Jump to content

Σαρκοφάγα φυτά


ROCKY
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

τα σαρκοφάγα φυτά είναι δύσκολα στην καλλιέργειά τους. Είναι ιδιαίτερα απαιτητικά και λίγοι είναι αυτοί που καταφέρνουν να τα κρατήσουν ζωντανά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Και επίσης, αυτοί οι λίγοι, τα καλλιεργούν σε θερμοκήπια.

 

Αν παρόλα αυτά, εσείς αποφασίσατε να δοκιμάσετε την τύχη σας με τα σαρκοφάγα φυτά, οι βασικές παράμετροι που θα πρέπει να ρυθμίσετε είναι το φως, η θερμοκρασία, η υγρασία, η κυκλοφορία του αέρα και το νερό. Θα πρέπει να προσπαθήσετε να αναπαράγετε τις συνθήκες του φυσικού περιβάλλοντος στο οποίο ζουν τα σαρκοφάγα στη φύση.

 

Εδώ θα παραθέσουμε βασικές και γενικές οδηγίες καλλιέργειας για τα σαρκοφάγα φυτά. Στη συνέχεια αυτού του αφιερώματος θα γνωρίσουμε το κάθε είδος ξεχωριστά καθώς και συγκεκριμένες οδηγίες καλλιέργειας για κάθε είδος.

 

Φωτισμός

 

Το πόσος φωτισμός χρειάζεται για τα φυτά σας είναι κάτι που προτείνουμε να το εξακριβώσετε μόνοι σας, παρατηρώντας την ανάπτυξη των φυτών σας. Οι οδηγίες που θα βρείτε αν ψάξετε, αναφέρουν επίπεδα φωτισμού με μονάδα μέτρησης τα κηρία (foot candles) που όμως δεν είναι αρκετά ακριβής καθώς συνήθως αναφέρεται στον πιο έντονο φωτισμό που μπορεί να δεχθεί ένα φυτό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Νομίζουμε λοιπόν ότι το πιο απλό είναι να παρατηρήσετε την ανάπτυξη των φυτών σας ώστε να διαπιστώσετε από μόνοι σας πόσο φως χρειάζεται.

 

Το ίδιο το φυτό θα σας υποδηλώσει αν το φως που δέχεται είναι περισσότερο από αυτό που χρειάζεται. Στασιμότητα στην ανάπτυξη, πολλές κηλίδες διαφορετικού χρώματος στα φύλλα και σκληρά, άκαμπτα φύλλα είναι συνήθως οι ενδείξεις ότι το φυτό χρειάζεται λιγότερο φως.

 

Γενικά, τα μικρά σε ηλικία σαρκοφάγα φυτά απαιτούν λιγότερο φωτισμό (ενδεικτικά 350 κηρία). Τα μέτρια επίπεδα φωτισμού (600-800 κηρία) είναι αρκετά για τα μεγαλύτερα φυτά, ενώ ο πιο έντονος φωτισμός (900+ κηρία) είναι κατάλληλος για την Διοναία ή τη Σαρρακένια. Επίσης, οι ώρες που το φυτό δέχεται φως είναι σημαντική παράμετρος. Για το χειμώνα έως 11 ώρες, ενώ τις άλλες εποχές μέχρι και 16 ώρες (σε συνθήκες τεχνητού φωτισμού).

 

Θερμοκρασία

 

Οι ιδανικές θερμοκρασίες για τα σαρκοφάγα μοιάζουν πολύ με αυτές που απαιτούν οι ορχιδέες. Βέβαια, κι εδώ, οι τυχεροί που καλλιεργούν φυτά σε θερμοκήπιο μπορούν να ελέγξουν απόλυτα τη θερμοκρασία και να αποφύγουν τις επικίνδυνες διακυμάνσεις της. Ιδανικά η θερμοκρασία θα πρέπει να κυμαίνεται γύρω στους 25οC. Aυτό σημαίνει ότι το δωμάτιο πρέπει να διαθέτει κλιματισμό ώστε να μπορείτε να κρατήσετε τη θερμοκρασία σταθερή και να περιορίσετε την καλοκαιρινή ζέστη.

 

Υγρασία και Κυκλοφορία Αέρα

 

Το νερό που παραμένει κάτω από το επίπεδο της γλάστρας (σε δίσκο με χαλίκι ή σε σφουγγάρι) διατηρεί συνήθως ικανοποιητικά επίπεδα υγρασίας. Επίσης, όσο περισσότερα φυτά έχετε κι όσο πιο συχνά τα ψεκάζετε με νερό, τόσο υψηλότερα τα επίπεδα υγρασίας.

