Jump to content

Refresh Rate

t300
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

Σε μια SONY E220 μπορώ να ανεβάσω το refresh rate μέχρι 100Hz ενώ σε μια SONY Α230 πάει μόνο μέχρι 85Ηz (πάντα για 1024x768). Σε τι οφείλεται αυτό; Στην οθόνη;

Τα 85 Hz είναι εντάξει από πλευράς μη κούρασης του χρήστη;

I can't tell you what the Cuore Sportivo is...

You have to see it for yourself.

Αρχικό Μήνυμα από το μέλος t300 ( 1 Φεβ. 2004 , 02:12)

Σε μια SONY E220 μπορώ να ανεβάσω το refresh rate μέχρι 100Hz ενώ σε μια SONY Α230 πάει μόνο μέχρι 85Ηz (πάντα για 1024x768). Σε τι οφείλεται αυτό; Στην οθόνη;

Τα 85 Hz είναι εντάξει από πλευράς μη κούρασης του χρήστη;

Ta 85 Hz είναι το κατώτερο όριο που ορίζουν οι προδιαγραφές TCO που πληρεί η οθόνη σου. Είναι ο ελάχιστος ρυθμός ανανέωσης που πρέπει να υποστηρίζει ώστε να μην τρεμοπαίζει ενοχλητικά. Αν τώρα υποστηρίζει επιπλέον ρυθμό ανανέωσης (όπως τα περισσότερα μοντέλα της Sony) είναι βέβαια καλ'υτερο για τον χρήστη! Αλλά αν δεν το κάνει φταίει προφανώς η κάρτα γραφικών σου... Πρέπει να βρεις στο κοντρολ πανελ της κάρτας γραφικών την σχετική ρύθμιση! Αυτό φυσικά ότι υποστηρίζει ΚΑΙ η κάρτα τον αντίστοιχο ρυθμό ανανέωσης! Τι μοντέλο είναι? :whistle: Επίσης καλό θα είναι να έχεις την πιο πρόσφατη έκδοση των drivers της κάρτας γραφικών... ;)

Υ.Γ. Εγώ σε μια Philips 107Τ δουλέυω και είναι μια χαρά στα 85 Hz@ 1024*768... Πάντως ο ρυθμός ανανέωσης από μόνος του δεν λέει τίποτα όσον αφορά το πόσο ξεκούραστη είναι μια οθόνη :whistle:

Μάλλον είναι θέμα κάρτας όπως λέει ο Trobocop γιατί ο κατασκευαστής στα 1024x768 δίνει 107 Hz για την E220 και 100 Hz για την Α230

Πάντως κι εγώ στα 85Hz που πιάνει η Eizo που έχω, δεν αντιμετωπίζω ιδιαίτερο πρόβλημα...

Αν έχετε ευαίσθητα μάτια όπως τα δικά μου, οτιδήποτε κάτω από 100Hz κουράζει απίστευτα...

Αρχικό Μήνυμα από το μέλος eLeKtriK EyE ( 1 Φεβ. 2004 , 04:41)

Αν έχετε ευαίσθητα μάτια όπως τα δικά μου, οτιδήποτε κάτω από 100Hz κουράζει απίστευτα...

Έχεις απόλυτο δίκιο... :o σε τέτοιες περιπτώσεις δυστυχώς τα σκας για καλή οθόνη... :cry:

Kala otidipote kato apo 100 hz einai simvivasmos....:-)

Edo eiha paei tin othoni mou gia episkevi kai douleva mia vdomada me mia 60 hz kai mou vgikan ta matia sto myphone...

Mutilator :shifty:

Αρχικό Μήνυμα από το μέλος aggelopas ( 1 Φεβ. 2004 , 04:48)

Kala otidipote kato apo 100 hz einai simvivasmos....:-)

Edo eiha paei tin othoni mou gia episkevi kai douleva mia vdomada me mia 60 hz kai mou vgikan ta matia sto myphone...

Σχεδόν σαν να βλέπεις τηλεόραση δηλαδή... :wacko: :wacko: :wacko:

Πάντως και τα 85 Hz καλά είναι, ανάλογα την οθόνη φυσικά! Αν ρίξω την ανάλυση στην δικιά μου και αυξήσω τα Hz δεν βλέπω τρομερή διαφορά... :worry:

Αρχικό Μήνυμα από το μέλος aggelopas ( 1 Φεβ. 2004 , 04:57)

I diafora tha einai ta terastia eikonidia...

Τα εικονίδια μικραίνουν... ;)

Το πρόβλημα είναι ο μικρός ωφέλιμος χώρος... :(

Αρχικό Μήνυμα από το μέλος Trobocop® ( 1 Φεβ. 2004 , 02:19)

Ta 85 Hz είναι το κατώτερο όριο που ορίζουν οι προδιαγραφές TCO που πληρεί η οθόνη σου. Είναι ο ελάχιστος ρυθμός ανανέωσης που πρέπει να υποστηρίζει ώστε να μην τρεμοπαίζει ενοχλητικά. Αν τώρα υποστηρίζει επιπλέον ρυθμό ανανέωσης (όπως τα περισσότερα μοντέλα της Sony) είναι βέβαια καλ'υτερο για τον χρήστη! Αλλά αν δεν το κάνει φταίει προφανώς η κάρτα γραφικών σου...

