Jump to content

Nokia N9: Ποιος ήταν τελικά ο αριθμός των πωλήσεών του το 2011;

SaintPetrouil
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

H Nokia παραδέχτηκε πως οι πωλήσεις των smartphones της άγγιξαν αυτά τα υψηλά επίπεδα το 2011, κατά ένα μεγάλο ποσοστό, εξαιτίας του Ν9 με το MeeGo OS. Η άρνηση της μάλιστα να μας αποκαλύψει το πραγματικό μερίδιο σε συσκευές του N9 στο σύνολο των πωλήσεων της, κάνει πολλούς να πιστεύουν πως ο αριθμός αυτός είναι σημαντικός, σε σχέση με την επιλογή της στην μη-συνέχιση αυτού του project.

Το Nokia N9 παρουσιάστηκε ως ο κύριος λόγος αύξησης των πωλήσεων της κατά τα Q3-Q4 τρίμηνα του 2011, ενώ και τα Nokia Lumia 800 και 710 είχαν ιδιαίτερα αξιοπρεπείς πωλήσεις κατά την επίσημη διάθεσή τους τους σε μεγάλες αγορές (κάτι που δεν έγινε με το Ν9).

Μπορούμε όμως να σχηματίσουμε μια εικόνα του μεγέθους πωλήσεων του Nokia N9 μιας και στο Q4 η Nokia ανακοίνωσε πως πούλησε περίπου 1.000.000 Windows Phones. Για την ακρίβεια, η επίσημη δήλωση στις 26 Ιανουαρίου 2012 ήταν η εξής: «Έχουν πωληθεί κάτι παραπάνω από 1.000.000 Lumia μέχρι και σήμερα». Το «μέχρι και σήμερα» έπρεπε να διευκρινιστεί, για αυτό και o Chris Davies του SlashGear επικοινώνησε με τους εκπροσώπους τύπου της Nokia οι οποίοι του επιβεβαίωσαν πως ο αριθμός πωλήσεων του Lumia είναι για το διάστημα των 72 ημερών ανάμεσα στην ημέρα κυκλοφορίας του (16 Νοεμβρίου) και τις 26 Ιανουαρίου 2012. Με πρόχειρους υπολογισμούς (13.889 Lumia/ημέρα επί 46 ημέρες) διαπιστώνουμε πως το Lumia πούλησε κάτι λιγότερο από 700.000 τεμάχια το Q4. Όμως, στο Q4 οι συνολικές πωλήσεις smartphones της Nokia ήταν 19.600.000 συσκευές, αφήνοντας το Ν9 και τα υπόλοιπα Symbian^Belle/Anna τηλέφωνα της να μοιραστούν πωλήσεις της τάξεως των 18,5 εκατομμυρίων και άνω συσκευών!

Σημαντική επίσης -αν και αναμενόμενη- ήταν η αποκάλυψη πως το MeeGo και η φιλοσοφία του Swipe που εισήγαγε για πρώτη φορά το Nokia N9 θα χρησιμοποιηθεί σε μελλοντικές συσκευές. Ήδη έντονες φήμες κάνουν λόγω πως το εν λόγω gesture θα ενσωματωθεί σε μια από τις επόμενες εκδόσεις/αναβαθμίσεις των Windows Phone. Ίσως να είναι gesture αποκλειστικά για τα Nokia Windows Phones, ίσως πάλι για όλα τα Windows Phone κινητά. Άλλωστε, αυτό το πολλά υποσχόμενα Open Source λογισμικό έχει τραβήξει και την προσοχή της Samsung ενοποιώντας το με το Bada OS, στο γνωστό μας πλέον Tizen.

Ερωτηματικά προκαλεί τέλος πως είναι δυνατόν μια συσκευή που δεν έχει κυκλοφορήσει στις 3 μεγαλύτερες αγορές παγκοσμίως να έχει τέτοια μεγάλη εμπορική επιτυχία. Αν το συνδιάσουμε με την έλλειψη διαφήμισης - προώθησης από την ίδια την Nokia, την στιγμή που τα Windows Phone τηλέφωνα της χαίρουν μεγάλης προώθησης, τότε το αποτέλεσμα γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακό.

