Jump to content

Ελληνικά ή greeklish; (Κατάργηση των Greeklish από 01/09)

α2
 Κοινοποίηση

Εσείς τι υποστηριζετε;  

513 members have voted

1. 1. Εσείς τι υποστηριζετε;

Recommended Posts

Είναι απλό...... τα ελληνικά με ελληνικούς χαρακτήρες, και τα αγγλικά με λατινικούς. ;)

Κανείς δεν είπε να γράφουμε τα πάντα στα ελληνικά, όχι και να φτάσουμε στο αντίθετο άκρο......

• Απαντήσεις 1,1χιλ.
  • Δημιουργία
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Δεν μπορείτε να πείτε όμως, τουλάχιστον τα 3 / 4 των μελών γράφουν με ελληνικούς χαρακτήρες.

Και πολλοί από αυτούς που γράφουν με αγγλικους, είναι είτε λόγο του ότι γράφουν από κινητό, ή από κανά Mac.

Αρχικό Μήνυμα από τον petran

OCHI STA GREEKLISH!!!! :p

Σοβαρά τώρα, συνηθίζω να διαβάζω πολύ γρήγορα τα posts οπότε με ενοχλεί όταν είναι σε greeklish, με αποτέλεσμα ειδικά τα μεγάλα posts σε greeklish να μην τα διαβάζω καθόλου! (εκτός εξαιρέσεων). Συμμετέχω σε ξένα forums όπου διαβάζω English κι όχι Greeklish!!!!

sigoura ta ellnvika diabazovtai pio grngora apo ta greeklish,

sumfwvw oti se 3eva forums diabazeis english

kai pisteuw oti ta ellnvika diabazovtai pio grngora kai apo english kai apo greeklish

ta megala posts pou eivai grammeva sta agglika ta diabazeis? :zzz:

kai ama ta diabazeis, ta diabazeis pio grngora apo ta greeklish?

se evoxlouv ligotero? sigoura auto to post ama ntave grammevo

sta agglika 8a ekaves pio polu wra va to diabaseis H' de 8a to diabazes ka8olou

opws pisteuw pws 8a protimouses greeklish, para english H' mnpws 8a

protimouses ta english forums va eivai sta ellnvika gia va diabazovtai pio grngora? :whistle:

**egw va sou pw eilikriva 8a to protimousa :ninja:

**opws kai va milaw sto pc kai va grafei movo toy

**opws kai va avoigw mia selida kai va exw eva

**programma pou va mou tn diabazei sta ellnvika!!

anyway lew va grafw kai gw se ellnvika, gia va kavw practice,

afou exw va daktulwgrafnsw mia polu megaln ergasia sta ellnvika. :eek:

euxaristw gia to xrovo sas

:lock:

twitter.com/jojoGPS

Φίλε jojo, αν και κουρασμένος κάθησα και διάβασα το μεγάλο post σου σε greeklish για να δω την άποψή σου.

Τα μεγάλα posts σε Αγγλικά τα διαβάζω (εφόσον με ενδιαφέρουν βέβαια και έχουν κάτι να πουν). Ναι, τα Αγγλικά τα διαβάζω πιο γρήγορα και φυσικά πολύ πιο ξεκούραστα από τα greeklish, και δε με ενοχλούν καθόλου! Αν το post σου ήταν στα Αγγλικά θα το διάβαζα πιο γρήγορα, κι όχι πιο αργά όπως λανθασμένα συμπέρανες! Και βέβαια, προτιμώ τα Αγγλικά από τα greeklish, και το θεωρώ απόλυτα φυσιολογικό αυτό! Πιστεύω πως κάθε γλώσα θα πρέπει να γράφεται με τους χαρακτήρες του αλφάβητού της, εκτός βέβαια εάν υπάρχει κάποιος λόγος για το αντίθετο, όπως π.χ. η έλλειψη υποστήριξης Ελληνικών από wap.

http://briefcase.pathfinder.gr/download/petros_pf/15778/181976/0/Petran.gif

Nokia Series 60 forum moderator (Ret.)

