Jump to content

Μπαταρία laptop

gmac
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

Λοιπόν έχω μια καινούρια μπαταρία για τον Compaq Presario (δεν την αγόρασα, μου την αντικατέστησαν).

Πως πρέπει να τη φορτίσω ειδικά τις πρώτες φορές? Να τη φορτίσω με κλειστό τον Η/Υ?Για πόσες ώρες?Θα έχουν αυτά επίπτωση στη μελλοντική ζωή της μπαταρίας?

Όποιος ξέρει ας με βοθήσει. Το είχαμε ξανασυζητήσει το θέμα αρκετά παλιά, αλλά δε θυμάμαι τι είχε λεχθεί...

Ευχαριστώ προκαταβολικά :)

Λοιπόν φίλε μου

Απαντώ με βάση αυτά που διάβασα στο εγχειρίδιο χρήσης του δικού μου φορητού υπολογιστή για τη χρήση της μπαταρίας.

Η μπαταρία χρειάζεται την πρώτη φορά τρείς πλήρεις κύκλους φόρτισης και αποφόρτισης (εν ολίγοις την ξεζουμίζεις, την ξαναφορτίζεις και πάλι από την αρχή). Αφού το κάνεις αυτό μπορείς να της φέρεσαι όπως όλες τις μπαταρίες λιθίου. Το αν δουλεύει ο υπολογιστής κατά τη διάρκεια της φόρτισης δεν παίζει κάνενα ρόλο. Το μόνο που αλλάζει είναι ο χρόνος φότρισης.

Όταν δουλεύεις το μηχάνημα με ρεύμα η μπαταρία δεν θα πρέπει να είναι επάνω σε περίπτωση που είναι πλήρως φορτισμένη.

Όταν η μπαταρία δεν χρησιμοποιείται καλό είναι να αποθηκεύεται σε χώρους με θερμοκρασία μεταξύ 10-30 οC. Η ακραίες θερμοκρασίες προκαλούν αποφόρτιση και μείωση του χρόνου ζωής της μπαταρίας. Πάντως ακόμα και σε ιδανικές συνθήκες αποθήκευσης προκαλείται πάντα μια μικρή αποφόρτιση.

Τέλος η διάρκεια ζωής της μπαταρίας είναι περίπου 500 φορτίσεις.

Ελίζω να βοήθησα. Αν κάπου κάνω λάθος, παρακαλώ, διορθώστε με. :)

http://www.myphone.gr/gallery/data/500/ZXRFlame.jpg

Αυτό που με απασχολεί είναι το εξής σημείο:

Αρχικό Μήνυμα από τον zxr

Το αν δουλεύει ο υπολογιστής κατά τη διάρκεια της φόρτισης δεν παίζει κάνενα ρόλο.

Γιατί από το μαγαζί που πήρα το pc μου είπαν η πρώτη φόρτιση να είναι 24 ώρες(!) με τον υπολογιστή κλειστό...

Ευχαριστώ και πάλι.

an einai 500 fortiseis tote otan exoyme spiti to laptop na bgazoyme telios thn mpataria kai na eimaste me to kalwdio!! kala ta lew? dhladh otan einai fortismenh na mhn thn exoyme sto reyma
ΤΙ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ Ο ΤΡΕΛΛΟΣ...

Αρχικό Μήνυμα από τον Athanasios

an einai 500 fortiseis tote otan exoyme spiti to laptop na bgazoyme telios thn mpataria kai na eimaste me to kalwdio!! kala ta lew? dhladh otan einai fortismenh na mhn thn exoyme sto reyma

Μπορείς να βγάζεις απλά το καλώδιο όταν έχει φορτίσει η μπαταρία και να το δουλεύεις έτσι για 2-3 ώρες και όταν πάει να τελειώσει η μπατρία, απλά ξαναβάλτο στο ρεύμα.

Εγώ έχω βάλει έναν ασύρματο διακόπτη για την πρίζα του laptop (βρίσκεται συνέχεια στην πρίζα ο μετασχηματιστής) και έχω το control δίπλα στον φορητό. Όταν μου δείχνει ότι τελειώνει η μπαταρία, απλά πατάω το κουμπάκι στο control και δίνει ρεύμα στον μετασχηματιστή και συνεχίζω να δουλεύω. Μόλις τελειώσει η φόρτιση, κλείνω από το control την παροχή ρεύματος στον μετασχηματιστή και δεν είναι ούτε μπελάς κ.λ.π.

