Την τελευταία δεκαετία το mobile marketing έχει εξελιχθεί εντυπωσιακά, από τη μία χάρη στην προόδο της τεχνολογίας, από την άλλη λόγω των αλλαγών στη συμπεριφορά των καταναλωτών. Οι καταναλωτές χρησιμοποιούν πλέον κινητές συσκευές για μεγάλη ποικιλία δραστηριοτήτων, όπως έρευνα αγοράς, εκπαίδευση, ψώνια, επικοινωνία, κοινωνική δικτύωση και ψυχαγωγία. Για τις επιχειρήσεις, αυτά τα είδη χρήση δημιουργούν πρόσθετες ευκαιρίες προσέγγισης του κοινού-στόχου τους με τη χρήση πολλών καναλιών marketing: από τον παραδοσιακό τρόπο μέσω SMS έως πιο εξελιγμένες και καινοτόμες τεχνικές, όπως οι διαφημίσεις βάσει τοποθεσίας και το marketing μέσα στην ίδια την εφαρμογή. Για να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις νέες ευκαιρίες που προσφέρει το mobile marketing, οι επιχειρήσεις πρέπει να κατανοήσουν τις δυνατότητές του και τις τάσεις που ορίζουν αυτήν τη στιγμή την αγορά.

Mobile marketing: Οι πιο πρόσφατες τάσεις

Οι κινητές συσκευές γίνονται ο βασικός τρόπος πρόσβασης στο Διαδίκτυο, κάτι που αλλάζει τον τρόπο με τον οποίον οι καταναλωτές αλληλεπιδρούν με τις επιχειρήσεις.

Αυτή η αλλαγή στη συμπεριφορά των καταναλωτών αναγκάζει τις εταιρείες να προσαρμόσουν τις στρατηγικές marketing και πωλήσεων για να ανταποκριθούν στις ανάγκες του κοινού. Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν όχι και τόσο καινούργια τάση το 2022, ωστόσο πολλές επιχειρήσεις εξακολουθούν να μην διαθέτουν ιστότοπο ή εφαρμογή φιλική προς κινητά και βρίσκονται σε μειονεκτική θέση καθώς χάνουν πιθανούς πελάτες που χρησιμοποιούν τις φορητές συσκευές τους για να ψωνίσουν. Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι ο ιστότοπός σας είναι αποκριτικός και εύκολος στη χρήση, ακόμη και σε μια μικρή οθόνη. Εκτός από αυτό, σκεφτείτε να αναπτύξετε μια εφαρμογή για κινητά για να προσφέρετε μια πιο πλήρη εμπειρία στους πελάτες σας. Επιπλέον, βεβαιωθείτε ότι οι καμπάνιες marketing και διαφήμισης έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα τους χρήστες κινητών. Τέλος, και ίσως το πιο σημαντικό, αν δεν χρησιμοποιείτε ακόμη εφαρμογές messenger, χάνετε ένα από τα πιο αποτελεσματικά κανάλια για να συνδεθείτε με πελάτες.

Η άνοδος των κινητών συσκευών ως ο κύριος τρόπος πρόσβασης των ανθρώπων στο Διαδίκτυο παρέχει περισσότερες ευκαιρίες στις εταιρείες να προσεγγίσουν το κοινό-στόχο τους. Αυτά τα gadgets είναι προσωπικά και βρίσκονται πάντα πάνω στον χρήστη, κάτι που τα καθιστά την τέλεια πλατφόρμα για εξατομικευμένα μηνύματα marketing. Κάτι τέτοιο επιτρέπει στις επιχειρήσεις να προσεγγίσουν τους πιθανούς πελάτες τους με το σωστό περιεχόμενο, τη σωστή στιγμή, κάτι που θα τις βοηθήσει να παραμείνουν μπροστά από τον ανταγωνισμό.

Η εξέλιξη του mobileInternetσημαίνει έναν νέο τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες πρέπει να αναπτύσσουν περιεχόμενο και δημιουργικό για διαφημίσεις.

