tsiv Δημ. October 8, 2017 Κοινοποίηση Δημ. October 8, 2017 Ας φτάσουν όπου θέλουν. Πάντα θα υπάρχουν επιλογές για όλους και πάντα θα υπάρχουν αυτοί που θα κράζουν την apple έτσι για να περνά η ώρα :lol: Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
sosimple2 Δημ. October 8, 2017 Κοινοποίηση Δημ. October 8, 2017 Η σύγκριση με το τσιγάρο δεν είναι εντελώς σωστή, γιατι πρόκειται για εθισμό. Εγω οταν καπνίζα (17 χρόνια) θεωρουσα τον εαυτό μου ασθενή, εξαρτημενο. Και δεν το λέω επειδή πλέον το έκοψα, το έλεγα και τοτε. (Ίσως γι αυτό κατάφερα να το κοψω) . Αφου προτιμούσα να δωσω λεφτά για τσιγάρο παρα να φαω, ακόμα και αν πεθαινα απ την πείνα. Αν καποιος έχει φτάσει σε αναλογα επίπεδα με τα κινητα, τοτε παμε σε αλλες καταστάσεις. Αλλά είναι αλήθεια οτι ειναι κωμικό, από οικονομική και μονο, αποψη να κοροιδευει ενας που χαλαει 3000 σε τσιγάρα καποιον που εδωσε 700ε μια φορα στα 2 χρόνια να παρει ενα κινητο.. (Το κόστος του καπνιστη σε αυτη την περίπτωση δεν ειναι 3000 αλλα πολύ περισσότερο αν βαλεις τα ιατροφαρμακευτικα εξοδα που θα έχει σε καποια στιγμη). Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
king2009 Δημ. October 8, 2017 Κοινοποίηση Δημ. October 8, 2017 Η σύγκριση με το τσιγάρο δεν είναι εντελώς σωστή, γιατι πρόκειται για εθισμό. Εγω οταν καπνίζα (17 χρόνια) θεωρουσα τον εαυτό μου ασθενή, εξαρτημενο. Και δεν το λέω επειδή πλέον το έκοψα, το έλεγα και τοτε. (Ίσως γι αυτό κατάφερα να το κοψω) . Αφου προτιμούσα να δωσω λεφτά για τσιγάρο παρα να φαω, ακόμα και αν πεθαινα απ την πείνα. Αν καποιος έχει φτάσει σε αναλογα επίπεδα με τα κινητα, τοτε παμε σε αλλες καταστάσεις. Αλλά είναι αλήθεια οτι ειναι κωμικό, από οικονομική και μονο, αποψη να κοροιδευει ενας που χαλαει 3000 σε τσιγάρα καποιον που εδωσε 700ε μια φορα στα 2 χρόνια να παρει ενα κινητο.. (Το κόστος του καπνιστη σε αυτη την περίπτωση δεν ειναι 3000 αλλα πολύ περισσότερο αν βαλεις τα ιατροφαρμακευτικα εξοδα που θα έχει σε καποια στιγμη). Και το κινητό μπορεί να γίνει εθιστικο αλλά μπορεί να γίνει και με κινητό των 150 ευρώ να το έχεις 4 5 χροιά χωρίς θέμα. Λέω πριν καμιά βδομάδα σε φιλο που καπνίζει πολλά χρόνια 2 πακέτα τη μέρα θα πάρω υπολογιστή 1800 ευρώ και με λέει εγώ θα ντρεπόμουν να πάρω τόσο ακριβό υπολογιστή. Τώρα τι του λες αυτού του ανθρώπου που χαλάει 3 4 χιλιάρικα το χρόνο συν την υγεία του συν κάνει κακό στους άλλους? Από αυτή την άποψη ένα κινητό στα 1000 είναι μια χαρά φθηνο εφόσον ο κάτοχος δεν καπνίζει και δεν πίνει. Γιατί αν τα πέρνει κινητό στα 1000 συν 3 4 χιλιάρικα σε τσιγάρα και ακόμα 2000 σε ποτά πάει το έχει κάψει. Μπράβο που το έκοψες πραγματικά είναι ότι χειρότερο υπάρχει έχω φίλους που δουλεύουν σαν σκυλιά και περνουν ψίχουλα και όμως το τσιγάρο δεν το κόβουν με τίποτα το ένα σβήνουν το άλλο ανάβουν. Send From Note 3 With S8 Port Rom Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