Μήπως πρέπει να το ξανα-ξανα-σκεφτούν :p για το Nokia N9 και το όλο MeeGo Project; Μήπως έχουν τη λύση στα «χέρια» τους και δεν το έχουν καταλάβει;

via

Τhere is nothing more powerful than the human being itself ,

Οι φωτογραφικές μου στιγμές --> flickr - instagram :!:

Oneplus 5 - 128GB

• Απαντήσεις 111
  • Δημιουργία
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοφιλείς μέρες

Top Posters In This Topic

Μήπως πρέπει να το ξανα-ξανα-σκεφτούν :p για το Nokia N9 και το όλο MeeGo Project; Μήπως έχουν τη λύση στα «χέρια» τους και δεν το έχουν καταλάβει;

Το σχεδιο παει μια χαρα...το meego μαλλον αποτελουσε προβλημα..

αυτοι οι προχειροι υπολογισμου θα μας φανε..... διαιρεις το 1.000.000 με τις μερες λες και δε μεσολαβησε holiday season ενδιαμεσα..... τεσπα... προβλεπω "οργιο" στατιστικης στο topic αυτο... το ποιοι αγορασαν το nokia n9 παντως ειναι προφανες. die-hard nokia fans... εκτος και αν πιστευετε οτι ο mainstream καταναλωτης το "μυριστηκε" και εκει που δε διαφημιζοταν πουθενα λεει: "δεν παω να το αγορασω?"

τωρα για το swipe που λες. τα windows phone χρησιμοποιουν σχεδον παντου swipe. και σε panorama αλλα και σε pivot..

Edited by bahamut_zero

nokia 3330 - sony ericsson t310 - siemens cx60 - nokia 3250 - nokia n78 - nokia lumia 800 - google nexus 4 - google nexus 5 - google nexus 5X - xiaomi redmi note 4 - xiaomi redmi note 5 - xiaomi mi9t pro - samsung galaxy s21 ultra - samsung galaxy s24 ultra

Το σχεδιο παει μια χαρα...το meego μαλλον αποτελουσε προβλημα..

ναι ηταν προβλημα, η αναπτυξη του προχωρουσε πολυ αργα και οταν στις αρχες του 2011 οι μηχανικοι σου λενε πως θα μπορεσουν να εχουν μολις 3 συσκευες με meego μεχρι το 2014 ε τοτε δεν μπορεις να επενδυσεις το μελλον σου σε αυτο το λειτουργικο

αυτοι οι προχειροι υπολογισμου θα μας φανε..... διαιρεις το 1.000.000 με τις μερες λες και δε μεσολαβησε holiday season ενδιαμεσα..... τεσπα... προβλεπω "οργιο" στατιστικης στο topic αυτο... το ποιοι αγορασαν το nokia n9 παντως ειναι προφανες. die-hard nokia fans... εκτος και αν πιστευετε οτι ο mainstream καταναλωτης το "μυριστηκε" και εκει που δε διαφημιζοταν πουθενα λεει: "δεν παω να το αγορασω?"

τωρα για το swipe που λες. τα windows phone χρησιμοποιουν σχεδον παντου swipe. και σε panorama αλλα και σε pivot..

Είναι απλό. Πας σε ένα κατάστημα. Βλέπεις Ν9 και το Lumia δίπλα δίπλα. Στην ίδια τιμή. Είναι δυνατόν να αγοράσεις το Lumia; :wacko:

Easy2Install:Easy2Integrate:Easy2Scale :: /// PD Baseband Developer

[sIGPIC][/sIGPIC]

Εννοούσα ότι έγινε ελκυστικό γιατί δεν έχει καθόλου κουμπιά.

All it takes is a swipe.

"Σημαντική επίσης -αν και αναμενόμενη- ήταν η αποκάλυψη πως το MeeGo και η φιλοσοφία του Swipe που εισήγαγε για πρώτη φορά το Nokia N9 θα χρησιμοποιηθεί σε μελλοντικές συσκευές. Ήδη έντονες φήμες κάνουν λόγω πως το εν λόγω gesture θα ενσωματωθεί σε μια από τις επόμενες εκδόσεις/αναβαθμίσεις των Windows Phone. Ίσως να είναι gesture αποκλειστικά για τα Nokia Windows Phones, ίσως πάλι για όλα τα Windows Phone κινητά."

