Jump to content

[FAQ] Μικρή βοήθεια για την επιλογή ακουστικών


Muck Smith
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

Αγοράσατε το καινούριο σας MP3 player αλλά τα ακουστικά που το συνοδεύουν δεν σας ικανοποιούν; Σε ποια θα επενδύσετε τα χρήματά σας;

 

Όπως θα διαβάσετε στη συνέχεια υπάρχουν διάφοροι τύποι και οι τιμές ποικίλουν.

 

Ας ξεκινήσουμε με έναν βασικό διαχωρισμό σε δύο κύριες κατηγορίες:

 

* Τα ακουστικά «ψείρες»

* Τα ακουστικά κεφαλής (με τη «στέκα»)

 

Κάθε μία από αυτές χωρίζεται σε επιμέρους τύπους. Έτσι υπάρχουν οι INTRA ψείρες και τα κλειστού ή ανοικτού τύπου για τα ακουστικά κεφαλής. Επίσης υπάρχουν διαφοροι τρόποι στήριξης. Προκειμένου να είναι επιτυχής η επιλογή πρέπει να ληφθούν υπόψη κάποιοι βασικοί παράγοντες:

 

Σημαντικό ρόλο στην επιλογή έχει η συσκευή με την οποία θα χρησιμοποιηθούν. Προφανώς δεν έχουν την ίδια ισχύ εξόδου ένα MP3 flash player, ένα MiniDisc κι ένα οικιακό Hi-Fi. Συνεπώς δεν «κάνει» το ίδιο ζευγάρι για όλες τις συσκευές. Ομοίως αν η κύρια χρήση τους θα γίνεται κατά τη διάρκεια της ενασχόλησης με σπορ, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη ιδιαίτερες παράμετροι, όπως για παράδειγμα ο τρόπος στήριξης, η αντοχή στην εφίδρωση, ο όγκος κτλ. Σημαντικό ρόλο στην επιλογή έχει επίσης και το είδος της μουσικής που συνήθως ακούτε.

 

Σχεδόν πάντοτε στη συσκευασία των ακουστικών, αναγράφονται τα χαρακτηριστικά τους. Αν για οποιονδήποτε λόγο αυτά απουσιάζουν ή είναι ελλειπή, αγνοήστε τα και επιλέξτε κάποιο άλλο μοντέλο.

 

Στη συνέχεια θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε, εν συντομία κι όσο πιο απλά γίνεται, τα κύρια χαρακτηριστικά των ακουστικών και τι θα πρέπει να προσέξετε. Επειδή οι ερωτήσεις που δεχόμαστε σχετίζονται τις περισσότερες φορές με MP3 players, θα επικεντρωθούμε στα κριτήρια για τη συγκεκριμένη κατηγορία συσκευών.

 

 

Εύρος συχνότητας

Τα πολύ απλά κι ανεκτά ακουστικά αποδίδουν σε συχνότητες μεταξύ 20Hz και 20kHz. Αυτό το εύρος θα πρέπει να αποτελεί την κατώτερη κατηγορία στις επιλογές σας. Αν επιθυμείτε περισσότερα μπάσα στον ήχο, επιλέξτε ένα ζευγάρι που να δίνει 13Hz στα χαμηλά. Θα βρείτε μέχρι και 8Hz. Αντίστοιχα θα πρέπει να ανεβαίνει πάνω από τα 20kHz για τις υψηλές συχνότητες. Καλές επιλογές είναι γύρω στα 24-25kHz ενώ μπορείτε να βρείτε μέχρι και 28kHz. Αξίζει να ανεβείτε σε ένα υψηλότερο επίπεδο τιμής, αφού θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα του ήχου. Πάντως για χρήση στο δρόμο δεν χρειάζεται να επιλέξετε κάποιο από τα κορυφαία μοντέλα. Ένα ζευγάρι που καλύπτει το εύρος των 13Hz-24kHz θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις σας.

 

Αντίσταση Ω

Αν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε τα ακουστικά σας με ένα φορητό MP3 player, διαλέξτε ένα ζευγάρι με αντίσταση 24-32Ω. Με περισσότερη από 32Ω θα υπάρχουν απώλειες. Για χρήση με ισχυρότερες συσκευές όμως, όπως MiniDisk ή κάποιο καλό Discman, μπορείτε να επιλέξετε ακόμη μεγαλύτερη αντίσταση.