vasilimertzani Δημ. October 8, 2017 Κοινοποίηση Δημ. October 8, 2017 Η σύγκριση με το τσιγάρο δεν είναι εντελώς σωστή, γιατι πρόκειται για εθισμό. Εγω οταν καπνίζα (17 χρόνια) θεωρουσα τον εαυτό μου ασθενή, εξαρτημενο. Και δεν το λέω επειδή πλέον το έκοψα, το έλεγα και τοτε. (Ίσως γι αυτό κατάφερα να το κοψω) . Αφου προτιμούσα να δωσω λεφτά για τσιγάρο παρα να φαω, ακόμα και αν πεθαινα απ την πείνα. Αν καποιος έχει φτάσει σε αναλογα επίπεδα με τα κινητα, τοτε παμε σε αλλες καταστάσεις. Αλλά είναι αλήθεια οτι ειναι κωμικό, από οικονομική και μονο, αποψη να κοροιδευει ενας που χαλαει 3000 σε τσιγάρα καποιον που εδωσε 700ε μια φορα στα 2 χρόνια να παρει ενα κινητο.. (Το κόστος του καπνιστη σε αυτη την περίπτωση δεν ειναι 3000 αλλα πολύ περισσότερο αν βαλεις τα ιατροφαρμακευτικα εξοδα που θα έχει σε καποια στιγμη).και το κινητο εθισμος ειναι.Ποσοι νομιζεις ειναι αυτοι που πρεπει απαραίτητα να λαβουν η να στειλουν ενα mail;ενα απλο τηλ για επικοινωνια εχει 50€.Oύτε εγώ θα πάρω ποτέ κινητό που κάνει 1000 ευρώ ποτέ δεν πήρα ούτε με 500. Το αν είναι ακριβό ένα καταναλωτικό αγαθό είναι και μια προσωπική θεώρηση. Έχω πολλά ευρώ μου φαίνονται λίγα τα 1000 ευρώ, έχω λίγα ευρώ μου φαίνονται πολλά τα 1000 ευρώ. Αυτό είναι μια πρώτη βασική πιθανότητα. Απο εκεί και πέρα μπαίνουν ένα σωρό άλλες σκέψεις και συγκρίσεις σε ατομικό επίπεδο...Το τσιγάρο που καπνίζει κάποιος κάθε μέρα δεν είναι ακριβό; Αν κάνει 2 πακέτα την μέρα δεν δίνει 2900 ευρώ τον χρόνο; Ή αν κάνει ένα πακέτο 1450; Οι καφέδες αν είναι στην καφετέρια δεν είναι κάποιες εκατοντάδες ευρώ τον χρόνο; Τα ρούχα του και τα παπούτσια του δεν μπορεί να είναι ακριβά ή φθηνά, πολλά ή λίγα, καινούρια ή παλιά; Όλα αυτά ποιος τα επιλέγει αν όχι το ίδιο το άτομο σύμφωνα με τις ανάγκες του τα θέλω του και πάνω απο όλα τις οικονομικές δυνατότητες του; Ο φίλος που έγραψε για τον καταναλωτισμό δίκιο έχει σε γενικές γραμμές, απλώς αν τον γνωρίζαμε προσωπικά υποθετικά πάντα μπορεί να ανακαλύπταμε ότι και αυτός σε έναν ή περισσότερους τομείς λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο χωρίς να το καταλαβαίνει ίσως. Κάποιος μπορεί να απορεί πως κάποιος άλλος δίνει 500 ευρώ κάθε 1-2 χρόνια για κινητό και ο ίδιος να έχει ένα κινητό των 40 ευρώ και να καυχιέται για αυτό. Αλλά τα καθημερινά του έξοδα σε φαγητό καφέδες και τσιγάρα να είναι δεκαπλάσια. Κάποιος απο το πρωί που θα ξυπνήσει να κάνει πλούσιο τον καφετζή τον τυροπιτά τον φούρνο το ζαχαροπλαστείο το σουβλατζίδικο την πιτσαρία να είναι ο ίδιος υπέρβαρος και εν δυνάμει ασθενής και να απορεί ή να κατηγορεί