Jump to content

Ψηφιακό σπίτι

kflynt2004
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

Παρόν ή μέλλον?

Ευκολίες όπως η δικτύωση ολόκληρου του σπιτιού με πρίζες ethernet... Ίσως κάποιος κεντρικός υπολογιστής που χειρίζεται ηλεκτρικές ή ηλεκτρονικές συσκευές?

Ξέρει κανείς κάτι σχετικό?

Κάποιες εταιρείες που αναλαμβάνουν να κάνουν τέτοιες μελέτες?

Σχετικά links? Είναι αρκετά ενδιαφέρον νομίζω! :)

Μέγιστο μέγεθος εικόνας υπογραφής 420x150 pixels και 16KBytes.

Ψάξε στον γούγλη για έξυπνα σπίτια ή smart house .

Θα λυθούν αρκετές απορίες σου :)

[imgalign]http://img140.imageshack.us/img140/3467/graphic12copy4pt.gif[/imgalign]

www.hlektronika.gr - Ο Κόσμος των Hλεκτρονικών!

sigoura opoios exei lefta na akoumpisei olla ginontai!;)

pantos egw den kserw kati sigkekrimeno para mono ta psigia tetoiou tupou pou kykloforoun edw kai kamposo kairo kai mporoun na eleksoun ths elipsis pou exeis kai na sou paragiloun mona tous meso internet euta pou xreiazese!!!episis exoun othoni afhs polaplwn leitourgion me tv kai diafora alla tetoia!:)

[sIGPIC][/sIGPIC]

Από τη μία ίσως να εξυπηρετούν, αλλά δεν είμαστε σε πολύ πρώιμο στάδιο ακόμη? Ειδικά αυτό που ελέγχει τις ελλείψεις και παραγγέλνει από το supermarket... είναι λίγο ουτοπικό. Επίσης μπορείς να εξαρτάσαι από μια ηλεκτρονική συσκευή? Αν πάθει κάτι πχ. θα χάσεις θέρμανση φώτα και τηλεόραση?

Από τη μία ίσως να εξυπηρετούν, αλλά δεν είμαστε σε πολύ πρώιμο στάδιο ακόμη? Ειδικά αυτό που ελέγχει τις ελλείψεις και παραγγέλνει από το supermarket... είναι λίγο ουτοπικό. Επίσης μπορείς να εξαρτάσαι από μια ηλεκτρονική συσκευή? Αν πάθει κάτι πχ. θα χάσεις θέρμανση φώτα και τηλεόραση?

Symfwnw, einai ligo periergo na to pw, na e3artasai apo ilektrikes suskeues an kai se kapoio va8mo e3artomaste.

Wstoso, emena mou fantazei mallon allokoto kai oxi outopiko..

[sIGPIC][/sIGPIC]

Luau! If you're hungry for hunk of fat and juicy meat,

Eat my buddie Pumbaa here cuz he is a treat! A hundred dollar dine, a tasty swine, all you gotta do is get in line. Are ya achin'?

Mε αυτή τη λογική θα επρεπε να εχουμε ακόμα τα άλογα και τις άμαξες...

Η τεχνολογία προχωράει. Όποιος φοβάται πέφτει και κοιμάται, που λέει και η παροιμία...

http://arcadia.ceid.upatras.gr/arkadia/thumbs/places/agiorgit/agiorg5p.jpg

Mε αυτή τη λογική θα επρεπε να εχουμε ακόμα τα άλογα και τις άμαξες...

Η τεχνολογία προχωράει. Όποιος φοβάται πέφτει και κοιμάται, που λέει και η παροιμία...

Σωστός ;)

Όλα αυτά είναι παρών δεν είναι μέλλον, απλά θέλει πολλάααα φράγκα η δουλειά, διαυτό δεν προχωράει..

[imgalign]http://img140.imageshack.us/img140/3467/graphic12copy4pt.gif[/imgalign]

Δεν είναι και τόσο ακριβά πια...

Για να αγοράσει και να επιπλώσει σπίτι μια οικογένεια θέλει το λιγότερο 150.000 EUR.

Οι περισσότερες από τις εφαρμογές ενός "smarthome" έχουν να κάνουν με κατά κανόνα ακριβές συσκευές όπως τηλεοράσεις, υπολογιστές, συστήματα ήχου κλπ. Άρα αν θεωρήσουμε πως κάποιος έχει χρήματα να δαπανήσει πάνω σε τέτοιου είδους συσκευές, δεν αποκλείεται να έχει και χρήματα για να τις κάνει... "smart"! Μπροστά στα συνολικά έξοδα πιστεύω πως δεν είναι και τόσο τραγικό τελικά.