Wirelessly posted (b-online wap: Nokia7650/1.0 SymbianOS/6.1 Series60/0.9 Profile/MIDP-1.0 Configuration/CLDC-1.0)

thanks for ur reply petran.Absolutely the greeks can be read faster than greeklish,

I agree that in foreign forums you read english and I beleive that the greeks can be read faster than english, than greeklish. do you read the big posts, which have been written in english? If you read them, do you read them faster than the greeklish? Do they annoy you less? Absolutely if this post would been written in english you would make much more time to read it Or you would never read it.. But i think that you'd rather greeklish, than english Or would u prefer the english' forums been written in greek so they can be read easyer? **For me, honestly, I would rather it! also i'd rather talking to my pc and it type it autamaticaly, or opening one web page and having a progg which is reading me in greek! anyway, i think that i will start typing in greek just for practice, coz i have to finish a big proj in greek. sori mi phor mai inglisch!!!nd my greeklish post. this probably can be read easier. (or not?!??)

:lock:

twitter.com/jojoGPS

Αρχικό Μήνυμα από τον Bayern7

Προσωπικά μου είναι πολύ πιο δύσκολο να διαβάσω ελληνικά χωρίς τόνους παρά greeklish.. Δεν είναι τίποτα να βάζετε και τόνους.. ;) :cool:

Συμφωνώ απολύτως. Όπως μου είναι πιο δύσκολο εμένα προσωπικά να διαβάσω παντελώς ανορθόγραφα ελληνικά ή κεφαλαία ελληνικά παρά γκρήκλις... Είτε η απαίτηση να γράφουμε ελληνικά είναι για να καταλαβαίνουμε πιο ξεκούραστα τι λέει ο άλλος είτε επειδή το κάνουμε για να γράφουμε την ελληνική γλώσσα όπως πρέπει, θα πρέπει να καλύπτει όλες τις παρατυπίες. Δηλαδή όποιος λέει ότι είναι ντροπή να γράφουμε ελληνικά με λατινικά, δεν θεωρεί ντροπή την ανορθογραφία? :confused: Κι αν πχ ο Α γράφει με γκρήκλις, ο Β είναι ανορθόγραφος κι ο Γ γράφει με κεφαλαία, γιατί πρέπει μόνο ο Α να προσπαθήσει ν'αλλάξει?!? :whistle:

Αυτά και σόρρυ για τη μακρηγορία.

ΥΓ1. Και κάτι ακόμα για το θέμα γραφής ξενικών λέξεων μ'ελληνικούς χαρακτήρες. Μόνο στην Ελλάδα, την Αγγλία, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία το computer γράφεται ως computer στην εθνική γραφή. Ο Γερμανός, ο Γάλλος, ο Βούλγαρος θα το έγραφε όπως θα γράφαμε εμείς κομπιούτερ. Αυτό θα πει πραγματικός σεβασμός στην γλώσσα σου...

έχω απαρνηθεί τα γκρίκλις εδώ και καιρό!είναι μία αλήθεια αυτό... απλά ποτέ μου δεν τα πήγαινα καλά με τους τόνους... :p και έτσι τις περισσότερες φορές δεν τους χρησιμοποιώ για μεγαλύτερη ταχύτητα... όχι όπως τώρα!τέλος πάντων λέω όχι στα γκρίκλις! ;)

"What humans can be, they must be. They must be true to their own nature." Abraham Maslow

ΚΩΣΤΑΣ

Οι αξιολογήσεις μου στο Buy & Sell

Αρχικό Μήνυμα από τον psybill

φιλε sergios, δεν ξερω αν εννοεις οτι εγω αδυνατω να κατανοησω αυτη τη διαφορα. αν ναι, νομιζω οτι με αδικεις!! :worry:

Φίλε psybill αν διαβάσεις τη σειρά των posts είναι προφανές ότι δεν αναφέρομαι σε σένα ;) Αναφερόμουν στον jojo (όχι προσωπικά, δεν έχω τίποτε με το παιδί). Συγκεκριμένα αναφερόμουν στο σχόλιο του αν συμμετέχουμε σε forums ξενόγλωσσα, σχόλιο που με οδήγησε να συμπεράνω ότι δεν κατάλαβε γιατί μας πειράζουν τα γκρίκλις.