κάποιον άλλον που δεν χαλάει τα χρήματα του στα ίδια πράγματα που τα χαλάει ο ίδιος και που δεν του περνάει απο το μυαλό πόσο πιο ''λάθος'' μπορεί να είναι αυτός τόσο για την τσέπη του όσο και για την υγεία του... Στο τέλος του χρόνου μπορεί να έχει τέτοια προσωπικά έξοδα 10.000 χιλιάδες και ο άλλος το ''θύμα'' του καταναλωτισμού να έχει τέτοια έξοδα 5.000. Στα 2 χρόνια η διαφορά του θα είναι 10.000 ευρώ, το ακριβό κινητό θα ''καταδικάσει'' τον έναν ως καταναλωτή με την κακή έννοια; Εν ολίγοις φίλοι μου 1000 ευρώ για ένα κινητό δεν είναι πολλά ούτε λίγα. Είναι ''ανάλογα'' για τον καθένα. Όποιος το βλέπει ακριβό δεν το παίρνει απλά, δεν είναι το μοναδικό κινητό του πλανήτη αυτό των 1000 ευρώ. Είναι στην κρίση την δυνατότητα και τις προσωπικές περιστάσεις του καθενός+1000 διαφωνω μονο στην τελευταια σου παράγραφο.Για να δωσουμε μια "ταμπέλα" φτηνο η ακριβο το συγκρίνουμε με τις δυνατοτητες που εχει ο μεσος χρηστης-αγοραστής.στην προκειμενη περιπτωση μεγαλο ρολο εχει ο βασικος μισθος που παιρνει το 60% (τυχαιο νουμερο) των εργαζομενων. Παράθεση Δυο πράγματα είναι άπειρα, το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία, αλλά για το σύμπαν δεν είμαι εντελώς σίγουρος Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
dkoukou Δημ. October 8, 2017 Κοινοποίηση Δημ. October 8, 2017 Το τι ξοδεύει ο καθένας για το χόμπι του είναι καθαρά υποκειμενικό και δεν υπόκειται σε κριτική. Άλλος δίνει 2 χιλιάρικα σε ζαντολαστιχα και άλλος 2 χιλιάρικα για αερομοντελισμο. Αν καθίσουν μαζί ο ένας θα απορει με τον άλλον γιατί ξοδεύει τόσα λεφτά για κάτι που δεν είναι απαραίτητο...οπως τη βρίσκει ο καθένας... Αρκεί φυσικά το χόμπι να μην καταστρέφει τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Παράθεση "Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic"-Sir Arthur Clarke Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
Zer0c00L Δημ. October 8, 2017 Κοινοποίηση Δημ. October 8, 2017 (edited) μην ορκίζεσαι... προσωπικά γνωρίζω τέτοιους ανθρώπους που θα πάρουν τέτοια συσκευή ή αυτοκίνητο ή μηχανή για να ρίξουν γκόμενα αυτός είναι και ο λόγος που χρησιμοποιούν μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν πιστεύω ότι οι άνθρωποι παίρνουν ακριβό τηλέφωνο για να ρίξουν γκομενακι. Ας το παραδεχτούμε όλοι, το κινητό είναι εξάρτηση και είναι λογικό γιατί περνάμε πολλές ώρες με αυτό, για διασκέδαση ή δουλειά. Τώρα 1000 ευρώ είναι πάρα πολλά και δεν θα τα έδινα. Τουλάχιστον να μην έσπαγε τόσο εύκολα η οθόνη και να κρατήσει 2 χρόνια πολλά πράγματα που αναφέρθηκαν είναι προϊόντα καταναλωτισμού και περιττά έξοδα... ότι αφορά το κάπνισμα (τσιγάρο) αν καπνίζεις 3-4 τσιγάρα την ημέρα δεν τρέχει τίποτα (είναι απόλαυση όπως λέει ένας "ατμιστής" φίλος) αν καπνίζεις 2 πακέτα και πας για 3 πακέτο τότε ναι είναι εθισμός άσε που σου κοστίζει 250 ευρώ το μήνα σας μιλάει ένας πρώην καπνιστής που μόλις έφτασε στο σημείο να θέλει 3 πακέτα τσιγάρα πήρε την απόφαση να το κόψει σε μια μέρα (τώρα μετράω δύο χρόνια) τώρα είμαι χρήστης ηλεκτρονικού τσιγάρου (βάση με 18mg νικοτίνη + άρωμα Virginia) και δεν μου λείπει καθόλου το κανονικό τσιγάρο κάνω οικονομία στην τσέπη μου αφού τώρα μου κοστίζει 20 ευρώ το μήνα αντί 250 ευρώ που ήθελα για το κανονικό τσιγάρο δεν κάνω κακό στην δική μου υγεία αλλά ούτε στους άλλους αυτό που θέλω να πω με αυτό είναι ότι όλα είναι θέμα του μυαλού μας Edited October 8, 2017 by Zer0c00L Παράθεση Xiaomi Poco F3 Pro 8GB/256GB , Xiaomi Poco X3 Pro 8GB/256GB , Xiaomi Redmi Note 10 Pro 8GB/128GB , Xiaomi Redmi Note 9 Pro 8GB/128GB , Xiaomi Redmi Note 8 Pro 6GB/64GB , Huawei P Smart (2019) 3GB/64GB , Lenovo/Motorola Moto G4 Plus (Εκλάπει) , Lenovo Motorola Moto G5S Plus (Εκλάπει) , Xiaomi Redmi Note 4X (Παροπλίστηκε) , Lenovo/Motorola Moto G2 (Χαρίστηκε) , Asus Google Nexus 7 FHD WiFi COSMOTE (GR) WIND (GR) Με εκτίμηση. Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
tsiv Δημ. October 8, 2017 Κοινοποίηση Δημ. October 8, 2017 και το κινητο εθισμος ειναι Δεν είναι το κινητό εθισμός, οι χαζοεφαρμογες-εξαρτήσεις τύπου φατσοβιβλίο κ.λ.π:mad::down: κάνουν τον κόσμο να το πιάνει συνέχεια στα χέρια του. Δεν έχω πιάσει ποτέ το κινητό στο κρεβάτι και ας ασχολούμαι με αυτά από το 1992 Ποσοι νομιζεις ειναι αυτοι που πρεπει απαραίτητα να λαβουν η να στειλουν ενα mail; Ελάχιστοι, μόνο επαγγελματίες το χρειάζονται πραγματικά αλλά και για εμένα τον "ερασιτέχνη" μου είναι απαραίτητο για την ψυχαγωγία μου. Αν όμως χρειαζόμουν κινητό για πολύ επικοινωνία τηλεφωνική δεν θα είχα σε καμμία περίπτωση smartphone ως κύρια συσκευή αλλά θα χρησιμοποιούσα το Νόκια που έχω (βλέπε υπογραφή) που έχει μία εβδομάδα αυτονομία και πάνω από 15 ώρες για κλήσεις GSM;) ενα απλο τηλ για επικοινωνια εχει 50€. Kαι πολύ παρακάτω...18.90 € :D Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
black3539 Δημ. October 8, 2017 Κοινοποίηση Δημ. October 8, 2017 Άλλο ένα παράδειγμα, είναι το όταν λες σε κάποιον ότι πήρες 700€ Gaming laptop, όταν αυτός έχει κινητό του 500€ου και σου λέει γιατί χάλασες τα λεφτά σου για να πάρεις λάπτοπ, στο οποίο κανω πολύ περισσότερα πράγματα από ότι στο κινητο Παράθεση Windows 10 Mobile 4 Life Αν και δεν υπάρχουν Apps Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
