Jump to content

Η Κίνα ασκεί ισχυρή ρύθμιση στις ξένες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας


lariser
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

Στην Κίνα, η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης (NDRC) είναι μία από τις τρεις ρυθμιστικές αρχές που διερευνούν πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού, με βάση την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία που εισήχθη το 2008. Μέχρι στιγμής, 20 ξένες εταιρείες από όλο τον κόσμο, διαμαρτύρονται σχετικά με την αντιμετώπιση στελεχών τους από κινέζους αξιωματούχους, κατά τη διενέργεια τέτοιων περιπτώσεων.

 

Οι New York Times επισημαίνουν ότι η Κίνα ορίζει νέους κανόνες και με εφαλτήριο τη διαρκώς αυξανόμενη οικονομική και επενδυτική της ισχύ, ασκεί ασφυκτικούς ελέγχους σε μεγάλες εταιρείες από ΗΠΑ, ΕΕ και Ιαπωνία για διαφθορά, μονοπωλιακές πρακτικές και φοροδιαφυγή. Σε ορισμένες τέτοιες περιπτώσεις, οι ξένοι νομικοί εκπρόσωποι των πολυεθνικών που έρχονται σε επαφή με αξιωματούχους της NDRC, ισχυρίζονται ότι αντιμετωπίζουν ακραίες παρασκηνιακές τακτικές, όπως απειλές, άρνηση της συμμετοχής τους στις συναντήσεις, ακόμα και εκβιασμούς για να παραδεχθούν ισχυρισμούς που δεν ευσταθούν.

 

Στην περίπτωση της InterDigital Inc. που αναπτύσσει τεχνολογίες ασύρματων συστημάτων, ο διευθύνων σύμβουλός της αρνήθηκε δημόσια να στείλει στελέχη της εταιρείας του στην Κίνα και να συνομιλήσουν με την NDRC από φόβο μην εκβιαστούν ή συλληφθούν. Επίσης, εκπρόσωποι κι άλλων εταιρειών δήλωσαν ευθαρσώς, στο Reuters, ότι η χρυσή εποχή των επενδύσεων στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου έχει λήξει. Η επιχειρηματολογία που προβάλουν είναι ότι η NDRC θέλει να σταματήσει την εκπροσώπηση των ξένων πολυεθνικών από μεγάλες νομικές φίρμες του εξωτερικού και να τις αναγκάσει να καταφεύγουν σε τοπικούς δικηγόρους που μπορούν να εκφοβιστούν ή να συμβιβαστούν με επώδυνους όρους, πιο εύκολα.

 

Πρόσφατα, η NDRC ξεκίνησε να διερευνά τις δραστηριότητες της Qualcomm στη χώρα και ειδικά την περίπτωση ρύθμισης τιμών για τα Snapdragon SoC, που στους πρώτους 6-9 μήνες του 2014 ήταν σχεδόν τα μόνα διαθέσιμα με δυνατότητες διασύνδεση σε δίκτυα 3G και 4G. Ο επικεφαλής της NDRC, για την παρακολούθηση των τιμών, δήλωσε δημόσια ότι υπάρχουν «ουσιαστικές αποδείξεις» που επιβεβαιώνουν την παρανομία και η υπόθεση πιθανολογείται ότι θα καταλήξει σε πρόστιμο 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Από την άλλη, η Qualcomm δηλώνει άγνοια τόσο για τα σημεία της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας που θεωρείται ότι παραβιάστηκαν, όσο και από τη διαφάνεια στη διαδικασία της έρευνας. Για την ιστορία, η εταιρεία έχει εμπλακεί, πρόσφατα, σε έρευνα για τακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού που ξεκίνησε από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) των ΗΠΑ, αλλά η Qualcomm ισχυρίζεται ότι αφορά τον τομέα αδειοδότησης των πατεντών της.

