Jump to content

Συζητήσεις / Προβλήματα / Απορίες για το Symbian και τις εφαρμογές του

platijet
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

Στα πιο αισιόδοξα νέα, ο Max, ένα από τα παιδιά του SIStore και του νέου Delight team, ετοιμάζει την έκδοση 1.8 για το 808. :)

Χαράς στο κουράγιο σου, πραγματικά :p

Βλέπω τα παραπάνω μηνύματα και τις λύσεις που αναφέρεις. Μέχρι πρόσφατα έτρεχες skype για messenger, dropbox και cloud γενικά δεν είχες ούτε και εφαρμογή για youtube. Επίσης whatsapp μας άφησε εδώ και χρόνια, δεν ξέρω τι παίζει με viber καθώς δεν χρησιμοποιούσα.

Εναλλακτικές για αυτά μου αναφέρεις να μπαίνω στον browser με το mod αλλά και αυτό είναι απίστευτα βαρύ, αργό και δεν δουλεύει και πάντα. Και φυσικά ξεχνάμε τις άλλες ευκολίες των messenger όπως κλήση, βιντεοκλήση, αποστολή αρχείων κτλ. Ομοίως με το cloud, από browser μόνο και με πολύ υπομονή.

Και ρωτάω τώρα, εντελώς καλοπροαίρετα. ποιος ο λόγος για όλα αυτά;

Το symbian το αγαπήσαμε για κάποια πράγματα, ένα από αυτά (τουλάχιστον για μένα) ήταν και η εμπειρία χρήσης. Και το σημαντικότερο μην σου πω ήταν αυτό. Το να τραβάς όλα αυτά για να στείλεις ένα μήνυμα, το θεωρείς εμπειρία χρήσης; Αξίζει; Πλέον εκτός της κάμερας ποιος ο λόγος να επιμένεις; Το 808 μου το έχω για φωτογραφίες κτλ, έχοντας πλήρη επίγνωση του ότι δεν μπορώ να κάνω το 80+% από αυτά που κάνουν οι άλλοι με ένα τηλέφωνο των 50€. Αν είναι να κάνει την ζωή μας δύσκολη, ποιος ο λόγος να το παλεύουμε; Καλοπροαίρετα όλα αυτά ξαναλέω, προσπαθώ να καταλάβω. (Το έχεις για πρώτο τηλέφωνο btw?) :)

Σχετικά με αυτά που έλεγες για τον fb messenger πάντως, δοκίμασε το facebook for every phone. Είναι java εφαρμογή αλλά πλέον είναι ότι καλύτερο έχει απομείνει για μηνύματα στο fb.

Edited by matersci

Θα το ήθελα ως κύριο, αλλά η έλλειψη cloud και messenger, αλλά και έστω ελαφρύ σερφάρισμα με εμποδίζει... Το προτιμώ από οποιοδήποτε άλλο παρόλα αυτά και κρίμα που δεν έχει τις (online) λειτουργίες που είχε κάποτε. Κάποια βασικά πάντως, θα ήθελα να τα έχει για να μπορώ να το λειτουργώ έστω και ως 2η συσκευή, αλλιώς θα αναγκαστώ να το αφήσω στην άκρη για ενθίμιο/συλλογή, παρόλο που με βολεύει τόσο.

Το cloud ήθελα να το επαναφέρω μαζί με το Max, αλλά κολλήσαμε στο compiling και ο προγραμματιστής του filesplus δεν απαντάει πια... Οπότε, για την ώρα τοίχος...

