Jump to content

Ένας Aγγλικός λόγος στα Eλληνικά!!!

supernet
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

Αρχικό Μήνυμα από το μέλος VIDEOMIX (23 Φεβ. 2004 , 02:58)

"Το καραβάνι προχωρά και τα σκυλιά γαυγίζουν".

ΚΟΡΥΦΑΙΟ!!! :up: :up: :up:
I see stupid people...

Η Ελληνική ιστορία μας, σας χαλάει βλέπω. Δεν πειράζει. "Το καραβάνι προχωρά και τα σκυλιά γαυγίζουν".

:D Είσαι απίστευτος αλλά έχω τα κέφια μου και δε θα μετατρέψω και αυτό το thread σε μια αναμέτρηση Χ Vs Y, όπου τα Χ,Υ απαγορεύεται να κατονομαστούν, από τους κανόνες του forum.

Τα σκυλιά σπάνια γαβγίζουν χωρίς λόγο, αν δεν τον καταλαβαίνουν οι άνθρωποι αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει. :D

Παρακαλούνται τα fanboys των Samsung, Sony, Microsoft να σταματήσουν να μου γράφουν πμ με προσβολές γιατί γέμισε το inbox και πλέον δε θα τα λαμβάνω.

[sIGPIC][/sIGPIC]

Η Ελληνική ιστορία μας, σας χαλάει βλέπω. Δεν πειράζει. "Το καραβάνι προχωρά και τα σκυλιά γαυγίζουν".

ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΚΑΙ ΕΓΩ......! :up:

Αρχικό Μήνυμα από το μέλος lewton (23 Φεβ. 2004 , 11:37)

:D Είσαι απίστευτος αλλά έχω τα κέφια μου και δε θα μετατρέψω και αυτό το thread σε μια αναμέτρηση Χ Vs Y, όπου τα Χ,Υ απαγορεύεται να κατονομαστούν, από τους κανόνες του forum.

Τα σκυλιά σπάνια γαβγίζουν χωρίς λόγο, αν δεν τον καταλαβαίνουν οι άνθρωποι αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει. :D

Όμως, ο διαχωρισμός "ανθρώπων" και "σκύλων", υφίσταται.

Το κάθε είδος έχει το λόγο ύπαρξής του.

Ειρήνη ημίν!

...ένα μήλο την ημέρα, το γιατρό το κάνει πέρα...

...ένα σκόρδο την ημέρα, τον καθένα κάνει πέρα...

...ένα APPLE μες τη μέρα, κάθε gadget κάνει πέρα...:music:

Αρχικό Μήνυμα από το μέλος miaow (22 Φεβ. 2004 , 16:56)

Γνώμων μας πρέπει να είναι ένα μέτρο μεταξύ οικονομικής στρατηγικής και φιλανθρωπικής σκοπιάς.

Συγκρατείστε το...να το θυμόμαστε και να το ονειρευόμαστε, πάντα.

Πρόκειται για κάτι που ουδέποτε θα γίνει...

Λένε ότι η ελπίδα πεθαίνει τελευταία ?...

Δεν το ανάγω σε τέτοια επίπεδα...

Απλούστατα, μου δίνει κουράγιο η θλιβερή (!) διαπίστωση, ότι παρά τις όσες, πλείστες, παρεμφερείς επισημάνσεις και "τάσεις" σπουδαίων Ανθρώπων

(όπως ο Ξ.Ζ... ), οι "έχοντες και κατέχοντες" μας έχουν χ@σμ@νους...

Έτσι, για να μην ξεχνιώμαστε και να αντιλαμβανόμαστε ποιοί είναι Ανθρωποι-Φίλοι και ποιοί Άνθρωποι-Εχθροί

Merci ;) :) :(

Επαναλαμβάνω :)

Αρχικό Μήνυμα από το μέλος miaow (22 Φεβ. 2004 , 18:44)

Δεν είμαι επιστήμων, αλλά θα "μιλήσω" με τη λογική της αντίληψης όσων συμβαίνουν γύρω μου.