Αν έχετε την τύχη να καλλιεργείτε φυτά σε θερμοκήπιο, είστε σε θέση να ρυθμίσετε την υγρασία στα επίπεδα που τα φυτά σας θα νιώθουν σαν στο σπίτι τους. Αν τα επίπεδα υγρασίας διατηρούνται μεταξύ 60-80% θα παρατηρήσετε εμφανή αύξηση της ανάπτυξης τόσο στο ριζικό σύστημα αλλά και στο φύλλωμα και μάλιστα μέσα σε λίγες μόνο ημέρες.

 

Ενας ανεμιστήρας θα εξασφαλίσει την συνεχή μετακίνηση/ανανέωση του αέρα που τα φυτά αυτά χρειάζονται. Ενας ανεμιστήρας οροφής είναι μία καλή επιλογή και μάλιστα δεν είναι πια και τόσο σπάνιος στα σπίτια μας. Κι αν δεν τον έχετε, σκεφθείτε ότι ένας όμορφος ανεμιστήρας οροφής θα αποτελέσει και ένα επιπλέον διακοσμητικό στοιχείο για το δικό σας περιβάλλον.

 

Νερό / Πότισμα

 

Πάντα να χρησιμοποιείτε αποσταγμένο ή βρόχινο νερό. Τυχόν νερό από πηγάδι καλό θα είναι να αναλυθεί ώστε να εξακριβωθεί η καταλληλότητά του. Το χλωριωμένο νερό των πόλεων είναι γενικά ακατάλληλο καθώς το χλώριο θα σκοτώσει σιγά σιγά τα φυτά σας.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 83
  • Δημιουργία
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοφιλείς μέρες

http://pics.futuresystems.com/flytrap3.jpg

 

Αγόρασα σε δημοπρασία την εντομοπαγίδα Venus. Είναι το φυτό που παρουσιάζει η παραπάνω εικόνα. Μαζί με τα μεταφορικά από Η.Π.Α. μου στοίχησε περίπου 5,5 $ ενώ η συσκευασία περιλαμβάνει 15 σπόρους.

apo pou to pareigeiles?

thelo k ego!!!!!!!!!!!

greenglish???? pote ksana!!! iPHONE?????

http://www.myphone.gr/gallery/data/500/13106basilis.gif

Link to comment
Share on other sites

Για όσους ενδιαφέρονται,αυτές τις μέρες υπάρχει ανθοκομική έκθεση στο Πασαλιμάνι στον Πειραιά.Φαντάζομαι πως θα έχει και τέτοιου είδους φυτά.

Link to comment
Share on other sites

@Global Moderator

1)μέχρι πότε είναι η έκθεση?

2)είναι κοντά σε μετρό/ηλεκτρικό?

3)αν υπάρχει και κάποιος χάρτης της περιοχής θα βοηθούσε

4)ενδιαφέρομαι κυρίως για το dionaea muscipula - the Venus flytap http://www.botany.org/newsite/publications/carnivorousPlants/dionaea.pdf

 

  1. Αν διαβασα καλα κατι αφισες μεχρι τις 22 Μαιου
  2. Μετρο ακομα δεν εχουμε :p αλλα με το που κατεβεις απο το τρενο απεναντι ειναι η εισοδος της εκθεσης.
  3. Δες το συνημμενο.Η πρασινη γραμμη ειναι το τρενο.Εισοδο για την εκθεση εχει απο την Ανδριανου,Δραγουμη και απο την Πλατεια στο πανω μερος.
  4. Δεν εχω ιδεα αν το εχει

http://www.myphone.gr/gallery/data/500/2061asymvivastos5.gif

Πριν ανοίξετε ένα νέο thread στα Series 60 ρίξτε μια ματιά στον ..::Πίνακα Περιεχομένων::..

Χρήστης : Nokia N90, Nokia 9300, Mitac MIO A701, Nokia 770 & iPAQ hx 4700

Link to comment
Share on other sites

Αγόρασα το φυτό από το ebay . Όταν και όποτε το παραλάβω θα γραψω τις εντυπώσεις μου
http://briefcase.pathfinder.gr/download/despangel/35639/476962/1/2003_9_johnnycash912.jpg R.I.P. - m8
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Είδα μερικά videos στο youtube.. πολύ ενδιαφέρον το φυτό Venus

http://www.youtube.com/watch?v=iaewc2m9BAo

[:X ]

http://www.youtube.com/watch?v=s73hwtyq6h0

 

Εκπέμπουν κάμια οσμή για να τραβάνε αυτά τα έντομα ή είναι θέμα τύχης να κάτσει το έντομο; :shifty:

 

Τελικά γνωρίζει κανένας κάποιο ανθοπωλείο στην Αθήνα που να έχει το συγκεκριμένο φυτό; Πόσο περίπου μπορεί να κοστίζει;

 

 

 

 

 

-philos

https://www.e-steki.gr - Forum γενικών συζητήσεων!