Είναι απλό. Πας σε ένα κατάστημα. Βλέπεις Ν9 και το Lumia δίπλα δίπλα. Στην ίδια τιμή. Είναι δυνατόν να αγοράσεις το Lumia; :wacko:

αν δεν προτιμησεις το μοναδικο UI του wp τι θα διαλεξεις? το one of the same UI του meego??? το swipe του meego για να κλεινεις τα apps ειναι ενα ακομα gimmick.

δειτε τα reviews για το mango. και μη μου πειτε οτι ειναι αμερικανικη και καλα. οταν ειχε wm μια χαρα "την ακουγε"

Edited by bahamut_zero

nokia 3330 - sony ericsson t310 - siemens cx60 - nokia 3250 - nokia n78 - nokia lumia 800 - google nexus 4 - google nexus 5 - google nexus 5X - xiaomi redmi note 4 - xiaomi redmi note 5 - xiaomi mi9t pro - samsung galaxy s21 ultra - samsung galaxy s24 ultra

ναι ηταν προβλημα, η αναπτυξη του προχωρουσε πολυ αργα και οταν στις αρχες του 2011 οι μηχανικοι σου λενε πως θα μπορεσουν να εχουν μολις 3 συσκευες με meego μεχρι το 2014 ε τοτε δεν μπορεις να επενδυσεις το μελλον σου σε αυτο το λειτουργικο

δεν ξερω τι λες για τις συσκευες...υπαρχουν δυο..n9 και n950 το οποιο κατεληξε σε μονο developer phone..μαλλον θα μπορουσαν να βγαλουν και αλλα. και οχι δεν ηταν προβλημα..υπηρχε και η συνεργασια με την intel με οτι αυτο συνεπαγεται..

@bahamut

ναι ενταξει..ειναι εκληκτικο το ui των windows phone..

Edited by Dark_ds

αν δεν προτιμησεις το μοναδικο UI του wp τι θα διαλεξεις? το one of the same UI του meego??? το swipe του meego για να κλεινεις τα apps ειναι ενα ακομα gimmick.

όπως βλέπεις οι αριθμοί δείχνουν πως η μάζα προτιμά το meego. Και μην αρχίσεις πάλι.. Δεν σου έκανε το 640.000? πάρε και βάλε 800.000, ευχαριστημένος?

Τhere is nothing more powerful than the human being itself ,

Οι φωτογραφικές μου στιγμές --> flickr - instagram :!:

Oneplus 5 - 128GB

όπως βλέπεις οι αριθμοί δείχνουν πως η μάζα προτιμά το meego. Και μην αρχίσεις πάλι.. Δεν σου έκανε το 640.000? πάρε και βάλε 800.000, ευχαριστημένος?

εγω δεν βλεπω κατι τετοιο. αποψη μου. λεω απλα την αποψη μου. τουλαχιστον δεν επινοω νεα στατιστικη για να ισχυροποιησω την αποψη μου. θες να σηζητησουμε για κατι χειροπιαστο. ας μιλησουμε για meego και wp. οχι για τις υποθετικες πωλησεις του meego. το οτι βλεπω παντως σε αμερικανικα sites του τυπου " cant wait for nokia lumia 900 to launch" ειναι κατι θετικο. δειχνει οτι η nokia ισως μπορεσει επιτελους να ξαναμπει στην αγορα της αμερικης, κατι που δε θα μπορουσε να κανει με το n9 και το meego.

Ποτέ η Αμερική δεν αποτελούσε σοβαρή αγορά για τη ΝΟΚΙΑ. Άλλο που θέλει να μπει με τα WP. Μακάρι να πιάσει αν και δε το βλέπω σύντομα...

Το Ν9 είναι σαφώς ανώτερο το Lumia. Μη μπούμε ξανά σε διαδικασία σύγκρισης.

Το ότι σε καλύπτει το WP άψογα δε σημαίνει κάτι.

Έχω μπει στη διαδικασία επιλογής κινητού πρόσφατα και επέλεξα το NOKIA 701 έναντι του 710. Για τους ίδιους λόγους θα επέλεγα το Ν9 αντί του Lumia 800/900.

Easy2Install:Easy2Integrate:Easy2Scale :: /// PD Baseband Developer

[sIGPIC][/sIGPIC]

αυτοι οι προχειροι υπολογισμου θα μας φανε..... διαιρεις το 1.000.000 με τις μερες λες και δε μεσολαβησε holiday season ενδιαμεσα.....

