Jump to content

Games & pc 'Πάπαλα'!

ngelos
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

Σας έχει συμβεί να παίζετε κάποιο παιχνίδι και ξαφνικά να σβήνει όλο το pc? Εάν ναι τότε πως το ξεπεράσατε?

Το pc μου είναι:

Pentioum 4 3,6 GHz

2 GB Ram

Windows Xp Ελληνικά με Service Pack 2 και όλες τις αναβαθμίσεις.

Nvidia 5950 Plus with new drivers.

Creative Audigy 2 Zs Platinum Pro

δωσε και κανα στοιχειο παραπανω, το λαμπακι απο μβ αναβει? το pc δουλευει και δεν εχει σημα η οθονη?

τσεκαρε πρωτα πρωτα τροφοδοτικο (απο κανα φιλο σου δοκιμασε αλλο)

πες μας αποτελεσματα

Έχει συμβεί και σε μένα. Υπάρχουν δύο τρόποι να το ξεπεράσεις:

1) Εάν το παιχνίδι το έβαλες πρόσφατα, κάνε το απεγκατάσταση και μετά εγκατέστησε το ξανά ή

2) Μπορεί να έχεις κάποιο ιό που δεν μπορείς να βρεις (όπως είχα εγώ), άρα κάνε κανά format.

Αν συμβαίνει μόνο στα παιχνίδια οι πιο πιθανές αιτίες είναι τροφοδοτικό και θερμοκρασίες. Τα παιχνίδια επειδή είναι πολύ απαιτητικά αναγκάζουν ολόκληρο το σύστημα να τα δώσει όλα:επεξεργαστής,κάρτα γραφικών,δίσκος δουλεύουν στο φουλ. Τι σημαίνει αυτό? Ρουφάνε πολύ ρεύμα από το τροφοδοτικό και ζεσταίνονται. Ο επεξεργαστής που έχεις είναι από τους πιο ενεργοβόρους που έχουν φτιαχτεί ποτέ. Και ρουφάει το αίμα από το τροφοδοτικό και ανεβάζει τρελές θερμοκρασίες αν δεν ψύχεται σωστα. Οπότε πάρε ένα (πολύ) καλό τροφοδοτικό (κοίτα εδώ: http://www.myphone.gr/forum/showthread.php?t=62504&page=2 ) και κοίτα την ψύξη του μηχανήματος ( κοίτα εδώ: http://www.myphone.gr/forum/showthread.php?t=63894 )

Το έχω πάθει και εγώ και λύθηκε με καινούριο τροφοδοτικό.

Ελπίζω να βοήθησα..

Παρατήρησα ότι ενώ η θερμοκρασία είναι 50-53 όταν τρέχω ένα παιχνίδι ξαφνικά αρχίζουν τ' ανεμιστηράκια και δουλεύουν σαν παλαβά. Έκανα alt+tab το παιχνίδι, κοίταξα την θερμοκρασία και είχε φτάσει στο 73!! :worry: Πριν κλείσει το computer έκλεισα το παιχνίδι και σιγά σιγά η θερμοκρασία επανήλθε. Τι λες να κάνω? Νομίζω ότι το τροφοδοτικό είναι στα 400 watt. τι να πάρω γενικά για να είμαι σίγουρος? Το κουτί έχει μέσα 3 ανεμιστηράκια. Είδα το κουτί Thermaltake Xaser Damier V5000A στo Computer4u . μου το προτείνετε? Θα ληθεί με κάτι τέτοιο το πρόβλημα μου? :( :(

Δεν είναι ανάγκη να αλλάξεις κουτί. Απλά βελτίωσε την ροή του αέρα και ίσως να αλλάξεις και την θερμοαγώγιμη πάστα.

Κατ'αρχήν άνοιξε το κουτί και μάζεψε με πλαστικά κλιπς ή συρματάκια (πρόσεχε όχι λαστιχάκια) τα καλώδια του τροφοδοτικού έτσι ώστε να πιάνουν όσο το δυνατόν λιγότερο χώρο. Το ίδιο και με τις καλωδιοταινίες.Για αυτές ακόμα καλύτερα πάρε κάτι τέτοιο: http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.805403. Δεν κοστίζουν πολύ και έχουν καλύτερη "απόδοση".

Τσέκαρε αν τα ανεμιστηράκια είναι σωστά ρυθμισμένα:αυτά από την μία πλευρά(συνήθως μπροστά) να βάζουν αέρα, και τα άλλα να βγάζουν.