30+ Years Radio Producer at ERT A.E.

https://www.tiktok.com/@pericles_moulis

Επειδή είμαι ασχέτος με το θέμα αλλα με ενδιαφέρει,πόσο διαρκεί μία πλήρης φορτισμένη μπαταρία?Βέβαια θα μου πείτε ανάλογα με το τι κάνεις αλλα με μία normal χρήση στο περίπου.
Επιτρέπεται 1 εικόνα όχι μεγαλύτερη από 420 X 150 pixels και όχι μεγαλύτερη από 16K.

Αρχικό Μήνυμα από τον Reginald

Επειδή είμαι ασχέτος με το θέμα αλλα με ενδιαφέρει,πόσο διαρκεί μία πλήρης φορτισμένη μπαταρία?Βέβαια θα μου πείτε ανάλογα με το τι κάνεις αλλα με μία normal χρήση στο περίπου.

Είναι όπως το είπες. Σχετικό αυτό, ανάλογα με το τί κάνεις. Αν έχεις τον Media player ανοιχτό να τρέχει, θα πέσει πιο εύκολα η μπαταρία.

Στον δικό μου, μετά από 1 χρόνο που τον έχω, για ίντερνετ μόνο και που και που κανά word, frontpage, photoshop και flash macromedia μου πάει 2 -3 ώρες. Εννοείτε ότι όλα δεν τρέχουν μαζί για αυτό το διάστημα. Αλλά για ίντερνετ μόνο κρατάει αρκετά.

Αρχικό Μήνυμα από τον florinaperis

Μπορείς να βγάζεις απλά το καλώδιο όταν έχει φορτίσει η μπαταρία και να το δουλεύεις έτσι για 2-3 ώρες και όταν πάει να τελειώσει η μπατρία, απλά ξαναβάλτο στο ρεύμα.

Εγώ έχω βάλει έναν ασύρματο διακόπτη για την πρίζα του laptop (βρίσκεται συνέχεια στην πρίζα ο μετασχηματιστής) και έχω το control δίπλα στον φορητό. Όταν μου δείχνει ότι τελειώνει η μπαταρία, απλά πατάω το κουμπάκι στο control και δίνει ρεύμα στον μετασχηματιστή και συνεχίζω να δουλεύω. Μόλις τελειώσει η φόρτιση, κλείνω από το control την παροχή ρεύματος στον μετασχηματιστή και δεν είναι ούτε μπελάς κ.λ.π.

Δεν το κατάλαβα, γιατί το κάνεις αυτό;; Έτσι δεν καταστρέφεις την μπαταρία;

Εγκαταλείψτε την ελπίδα για ένα καλύτερο παρελθόν!

Αρχικό Μήνυμα από τον ipparxos

Δεν το κατάλαβα, γιατί το κάνεις αυτό;; Έτσι δεν καταστρέφεις την μπαταρία;

Πιό πολύ επειδή έχω προέκταση στο καλώδιο έβαλα τον ασύρματο διακόπτη (μακρία η πρίζα και δεν θέλω να δουλεύει μόνο με το ρεύμα το laptop, γιατί το κουβαλάω συχνά μαζί μου και πρέπει να είναι γεμάτη και η μπαταρία). Το ίδιο είναι με το να βάζω την πρίζα στο ρεύμα όταν τον φορτίζω. Απλά και μόνο για να είμαι σίγουρος ότι πάντα θα είναι γεμάτη η μπαταρία. Ένα κλικ κάνω για να αρχίσει η φόρτιση και όταν φορτίσει, κλείνω την παροχή ρεύματος με το control. Μόλις αδειάσει η μπαταρία, το βάζω πάλι στο ON. Δεν είναι διαρκώς στο ρεύμα το laptop μαζί με την μπαταρία.

Καλο ειναι να την αποφορτιζεις πληρως καθε μηνα περιπου για να διατηρειται σε καλη κατασταση, οι μπαταριες λιθιου με κανονικη χρηση διαρκουν περιπου 2 χρονια..

Αρχικό Μήνυμα από τον 21century

Καλο ειναι να την αποφορτιζεις πληρως καθε μηνα περιπου για να διατηρειται σε καλη κατασταση, οι μπαταριες λιθιου με κανονικη χρηση διαρκουν περιπου 2 χρονια..