Καθώς ο κόσμος βασίζεται ολοένα και περισσότερο στις κινητές συσκευές για την πρόσβαση στο web, οι επιχειρήσεις ακολουθούν το παράδειγμά τους και προωθούν περισσότερο σε πλατφόρμες για κινητές συσκευές. Οι εταιρείες δεν μπορούν πλέον να βασίζονται σε καμπάνιες μόνο για επιτραπέζιους υπολογιστές. Πρέπει να προσεγγίσουν το κοινό τους εκεί που αυτό συχνάζει. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δημιουργήσουν διαφημίσεις που να είναι βελτιστοποιημένες για μικρότερες οθόνες, κάτι που μπορεί να αποδειχτεί πρόκληση. Αλλά είναι κάτι που αξίζει τον κόπο, καθώς οι χρήστες του διαδικτύου για κινητά όχι μόνο αυξάνονται σε αριθμό, αλλά περνούν περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο και ασχολούνται περισσότερο από ποτέ με τις συσκευές τους.

Δημιουργήστε περιεχόμενο φιλικό προς κινητά που είναι εύκολο στην ανάγνωση και πλοήγηση. Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα smartphones τους για πρόσβαση στο διαδίκτυο, είναι σημαντικό για τις εταιρείες να βεβαιωθούν ότι το περιεχόμενό τους είναι κατάλληλο για αυτά. Το φιλικό προς κινητά περιεχόμενο διαβάζεται και πλοηγείται εύκολα σε μικρότερες οθόνες και μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ της αλληλεπίδρασης ενός χρήστη με το περιεχόμενό σας ή της μετάβασης κάπου αλλού.

Γρήγορες συμβουλές:

  • Χρησιμοποιήστε σύντομες, συνοπτικές προτάσεις.
  • Χρησιμοποιήστε κουκίδες για να διευκολύνετε το διάβασμα της πληροφορίας.
  • Αποφύγετε τη χρήση μεγάλων παραγράφων.
  • Χρησιμοποιήστε εικόνες και βίντεο με φειδώ.

Η ανάπτυξη του mobileshoppingκαι του mobile commerce

Σήμερα όλοι χρησιμοποιούν τα smartphones και τα tablets τους για να ερευνήσουν προϊόντα και υπηρεσίες, να βρουν προσφορές και κουπόνια και να αγοράσουν προϊόντα στο Διαδίκτυο. Εξαιτίας αυτού, οι εταιρείες ξοδεύουν όλο και περισσότερο χρόνο και χρήμα στο εμπόριο μέσω κινητού τηλεφώνου, δημιουργώντας chatbots ή χρησιμοποιώντας messengers για την προώθηση των προϊόντων τους.

Με την άνοδο του κινητού εμπορίου, οι εταιρείες πρέπει να επικεντρωθούν στη δημιουργία μιας απρόσκοπτης εμπειρίας για τους πελάτες τους που ψωνίζουν μέσω κινητών. Η χρήση μιας πλούσιας πλατφόρμας επικοινωνίας, όπως το Viber, προσφέρει στις εταιρείες την ευκαιρία να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πελατών τους σε διαφορετικά στάδια της διαδικασίας της πώλσης: από γνωριμία με τη μάρκα με διαφημιστικές λύσεις, έως την αύξηση των conversions και των πωλήσεων, ακόμη και την παροχή υποστήριξης και την ενίσχυση της αφοσίωσης στην εταιρεία μέσα από συνομιλίες.

Η αύξηση των αγορών από κινητά και του εμπορίου μέσω κινητών είναι μια μεγάλη ευκαιρία για ανάπτυξη. Είναι βολική εμπειρία για τους πελάτες και τους παρέχει τη δυνατότητα να κάνουν αγορές οπουδήποτε και ανά πάσα στιγμή. Οι πελάτες θέλουν να έχουν μια εύκολη εμπειρία όταν ψωνίζουν από κινητά και είναι απαραίτητο για τις εταιρείες να ανταποκριθούν σε αυτές τις προσδοκίες.

Η άνοδος των εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων ως τρόπου προσέγγισης των καταναλωτών.