19,6-18,5=1,1 εκ. πωλησεις δινει στο αρθρο για τα λουμια... παραπανω απο οτι στις 46 ημερες... ;)

Learn Colemak, the better keyboard layout! :happy:

Μην αφήνεις τα μικρά μυαλά να σε πείσουν ότι τα όνειρα σου είναι πολύ μεγάλα.

δεν ξερω τι λες για τις συσκευες...υπαρχουν δυο..n9 και n950 το οποιο κατεληξε σε μονο developer phone..μαλλον θα μπορουσαν να βγαλουν και αλλα. και οχι δεν ηταν προβλημα..υπηρχε και η συνεργασια με την intel με οτι αυτο συνεπαγεται..

@bahamut

ναι ενταξει..ειναι εκληκτικο το ui των windows phone..

το ν950 ειναι developer phone ουσιαστικα ενα ν9 με πληκτρολογιο. Δεν μιλαμε για κατι τετοιο. Συμφωνα με τα λεγομενα τους το meego ηταν δυσκολο να το προσαρμοσεις σε διαφορετικες hardware πλατφορμες

οσο για την συνεργασια με την ιντελ τιποτα καλο δεν προεκυψε απο αυτη

το ν950 ειναι developer phone ουσιαστικα ενα ν9 με πληκτρολογιο. Δεν μιλαμε για κατι τετοιο. Συμφωνα με τα λεγομενα τους το meego ηταν δυσκολο να το προσαρμοσεις σε διαφορετικες hardware πλατφορμες

οσο για την συνεργασια με την ιντελ τιποτα καλο δεν προεκυψε απο αυτη

στην αρχη ηταν να κυκλοφορησει κανονικα το n950.. γιατι προλαβε να προκυψει και τιποτα?

Κανενα προβλημα, δεν ειπε κανενας να μην βγαλει WP κινητα, ας εβγαζει και android και οτι αλλο ηθελε.

Ποιος ο λογος να θαψει τα δικα της λειτουργικα? Θα τους πειραζε να κυκλοφορησει κανονικα το Ν9 και να προωθηθει εστω λιγο?

Ποιος ο λογος να ανακυρηχθει το symbian καιομενη πλατφορμα και μαλιστα οχτω μηνες πριν κυκλοφορησει το πρωτο της wp κινητο?

Αν δεν βλεπετε μεθοδευση πισω απο αυτες τις κινησεις, τι να πω?

Edited by Sofoklas
In a world without walls and fences, who needs windows and gates?

Ποτέ η Αμερική δεν αποτελούσε σοβαρή αγορά για τη ΝΟΚΙΑ. Άλλο που θέλει να μπει με τα WP. Μακάρι να πιάσει αν και δε το βλέπω σύντομα...

Το Ν9 είναι σαφώς ανώτερο το Lumia. Μη μπούμε ξανά σε διαδικασία σύγκρισης.

Το ότι σε καλύπτει το WP άψογα δε σημαίνει κάτι.

Έχω μπει στη διαδικασία επιλογής κινητού πρόσφατα και επέλεξα το NOKIA 701 έναντι του 710. Για τους ίδιους λόγους θα επέλεγα το Ν9 αντί του Lumia 800/900.

Το Lumia είναι σαφώς ανώτερο το N9. Μη μπούμε ξανά σε διαδικασία σύγκρισης.

Το ότι σε καλύπτει το Meego άψογα δε σημαίνει κάτι.

it works both ways! το μονο στο οποιο μπορουμε να καταληξουμε ειναι οτι οι προτιμησεις του καθενος ειναι κατι τελειως υποκειμενικο!!!:lol:

Aπλώς κάποιος που δεν ασχολείται και ιδιαίτερα πολύ με αυτά τα ζητήματα όταν ο υπάλληλος π.χ της Vodafone θα του πει ότι το Ν9 είναι η τελευταία meego συσκευή που κυκλοφόρησε και πως η πλατφόρμα εγκαταλείπεται λογικό είναι να επιλέξει το Lumia.

Όσο γι'αυτους που λένε για το φοβερό UI των Windows Phones, δεν ξέρω στην αρχή και εγώ εντυπωσιάστηκα αλλά πλέον για κάποιο λόγο μου φαίνεται αρκετά "κουραστικό". :worry:

Κανενα προβλημα, δεν ειπε κανενας να μην βγαλει WP κινητα, ας εβγαζει και android και οτι αλλο ηθελε.

