Jump to content

Αναβάθμιση μνήμης RAM. Αξίζει;

Epicouros
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

Σκέφτομαι να αναβαθμίσω την RAM του υπολογιστή μου (P4 2.4GHz) από 512MB σε 1024MB. Εσείς τι λέτε αξίζει; Θα δω κάποια σημαντική διαφορά στην απόδοση του υπολογιστή η τζάμπα θα πάνε τα ευρώ;
ΦΤΑΙΕΙ, που είμαστε αυτοί που είμαστε. Και που δεν θ' αλλάξουμε ποτέ.

Αρχικό Μήνυμα από το μέλος Epicouros (13 Μάι. 2004 , 12:58)

Σκέφτομαι να αναβαθμίσω την RAM του υπολογιστή μου (P4 2.4GHz) από 512MB σε 1024MB. Εσείς τι λέτε αξίζει; Θα δω κάποια σημαντική διαφορά στην απόδοση του υπολογιστή η τζάμπα θα πάνε τα ευρώ;

Φυσικά και αξίζει. Δώσε μνήμη στο machine σου, και μη λυπάσαι. ;)

Don't criticize... what you can't understand...!

Εξαρτάται από το τι εφαρμογές χρησιμοποιείς.

Αν το ερώτημα ήταν αν αξίζει να πας από 256 σε 512 θα σου συνιστούσα ανεπιφύλακτα να το κάνεις μιας και πλέον όλα τα προγράμματα έχουν μεγάλες απαιτήσεις σε μνήμη και οι διαφορές είναι ιδιαίτερα αισθητές στον τελικό χρήστη.

Τώρα, όσον αφορά τα 1024, δε ξέρω κατά πόσο θα μπορέσεις να δεις μεγάλη διαφορά. Έχω ακούσει για παράδειγμα ότι το Unreal Tournament 2003 δουλεύει καλύτερα με 1GB μνήμης απ' ότι με 512, αλλά το κατά πόσο αξίζει γι αυτό το λόγο να αναβαθμίσεις είναι κάτι για το οποίο επιφυλάσομαι.

(Σε μένα, με ati all in wonder 9700 pro, Athlon Xp 2000+@2200+ και 512MB DDR@355mhz πάει πολύ καλά με antialiasing 4x , anisotropic 8xx και high detail level :) )

Γενικότερα η αναβάθμηση μνήμης αξίζει.Θα δεις κάποια βελτίωση στην ταχύτητα των εφαρμογών που χρησιμοποιείς και του υπολογιστή σου.Go for it
Argonaftis

Όπως είπε και ο Κώστας η αναβάθμιση από 256ΜΒ σε 512ΜΒ είναι από χρήσιμη ως αναγκαία και σίγουρα υπάρχει σοβαρή διαφορά στις επιδόσεις ειδικά με ένα λειτουργικό όπως τα windows xp. Το ίδιο όμως δεν ισχύει για περισσότερη μνήμη από τα 512ΜΒ. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να δεις πόση μνήμη χρειάζονται τα προγράμματα που χρησιμοποιείς συνήθως και να αποφασίσεις ανάλογα.

Μιας και το ερωτημα μαλλον απαντηθει και καθοτι σκεφτηκα να μην ανοιξω αλλο θεμα, σας γραφω εδω για το προβλημα που αντιμετωπιζω:

Εχω Λαπτοπ με Ahtlon 2000XP+ και μεχρι προτινως 256ΜΒ. Εβαλα αλλα 256 με τσιπακι! Τα αναγνωρισε, δουλευει (ασχετο, αλλα πρακτικη διαφορα δεν ειδα) αλλα εχω τρελα κοληματα οταν επανερχομαι απο StandBy Modus...Τι μπορει να φταιει; Τι κανουμε; Απο hibernate ειμαστε μια χαρα, αλλα απο το αλλο, οταν επανερχετε, μπουταρεις στο ντεσκτοπ και ισα ισα που προλαβαινεις να ανοιξεις καποια εφαρμογη. Μετα γινεται το χαος...Εμφανιζεται σαν να εχασε τη καρτα γραφικων και μου λεει επανεκκινηση!