tsiv Δημ. October 8, 2017 Κοινοποίηση Δημ. October 8, 2017 μην ορκίζεσαι... προσωπικά γνωρίζω τέτοιους ανθρώπους που θα πάρουν τέτοια συσκευή ή αυτοκίνητο ή μηχανή για να ρίξουν γκόμενα αυτός είναι και ο λόγος που χρησιμοποιούν μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όλα αυτά που λες είναι για μικρά παιδιά. Εγώ δεν ξέρω κανέναν που να χρησιμοποιεί κινητό-αυτοκίνητο-μηχανή για γκομενοπαγίδα. Είναι και θέμα ηλικίας όλες οι απόψεις που έχουμε για τη ζωή, με τι άτομα συναναστρεφόμαστε κ.λ.π Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
Zer0c00L Δημ. October 8, 2017 Κοινοποίηση Δημ. October 8, 2017 έτσι θα νόμιζα και εγώ αν το διάβαζα εδώ πέρα δυστυχώς όμως από προσωπική εμπειρία (γειτονιά - συγγενείς - φίλοι - γνωστοί - συνάδελφοι από την εργασία) μπορώ να σου πω ότι δεν το κάνουν άνθρωποι μικρής ηλικίας (κάτω των 30) αλλά και μεγάλοι άνθρωποι (άνω των 30) για αυτό λέω κράτα μικρό καλάθι και μην ορκίζεσαι γιατί πιθανόν ο κύκλος συναναστροφών σου να είναι μικρός/περιορισμένος για αυτό να μην έχεις δει κάτι τέτοιο εγώ στα 45 μου χρονάκια τα έχω δει αυτά που σου λέω και τα ζω καθημερινά και φυσικά γελάω... Όλα αυτά που λες είναι για μικρά παιδιά. Εγώ δεν ξέρω κανέναν που να χρησιμοποιεί κινητό-αυτοκίνητο-μηχανή για γκομενοπαγίδα. Είναι και θέμα ηλικίας όλες οι απόψεις που έχουμε για τη ζωή, με τι άτομα συναναστρεφόμαστε κ.λ.π Παράθεση Xiaomi Poco F3 Pro 8GB/256GB , Xiaomi Poco X3 Pro 8GB/256GB , Xiaomi Redmi Note 10 Pro 8GB/128GB , Xiaomi Redmi Note 9 Pro 8GB/128GB , Xiaomi Redmi Note 8 Pro 6GB/64GB , Huawei P Smart (2019) 3GB/64GB , Lenovo/Motorola Moto G4 Plus (Εκλάπει) , Lenovo Motorola Moto G5S Plus (Εκλάπει) , Xiaomi Redmi Note 4X (Παροπλίστηκε) , Lenovo/Motorola Moto G2 (Χαρίστηκε) , Asus Google Nexus 7 FHD WiFi COSMOTE (GR) WIND (GR) Με εκτίμηση. Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
tsiv Δημ. October 8, 2017 Κοινοποίηση Δημ. October 8, 2017 για αυτό λέω κράτα μικρό καλάθι και μην ορκίζεσαι γιατί πιθανόν ο κύκλος συναναστροφών σου να είναι μικρός/περιορισμένος για αυτό να μην έχεις δει κάτι τέτοιο Φίλε συνατμιστή... ο καθένας βλέπει αυτά που θέλει να δει ;) Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
panosz75 Δημ. October 8, 2017 Κοινοποίηση Δημ. October 8, 2017 (edited) Το αν το κινητό είναι αντικείμενο που πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν για πουλ-μουρ και για επίδειξη πλούτου επιβεβαιώνεται από την απάντηση που ξέρουμε όλοι στο πολύ απλό ερώτημα: Αν πωλούνταν δύο ακριβώς ίδιες συσκευές, με τα πάντα ίδια, και η μόνη τους διαφορά ήταν στην τιμή, δηλαδή η μία να κόστιζε 500€ και η άλλη 800€, και η ακριβή με κάποιο τρόπο το έδειχνε, ώστε να φαίνεται ότι είναι η πιο ακριβή, θα υπήρχαν άνθρωποι που θα την αγόραζαν, μόνο και μόνο για να δείξουν ότι "φυσάνε τον παρά", ναι ή όχι;;; Κατά τα άλλα, προσωπικά δε με ενδιαφέρει τόσο πολύ αν υπάρχουν καλύτερες και ακριβότερες συσκευές εκεί