

Δεν μπορει να ξερει απο πριν αν αυτος που αγοραζει τον IDE της ειναι professional η hobyst.

Οποτε, το μονο που μενει ειναι κομματι "pocket pc developing", η να το δωσει τσαμπα στις express editions, η να το εχει μονο στην ακριβη Developer Edition του vs.net (Οπως και εκανε).

Κι επειδη αυτοι στην microsoft βλεπουν 10 χρονια πιο μπροστα απο εμας, ισως βλεπουν κατι στην αγορα αυτη που τους ωθησε να παρουν αυτη την αποφαση.

Για μενα, το καλυτερο θα ηταν να εδινε εναν πιο user customized IDE.

Π.χ., εγω δεν θελω vb.net, δεν θελω c++.net, θελω C# και mobile development. Να μπορω δηλ. να επιλεξω εγω τι θα αγορασω, να τα εχει ξεχωριστα δηλ. αυτα και οχι ολα σ'ενα η (σχεδον) τιποτα οπως τωρα...

Και πάλι δεν είναι σωστό αυτό που λες (χωρίς παρεξήγηση). Για την ακρίβεια, δεν είναι "πολιτικά ορθό". Διότι, C# και VB.NET (.ΝΕΤ γενικότερα), χρησιμοποιούν μόνο όσοι γράφουν εμπορικά πακέτα (το 95% αν όχι περισσότερο), λόγω της RAD δυνατότητας που παρέχει ο συνδιασμός VB/C# με .ΝΕΤ. Εγώ αναφερόμουν στην eVC++ κυρίως, την οποία χρησιμοποιούν για system programming (μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για εμπορικές εφαρμογές, αλλά η παντελής απουσία RAD χαρακτηριστικών, την καθιστά αποτρεπτική). Ας εξακολουθούσαν την πολιτική που εφάρμοσαν με το VS.NET 2003: η VB και η C# να είναι εμπορικές (αν θέλει κανείς wizards, έτοιμες τάξεις και datasets, ας τα πληρώσει), αλλά η C++ να είναι δωρεάν. Και δεν το λέω γιατί προγραμματίζω κυρίως σε C++, αλλά γιατί έτσι γίνεται σε όλες τις σοβαρές πλατφόρμες (Symbian, Palm, RIM κλπ). Θα μπορούσε επίσης να δώσει δωρεάν τους compilers, κάτι που το κάνει ήδη για το desktop (C++ και C#), γιατί να μην γίνεται και στα mobile devices. Όποιος θέλει να προγραμματίζει visually, ας πληρώσει, καμία αντίρρηση.

H M$ δεν βλέπει 10 χρόνια πιο μπροστά, απλά είδε ότι οι freeware developers "έφεραν" κόσμο στην πλατφόρμα, και σου λένε "ας τους τα αρπάξουμε τώρα". Αμ δε!

Το θέμα είναι λίαν σοβαρό και είναι το #1 debate σε ξένα forums. Ας ελπίζουμε ότι η Μ$ θα λογικευτεί - όσο παράλογο και αν ακούγεται αυτό - και θα αλλάξει την πολιτική της, όσο ακόμα το VS.NET 2005 δεν είναι εμπορικό.

Διαφορετικά, καραδοκούν μια Symbian (που κατέχει τη μερίδα του λέοντος στην αγορά και το νέο OS9 είναι εκπληκτικό, από τα πρώτα specs που μελέτησα) και η παλιά αλλά σταθερή Palmsource που το Cobalt/Protein (έχοντας πυρήνα BeOS καλύπτει πλέον και τα τελευταία "αδύνατα" σημεία που είχε σε σχέση με τα Windows CE) έχει ένα πολύ δυνατό εναλλακτικό σύστημα με εμπειρία ετών (πολύ περισσότερη από τα WM). Και όλοι αυτοί παρέχουν δωρεάν προγραμματιστικά εργαλεία, με πλήρη υποστήριξη IDE.