Λοιπον...;

Don't ask, what your country can do for you!

Ask what you, can do for your country!

Αρχικό Μήνυμα από το μέλος gnikolai (13 Μάι. 2004 , 14:19)

Μιας και το ερωτημα μαλλον απαντηθει και καθοτι σκεφτηκα να μην ανοιξω αλλο θεμα, σας γραφω εδω για το προβλημα που αντιμετωπιζω:

Εχω Λαπτοπ με Ahtlon 2000XP+ και μεχρι προτινως 256ΜΒ. Εβαλα αλλα 256 με τσιπακι! Τα αναγνωρισε, δουλευει (ασχετο, αλλα πρακτικη διαφορα δεν ειδα) αλλα εχω τρελα κοληματα οταν επανερχομαι απο StandBy Modus...Τι μπορει να φταιει; Τι κανουμε; Απο hibernate ειμαστε μια χαρα, αλλα απο το αλλο, οταν επανερχετε, μπουταρεις στο ντεσκτοπ και ισα ισα που προλαβαινεις να ανοιξεις καποια εφαρμογη. Μετα γινεται το χαος...Εμφανιζεται σαν να εχασε τη καρτα γραφικων και μου λεει επανεκκινηση!

Λοιπον...;

Φταίει 100% το τσιπάκι που έβαλες. Ακόμα και αν είναι της μαμας εταιρείας, μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα. Υπάρχουν στο νετ εκαντάδες αναφορές για μπλε οθόνες μετά από αναβάθμιση μνήμης. Στο δικό μου lap Compaq EVO 610c έβαλα άλλα 256 και άρχισαν τα κολλήματα στα ΧΡ. Άλλαξα λειτουργικό και έβαλα 2000 και linux σε dual boot και από τότε δεν έχω ξανασυναντήσει προβλήματα.

Όσο φορά το αρχικό ερώτημα για αναβάθμιση από 512 σε 1024 η γνώμη μου είναι σαφέστατα να την κάνεις:

Θα δείς τεράστιες διαφορές σε προγράμματα CAD,GIS, επεξεργασίας εικόνας, Video rendering αλλά και παιχνίδια :p

Αν δουλέυει word, excel δεν αξίζει η αναβάθμιση.

Μην ξεχάσεις να απενεργοποιήσεις την εικονική μνήμη στα ΧΡ, 2000 άμα βάλεις παραπάνω μνήμη γιατί δεν χρείαζεται πάνω απο 512ΜΒ και το μηχάνημα πάει σφαίρα!!!!!!!!!!! :blink:

http://briefcases.pathfinder.gr/download/597036If you are not paying for it, you're not the customer; you're the product being sold.

Αρχικό Μήνυμα από το μέλος murex (13 Μάι. 2004 , 15:28)

Μην ξεχάσεις να απενεργοποιήσεις την εικονική μνήμη στα ΧΡ, 2000 άμα βάλεις παραπάνω μνήμη γιατί δεν χρείαζεται πάνω απο 512ΜΒ και το μηχάνημα πάει σφαίρα!!!!!!!!!!! :blink:

Η απενεργοποίηση της εικονικής μνήμης είναι κάτι το οποίο δεν προτείνεται όση μνήμη και να διαθέτεις, καθώς ο τρόπος λειτουργίας της είναι τέτοιος στα windows που ακόμα και με 2gb ram πάλι απαιτείται η ύπαρξη της.

Αν εννοείς τον ορισμό συγκεκριμένου (χαμηλού) μεγέθους εικονικής μνήμης εκεί θα με βρεις σύμφωνο ;)

Αρχικό Μήνυμα από το μέλος kostas@sl45i (13 Μάι. 2004 , 15:47)

Η απενεργοποίηση της εικονικής μνήμης είναι κάτι το οποίο δεν προτείνεται όση μνήμη και να διαθέτεις, καθώς ο τρόπος λειτουργίας της είναι τέτοιος στα windows που ακόμα και με 2gb ram πάλι απαιτείται η ύπαρξη της.

Αν εννοείς τον ορισμό συγκεκριμένου (χαμηλού) μεγέθους εικονικής μνήμης εκεί θα με βρεις σύμφωνο ;)

Στο site της microsoft όντως αυτό γράφει και συμφωνώ εν μέρει, αλλά για best performance μπορεις να την απενεργοποιήσεις τελείως.

