Jump to content

Κατάλληλη συνδεσμολογία

szzs
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

Πως πρέπει να συνδέσω τα παρακάτω; Ποιο master και ποιο slave;

hard disk Quantum fireball 4200 rpm (ultra-ata/100)

dvd-rom lite on (χαλασμένο,θα χρησιμοποιείται μόνο για ριπάρισμα)

dvd-rw nec 2500A (αναπαραγωγή και εγγραφή dvd)

cd-rw plextor 48/24/48A

Thanks! :o

Αφού έχεις 4 συσκευές αναγκαστικά θα πρέπει να βάλεις κάποιο cd/dvd drive μαζί με τον δίσκο (ο οποίος λογικά θα είναι στις 7200rpm). Οπότε θα σου πρότεινα να βάλεις με τον δίσκο τη συσκευή που θα χρησιμοποιείς λιγότερο, το cdrw ας πούμε. Πάντως από τη στιγμή που έχεις dvdrw δεν ξέρω κατά πόσο αξίζει να έχεις και ένα cdrw στο μηχάνημα σου.

Όποιο και να βάλεις μαζί με το δίσκο (ο οποίος είναι στις 7200 και όχι στις 4200 όπως γράφεις) θα αναγκάσει το δίαυλο να τρέχει σε UDMA 2 ή 4 (ανάλογα τι υποστηρίζει η άλλη συσκευή) και όχι σε UDMA 5 που υποστηρίζει ο δίσκος σου και έτσι θα έχεις πτώση στις επιδόσεις.

Γνώμη μου είναι είτε να μη βάλεις τίποτα μαζί με το δίσκο (άφησε απ' έξω το CD-RW), είτε να βάλεις μαζί του το πιο γρήγορο από τα άλλα τρία (δες στο Device manager τι υποστηρίζει το καθένα), είτε τέλος να πάρεις ένα controller ακόμα σε PCI και να βάλεις το δίσκο σου.

Δεν είναι απαραίτητο ότι θα δουλεύουν στο ίδιο DMA οι συσκευές που έχουν συνδεσθεί στο ίδιο κανάλι IDE. Οι σύγχρονες μητρικές έχουν controllers που επιτρέπουν σε κάθε συσκευή να λειτουργεί σε άλλο mode. Ουσιαστικά αυτό το πρόβλημα έχει αντιμετωπιστεί εδώ και κάποια χρόνια. Γενικά όμως, λόγω διαφορών στο προτόκολλο που χρησιμοποιούν οι δίσκοι και το προτόκολλο ATAPI που χρησιμοποιούν τα cd/dvd drives καλό είναι να μην συνδέονται στο ίδιο IDE κανάλι συσκευές διαφορετικού είδους. Στηγ συγκεκριμένη περίπτωση πάντως, νομίζω ότι δεν είναι απαραίτητες και οι τέσσερις συσκευές.

Νομίζω ότι θα ήταν καλό να βάλεις σε έναν controller τα δύο Portable Media (cd,dvd) και να βάλεις master το dvd-r.

Nexus 5: Pure Nexus 7.1.2 | Nova Launcher

Ασύρματο Μητροπολιτικό Δίκτυο Αθηνών - http://www.awmn.net

Αρχικό Μήνυμα από το μέλος eLeKtriK EyE ( 3 Ιούν. 2004 , 19:25)

Όποιο και να βάλεις μαζί με το δίσκο (ο οποίος είναι στις 7200 και όχι στις 4200 όπως γράφεις) θα αναγκάσει το δίαυλο να τρέχει σε UDMA 2 ή 4 (ανάλογα τι υποστηρίζει η άλλη συσκευή) και όχι σε UDMA 5 που υποστηρίζει ο δίσκος σου και έτσι θα έχεις πτώση στις επιδόσεις.

Γνώμη μου είναι είτε να μη βάλεις τίποτα μαζί με το δίσκο (άφησε απ' έξω το CD-RW), είτε να βάλεις μαζί του το πιο γρήγορο από τα άλλα τρία (δες στο Device manager τι υποστηρίζει το καθένα), είτε τέλος να πάρεις ένα controller ακόμα σε PCI και να βάλεις το δίσκο σου.

Παιδιά πρώτα απ'όλα ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Έκανα λάθος πριν, ο δίσκος είναι στις 4500 rpm :!: Το cd-rw είναι κρίμα να το βγάλω, δεν το έχω αρκετό καιρό και δεν είναι κανένα της πλάκας ;) Αυτό που λες με τον controller σε PCI τι ακριβώς είναι eLeKtriK EyE και πόσο θα μου κοστίσει;

@mcde:

Νομίζο πως κάνεις λάθος:

Any IDE channel will drop to the interface standard of the slowest device connected to this channel.

δες και το παρακάτω screenshot για το πώς το CD-RW μου καθυστερεί το DVD-ROM μου:

http://users.chan.sch.gr/aikoukou/ideshot.png

@szzs: Πάλι πρέπει να κάνεις λάθος, 5400 πρέπει να είναι. Για ένα αργό δίσκο όμως μάλλον άδικα κάνουμε αυτήν την κουβέντα. Για το άλλο που με ρωτάς, με 36 ευρώ έχει το πλαίσιο RAID controller. Ο σκέτος θα είναι λογικά πολύ πιο φτηνός.

Πρώτη φορά βλέπω ATA100 δίσκο στις 4500 στροφές! Anyway, η λύση είναι να βρεις τη γρηγορότερη συσκευή από τις άλλες 3 και να τη βάλεις μαζί με το δίσκο.

Αρχικό Μήνυμα από το μέλος eLeKtriK EyE ( 4 Ιούν. 2004 , 04:07)

Πρώτη φορά βλέπω ATA100 δίσκο στις 4500 στροφές! Anyway, η λύση είναι να βρεις τη γρηγορότερη συσκευή από τις άλλες 3 και να τη βάλεις μαζί με το δίσκο.

Ok, αλλά επειδή είμαι και ψιλο άσχετος, πως θα βρω την γρηγορότερη; :o :whistle:

Αρχικό Μήνυμα από το μέλος eLeKtriK EyE ( 3 Ιούν. 2004 , 22:29)

@mcde:

Νομίζο πως κάνεις λάθος:

Any IDE channel will drop to the interface standard of the slowest device connected to this channel.

Έγραψα ότι δεν είναι απαραίτητο ότι θα συμβεί αυτό. Στο δικό μου μηχάνημα δεν συμβαίνει για παράδειγμα. Έχω στο ίδιο ide channel ένα Sony cdrw (UDMA 2) και ένα Pioneer dvd (UDMA 4) και δουλεύει το καθένα στο δικό του mode. Είναι κάτι που εξαρτάται πάντα από τον controller.