Jump to content

Περί σκληρών δίσκων


l3ft3r1s
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

Μάλλον έχω μείνει πίσω στις εξελίξεις. Θα μπορούσε κάποιος να με ενημερώσει ποια η διαφορά SERIAL ATA και ATAPI σκληρών δίσκων? Με το ίδιο καλώσιο δεν συνδέονται στην μητρική? Τότε ποια η διαφορά τους? To Ultra ΑΤΑ 66/100/133 σε ποιό απ τα δυο πρότυπα αναφέρεται?

 

Θέλω να πάρω καινούριο σκληρό αλλά ξέροντας ότι είναι ευαίσθητοι θέλω να είμαι προσεκτικός. Άκουσα ότι οι WD είναι αθόρυβοι αλλά έχω ακούσει και πολλούς στους οποίους εμφάνισαν πρόβλημα. Απ την άλλη, τώρα έχω έναν πανάρχαιο σκληρό της SEAGATE που ροκανίζει και 5 χρόνια τώρα τον βασανίζω τρελά και δεν καταλαβαίνει τπτ! Γι αυτό είμαι ανάμεσα σε WD - SEAGATE. Εσείς τι λέτε? ;)

Link to comment
Share on other sites

ΑΤΑΡΙ ειναι αυτο που ξερεις, δηλαδη ΙDE,

serial ata ειναι:

 

http://www.cfp.iatp.by/images/article-images/SATA-cables-big.jpg

και η μητρικη σου πρεπει να εχει:

http://www.bodnara.co.kr/review/preview/03mbd/is10/sata.jpg

 

αλλιως θα χρειαστεις μια pci καρτα

http://briefcase.pathfinder.gr/download/WilliamBlake/18998/362856/0/d.jpg
Link to comment
Share on other sites

Θα μπορούσε κάποιος να με ενημερώσει ποια η διαφορά SERIAL ATA και ATAPI σκληρών δίσκων? Με το ίδιο καλώσιο δεν συνδέονται στην μητρική? Τότε ποια η διαφορά τους?

 

Το καλώδιο που χρησιμοποιείται στα Serial ATA είναι αυτό που δείχνει ο φίλος William Blake. Η κύρια διαφορά τους είναι ότι το κλάσικό EIDE δουλεύει παράλληλα ενώ το Serial ATA δουλεύει σειριακά, αποφεύγοντας κάποια σημαντικά προβλήματα της παράλληλης επικοινωνίας. Προς το παρόν τα οφέλη είναι μικρά [hot plug και ελαφρός μεγαλύτερο bus speed], στο μέλλον όμως οι διαφορές αναμένεται να είναι μεγαλύτερες [καθώς οι δίσκοι θα μπορούν να διαβάζουν και να γράφουν γρηγορότερα].

 

To Ultra ΑΤΑ 66/100/133 σε ποιό απ τα δυο πρότυπα αναφέρεται?

 

Στο Parallel EIDE.

 

Σημείωση: και το Parallel ATA kai to Serial ATA EIDE είναι, απλά διαφέρουν στον τρόπο μεταφοράς δεδομένων.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ παιδιά!

 

Αρχικό Μήνυμα από το μέλος PropheT ( 9 Ιούν. 2004 , 09:37)

To Ultra ΑΤΑ 66/100/133 σε ποιό απ τα δυο πρότυπα αναφέρεται?

Στο Parallel EIDE.

 

Αφού είναι έτσι τότε μήπως ξέρει κανείς ποιό πρότυπο μεταφοράς δεδομένων χρησιμοποιεί το SERIAL ATA και τι ταχύτητες πίανει έτσι ώστε να το προτιμήσω έναντι ενός Parallel ATA με Ultra ATA 133?

Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
ATA 150 einai oi SERIAL oi skliroi kain an malista kaneis ena RAID tha dei kati taxitites na ektoksebonte (3GB/S) me aplous seriakous kai me WD raptor peri ta 5.5 GB/S!!! Ara gia taxitites RAID me seiriakous!

PORSCHE BoxsterS 3.2

Mini CooperS

KAWASAKI ZX10 07 muzzy's full exhaust, PCIII, K&N

Είμαι πλέον ευτυχισμένος.....:D

Link to comment
Share on other sites

Έχεις δει κάτι τέτοιο; Γιατί δυσκολεύομαι πολύ να πιστέψω ότι είναι δυνατόν. To Serial ATA σαν πρότυπο, όπως έχει αυτή την στιγμή, υποστηρίζει ταχύτητες μέχρι 150ΜΒ/s. Αυτό πάντα θεωρητικά αφού οι πραγματικές ταχύτητες είναι πολύ χαμηλότερες. Το RAID δεν κάνει κάτι το "μαγικό" και εξαρτάται πάντα από το configuration: http://www.linkcomputers.com/uraiddconf.htm
Link to comment
Share on other sites

Γκούχ γκούχ... 3 GB / S ??? δέδομενου ότι το max θεωρητικό rate ενός serial ata δίσκου είναι 150mb/s (που δεν είναι, αυτό είναι το bus speed, οι δίσκοι είναι πιο αργοί, αλλά για το παράδειγμα μας ας θεωρήσουμε το 150 πραγματική ταχύτητα), για να φτάσεις τα 3GB/S χρειάζεσαι 3000/150=20 δίσκους σε διάταξη RAID 0 για να πετύχεις - πάντα θεωρητικά - αυτήν την ταχύτητα.

 

Ακόμα όμως και να το πετύχεις αυτό, το RAID 0 είναι παντελώς ασύμφορο, ειδικά όταν αναφερόμαστε σε τόσο μεγάλο αριθμό δίσκων, γιατί ένας δίσκος να κάνει fail χάνεις τα πάντα...

 

Ας είμαστε ρεαλιστικοί. Το serial ata στην παρούσα φάση του δεν προσφέρει τίποτα παραπάνω [έκτος από το real plug & play]. Στο μέλλον, όταν οι δίσκοι θα αρχίσουν να εκμεταλλεύονται το μεγαλύτερο bus speed που προσφέρει, θα έχει αξία.

 

Όσον αφορά το raid, μπορείς να το πετύχεις και με Parallel ATA. Το RAID 0 προσφέρει ταχύτητα * αρι8μό δίσκων (στην πράξη λίγο λιγότερο ανάλογα με την περίπτωση) θυσιάζοντας αξιοπιστία. Στο παράδειγμά μας, 2 δίσκοι σε RAID 0 θα δίνανε 150*2 = 300ΜΒ/S (πάντα τελείως θεωρητικά). Tο RAID 1 προσφέρει ασφάλεια κρατώντας αντίγραφα των αρχείων σε πολλούς δίσκους [γνωστό και ως mirroring] και τα RAID 0+1 και RAID 5 the best of both worlds προσφέροντας τόσο ταχύτητα όσο και ασφάλεια, δουλεύοντας παράλληλα ενώ ταυτόχρονα κάνουν mirroring.

 

Αυτα... ;)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Κοινοποίηση

×
×
  • Create New...