έξω, αν αυτή που έχω εγώ με καλύπτει σ' αυτά που θέλω. Αυτά τα άγχη είναι για τους "μεγάλους ευεργέτες" και "χορηγούς" των εταιριών, αρκετούς από τους οποίους έχουμε κι εδώ μέσα, άτομα που ζουν για να απολαμβάνουν την "αποθέωση" των υπολοίπων (με το νου τους), για το γεγονός ότι έχουν τον παρά και πήραν "το πιο καινούργιο, το ακριβότερο και το καλύτερο". Αυτός που ξέρει τι θέλει, πάντα θα βρίσκει συσκευή που να ανταποκρίνεται στις προτεραιότητές του, έστω κι αν το "trend" είναι συσκευές του χιλιάρικου ή του διχίλιαρου και πάει λέγοντας. Edited October 8, 2017 by panosz75 Παράθεση Now I'm cutting the anchor away, and I won't look back, I'm starting a new life today. Now I see where I belong... Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
xkaliak Δημ. October 9, 2017 Κοινοποίηση Δημ. October 9, 2017 Ο καθένας διαθέτει τα χρήματα του ανάλογα της αγοραστικής και εγκεφαλικής του δύναμης... Όλα τα άλλα... Να χαμε να λέγαμε Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
Bardar1s Δημ. October 9, 2017 Κοινοποίηση Δημ. October 9, 2017 Πάντα όλοι προσαρμοζονται σύμφωνα με την προσφορά και την ζήτηση.. Στο εξωτερικό είναι και διαφορετικά τα δεδομένα.. Η πλειοψηφία δεν χρησιμοποιεί όλες τις δυνατότητες που παρέχει ένα κινητό και νομίζω ότι ο καθένας πορεύεται με τις ανάγκες και το βαλαντιο του. Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
Zerga08 Δημ. October 10, 2017 Κοινοποίηση Δημ. October 10, 2017 Έτσι είναι. Οι περισσότεροι δεν χρησιμοποιουν ούτε το 50% των δυνατοτήτων. Διαφωνώ όμως ότι ο καθένας αγοράζει σύμφωνα με το βαλαντιο και τις ανάγκες του. Καλώς ή κακώς το πουλ μουρ είναι βασική προτεραιότητα για πολύ κόσμο. Αυτό είναι που " χαλάει την πιάτσα" και για αυτό οι εταιρίες κοπανανε ο,τι τιμές θέλουν. Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
mitsoschios Δημ. October 12, 2017 Κοινοποίηση Δημ. October 12, 2017 Δυστυχώς έχουμε συνδέσει τον καταναλωτισμό με το "Ζω". Tο καπιταλιστικό μοντέλο που επικρατεί και καλώς η κακώς βρεθήκαμε να ζούμε και έχουμε φυσικά ενσωματώσει, βασίζεται στο χιλιοειπωμένο πια "Καταναλώνω Άρα Υπάρχω". Ο ψυχολογικός παράγων είναι καθοριστικός και αυτό το γνωρίζουν καλά οι διαμορφωτές της αγοραστικής μας συμπεριφοράς (διαφημιστές, μάνατζερς κλπ). Άλλωστε υπάρχει ολόκληρος κλάδος της ψυχολογίας, η περίφημη Ψυχολογία του Μάρκετινγκ, με επιρροές όχι μόνο απ' την συμπεριφορική σχολή (τα σκυλιά του Pavlov με τα εξαρτημένα αντανακλαστικά) , αλλά και απ' την ανθρωποκεντρική-πελατοκεντρική του Rogers (η φυσική τάση του ανθρώπου προς την αυτοπραγμάτωση) και απο την ψυχαναλυτική του Freud (να κινητοποιηθεί ασυνείδητα η "λανθάνουσα" σεξουαλικότητα με το γυμνό στις διαφημίσεις) . Οι περισσότεροι κατα