Και πάλι δεν είναι σωστό αυτό που λες (χωρίς παρεξήγηση). Για την ακρίβεια, δεν είναι "πολιτικά ορθό". Διότι, C# και VB.NET (.ΝΕΤ γενικότερα), χρησιμοποιούν μόνο όσοι γράφουν εμπορικά πακέτα (το 95% αν όχι περισσότερο), λόγω της RAD δυνατότητας που παρέχει ο συνδιασμός VB/C# με .ΝΕΤ. Εγώ αναφερόμουν στην eVC++ κυρίως, την οποία χρησιμοποιούν για system programming (μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για εμπορικές εφαρμογές, αλλά η παντελής απουσία RAD χαρακτηριστικών, την καθιστά αποτρεπτική). Ας εξακολουθούσαν την πολιτική που εφάρμοσαν με το VS.NET 2003: η VB και η C# να είναι εμπορικές (αν θέλει κανείς wizards, έτοιμες τάξεις και datasets, ας τα πληρώσει), αλλά η C++ να είναι δωρεάν. Και δεν το λέω γιατί προγραμματίζω κυρίως σε C++, αλλά γιατί έτσι γίνεται σε όλες τις σοβαρές πλατφόρμες (Symbian, Palm, RIM κλπ). Θα μπορούσε επίσης να δώσει δωρεάν τους compilers, κάτι που το κάνει ήδη για το desktop (C++ και C#), γιατί να μην γίνεται και στα mobile devices. Όποιος θέλει να προγραμματίζει visually, ας πληρώσει, καμία αντίρρηση.

H M$ δεν βλέπει 10 χρόνια πιο μπροστά, απλά είδε ότι οι freeware developers "έφεραν" κόσμο στην πλατφόρμα, και σου λένε "ας τους τα αρπάξουμε τώρα". Αμ δε!

Το θέμα είναι λίαν σοβαρό και είναι το #1 debate σε ξένα forums. Ας ελπίζουμε ότι η Μ$ θα λογικευτεί - όσο παράλογο και αν ακούγεται αυτό - και θα αλλάξει την πολιτική της, όσο ακόμα το VS.NET 2005 δεν είναι εμπορικό.

Διαφορετικά, καραδοκούν μια Symbian (που κατέχει τη μερίδα του λέοντος στην αγορά και το νέο OS9 είναι εκπληκτικό, από τα πρώτα specs που μελέτησα) και η παλιά αλλά σταθερή Palmsource που το Cobalt/Protein (έχοντας πυρήνα BeOS καλύπτει πλέον και τα τελευταία "αδύνατα" σημεία που είχε σε σχέση με τα Windows CE) έχει ένα πολύ δυνατό εναλλακτικό σύστημα με εμπειρία ετών (πολύ περισσότερη από τα WM). Και όλοι αυτοί παρέχουν δωρεάν προγραμματιστικά εργαλεία, με πλήρη υποστήριξη IDE.

Γιατι δεν ειναι ορθο αυτο που λεω ?? Επειδη θελω ν'αγοραζω εγω αυτο που επιθυμω και οχι αυτο που η (καθε) Microsoft θελει να μου πουλησει ???

Αυτο ειναι ο πιο βασικος κανονας του καταναλωτη. Επιμενω οτι το ποιο σωστο μοντελο ειναι αυτο με τα Modules, αγορασε αυτο που εχεις αναγκη.

Τωρα, προσπαθησε να δεις το big picture της ιστοριας...

Το .Net η microsoft το pushαρει μεχρι εκει που δεν παιρνει (ο καλυτερος μου φιλος δουλευει εκει εδω και 1 χρονο στο Sheatle, οποτε εχω πολλες πληροφοριες εκ των εσω)

Σε managed κωδικα θα μπορεις να κανεις ολενα και περισσοτερα πραγματα που παλιοτερα μπορουσες μονο σε C++ να κανεις, μην κολας μονο στο RAD.

Πριν το vs.net 2005, με την C++ δεν μπορουσες να κανεις target το compact framework, τωρα ομως με την managed c++/cli μπορεiς, οποτε τι θα σου δωσει τσαμπα δηλαδη ?? Τη γλωσσα οπως λες εσυ η τη δυνατοτητα να κανεις developing σε cf ? H και τα δυο ???