Για πάνω από 512 βάζουμε σαν minumum page file 256 και για maximum 1536. Δουλεύοντας με μεγάλα raster files πάντως, έχω δει σημαντική βελτίωση στην ταχύτητα με απενεργοποιημένο page file (desktop 2GB RAM). Τα πιθανά κολλήματα που αναφέρενται στο site της MS δεν τα έχω διαπιστώσει.

http://briefcases.pathfinder.gr/download/597036If you are not paying for it, you're not the customer; you're the product being sold.

εγώ έβαλα αλλα 256 στα 512 (βασικά έβαλα αλλά 512 στα 512 και έβγαλα 256 αλλα αλλο αυτό)

και δεν ειδα τρομερή διαφορά ταχύτητας - δεν χρησιμοποιώ βαριές εφαρμογές αλλά εχω την τάση να αφήνω πολλά παράθυρα ανοιχτά και για πολύ ώρα.

Την εικονική μνήμη κάποιος παλιά είχε γράψει να μην έχουμε ενα low και ενα max, αλλά ένα νούμερο μόνο συνήθως διπλάσιο από τη πραγματική, έτσι και εγώ την έχω 1512.

Αν τη βάλω 256 τι θα κερδίσω;

Συμφωνείτε με το να έχεις ενα νούμερο για low και hi; υποτίθεται οτι αυτό το κάνεις για να αποφύγεις το κόλημα του υπολογιστή όταν στη μέση της δουλειας σου σου μεγαλώνει το page file.

Αν την απενεργοποιήσω τελειως τι μπορεί να πάθει; Τι γίνεται γενικά αν του τελειώσει η μνήμη του υπολογιστή;

[imgalign]http://www.rigasplastika.gr/nicolas/320ci.jpg[/imgalign]

rigasnic :: The ex-night shift ::

Εδώ είναι το σχετικό που αναφέρει για το page file. Αυτό που λέει είναι ότι χρειάζεται ανεξάρτητα με την μνήμη που έχεις να υπάρχει page file. Βέβαια εδώ δημιουργείται ένα ερώτημα: αφού πρέπει να υπάρχει γιατί υπάρχει η επιλογή να το απενεργοποιείς;;;

:worry: Πίστεψέ με, δεν θα πάθεις τπτ αμα το βγάλεις αλλά άμα δεν δουλεύεις κάτι βαρύ δεν θα δεις και καμιά διαφορά (γενικά το λέω). Τα πολλά παράθυρα που ανοίγεις (φαντάζομαι web και explorer) δεν είναι αρκετά μνημοβόρα.

Την εικονική μνήμη κάποιος παλιά είχε γράψει να μην έχουμε ενα low και ενα max, αλλά ένα νούμερο μόνο συνήθως διπλάσιο από τη πραγματική, έτσι και εγώ την έχω 1512.

You might think that setting the initial size and the maximum size to the same (relatively large—say, two or three times RAM) value would improve performance since it would mean that Windows XP would never resize the page file. In practice, however, it has been shown that this trick does not improve performance, and in some cases can actually decrease performance.

Το παραπάνω link είναι η επίσημη εκδοχή της MS, άμα θες δεν την ακολουθείς (αυτό όσο αφορά τα min και τα max). Προσωπικά πάντα, δεν έχω πάθει τπτ από την απενεργοποίηση της αλλά στο link αναφέρει πιθανά κολλήματα.

Τι γίνεται γενικά αν του τελειώσει η μνήμη του υπολογιστή;

Αρχίζει και σέρνονται οι εφαρμογές, κολλάει του κερατά και άν πας να ανοίξεις κανούργιο application σου βγάζει ένα γλυκό μηνυματάκι :insufficient memory. Close some applications (κάτι τέτοιο).