Αν και πάλι δεν σας έπεισε το σκεπτικό μου και πιστεύετε πως η δημιουργία ενός "smarthome" είναι υπερβολικά ακριβή, το ερώτημα παραμένει:

Υπάρχει κάποιος λόγος να κάνεις τα πράγματα τόσο "πολύπλοκα"?

Μια χαρά δε χειριζόμαστε τα φώτα και με τους διακόπτες? Γιατί πρέπει να συνδέσω το home cinema με το στερεοφωνικό και το τηλέφωνο? Νιώθω πως κατά κάποιον τρόπο μόνοι μας δημιουργούμε τα προβλήματα και μετά προσπαθούμε να τα λύσουμε.

Κι εγώ ως τρίτος θα έλεγα "όποιος φοβάται πέφτει και κοιμάται" αλλά όταν έρθει η ώρα να πάρεις πρακτικές αποφάσεις για το σπίτι που θα ζήσεις, έρχεται η στιγμή που βλέπεις τα πράγματα με άλλο μάτι.

Αν κάποια μέρα γίνει ένα βραχυκύκλωμα στο σπίτι και πέσει ο γενικός, όποιον ηλεκτρολόγο και να φωνάξεις, το πιο πιθανό είναι πως αργά ή γρήγορα θα βρει κάποια λύση στο πρόβλημα. Τί θα γίνει όμως αν ο φωτισμός στο σπίτι είναι "smart"? Ποιός θα διορθώσει τη βλάβη? Εδώ κάνεις αμάν να βρεις απλό ηλεκτρολόγο. Πόσο μάλλον εξειδικευμένο "smart-ηλεκτρολόγο". Και μην ξεχνάτε πως μιλάμε για την απλούστερη θεωρητικά περίπτωση, τον φωτισμό. Φανταστείτε τί έχει να γίνει αν μπλεχτούμε με πιο περίπλοκες λειτουργίες εικόνας, ήχου, home cinema, δίκτυα κλπ.

ΟΚ, κινδυνολογώ και σκέφτομαι τη χειρότερη περίπτωση. Δεν είναι όμως απίθανο να συμβεί. Θα ρισκάρατε να μείνετε χωρίς φως ή τηλέφωνο ή θέρμανση ή υπολογιστή για x μέρες?

Σε καμία περίπτωση δεν είμαι κατά του "smarthome"! Απλά θέλω να ακούσω γνώμες! :)

Κι εγώ ως τρίτος θα έλεγα "όποιος φοβάται πέφτει και κοιμάται" αλλά όταν έρθει η ώρα να πάρεις πρακτικές αποφάσεις για το σπίτι που θα ζήσεις, έρχεται η στιγμή που βλέπεις τα πράγματα με άλλο μάτι.

Eπειδή φτιάχνουμε καινούριο σπίτι, ο έλεγχος φώτων-ρολών-τεντών-συναγερμού-εξομοίωση παρουσίας κλπ κλπ θα γίνεται απο το Instabus της Siemens...

Ακριβώς επειδή βλέπω τα πράγματα με άλλο μάτι, προτιμώ να είμαι μέσα στην τεχνολογία, παρά να "ανακαλύψω τον τροχό" μετά απο 15 χρόνια.

Ενθαρρυντικό αυτό! Αυτοί χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο Siemens? Από πού θα μπορούσα να πάρω πληροφορίες γι' αυτό?

Kάνε μια αναζήτηση στο google για Instabus.

YΓ: Έχω πάει μάλιστα και στη Siemens για σεμινάρια και είμαι πιστοποιημένος εγκαταστάτης του συστήματος...:!:

Καλά έτσι όπως πάμε σε λίγα χρόνια όλες οι συσκευές του σπιτιού θα έχουν πρόσβαση στο internet και θα χρειάζονται firmware update. Φανταστείτε μήνυμα του υπολογιστή: "Έχει βρεθεί ενημερωμένη έκδοση λογισμικού για το καζανάκι. Θέλετε να γίνει λήψη της ενημέρωσης;":D

Καλά έτσι όπως πάμε σε λίγα χρόνια όλες οι συσκευές του σπιτιού θα έχουν πρόσβαση στο internet και θα χρειάζονται firmware update. Φανταστείτε μήνυμα του υπολογιστή: "Έχει βρεθεί ενημερωμένη έκδοση λογισμικού για το καζανάκι. Θέλετε να γίνει λήψη της ενημέρωσης;":D

Αμα έχει bugs και το καζανάκι.... κλαφτε με μανα κλάφτε με...... :lol:

Στα περισσότερα sites που διάβασα σχετικά με smarthouses, αναφέρουν περισσότερο τα X10 και PLCBUS. Δεν είδα πουθενά το Siemens... Μπορεί να γίνει σύγκριση? Και τα τρία κάνουν την ίδια δουλειά?

