Jump to content

Παράξενo πρόβλημα με σκληρό δίσκο...

Cristina
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

Έχω έναν 80άρι σκληρό χωρισμένο στα δύο (20 + 60).

Στο partition των 20 gb έχω Windows XP pro. Στο άλλο part. δεν έχει λειτουργικό.

Η υγεία του σκληρού ήταν άριστη.

Ένα πρωί, ενώ είχε μείνει ανοιχτό το μηχάνημα το βράδυ, βλέπω πως το μηχάνημα έχει κάνει restart και κατά την προσπάθειά του να μπει στα windows κολλάει στο hal.dll.

Βγάζει το γνωστό μήνυμα για κατεστραμμένο ή ανύπαρκτο hal.dll.

Προσπαθώ να κάνω repair με το cd των win και διαπιστώνω πως το partition με τα win το αναφέρει ως «άγνωστο» στη λίστα με τα partitions.

Δοκιμάζω να μπω με Linux live cd για να δω τι συμβαίνει, αλλά δεν βλέπω πουθενά το partition με τα win, σε αντίθεση με το άλλο partition που το έβλεπα κανονικά.

Βάζω τον σκληρό σε εξωτερικό κουτί, σε άλλο μηχάνημα κι εκεί όταν πάω να μπω στο partition αυτό μου ζητάει να το formάρω. Σαν καινούριος δίσκος ένα πράγμα...

Έχω σώσει τα αρχεία του χαμένου partition με το GetDataBack, αλλά...

Γνωρίζει κάποιος να μου πει γιατί έγινε αυτό στα καλά καθούμενα...; :(

Υπάρχει ελπίδα να ξαναδουλέψει όπως πριν; Αν ναι, πώς; :worry:

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχεις hardware ζημιά, στην αρχή του δίσκου. Αν ακούς και παράξενους ήχους τότε σίγουρα. Θα το καταλάβεις αν μπορείς να κάνεις format το μπροστινό partition.

Είχα πάθει κάτι παρόμοιο. Ευτυχώς το είχα dual boot και μπήκα στο δεύτερο λειτουργικό (σε άλλο partition και όχι στο πρώτο) και έσωσα ότι χρειαζόμουν. Με έσωσε μάλιστα το ότι στην αρχή του προβληματικού partition ήταν η εικονική μνήμη των windows, έτσι δεν έχασα αρχεία. Η βλάβη είχε αχρηστεύσει την αρχή του πρώτου partition, μάλλον για κάποιο λόγο (μηχανική αστοχία, ηλεκτρονικό σκαμπανεύασμα τάσης ή ποιός ξέρει τι) η πρώτη κεφαλή ακούμπησε την επιφάνεια του δίσκου ή χάλασε.

Read The F...ing Manual First

Αν καταλαβαίνω καλά από όσα μου λες, αυτό το partition δεν θα ξαναλειτουργήσει σωστά ακόμα και αν του κάνω format;

Πάντως, δεν ακούω κανέναν ήχο από τον σκληρό. Άκουγα κάτι πριν 1,5 χρόνο για κάποιο διάστημα, αλλά σταμάτησε σύντομα και έκτοτε δεν ξανάκουσα κάτι. Δεν είμαι και σίγουρη αν εκείνο που άκουγα τότε ήταν από σκληρό δίσκο και αν ναι, από ποιον, γιατί έχω 3 μέσα στο μηχάνημα.

Ο συγκεκριμένος ήταν ο τελευταίος στο κουτι, κάτω κάτω και δεν ξέρω αν θα ακουγόταν σε περίπτωση που συνέβαινε κάτι...

Τα αρχεία μου τα έχω πάρει, ευτυχώς, αλλά ψάχνω τρόπο για να τον επαναφέρω αν αυτό είναι εφικτό. :)

Αν δεν το βλέπει άλλο σύστημα είτε με τον τρόπο που δοκίμασες είτε βάζοντάς τον εσωτερικά τότε μάλλον δεν θα επαναφερθεί το λειτουργικό. Φυσικά θα δοκιμάσεις ένα format, αν δεν είναι hardware το πρόβλημα θα δουλέψει.

Υπάρχει και αυτό

http://www.microsoft.com/resources/documentation/windows/xp/all/proddocs/en-us/bootcons_fixmbr.mspx?mfr=true

αν τυχόν το πρόβλημα είναι ο boot sector.