Πάντως και το ότι το 2019 μιλάμε, όσοι απομείναμε έστω, ακόμη για το Symbian, αυτό σημαίνει κάτι. ;)

Ιστορικό κινητών: Nokia 3410, 7250i, N97, Lumia 520, Lumia 925, Lumia 1020 64GB, Nokia Lumia 830 - Limited Gold Edition, Lumia 950, N950 Developer kit, Nokia Dali with Simple Dali UI, Nokia Reader - "Pine", Jolla Phone - The First One, Jolla C Limited Edition, Nokia 9 Pureview

Στην άκρη: Nokia 6230i, 8210, N86 8MP, 808 PureView, Nokia "Goldfinger", Nokia "McLaren", Panasonic Lumix DMC-CM1

Σε χρήση: Leica Leitz Phone 1, Nokia 808 Pureview

Καημός μου'χει μείνει το 808 δε μπόρεσα να το πάρω ποτέ και τώρα πια μόνο σαν φωτ.μηχανή θα ήταν χρήσιμο. Θα ξαναβγάλει άραγε η (νέα) Nokia τόσο καλό φωτοκινητό με xenon; Δε θέλω 50 κάμερες ένα ρημάδι xenon ζητάω ο φτωχός!!!

Στάλθηκε από το HTC U12 life μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Xenon δεν πιστεύω να ξαναβγεί. Πλέον η μόδα θέλει τα κινητά φαρδιά και λεπτά. Δεν ξέρω αν μπορεί να χωρέσει xenon flash έτσι. Αν έχει ανοίξει κανείς N8/808 και δει τον πυκνωτή του xenon θα καταλάβει.

Μακάρι να κάνω λάθος βέβαια...

@Mivas, γιαυτό το άφησα από πρώτη συσκευή όταν σταμάτησε το whatsapp. Αν είναι να αποκοπώ απ τα πάντα για να μπορώ να χρησιμοποιώ ακόμα symbian, ποιος ο λόγος; Όλοι έχουν viber/whatsapp/messenger και εσύ λες μήπως δουλεύει ακόμα το weechat να το βάλω.

Γιαυτό πλέον δεν κάθομαι να ξαναστήσω το τηλέφωνο. Και ας βγαίνει νέα Delight, και ας έχω κάποια θέματα τώρα και ζητάει "format". Να φάω τόσες ώρες δουλειάς και να μην δουλεύει πλέον τίποτα.

Δυστυχώς πλέον είναι φωτογραφική που παίρνει τηλέφωνα

Μη ξεχνάμε όμως ότι το Xenon flash χώρεσε και στο 1020 που ήταν και πιο λεπτό από τα N8/808! Δεν ξέρω βέβαια αν είχε πιο περιορισμένη εμβέλεια σε σχέση με τα άλλα δύο....

Νομίζω ήταν και το τελευταίο κινητό γενικώς, που βγήκε με Xenon.

Samsung Galaxy  A52s 128/6GB 🙂

Μη ξεχνάμε όμως ότι το Xenon flash χώρεσε και στο 1020 που ήταν και πιο λεπτό από τα N8/808! Δεν ξέρω βέβαια αν είχε πιο περιορισμένη εμβέλεια σε σχέση με τα άλλα δύο....

Νομίζω ήταν και το τελευταίο κινητό γενικώς, που βγήκε με Xenon.

Το Samsung K Zoom βγήκε αργότερα από το 1020 αν θυμάμαι καλά, άρα εκείνο ίσως ήταν το τελευταίο με φλας ξένου... Το φλας του 1020 πάντως ήταν αρκετά αδύναμο σε σχέση με 808/Ν82/Samsung S4/K Zoom (είχα κάνει συγκριτικό 808/1020/S4 Zoom), αλλά πιο δυνατό από το Lumia 928 και ίσως και από το Ν8.

Το φλας του 928 πιθανά να χωράει στα σημερινά τηλέφωνα, αλλά είναι αρκετά αδύναμο. Βέβαια, μιας και δίνεται ξανά έμφαση στην κάμερα, ίσως κάποιος να τολμήσει να βάλει ένα μικρό φλας ξένου, να μην προεξέχει πολύ.