 

Σε μια χρονική συγκυρία που και οι τρεις –κρατικά ελεγχόμενοι- πάροχοι κινητής τηλεφωνίας ετοιμάζονται να επενδύσουν περί τα 17 δισεκατομμύρια δολάρια για την επέκταση του LTE σε όλη την χώρα, η ζήτηση τέτοιων SoC αναμένεται να σημειώσει εκρηκτική ζήτηση. Οι τοπικές εταιρίες Spreadtrum και RDA Microelectronics, που πέρυσι πέρασαν στον έλεγχο της κινεζικής κυβέρνησης μέσα από μια ασυνήθιστη διαδικασία, δέχθηκαν μια σημαντική επενδυτική ενίσχυση από την Intel, ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων, με σκοπό να αναπτύξουν περισσότερα προϊόντα με δυνατότητες διασύνδεσης 4G. Προς το παρόν, δεν διαθέτουν προϊόντα ευθέως ανταγωνιστικά σε αυτά της Qualcomm και αυτό καλλιεργεί την επιχειρηματολογία περί κατ’ επίφασιν ερευνών της NDRC, με σκοπό να κωλυσιεργήσουν τον ξένο ανταγωνισμό μέχρι οι ντόπιες εταιρείες να είναι έτοιμες να απαντήσουν.

 

Οι New York Times ισχυρίζονται ότι οι κινεζικές αρχές πιέζουν τις ξένες εταιρείες να περικόψουν σημαντικά τις τιμές τους στην τοπική αγορά και συχνά τις τιμωρούν με μεγάλα πρόστιμα. Σε όλο το φάσμα των προϊόντων, πολυεθνικές όπως οι GlaxoSmithKline, Volkswagen, Chrysler, Mead Johnson, Samsung, Johnson & Johnson κά. έχουν τιμωρηθεί, φέτος, με πρόστιμα εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ είναι σε εξέλιξη η έρευνα σε Microsoft και Daimler.

 

Οι περισσότερες από τις παραπάνω εταιρείες δεν είναι συνηθισμένες σε συνθήκες στενής κρατικής ρύθμισης, αφού ο κανόνας είναι να αντιμετωπίζουν προνομιακή μεταχείριση από τις τοπικές κυβερνήσεις όταν μεταφέρουν μέρος των δραστηριοτήτων τους σε μια χώρα και δημιουργούν θέσεις εργασίας. Στην Κίνα, η κυβέρνηση έχει μακροχρόνια πολιτική στήριξης της τοπικής βιομηχανίας και δεν επιθυμεί την ενδυνάμωση ιδιωτικών μονοπωλίων, ιδίως όταν προέρχονται από πολυεθνικές. Η οικονομική ύφεση σε ΗΠΑ και Ευρώπη και η τεράστια άνοδος της εσωτερικής κατανάλωσης στην Κίνα καθιστούν την τελευταία μια πρώτης τάξεως αγορά για τις εταιρείες που ψάχνουν τρόπους να διοχετεύσουν τα μεγάλα αποθέματα της παραγωγής τους. Το δέλεαρ των μαζικών πωλήσεων στην Κίνα είναι αρκετό για τις περισσότερες να βάλουν τις όποιες «επιφυλάξεις» στην άκρη και να προσαρμοστούν στους παραπάνω περιορισμούς.

 

Αν και οι αντιδράσεις για τις αντιμονοπωλιακές έρευνες μεταφέρονται, μέσω του lobbying, προς τα ανώτερα κλιμάκια των κινέζων αξιωματούχων, η συνολική εικόνα λίγο έχει αλλάξει. Η μόνη καταγεγραμμένη αλλαγή είναι, προς το παρόν, η μετακίνηση ενός από τους αυστηρότερους κατηγόρους εναντίον των ξένων εταιριών σε άλλο τμήμα που ασχολείται με την παρακολούθηση των τιμών. Άλλωστε, η ρύθμιση των ξένων εταιρειών είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την κινεζική κυβέρνηση ώστε να ελέγξει τις πιέσεις που δέχονται οι κινεζικές εταιρίες σε ΗΠΑ και ΕΕ, όπου με πρόφαση την εσωτερική ασφάλεια, την καταλληλόλητα των προϊόντων κά. αποκόπτεται η ανάπτυξη τους στις ξένες αγορές. Πρόκειται για μια διελκυστίνδα συμφερόντων που βασίζεται περισσότερο στην λογική των ισορροπιών παρά στην εξυγίανση των διεθνών αγορών.

