Jump to content

Οι πρώτες καφετέριες ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ έγιναν από Έλληνες

MIB
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

pantos o frappe ap' oti eho akousei einai elliniki patenta. malista eiha akousei pos ton <<anakalupse>> enas proistamenos sti nestle otan viazotan na paei se ena meeting kai zitise apo ti grammatea tou na tou htupisei ta ulika enos kafe sta grigora kai na min ton vrasei giati tha argouse. alitheia i muthos den xero.

Εγώ πάλι,έχω ακούσει ότι τον πρώτο φραπέ,τον έφτιαξε ένας τύπος στην Δ.Ε.Θ.:wacko:

• Απαντήσεις 102
  • Δημιουργία
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Aφου εχουμε την προτια στης καφετεριες επρεπε να την εχουμε κ στο φραπε :D
http://www.myphone.gr/gallery/data/500/gianpithio_cp_2012.gif

Συντονιστής συζητήσεων στο forum της Nokia & Samsung @myphone.gr

4 ευρω φραπε μονο τα κοροιδα οι ελληνες πληρωνουν

αφού δε φτιάχνουν πουθενά αλλού.μόνο ελλάδα

[sIGPIC][/sIGPIC]

everything good in life is either illegal, immoral or fattening!!

Εγώ πάλι,έχω ακούσει ότι τον πρώτο φραπέ,τον έφτιαξε ένας τύπος στην Δ.Ε.Θ.:wacko:

καλα τα λες φιλε Μαρουλιτσι

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A6%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%AD

συμφωνα με την wikipedia στο λινκ που εδωσα....

Η δημιουργία του φραπέ ήταν τυχαία. Κατά την διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης στη Θεσσαλονίκη το 1957, ο αντιπρόσωπος της ελβετικής εταιρίας Nestlé στην Ελλάδα Γιάννης Δρίτσας παρουσίαζε ένα νέο προϊόν για παιδιά, ένα σοκολατούχο ρόφημα που παρασκευαζόταν στιγμιαία αναμιγνύοντάς το με γάλα και χτυπώντας το με σέικερ.

Ο Δημήτριος Βακόνδιος, υπάλληλος του Δρίτσα συνήθιζε να πίνει Nescafé που ήταν στιγμιαίος καφές και παρασκευαζόταν από την Nestlé. Σε ένα διάλειμμα που έκανε κατά την διάρκεια της έκθεσης θέλησε να πιει καφέ αλλά επειδή δεν έβρισκε ζεστό νερό, σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει το σέικερ για να φτιάξει τον καφέ του με κρύο νερό. Έβαλε καφέ, ζάχαρη και νερό, τα κούνησε και δημιούργησε τον πρώτο καφέ φραπέ της ιστορίας. Μετά από χρόνια δήλωνε ότι δε μπορούσε να συνειδητοποιήσει πως ένα απλό πείραμα τον οδήγησε στην εφεύρεση του διασημότερου αναψυκτικού στην Ελλάδα.

πηγη: wikipedia

+bobb -=azor=-

arage tha ehei kratisei kanena dikaioma i tha tou ta pirane? (pantos to nestle to petuha etsi den mporeite na peite :p )

[sigpic][/sigpic]

I Am, by any practical defintion of the words, foolproof and incapable of error. - HAL9000

Είναι προφανές ότι τα "καφενεία" του 1475 εξυπηρετούσαν εντελώς διαφορετικούς σκοπούς από τις καφετέριες του σήμερα. Θα ήταν επομένως καλό να μην κρίνουμε τους Έλληνες του 15ου αιώνα με τα δεδομένα του 21ου.

Πέρα από το γεγονός ότι το καφενείο αποτελούσε τόπο αναψυχής και συνέυρεσης της εξέχουσας τάξης και των ανθρώπων του πνεύματος, ιδιαίτερα σε μια τόσο τεταμένη περίοδο όπως αυτή μετά την Άλωση, είχε και εμπορικό χαρακτήρα ως τόπος συνάντησης μεταξύ εμπόρων. Και αυτός ένας από τους λόγους που ο θεσμός του καφενείου εξαπλώθηκε και στη Δυτική Ευρώπη, όπου γνώρισε τεράστια άνθηση και συνέβαλε στην δημιουργία της οικονομίας με τη μορφή που τη γνωρίζουμε σήμερα. Για παράδειγμα, τα καφενεία στην Αγγλία, και ιδιαίτερα στο Λονδίνο και άλλες πόλεις-λιμάνια, αποτελούσαν τόπο συνάντησης ναυτών, καπετάνιων και πλοιοκτητών, ανταλλαγής ναυτιλιακών ειδήσεων και πληροφοριών και σύναψης συμφωνιών μεταφοράς φορτίων. Πολλοί από τους μεγαλύτερους ασφαλιστικούς οίκους του κόσμου, μεταξύ των οποίων ο πασίγνωστος και τεράστιος Lloyd's, ξεκίνησαν τον 17ο και 18ο αιώνα ως καφενεία στο Λονδίνο.