Εφόσον, η ορολογία κάθε επιστήμης "διαβάζεται" και ερμηνεύεται με ΠΛΗΘΟΣ Ελληνικών όρων, συνεπάγεται ότι η Ελληνική γλώσσα, άμεσα ή έμμεσα, "εξουσιάζει" (με την καλή και υγειή έννοια), τον ανθρώπινο νού και την "παραγωγή" του.

Το "έμμεσα ", "πηγαίνει" και στους πληθυσμούς των μη δημοφιλών (στη Δύση) γλωσσών, όπως η Κινεζική.

Οι Κινέζοι ιατροί, νομικοί, οικονομολόγοι, μηχανικοί κλπ, έχουν "φάει" με το κουτάλι, σε πάσης προέλευσης συγγράμματα, Ελληνικούς όρους.

Κοντολογής, όλος ο Κόσμος, κατά βάση (είτε συνειδητά, είτε μη), "κινείται" από "μικρο" ή "μακρο" εντολές σε Ελληνική "απόδοση", "προέλευση" και "κατεύθυνση".

Οι πρόγονοί μας (διότι παρά τις "προσμίξεις" στην εξέλιξη των αιώνων και παρά τις ανοησίες διαφόρων υποστηρικτών της Παγκόσμιας Οικογένειας, οι Αρχαίοι Ελληνες είναι γνήσιοι Πρόγονοί μας...εμείς επιμένουμε να το ξεχνούμε...εμείς επιμένουμε να ξεφτιλίζουμε μια κληρονομιά που πολλοί ζήλεψαν, φθόνησαν και ακόμη περισσότεροι επιδιώκουν να έχουν ως σημείο αναφοράς ...και μείς, τρομάρα μας, μέχρι κα το μονοτονικό εφαρμόσαμε...), τηρουμένων των αναλογιών και αν αναλογισθεί, κάποιος, τις συνθήκες των εποχών τους (...αν, πράγματι, γνωρίζουμε ποιές ήταν οι συνθήκες των εποχών τους...), ήταν πολύ αξιόλογοι άνθρωποι...και μείς, όχι ως Ατομα (δεν έχω δικαίωμα να κρίνω, εν τέλει, οποιονδήποτε), αλλά ως Κοινωνία, Ελληνική (είτε οικουμενική, είτε γωγραφικά οριοθετημένη στα γνωστά σύνορα της Σύγχρονης Ελλάδας), είμαστε, μάλλον , ανάξιοί τους ... :(

Επαναλαμβάνω και αυτό :) :)

Αρχικό Μήνυμα από το μέλος miaow (22 Φεβ. 2004 , 18:44)

Κοντολογής, όλος ο Κόσμος, κατά βάση (είτε συνειδητά, είτε μη), "κινείται" από "μικρο" ή "μακρο" εντολές σε Ελληνική "απόδοση", "προέλευση" και "κατεύθυνση".

Οι πρόγονοί μας (διότι παρά τις "προσμίξεις" στην εξέλιξη των αιώνων και παρά τις ανοησίες διαφόρων υποστηρικτών της Παγκόσμιας Οικογένειας, οι Αρχαίοι Ελληνες είναι γνήσιοι Πρόγονοί μας...εμείς επιμένουμε να το ξεχνούμε...εμείς επιμένουμε να ξεφτιλίζουμε μια κληρονομιά που πολλοί ζήλεψαν, φθόνησαν και ακόμη περισσότεροι επιδιώκουν να έχουν ως σημείο αναφοράς ...και μείς, τρομάρα μας, μέχρι κα το μονοτονικό εφαρμόσαμε ...), τηρουμένων των αναλογιών και αν αναλογισθεί, κάποιος, τις συνθήκες των εποχών τους (...αν, πράγματι, γνωρίζουμε ποιές ήταν οι συνθήκες των εποχών τους...), ήταν πολύ αξιόλογοι άνθρωποι...και μείς, όχι ως Ατομα (δεν έχω δικαίωμα να κρίνω, εν τέλει, οποιονδήποτε), αλλά ως Κοινωνία, Ελληνική (είτε οικουμενική, είτε γωγραφικά οριοθετημένη στα γνωστά σύνορα της Σύγχρονης Ελλάδας), είμαστε, μάλλον , ανάξιοί τους ... :(