----- προσθήκη μηνύματος 3 λεπτά μετά την υποβολή του προηγούμενου -----

@Mivas, γιαυτό το άφησα από πρώτη συσκευή όταν σταμάτησε το whatsapp. Αν είναι να αποκοπώ απ τα πάντα για να μπορώ να χρησιμοποιώ ακόμα symbian, ποιος ο λόγος; Όλοι έχουν viber/whatsapp/messenger και εσύ λες μήπως δουλεύει ακόμα το weechat να το βάλω.

Γιαυτό πλέον δεν κάθομαι να ξαναστήσω το τηλέφωνο. Και ας βγαίνει νέα Delight, και ας έχω κάποια θέματα τώρα και ζητάει "format". Να φάω τόσες ώρες δουλειάς και να μην δουλεύει πλέον τίποτα.

Δυστυχώς πλέον είναι φωτογραφική που παίρνει τηλέφωνα

Ας μην ξεχνάμε πάντως ότι το ίδιο το Symbian ως λειτουργικό δεν φταίει, αλλά η απόφαση να μπλοκαριστούν όλες οι τρίτες εφαρμογές για messengers ήταν του Μαρκ Ζούγκερμπεργκ του FB... Αν δεν το είχε κάνει αυτό, θα μπορούσαμε με κάποιο workaround να κρατήσουμε FB Chat/Whatsapps, έστω για απλά μηνύματα.

Ιστορικό κινητών: Nokia 3410, 7250i, N97, Lumia 520, Lumia 925, Lumia 1020 64GB, Nokia Lumia 830 - Limited Gold Edition, Lumia 950, N950 Developer kit, Nokia Dali with Simple Dali UI, Nokia Reader - "Pine", Jolla Phone - The First One, Jolla C Limited Edition, Nokia 9 Pureview

Στην άκρη: Nokia 6230i, 8210, N86 8MP, 808 PureView, Nokia "Goldfinger", Nokia "McLaren", Panasonic Lumix DMC-CM1

Προσωπικά ήμουν πολύ ευχαριστημένος με το xenon του N8. Αλλά είχαν πέσει στα χέρια μου και κινητά με τραγικό xenon όπως το LG Viewty. Αν είναι να βάλουν τόσο αδύναμο φλας για να είναι λεπτή η συσκευή τότε καλύτερα τα led. Θυμάμαι το N86 είχε κορυφαία απόδοση με το led τη νύχτα.

Στάλθηκε από το HTC U12 life μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

@Mivas Ναι έχεις δίκιο. Το K Zoom ήταν το τελευταίο!

https://www.gsmarena.com/compare.php3?idPhone1=5506&idPhone2=6210

Για να μη πω το K Zoom 2.....

@Conception Ναι όντως. Ισχύει αυτό για το N86, το είχα κι εγώ. Διπλό led και δυνατό είχε! Η κάμερα σκεπαζόταν όπως στο N95. Πλέον ούτε αυτό υπάρχει για τις σημερινές κάμερες!

Υ.Γ. Μέχρι και στήριγμα στη πλάτη είχε!!!

Edited by evris2013

καλά ο Μαρκ δεν είχε το symbian στο μυαλό του, αλλά έτσι και αλλιώς ήταν πολύ δύσκολο αυτό που λες. Είναι κλειστό το πρωτόκολλο του wa, δεν είναι εύκολο να κάνεις δική σου εφαρμογή.

Όταν σταμάτησε να παίζει το wa προσπάθησαν κάποια παιδιά στο dailymobile να ανοίξουν πάλι την εφαρμογή αλλά δεν έβγαλαν άκρη.

Το fb messenger δεν είναι κλειδωμένο, παίζουν οι εναλλακτικοί clients

Το fb messenger δεν είναι κλειδωμένο, παίζουν οι εναλλακτικοί clients

Είπες τη μαγική λέξη :D

Δηλαδή υπάρχει περίπτωση να ξαναφτιάξουμε fb messenger για Symbian?

Με τις κατάλληλες γνώσεις, ναι. Αλλά φυσικά μόνο για μηνύματα

Προφανώς. Βιντεοκλήση δεν είχαμε ποτέ σε fb στο Symbian έτσι κι αλλιώς...