Πέραν αυτού, θα λέγατε τα ίδια περί αργοσχολίας αν το πρώτο καφενείο το είχαν ανοίξει π.χ. Ελβετοί ή Γερμανοί; Ή μήπως η (εν πολλοίς κατασκευασμένη) εικόνα του αργόσχολου που ξύνεται όλη μέρα έχει περάσει και στο συλλογικό ασυνείδητό μας, παρά το γεγονός ότι ως λαός εργαζόμαστε τις περισσότερες ώρες ημερησίως από όλους τους λαούς της Ευρώπης σύμφωνα με δεδομένα της Eurostat;

Όσο για τον ακριβό καφέ που πληρώνουμε στην Ελλάδα, μια είναι η λύση: μην τον αγοράζετε. Εγώ πάντως τα Starbucks (που αυτά που σερβίρουν μόνο ως καφές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν) τα βλέπω συνέχεια γεμάτα κόσμο :confused:

αφού δε φτιάχνουν πουθενά αλλού.μόνο ελλάδα

νομιζεις!!!

παντου σχεδον φτιαχνουν φραπε..

προσφατα πηγα αμερικη και φραπε βρηκα!;)

:love:Μη με αγγίζεις....Κάνω *ΤΖΙΖ*

Όσο για τον ακριβό καφέ που πληρώνουμε στην Ελλάδα, μια είναι η λύση: μην τον αγοράζετε. Εγώ πάντως τα Starbucks (που αυτά που σερβίρουν μόνο ως καφές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν) τα βλέπω συνέχεια γεμάτα κόσμο :confused:

Το να μην αγοραζουμε ειναι μια κουβεντα φιλε μου.

Τα starbucks τα βλεπεις συνεχεια με κοσμο γιατι πουλανε ποιοτικο καφε, εχουν non smoking περιβαλλον για αυτους που δεν καπνιζουν!, αναπαυτικους καναπεδες και χαλαρη μουσικη. Το "πακετο" αυτο εχει πιασει.

όσο έχω σερβιτόρους,υπευθύνους,πορτιέρηδες που μου πουλάνε μούρη για ένα καφέ που τον χρυσοπληρώνω λές και μου κάνουν χάρη, θα προτιμώ τα Starbucks για την ποιότητα τους, τα στάνταρ τους,το χαμόγελο και την εξυπηρέτηση τους και τέλος την ατμόσφαιρα ηρεμίας και ξεκούρασης που μου παρέχουν.

"Ash nazg durbatulûk, ash nazg gimbatul,

ash nazg thrakatulûk agh burzum-ishi krimpatul."

[sIGPIC][/sIGPIC]

Δεκτό. Εγώ πάντως τον χειρότερο espresso τον έχω πιει επανειλημμένα στα Starbucks, ενώ ελληνικό δεν σερβίρουν και τα υπόλοιπα που προσφέρουν είναι κατασκευάσματα που λίγη σχέση έχουν με καφέ. Αλλά αυτά είναι προσωπικά γούστα.

Όσο για τη σχέση ποιότητας-τιμής, δεν είναι απαραίτητο να ξετινάζεσαι για έναν σωστό καφέ σε σωστό περιβάλλον. Τη νοοτροπία καυτηριάζω, όχι τα Starbucks καθαυτά. Γιαυτό επιμένω στο ότι δεν πρέπει να υποκύπτουμε άκριτα σε ό,τι μας προσφέρουν. Δυστυχώς ζούμε σε μια ανώριμη χώρα από άποψης θεσμών και προστασίας του καταναλωτή, και μέχρι οι συνθήκες της αγοράς να ωριμάσουν και προσφέρουν στον καταναλωτή ουσιαστική προστασία οφείλουμε να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά καθώς και το στόμα μας για να κράζουμε όσους μας δουλεύουν.