Τα πραγματα στο developing εχου γινει αρκετα πιο ευκολα (καλως η κακως) και η Microsoft εχει βοηθησει πολυ σε αυτο. Οποτε, καπως πρεπει να πληρωθει η ολη ιστορια...

A, και να εισαι σιγουρος οτι βλεπει 10 χρονια μπροστα...

Γεια σας, θέλω να ασχοληθώ με το development για PPC αλλά δεν ξέρω από που

να ξεκινήσω. Εχω ένα Pocket Loox 720.

Κάθε συμβουλή ειναι καλοδεχούμενη.

Ευχαριστώ !!!

Γεια σας, θέλω να ασχοληθώ με το development για PPC αλλά δεν ξέρω από που

να ξεκινήσω. Εχω ένα Pocket Loox 720.

Κάθε συμβουλή ειναι καλοδεχούμενη.

Ευχαριστώ !!!

Καλωσήρθες :)

Εξαρτάται ποια γλώσσα προγραμματισμού θέλεις να χρησιμοποιήσεις για προγραμματισμό. Αν είναι C/C++, τότε υπάρχουν δωρεάν εργαλεία για την πλατφόρμα. Αν είναι VB και δεν χρειάζεσαι .ΝΕΤ υποστήριξη, επίσης. Αν θέλεις C# και .ΝΕΤ, τότε το VStudio 2003 είναι μονόδρομος.

Περισσότερα μπορείς να βρεις εδώ

Γιατι δεν ειναι ορθο αυτο που λεω ?? Επειδη θελω ν'αγοραζω εγω αυτο που επιθυμω και οχι αυτο που η (καθε) Microsoft θελει να μου πουλησει ???

Αυτο ειναι ο πιο βασικος κανονας του καταναλωτη. Επιμενω οτι το ποιο σωστο μοντελο ειναι αυτο με τα Modules, αγορασε αυτο που εχεις αναγκη.

Τωρα, προσπαθησε να δεις το big picture της ιστοριας...

Το .Net η microsoft το pushαρει μεχρι εκει που δεν παιρνει (ο καλυτερος μου φιλος δουλευει εκει εδω και 1 χρονο στο Sheatle, οποτε εχω πολλες πληροφοριες εκ των εσω)

Σε managed κωδικα θα μπορεις να κανεις ολενα και περισσοτερα πραγματα που παλιοτερα μπορουσες μονο σε C++ να κανεις, μην κολας μονο στο RAD.

Πριν το vs.net 2005, με την C++ δεν μπορουσες να κανεις target το compact framework, τωρα ομως με την managed c++/cli μπορεiς, οποτε τι θα σου δωσει τσαμπα δηλαδη ?? Τη γλωσσα οπως λες εσυ η τη δυνατοτητα να κανεις developing σε cf ? H και τα δυο ???

Τα πραγματα στο developing εχου γινει αρκετα πιο ευκολα (καλως η κακως) και η Microsoft εχει βοηθησει πολυ σε αυτο. Οποτε, καπως πρεπει να πληρωθει η ολη ιστορια...

A, και να εισαι σιγουρος οτι βλεπει 10 χρονια μπροστα...