Αλλά δεν έχουμε καν για μηνύματα πια. Υπάρχει τρόπος δηλαδή να συνδεθεί π.χ. το Lightbulb στο facebook chat με κάποιες τροποποιήσεις στην εφαρμογή;

Βασικά, αν φτιάξουμε cloud και messenger έχουμε ήδη καλύψει μεγάλο μέρος του ιντερνετικού μέρους που χάθηκε...

Υπάρχει τρόπος δηλαδή να συνδεθεί π.χ. το Lightbulb στο facebook chat με κάποιες τροποποιήσεις στην εφαρμογή;

Όχι. Αυτό έχει κοπεί πάρα πολλά χρόνια τώρα, μπορεί και εποχή πριν σταματήσει το symbian.

Μπορείς να φτιάξεις εφαρμογή για messenger που να χρησιμοποιεί το δίκτυο του messenger, όπως πχ το messengerfordessktop ή το caprine που παίζουν σε linux,windows και mac.

Όχι. Αυτό έχει κοπεί πάρα πολλά χρόνια τώρα, μπορεί και εποχή πριν σταματήσει το symbian.

Μπορείς να φτιάξεις εφαρμογή για messenger που να χρησιμοποιεί το δίκτυο του messenger, όπως πχ το messengerfordessktop ή το caprine που παίζουν σε linux,windows και mac.

Αν εννοείς από το μηδέν, τότε εξαιρετικά δύσκολο... Οι περισσότεροι developers έχουν σταματήσει... Απλά έλεγα, μήπως χρειαζόταν κανένα fix να το ψάχναμε λίγο. Δηλαδή το Lightbulb, αποκλείεται να φτιαχτεί; Ο προγραμματιστής του είναι στο Sailfish από ό,τι είδα τελευταία... Θα δω αν μπορέσω να επικοινωνήσω μαζί του.

Δηλαδή το Lightbulb, αποκλείεται να φτιαχτεί;

Με τίποτα.

Ο προγραμματιστής του είναι στο Sailfish από ό,τι είδα τελευταία... Θα δω αν μπορέσω να επικοινωνήσω μαζί του.

Εκτός του ότι δεν γίνεται, ουσιαστικά είναι σαν να ζητάς να φτιάξει εφαρμογή για σένα αποκλειστικά. Πόσοι έχουν μείνει στο symbian;

Αλλά όπως σου είπα, δεν γίνεται. Δεν θα βρεις σε κανένα λειτουργικό εφαρμογή για fb messenger που να μην είναι μέσω του messenger.com ή wrapper του m.facebook

Πόσοι έχουν μείνει στο symbian;

Από Ελλάδα, αν κρίνω από το νήμα, εσύ κι εγώ, και κανα δυο ακόμη μέλη :lol:

Τέλος πάντων. Όπως φαίνεται δεν μπορούν να γίνουν και πολλά. Αλλά μια προσπάθεια είπα να την κάνω.... Τελευταίος των Symbianικών :p

Το κομμάτι messenger δεν μπορώ να πω ότι με απασχολεί ιδιαίτερα. Αυτό που θα ήθελα να επιστρέψει είναι το cloud ώστε να μπορώ να μεταφέρω φωτογραφίες και βίντεο όταν δεν είμαι σε υπολογιστή.

Τα υπόλοιπα δεν έχουν τόσο νόημα για μένα. Όπως σου είπα ακόμα και να επιστρέψει το fb messenger ή το whatsapp, η όλη εμπειρία χρήσης πλέον δεν είναι ευχάριστη.