Πρώτον, το messenger marketing είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό. Δεύτερον, οι εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων είναι εξαιρετικά προσιτές: το κόστος είναι συχνά πολύ χαμηλότερο από τα παραδοσιακά κανάλια marketing, όπως η τηλεοπτική ή έντυπη διαφήμιση. Και τέλος, είναι πολύ εύχρηστες. Σχεδόν οποιοσδήποτε μπορεί να δημιουργήσει και να διαχειριστεί μια καμπάνια εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων με λίγη προσπάθεια. Επομένως, εάν αναζητάτε έναν τρόπο να προσεγγίσετε περισσότερους πελάτες, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων αξίζει σίγουρα να ληφθούν υπόψη.

Η προσθήκη εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων στην καμπάνια σας θα επιτρέψει στην εταιρεία σας να επικοινωνεί απευθείας με τους πελάτες, να στέλνει έγκαιρες ενημερώσεις και ανακοινώσεις, να προσφέρει υποστήριξη πελατών και να δημιουργήσει διαφημιστικές καμπάνιες.

Η άνοδος της διαφήμισης στο κινητό.

Το marketing για κινητές συσκευές γίνεται ολοένα και πιο εξατομικευμένο, με τη δυνατότητα στόχευσης διαφημίσεων με βάση συγκεκριμένα ενδιαφέροντα και συμπεριφορά των καταναλωτών. Αυτό διασφαλίζει ότι τα μηνύματα marketing είναι σχετικά με τον καταναλωτή και είναι πιο πιθανό να είναι ενδιαφέροντα, ελκυστικά και να οδηγούν σε υψηλότερα ποσοστά conversions. Ως αποτέλεσμα, οι εταιρείες δημιουργούν πιο αποτελεσματικές διαφημιστικές καμπάνιες, οι οποίες είναι πιο πιθανό να οδηγήσουν σε ευχαριστημένους πελάτες που επιστρέφουν για νέες αγορές.

Για παράδειγμα, το Viber επιτρέπει στις επιχειρήσεις να παρέχουν στοχευμένα και εξατομικευμένα διαφημιστικά μηνύματα, να συνδέονται με το υπάρχον κοινό, να εντείνουν αφοσίωση στη μάρκα και να προσεγγίζουν νέο κοινό.

Mobile Marketing: Υπερεφαρμογές και Νέες Ευκαιρίες για Ανάπτυξη

Σε έναν κόσμο όπου οι κινητές συσκευές είναι αισθητά περισσότερες από τους χρήστες, η επιχείρησή σας χρειάζεται στρατηγική για αυτές και βαθιά κατανόηση του κοινού της  για να παραμείνει ανταγωνιστική. Οι χρήστες κινητών σήμερα προτιμούν να χρησιμοποιούν λιγότερες εφαρμογές, αλλά αναμένουν ότι κάθε εφαρμογή θα έχει περισσότερη χρησιμότητα, γι’ αυτό και γίνονται όλο και περισσότερες συζητήσεις για τις λεγόμενες υπερεφαρμογές. Οι υπερεφαρμογές προσφέρουν μια ποικιλία υπηρεσιών σε ένα μέρος, διευκολύνοντας τους χρήστες να έχουν όλα όσα χρειάζονται—ψώνια, πληρωμή, συνομιλία και λήψη άλλων υπηρεσιών—χωρίς να αποχωρήσουν από την εφαρμογή.

Η κατανόηση αυτής της ανάγκης των καταναλωτών είναι το κλειδί για τη δημιουργία μιας επιτυχημένης καμπάνιας marketing για κινητά. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά εργαλεία διαθέσιμα σε εταιρείες που θέλουν να βελτιώσουν τις σχέσεις με τους πελάτες τους και να αυξήσουν τις πωλήσεις τους. Εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων όπως το Viber ακολουθούν την τάση των υπερεφαρμογών για να εξελιχθούν, επομένως η σουίτα χαρακτηριστικών τους έχει σχεδιαστεί για να δίνει ακόμη μεγαλύτερες δυνατότητες στις εταιρείες που επιδιώκουν να παραμείνουν μπροστά από τον ανταγωνισμό και να χτίσουν αποτελεσματικές στρατηγικές για να προσεγγίσουν το ιδανικό για αυτές κοινό.

Από την Limor Bailey, Partnerships Account Director στη Rakuten Viber