Επειδή δεν αντέχω την ίδια καραμέλα, μήπως ξέχασες ότι οι γνήσιοι αρχαίοι Έλληνες δεν χρησιμοποιούσαν καν τόνους; :!:

Οι τόνοι προστέθηκαν στα ελληνιστικά χρόνια, όταν ο ελληνισμός αναμίχτηκε μα άλλους πολιτισμούς για να μπορούν και οι υπόλοιποι λαοί να καταλάβουν πώς ακριβώς πρέπει να προφερθεί μια λέξη.

Άρα με την υιοθέτηση του μονοτονικού ερχόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στους αρχαίους Έλληνες (και δε λέω στους προγόνους μας γιατί ύστερα από τόσους αιώνες κανείς δε μπορεί να πει με σιγουριά ότι έχει ρίζες από αρχαία Ελλάδα, όσο και αν σκούζουν κάποιοι: "ΕΛΛΗΝΑΣ ΓΕΝΝΙΕΣΑΙ, ΔΕ ΓΙΝΕΣΑΙ":geek: !!!

Παρακαλούνται τα fanboys των Samsung, Sony, Microsoft να σταματήσουν να μου γράφουν πμ με προσβολές γιατί γέμισε το inbox και πλέον δε θα τα λαμβάνω.

[sIGPIC][/sIGPIC]

"Οι αρχαίοι Έλληνες όχι μόνο δεν χρησιμοποιούσαν Πολυτονικό, αλλά δεν είχαν καν πεζά γράμματα. Μόνο κεφαλαία και χωρίς τόνους.

Ήταν όμως εντελώς διαφορετική περίπτωση, διότι εκείνοι ήταν άριστοι γνώστες και κοινωνοί της Ελληνίδος Γλώσσας, ώστε δεν είχαν ανάγκη από τονισμό για να προφέρουν σωστά τις λέξεις. Το Πολυτονικό είναι δημιούργημα μεταγενέστερης περιόδου και αποσκόπησε τόσο στην σωστή προφορά, όσο και στην σωστή εννοιολογική αξιολόγηση των λέξεων.

Στις μέρες μας, προφανώς και δεν τίθεται θέμα να επιστρέψουμε στο Πολυτονικό - παρ' όλο που πολλοί θα το ήθελαν. Είναι πλέον καθιερωμένη η απλή νεοελληνική, τόσο που κάθε παλινδρόμηση ακούγεται στα αυτιά των περισσότερων σαν γραφικότητα, παραλογισμός κ.λπ. Εξ' άλλου, το νεοελληνικό λεξιλόγιο έχει απλουστευθεί αρκετά, ώστε δεν είναι πλέον απαραίτητος ο πολυτονισμός, παρά μόνο το απλό σημείο της οξείας (αν και καθώς φαίνεται έχει αρχίσει κι αυτό να φαντάζει περιττό στα μάτια ορισμένων). Αυτό όμως που μπορούμε και πρέπει να κάνουμε είναι να γνωρίζουμε. Και μόνο γνωρίζοντας το Πολυτονικό, αποκτάς τα πλεονεκτήματα που προσφέρει έστω κι αν δεν το χρησιμοποιείς. Αλλωστε, δεν είναι τυχαία όλα αυτά τα σημαδάκια στις λέξεις. Έχουν κάποιο νόημα. Και είναι καλό, έστω και εγκυκλοπαιδικά, να τα ξέρουμε" (παραπομπή)

Άντε, για να σε βοηθήσω να καταπιείς την... καραμέλα... :rolleyes:

Άρα με την υιοθέτηση του μονοτονικού ερχόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στους αρχαίους Έλληνες

...έτσι απλό είναι ?... :rolleyes:

και δε λέω στους προγόνους μας γιατί ύστερα από τόσους αιώνες κανείς δε μπορεί να πει με σιγουριά ότι έχει ρίζες από αρχαία Ελλάδα

...αλήθεια, διάβασες το post μου ?... :wacko:

...όσο και αν σκούζουν κάποιοι: "ΕΛΛΗΝΑΣ ΓΕΝΝΙΕΣΑΙ, ΔΕ ΓΙΝΕΣΑΙ"...

