Jump to content

Προβλήματα VoIP πάνω από ADSL

Κοινοποίηση

Recommended Posts

Μόλις απέκτησα μια σύνδεση ADSL 384/128 με Forthnet και δοκίμασα να κάνω Voip κλήσεις σε σταθερά τηλέφωνα στην Αθήνα με SkypeOut αλλά και HOL eVoice.

Δυστυχώς το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό. Τρομερές καθυστερήσεις! Στην ουσία η επικοινωνία είναι αδύνατη. Την ίδια στιγμή παρατηρώ ανακοίνωση στη Forthnet ότι υπάρχει πρόβλημα στις υπηρεσίες Voip πάνω από ADSL ανεξαρτήτως παρόχου λόγω προβλήματος OTE. Η ανακοίνωση αναφέρει ότι γίνονται προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος.

Το τραγικό είναι ότι κλήσεις voip μέσω dialup ISDN 64K είναι απόλυτα εφικτές με πολύ καλή ποιότητα. Έχω καλέσει σε σταθερά Γερμανίας αλλά και Ελλάδας με SkypeOut με απόλυτα αποδεκτή ποιότητα.

Το θέμα όμως είναι ότι αγόρασα ένα ADSL Voip router και ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ να τον χρησιμοποιήσω.

Έχεις κανείς αντίστοιχα προβλήματα? Υπάρχει λύση?

Γνωστό πρόβλημα του ΟΤΕ.Περιορίζει τον αριθμό των πακέτων ανα δευτερόλεπτο γι αυτό και υπάρχει αυτό το πρόβλημα.

Μια αναβάθμιση σε 512 ίσως να σε βοηθούσε.

Δυστυχώς τώρα τις 3 τελευταίες μέρες είναι σχεδόν αδύνατο να επικοινωνήσω με voip.Εκτός από την καθυστέρηση πότε δεν ακούει ο ένας και πότε ο άλλος.Κρίμα και στο μηχανισμό που πήρα(grandstream HT 488) και μπορώ να μιλάω απ' ευθείας με το κανονικό μου τηλέφωνο.Πρίν λίγες μέρες μιλούσα με Αθήνα επί μισή ώρα σχεδόν πολύ καλά, αλλά χθές και σήμερα είναι απελπιστική η κατάσταση.Και έχω και ADSL 384.

Και πως γίνεται με ISDN 64K η και 128Κ να λειτουργεί καλύτερα;Αφού και στις δύο περιπτώσεις τα δεδομένα φωνής πάνε και έρχονται σε πακέτα όπως και τα data.

Και πως γίνεται με ISDN 64K η και 128Κ να λειτουργεί καλύτερα;Αφού και στις δύο περιπτώσεις τα δεδομένα φωνής πάνε και έρχονται σε πακέτα όπως και τα data.

Μα το πρόβλημα υπάρχει στις DSL του ΟΤΕ, και κυρίως στις 384.

Η αλήθεια είναι ότι ένας φίλος μου είχε το ίδιο πρόβλημα με γραμμή 384/128. Μόλις την αναβάθμισε σε 512/128 η ποιότητα ήταν μια χαρά.

Βέβαια αυτό δεν το ήξερα, αλλά και πώς να πάει εκεί το μυαλό μου αφού σε μια dialup ISDN οι κλήσεις voip ήταν μια χαρά;

Δυστυχώς προπλήρωσα για 4 μήνες το πακέτο ADSL in a box της Forthnet και αφού επικοινώνησα μαζί τους, με ενημέρωσαν ότι θα πρέπει να περιμένω να λήξει η συνδρομή (!!!) και μετά να κάνω αναβάθμιση σε 512.

Τώρα τί πρέπει να κάνω? Να πάω από εκεί και να αρχίσω να ρίχνω ...παναγίες?

Αλλά βέβαια έχουν το πάνω χέρι αφού τώρα έχω πληρώσει.

σε αλλες συχνοτητες δουλευει η DSL και σε αλλες η "απλες" γραμμες

Έρωτας: Κορυφαίο ιδιοτελές συναίσθημα, αναφέρεται μόνο στις ερωτικές σχέσεις (όπως δείχνει και το όνομα του). Δίνεις τα πάντα στον άλλο και περιμένεις τα πάντα από αυτόν. Παραδίδεσαι ψυχή τε και σώματι και επιθυμείς το ίδιο από το ταίρι σου. Για μένα ο αληθινός μεγαλειώδης έρωτας, αυτός που θα σταματήσει το χρόνο, είναι πιο σπάνιος και προσωπικά πιο επιθυμητός από την αγάπη.

Οπωςξέρουμε όλοι μας(εγώ βέβαια με τις ελάχιστες γνώσεις που διαθέτω)τα δεδομένα είτε data είτε φωνής διαβιβάζονται σε πακέτα και ως εκ τούτου με την απλή λογική πρέπει να κινούνται πιό γρήγορα στις πιό γρήγορες συνδέσεις, πράγμα που με αυτή τη λογική είναι ασυμβίβαστο στις συνδέσεις dialup και ISDN να δουλεύει το voip καλύτερα(γρηγορότερα). Οπως ανέφερα και πιό πάνω πριν από μερικές ημέρες ήταν καλά ανεκτή η επικοινωνία με ελάχιστες καθυστερήσεις αλλά από προχθές είναι αδύνατη η συνεννόηση.(Σύνδεση 384/128).

Οπωςξέρουμε όλοι μας(εγώ βέβαια με τις ελάχιστες γνώσεις που διαθέτω)τα δεδομένα είτε data είτε φωνής διαβιβάζονται σε πακέτα και ως εκ τούτου με την απλή λογική πρέπει να κινούνται πιό γρήγορα στις πιό γρήγορες συνδέσεις, πράγμα που με αυτή τη λογική είναι ασυμβίβαστο στις συνδέσεις dialup και ISDN να δουλεύει το voip καλύτερα(γρηγορότερα). Οπως ανέφερα και πιό πάνω πριν από μερικές ημέρες ήταν καλά ανεκτή η επικοινωνία με ελάχιστες καθυστερήσεις αλλά από προχθές είναι αδύνατη η συνεννόηση.(Σύνδεση 384/128).

Τί χρησιμοποιείς για να κάνεις VoIP κλήσεις? SkypeOut ή κάποιον Voip adaptor μαζί με κάποιο voip provider (π.χ. HOL)?

Επίσης, θέλω να διευκρινήσω ότι δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι έτσι, σχετικά με τη ADSL και ISDN σύνδεση. Λαμβάνοντας υπόψη ότι σε κάθε περίπτωση μια κλήση απαιτεί πολύ λίγο bandwith (γύρω στα 8-9 kbps) αλλά και ότι οι voip κλήσεις είναι πολύ ευαίσθητες στις καθυστερήσεις, πρέπει να πω ότι υπάρχει μια βασική διαφορά:

Στην ISDN σύνδεση το bandwith των 64K είναι εγγυημένο (τουλάχιστον στη θεωρία) ενώ στην ADSL το bandwith των 384 ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ εγγυημένο. Για την ακρίβεια στην ADSL υπάρχει περίπτωση το πραγματικό bandwith να είναι πολύ χαμηλότερο (εξαρτάται από το πόσοι χρήστες είναι συνενδεμένοι στον τοπικό βρόγχο).

Επειδή υπάρχει ανάλογο θέμα για voip στο Computing και πρόσφατα ξανα-άνοιξε το θέμα για το πρόβλημα στο voip, διαβάστε απο αυτό το πόστ και μετά.
[sIGPIC][/sIGPIC]

Τί χρησιμοποιείς για να κάνεις VoIP κλήσεις? SkypeOut ή κάποιον Voip adaptor μαζί με κάποιο voip provider (π.χ. HOL)?

Επίσης, θέλω να διευκρινήσω ότι δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι έτσι, σχετικά με τη ADSL και ISDN σύνδεση. Λαμβάνοντας υπόψη ότι σε κάθε περίπτωση μια κλήση απαιτεί πολύ λίγο bandwith (γύρω στα 8-9 kbps) αλλά και ότι οι voip κλήσεις είναι πολύ ευαίσθητες στις καθυστερήσεις, πρέπει να πω ότι υπάρχει μια βασική διαφορά:

Στην ISDN σύνδεση το bandwith των 64K είναι εγγυημένο (τουλάχιστον στη θεωρία) ενώ στην ADSL το bandwith των 384 ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ εγγυημένο. Για την ακρίβεια στην ADSL υπάρχει περίπτωση το πραγματικό bandwith να είναι πολύ χαμηλότερο (εξαρτάται από το πόσοι χρήστες είναι συνενδεμένοι στον τοπικό βρόγχο).

Ακριβώς αυτό...

Στην ISDN σύνδεση, η ταχύτητα σύνδεσης μέχρι τον isp είναι εγγύημένη. Από κει και έπειτα είναι θέμα Provider αν έχεις καλή ταχύτητα. Στην ADSL ή ταχύτητα σύνδεσης μέχρι τον isdp δεν είναι εγγύημένη γιατί παίζει ρόλο το δίκτυο του ΟΤΕ. Και στην ADSL εκεί παρατηρούνται τα "μποτιλιαρίσματα"...

[imgalign]http://www.rigasplastika.gr/nicolas/320ci.jpg[/imgalign]

rigasnic :: The ex-night shift ::

ego px exo 384 sundesh OTENET me grandstream 488 kai linksys WAG354

kai douleuoun ola teleia....

apla sthn perioxh pou eimai isos eimai kai o monadikos pou exei dsl

Σε ποια περιοχή είσαι, αν επιτρέπεται; :)

Το θέμα συζητείται ήδη εκτεταμένα στο λινκ που παρέθεσε ο hostolis. Γράφονται αναλυτικά τι φταίει και ποια είναι η λύση. Μην ανοίγουμε 10 θέματα για τις κλήσεις Voip. Το θέμα είναι σοβαρό και πρέπει να το διαβάζουμε όλοι αλλά από ένα τόπικ. :O :)

Επειδή υπάρχει ανάλογο θέμα για voip στο Computing και πρόσφατα ξανα-άνοιξε το θέμα για το πρόβλημα στο voip, διαβάστε απο αυτό το πόστ και μετά.