Jump to content

Bios Update ? (Hard Disk Size Problem)

Stephen
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

Δηλωνω ανιδεος περι ευρεσης καποιας πιθανης λυσης στο "προβλημα" που εχω...μπαινω λοιπον στο θεμα οσο πιο συνοπτικα γινεται.

Intel Pentium 4 2,8Ghz

Motherboard : QDI P 4I848P

Αγορασα εναν σκληρο Western Digital 160GB Sata 2 αλλα το pc το βλεπει σαν 130GB! 30gb λιγοτερα δλδ !

Τι μπορει να φταιει; Ενας τεχνικος μου ειπε οτι ισως χρειαζομαι bios update...

Ευχαριστω.

Aν ο δίσκος δεν φαίνεται σωστά στο BIOS, τότε ίσως να χρειάζεται update. Αν δεν φαίνεται σωστά στα windows και υποθέτοντας ότι έχεις windows xp, έχεις βάλει κάποιο service pack; Γιατί χωρίς αυτό, το λειτουργικό βλέπει σωστά δίσκους μέχρι 130GB.

137GB για την ακρίβεια. Μόνο με το SP1 υποστηρίζει το 48bit LBA το οποίο χρειάζεται για να δει μεγαλύτερους δίσκους. Σε Windows χωρίς SP1 μπορείς να φτιάξεις στη Registry το κλειδί EnableBigLba=1 στπ

HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Services\Atapi\Parameters\

και να κάνεις reboot. Προσοχή όμως γιατί η υποστήριξη είναι μάλλον ελλιπής.

Εξυπακούεται ότι για να ισχύουν τα παραπάνω πρέπει πρώτα να τον βλέπει και το BIOS.

Eye : 127GB για την ακριβεια βλεπει εμενα. Και πριν και μετα το partition που του εκανα.

Τα XP που εχω, εχουν πανω SP2 ενσωματωμενο. Και στο Device manager το ονομα του δισκου το εχει κανονικα αν και δεν νομιζω να λεει κατι αυτο..Δλδ WD 16000 κλπ κλπ.

Στα bios σε ποιο menu σου δειχνει την ακριβη χωρητικοτητα των δισκων; Standard CMOS Features;

Για να δεις ακριβώς τι χωρητικότητα αναφέρουν τα windows, πήγαινε: Control Panel --> Administrative Tools --> Computer Management --> Disk Management.

Στο BIOS μπορεί να είναι σε διάφορα σημεία, εκεί που κάνει detect τους δίσκους ας πούμε.

Thnx mcde.

Υπαρχει και ενα κομματι unallocated. ;)

Δεν ξερω γιατι αλλα οταν εκανα Partition μου εβγαλε συνολικα 130GB...Δεν εδωσα σημασια στην αρχη ομως μετα καταλαβα πως κατι πηγε στραβα..

Ωραία, τότε μέσα από το Disk Management (με δεξί κλικ) μπορείς να κάνεις νέο(α) partition(s) και format, ανάλογα με το πως θέλεις να στήσεις τον δίσκο.

Ωραία, τότε μέσα από το Disk Management (με δεξί κλικ) μπορείς να κάνεις νέο(α) partition(s) και format, ανάλογα με το πως θέλεις να στήσεις τον δίσκο.

Ερωτηση :kourastikos: :p : Αυτο το κομματι των 20gb που ειναι unallocated μεσα απο το Disk Management μπορω να το βαλω σε καποιο αλλο partition που εχω;

π.χ οτι αυτος ο δισκος που εχω και ειναι 160gb(130gb δουλευω αυτη τη στιγμη) εχει χωριστει σε 2 κομματια των 40gb και των 80gb(partitions). Το κομματι των 30gb που θελει διαμορφωση γινεται να συμπεριληφθει σε ενα απο τα δυο; Δλδ αν μπει στο 40gb να γινει 60gb μετα αυτο το partition, χωρις ομως να χαθουν τα αρχεια που εχει τωρα μεσα...

Αν θυμαμαι καλα αυτη η διαδικασια ειναι πιο ευκολη με ενα "εξωτερικο" software (partition magic κλπ) αλλα επειδη αυτη τη στιγμη δεν εχω καποιο ελεγα να χρησιμοποιησω το management μεσα απο τα windows. Οι επιλογες που εχει στο unallocated με το right click ειναι properties και new partition.

Γίνεται να ενώσεις δύο partitions με το partition magic, αλλά επειδή έχουν γραφτεί αρκετά posts με προβλήματα από αυτή τη διαδικασία, δεν στο προτείνω. Καλύτερα να κάνεις backup τα αρχεία που έχεις στο ένα από τα δύο partitions, να το διαγράψεις και μετά στον ενιαίο unallocated χώρο που θα υπάρχει να κάνεις ένα νέο partition.

Γίνεται να ενώσεις δύο partitions με το partition magic, αλλά επειδή έχουν γραφτεί αρκετά posts με προβλήματα από αυτή τη διαδικασία, δεν στο προτείνω. Καλύτερα να κάνεις backup τα αρχεία που έχεις στο ένα από τα δύο partitions, να το διαγράψεις και μετά στον ενιαίο unallocated χώρο που θα υπάρχει να κάνεις ένα νέο partition.

Δοκιμασα αποψε να το κανω αυτο αλλα δυστυχως δεν δουλεψε.

Ο μεν δισκος που εγινε format, τον δειχνει ως "free size" και ο αλλος παραμενει unallocated. Στην επιλογη new partition στον unllocated υπαρχει μονο "primary disk" και οχι "logical disk". Δλδ δεν μπορουν να ενωθουν αλλα μονο το ενα να μπει σαν Path στο αλλο πραγμα που δεν με βολευευει..

Δεν ξερω..ισως να μην κανω κατι σωστα αλλα μαλλον χρειαζεται εξωτερικο προγραμμα.

Το partition που έκανες format, έπρεπε απλά να το διαγράψεις (δεξί κλικ --> delete partition), όχι να του κάνεις format. Μόνο αν σβήσεις εντελώς το partition θα έχεις ενιαίο unallocated space. Αν δεν σε αφήνει να διαγράψεις το partition, τότε δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει. Συνήθως όμως γίνεται.

paidia isos na eimai ligo :offtopic: alla den xero poy na kano tin erotisi. lipon, ekana epanafora ergostasiakon rithmiseon sto BIOS kai tora den mporo na xekiniso to pc. moy zitaei disketa ekinisis. exo ftiaxei mia tetia disketa se allo pc kai otan ton xekinao me afti ti disketa, me vgazei sto DOS. fisika den xero pia entoli prepei na doso (den xero kai pola apo pc). episis den vlepei ton skliro disko

o opios einai NTFS.to litoyrgiko einai windows xp pro. yparxei tropos na sbiso oti exei kai den exei o skliros kai na xanaegatastiso ta windows? den me niazei an xathoyn ta dedomena toy. tha ithela na ton kano format alla pos? afoy den ton vlepei?

Πρεπει να κανεις boot απο το CD των Windows και απο εκει να κανεις φορματ.

to cd ton xp pro den to exo. exo ta home. ara to pao ston giatro. otan vazo ta home, moy leei pos i enkatastasi den mporei na sinexistei giati den vriskei ton skliro. tespa. eyxaristo!