Το λάθος σου είναι ότι βλέπεις ΜΟΝΟ .NET/managed κώδικα και εκεί είναι που χάνεις την πληροφορία. Δεν είναι μόνο .ΝΕΤ ο κόσμος όλος, υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα ακόμα που το .ΝΕΤ δεν αγγίζει (και πιθανότατα δεν πρόκειται), όπως system/driver programming και OS programming. Αλλοίμονο αν το .NET/C# χρησιμοποιηθούν στην θέση της C++, τότε θα θέλουμε PDAs με επεξεργαστές της τάξης του GHz και μνήμη τεράστια, για να κάνουμε πράγματα που τώρα τα κάνουμε με C++. Το θέμα δεν είναι μόνο η αγορά, αλλά και η ελευθερία της επιλογής, από τη στιγμή που έδωσες κάτι δωρεάν για να σε βοηθήσουν, δεν είναι πολιτικά ορθό να το στερείς, τη στιγμή που η όλη τάση της αγοράς είναι διαφορετική (γιατί δίνεις δωρεάν εργαλεία για desktop usage then?). Εάν δεν το κατάλαβες, μιλάω για τους compilers, όχι για τα IDE (προσωπικά χρησιμοποιώ Eclipse με VCToolkit 2003 και είναι πολύ ανώτερο του VS.NET 2003), από τη στιγμή που δίνει δωρεάν τον C++ και τον C# compiler για desktop, γιατί να μην τον δίνει και για mobile (τη στιγμή που τον έδινε); Δεν αναφέρθηκα στην δυνατότητα της C# ως RAD, αλλά στο όλο "πακέτο" (C#, .NET framework, wizards, database objects κλπ), αυτά - εφόσον τα υποστηρίζει/εξελίσσει και βγαίνει χρήμα - ας τα χρεώνει. Αλλά αν εγώ, το μόνο που θέλω είναι ένας compiler, γιατί όλα τα υπόλοιπα (βιβλιοθήκες, toolkits κλπ) είναι δικά μου, γιατί πρέπει να τα πληρώσω τη στιγμή που τα έδινε δωρεάν; Ελπίζω να κατάλαβες το σκεπτικό μου, που για την ακρίβεια δεν είναι μόνο δικό μου αλλά πάρα πολλών freeware developers.

Είμαι σίγουρος ότι βλέπουν πως θα θέλουν να είναι η αγορά σε 10 χρόνια από τώρα και όχι πως θα είναι. Κανείς δεν είναι σίγουρος για το μέλλον και όποιος κάνει προβλέψεις, η ιστορία έχει τον έχει διαψεύσει (640ΚΒ will be enough for everyone, να μην ξαναλέμε τα γνωστά).

Όπως και να έχει, άποψή σου και άποψή μου και είναι σεβαστές και οι δύο. Η ιστορία θα δείξει ποιος έχασε ή όχι, αλλά θα πάρει λίγο χρόνο για να φανεί αυτό. Πάντως, εάν η Μ$ συνεχίσει έτσι, να μην ελπίζει σε τίποτα στην Ευρωπαϊκή αγορά, όσα χρήματα και αν ρίξει.

Το λάθος σου είναι ότι βλέπεις ΜΟΝΟ .NET/managed κώδικα και εκεί είναι που χάνεις την πληροφορία. Δεν είναι μόνο .ΝΕΤ ο κόσμος όλος, υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα ακόμα που το .ΝΕΤ δεν αγγίζει (και πιθανότατα δεν πρόκειται), όπως system/driver programming και OS programming. Αλλοίμονο αν το .NET/C# χρησιμοποιηθούν στην θέση της C++, τότε θα θέλουμε PDAs με επεξεργαστές της τάξης του GHz και μνήμη τεράστια, για να κάνουμε πράγματα που τώρα τα κάνουμε με C++. Το θέμα δεν είναι μόνο η αγορά, αλλά και η ελευθερία της επιλογής, από τη στιγμή που έδωσες κάτι δωρεάν για να σε βοηθήσουν, δεν είναι πολιτικά ορθό να το στερείς, τη στιγμή που η όλη τάση της αγοράς είναι διαφορετική (γιατί δίνεις δωρεάν εργαλεία για desktop usage then?).

Είμαι σίγουρος ότι βλέπουν πως θα θέλουν να είναι η αγορά σε 10 χρόνια από τώρα και όχι πως θα είναι. Κανείς δεν είναι σίγουρος για το μέλλον και όποιος κάνει προβλέψεις, η ιστορία έχει τον έχει διαψεύσει (640ΚΒ will be enough for everyone, να μην ξαναλέμε τα γνωστά).