Αρχικό Μήνυμα από το μέλος rigasnic (13 Μάι. 2004 , 17:23)

εγώ έβαλα αλλα 256 στα 512 (βασικά έβαλα αλλά 512 στα 512 και έβγαλα 256 αλλα αλλο αυτό)

και δεν ειδα τρομερή διαφορά ταχύτητας - δεν χρησιμοποιώ βαριές εφαρμογές αλλά εχω την τάση να αφήνω πολλά παράθυρα ανοιχτά και για πολύ ώρα.

Αν τη βάλω 256 τι θα κερδίσω;

Συμφωνείτε με το να έχεις ενα νούμερο για low και hi; υποτίθεται οτι αυτό το κάνεις για να αποφύγεις το κόλημα του υπολογιστή όταν στη μέση της δουλειας σου σου μεγαλώνει το page file.

Αν την απενεργοποιήσω τελειως τι μπορεί να πάθει; Τι γίνεται γενικά αν του τελειώσει η μνήμη του υπολογιστή;

Ο βασικός λόγος ώστε να έχεις ίδιο μέγιστο κι ελάχιστο ποσό εικονικής μνήμης είναι ο εξής:

Εφόσον είναι καθορισμένο και σταθερό το μέγεθος του, αυτό το αρχείο δημιουργείται μια φορά στο σκληρό και μένει αμετάβλητο (απλά γράφονται κι αναγιγνώσκονται δεδομένα).

Εάν όμως έχεις δώσει διαφορετικές τιμές πχ ελάχιστο ποσό 256 και μέγιστο 1512 τότε δημιουργείται με την έναρξη των windows ένα αρχείο 256 mb που λέγεται pagefile.sys. Αν κατά τη χρήση του υπολογιστή χρειαστεί περισσότερη εικονική μνήμη τότε τα windows επιχειρούν να μεγαλώσουν το αρχείο κάτι που καθυστερεί πολύ την εγγραφή δεδομένων και γενικά κάνει το σύστημα να καθυστερεί πολύ.

Αν πάλι έχουμε δώσει μέγιστο κι ελάχιστο ποσό μνήμης χαμηλό, πχ 256 και χρειάζονται παραπάνω τότε τα win θα σβήνουν και θα γραφουν εναγωνίως στο αρχείο αυτό δεδομένα και το σύστημα θα συμπεριφέρεται σα να έχει κολήσει..

Επειδή η μνήμη έχει φτηνήνει πολύ και μπορούμε με σχετικά λίγα χρήματα να έχουμε πάνω από 1GB εγκατεστημένο στο σύστημα μας μπορούμε να απενεργοποιήσουμε τελείως την προσωρινή μνήμη. Έτσι κι αλλιώς το πιο πιθανό είναι να μη χρειαστεί ποτέ. Υπάρχουν όμως πάντα (σπάνιες) περιπτώσεις που λόγω κακής διαχείρησης τα windows χρειάζονται την εικονική μνήμη. Τότε γίνεται το "έλα να δεις". Κρεμάνε εφαρμογές, δεν ανοίγουν νέες και το σύστημα μπορεί και να κρασάρει τελείως.

Νίκο αν το πας στα 256 το μόνο που θα κερδίσεις είναι ελεύθερο χώρο στο σκληρό σου. Αν χρειαστεί όμως περισσότερη εικονική μνήμη από τα 256 το σύστημα θα επιβραδυνθεί σημαντικά. Από την άλλη και τα 1512 είναι μεγάλο νούμερο και μάλλον τσάμπα δεσμεύουν χώρο στο σκληρό σου. Προσωπικά το έχω στα 512mb αλλά έχω θέσει μέγιστο τα 1024 ώστε σε περίπτωση που χρειαστεί κι άλλα MB να μπορέσει να αυξηθεί η εικονική μνήμη και να μη κρασάρει το σύστημα μου.

Και μία φορά μου χρειάστηκε! Σκάναρα 20 φωτογραφίες και η καθεμία έπιανε γύρω στα 20 MB (Bmp) και είχα την φαεινή ιδέα να τις ανοίξω όλες μαζί ταυτόχρονα ( :wacko: ) με photoshop!! Χρειάστηκε να μεγαλώσει το αρχείο εικονικής μνήμης και το σύστημα αργούσε σημαντικά.