 

[via]

Edited by gnt
PS
Link to comment
Share on other sites

Η κακή η Κίνα και οι καλές ξένες (κολοσσοί) εταιρείες... :lol:
Link to comment
Share on other sites

Αυτα δεν θελαν ;;;; Μεταφορα απο την Ευρωπη και Αμερικη στην Κινα .... Τους δωσατε τεχνογνωσια παρτε τωρα αποτελεσματα
I amar prestar aen, han mathon ne nen, han mathon ne chae a han noston ned 'wilith.
Link to comment
Share on other sites

Τι περίμεναν οταν μετέφεραν τα πάντα στην Κίνα, ότι η Κίνα θα ναι κορόιδο; Ό,τι θέλουν τους κάνουν πλέον οι Κινεζοι, και καλά κάνουν, στη χώρα τους κάνουν κουμάντο.
Link to comment
Share on other sites

Μιλάμε για υπερδύναμη, τόσο σε «λαό» όσο και σε οικονομία, τεχνολογία. Αν κλείσει τα εργοστάσιά της μια μέρα, θα έχει κραχ η παγκόσμια αγορά.
Link to comment
Share on other sites

Κίνακ αι Ρωσία τα έχουν ήδη βρει..
Link to comment
Share on other sites

Όλα έτσι ξεκινάνε. Στην αρχή είσαι καρπαζο-εισπράκτορας και κάνεις υπομονή.

Τώρα πρέπει όλοι να δεχτούμε τη νέα υπερδύναμη.

Φιλικά Γιώργος
Link to comment
Share on other sites

Το πλαίσιο λειτουργίας της κινεζικής οικονομίας είναι και θα παρεμείνει προστατευτικό έναντι του εξωτερικού ανταγωνισμού. Παράλληλα, είναι ένα εξαιρετικά θελκτικό επενδυτικό οικοσύστημα το οποίο έσπευσαν να εκμεταλλευτούν επί σειρά δεκαετιών οι ξένες πολυεθνικές. Πλέον, η κατάσταση ευνοεί την ανάπτυξη ανταγωνιστικής εγχώριας τεχνολογίας, η οποία θα προστατευθεί και θα καταστεί βιώσιμη/αυτοσυντηρούμενη στην εγχώρια αγορά. Το μόνο που μπορούν να κάνουν οι ξένοι ανταγωνιστές είναι να περιορίσουν, αν και όσο μπορούν την επέκταση της σχετικής τεχνολογίας εκτός Κίνας.
http://imageshack.com/a/img854/9724/9yva.jpg

Link to comment
Share on other sites

Τι περίμεναν οταν μετέφεραν τα πάντα στην Κίνα, ότι η Κίνα θα ναι κορόιδο; Ό,τι θέλουν τους κάνουν πλέον οι Κινεζοι, και καλά κάνουν, στη χώρα τους κάνουν κουμάντο.

 

Ακριβώς έτσι! :up:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Έτσι είναι το λέει κ η παροιμία θα γυρίσει ο τροχός θα ****** και ο φτωχός. Τι περίμεναν οι καπιταλιστές ότι οι κινέζοι θα κάτσουν με σταυρωμένα χέρια κ εκείνοι θα τους κάνουν ότι θέλουν μέσα στην χώρα τους κ όλας;

Xperiaλόγος

Optimuλόγος

Motoλόγος

Μηλοφωνολόγος

Ascendολόγος

Link to comment
Share on other sites

Καλά κάνουν οι Κινέζοι, αμέ. Αυτά είναι φωτεινά παραδείγματα, που πρέπει να τα ακολουθήσουμε οι Ευρωπαίοι. Ως Ευρώπη γιατί με το καθένας την πάρτη χωρίς κανόνες(όπως τώρα) τα ζούμε τα αποτελέσματα δεν χρειαζόμαστε περισσότερη αναφορά.
Μην αλλάζουμε εταιρίες σαν τα πουκάμισα να αλλάζουμε πακέτα σαν τα πουκάμισα
Link to comment
Share on other sites

Και μετά αναρωτιούνται γιατί οι κινέζοι κατασκευαστές δε μπορούν να μπουν εύκολα στις αγορές εκτός Κίνας. Όταν η ιδία η Κίνα εμποδίζει τις υπόλοιπες εταιρείες, γιατί οι υπόλοιπές χώρες να επιστρέψουν τις κινέζικες εταιρείες...
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Κοινοποίηση

×
×
  • Create New...