Παρεμπιπτόντως, και σε αναφορά με τα δύο posts που έκανε ο φίλος jojo στη συνέχεια, έχω να παρατηρήσω ότι αυτό που ήταν γραμμένο στα αγγλικά (παρά το ότι δεν είχε ιδιαίτερη συνοχή και ήταν φτιαγμένο ειδικά για να υποννοήσει ότι δεν είναι εύκολο να διαβαστεί) το διάβασα πολύ εύκολα, αντίθετα το μεγάλο post στα greeklish διάβασα δύο γραμμές, κουράστηκα και προχώρησα στο παρακάτω μήνυμα. Μπορεί να είμαι εγώ περίεργος, αλλά νομίζω ότι και άλλοι αντιδρούν έτσι στα greeklish

Ἢ λέγε τί σιγῆς κρεῖττον, ἢ σιγὴν ἔχε

Συμφωνώ σε όσα λέτε για τα greenglish ή greeklish ή γκρίνγκλις ή γρίκλις :) (τελικά πώς είναι ρε παιδιά?)

αλλά να θυμίσω, όπως είπε και ένας φίλος πιο πάνω, ότι ο σεβασμός στη γλώσσα περιλαμβάνει και τη σωστή ορθογραφία. Το να γράφει κάποιος ανορθόγραφα (εκτός του ότι δείχνει απαράδεκτη για την εποχή μας έλλειψη μόρφωσης και καλλιέργειας) είναι εξίσου ενοχλητικό με τα greenglish (ή όπως λέγονται).

Γιατι να θεωρούμε απαράδεκτο ενα post που γράφει "Re paidia to Nokia exei..." και να μην είναι απαράδεκτο το "Ρε πεδιά το Νόκια έχει....".

άνθρωπος αγράμματος ξύλο απελέκητο, αγαπητοί. Πείτε όχι στα greenglish, πείτε όχι στους ανορθόγραφους.

http://www.projectforum.com/img/maclogo.gifSwitched to Mac

Αρχικό Μήνυμα από τον OveLix

Γιατι να θεωρούμε απαράδεκτο ενα post που γράφει "Re paidia to Nokia exei..." και να μην είναι απαράδεκτο το "Ρε πεδιά το Νόκια έχει....".

άνθρωπος αγράμματος ξύλο απελέκητο, αγαπητοί. Πείτε όχι στα greenglish, πείτε όχι στους ανορθόγραφους.

Έτσι ακριβώς Οβελίξ, δε γνωρίζω σε ποιον αναφέρεσαι ακριβώς αλλά εγώ το έθιξα σίγουρα αυτό το θέμα. Να μάθουμε να γράφουμε σωστά ελληνικά κι όχι ελληνικά σκέτα. Και παρακαλώ πολύ κάποιος να σχολιάσει το προηγούμενό μου ποστ γιατί αλλιώς φοβάμαι πως απλά φωνάζετε εναντίον των γκρήκλις (τα οποία εμένα προσωπικά δε μ'ενοχλούν) χωρίς κανένα σοβαρό επιχείρημα :!:

Παιδιά, σας παρακαλώ, μην συνεχίσετε να μιλάτε για τους ανορθόγραφους. διότι:

- Προσβάλλετε κάποια άτομα

- Τα αποθαρρύνετε από το να γράφουν ελληνικά

Το αν είναι κάποιος ανορθόγραφος ή όχι δεν μας αφορά, ας μην καταδικάζουμε έτσι εύκολα άτομα για τα οποία δεν ξέρουμε τίποτα. Μπορεί κάποιος να είναι ανορθόγραφος διότι δεν είναι καλός μαθητής, είτε διότι πάσχει από δυσλεξία, είτε, είτε....