Οι κανονισμοί TCO δεν περιέχουν specifications για το refresh rate (αυτό θυμόμουν και ψάχνοντας δεν βρήκα κάτι διαφορετικό). Ασχολούνται περισσότερο με την ακτινοβολία της οθόνης και γενικά με το πόσο φιλική είναι στο περιβάλλον. Μια οθόνη μπορεί άλλωστε να δουλεύει στα 60Ηz και να εξακολουθεί να είναι πιστοποιημένη κατά TCO. To ότι θα είναι εξαιρετικά κουραστικό για τα μάτια του χρήστη είναι άλλο θέμα. Περισσότερα: http://www.hwupgrade.com/monitor/index5.html

Και τα 85 hz καλά είναι.

Εγώ με 1024χ768 σε μια philips 107s που έχω δεν ενοχλούμαι με την εικόνα της...

Αρχικό Μήνυμα από το μέλος mcde ( 1 Φεβ. 2004 , 12:07)

Οι κανονισμοί TCO δεν περιέχουν specifications για το refresh rate (αυτό θυμόμουν και ψάχνοντας δεν βρήκα κάτι διαφορετικό). Ασχολούνται περισσότερο με την ακτινοβολία της οθόνης και γενικά με το πόσο φιλική είναι στο περιβάλλον. Μια οθόνη μπορεί άλλωστε να δουλεύει στα 60Ηz και να εξακολουθεί να είναι πιστοποιημένη κατά TCO . To ότι θα είναι εξαιρετικά κουραστικό για τα μάτια του χρήστη είναι άλλο θέμα. Περισσότερα: http://www.hwupgrade.com/monitor/index5.html

Υοur link is dead... :( Όσο για το bold... Οι εκπλήξεις δεν σταματάνε ποτέ... :wacko: Μήπως εννοείς το TCO95? :!: To είχα διαβάσει σε κάποιο περιοδικό αυτό που έγραψα, το RAM είναι αν θυμάμαι καλά, επιφυλάσσομαι φυσικα! :rolleyes: :whistle: Έλεγε σαφώς για 85Hz@ TCO '99... Υπάρχει κόσμος ποy έχει ακόμα οθόνη μη πιστοποιημένη κατά TCO99? :confused: Πολλοί προφανώς, αλλά δεν νομίζω ότι είναι μέτρο σύγκρισης..

Τη σελίδα την βλέπω κανονικά. Περιγράφει τους κανονισμούς TCO '92, TCO '95, TCO '99 και MPR II και δεν γράφει πουθενά ότι οι κανονισμοί αυτοί αναφέρουν κάτι για refresh rates. Όμως και σε άλλες σελίδες δεν βρήκα κάτι σχετικό. Όσο για το RAM καλά κάνεις και επιφυλάσσεσαι... ας μην πω τη γνώμη μου καλύτερα για το περιοδικό.

Τέλος αυτό που λες για το αν υπάρχει κόσμος με οθόνη μη πιστοποιημένη κατά TCO '99 δεν καταλαβαίνω την απορία σου. Η οθόνη είναι μια συσκευή που πολύ δύσκολα αλλάζει/αναβαθμίζει κάποιος. Αν έχει αγοραστεί πριν κάποια χρόνια δεν είναι απαραίτητο ότι ακολουθεί τους κανονισμούς TCO '99. Δεν το αναφέρω όμως σαν μέτρο σύγκρισης (ούτε τώρα, ούτε προηγουμένως). Αυτό που λέω είναι απλά ότι οπουδήποτε έχω δει κάτι για τους κανονισμούς ΤCO, αναφέρεται σε ακτινοβολία π.χ. και πάντως όχι σε refresh rates. Kάπου βρήκα να λέει για visual ergonomics αλλά δεν ξέρω τι εννοεί με αυτό. Θα το κοιτάξω περισσότερο κάποια στιγμή.

Αρχικό Μήνυμα από το μέλος Trobocop® ( 1 Φεβ. 2004 , 04:55)

Σχεδόν σαν να βλέπεις τηλεόραση δηλαδή... :wacko: :wacko: :wacko:

Καμμία σχέση βασικά γιατί η τηλεόραση είναι στα 50Hz αλλά είναι interlaced. Για όσους προλάβανε κάτι 14 οθόνες με 1024x768 interlaced θα καταλάβουνε τι εννοώ. Δεν συγκρίνεται με 60Hz...

Πάντως και τα 85 Hz καλά είναι, ανάλογα την οθόνη φυσικά! Αν ρίξω την ανάλυση στην δικιά μου και αυξήσω τα Hz δεν βλέπω τρομερή διαφορά... :worry:

Τα 85Hz είναι το κατώτατο ανεκτό Refresh Rate κατά τη γνώμη μου, οπότε συμφώνω μαζί σου στο οτί είναι καλά. Αν όμως δουλέψεις στην ίδια ανάλυση με μεγαλύτερο refresh rate θα δεις ότι μπορείς να δουλεύεις για περισσότερη ώρα.