 

Ισχύς dB

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ισχύς των προσωπικών φορητών συσκευών αναπαραγωγής ήχου περιορίζεται στα 90dB (για μερικές υπάρχουν διάφορα τρικ για να ξεπεραστεί ο περιορισμός). Συνεπώς αγοράζοντας ακουστικά των 100-102dB θα είστε καλυμμένοι. Αν σκοπεύετε όμως να τα χρησιμοποιήσετε και με άλλες συσκευές, για παράδειγμα σε κονσόλα μίξης Hi-Fi, καλό είναι να επιλέξετε ένα ισχυρότερο μοντέλο. Μπορείτε να βρείτε ακουστικά που να αποδίδουν μέχρι και 128dB.

 

Noise Cancelation

Είναι μία τεχνολογία που εφαρμόζεται στα ακριβά μοντέλα κι πετυχαίνει τη μείωση ή ακόμα και την εξάλειψη των εξωτερικών θορύβων. Στο συγκεκριμένο FAQ δεν γίνεται να εισέλθουμε σε τεχνικές λεπτομέρειες προκειμένου να εξηγήσουμε πως λειτουργεί η εν λόγω τεχνολογία. Τα αποτελέσματά της είναι αξιοθαύμαστα και ικανοποιητικότατα. Το μόνο μειονέκτημά της είναι ότι χρειάζονται μπαταρία προκειμένου να λειτουργήσει ο σχετικός μηχανισμός. Έτσι ανεβαίνει ο όγκος των ακουστικών, αλλά και της τιμής όπως αναφέραμε και στην αρχή.

 

Τρόπος στήριξης - Υλικό

Αν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε τα ακουστικά σας κάνοντας κάποιο σπορ, καλό είναι να προσέξετε τους διάφορους τρόπους στήριξης (πλαστική ή μεταλλική στέκα, πίσω από τα αφτιά, κτλ) καθώς και τη θέση του καλωδίου ώστε να μην σας εμποδίζουν ή σας προκαλέσουν τραυματισμό. Επίσης να προσέξετε το υλικό που καλύπτει το σώμα των ακουστικών, το οποίο συνήθως είναι «σφουγγαράκια», που δεν αντέχουν στην εφίδρωση.

 

 

 

Ως γνωστόν τα νούμερα δεν λένε πάντα την αλήθεια, γι'αυτό το καλύτερο είναι να δοκιμάσετε τα ακουστικά πριν προβείτε στην αγορά τους. Επειδή αυτό είναι σχετικά δύσκολο, τουλάχιστον αφιερώστε λίγο παραπάνω χρόνο αναζητώντας reviews και δοκιμές.

Να έχετε κατά νου ότι τα intra ακουστικά προσφέρουν την καλύτερη ποιότητα με τη μέγιστη φορητότητα, με τις ανάλογες τιμές όμως. Γι'αυτό δεν χρειάζεται να παρασυρθείτε στην αγορά πολύ ακριβών ακουστικών αν πρόκειται να τα χρησιμοποιήσετε με απλές συσκευές (πχ κινητά με στοιχειώδη αναπαραγωγή mp3) αφού δεν θα «πάρετε» ποτέ τον ήχο για τον οποίο θα έχετε πληρώσει.

 

 

Ελπίζουμε ότι αυτός ο σύντομος οδηγός θα σας βοηθήσει στις επιλογές σας. Να θυμάστε ότι η ακρόαση σε υψηλές εντάσεις βλάπτει την ακοή σας, πάντα χρειάζεται μέτρο.

 

Καλές ακροάσεις!

 

 

 

ευχαριστώ τους MsK, mcde και Mythozz για τις διορθώσεις και τις παρατηρήσεις τους στον παρόν faq.

τα καλύτερα είναι... δίπλα σας

πρώην συντονιστής συζητήσεων στα fora Windows Phone και Digital Gadgets[sIGPIC][/sIGPIC]

Link to comment
Share on other sites

  • The topic was unpinned
Επισκέπτης
This topic is now closed to further replies.
 Κοινοποίηση

×
×
  • Create New...