...τώρα, για το ποιός σκούζει...ΕΓΩ, πάντως, δεν το συνηθίζω...

...ΕΣΥ ?.. :whistle: :rolleyes:

...άντε, επειδή και γώ, μάλλον, έχω κέφια...ας κλείσω έτσι :)

Αρχικό Μήνυμα από το μέλος miaow (23 Φεβ. 2004 , 17:27)

...έτσι απλό είναι ?... :rolleyes:

Για όποιον μπορεί...

...αλήθεια, διάβασες το post μου ?... :wacko:

Φυσικά. Αυτό δεν αναφερόταν σε εσένα, γιαυτό και μπήκε σε παρένθεση. Aν εννούσα εσένα θα έγραφα: "και δε λέω στους προγόνους μας γιατί ύστερα από τόσους αιώνες δε μπορείς φίλε miaow να ισχυρίζεσαι με σιγουριά ότι έχεις ρίζες από αρχαία Ελλάδα". :)

...τώρα, για το ποιός σκούζει...ΕΓΩ, πάντως, δεν το συνηθίζω...

...ΕΣΥ ?.. :whistle: :rolleyes:

Προσωπικά δε σκούζω ποτέ στο myphone σε σοβαρό διάλογο, ούτε εσύ μέχρι στιγμής. Μην αμύνεσαι χωρίς λόγο άλλους εννούσα και γιαυτό το έγραψα στην παρένθεση. Αν πάλι κάποιος σου έχει πει ότι σκούζω πριν το πιστέψεις ψάξε τα posts μου σε παρόμοια θέματα (ελπίζω να μην αναφέρεσαι στο ότι έσκουζα στο thread του Τ630 "ΤΟ ΘΕΛΩ!!!!")

...άντε, επειδή και γώ, μάλλον, έχω κέφια...ας κλείσω έτσι :)

Ευχαριστώ :) :cool:

[sIGPIC][/sIGPIC]

Αρχικό Μήνυμα από το μέλος miaow (23 Φεβ. 2004 , 17:19)

Άντε, για να σε βοηθήσω να καταπιείς την... καραμέλα... :rolleyes:

Kαι πάλι ευχαριστώ :) για την καλή διάθεση και κυρίως που συμφωνείς με τα γραφόμενά μου, αν και το τελευταίο με την καραμέλα ήταν λίγο... επιθετικό.

[sIGPIC][/sIGPIC]

Κάνεις αναφορές σε άλλα θέματα, άλλο thread, κάτι για Τ630 etc etc

Τπτ απ' όλα αυτά... :wacko:

Ρε lewton, δεν είμαι περιορισμένης αντίλψης, ούτε Κατίνα, για να ασχοληθώ με όσα φαντάζεσαι. :confused:

Από τα παρόντα κέιμενά σου δε, πιστεύω (και θέλω να συνεχίσω να πιστεύω) ότι ούτε Εσύ είσαι. ;)

Η...αντιπαράθεσή μας, ενδεχομένως, να άναψε και φούντωσε, χωρίς ουσιαστικό λόγο...από την άλλη πλευρά, μπορεί, όντως, να έχουμε εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις...σε βαθμό μονμαχίας δηλαδή...o.k.

και κυρίως που συμφωνείς με τα γραφόμενά μου

η συμφωνία μου έγκειται στην απόλυτη αναφορά σου / μου...σε τπτ περισσότερο...στην ανάπτυξη της αναφοράς είμαι κάθετα αντίθετός με αυτό που υποστηρίζεις (...σου άρεσε το "κάθετος" ?.. :lol: Π@Σ@Κ@ΚΗ διάλεκτος...)