Όπως είπες και εσύ πλέον το έχεις σαν δεύτερη συσκευή, έτσι και εγώ. Γιατί να ταλαιπωρώ τον εαυτό μου λοιπόν με πατέντες και κόλπα και όταν έχω στην τσέπη άλλη συσκευή που κάνει αυτά που θέλω χωρίς κόπο; Τα έκανα όταν ήταν η μοναδική μου συσκευή, τώρα γιατί;

Ναι μπορείς να modαρεις τον browser για να δεις βίντεο στο youtube, αλλά γιατί να το κάνεις όταν στην τσέπη έχεις κάτι που κάνει αυτό που θες χωρίς κόπο; Αν θελήσω browsing θα χρησιμοποιήσω το άλλο τηλέφωνο, για messenger/whatsapp επίσης, για social media επίσης. Γιατί να μην τα κάνω όλα με το άλλο στο κάτω κάτω;

To symbian το έμαθα αλλιώς και μου άρεσε για την εμπειρία χρήσης που πρόσφερε. Προσωπικά δεν θέλω να το χαλάσω αυτό φτάνοντας το στα άκρα. Έχει καλύτερη κάμερα από τα κινητά που έχω τώρα, έχει fm transmitter που δεν έχει κανένα άλλο κινητό. Αυτά τα δύο θα τα χρησιμοποιώ όσο αντέχει το τηλέφωνο.

Για το cloud βρήκα τα νέα SDK της Microsoft για OneDrive και έκανα αντικατάσταση των παλιών στο FilesPlus, αλλά δεν έχω γνώσεις να το κάνω compile, και ο developer δεν έχει απαντήσει... Με ανάλογο workaround μπορούμε λογικά να επαναφέρουμε και dropbox και GoogleDrive, οπότε γίνεται, αλλά έχουμε κολλήσει. Πάντως δεν το αφήνω. Κι εμένα περισσότερο το cloud με ενδιαφέρει, να μπορώ να έχω πρόσβαση στα αρχεία μου και αν χρειαστεί να στείλω καμιά φωτό.

Τώρα, για messenger, για απλά μηνύματα επίσης θα το ήθελα, αλλά ως 2η προτεραιότητα.

Το cloud όμως θέλω να το παλέψω γιατί είναι και πιο πραγματοποιήσιμο. Με fix στο Filesplus, το επαναφέρουμε. ;)

• 1 month later...

Ερώτηση προς όσους απόμειναν. Υπάρχει κάπου ο πηγαίος κώδικας για εφαρμογές της Nokia όπως

Nokia Internet Radio,

Nokia Maps,

Nokia Weather,

Nokia Trailers;

Έχω τα αρχεία sis προφανώς, αλλά χρειάζονται "αποσυναρμολόγηση". Πέρα από το γεγονός ότι είμαι καινούργιος στους decompilers, ακόμη και οι γνώστες λένε οτι δεν μπορώ να εξαγάγω όλον τον κώδικα, εκτός και αν είμαι ο ίδιος ο προγραμματιστής. Επομένως αν υπάρχει κάπου διαθέσιμος για κάποια από αυτές τις εφαρμογές, θα με ενδιέφερε να ρίξω μια ματιά :)

Υπάρχει κάπου ο πηγαίος κώδικας για εφαρμογές της Nokia:)

Όχι

Δεν ήταν open source. Εκτός αν έχεις κάποιον μέσα στην τότε nokia δεν υπάρχει περίπτωση

Όχι

Δεν ήταν open source. Εκτός αν έχεις κάποιον μέσα στην τότε nokia δεν υπάρχει περίπτωση

Τότε για μένα τουλάχιστον πολύ δύσκολο. Δεν έχω καθόλου γνώσεις από decompilers κλπ, οπότε για αρχή, θα δοκιμάσω άλλες εφαρμογές εκτός Nokia...

Τι θες να κάνεις;

πχ για καιρό και ραδιόφωνο υπάρχουν άλλες εφαρμογές που έχουν τον κώδικα διαθέσιμο. Αν θες να δοκιμάσεις να αναστήσεις κάποια θα είναι πολύ πιο εύκολο με αυτές.