Βέβαια, για να λέμε του στραβού το δίκιο, σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης το νερό χρεώνεται ξεχωριστά (πάντοτε εμφιαλωμένο) και δεν σου ξαναγεμίζουν το ποτήρι όσες φορές θέλεις όπως εδώ. Οπότε κάπως μετριάζονται τα πράγματα, αλλά όχι απολύτως.

Για το πρώτο κομμάτι δεν έχει κανείς να πει τίποτα; :rolleyes:

Όπως επίσης και μέσα στο αυτοκίνητο.

Μήπως να αισθανθούν ντροπή γι'αυτό ο Nicolas Cugnot και ο Χένρυ Φορντ :rolleyes: ;

Οι καφετέριες αποτελούν γόνιμο έδαφος για τον προβιβασμό των κοινωνικών σχέσεων.Μπορείς παράλληλα να πιεις κάτι,να παρακολουθήσεις τηλεόραση,να περάσεις διασκεδαστικά την ώρα σου.

Εξαιρετική ήταν η ιδέα εκείνων που άνοιξαν την πρώτη καφετέρια.

για αυτα που εχω κοκκινισει, :blink: , πως λεμε καμια σχεση.:confused:

γονιμο εδαφος οι καφετεριες?

ημαρτον.

εχουν καταντησει να ειναι ο official χωρος των αργοσχολων...

πανε εκει, παιζουν ταβλι, πινουν καφε, χαζευουν, παιζουν ταβλι, παιζουν αυτο το ηλεκτρονικο το ορθιο που τρωει τα ευρω για πλακα, πινουν καφε, λενε καμμια μ@λ@κια να περασει η ωρα, πινουν καφε, κανουν καμμια μ@λ@κια γιατι με τα λογια δε περναει η ωρα, καπνιζουν ενα σκασμο τσιγαρα και εν τελει αφηνουν τεσσερα ευρω και φευγουν μνημονευοντας τις τεσσερις πιο αδικοχαμενες ωρες της ημερας τους.

Σε κάτι τέτοια είμαστε πρώτοι... Είμαι σίγουρος οτι και τη νυχτερινή διασκέδαση πρώτοι την ανακαλύψαμε, και οτιδήποτε άλλο έχεις σχέση με την καλοπέραση.... χαλαρά.....

ελληνας ρε, ελληνας...:X

επισης οι ελληνες ανακαλυψαν τον πιο ακριβο καφε στον κοσμο.

δινεις μια περιουσια για να πιεις εναν καφε.

starbucks κ παπα_ια μεντολες

εισαι τρεντυ, πληρωνε τρεντυ

αυτο ξαναπες το 1000 φορες...

δεν ειναι alfiegen μονο ο φραπες που δινεις 4 ευρω.

κ οι υπολοιποι καφεδες ειναι πανακριβοι σε μια καφετερια.

το οφθαλμολουτρο πληρωνεις, οχι τον καφε που εχει λιγο καφε, λιγο ζαχαρη κ νερακι!

swsta akouses!....

http://en.wikipedia.org/wiki/Frappe

Frappé dates back to the 1957 International Trade Fair in Thessaloniki. The representative of the Nestlé company, Yiannis Dritsas, was exhibiting a new product for children, a chocolate beverage produced instantly by mixing it with milk and shaking it in a shaker. Dritsas' employee Dimitrios Vakondios was looking for a way to have his usual instant coffee during his break but he could not find any hot water. So he made the decision to use cold water and a shaker, creating the first frappé coffee.

So this is how liberty dies, with thunderous applause

δεν ειναι alfiegen μονο ο φραπες που δινεις 4 ευρω.

κ οι υπολοιποι καφεδες ειναι πανακριβοι σε μια καφετερια.

το οφθαλμολουτρο πληρωνεις, οχι τον καφε που εχει λιγο καφε, λιγο ζαχαρη κ νερακι!

εγώ πάντως γουστάρω να πάω σε ενα καφέ και να κάθομαι με τις ώρες,και να χαζεύω η να λέμε μ..κιες να περάσει η ώρα.δεν βλέπω κάτι μεμπτό.κι ας κάνει και 4 ευρώ.τόσα και τόσα σκορπάμε εδώ κι εκεί,ενας καφές σε πείραξε?

χώρια που μου έλειψε κιόλας.εδώ πίνουν καφέ στο όρθιο.

και όσο για τα starbucks που λέτε εδώ τα μποικοτάρουν συνέχεια,λόγω της πολιτικής που έχουν στην αφρική.