Ας το αφήσουμε εκεί και No Hard Feelings (σε άπταιστα Τουρκικα, ΠΑΝΤΑ..) :lol:

CU ;)

:)

OK, φιλαράκια, αλλά νομίζω απαγοερεύεται η αναφορά ονόματος κόμματος στο myphone.

[sIGPIC][/sIGPIC]

Αρχικό Μήνυμα από το μέλος lewton (25 Φεβ. 2004 , 21:41)

OK, φιλαράκια, αλλά νομίζω απαγοερεύεται η αναφορά ονόματος κόμματος στο myphone.

o.k. buddy...το "σουλούπωσα"

;) :)

Συμφωνώ με τα γραπτά του miaow, φυσικά. (δεν εννοώ τα της αντιπαράθεσης, εξάλλου και με τον lewton δεν έχω πρόβλημα ώς άτομο).:)

Αρχικό Μήνυμα από το μέλος VIDEOMIX (25 Φεβ. 2004 , 22:11)

Συμφωνώ με τα γραπτά του miaow, φυσικά. (δεν εννοώ τα της αντιπαράθεσης, εξάλλου και με τον lewton δεν έχω πρόβλημα ώς άτομο ).:)

Ούτε και ο Lewton έχει όσο δεν παραποιείς τα γραφόμενά του.

[sIGPIC][/sIGPIC]

Αρχικό Μήνυμα από το μέλος supernet (25 Φεβ. 2004 , 22:50)

Επί του θέματος κανείς? :p

Βεβαίως.

Διάβαζα τρεις μέρες τώρα Οργάνωση Συστημάτων Υπολογιστών για την εξεταστική.

Θα μπορούσε να πει κανείς για αυτά που διάβαζα ακριβώς το αντίθετο από ότι για το λόγο του ΞΖ. Σε πολλά αποσπάσματα του βιβλίου, εκτός από τα άρθρα και μερικά ρήματα όλοι οι όροι είναι στα αγγλικά. Και αυτό δεν είναι σφάλμα του βιβλίου, είναι αναπόφευκτο, γιατί αν δεν τους γράψεις έτσι, απλά δε θα καταλαβαίνει κανένας τίποτα. Αυτό τι σημαίνει; Για μένα απλά σημαίνει ότι -καλώς ή κακώς- η αγγλική είναι η κυρίαρχη γλώσσα σήμερα και γιαυτό οι όροι της έχουν κατακλύσει τις σύγχρονες επιστήμες.

Ομοίως το γεγονός ότι στις ξένες γλώσσες βρίσκουμε άπειρες ελληνικές λέξεις σημαίνει απλά ότι κάποτε η ελληνική ήταν η κυρίαρχη γλώσσα. Δε σημαίνει ότι είναι η πιο πλούσια ή η πιο καλά δομημένη ή οτιδήποτε άλλο. Από τη στιγμή που η ελληνική διανόηση κυριάρχησε στον κόσμο για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα (ουσιαστικά από την αρχαία εποχή μέχρι το 1500 περίπου) λογικό είναι να βρίσκουμε άπειρους ελληνικούς όρους στις ξένες γλώσσες, αναξάρτητα από το αν η γλώσσα μας είναι ή όχι ποιοτικά ανώτερη.

Για να κλείσω, θεωρώ ότι η ελληνική γλώσσα (ανεξάρτητα εποχής ή ιδιώματος) είναι από τις πιο πλούσιες (αν όχι η πλουσιότερη) και ότι η συντακτική και γραμματική δομή της είναι από τις τελειότερες.

[sIGPIC][/sIGPIC]

Αρχικό Μήνυμα από το μέλος supernet (25 Φεβ. 2004 , 22:50)

Επί του θέματος κανείς? :p

:)

#2:

Διαβάζοντας το κείμενο του Ζολώτα μου ήρθε στο μυαλό μια σχετική φάση όταν είχα πάει πέρυσι στην Πορτογαλία. Λοιπόν κάποια στιγμή μια φίλη μου έβγαλε ένα δυο μελανά σημάδια στα χέρια, τίποτα σημαντικό, φύγανε μετά δυο μέρες (Μάλλον κάτι που έφαγε).