Το ζητούμενο είναι να περιοριστούν τα greeklish, όχι να κηρύξουμε τον πόλεμο κατά της ανορθογραφίας.

Αρχικό Μήνυμα από τον sallax

Συμφωνώ απολύτως. Όπως μου είναι πιο δύσκολο εμένα προσωπικά να διαβάσω παντελώς ανορθόγραφα ελληνικά ή κεφαλαία ελληνικά παρά γκρήκλις... Είτε η απαίτηση να γράφουμε ελληνικά είναι για να καταλαβαίνουμε πιο ξεκούραστα τι λέει ο άλλος είτε επειδή το κάνουμε για να γράφουμε την ελληνική γλώσσα όπως πρέπει, θα πρέπει να καλύπτει όλες τις παρατυπίες. Δηλαδή όποιος λέει ότι είναι ντροπή να γράφουμε ελληνικά με λατινικά, δεν θεωρεί ντροπή την ανορθογραφία? :confused: Κι αν πχ ο Α γράφει με γκρήκλις, ο Β είναι ανορθόγραφος κι ο Γ γράφει με κεφαλαία, γιατί πρέπει μόνο ο Α να προσπαθήσει ν'αλλάξει?!? :whistle:

Αυτά και σόρρυ για τη μακρηγορία.

ΥΓ1. Και κάτι ακόμα για το θέμα γραφής ξενικών λέξεων μ'ελληνικούς χαρακτήρες. Μόνο στην Ελλάδα, την Αγγλία, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία το computer γράφεται ως computer στην εθνική γραφή. Ο Γερμανός, ο Γάλλος, ο Βούλγαρος θα το έγραφε όπως θα γράφαμε εμείς κομπιούτερ. Αυτό θα πει πραγματικός σεβασμός στην γλώσσα σου...

Να το σχολιάσω εγώ λοιπόν. Συμφωνώ απόλυτα στο θέμα της ορθογραφίας. Ο λόγος που δεν το αναφέρουμε είναι ότι στο παλιό thread ορισμένα παιδιά είχαν διαμαρτυρηθεί λέγοντας ότι γράφουν greeklish επειδή δεν ξέρουν ορθογραφία στα ελληνικά. Προτιμώ λοιπόν να ενθαρρύνω τον κόσμο να γράφει ελληνικά (έστω και με ορθογραφικά λάθη) παρά να ωθούμε τον κόσμο στην χρήση αγγλικών χαρακτήρων στα ελληνικά ώστε να μην φαίνονται τα λάθη τους.

ΥΓ. Δεν ξέρω για τους Γερμανούς, αλλά οι Γάλλοι χρησιμοποιούν τελείως διαφορετική λέξη (ordinateur), όπως έχουμε και εμείς το "υπολογιστής" αλλά προτιμάμε να γράφουμε "κομπιούτερ". Αυτά αλλά το θέμα μας δεν είναι το "ομιλείτε ελληνικά" αλλά το "γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες" ;)

Ἢ λέγε τί σιγῆς κρεῖττον, ἢ σιγὴν ἔχε

Αρχικό Μήνυμα από τον sallax

Και παρακαλώ πολύ κάποιος να σχολιάσει το προηγούμενό μου ποστ γιατί αλλιώς φοβάμαι πως απλά φωνάζετε εναντίον των γκρήκλις (τα οποία εμένα προσωπικά δε μ'ενοχλούν) χωρίς κανένα σοβαρό επιχείρημα :!:

Θέλεις επιχειρήματα? ΟΚ :)

1) Τα greeklish είναι πολύ κουραστικά στο διάβασμα

2) Είναι αντιαισθητικά

3) Ας πούμε ότι κάποιος κάνει αναζήτηση στο forum με την λέξη "προειδοποιώ". Η λέξη αυτή με τα greeklish μπορεί να γραφτεί με τους εξής τρόπους:

proeidopoiw

proidipoiw

proidopio

prohdopoiw

κτλ κτλ κτλ..... φαντασία να έχουμε!