Όπως και να έχει, άποψή σου και άποψή μου. Η ιστορία θα δείξει ποιος έχασε ή όχι, αλλά θα πάρει λίγο χρόνο για να φανεί αυτό. Πάντως, εάν η Μ$ συνεχίσει έτσι, να μην ελπίζει σε τίποτα στην Ευρωπαϊκή αγορά, όσα χρήματα και αν ρίξει.

Καταλαβαινω την αποψη σου αλλα δυστυχως δεν γνωριζεις πραγματα που εγω τυγχανει (εμπιστευτικα) να γνωριζω

π.χ.

/*

πολλά άλλα πράγματα ακόμα που το .ΝΕΤ δεν αγγίζει (και πιθανότατα δεν πρόκειται), όπως system/driver programming και OS programming

*/

Σαφως και δεν ειναι ετσι τα πραγματα, δεν θελω να γραψω κατι public εδω δες το pm που σου εστειλα και θα καταλαβεις...

Λες οτι πρωτα στο εδινε τσαμπα ενω τωρα οχι. Και η Borland εδινε τσαμπα πραγματα στην αρχη, σε μορφη peronal editions αλλα τωρα οχι (π.χ. Delphi).

Παραδειγματα τετοια υπαρχουν πολλα.

Αφου συγκρινεις την αλλη πλευρα με τη Microsoft (αυτοι τα δινουν free αρα κι εμεις), μην παραπονιεσαι για GHz που λες και για μνημη γιατι ο νουμερο 2 αντιπαλος της Microsoft με το hype της 10ετιας, η Java, τα παει πολυ χειροτερα σε performance και system resources αλλα εκει δεν βλεπω να παραπονιεται κανενας...

Τεσπα, οντως εχεις τη γνωμη σου κι εγω τη δικη μου. Απλα να ξερεις οτι σε λιγα χρονια ολα θα ειναι managed, αλλωστε, εχεις παρα πολλες ενδηξεις γι'αυτο (Yukon, longorn, winfx, avalon, indigo).

Καταλαβαινω την αποψη σου αλλα δυστυχως δεν γνωριζεις πραγματα που εγω τυγχανει (εμπιστευτικα) να γνωριζω

π.χ.

/*

πολλά άλλα πράγματα ακόμα που το .ΝΕΤ δεν αγγίζει (και πιθανότατα δεν πρόκειται), όπως system/driver programming και OS programming

*/

Σαφως και δεν ειναι ετσι τα πραγματα, δεν θελω να γραψω κατι public εδω δες το pm που σου εστειλα και θα καταλαβεις...

Λες οτι πρωτα στο εδινε τσαμπα ενω τωρα οχι. Και η Borland εδινε τσαμπα πραγματα στην αρχη, σε μορφη peronal editions αλλα τωρα οχι (π.χ. Delphi).

Παραδειγματα τετοια υπαρχουν πολλα.

Αφου συγκρινεις την αλλη πλευρα με τη Microsoft (αυτοι τα δινουν free αρα κι εμεις), μην παραπονιεσαι για GHz που λες και για μνημη γιατι ο νουμερο 2 αντιπαλος της Microsoft με το hype της 10ετιας, η Java, τα παει πολυ χειροτερα σε performance και system resources αλλα εκει δεν βλεπω να παραπονιεται κανενας...

Τεσπα, οντως εχεις τη γνωμη σου κι εγω τη δικη μου. Απλα να ξερεις οτι σε λιγα χρονια ολα θα ειναι managed, αλλωστε, εχεις παρα πολλες ενδηξεις γι'αυτο (Yukon, longorn, winfx, avalon, indigo).

Κανένα πρόβλημα τότε, ας πάρει η Μ$ την πάναργη πλατφόρμα της να την χαίρεται :) Και πληροφοριακά, δεν είναι η Java η αντίπαλος της Μ$, αλλά η Symbian (μιλάμε για mobile devices).

Εφόσον απολαμβάνεις τέτοιων εμπιστευτικών πληροφοριών, καλά κάνεις και δέχεσαι αυτή την πολιτική. Εγώ πάλι όχι.