Τέλος πάντων πήγαμε σε ένα φαρμακείο που βρέθηκε στον δρόμο μας να ρωτήσουμε για κάποια αλοιφή, κάτι τέλος πάντων...

Μετά από μια συννενόηση "μπουζούκι" ( ;) ) 10 λεπτών (Η κοπελιά με τα λίγα πορτογαλικά που ήξερε και ο φαρμακοποιός με τα λίγα του αγγλικά) ο τυπάς πετάει στο τέλος το εξής κορυφαίο:

"Υοu should know that in portuguese we call them...stigmata!" :wacko: :wacko: :wacko:

["Να ξέρετε (την επόμενη φορα) ότι στα πορτογαλικά τα λέμε...στίγματα"!]

Πώς λέμε... δεν πας να δεις αν έρχομαι; :p :D :cool:

Η καθημερινή ομιλία των αρχαίων Ελλήνων...

Η καθημερινή πραγματικότητα της ζωντανής αρχαίας γλώσσας, έτσι όπως τη μιλούσε ο αρχαιοελληνικός κόσμος, είναι πιο κοντά στην απλή γλώσσα του Αριστοφάνη παρά στη γλώσσα των τραγικών ποιητών, των φιλοσόφων και των ιστορικών που μας δίδαξαν στο σχολείο.

Όταν, φέρ' ειπείν, ο Πλάτωνας πήγαινε στην αγορά για να αγοράσει «φασούλια» (φασολάκια), στη συνήθη διευκρινιστική ερώτηση της λαχανοπώλιδος (που ήταν και μητέρα του τραγικού ποιητή Ευριπίδη κατά τις αναφορές των ιστορικών) καθώς ζύγιζε : «Δύο χοίνικες, έστωσαν;» (2.188 γραμμάρια, να τ' αφήσω;), δεν απαντούσε «Πάνυ μεν ουν» (βεβαίως) ή «Πώς γαρ ου;» (πώς όχι;) -όπως κάνει στους φιλοσοφικούς διαλόγους του- αλλά «Ναι, ναίχι» ή «Ου, ουχί» με την αφοπλιστική απλότητα του Αθηναίου ανδρός που φροντίζει τις καθημερινές αγορές του οίκου του.

Οι αρχαίοι Έλληνες (με λεξιλόγιο που αγγίζει τους 70 εκατομμύρια τύπους ) είχαν μια ευφυέστατη ελαφρότητα στη ζωή τους που ερχόταν σε τεράστια αντίθεση με τη σχεδόν συμπλεγματική σοβαρότητα των Λατίνων και των σημερινών Ευρωπαίων απογόνων τους.

Ας μην ξεχνάμε ότι το λεξιλόγιο της λατινικής, σύμφωνα με τη φιλολογική έρευνα, ισούται με το 1/10 του λεξιλογίου των ομηρικών επών.

in.gr : Βιβλία

Don't criticize... what you can't understand...!

Αρχικό Μήνυμα από το μέλος supernet (26 Φεβ. 2004 , 12:03)

Όταν, φέρ' ειπείν, ο Πλάτωνας πήγαινε στην αγορά για να αγοράσει «φασούλια» (φασολάκια), στη συνήθη διευκρινιστική ερώτηση της λαχανοπώλιδος (που ήταν και μητέρα του τραγικού ποιητή Ευριπίδη κατά τις αναφορές των ιστορικών) καθώς ζύγιζε : «Δύο χοίνικες, έστωσαν;» (2.188 γραμμάρια, να τ' αφήσω; ), δεν απαντούσε «Πάνυ μεν ουν» (βεβαίως) ή «Πώς γαρ ου;» (πώς όχι; ) -όπως κάνει στους φιλοσοφικούς διαλόγους του- αλλά «Ναι, ναίχι» ή «Ου, ουχί» με την αφοπλιστική απλότητα του Αθηναίου ανδρός που φροντίζει τις καθημερινές αγορές του οίκου του.