4) Και πατριωτικά να το πάρουμε, δεν καταλαβαίνω γιατί να χρησιμοποιώ το αγγλικό αλφάβητο για να γράψω στην γλώσσα μου. Δηλαδή έχεις δει κανέναν Άγγλο να χρησιμοποιεί ελληνικούς χαρακτήρες για να γράψει αγγλικά?

Το να γράφουμε greeklish είναι το ίδιο γελοίο με το να γράφουμε "Χάι, μάι νέιμ ιζ ΤΝ97".......

5) Κάποια στιγμή, για πολλούς έρχεται η στιγμή που παρουσιάζεται η ανάγκη να γράψουμε κάποιο μεγάλο κείμενο στα ελληνικά στον Η/Υ μας. Εκεί, φαίνεται η χρησιμότητα του να μπορούμε να γράφουμε ελληνικά, και γρήγορα.

Αγαπητέ ΤΝ

Δεν επιτέθηκα σε κανένα προσωπικά. Αλλά θεωρώ ότι είμαι ελεύθερος να κατακρίνω μια συμπεριφορά, ΟΧΙ μια κατάσταση ή ασθένεια. Δεν μπορώ να κατακρίνω κάποιον επειδή είναι άσχημος. Αυτό δεν μπορεί να το αλλάξει. Μπορώ όμως να τον κατακρίνω επειδή πχ είναι κακότροπος. Αυτό μπορεί να το αλλάξει.

Σε αυτή τη βάση θεωρώ ότι ο ανορθόγραφος απλά δεν θέλει να μάθει. Και όποιος δεν θέλει να μάθει, δεν ενδιαφέρεται να βελτιωθεί. Και τέτοιοι άνθρωποι, sorry, δεν μπορούν να συμμετάσχουν σε μία συζήτηση. (Δεν λέω να τους το απαγορεύσουμε, απλά δεν μπορούν οι ίδιοι)

Πριν 30-40 χρόνια θα το καταλάβαινα και θα το σεβόμουν, η μόρφωση ήταν προνόμιο. Σήμερα όμως ΟΛΟΙ εχουμε παει σχολειο, ΟΛΟΙ είχαμε πρόσβαση σε βιβλία και περιοδικά, ακόμη και Μίκυ Μάους.

Η ορθογραφία μαθαίνεται διαβαζοντας. Ο ανορθογραφος ειναι αδιάβαστος. Ο αδιάβαστος είναι αμόρφωτος. Τους αμόρφωτους έχω δικαίωμα να τους κατακρίνω για την επιλογή τους. Δεν έχουν δικαιολογία.

Τέλος, δεν δέχομαι οι αμόρφωτοι να δέχονται υποστήριξη στο όνομα ενός πέντε ή δέκα ανθρώπων εδω μεσα που ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ εχουν πρόβλημα. Επίσης άλλο ο κακός μαθητής και άλλο ο δυσλεκτικός. Ο κακός μαθητής θα μπορούσε αν ήθελε να γίνει καλός. Ο δυσλεκτικός γεννήθηκε έτσι. Ας μην τα συγχέουμε.

Κώστας

Αρχικό Μήνυμα από τον TN97

Το αν είναι κάποιος ανορθόγραφος ή όχι δεν μας αφορά,

Φυσικα μας αφορά, αφού εμείς διαβάζουμε τα γραπτά τους. :worry:

Το ζητούμενο είναι να περιοριστούν τα greeklish, όχι να κηρύξουμε τον πόλεμο κατά της ανορθογραφίας.

Κανείς δεν κήρυξε πόλεμο. Συστάσεις κανουμε και δίνουμε φιλικές συμβουλές. Η ορθογραφία μαθαίνεται διαβάζοντας. Ο καλύτερος τρόπος να τη μάθει κάποιος είναι να ανοίξει κανένα βιβλίο. Διαβάζοντας τη μαθαίνει αυτόματα. Δεν χρειάζονται καν σημειώσεις, το μυαλό αναγνωρίζει και θυμάται και όταν πας να γράψεις σου βγαίνει αυτόματα.