Τι θες να κάνεις;

πχ για καιρό και ραδιόφωνο υπάρχουν άλλες εφαρμογές που έχουν τον κώδικα διαθέσιμο. Αν θες να δοκιμάσεις να αναστήσεις κάποια θα είναι πολύ πιο εύκολο με αυτές.

Για το ραδιόφωνο δεν έχουμε widget σε καμιά άλλη εφαρμογή. Οπότε αν είχα πρόσβαση στον κώδικα, ίσως να έστελνα τροφοδοσία από την πηγή του Grabradio ή του cuteRadio (ή άλλες, π.χ. tuneIn, shoutcast κλπ).

Τα Nokia trailers ήταν μια πολύ ωραία εφαρμογή της Nokia η οποία πέρασε μετά και στα WindowsPhone, αλλά θάφτηκε από Microsoft (κλασικά). Αν είχα πρόσβαση θα μπορούσα να στέλνω τροφοδοσία από IMDB για παράδειγμα για βαθμολογίες ταινιών, σύνοψη, ημερομηνίες πρώτης προβολής, πότε αναμένονται κλπ. Είναι από τις εφαρμογές που μου λείπουν και από όσο ξέρω δεν έχουμε ακριβώς το ίδιο ή κοντινό ούτε σε Android. Εναλλακτικά, έχουμε flixter σε άλλα λειτουργικά. Στο Symbian είχαμε POPflix το οποίο επίσης δεν λειτουργεί πια, αλλά και μια java εφαρμογή flixter που επίσης δεν...

Άσχετο με τη Nokia, εφαρμογή για νέα δεν έχουμε πια και αυτός είναι και ο άμεσος στόχος μου (ξεκινάω από τα πιο απλά), αλλά θέλει δουλειά... Το πιο κοντινό που βρήκα είναι το News API (υπάρχει και ένα GNews API, νομίζω είναι ό,τι λειτουργικό απέμεινε από Google News API), αλλά έχει διαφορετική δομή και πρέπει να προσαρμόσω μια ολόκληρη εφαρμογή πάνω του...

Γενικά μεράκι υπάρχει, γνώσεις και χρόνος δεν υπάρχουν :)

Edited by Mivas

• 1 month later...

Η συγκεκριμένη είδηση

http://www.myphone.gr/forum/showthread.php?t=481789

σχετικά με την κατάργηση του 3G πρόκειται να επηρεάσει όλες τις Symbian συσκευές (μικρή επιφύλαξη έχω για το 3.5G του 808).

Πρακτικά, θα σημαίνει ότι για ίντερνετ θα έχουμε μόνο το wifi, ενώ εφόσον δεν καταργηθεί το 2G, θα εξακολουθούν να λειτουργούν ως τηλέφωνα τουλάχιστον... Άρα έξω στον δρόμο, δεν θα έχει ίντερνετ (ναι προσωπικά σπάνια, αλλά ναι, χρησιμοποιώ το 808 και με MB για να δω γρήγορα τα email ή κάτι σύντομο κλπ)

Η συγκεκριμένη είδηση

http://www.myphone.gr/forum/showthread.php?t=481789

σχετικά με την κατάργηση του 3G πρόκειται να επηρεάσει όλες τις Symbian συσκευές (μικρή επιφύλαξη έχω για το 3.5G του 808).

Πρακτικά, θα σημαίνει ότι για ίντερνετ θα έχουμε μόνο το wifi, ενώ εφόσον δεν καταργηθεί το 2G, θα εξακολουθούν να λειτουργούν ως τηλέφωνα τουλάχιστον... Άρα έξω στον δρόμο, δεν θα έχει ίντερνετ (ναι προσωπικά σπάνια, αλλά ναι, χρησιμοποιώ το 808 και με MB για να δω γρήγορα τα email ή κάτι σύντομο κλπ)

3,5G είχε και το Nokia N8...

• The title was changed to Συζητήσεις / Προβλήματα / Απορίες για το Symbian και τις εφαρμογές του
  • The topic was pinned