Νη Δία και νη Άρτεμην και νη άπαντας τους Ολυμπίους Θεούς :wacko: , βούλει μανθάνειν ό, τι έτερον έχω ειπείν; Ναιχί δήτα... Οίμαι γαρ τόδε το νηματίδιον πατάταν γίγνεσθαι ουκ άξιον...

Οι αρχαίοι Έλληνες (με λεξιλόγιο που αγγίζει τους 70 εκατομμύρια τύπους ) είχαν μια ευφυέστατη ελαφρότητα στη ζωή τους που ερχόταν σε τεράστια αντίθεση με τη σχεδόν συμπλεγματική σοβαρότητα των Λατίνων και των σημερινών Ευρωπαίων απογόνων τους.

Βασικά οποιοσδήποτε αριθμός λημμάτων εξ ορισμού δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, ειδικά μάλιστα όταν πρόκειται για την Ελληνική γλώσσα η οποία έχει την θαυμαστή δυνατότητα να προσαρμόζεται και να παράγει συνεχώς αμέτρητες νέες λέξεις (και να εγκαταλείπει παλαιές). Δεν είναι πολλές οι γλώσσες στον κόσμο που μπορούν να το καυχηθούν αυτό... :happy:

Ας μην ξεχνάμε ότι το λεξιλόγιο της λατινικής, σύμφωνα με τη φιλολογική έρευνα, ισούται με το 1/10 του λεξιλογίου των ομηρικών επών.

Και όχι μόνο. Όταν ξεκίνησε η λατινική γλώσσα με την εξάπλωση της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας διέθετε περίπου 600 αγροτικές ως επί το πλείστον λέξεις και αντλούσε συνεχώς (μα συνεχώς :p ) από την ελληνική. Και όχι μόνο στο λεξιλογικό τομέα, αλλά και στον συντακτικό! Μελετώντας την λατινική γλώσσα διαπιστώνεις ότι δεν έχει καμία ή έστω πολύ λίγες και πάντως μη ουσιώδεις διαφορές σε σχέση με την αρχαία ελληνική (όπως η ύπαρξη της αφαιρετικής πτώσης). Για αυτό άλλωστε είναι ιδιαίτερα εύκολο για ένα Έλληνα σε σχέση με οποιονδήποτε άλλο να μάθει λατινικά (με την προϋπόθεση φυσικά ότι έχει στοιχειώδεις γνώσεις αρχαίων ελληνικών :p ).

Φυσικά στο πέρασμα του χρόνου και η ελληνική όπως όλες οι γλώσσες εξελίχθηκε, απλοποιήθηκε, πήρε πολλές λέξεις "δάνεια" από άλλες γλώσσες με τις οποίες ήρθε σε επαφή...

Γενικώς μπορεί κάποιος να πει άνετα ότι η ομορφιά και ο πλούτος της ελληνικής έγκειται σαφώς στον γραπτό λόγο, ο οποίος και απο αρχαιότητας έχει να επειδείξει λαμπρά έργα, θέτρο λογοτεχνία, ποίηση κ.τ.λ. και είναι φυσικά αντικείμενο μελέτης σε όλο τον κόσμο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι σε πολλές ευρωπαικές χώρες (Γαλλία, Ολλανδία, Γερμανία) που φημίζονται για το μορφωτικό επίπεδο του πληθυσμού της τα ελληνικά προσφέρονται σαν μάθημα επιλογής στους μαθητές.

Σε άλλες γλώσες αντίστοιχα ο πλούτος έγκειται στον μορφολογικο/φωνολογικό τομέα. Π.χ. η κινέζικη γλώσσα η οποία καθαρά τονική γλώσσα, δηλαδή ανάλογα με το πόση ένταση θα δώσεις σε μια συλλαβή αλλάζεις και το νόημα της.. Αντιλαμβάνεσται δηλαδή για τι ποσότητα λέξεων μιλάμε... Υπόψιν εν τω μεταξύ ότι παρά τις πρακτικά αμέτρητες τοπικές διαλέκτου που υπάρχουν στην Κίνα, όσον αφορά τον έξω κόσμο υπάρχουν μόνο η "επίσημη" και η "απλοποιημένη"...