Αν είναι από αυτή την κουβέντα έστω και ένας να ανοίξει κανένα βιβλίο, κέρδος θα είναι, καλό θα του κάνει. Ας μην χαϊδεύουμε συμπεριφορές αδιαφορίας και αμορφωσιάς

Αρχικό Μήνυμα από τον TN97

1) Τα greeklish είναι πολύ κουραστικά στο διάβασμα

2) Είναι αντιαισθητικά

Και δεν είναι κουραστικό/αντιαισθητικό το "κυττάω", η το "κινιτο"? εμένα προσωπικά η ανορθογραφία μ'εκνευρίζει κι ολας και μάλιστα πάρα πολύ.
3) Ας πούμε ότι κάποιος κάνει αναζήτηση στο forum με την λέξη "προειδοποιώ". Η λέξη αυτή με τα greeklish μπορεί να γραφτεί με τους εξής τρόπους:

proeidopoiw

proidipoiw

proidopio

prohdopoiw

κτλ κτλ κτλ..... φαντασία να έχουμε!

Το ίδιο ισχύει και στην ανορθογραφία. Εκεί να δεις φαντασία αν δε γνωρίζεις πως γράφεται μια λέξη...
4) Και πατριωτικά να το πάρουμε, δεν καταλαβαίνω γιατί να χρησιμοποιώ το αγγλικό αλφάβητο για να γράψω στην γλώσσα μου. Δηλαδή έχεις δει κανέναν Άγγλο να χρησιμοποιεί ελληνικούς χαρακτήρες για να γράψει αγγλικά?

Το να γράφουμε greeklish είναι το ίδιο γελοίο με το να γράφουμε "Χάι, μάι νέιμ ιζ ΤΝ97".......

Είσαι εκτός ΤΝ97 γιατί εγώ το εννοούσα για τις λέξεις που δεν έχουν αντίστοιχη ελληνική ή απλά η ξενική είναι πιο κοινή απ'την ελληνική. Πχ το κομπιούτερ, το μπλούτουθ, το σαρβάιβορ, το βίντεο κλπ.
5) Κάποια στιγμή, για πολλούς έρχεται η στιγμή που παρουσιάζεται η ανάγκη να γράψουμε κάποιο μεγάλο κείμενο στα ελληνικά στον Η/Υ μας. Εκεί, φαίνεται η χρησιμότητα του να μπορούμε να γράφουμε ελληνικά, και γρήγορα.
Με τους τόνους και με την διαρκή εναλλάγη ελληνικών/αγγλικών (καθότι είμαστε και σε φόρουμ τεχνολογίας) δε νομίζω πως το κείμενο γράφεται πιο γρήγορα σ'ελληνικά απ'οτι στα γρήκλις αλλά τέλος πάντων.

emena na me sigxoresete... de tha grafo ellinika!

grafo tosa polla se diafora meri pou an katso na ksekiniso ta ellinika... zito pou kaikame...

kai pali signomi an sas dimiourgo aidia/ponokefalo/disforia/disenteria/stomaikes diataraxes... :p

Φίλε Ovelix,

το αν κάποιος είναι ανορθόγραφος, είναι κάτι που αφορά τον ίδιον. Στον εαυτό του δημιουργεί πρωτίστως πρόβλημα, και όχι τόσο στους άλλους. Εγώ από την μεριά μου θα επαναλάβω πως δεν μπορώ να ξέρω τους λόγους για τους οποίους κάποιος είναι ανορθόγραφος, συνεπώς δεν είμαι σε θέση να κρίνω, ιδιαίτερα μέσα σε ένα απρόσωπο forum.

Επειδή όμως το θέμα μας δεν είναι η ορθογραφία αλλά τα greeklish, ας το σταματήσουμε εδώ. Εάν κάποιος το επιθυμεί, μπορεί κάλλιστα να ανοίξει topic για την ορθογραφία.

