Jump to content

Αυξάνεται η πίεση για επενδύσεις από τον τριπλασιασμό των δεδομένων κινητής


MyPhone Admin
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

  • Administrators

Η κίνηση δεδομένων από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας στην Ευρώπη θα τριπλασιαστεί μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, με τη «μεταπήδηση» από το 4G στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, τις αυξανόμενες βελτιώσεις στην κάλυψη και τη χωρητικότητα του 5G να πυροδοτούν αυτήν την ανάπτυξη.

Σύμφωνα με το European Mobile Economy Report του GSMA, οι συνδρομητές 5G ενδιαφέρονται για την προσθήκη high-bandwidth υπηρεσιών και περιεχομένου στα συμβόλαια κινητής, καθώς αυξάνεται η ζήτηση για παιχνίδια, extended reality και βίντεο.

Με τη σειρά τους, αυτές οι απαιτήσεις θα οδηγήσουν σε συνεχείς επενδύσεις στα δίκτυα κινητής από τους παρόχους, οι οποίοι αναμένεται πως θα δαπανήσουν περισσότερα από 198 δισεκατομμύρια ευρώ για την αναβάθμιση των δικτύων τους έως το 2030.

Η έκθεση, η οποία αξιολογεί την συνεισφορά του οικοσυστήματος της κινητής στην οικονομία της Ευρώπης, δείχνει ότι ο τομέας παρείχε αξία 910 δισεκατομμυρίων ευρώ στην ευρωπαϊκή οικονομία το 2022, με τις τεχνολογίες και τις υπηρεσίες κινητής να παράγουν το 4,3% του ΑΕΠ ολόκληρης της Ευρώπης.

Ολόκληρο το οικοσύστημα αντιπροσώπευε 2,2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, άμεσα ή έμμεσα, το 2022. Την ίδια στιγμή, η παραγωγικότητα που βασίζεται στην κινητή προσέφερε 670 δισεκατομμύρια ευρώ στην ευρωπαϊκή οικονομία, ενώ η συνεισφορά των ίδιων των παρόχων έφτασε τα 110 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μέχρι το 2030, αναμένεται ότι η οικονομική συνεισφορά του κλάδου θα φτάσει το 1 τρισεκατομμύριο ευρώ, κυρίως λόγω της συνεχούς επέκτασης του οικοσυστήματος και των verticals, που θα επωφεληθούν από τις βελτιώσεις στην παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα, μέσω της υιοθέτησης υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας.

Ο GSMA διαπίστωσε ότι το οικοσύστημα της κινητής συνεισέφερε 110 δισεκατομμύρια ευρώ σε φόρους το 2022, με τους φόρους απασχόλησης και κοινωνικής ασφάλισης να αποφέρουν 50 δισεκατομμύρια ευρώ, ακολουθούμενοι από τις υπηρεσίες, τον ΦΠΑ, τους φόρους επί των πωλήσεων και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, στα 40 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η έκθεση αποκαλύπτει, επίσης, ότι το 5G θα γίνει η κυρίαρχη τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας στην Ευρώπη μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, λόγω της υιοθέτησης στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Μέχρι το 2030, το 5G αναμένεται να φτάσει στο 87% όλων των χρηστών.

Ο GSMA αναμένει ότι η τεχνολογία θα ωφελήσει μια σειρά επιχειρηματικών τομέων, καθώς οι ευρωπαϊκές οικονομίες ενσωματώνουν 5G use cases στις δραστηριότητές τους. Μέχρι το 2030, το 53% των πλεονεκτημάτων του 5G για τις επιχειρήσεις θα προέρχεται από τους τομείς των υπηρεσιών, ενώ σχεδόν το 30% από τις κατασκευές, βασιζόμενο σε υλοποιήσεις όπως έξυπνα εργοστάσια, έξυπνες πόλεις και έξυπνα δίκτυα.

Για αυτό το σκοπό, το 5G θα συμβάλει στην αύξηση του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, αντιπροσωπεύοντας 153 δισεκατομμύρια ευρώ οικονομικών οφελών μέχρι την επόμενη δεκαετία και περίπου το 15% του συνολικού οικονομικού αντίκτυπου του τομέα της κινητής. Πολλά από αυτά τα οφέλη θα γόινουν πραγματικότητα μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Η ίδια μελέτη αναφέρει πως η συνεχής ανάπτυξη του 5G μετριάζεται από τις ανησυχίες για τον αντίκτυπο των πολιτικών που εμποδίζουν τις επενδύσεις σε τεχνολογίες δικτύων επόμενης γενιάς, «απειλώντας την ψηφιακή ηγεσία του μπλοκ παγκοσμίως, καθώς και τους φιλόδοξους στόχους της “Ψηφιακής Δεκαετίας”».