Για την πάστα δεν ξέρω αν είσαι άνετος με το να ξεμοντάρεις όλο το σύστημα και να βγάλεις τον επεξεργαστή (και το σημαντικότερο να τον ξαναβάλεις σωστά στην θέση του!).Αν είσαι οκ,εδώ είμαστε! :wink:

Για το κουτί συμφωνώ με τον seeker ότι δεν είναι απαραίτητο.

Όσο για το τροφοδοτικό,παρόλο που είναι καλό σε watt για το σύστημά σου, πρέπει να ξέρεις ότι παίζει τεράστιο ρόλο η ποιότητα. Επειδή όμως αυτή η αγορά κοστίζει αρκετά, δοκίμασε πρώτα με τη θερμοκρασία και αν δεις ότι τπτ δεν πιάνει, πάλι εδώ είμαστε! :wink:

Α κάτι ΠΟΛΥ σημαντικό: αν το πήρες έτοιμο από κάποιο κατάστημα, ό,τι από τα παραπάνω και αν κάνεις, κατά 99,9999% θα ακυρώσεις την εγγύηση. Οπότε σκέψου το καλά.

Ξέρω να το ξεμοντάρω όλο το pc απλά ποτέ δεν έτυχε ν' ασχοληθώ με τις θερμοκρασίες. Πρώτη φορά αντιμετωπίζω τέτοιο πρόβλημα. Ελπίζω να μπορέσω να το φτιάξω. :(

Δηλαδή υπάρχει πιθανότητα ένα τέτοιο πρόβλημα να παρουσιάζεται λόγο τις ακαταστασίας που υπάρχει στα καλώδια?

Γενικά τα καλώδια, δυστυχώς, μπορούν να εμποδίσουν πολύ τον αέρα να κυκλοφορήσει στο εσωτερικό ενός υπολογιστή.

Αφού πρόκειται για πρόβλημα υπερθέρμανσης, μεταφέρεται στο Hardware.

Οκ. Και πως τα κάνω αυτά????? :)

1. Αλλαγή θερμοαγώγιμης πάστας: Πρέπει να αφαιρέσεις την ψύκτρα απο τον επεξεργαστή και στην συνέχεια να αντικαταστήσεις αυτή την "τσίχλα" μεταξύ του επεξεργαστή και της ψύκτρας. Αναλυτικά δές εδώ. Αν είναι να αγοράσεις καινούρια πάστα καλύτερα να αγοράσεις μια εκ των Arctic Silver 5 ή Arctic Ceramique που γενικά θεωρούνται πολύ καλές.

2. Τακτοποίηση των καλωδίων στο εσωτερικό του κουτιού: Πολύ απλά με μερικά πλαστικά συρματάκια μάζεψε τα καλώδια που κατα την γνώμη σου θα μπορούσαν να εμποδίζουν την σωστή ροή αέρα στο κουτί.

3. Τοποθέτηση πρόσθετων FAN's (ανεμιστήρων): αν και ίσως (αν όχι σίγουρα) ανεβάσει τον θόρυβο που παράγει το κουτί σου, είναι πολύ σημαντικά για την σωστή κυκλοφορία του αέρα μέσα στο κουτί. Καλό είναι να τοποθετήσεις τουλάχιστον δύο, ένα μπροστά χαμηλά και ένα πίσω ψηλά. Φθηνοί ανεμιστήρες μπορεί να βρεθούν με 3-4€.

4. Undervoltage επεξεργαστή: ένας τρόπος καλός να μειώσεις την θερμοκρασία είναι να δώσεις λιγότερα Volt στον επεξεργαστή μέσα απο το BIOS. Σε μερικές περιπτώσεις όμως αυτό μπορεί να προκαλέσει αστάθεια του συστήματος αν και γενικά, αν δεν έχεις κάνει overclocking, δεν προκαλείται εύκολα αστάθεια.

5. Αντικατάσταση συστημάτων ψήξης: Αν θελήσεις να μειώσεις κι άλλο την θερμοκρασία αυτός είναι ο πιο σίγουρος και αποτελεσματικός τρόπος. Μερικές φορές όμως ίσως να σου κοστίσει κάμποσα χρήματα οπότε αν θέλήσεις να κάνεις οικονομία δοκίμασε πρώτα τα παραπάνω βήματα.