Sallax, τα επιχειρήματα που σου παρέθεσα, έχουν να κάνουν με το γιατί είμαι κατά των greeklish.

Για τίποτε άλλο.

Επίσης, πουθενά δεν έγραψα να σταματήσουμε να γράφουμε και ξένες λέξεις που έχουν καθιερωθεί στον δικό μας γραπτό λόγο. "Bluetooth" γράφω και εγώ, όχι "Μπλουτουθ". :)

Αγαπητέ Sallax

Τα greeklish απλά δεν διαβάζονται. Βολεύουν μόνο εκείνον που τα γράφει και όχι εκείνον που τα διαβάζει. (edit: ακόμη και ο φίλος πιο πάνω τη βολή του επικαλέστηκε. Άρα?)

Πού αλλού στη ζωή και την καθημερινότητά μας διαβάζουμε ή γράφουμε greeklish? Μόνο στο PC. Πόσες ώρες γράφει κάποιος στο PC σε σχέση με τις άλλες του δραστηριότητες? Λίγες, εκτός να περνάει 8 ώρες την ημέρα σε chat rooms και forum οπότε πάμε σε άλλη κατηγορία ανθρώπων. Φοιτητές, δημοσιογράφοι κλπ γράφουν στη γλώσσα του της χώρας τους, του εντύπου τους κλπ. Greenglish μονο στα fora λοιπόν.

Πολλοί λένε let it be. Ας γράφει ο καθένας όπως μπορεί, αρκεί να γράφει. Η επικοινωνία έχει περισσότερη σημασία από την ορθογραφία. Θα συμφωνήσω. Αλλά ταυτόχρονα θα έχω το δικαίωμα να κρίνω και να κατακρίνω τον ανορθόγραφο για τα κακά του ελληνικά και τον greenglish typer για την αδιαφορία του προς αυτούς που βγάζουν τα μάτια τους για να τον διαβάσουν.

Επειδή λοιπόν κάθε κριτική πρέπει να συνοδεύεται από προτάσεις, ιδού:

1) Μην περιμένετε κανόνες και εντολές. Τα μηνύματα με greenglish ή τα ΠΟΛΥ ανορθόγραφα ας τα αγνοούμε. Εγώ αυτό κάνω και δεν με εχει χαλάσει καθόλου. Μηνύματα σε greenglish δεν τα διαβάζω. Αν χάνω κάτι σημαντικό ειδοποιείστε με :)

2) Δεν είναι κακό να επισημαίνεις σε κάποιον τις κακές του συνήθειες. Τον βοηθάς να βελτιωθεί.

3) Σε κάποιο άλλο, αγγλόφωνο, forum που συμμετείχα δίπλα στο κουμπί submit είχε κουμ΄πάκι Spellchecker και μπορούσες να τσεκάρεις την ορθογραφία σου. Αν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στα ελληνικά τι δυνατότητες υπάρχουν να το εφαρμόσουμε και εδω?

Αυτά και τα λέμε αργότερα...

Ούτε εμένα μου αρέσει η ανορθογραφία, αλλά δεν πρόκειται να κατακρίνω ή να προσπαθήσω να αποτρέψω κάποιον ανορθόγραφο από τη συμμετοχή του στο forum!!!! Όπως ειπώθηκε ήδη, ακόμη κι η δυσλεξία μπορεί να είναι η αιτία γι αυτό, ή άλλοι σοβαροί λόγοι. Μήπως προτείνετε να κάνουμε τέτοιες διακρίσεις;

Αν τελικά σας αρέσουν τόσο τα greeklish, γιατί δηλαδή να μην υιοθετήσουμε κι άλλα αλφάβητα, όπως π.χ. το Κυριλλικό, και να έχουμε τα .. grussian! :p

http://briefcase.pathfinder.gr/download/petros_pf/15778/181976/0/Petran.gif

Nokia Series 60 forum moderator (Ret.)