Ποιος ο λογος να θαψει τα δικα της λειτουργικα? Θα τους πειραζε να κυκλοφορησει κανονικα το Ν9 και να προωθηθει εστω λιγο?

Ποιος ο λογος να ανακυρηχθει το symbian καιομενη πλατφορμα και μαλιστα οχτω μηνες πριν κυκλοφορησει το πρωτο της wp κινητο?

Αν δεν βλεπετε μεθοδευση πισω απο αυτες τις κινησεις, τι να πω?

Συμφωνώ. Δεν το βλέπω κακό να πάει στα windows, το αντίθετο μάλιστα. Το θεωρώ πολύ καλή κίνηση. Αυτό που ενοχλεί κι εμένα και τους περισσότερους είναι το ότι παρατάει το meego.

Τρέχουσα συσκευή: Huawei P30 Pro

Μήπως ένα μεγάλο μέρος των πωλήσεων του N9 οφείλεται στο Swipe και όχι σε αυτό καθεαυτό το λειτουργικό ?

Πριν λίγες ημέρες "έπαιξα" για λίγο με ένα Λούμια 800. Το λοιπόν, από τις πρώτες μου κινήσεις (δοκιμές) ήταν αν είχαν ενσωματώσει αυτήν ακριβώς την λειτουργία, αλλά τζίφος φυσικά...

Πριν λίγες ημέρες "έπαιξα" για λίγο με ένα Λούμια 800. Το λοιπόν, από τις πρώτες μου κινήσεις (δοκιμές) ήταν αν είχαν ενσωματώσει αυτήν ακριβώς την λειτουργία, αλλά τζίφος φυσικά...

τι ακρβως εννοειτε οταν λετε να εισαγουν swipe λειτουργιες στο wp? ρωταω γιατι δε βλεπω προσωπικα τροπο να γινει κατι τετοιο

Aπλώς κάποιος που δεν ασχολείται και ιδιαίτερα πολύ με αυτά τα ζητήματα όταν ο υπάλληλος π.χ της Vodafone θα του πει ότι το Ν9 είναι η τελευταία meego συσκευή που κυκλοφόρησε και πως η πλατφόρμα εγκαταλείπεται λογικό είναι να επιλέξει το Lumia.

Όσο γι'αυτους που λένε για το φοβερό UI των Windows Phones, δεν ξέρω στην αρχή και εγώ εντυπωσιάστηκα αλλά πλέον για κάποιο λόγο μου φαίνεται αρκετά "κουραστικό". :worry:

Και από πότε αυτό που θα πεί ο υπάλληλος της Vodafone ( και όποιας άλλης εταρείας ) είναι σωστό;....... :rolleyes: Μόνο iPhone ξέρουν να πουλάνε. Επίσης, αν εσύ ήθελες να πάρεις τη συγκεκριμένη συσκευή και σου έλεγαν ότι θα ήταν η τελευταία με MeeGo, γιατί να σε αποτρέψει αυτό;... Δεν έχεις παλιότερα κινητά, που δεν έχουν πια υποστήριξη, αλλά είναι πλήρως λειτουργικά; Αφού θα έχεις την κοινότητα, που λένε όσοι έχουν Ν900/Ν9, η οποία μια χαρά θα σε καλύψει. Και σκέψου και το άλλο, δεν είναι όλοι ψαγμένοι και προγραμματιστές, ούτε μπαίνουν στο myphone, οπότε πολλοί θα είναι αυτοί που δε θα ξέρουν ότι το Ν9 θα είναι η τελευταία MeeGo συσκευή. ;)

Για το Windows Phone UI, δεν ξέρω να σου απαντήσω, αλλά μου αρέσουν 2 πράγματα σε αυτό ( από βίντεο που έχω δεί ): Το μαύρο background που κυριαρχεί και η ταχύτητα του. Βέβαια, δεν νομίζω αυτά τα 2 να ήταν αρκετά, ώστε να παραβλέψω τα "περίεργα" κλειδώματα που έχουν ακόμα....