Παρατήρησα ότι ενώ η θερμοκρασία είναι 50-53 όταν τρέχω ένα παιχνίδι ξαφνικά αρχίζουν τ' ανεμιστηράκια και δουλεύουν σαν παλαβά. Έκανα alt+tab το παιχνίδι, κοίταξα την θερμοκρασία και είχε φτάσει στο 73!!

Βασικά οι P4 είναι γνωστοί για τα προβλήματά τους με τη θερμότητα...

Α και να ξέρεις ότι η intel λέει συνηστώμενη θερμοκρασία επεξεργαστή κάτω από 68°. Από εκεί και πάνω κόβει μόνος του ο επεξεργαστής ταχύτητα για να μην ψηθεί το σύμπαν.

Ο ανεμιστήρας που γκαζώνει όταν παίζεις κατά πάσα πιθανότητα είναι ο ανεμιστήρας του επεξεργαστή (με την stock ψύκτρα είσαι έτσι?). Σε test του tomshardware ο P4 3.6 έδινε χειρότερα αποτελέσματα με άλλη κοινή θερμοαπαγωγική πάστα (χρησιμοποιώντας την stock ψύκτρα πάντα), οπότε θα σου πρότεινα να πας κατευθείαν σε νέα ψύκτρα με κόστος 30-80€.

People choose the paths that grant them the greatest rewards for the least amount of effort.

Thermalright XP-120. Δεν υπάρχει τπτ καλύτερο όσον αφορά την αερόψυξη.

Από το HAC Shop πχ, μαζί με έναν enermax 12άρη ανεμιστήρα και είσαι πολύ καλά.Βέβαια μαζί με arctic silver 5 θα σου πάει 80€.Αν είναι πολλά πάρε την XP-90 με αντίστοιχο 9άρη ανεμιστήρα.Αυτό έχω και είμαι πολύ ευχαριστημένος.Αυτό θα σου έρθει γύρω στα 20€ λιγότερο.

Προσοχή στο ότι η XP-120 έχει απαιτήσεις σε χώρο.Δες στο site της εταιρίας αν μπαίνει στο m/b σου.

edit:και το computer4u την έχει την ψύκτρα αλλά το hac έχει και τους enermax που είναι εξαιρετικοί.

Εγω έχω τι ίδιο πρόβλημα μόνο που όταν αφαιρώ τη μία μνήμη απο τις δύο(DDR 512MB 400 ΜΗz) δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα !

:w00t: Δεν θέλω να το κάνω αυτό!!!!!!!!!! :cry:

Τι δεν θες να κάνεις? Να εξασφαλίσεις την υγεία του συστήματός σου?

Για φθηνές λύσεις κοίτα και Thermaltake Silent Tower στα 35€.

(Αλλά είναι λίγο μανίκι στην τοποθέτηση)

People choose the paths that grant them the greatest rewards for the least amount of effort.

:w00t: Δεν θέλω να το κάνω αυτό!!!!!!!!!! :cry:

Ηρέμησε, κάνε αυτά που σου είπα (απο 1 εώς 4) και ίσως (πάρα πολύ πιθανόν) να μην χρειαστεί να αλλάξεις σύστημα ψήξης.

Εγω έχω τι ίδιο πρόβλημα μόνο που όταν αφαιρώ τη μία μνήμη απο τις δύο(DDR 512MB 400 ΜΗz) δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα !

Είναι φανερό ότι είναι ελαττωματικό το συγκεκριμένο module.Θα μπορούσε να είναι και το τροφοδορικό αλλά το βρίσκω μάλλον απίθανο να είναι τόσο οριακά που τα έξτρα 10-15watt του 2ου module να γονατίζουν το PSU σου. Πήγαινε στο μαγαζί που την πήρες και άλλαξέ την.Ακόμα και noname να είναι 1-2 χρόνια εγγύηση θα την έχει.

ena filaraki eixe to idio provlima xthes otan epeze pexnidia tou ekline . olo to vradi plakonomouna na to kanw na klisei alla tipota.

to paradoxo einai pws otan ekline anave amesws ara den prepei na htan provlima thermokrasias. Ekeinw to diastima pou ekane omws to provlima eixa paratirisei kati ptwseis sthn tash (athanath d.e.h th mas kaneis). kai malwn afto htan . Mipws kai sto diko sou simvene kati paromio??