• 7 months later...

Εχεις κανεις προσωπική εμπειρία ή γνωρίζει από πρωτο χερι το συστημα plcbus?

Εχω την εντύπωση ότι είναι μαλλον από τα πιο απλά συστηματα και ταυτοχρονα οικονομικό και κυρίως παρακαμπτεται ευκολα ωστε να γυρίσει η ηλεκτρολογική εγκατάσταση στην κλασσική λειτουργία. Σωστα?

HP 19BII, palm m125 , palm Tungsten, Qtek G100, ETEN Glofiish X600, HTC Diamond, HTC Diamond 2, Galaxy 3, ΖΤΕ V970, Cubot S308

γεια σας! Επειδη χτιζουμε μια μεζονετα, βρηκα ενδιαφερον το θεμα αυτο. Οχι τοσο για να "ξεσταινει το φαγητο" όσο για θεματα ασφαλειας σε σχεση με κλοπες ...

Γιατι κοστος μιλαμε ; Ειναι λογικο;

Ενδιαφέρομαι και εγώ για αυτοματισμού σπιτιού αλλα όπως είπε η eirhnh οχι τοσο για να "ξεσταινει το φαγητο", η να πατάω το καζανάκι απο το δωμάτιό μου. Εαν υπάρχει κάποιος που να έχει εγκαταστήσει ένα τέτοιο σύστημα στο σπίτι του θα θέλαμε τα σχόλιά του απο θέμα εγκατάστασης (κόστος, χρόνο) αλλα το σημαντικότερο service! Εαν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το σύστημα ακούμε δικαιολογίες π.χ. των παρόχων φταίει ο ΟΤΕ ή υπάρχει ουσιαστική βοήθεια?

Χωρίς να έχω κανει εξονυχιστική έρευνα αγορας εγω θα καταλήξω στο συστημα Plcbus το οποίο χρησιμοποιεί την ίδια καλωδίωση της ηλεκτρολογικής εγκαταστασης για να επικοινωνούν μεταξύ τους τα διάφορα Modules που τοποθετείς πίσω από καθε διακόπτη ή πρίζα που θες να ελέγχεις.

Τα σημαντικά του για μένα έιναι τα εξής:

1.Δεν κανεις εξτρα εγκαταστάσεις πέραν του ότι πρεπει ν ακετβασεις το κουτι του διακο΄πτη και ουδετερο ενω στην κλασσική εγκαταστσαση δεν απαιτείται. Οι πρίζες τον έχουν ήδη.

2. Ειδικά για μικρά μήκη καλωδιων (σπίτια και όχι ξενοδοχεία) το συστσημα αυτο πρεπει να δουλευει αξιόπιστα

3. Αν θες αργότερα να κανεις επεκταση ξεβιδώνεις το διακοπτη και τοποθετείς ενα ακομα Module (εφοσον εχεις προνοήσει για τον ουδετερο)

4. Αν χαλασει καποιο Module το βγαζεις και συνδεεις το διακόπτη οπως ολοι.

5. Χρησιμοποιώ 2ο ενικό γιατι νομίζω ότι μπορεις όλα αυτα να τα κανεις και μονος σου

6. Το κοστος μου φαινεται συγκρατημενο συν του ότι μπορεις σθγα σιγα να αυτοματοποιήσεις ολο το σπιτι

7. Επεκτεινεται το επιπεδο αυτοματισμού οσο θες

Ωστοσο επειδη δεν εχω εμπειρία πρωσοπικη σε κανενα παρομοιο συστημα ούτε σε αυτο που περιγραφω περαν απο επιδείξεις που μου έχουν γίνει αν καποιος γνωρίζει κατι και ειδικά τυχον μειονεκτηματα του Plcbus θα με βοηθούσε τα μεγιστα

HP 19BII, palm m125 , palm Tungsten, Qtek G100, ETEN Glofiish X600, HTC Diamond, HTC Diamond 2, Galaxy 3, ΖΤΕ V970, Cubot S308