τι ακρβως εννοειτε οταν λετε να εισαγουν swipe λειτουργιες στο wp? ρωταω γιατι δε βλεπω προσωπικα τροπο να γινει κατι τετοιο

Αυτό που έχω δεί στα Windows Phones είναι πως όταν κάνεις Είσοδο σε κάποιο μενού, το προηγούμενο μενού πάει προς τα αριστερά, έτσι ώστε τη θέση του να πάρει το επόμενο μενού. Επίσης, όταν κάνεις Έξοδο από κάποιο μενού, γίνεται η αντίθετη διαδικασία από την προαναφερθείσα, δηλαδή, μόλις επιλέξεις να κάνεις Έξοδο, το μενού που είσαι πηγαίνει προς τα δεξιά, για να πάρει τη θέση του το προηούμενο μενού. Φαντάζομαι αυτό είναι ένα τμήμα του λειτουργικού, στο οποίο θα μπορούσε να ενσωματωθεί το Swype. ;)

P.S.: Αν μπορεί κάποιος Moderator, ας ενώσει τα 2 μηνύματά μου. :)

Edited by Mythozz
Huawei Nova 5T

ισχυει αυτο που λες. οι εφαρμογες στα wp ειναι γραμμικες. δηλαδη πας μπροστα πισω. ειναι τα λεγομενα panoramas και pivots των wp.

αυτα λειτουργουν με swipes αριστερα δεξια. καπου ειχα διαβασει απο καποιο χρηστη οτι η nokia πρεπει να βαλει swipe με την εννοια του να κλειουν τα apps. κατι τετοιο δεν μπορει να γινει οπως καταλαβαινουμε γιατι οι εφαρμογες των wp δεν ειναι φτιαγμενες για να λειτουργουν με αυτο τον τροπο καθως με το swipe βλεπεις κι αλλο περιεχομενο..

ισχυει αυτο που λες. οι εφαρμογες στα wp ειναι γραμμικες. δηλαδη πας μπροστα πισω. ειναι τα λεγομενα panoramas και pivots των wp.

αυτα λειτουργουν με swipes αριστερα δεξια. καπου ειχα διαβασει απο καποιο χρηστη οτι η nokia πρεπει να βαλει swipe με την εννοια του να κλειουν τα apps. κατι τετοιο δεν μπορει να γινει οπως καταλαβαινουμε γιατι οι εφαρμογες των wp δεν ειναι φτιαγμενες για να λειτουργουν με αυτο τον τροπο καθως με το swipe βλεπεις κι αλλο περιεχομενο..

Στο Ν9 υπάρχουν 2 Swypes: Προς τα αριστερά και δεξιά η εφαρμογή μπαίνει στο Background ( κοινώς Minimize ), ενώ με Swype προς τα πάνω τερματίζει η εφαρμογή. Δε νομίζω ότι είναι τόσο δύσκολο να ενσωματωθούν με ένα update, δεδομένου ότι μιλάμε για τη Microsoft..... :shifty: Αξίζει να σκεφτούμε πότε βγήκε ( ή ανακοινώθηκε ) το Ν9 και πότε βγήκε ( και πάλι ή ανακοινώθηκε ) το Lumia 800... ;)

Huawei Nova 5T

Στο Ν9 υπάρχουν 2 Swypes: Προς τα αριστερά και δεξιά η εφαρμογή μπαίνει στο Background ( κοινώς Minimize ), ενώ με Swype προς τα πάνω τερματίζει η εφαρμογή. Δε νομίζω ότι είναι τόσο δύσκολο να ενσωματωθούν με ένα update, δεδομένου ότι μιλάμε για τη Microsoft..... :shifty: Αξίζει να σκεφτούμε πότε βγήκε ( ή ανακοινώθηκε ) το Ν9 και πότε βγήκε ( και πάλι ή ανακοινώθηκε ) το Lumia 800... ;)

δες λιγο τους συνδεσμους που εβαλα πιο πανω. δε γινεται να βαλεις swipe αριστερα δεξια για minimise. αυτο που μπορεις να κανεις ειναι με ενα swipe προς τα πανω να μπαινεις στη home screen που θα ειναι ουσιαστικα το ιδιο πραγμα με το να πατας το home button, το οποιο αν γινει ελπιζω να ειναι προαιρετικο. δε θελω να κανω scrolling και καταλαθος να κλεισω την εφαρμογη στην οποια ειμαι!!!