βάθος ξέρουμε πόσο "εξαρτημένα αρρωστάκια" είμαστε, το ζούμε καθημερινά, αλλά δεν το χουμε χωνέψει ακόμη γιατί μας είναι πολύ βολικό. Το Shoping Therapy, ειδικά αν αφορά και premium αγαθά, εξυπηρετεί βαθιές ψυχολογικές μας ανάγκες. Μας δίνει την ψευδαίσθηση οτι νιώθουμε καλύτερα. Καταπραΰνει το άγχος, την ανασφάλεια και τη μοναξιά, αλλά φυσικά δεν λύνει το πρόβλημα. Δεν είναι λίγο για τον ψυχισμό μου το οτι θα έχω μια πολύ δυνατή, τελευταίας γενιάς συσκευή, να τη λιώσω και να χαθώ μέσα σ' αυτή και στα social media. Άσε που δήθεν θα έχω καταξιωθεί και κοινωνικά. Θυμηθείτε κάποιους δυστυχείς που πούλησαν το νεφρό τους για ένα iPhone. Όταν θα δούμε ξεκάθαρα και με απόλυτη συνειδητότητα, οτι αυτό που κάνουμε είναι να αγοράζουμε συσκευές που δεν χρειαζόμαστε πραγματικά (έχουμε ήδη) και όλο και ποιο ακριβά, είναι για να ταΐσουμε το αδηφάγο τέρας της καταναλωτικής μας αρρώστιας που είναι και στην πείνα το καημένο λόγο κρίσης, τότε ίσως και να πέσουν οι τιμές. Η ζωή είναι αλλού παίδες. Πολύ καλή ανάλυση από το φίλο johnphone. Ας σκεφτούμε ότι ακόμα και στο super market που πάμε,το κάθε αντικείμενο βρίσκεται σε συγκεκριμένη θέση (ύψος ραφιού) και με την ανάλογη "γαρνιτούρα", το οποίο σε συνδυασμό με την αντίστοιχη διαφήμισή του στη tv, μας περνάει κάποιο μήνυμα. Τα πάντα είναι θέμα ψυχολογίας. Το θέμα είναι να έχουμε το λεγόμενο «Γνώθι σαυτόν». Να ξέρουμε μέχρι που μπορούμε να "απλώσουμε" το χέρι μας,διότι αν το πάμε παραπάνω από ότι μπορούμε,θα πονέσουμε. Πολλοί το κάνουν και δεν αποτελώ εξαίρεση. Οπως είπαν και πολλά παιδιά,εμείς οι καταναλωτές μπορούμε να δώσουμε στην εκάστοτε εταιρία το ανάλογο μήνυμα έτσι ώστε να διαμορφωθεί και η αντίστοιχη τιμολογιακή πολιτική. Όσο οι εταιρείες βλέπουν ότι η ζήτηση είναι μεγάλη για ένα προϊόν το οποίο θα μπορούσε να κάνει 5 αλλά το πουλάνε 10 και το κοινό τρέχει να το πάρει σα τρελό, τόσο ο πήχης θα ανεβαίνει... Και βέβαια δε νομίζω ότι η πλειοψηφία των χρηστών εκμεταλλεύεται το 100% των δυνατοτήτων των συσκευών του (εννοείται ότι είμαι και εγώ μέσα σε αυτούς). Δε μπορούμε όμως να "κατηγορούμε" κάποιον που αγοράζει ένα κινητό 1000€ και την ίδια ώρα εμείς να αγοράζουμε ένα λάπτοπ 2500€, διότι ο κάθε ένας βάζει τις προτεραιότητές του. Εν κατακλείδι θα επαναλάβω (και βέβαια αυτό αποτελεί προσωπική άποψη) ότι τα πάντα είναι θέμα ψυχολογίας. Απλά η εποχή που ζούμε μας έχει κάνει να νιώθουμε ότι γενικά η αγορά αγαθών (από κινητά μέχρι ότι άλλο φανταστεί ο καθένας) ,μας "ανεβάζει", μας ολοκληρώνει- μας κάνει ευτυχισμένους. Όμως η ολοκλήρωση-ευτυχια βρίσκεται στα απλά καθημερινά πράγματα και βέβαια στους ανθρώπους. Άντε το έριξα και στη φιλοσοφία:p Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
Recommended Posts