3) Σε κάποιο άλλο, αγγλόφωνο, forum που συμμετείχα δίπλα στο κουμπί submit είχε κουμ΄πάκι Spellchecker και μπορούσες να τσεκάρεις την ορθογραφία σου. Αν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στα ελληνικά τι δυνατότητες υπάρχουν να το εφαρμόσουμε και εδω?

Χμμμμμ....... αναρωτιέμαι αν μπορεί να γίνει και στο δικό μας forum! ;) :)

Αρχικό Μήνυμα από τον eNeRGy

emena na me sigxoresete... de tha grafo ellinika!

grafo tosa polla se diafora meri pou an katso na ksekiniso ta ellinika... zito pou kaikame...

kai pali signomi an sas dimiourgo aidia/ponokefalo/disforia/disenteria/stomaikes diataraxes... :p

Όλα αυτά τα "διάφορα μέρη" τι θα έλεγαν αν τους έγραφες στα αγγλικά αλλά με ελληνικούς χαρακτήρες? Πώς θα σε αντιμετώπιζαν αν σε ένα αγγλόφωνο forum έγραφες "Γιου νόου,ιν Γκρις γουι χαβ μένι μομπάιλ φόνς. Τεν μίλιον!!" Ε? Και στις παρατηρήσεις τους απαντούσες "Ι ράιτ σο μένι θινγκς ιν σο μένι πλέισις, ιφ άι σταρτ γουιθ ίνγλις νάου, χουρέι δατ γουί αρ μπέρντ!"

Κατάλαβες? :D :D

Όλα αυτά τα "διάφορα μέρη" τι θα έλεγαν αν τους έγραφες στα αγγλικά αλλά με ελληνικούς χαρακτήρες? Πώς θα σε αντιμετώπιζαν αν σε ένα αγγλόφωνο forum έγραφες "Γιου νόου,ιν Γκρις γουι χαβ μένι μομπάιλ φόνς. Τεν μίλιον!!" Ε? Και στις παρατηρήσεις τους απαντούσες "Ι ράιτ σο μένι θινγκς ιν σο μένι πλέισις, ιφ άι σταρτ γουιθ ίνγλις νάου, χουρέι δατ γουί αρ μπέρντ!"

Κατάλαβες? :D :D

Πρώτα απ'ολα δεν είναι Ι ράιτ αλλά Άη ράιτ :p :p

Αλλά και πάλι κάνετε ένα λάθος εδώ φίλοι μου... Μη ξεχνάτε πως όλοι αυτοί που γράφουν γκρήκλις δεν το κάνουν επίτηδες ή από αντίδραση αλλά τους έχει μείνει από παλιά όταν δε μπορούσαν να γράψουν ελληνικά. Παρόλο που τώρα δεν έχουν κάποιο ουσιαστικό λόγο ν'αντιπαραθέσουν πέρα απ'τον λόγο ότι έχουν συνηθίσει τα γκρήκλις και βαριούνται ν'αλλάξουν, τότε ήταν απαραίτητο να τα χρησιμοποιούν. Ενώ το να γράφεις αγγλικά μ'ελληνικό αλφάβητο δε χρησίμευσε ποτέ και σε κανέναν :D

Τέλος πάντων, αρκετά το κούρασα και γω. Απλά θα κλείσω λέγοντας πως για μένα η ανορθογραφία είναι μεγαλύτερη ένδειξη ασέβειας προς την ελληνική γραφή από τα γκρήκλις.

Άι σταντ κορεκτιντ, σάλαξ, θενκς.

Γουάτ άι τράι το σόου γουίθ δις παρτίκιουλαρ ποστ ιζ χάου ιτ σάκς το ράιτ ιν ε λάνγκουατζ γουιθ άδερ κάρακτερς ινστέντ οφ δε ράιτ ουάνς.

Eite grafeis greeklish eite fragkolevantinika opos egrapsa edo, einai to idio enoxlitika, to idio xalia.

Ελπίζω να έγινα κατανοητός