Για παράδειγμα, η υιοθέτηση του standalone 5G συνεχίζει να βρίσκεται πίσω σε σύγκριση με άλλες περιοχές: στα τέλη του 2022, μόλις το 5% των δικτύων 5G στην Ευρώπη ήταν 5G SA, σε σύγκριση με το 25% στην Ασία-Ειρηνικό, μια αντανάκλαση του πώς οι ευρωπαϊκοί παρόχοι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις, εν μέσω κατακερματισμού της αγοράς και χαμηλών αποδόσεων».

Το χάσμα χρήσης του mobile internet συνεχίζει να μειώνεται, με περισσότερους από 460 εκατομμύρια Ευρωπαίους -το 85%- να είναι πλέον συνδεδεμένοι, μειώνοντας το χάσμα σε 14%. Η πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών διαθέτει πρόσβαση στο mobile internet, με αρκετές, όπως η Δανία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, να έχουν διείσδυση πάνω από 90% το 2022.

Υπάρχουν πάνω από 900 εκατομμύρια ενεργές συνδέσεις στην Ευρώπη, που χρησιμοποιούνται μέσω smartphone και feature phones. Η κατοχή τέτοιων συσκευών θα φτάσει το 91% έως το 2030, χάρη στη μεγαλύτερη οικονομική προσιτότητα των συσκευών. Παράλληλα, ανάπτυξη παρουσιάζει και η δορυφορική συνδεσιμότητα, καθώς οι πάροχοι κινητής και οι δορυφορικές εταιρείες επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν τα κενά κάλυψης μέσω δορυφορικών αστερισμών που βρίσκονται σε χαμηλή τροχιά.

Οι πάροχοι εξετάζουν τη χρήση Generative AI για δραστηριότητες όπως η ανάπτυξη κώδικα, η διαχείριση του δικτύου και η εξυπηρέτηση των πελατών, ενώ η στροφή προς μια πιο «πράσινη» λειτουργία αποκτά δυναμική, με τους παρόχους και τους κατασκευαστές συσκευών να αυξάνουν την εστίασή τους στην κυκλική οικονομία, τη μακροζωία των προϊόντων και τη χρήση ανακυκλώσιμων υλικών.

Τέλος, ο τομέας του fintech έχει παρουσιάσει περαιτέρω επέκταση, εξασφαλίζοντας περισσότερο από το 24% των παγκόσμιων επενδύσεων το 2022 και οδηγώντας σε έναν γενικό εκσυγχρονισμό των τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη.

back to the Article

Link to comment
Share on other sites

Εχω κάτι φίλους εντωμεταξύ (πληροφορικούς τρομάρα τους όπως εγώ) και προσπαθώ το 2023 να τους "εξηγήσω" γιατί αν θα πάρουν νέο κινητό πρέπει να είναι 5G..

"μα αφού το 4G φτάνει!" (το κινητό που έχουν είναι του 2018 με 2gb ram) αλλά εκεί.. Του λέω όταν θα το ξανα-αλλάξεις θα έχει 6G και το 4G δεν θα υπάρχει (οι μπάντες θα έχουν δοθεί στο 5g ή 6g 😛 όπως γίνεται τώρα με το 3G που δίνουν τις μπάντες του στο 5g). Επίσης δεν καταλαβαίνουν ότι το 2018 η σελίδα ας πούμε η FB ήθελε 200kb να κατέβει όλη και σήμερα θέλει Χ5 η ίδια σελίδα και αύριο Χ10. Κάποτε μου έφταναν 50-100mb το ΜΗΝΑ, μετά 300-500mb, μετά 1000mb και σήμερα με 3gb και wifi σπίτι δουλειά νοιώθω δε νοιώθω ασφαλής ότι θα μου φτάσουν (και ΔΕΝ ακούω spotify youtube on the go όπως τα μικρά). 

Αλλάζουν οι καιροί αλλάζουν οι "ανάγκες"..

από Ericsson GF 788 ξεκινήσαμε μη σου πω από motorola c520.. By Keysmith
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Κοινοποίηση

×
×
  • Create New...