Απλά ενημερωτικά, η Borland - που δεν την "συμπαθώ" - εξακολουθεί να παρέχει δωρεάν τις personal editions με community support και σύντομα θα μπει και αυτή στα WM developments, αλλά και γενικότερα (από δικές μου εμπιστευτικές πληροφορίες μέσα από την εταιρεία). Ίσως αυτό να είναι ένας ακόμα λόγος που η Μ$ αποφάσισε ξαφνικά αλλαγή πλεύσης.

Κανένα πρόβλημα τότε, ας πάρει η Μ$ την πάναργη πλατφόρμα της να την χαίρεται :) Και πληροφοριακά, δεν είναι η Java η αντίπαλος της Μ$, αλλά η Symbian (μιλάμε για mobile devices).

Εφόσον απολαμβάνεις τέτοιων εμπιστευτικών πληροφοριών, καλά κάνεις και δέχεσαι αυτή την πολιτική. Εγώ πάλι όχι.

Απλά ενημερωτικά, η Borland - που δεν την "συμπαθώ" - εξακολουθεί να παρέχει δωρεάν τις personal editions με community support και σύντομα θα μπει και αυτή στα WM developments, αλλά και γενικότερα (από δικές μου εμπιστευτικές πληροφορίες μέσα από την εταιρεία). Ίσως αυτό να είναι ένας ακόμα λόγος που η Μ$ αποφάσισε ξαφνικά αλλαγή πλεύσης.

Για' αυτο σου ειπα πριν "δες το big picture" και μην κολλας σε συγκεκριμενα πραγματα. Δεν ξερω αν ειναι η δουλεια σου να κανεις software engineering/developing οπως ειναι η δικη μου, αλλα αν ειναι, θα σου προτεινα να υοθετησεις την "παναργη" οπως λες πλατφορμα, που μονο παναργη δεν ειναι γι'αυτα που μπορεις να κανεις με αυτη και με την παραγωγικοτητα που σου προσφερει και να σκεφτεις οτι τα GΗz και οι μνημεςμ, μεγαλωνουν και φτηναινουν για να κανουν τη ζωη μας ευκολοτερη.

Πραγμα που πρακτικα (και τεχνικα) σημαινει οτι οι διαφορες της C++ οπως την ξερουμε με τα .net based εργαλεια θα ειναι τοσο μικρη που στα σημερινα 2-3 GHz συστηματα, δεν θα φαινεται καν.

Το ξερω οτι μιλαμε για mobile devices αλλα και οι δυο αναφερθηκαμε πιο "γενικα", η κανω λαθος ??

Εγω παντως, το μονο που θυμαμαι απο...Symbian ειναι το "System exec kern error", αν το γραφω και καλα, οποτε μη μου μιλας για symbian γιατι το εφαγα στη μαπα 2 χρονια και δεν εχει καμμια σχεση με τα windows mobile

Για' αυτο σου ειπα πριν "δες το big picture" και μην κολλας σε συγκεκριμενα πραγματα. Δεν ξερω αν ειναι η δουλεια σου να κανεις software engineering/developing οπως ειναι η δικη μου, αλλα αν ειναι, θα σου προτεινα να υοθετησεις την "παναργη" οπως λες πλατφορμα, που μονο παναργη δεν ειναι γι'αυτα που μπορεις να κανεις με αυτη και με την παραγωγικοτητα που σου προσφερει και να σκεφτεις οτι τα GΗz και οι μνημεςμ, μεγαλωνουν και φτηναινουν για να κανουν τη ζωη μας ευκολοτερη.

Πραγμα που πρακτικα (και τεχνικα) σημαινει οτι οι διαφορες της C++ οπως την ξερουμε με τα .net based εργαλεια θα ειναι τοσο μικρη που στα σημερινα 2-3 GHz συστηματα, δεν θα φαινεται καν.

Το ξερω οτι μιλαμε για mobile devices αλλα και οι δυο αναφερθηκαμε πιο "γενικα", η κανω λαθος ??