Βασικός κανόνας αυτός ;)

Με τον τρόπο που περιέγραψα πιο πάνω, μετά από ένα χρόνο κρατάει πολύ η μπαταρία ακόμα (σε καταστάσεις συγκρινόμενες με αυτές του ενός έτους πριν). Έναν ακόμα Compaq που έχω, 2 χρόνια και 3 μήνες, η μπαταρία κρατάει περίπου 2 ώρες για ίντερνετ και μουσική (όχι συνεχόμενα το δεύτερο) και κάποιες εργασίες στο Word π.χ.

Εγώ πάλι είμαι της άποψης ότι έτσι φθείρεται περισσότερο η μπαταρία..

Αν μπορείς να δουλεύεις με το ρεύμα τότε γιατί να αποφορτίζεις και να φορτίζεις τη μπαταρία και να χάνεις από τη διάρκεια ζωής της..

Εγώ προσωπικά το Laptop το έχω συνέχεια στο ρεύμα και έτσι η μπαταρία δε χρησιμοποιείται και μένει συνέχεια φορτισμένη..

Όταν χρειαστεί να το λειτουργήσω με τη μπαταρία αυτή θα αποφορτιστεί και θα την ξαναφορτίσω και έτσι θα χάσει 1 από τους 500 κύκλους ζωής μόνο όταν πραγματικά μου χρειάζεται..

Αρχικό Μήνυμα από τον kplr

Αν μπορείς να δουλεύεις με το ρεύμα τότε γιατί να αποφορτίζεις και να φορτίζεις τη μπαταρία και να χάνεις από τη διάρκεια ζωής της..

Εγώ προσωπικά το Laptop το έχω συνέχεια στο ρεύμα και έτσι η μπαταρία δε χρησιμοποιείται και μένει συνέχεια φορτισμένη..

Όταν χρειαστεί να το λειτουργήσω με τη μπαταρία αυτή θα αποφορτιστεί και θα την ξαναφορτίσω και έτσι θα χάσει 1 από τους 500 κύκλους ζωής μόνο όταν πραγματικά μου χρειάζεται..

Και αυτό γίνεται αρκετές φορές :rolleyes: Δεν κοιτάω συνέχεια αν έχει τελειώσει η φόρτιση (7 στις 10 το κάνω αυτό, άλλες φορές ξεχνάω τον φορτιστή στο ΟΝ για ολόκληρο το βράδυ :whistle: ). Άνθρωποι είμαστε.

Συνήθως όμως λειτουργώ με τον παραπάνω τρόπο το laptop (τώρα π.χ. είναι διαρκώς στην πρίζα)

Βασικά είναι το μυστήριο με τις μπαταρίες λιθίου...

Ο καθένας λέει το δικό του και κανείς δεν ξέρει τι είναι καλό και τι όχι..

π.χ. κλασικοί είναι οι υπάλληλοι στα καταστήματα κινητών που όταν αγοράζεις καινούρια συσκευή σου λένε

"Να τη ζορίσεις τη μπαταρία--20 ώρες " και μέσα ο κατασκευαστής λέει Πρώτη φόρτιση 4 ώρες

Προσωπικά ακολουθώ την τακτική όσο το δυνατόν λιγότερες φορτίσεις σε όλα τα μηχανήματα μου (laptop, loox, κινητό)..

Άλλοι λένε ότι αυτό που κάνω είναι κακό για την μπαταρία..

Περισσότερο φθείρομαι εγώ με το να το σκέφτομαι παρά η μπαταρία..

Οπότε έχω πάψει να ασχολούμαι..Και όσο κρατήσουν..

Άλλωστε συνήθως αλλάζουμε συσκευή πιο γρήγορα απ'ότι χαλάει η μπαταρία

Περισσότερο φθείρομαι εγώ με το να το σκέφτομαι παρά η μπαταρία..

Οπότε έχω πάψει να ασχολούμαι..Και όσο κρατήσουν..

Άλλωστε συνήθως αλλάζουμε συσκευή πιο γρήγορα απ'ότι χαλάει η μπαταρία

Πολύ σωστά ;)

Μπαταρία είναι, δεν θα μας σκάσει κιόλας :)

Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου. Όταν δουλεύει κάποιος έχοντας τον φορητό στο ρεύμα γιατί να την φορτίζει και να την αποφορτίζει. Προσωπικά την βγάζω εντελώς. Λιγότερο βάρος!!! :)

http://www.myphone.gr/gallery/data/500/ZXRFlame.jpg