Όταν όμως επανέλαβα το ίδιο τεστ με αρχείο εικονικής μνήμης 512 χωρίς δυνατότητα αύξησης, απλά το photoshop σταμάτησε να αποκρίνεται και ο σκληρός δούλευε συνεχώς..

Προτείνω να θέσεις ελάχιστο μέγεθος 768 και μέγιστο 1512 ή αν δε σε πειράζει ο χώρος που θα χάσεις να το αφήσεις όπως είναι τώρα :) :)

Τα πολλά παράθυρα που ανοίγεις (φαντάζομαι web και explorer) δεν είναι αρκετά μνημοβόρα.

εχω φτάσει σε σημείο με λίγα σχετικά windows explorer (αλλά τα οποια τα έχω δουλέψει πολύ) να φτάνει η δέσμευση εικονικής μνήμης του iexplorer.exe και τα 400ΜΒ και κάπου εκεί μου κολάει με τις τρέχουσες ρυθμίσεις μου.

Για αυτό και ψάχνομαι. Επίσης δεν μου αρέσει να βλέπω αδεια την RAM μου και αρκετά ΜΒ στην εικονική γιατί με καθυστερεί.

πρόβλημα χώρου δεν έχω για να μικρύνω το pagefile, αλλά μήπως θα συμπεριφέρεται καλύτερα με μικρό (αλλωστε όσο μεγαλύτερο είναι, πιάνει περισσότερα κομάτια στον δίσκο λόγω fragmentation)

Αν κατά τη χρήση του υπολογιστή χρειαστεί περισσότερη εικονική μνήμη τότε τα windows επιχειρούν να μεγαλώσουν το αρχείο κάτι που καθυστερεί πολύ την εγγραφή δεδομένων και γενικά κάνει το σύστημα να καθυστερεί πολύ.

αυτό το παρατηρούσα συχνά παλια πριν τα βάλω ίσα ;)

[imgalign]http://www.rigasplastika.gr/nicolas/320ci.jpg[/imgalign]

rigasnic :: The ex-night shift ::

Αρχικό Μήνυμα από το μέλος aggelopas (13 Μάι. 2004 , 13:20)

Ti sigekrimeni stigmi den simferei giati ehoun akrivinei 10%-20% i ram.:mad:

Ναι, το έχω παρατηρήσει και εγώ... :(

Ξέρει κανείς γιατί?

Η 256 RAM στα 400MHz έχει 54 ευρώ.

Αρχικό Μήνυμα από το μέλος Epicouros (13 Μάι. 2004 , 12:58)

Επειδή βλέπω ότι πολλοί αναφέρονται στο αν αξίζ€ι να αναβαθμίσεις την RΑΜ σου ΑΠΟ ΑΠΟΨΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟ......... εξήγησε μας plz αν το εννοούσες από οικονομικής πλευρά ή γενικά αν αξίζει τον κόπο. :cool:

Don't criticize... what you can't understand...!

Αρχικό Μήνυμα από το μέλος supernet (13 Μάι. 2004 , 22:47)

Επειδή βλέπω ότι πολλοί αναφέρονται στο αν αξίζ€ι να αναβαθμίσεις την RΑΜ σου ΑΠΟ ΑΠΟΨΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟ......... εξήγησε μας plz αν το εννοούσες από οικονομικής πλευρά ή γενικά αν αξίζει τον κόπο. :cool:

Εννοώ αν αξίζει γενικά άλλωστε 108 ευρώ δεν είναι (τουλάχιστον για μένα) μεγάλο ποσό.

Φαντάζομαι ότι από κάθε άποψη αξίζει μια αναβάθμιση σε 1GB RAM. Ο υπολογιστής αποκτά αρκετή ταχύτητα, το page file δεν δουλεύει συνέχεια. Αυτό άλλωστε το βλέπεις ειδικά σε παλαιά συστήματα Ρ3 που σηκώνουν άνετα ΧΡ μετά από αναβάθμιση μνήμης.

Ο γενικός κανόνας είναι ότι όσο περισσότερη μνήμη έχεις τόσο καλύτερα είναι: για προγράμματα όμως που την έχουν ανάγκη και χρειάζονται μεγάλη μνήμη. Τώρα, για εφαρμογές τύπου office και 256 καλά είναι.

