Jump to content

Προβλημα με τον παλιο υπολογιστη MS-DOS

dimitris44
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

Καλησπέρα παιδιά!,

Εχω εναν παλιο υπολογιστη του 1980κατι και εχει μεσα MS-DOS 6.22 + Windows 3.1. Σήμερα που τον ανοιξα μου εβγαλε σφαλμα και μου λεει Low Battery. Παω λοιπον στο BIOS να βρω την επιλογη να μην φορτονει τα σφαλματα στην εκκινηση ωστε να μπω το λειτουργικο χωρίς να κάνω τιποτα. Στο BIOS όμως δεν υπήρχε αυτη η δυνατοτητα λογω παλαιότητας της μητρικής :(. Ετσι λοιπον ανοιξα το κουτι και πηγα να αντικαταστησω την μπαταρια που βρισκετε στην μητρικη. Ομως η μητρικη επειδη είναι τόσο παλιά δεν εχει την συνηθισμενη μπαταρια αλλα το παλιο συστημα Dallas Real Time (DRT) και έτσι είναι το τσιπακι του dallas. Τι μπορω να κανω για να ξαναανοιξω τον υπολογιστη? μιας και εχει και ενα αρκετα πολυτιμο προγραμμα που δεν ανοιγει σε αλλα pc μεταφεροντας τον σκληρο δισκο.

...The quieter you become the more you are able to hear...

Σημείωσε τον κωδικό του RTC που θα βρεις πάνω στο τσιπάκι της Dallas και πήγαινε στο site της MAXIM (η οποία έχει αγοράσει την Dallas) για να βρεις αν υπάρχει ακόμα το ίδιο ή κάποιο συμβατό για να το παραγγείλεις. Αυτά τα τσιπάκια πάνε πακέτο με τη μπαταρία που έχουν μέσα και δεν είναι και πολύ βέβαιο ότι θα δουλέψει το καινούριο που θα βάλεις, ακόμα κι αν είναι το ίδιο.

Σημείωσε τον κωδικό του RTC που θα βρεις πάνω στο τσιπάκι της Dallas και πήγαινε στο site της MAXIM (η οποία έχει αγοράσει την Dallas) για να βρεις αν υπάρχει ακόμα το ίδιο ή κάποιο συμβατό για να το παραγγείλεις. Αυτά τα τσιπάκια πάνε πακέτο με τη μπαταρία που έχουν μέσα και δεν είναι και πολύ βέβαιο ότι θα δουλέψει το καινούριο που θα βάλεις, ακόμα κι αν είναι το ίδιο.

Μπα αμα λες οτι δεν θα δουλεψει δεν ακιζει τον κοπο. Εχω ενα προγραμμα μεσα και δεν εχω την εγκατασταση του και δουλευω πανω σε αυτο οποτε πρεπει να βρω λυση. Εχω συνδεσει τον σκληρο σε εναν αλλο pc και γραφει κανονικα Starting Ms-Dos.. αλλα οταν παταω την εντολη για να ανοιξει το προγραμμα κολει το dos και αναβοσβηνει το "terminal". Λογω drivers δεν ειναι ?

Μπα αμα λες οτι δεν θα δουλεψει δεν ακιζει τον κοπο. Εχω ενα προγραμμα μεσα και δεν εχω την εγκατασταση του και δουλευω πανω σε αυτο οποτε πρεπει να βρω λυση. Εχω συνδεσει τον σκληρο σε εναν αλλο pc και γραφει κανονικα Starting Ms-Dos.. αλλα οταν παταω την εντολη για να ανοιξει το προγραμμα κολει το dos και αναβοσβηνει το "terminal". Λογω drivers δεν ειναι ?

Δεν λέω ότι δεν θα δουλέψει, λέω ότι δεν είναι σίγουρο. Πιθανόν να δουλέψει. Γράψε μας τον κωδικό του RTC.

Αν θέλεις απλά να τρέχεις το πρόγραμμα τότε σύνδεσε το σκληρό σε ένα σύγχρονο μηχάνημα, κατέβασε το VMWare Player, φτιάξε ένα εικονικό PC με DOS και αντίγραψε το δίσκο στον εικονικό δίσκο του Virtual Machine.

Δεν λέω ότι δεν θα δουλέψει, λέω ότι δεν είναι σίγουρο. Πιθανόν να δουλέψει. Γράψε μας τον κωδικό του RTC.

Αν θέλεις απλά να τρέχεις το πρόγραμμα τότε σύνδεσε το σκληρό σε ένα σύγχρονο μηχάνημα, κατέβασε το VMWare Player, φτιάξε ένα εικονικό PC με DOS και αντίγραψε το δίσκο στον εικονικό δίσκο του Virtual Machine.

Το εχω κάνει ήδη και τιποτα!

δεν έχω καποια καλύτερη ιδέα απο τους προλαλλησαντες για το πρόβλημα... αλλα επειδή μας εχει φάει η απορία πολλους... και κάποιος πρέπει να το ρωτήσει... τι ειναι αυτο το πολύτιμο πρόγραμμα που 30 χρόνια μετά δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο?
Current status: Galaxy S7 Duos, HP Spectre X360, Synology DS215j

Kαι επειδή η μπαταρία της μητρικής εχει πρόβλημα δεν ανοίγει ο υπολογιστής;:confused:

Βάζεις την ημερομηνια απο το bios και προχωράς.Ή όχι; :confused::confused:

Kαι επειδή η μπαταρία της μητρικής εχει πρόβλημα δεν ανοίγει ο υπολογιστής;:confused:

Βάζεις την ημερομηνια απο το bios και προχωράς.Ή όχι; :confused::confused:

ο υπολογιστης ανοιγει αλλα κολλαει στο μηνυμα που λεει οτι εχει χαμηλη μπαταρια.