κι όσο για το φραπόγαλο,εγώ βρήκαμόνο στο λονδίνο σε ελληνική καφετέρια.πουθενά αλλού.

κάποιοι άλλοι στην στοκχόλμη έφτιαχναν φραπέ και καλά,πέρνοντας τον γαλλικό ζεστό όπως ήταν -τον έριχναν στο σέικερ με παγάκια και να το φραπόγαλο.

[sIGPIC][/sIGPIC]

εγώ πάντως γουστάρω να πάω σε ενα καφέ και να κάθομαι με τις ώρες,και να χαζεύω η να λέμε μ..κιες να περάσει η ώρα.δεν βλέπω κάτι μεμπτό.κι ας κάνει και 4 ευρώ.τόσα και τόσα σκορπάμε εδώ κι εκεί,ενας καφές σε πείραξε?

χώρια που μου έλειψε κιόλας.εδώ πίνουν καφέ στο όρθιο.

και όσο για τα starbucks που λέτε εδώ τα μποικοτάρουν συνέχεια,λόγω της πολιτικής που έχουν στην αφρική.

κι όσο για το φραπόγαλο,εγώ βρήκαμόνο στο λονδίνο σε ελληνική καφετέρια.πουθενά αλλού.

κάποιοι άλλοι στην στοκχόλμη έφτιαχναν φραπέ και καλά,πέρνοντας τον γαλλικό ζεστό όπως ήταν -τον έριχναν στο σέικερ με παγάκια και να το φραπόγαλο.

ti einai to frapogalo?????????????????? :wacko:

logika 8a enweis ap'oti fantazomai frappe me gala!? parapanw omws den anafereis pou8ena oti ston galiko opou ton bazane sesto se potiri me pagakia oti eixe gala!?

prepei na einai kanena idioma a8inaiko tou stil kalamaki , :p any way , episima stin wikipedia den to leei frapogalo

O φραπές! :p

"Our lives are not our own.

From womb to tomb, we are bound to others, past and present.

And by each crime and every kindness, we birth our future."

na sas pw tin tapini mou gnomi gia aytin tin nea leksi eks athinas?

frappe 8a pei xtipimeno ygro!

ara frapogalo prepei na einai to sketo xtipimeno gala! to gala diladi pou xtipane , gia na ginei afros kai na to baloun ston kaputsino!

alla kai stin peripotosi pou to xrisimopieite ws leksi gia ton frappe, i leksi frapogalo emperiexei tin leksi gala , me pia logiki file mou DesertSMisSRaiN mou epeksigeis oti frappe=frappogalo???

εγώ όποτε πίνω φραπέ, με γάλα είναι.οπότε τη μια το λέω το λέω φραπόγαλο ,την άλλη φραπέ.το ίδιο πράγμα λέμε.

φοβερή ανάλυση κάνεις για το φραπόγαλο btw.και δεν το λένε μόνο στην αθήνα.και σε άλλα μέρη της ελλάδας το έχω ακούσει αυτό.

[sIGPIC][/sIGPIC]

file mou an pas se ena magazi pou den se kseroune pws to pineis, kai peis opws les frappe sketo pou gia sena einai to idio , ti 8a sou feroune!? den prepei na peis frappe me gala?

egw pou den ton pinw me gala , einai swsto ? i la8os? na ton lew frapogalo!?!?

file mou an pas se ena magazi pou den se kseroune pws to pineis, kai peis opws les frappe sketo pou gia sena einai to idio , ti 8a sou feroune!? den prepei na peis frappe me gala?

egw pou den ton pinw me gala , einai swsto ? i la8os? na ton lew frapogalo!?!?

κολλάς στις λεπτομέρειες τώρα.ζητάς είτε φραπόγαλο είτε φραπέ με γάλα,εαν και εφόσον θέλεις γάλα.δεν είναι τίποτα το παράξενο.

αν δεν θέλεις γάλα ζητάς φραπέ .είναι πολύ απλό.

εγώ σου είπα οτι έτσι αποκαλώ τον φραπέ όταν μιλάμε.φραπέ ή φραπόγαλο.

που είναι το ίδιο για μένα.

[sIGPIC][/sIGPIC]

Φίλε MIB τι δεν καταλαβαίνεις;

Φραπόγαλο = φραπέ με γάλα -> "πιάσε ένα φραπόγαλο μέτριο"

Δεν είναι τοπικός ιδιωματισμός. Παντού ακούγεται στην Ελλάδα.