A kai to filo mou Aggelo ton lene. Mipws fteei to onoma??????? :D :D

Εμείς οι Άγγελοι είμαστε θερμά άτομα και μάλλον δεν πρέπει να πλησιάζουμε πολύ τα pc!! ;)

Ποιο παλιά μου το έκανε σε σπάνιες περιπτώσεις τώρα συμβαίνει συνέχεια. εγώ δεν έχω πειράξει ούτε ανεμιστήρες ούτε τίποτα από το computer. Είναι έτσι όπως μου το έφτιαξαν απο τα 1oneway (αδιέξοδο στην τεχνολογία). Δεν ξέρω. Εκτός από το Pro Evolution Soccer 4 που παίζει μια χαρά το Riddick, το Splinter Cell : Pandora Tomorrow και το Driv3r μου ανεβάζουν την θερμοκρασία σαν να πήρε φωτιά το σπίτι.

Είναι φανερό ότι είναι ελαττωματικό το συγκεκριμένο module.Θα μπορούσε να είναι και το τροφοδορικό αλλά το βρίσκω μάλλον απίθανο να είναι τόσο οριακά που τα έξτρα 10-15watt του 2ου module να γονατίζουν το PSU σου. Πήγαινε στο μαγαζί που την πήρες και άλλαξέ την.Ακόμα και noname να είναι 1-2 χρόνια εγγύηση θα την έχει.

Είναι Kingston και την πήρα απο το Πλαίσιο τον περασμένο Μάϊο. Εχω ακόμα την απόδειξη(τιμολόγιο ειναι βασικά) και αυτή τη στιγμή απόσο νομίζω η τιμή τους θα έχει μεγάλη διαφορά.

Για την ακρίβεια ακούτε τι γίνεται :

Εκει που παίζω ένα παιχνίδι(και όχι μόνο) μου κλείνει το μηχάνημα, μου κάνει επανεκίνηση και μου βγάζει ένα μακρόσυρτο και ηχηρό μπιπ. Βγάζω τη μνήμη και μου δουλεύει κανονικά αλλα μερικές φορές μου το ξανακάνει και ας έχω βγαλμένη τη μνήμη. Αρα υποθέτω πως είναι θέμα θερμοκρασίας.

Το τροφοδοτικό μου ειναι 400 watt και o επεξεργαστής μου ειναι P4 Northwood στα 3,06 GHz. Εχω Full Tower και τα καλώδια είναι πολύ συμμαζεμένα.

Σκοπεύω να κάνω το εξής:

θα ξαναβάλω θερμοαγωγική κόλλα γιατι μια μέρα τον επεξεργαστή μου τον εβγαλα και πιθανόν να μην εχει καλή επαφή η ψύκτρα με την κόλλα και τον επεξεργαστή.

Σημ: Το μηχάνημα το "εχτισα" μόνος μου και τα συναρμολόγησα όλα μόνος μου

Επίσης λέω να καλύψω τις υπόλυπες υποδοχές με ανεμιστηράκια έτσι για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο

ααα, και κάτι άλλο, μόλις ανοίξω τον υπολογιστή και μπώ στο BIOS η θερμοκρασία είναι 50°C !

στους 70 το πισι δεν κανει restart. Εχει αυτοματο ο π4 που στα 120 σβηνει. Τσεκαρε τροφοδοτικο. Το οτι ειναι 400βατ δεν σημαινει τπτ. Βαλε το πισι να τρεχει 100% (ο επεξεργαστης) και δες τι ρευμα βγαζει η 12αρα με ενα πολυμετρο. Αμα ειναι κατω απο 11.95 πηγαινε για καινουργιο. Αν και με το μηχανιμα σου το 470 ειναι απαραιτητο νομιζω. πηγαινε στο hacshop http://www.hacshop.gr που εχει enermax,antec και γενικως τα καλυτερα τροφοδοτικα. Για θερμοκρασια δεν το αποκλειω αλλα μαλλον δεν ειναι.

ααα, και κάτι άλλο, μόλις ανοίξω τον υπολογιστή και μπώ στο BIOS η θερμοκρασία είναι 50°C !

Αν βλέπεις στο BIOS 50 C κάτι δεν πάει καλά γιατί εκείνη τη στιγμή δεν λειτουργεί και πολύ η cpu για να ζεσταθεί τόσο..... Τσέκαρε ψύκτρα, ανεμιστηράκι αλλά και την επαφή τους με τη cpu...... :worry: