Jump to content

Samsung Galaxy Z Flip6 Hands-On Review: "Ποιοτική αναβάθμιση στο hardware και full της AI"!


MyPhone Admin
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

  • Administrators

To Flip αποτελεί αυτή τη στιγμή (δικαίως), ένα από τα πιο πετυχημένα προϊόντα που διαθέτει η Samsung στην τεράστια «φαρέτρα» της. Η δημιουργία μιας compact clamshell foldable συσκευής μπορεί αρχικά να αποτελούσε ένα «στοίχημα» (τόσο από κατασκευαστική όσο και από εμπορική άποψη), ωστόσο το πείραμα στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία. Και αυτό γιατί ύστερα από 4 χρόνια που είδαμε το πρώτο Flip (2020), το κομψό και elegant foldable του κορεατικού κολοσσού της τεχνολογίας, έχει καταφέρει να ξεπεράσει το Fold (που αποτελεί άλλωστε και τον προάγγελο της νέας εποχής των αναδιπλούμενων). Ενδεικτικό της τεράστιας επιτυχίας του είναι ότι υπολογίζεται ότι στην ελληνική αγορά, η αντιστοιχία είναι 55% Flip και 45% Fold, ενώ αποτελεί και το αγαπημένο foldable του γυναικείο κοινού, καθώς το 60% των users του ανήκουν στο γυναικείο φύλο. Στην φετινή έκδοση (Flip6), δεν θα έπρεπε να περιμέναμε μεγάλες αλλαγές, καθώς το Galaxy AI και η δυναμική που το συνοδεύει έχουν μοιραία φέρει σε δεύτερη μοίρα τις αναβαθμίσεις στο hardware. Ωστόσο, η κορεατική εταιρεία μας διέψευσε με πολύ ευχάριστο τρόπο και αυτό γιατί το Flip6 δεν αποτελεί μια απλή «συνέχεια» του προκατόχου του (με απειροελάχιστες επεμβάσεις), αλλά μια αισθητά βελτιωμένη συσκευή σε επίπεδο hardware, δείγμα του ότι η Samsung γνωρίζει πολύ καλά για το ποιες είναι οι ανάγκες των χρηστών του clamshell foldable της. Για πάμε να δούμε και πιο αναλυτικά τι μας επιφυλάσσει το νέο Flip…

Ανθεκτικότητα στη… νιοστή!

Όταν είχαν πρωτοκυκλοφορήσει τα foldables οι περισσότεροι users ήταν προβληματισμένοι για την αντοχή τους, καθώς φαίνονταν στα μάτια τους ως εξαιρετικά «εύθραυστες». Παρόλα αυτά, η Samsung αποτελώντας άλλωστε την εταιρεία που τα τελευταία χρόνια θα μπορούσε να θεωρηθεί πρωτοπόρος στα foldables, με την πάροδο των ετών, το development team της έριξε το βάρος στην βελτίωση της ανθεκτικότητας των αναδιπλούμενων μοντέλων της. Και πράγματι το νέο Flip, όπως θα δούμε και παρακάτω καταφέρνει να ξεπεράσει σε αντοχή την περσινή έκδοση.

Από την πρώτη κιόλας στιγμή που θα κρατήσετε το Flip6 στα χέρια σας. Το armor aluminum υλικό που το περιβάλλει αποτελεί εγγύηση αντοχής (οι γρατσουνιές δεν υπάρχουν στο λεξιλόγιο του νέου Flip), καθώς η συσκευή είναι αναμφίβολα σούπερ ανθεκτική. Και επειδή όπως λένε και οι παλιοί «εχθρός του καλού είναι μόνο το καλύτερο», ο Dual Rail Hinge μηχανισμός (μεντεσές) έχει ενισχυθεί περισσότερο από ποτέ, ενώ η συσκευή έχει μελετηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να αντέχει σε ακόμη μεγαλύτερη πίεση και στους κραδασμούς. Ένα στοιχείο που αμέσως μας έκανε εντύπωση είναι ότι η «τσάκιση» στο σημείο δηλαδή που διπλώνει η οθόνη, είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Η ύπαρξη Gorilla Glass Victus 2 γυαλιού αποτελεί εγγύηση προστασίας, ενώ η συσκευή διαθέτει ειδική πιστοποίηση IP48 που της επιτρέπει να επιβιώσει σε βάθος 1.5 μέτρου και για χρονική διάρκεια που ανέρχεται κοντά στα 30 λεπτά.

Κρίνοντας με βάση τα παραπάνω, το βάρους μόλις 187 γραμμαρίων clamshell foldable είναι δύο φορές πιο ανθεκτικό από την περσινή version, διατηρώντας όμως την ίδια κομψότητα και το compact design που το έκανε τόσο διάσημο και αγαπητό (χωράει κυριολεκτικά παντού). Ειδικότερα, σε folded status το πάχος του «παίζει» στα 14.9mm, ενώ σε unfolded status, το Flip6 βρίσκεται κάτω από το φράγμα των 7mm (6.9mm για την ακρίβεια). Μικρές παρεμβάσεις αισθητικού τύπου έχουμε και στα camera modules της συσκευής (υπάρχει ένα χρωματιστό περίγραμμα γύρω από το module), όμως εκεί που έχουμε την σημαντικότερη αλλαγή είναι σίγουρα στην εξωτερική FlexWindow screen, η οποία έχει μεγαλώσει από τις 1.9 ίντσες της περσινής έκδοσης στις 3.4 ίντσες! Αυτό πρακτικά σημαίνει περισσότερος χώρος για να προβάλλετε τα αγαπημένα σας widgets και apps (όπως είναι για παράδειγμα το YouTube, Health, Reminder, Samsung News κ.ά.), χωρίς να χρειάζεται να ανοίγετε το τηλέφωνο, προσφέροντας την ίδια αγαπημένη quick access εμπειρία (μάλιστα μπορείτε να προβάλλετε πολλαπλά widgets και apps σε μια single page). Παράλληλα, η Samsung έδωσε μεγάλη βαρύτητα στο κομμάτι του personalization της εξωτερικής cover screen κι έτσι οι users του Flip6 μπορούν με χαρακτηριστική ευκολία να προσθέσουν τις δικές του αισθητικές πινελιές στην εξωτερική οθόνη. Αν μη τι άλλο, η Samsung για μια ακόμη φορά «αφουγκράστηκε» τις ανάγκες των users του Flip, οι οποίοι διψούσαν για ακόμη περισσότερο χώρο στην περιοχή του FlexWindow.

Και μιας και αναφερθήκαμε σε… οθόνες, τα specs του είναι μια επιλογή Super AMOLED 3.4 ιντσών, με ανάλυση στα 720 x 748 pixels με πυκνότητα στα pixels που αγγίζει τα 306ppi. Σε Unfolded status, η εσωτερική οθόνη διαθέτει διαγώνιο στις 6.7 ίντσες και είναι τεχνολογίας LTPO AMOLED 2X, με variable refresh rate στα 120Hz, ενώ παράλληλα υποστηρίζει HDR10+, με τα επίπεδα του brightness να φτάνουν στα 2600 nits (peak). Το δε screen-to-body ratio ανέρχεται στο 85.5%, με αρκετά λεπτεπίλεπτα bezels, χαρίζοντας αρκετό χώρο για την προβολή περιεχομένου και για τα επαγγελματικά tasks σας.

Do the Flip!

Το Flip6 μπορεί να είναι εξαιρετικά compact και λεπτεπίλεπτο, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι μέσα στο εσωτερικό του δεν κρύβει ένα πραγματικό πανίσχυρο chipset, καθώς η επιλογή ενός Snapdragon 8 Gen 3., είναι ιδανική για να σηκώσει το βάρος του multitasking αλλά και των διαδικασιών που αφορούν στις λειτουργίες του Galaxy A.I. και εφαρμογών που αφορούν στη δημιουργία περιεχομένου. Η octa-core αυτή λύση αποτελείται από μια υλοποίηση που περιλαμβάνει: 1×3.39GHz Cortex-X4, 3×3.1GHz Cortex-A720, 2×2.9GHz Cortex-A720 και 2×2.2GHz Cortex-A520, με την Adreno GPU 750 να καλύπτει το κομμάτι των visuals. Μια αισθητή διαφορά, σε σύγκριση με το περσινό μοντέλο έχει να κάνει με τη διαθέσιμη RAM, καθώς στο νέο Flip θα συναντήσετε 12GB LPDDR5 RAM (σε σύγκριση με τα 8GB του Flip5).

Κι εάν η αύξηση στη RAM φάνταζε μάλλον ως επιτακτική ανάγκη αλλά και «αναμενόμενη προσθήκη», καθώς μιλάμε για μια foldable ναυαρχίδα που απαιτεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη βοήθεια από το hardware, η έκπληξη έρχεται με την ύπαρξη ενός νέου συστήματος ψύξης, το οποίο ουσιαστικά κάνει το ντεμπούτο του σε συσκευή Galaxy Z Flip. Το ειδικά σχεδιασμένο vapor chamber (μάλιστα ο εν λόγω «θάλαμος» του Galaxy Z Flip6 είναι 150% μεγαλύτερος από εκείνος του S23 Ultra) λειτουργεί ως μια «πλάκα» που έχει ως αποστολή να απορροφά την θερμότητα, βοηθώντας έτσι στην ψύξη της συσκευής. Ομαλές θερμοκρασίες μεταφράζονται σε lagless performance, ακόμη και όταν τα πράγματα «ζορίζουν» σημαντικά, οπότε νομίζουμε ότι η Samsung έκανε μια κίνηση ΜΑΤ, αναβαθμίζοντας σε τρομερό επίπεδο το hardware του νέου Flip, δίνοντας του έτσι τη δυνατότητα να αντέχει ακόμη περισσότερο στην πίεση που ενδεχομένως να ασκείται από τις πιο απαιτητικές εφαρμογές αλλά και από τα mobile games που παραδοσιακά ανεβάζουν την θερμοκρασία και ταλαιπωρούν όλα τα υποσυστήματα ενός smartphone.

Σε ότι αφορά τον διαθέσιμο αποθηκευτικό χώρο εδώ υπάρχουν δύο επιλογές: στα 256GB και στα 512GB (δεν υποστηρίζεται η δυνατότητα για αύξηση του χώρου μέσω microSD card), με το UFS 4.0 να κόβει την ανάσα με την ταχύτητα του. Σε επίπεδο συνδεσιμότητας βέβαια, το Galaxy Z Flip6 έχει όλα ψάχνει ο power user, καθώς υποστηρίζει: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6e, tri-band, Wi-Fi Direct, Bluetooth 5.3, NFC και φυσικά όλα τα γνωστά πρότυπα GPS.

Φτάνοντας στο camera setup, εδώ η Samsung θέλησε να διορθώσει μια χτυπητή αδυναμία του Flip5, για αυτό και ο main camera sensor (Wide) είναι εμφανώς πιο βελτιωμένος, προσφέροντας φωτογραφίες που φτάνουν σε ανάλυση τα 50MP( f/1.8, 23mm (wide), 1.0µm, dual pixel PDAF και υποστήριξη OIS). O δεύτερος φακός είναι ένας τίμιος ultrawide στα 12MP (f/2.2, 123˚), ο οποίος κάνει πολύ καλά τη δουλειά του, ενώ τέλος στην εσωτερική οθόνη θα συναντήσετε μια κάμερα 10MP (f:/2.2). Κρίνοντας το φωτογραφικό αποτέλεσμα, η ποιοτική αναβάθμιση του main camera sensor αναμφίβολα χαρίζει ένα πιο crystal clear Και ευκρινές αποτέλεσμα. Τα δε διάφορα AI-based features που αφορούν στη βελτίωση του φωτογραφικού αποτελέσματος, αναμφίβολα αποτελούν μια ευχάριστή νότα, με τα AI-powered portraits και το Auto Zoom να δίνουν μια διαφορετική διάσταση στην βελτιστοποίηση των φωτογραφιών σας. H ύπαρξη μια Instagram Night λειτουργίας είναι ιδανική για τους influencers που αναζητούν φωτεινό αποτέλεσμα στα Insta stories τους, ενώ ως εξαιρετική είναι η χρήση του Flip ως ένα είδος camcorder (η Samsung ονομάζει το εν λόγω feature camcorder grip), το οποίο χαρίζει εντυπωσιακή σταθερότητα σε οποιαδήποτε λήψη κάτω από οποιαδήποτε γωνία.

Αν και δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως “το κορυφαίο των κορυφαίων” στο κομμάτι του mobile photography, ωστόσο η Samsung βρήκε τον τρόπο στη φετινή έκδοση, για να αναβαθμίσει σημαντικά την εμπειρία που χαρίζει στον λάτρη του content creation. Σε αυτό το σημείο αξίζει να προσθέσουμε ότι η elegant foldable ναυαρχίδα της Samsung μπορεί να τραβήξει video στα 4K@30/60fps (HDR 10+) με άκρως ικανοποιητικά αποτελέσματα. Τα δε «νυχτερινά» videos αποτελούν σίγουρα ένα από τα μεγάλα ατού της νέα clamshell foldable ναυαρχίδας της κορεατικής εταιρείας.

Ολοκληρώνοντας, το review μας πάνω στο Galaxy Z Flip6, το τελευταίο κομμάτι που έχουμε βελτίωση σε σχέση με το Flip5, αφορά στην αύξηση της χωρητικότητας της μπαταρίας. Ουσιαστικά έχουμε την μεγαλύτερη χωρητικότητα σε μπαταρία που είχαμε ποτέ σε Flip, καθώς φτάνει τα 4.000mAh (300mAh παραπάνω σε σχέση με το περσινό μοντέλο). H συσκευή προσφέρει φόρτιση στα 25W (wired) φτάνοντας σύμφωνα με τους υπευθύνους της Samsung στο 50% μέσα σε 30 λεπτά. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το Flip6 υποστηρίζει 15W wireless και 4.5 reverse wireless charging.

 

Το πιο ισχυρό Flip ever… μέχρι το επόμενο

Το Flip6 έρχεται με Android 14 αλλά και OneUI 6.1.1 και όπως μπορείτε να φανταστείτε το focus στον τομέα του software, δεν είναι άλλο από τις δυναμικές λειτουργίες της Τεχνητής Νοημοσύνης. Με το Galaxy AI να βρίσκεται στον πυρήνα της εμπειρίας χρήσης του Flip6, εδώ όλα τα features (Transcript, Note Assist, Chat Assist, Call Assist, Circle to Search, AI browsing κ.ά) που πρωτοείδαμε στο S24 αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο για το User Experience που χαρίζει το Flip στον power user. Στα Plus προσθέστε και το νεότερο Sketch AI που σας δίνει τη δυνατότητα να σχεδιάσετε ένα σκίτσο και η AI αναλαμβάνει να το αναγνωρίσει και εν συνεχεία να το προσθέσει σε μια φωτογραφία σας στην κανονική του διάσταση. Και μπορεί η υποστήριξη να παραμένει λίγο… λειψή, λόγω της απουσίας της ελληνικής γλώσσας (την οποία φιλοδοξούμε να δούμε στο επόμενο πακέτο των υποστηριζόμενων γλωσσών), παρόλα αυτά το Galaxy AI είναι ένας νέος «κόσμος» που αν μη τι άλλο μας κάνει πιο παραγωγικούς και διεκπεραιώνει τα tasks μας με ταχύτητα πέρα από το να βελτιστοποιεί απλώς το φωτογραφικό αποτέλεσμα.

Συνοψίζοντας, το Flip6 είναι το πληρέστερο Flip που έχουμε δει μέχρι φυσικά το… επόμενο! Η Samsung έκανε πραγματικά εξαιρετική δουλειά στο να «επενδύσει» με στοχευμένο τρόπο στην αναβάθμιση σημαντικών τμημάτων του hardware, καθιστώντας το νεότερο Flip μια συσκευή που πραγματικά την χαίρεσαι από τη στιγμή που θα πατήσεις το Power ON! Προσφέροντας μια πιο εναλλακτική εμπειρία χρήσης, δεν γίνεται να μην το… αγαπήσεις! 

back to the Article

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Κοινοποίηση

×
×
  • Create New...