Εγω παντως, το μονο που θυμαμαι απο...Symbian ειναι το "System exec kern error", αν το γραφω και καλα, οποτε μη μου μιλας για symbian γιατι το εφαγα στη μαπα 2 χρονια και δεν εχει καμμια σχεση με τα windows mobile

Όπως σου εξήγησα και σε ΡΜ, όσο και να προσπαθεί το .ΝΕΤ δεν μπορεί να φθάσει την ταχύτητα εκτέλεσης ή απόδοση του native κώδικα, τουλάχιστον με τους επεξεργαστές συμμετρικής διεργασίας που έχουμε. Μέχρι να βγουν οι κβαντικοί επεξεργαστές σε μαζική παραγωγή, το .ΝΕΤ θα είναι πιο αργό από native κώδικα, period.

Σε SymbianC++ γράφω κάποια πράγματα, από τον καιρό του Psion5mx (τότε που λεγόταν EPOC32), χρησιμοποιώντας gcc (marm). Δεν είπα ότι είναι εύκολος ο προγραμματισμός του, ούτε ότι έχει RAD δυνατότητες, αλλά αν ξέρεις να προγραμματίζεις, παράγεις πολύ πιο αποδοτικό κώδικα από τα Windows Mobile (τα οποία όπως σου είπα τα ξέρω και προγραμματίζω για αυτά από τότε που εμφανίσθηκαν, οπότε μην μου λες ότι δεν τα ξέρω). Εγώ δεν αναφέρθηκα σε όλα αυτά, αναφέρθηκα στο ότι η Symbian και η Palm υποστηρίζουν τόσο εμπορικά όσο και δωρεάν developer tools, ενώ η Μ$ όχι. Όλα τα άλλα τώρα για .ΝΕΤ κλπ δεν με συγκινούν, γιατί ουσιαστικά - και δεν είναι κρυφό αυτό - το .ΝΕΤ είναι η Java της Microsoft (αυτό που ξεκίνησε να κάνει με τα Windows Java Classes και ήρθε σε ρίξη με την Sun). Μιλάμε για toolkits και αντιμετώπιση εταιρειών, όχι πιο είναι πιο εύκολο στον προγραμματισμό ή όχι. Αν ασχολείσαι χρόνια με το άθλημα, είσαι πλέον άνετος με κάποια γλώσσα, όσο "φιλική" ή όχι και αν είναι.

Κανείς δεν είπε ότι η μια πλατφόρμα έχει σχέση ή ομοιάζει με την άλλη, γιαυτό άλλωστε και διαφέρουν (και υπάρχουν).

Όπως σου εξήγησα και σε ΡΜ, όσο και να προσπαθεί το .ΝΕΤ δεν μπορεί να φθάσει την ταχύτητα εκτέλεσης ή απόδοση του native κώδικα, τουλάχιστον με τους επεξεργαστές συμμετρικής διεργασίας που έχουμε. Μέχρι να βγουν οι κβαντικοί επεξεργαστές σε μαζική παραγωγή, το .ΝΕΤ θα είναι πιο αργό από native κώδικα, period.

Οπως σου εξηγησα κι εγω σε PM, ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΙ ΡΟΛΟ αυτο που λες στις μερες μας. Οι περισσοτεροι C++ die hard προγραμματιστες εχουν αυτη την αποψη και ειναι λαθος.

Με τις ταχυτητες που τρεχουν οι επεξεργαστες, θα ηταν κουτο να θυσιασεις την παραγωγικοτητα για καποια αμελητεα ποσοτητα χρονου.

Αλλα, το κουρασαμε το θεμα. Εχεις τη γνωμη σου, εχω τη δικη μου, period.

Οπως σου εξηγησα κι εγω σε PM, ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΙ ΡΟΛΟ αυτο που λες στις μερες μας. Οι περισσοτεροι C++ die hard προγραμματιστες εχουν αυτη την αποψη και ειναι λαθος.

Με τις ταχυτητες που τρεχουν οι επεξεργαστες, θα ηταν κουτο να θυσιασεις την παραγωγικοτητα για καποια αμελητεα ποσοτητα χρονου.

Αλλα, το κουρασαμε το θεμα. Εχεις τη γνωμη σου, εχω τη δικη μου, period.

Συμφωνώ, αλλά μην λες ότι η άποψή μου είναι λανθασμένη, όπως και εγώ δεν λέω λανθασμένη τη δική σου (για το .ΝΕΤ μιλάω, όχι για τα προγραμματιστικά πακέτα της Μ$, όπου εκεί διαφώνησα και είπα ότι είναι λανθασμένη η αντίληψή σου ότι πρέπει να πληρώνουμε για όλα). Μην ξεχνάς εξάλλου ότι η C++ είναι πολύ περισσότερο μαζί μας απ'ότι το .ΝΕΤ και έχει δείξει την αξία της (άλλωστε και το .ΝΕΤ μέχρι ενός σημείου είναι γραμμένο σε C++), η C#/.NET ακόμα έχουν πάρα πολύ δρόμο μπροστά τους και πολλά να αποδείξουν.

Δεν νομίζω ότι το κουράσαμε το θέμα, απλά μια γόνιμη και επικοδομητική συζήτηση κάνουμε, η αντιπαράθεση είναι - και πρέπει να είναι - στοιχείο της ελεύθερης έκφρασης και δημοκρατίας. Period!

Χαλαρώστε... :)

Και οι δύο έχετε δίκιο γαιτί ο καθένας δουλεύει με διαφορετικό τρόπο. Για να βελτιώσω λίγο την κατάσταση να σας πω ότι και η standard έκδοση του VS.NET 2005 θα έχει υποστηριξη για φορητές συσκευές. Άρα πέφτουμε στα $300. Δεν ξέρουμε ακόμη ποια θα είναι η τιμή στην ΕΜΕΑ ή στην Ελλάδα συγκεκριμένα. Είναι μια θετική εξέλιξη προς το παρόν, έτσι Frontier; ;)

Μήπως η παραπάνω συζήτηση ήταν πολύ τεχνική για το myphone.gr? Το dotnetzone.gr θα ήταν πιο πρόσφορο και "παρακολουθείται" και από τους ανθρώπους της MS Hellas. :cool:

Andreas Tsouchlaris

autoexec.gr - Η ελληνική κοινότητα των IT Pros

dotNetZone.gr - Η δύναμη των Ελλήνων developers!

Hellenic Mobility Club - The Greek Mobile Computing Community - Πρώην Hellenic Club Pocket PC

Και οι δύο έχετε δίκιο γαιτί ο καθένας δουλεύει με διαφορετικό τρόπο. Για να βελτιώσω λίγο την κατάσταση να σας πω ότι και η standard έκδοση του VS.NET 2005 θα έχει υποστηριξη για φορητές συσκευές. Άρα πέφτουμε στα $300. Δεν ξέρουμε ακόμη ποια θα είναι η τιμή στην ΕΜΕΑ ή στην Ελλάδα συγκεκριμένα. Είναι μια θετική εξέλιξη προς το παρόν, έτσι Frontier; ;)

Μήπως η παραπάνω συζήτηση ήταν πολύ τεχνική για το myphone.gr? Το dotnetzone.gr θα ήταν πιο πρόσφορο και "παρακολουθείται" και από τους ανθρώπους της MS Hellas. :cool:

Giati re sy? Edw kanoume aman na doume ligo poiotita... Afiste na mathoume kati kai emeis :)

[imgalign]http://icons.iconarchive.com/icons/iconshock/social-media/96/twitter-icon.png[/imgalign]"Some hearts are different than others. Like crystal in a world of glass... Even the way they shatter is beautiful..."

Wannabe Editor? Reviewer? Columnist?

Join the Unwired Revolution, now!

Τεχνικη εγινε στα pm, εδω μια χαρα ηταν! Οσο γι'αυτο που λες, 300 δολαρια (ακομα λιγοτερα ευρω δηλαδη) δε νομιζω οτι ειναι πολλα για καποιον που θελει να φτιαχνει οτιδηποτε (απο το μικροτερο εως το μεγαλυτερο) για compact framework.