Αλλά ακόμα και σε αυτές όπως και για κάποιους που ανοίγουν πολλα παράθυρα όπως ο φίλος Rigasnic η διαφορά που θα δουν θα είναι μεγάλη με διπλασιασμό της RAM τους.

Πήγα από 512 στο 1 GB και είδα ελάχιστες διαφορές σε απλή χρήση στα XP. Στα περισσότερα (νέα) παιχνίδια, ή όταν άνοιγα πολλά προγράμματα υπάρχει κάποια εμφανής βελτίωση. Τίποτα το φοβερό πάντως.

Αρχικό Μήνυμα από το μέλος mikem4600 (14 Μάι. 2004 , 22:53)

Πήγα από 512 στο 1 GB και είδα ελάχιστες διαφορές σε απλή χρήση στα XP. Στα περισσότερα (νέα) παιχνίδια, ή όταν άνοιγα πολλά προγράμματα υπάρχει κάποια εμφανής βελτίωση. Τίποτα το φοβερό πάντως.

Eksartatai to sistima,tin sihnotita ton mnimon,an doulevoun se dual channel klp..;)

Mutilator :shifty:

Για εμένα αξίζει η αναβάθμηση και δεν το συζητάω αν δεν σε ενοχλεί οτι αυτή την εποχή οι τιμές είναι ολίγον τι τσιμπημένες!!!

Ειδικά σε CAD, βαριές εφαρμογές και παιχνίδια αξίζει.

Εγω θα την έκανα αν ήμουν στην θέση σου!!!

Αξιζει και παραξιζει!Και εγω απο 512 πηγα στα 1024 και επειδη ασχολουμαι με video encoding παρατηρησα τρομερη διαφορα και σχεδον ανυπαρκτα κολληματα!!

My PreciousSs!!!

http://www.myphone.gr/gallery/data/500/5079Image_1_.jpg

GwgosSs...

Θα συμφωνήσω και εγώ με τα παιδιά παραπάνω. Πρόβλημα δεν θα έχεις αν βάλεις περισσότερη μνήμη και αυτό είναι θετικό από μόνο του. Στην περίπτωση λοιπόν που έχεις την οικονομική άνεση να βάλεις παραπάνω μνήμη, κάντο γιατί δεν θα προκαλέσει τίποτα αρνητικό, αλλά μόνο θετικά στην λειτουργία του pc σου (ακόμα και αν δεν χρειάζεσαι κάτι παραπάνω τώρα στο pc σου, σχετικά με την άνεση που θα έχουν οι εφαρμογές σου, η αναβάθμιση θα σε βοηθήσει με μελλοντικές εφαρμογές που προφανώς θα βάλεις στον υπολογιστή σου).

Στον φορητό έχω 768ΜΒ και είναι 1.8m το laptop. Οι επιδόσεις του είναι καλύτερες από άλλο pc που δουλεύω, με επεξεργαστή 2.6, αλλά με 256MB ram (άνεση στο photoshop με ανοιχτά παράθυρα internet explorer (5-6), winamp 5 για ραδιόφωνο από το δίκτυο και μετακίνηση-άνοιγμα νέων παράθυρων, όταν χρειαστεί). Τα ίδια με τα παραπάνω, x2 όμως, σε νέο μηχάνημα που έχω, με 1GB μνήμη και μεγαλύτερο επεξεργαστή, δείχνουν ότι η ram είναι το βασικότερο στοιχείο για ευχάριστη (άνετη) εργασία με τον υπολογιστή. Στην ουσία αυτό κερδίζεις με την αύξηση της ram.

Καλό θα είναι, να βρεις ίδια μνήμη με αυτή που έχει ήδη στον υπολογιστή σου.

30+ Years Radio Producer at ERT A.E.

https://www.tiktok.com/@pericles_moulis

Wirelessly posted (SE T610: SonyEricssonT610/R201 Profile/MIDP-1.0 Configuration/CLDC-1.0)

Ego exo p3 sta 650 kai 320 mnimi ram. Ama balo kai ali parapano mnimi bori na kalipsi , kapos, to keno tou mikrou epeksergasti???

http://img.userbarz.com/46/9081.jpg