Flying is easy, just throw yourself at the ground and miss...

Καμμία σχέση βασικά γιατί η τηλεόραση είναι στα 50Hz αλλά είναι interlaced

Yparhoun kai tileoraseis sta 100 hz..

Τα 85Hz είναι το κατώτατο ανεκτό Refresh Rate κατά τη γνώμη μου, οπότε συμφώνω μαζί σου στο οτί είναι καλά.

Den nomizo na einai polles othones pou na ksepernane ta 85 hz se 1024x768..

Αρχικό Μήνυμα από το μέλος aggelopas ( 1 Φεβ. 2004 , 16:59)

Σίγουρα, όμως μιλούσα γενικά! ;) Στα 60 Hz τρεμοπαίζει υπερβολικά για να μπορέσεις να δουλέψεις άνετα και για ώρες! Σαν να κάθεσαι μπροστά σε μια τηλεόραση στο μισό μέτρο.... ;)

17άρες όχι πολλές... μόνο τα ακριβά μοντέλα μεγάλων εταιρειών... Philips, Sony, Mitsubishi, Eizo... κ.τ.λ....

Εμπάσει περιπτώσει αυτό το refresh rate είναι ικανποποιητικό σε μια καλή οθόνη... σε μια μάρκα κάψε με (Λέγε με Vibrant π.χ.) δεν κάνει ούτε για ζήτω, γιατί δεν είναι οθόνη, αλλά πορτατίφ.... :blink:

Πράγματι, το τηλεοπτικό σήμα όμως είναι από τη φύση του 50Hz interlaced για PAL και 60Hz interpolated για NTSC. Εγώ αναφέρθηκα στην τηλεόραση γενικότερα, όπως και στις οθόνες TFT για παράδειγμα το refresh rate δεν έχει ιδιαίτερο νόημα να είναι πάνω από 60Hz αφού δεν υπάρχει το τρεμόπαιγμα που έχουν οι CRT.

Υπάρχουν πολλές, αλλά δεν είναι στην κλίμακα των 300 ευρώ ;-). Ό.τι πληρώνεις παίρνεις. Για μένα που 15''=1024x768, 17''=1280x1024 και 19''=1600x1200 καταλαβαίνεις ότι 85Hz στα 1024x768 δεν λένε τίποτα...

Αρχικό Μήνυμα από το μέλος aggelopas ( 1 Φεβ. 2004 , 17:12)

Vibrant,aoc,viewsonic kai kati alles fthines eisagoges pou kanoun ta polikatastimata...

Να διαφωνήσω ως προς τη Viewsonic η οποία παρεπιπτώντως πριν μερικά χρόνια αγόρασε το τμήμα οθονών της NOKIA και έχει κάνει πολύ καλή δουλειά ειδικά σε TFT.

Εγώ με μια View Sonic E70 17'' στα 85ΗΖ είμαι μια χαρα αλλα οταν δεν εχώ αλλο φως αναμένο οντος κουράζομαι λιγο

Albert Einstein : "Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former." :!: :)

<-><-><-><-><->

This signature is protected by Norton AntiVirus 2005 :cool:

Πάντως όπως αναφέρω και στην αρχή η SONY E220 που έχω δουλεύει στα 1024x768 @100Hz.

Όσον αφορά την απορία μου, όντως στο φυλλάδιο της Α230 αναφέρει Maximum Refresh Rates 1024x768/100 Ηz.

Παρόλαυτα παρακάτω λέει Preset Signal Timing : VESA 1024x768/85Hz.

Επίσης, στο μενού που επιλέγω το refresh rate που επιθυμώ, αν επιλέξω το κουτάκι που λέει να μην εμφανίζονται οι ρυθμοί ανανέωσης που δεν υποστηρίζονται από την κάρτα, τότε η μέγιστη επιλογή που εμφανίζεται είναι τα 85.

Η κάρτα είναι Geforce 2MX 400/64MB.

Στην Ε220 έχω Geforce 2MX400/32MB και μπορώ να ρυθμίσω 100Hz.

Καμιά ιδέα;

Αρχικό Μήνυμα από το μέλος gkantemis ( 1 Φεβ. 2004 , 17:20)

Hitachi cm625 ... 17-αρα

στα 1024x768 μολις την εβαλα στα 200 Ηz...

γουσταρωωωωωω!!!

:eek: :eek: Δεν υπάρχει κίνδυνος να καταστραφεί κάτι; (οθόνη/VGA) :stupid:

Sigoura iparhei kindinos.Mallon eheis valei na emfanizei kai refresh rates pou den ipostirizontai..

Tora kati sony,hitachi,eizo ton 300+ euro logiko einai na ipostirizoun tetoia refresh rates.Tosa lefta kanoun..

Η οθονη το υποστηριζει...

Η καρτα γραφικων το υποστηριζει...

Επειδη τα windows νομιζουν οτι δεν υποστηριζονται, δεν θα κατσω να σκασω...