Το ίδιο και σε δίαφορες διαλέκτους της Ωκεανίας...

Κάποιες διαλέκτοι μάλιστα έχουν ιδιαίτερα πλούσιο λεξιλόγιο όσον αφορά το περιβάλλον στο οποίο ζούν οι ομιλητές της, π.χ. η εσκιμώοι έχουν αρκετές δεκάδες λέξεις για το χιόνι! Βέβαια αυτό από μόνο του δεν σημαίνει τίποτα! Όπως κάποιες λέξεις της ελληνικής παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των μεταφραστών ΔΕΝ μπορούν να μεταφραστούν (π.χ. η λέξη "φιλότιμο") στα αγγλικά έτσι και οι άλλες γλώσσες έχουν αντίστοιχα παραδείγματα!

Δυστυχώς όπως όλοι γνωρίζουμε η ελληνική ιδιαίτερα με την συνεχή διείσδυση των ξένων τεχνολογικών όρων παρά την πλειάδα άλλοτε εξαιρετικών και άλλοτε αφελών αποδόσεων (λέγε με γλωσσάρι ΟΤΕ, όποιος του έχει ρίξει έστω και μια πρόχειρη ματιά κουνάει τώρα συγκαταβατικά το κεφάλι :rolleyes: ) που υπάρχουν ειδικά οι νέοι χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο ξενες λέξεις στην καθημερινή τους φωνητική αλληλεπίδραση... :worry:

Το παράδειγμα που έθεσα

Yea ρε c m8, πολύ cool το smartphone, μεγαλύτερη memory card να είχε, και περισσότερα games, και πιο heavy duty apps... και επίσης το OS είναι πολύ buggy... Y? Οι developers δεν ήταν στα best τους...

δυστυχώς επιβεβαιώθηκε άμεσα (στο ίδιο θέμα μάλιστα απο αυτούς που το αποποιήθηκαν ...συμφωνώ...δεν με αφορά.. ----> Ακολουθώντας το trend ου "off topic", ΤΡΙΧΕΣ PART II, Yes my Captain... απλά κάνω delete, στα posts πιό πάνω, ..no comments..., Way off topic, κ.τ.λ. :rolleyes: )

Ναι! Ενίοτε είναι αναπόφευκτο, ειδικά όταν πρόκειται για τεχνολογικούς όρους (και όχι yes my captain) ενίοτε όμως :p

Κρίμα που οι σύγχρονοι πολιτικοί δεν φαίνεται να πέρνουν παράδειγμα από τον Ζολώτα, αλλά ούτε και οι νέοι...

Φιλικά, Αλέξης, :)

Υ.Γ. Αρκετά καλή προπόνηση για τις αυριανές εξετάσεις κοινωνιογλωσολογίας :happy:

...χαίρομαι που ο Supernet με επανέφερε στο θέμα...είχα ξεφύγει λίγο... :rolleyes:

Γνώμων μας πρέπει να είναι ένα μέτρο μεταξύ οικονομικής στρατηγικής και φιλανθρωπικής σκοπιάς.

Αυτήν την παραπομπή είχα κάνει στην 1η σελίδα, σε σχέση με τον λόγο του Ξ.Ζ.

Όσο "παράξενο" και αν διαβάζεται, με άγγιξε διότι εύστοχα, επισημαίνει την ηθική προσέγγιση που θα όφειλε να έχει κάθε Εργοδότης προς κάθε Εργαζόμενο (δεν είναι η απόλυτη ερμηνεία, προς Θεού...είναι μια ερμηνεία...)...

Αυτάαα :)

Ευχαριστώ για τη συνεργασία. Συνεχίζετε στο θέμα παρακαλώ αν θέλετε... :)

[imgalign]http://icons.iconarchive.com/icons/iconshock/social-media/96/twitter-icon.png[/imgalign]"Some hearts are different than others. Like crystal in a world of glass... Even the way they shatter is beautiful..."

Wannabe Editor? Reviewer? Columnist?

Join the Unwired Revolution, now!