Read The F...ing Manual First

Μην ανησυχείς δεν έχει πάθει ζημιά ο σκληρός σου. Μου έχει συμβεί κι εμένα. Κάνε μια αναζήτηση στο forum με λέξη κλειδί hal.dll και θα δεις οτι το πρόβλημα λύνεται :) http://www.myphone.gr/forum/search.php?searchid=964334
http://www.myphone.gr/gallery/data/500/ZXRFlame.jpg

Αν δεν το βλέπει άλλο σύστημα είτε με τον τρόπο που δοκίμασες είτε βάζοντάς τον εσωτερικά τότε μάλλον δεν θα επαναφερθεί το λειτουργικό. Φυσικά θα δοκιμάσεις ένα format, αν δεν είναι hardware το πρόβλημα θα δουλέψει.

Υπάρχει και αυτό

http://www.microsoft.com/resources/documentation/windows/xp/all/proddocs/en-us/bootcons_fixmbr.mspx?mfr=true

αν τυχόν το πρόβλημα είναι ο boot sector.

Τον έβαλα σε εξωτερικό κουτί και βλέπω τα 2 partitions.

Στο ένα έχω πρόσβαση.

Στο άλλο που είχε τα win όποτε προσπαθώ να μπω και με ρωτάει αν θέλω να formάρω τον σκληρό.

Ακριβώς όπως αν έβαζα έναν νέο δίσκο.

Μην ανησυχείς δεν έχει πάθει ζημιά ο σκληρός σου. Μου έχει συμβεί κι εμένα. Κάνε μια αναζήτηση στο forum με λέξη κλειδί hal.dll και θα δεις οτι το πρόβλημα λύνεται :) http://www.myphone.gr/forum/search.php?searchid=964334

Αν το πρόβλημα ήταν πράγματι το hal.dll, πιστεύω πως θα το είχα λύσει μέχρι τώρα.

Μου έχει συμβεί και μένα στο παρελθόν. :)

Εδώ όμως τα πράγματα είναι λιγάκι πιο δύσκολα... Το partition εμφανίζεται ως αφορμάριστο. Γι αυτό και κολλούσε στο hal.dll.

Δεν υπήρχε καν λειτουργικό στο partition. Συνεπώς δεν υπήρχε και το boot.ini για να μπορέσει να bootάρει.

Σα να μην υπάρχει τίποτα εκεί. Δεν φαίνονται αρχεία. Τίποτα. Ούτε καν μέσα μπορώ να μπω. Δεν είναι προσβάσιμο.

Και τα αρχεία μου τα πήρα με το GetDataBack (Με έχει σώσει κι άλλες φορές... Να 'ναι καλά...).

Δοκίμασε να κάνεις ένα test με το utility του κατασκευαστή για να δεις αν έχεις κάποιο hardware πρόβλημα με το δίσκο. Αν έχει όντως πρόβλημα, τουλάχιστον δεν θα παιδευτείς - πήγαινέ τον για αντικατάσταση. Ειδάλλως άρχισε να πειραματίζεσαι με το Partition magic, νομίζω έχει κάποια εργαλεία για επαναφορά partition. Αν και γνώμη μου είναι ότι δύσκολα θα το επαναφέρεις :(

παιδια ασχετο με το προβλημα της Cristina αλλα αφου λετε για δισκους θα ρωτησω εδω....

Μετα απο περιεργη συμπεριφορα του δισκου μου (αργη ταχυτητα στα ξαφνικα) ενα τεστ ενος utility μου εδειξε οτι εχει bad sectors. Αυτο σημαινει προβλημα στο hardware ετσι; Αναρωτιεμαι εαν μπορει να γινει κατι με την εγγυηση...

παιδια ασχετο με το προβλημα της Cristina αλλα αφου λετε για δισκους θα ρωτησω εδω....

Μετα απο περιεργη συμπεριφορα του δισκου μου (αργη ταχυτητα στα ξαφνικα) ενα τεστ ενος utility μου εδειξε οτι εχει bad sectors. Αυτο σημαινει προβλημα στο hardware ετσι; Αναρωτιεμαι εαν μπορει να γινει κατι με την εγγυηση...

Εάν είσαι μέσα στο χρονικό όριο, φυσικά και καλύπτεται από την εγγύηση. Στείλτον για αντικατάσταση.