Link to comment
Share on other sites

παιδιά έχω λυθεί στα γέλια.

τελικά ποιό από όσα γράφετε είναι αλήθεια και ποιό είναι ψέμμα;

 

θέλει προσοχή οποιοδήποτε φυτό και να έχει κάποιος.

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά, χωρίς πλάκα, ΕΧΩ ΠΑΘΕΙ ΤΗΝ ΠΛΑΚΑ ΜΟΥ με αυτά τα φυτά......

 

Δεν ήξερα ότι υπάρχουν :!:

 

Μ'άρεσαν πολύ και θέλω να πάρω ένα για δοκιμή αλλά που θα βρω και πόσο έχουν?

[imgalign]http://img140.imageshack.us/img140/3467/graphic12copy4pt.gif[/imgalign]

 

 

www.hlektronika.gr - Ο Κόσμος των Hλεκτρονικών!

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν.

 

Αυτά τα φυτά είναι λίγο ευαίσθητα και θέλουν ειδική μεταχείριση. Το καλύτερο μέρος για τοποθέτηση τους είναι η τουαλέτα όπου μαζεύονται πολλά έντομα λόγο άφθονης τροφής. Αν παρολ' αυτά διατηρούμε καθαρές τις τουαλέτες και δεν υπάρχει επάρκεια τροφής για το φυτό μπορούμε να το ενισχύσουμε με συμπληρώματα διατροφής όπως πχ φρέσκο μοσχαρίσιο κιμά χωρίς λίπος, σκυλογατοτροφές σε κονσέρβα αλεσμένες καλά στο μπλέντερ γιατί μπορεί να του κάτσουν στο λαιμό και να πάθει ασφυξία. Πρωτεϊνούχα σκευάσματα με κρεατίνη αμινοξέα κτλ που τους δίνουν κάποιοι καλό είναι να αποφεύγονται γιατί τους προσθέτουν μεν όγκο αλλά είναι δύσπεπτα και δεν τα αφομοιώνουν εύκολα.

Επίσης, όπως και σε όλα τα φυτά, τους αρέσει πολύ η μουσική. Λόγω του ιδιαίτερων γαστρονομικών προτιμήσεών τους (σαρκοφάγα) διαλέξτε κάτι σε Έφη Θώδη ή οτιδήποτε άλλο ανάλογου ρυθμού άσθμα. Καλαματιανά, τσάμικα, θρακιώτικα γυφτολειβαδειότικα κτλ. Ακούσματα που μας είναι νωπά ακόμα από το σουβλογύρισμα του Πάσχα.

Αλλά, σε αντίθεση με τα κοινά φυτά, ΜΗΝ τους μιλάτε! Αυτά είναι σαρκοβόρα κακά μοχθηρά και βάρβαρα. Δεν έχουν καμιά όρεξη να ακούν γλύκες και κολακείες.

Αν έχουν μέρες να φάνε μην τα πλησιάζετε πολύ γιατί μπορεί να σας φάνε κάνα δάχτυλο. Να τους πετάτε από μακριά την τροφή, λίγη λίγη όμως γιατί μασάνε αργά.

Το νερό να τους το δίνετε στις ρίζες κανονικά και όχι στο στόμα γιατί θα πνιγούνε. Κάποιος έξυπνος γνωστός μου τους έδωσε νερό από το στόμα και τα έτρεχε νυχτιάτικα στον κτηνίατρο! Ενα δεν το προλάβανε. :(

 

Αυτά προς το παρόν και ότι απορίες υπάρχουν εδώ είμαστε.

 

Ψάρωσα στην αρχή, αλλά όταν διάβασα για την Έφη Θώδη λύθηκα στο γέλιο!!!:lol: :lol: :lol:

 

gia ta kounoupakia mporeite na "eksoplisthte" em basilikous..ta dioxnoun..gia tis muges kai melisses kante to ekshs:parte ena moukali apo anapsuktiko plastiko..kopste to etis oste na parameinei san ena pothri...mporeite na xrhsimopoeihsete kai plastika pothrakia...balte mesa periseymata poton..mpura,retsina,cola,portokalada ktl ktl ktl

oi myges kai oi melisses pnigontai ekei mesa...isos sas fanei periergo alla mou to eixane pei se mia taberna se ena nhsi tou ioniou-h sth leykada h sth kefalonia...

το έχω κάνει εγώ αυτό και είναι πολύ αποτελεσματικό όντως.

Εγώ έχω άλλη απορία.αυτά τα φυτά τα ποτίζεις όπως τα κανονικά ή τα αφήνεις να ταϊστουν μόνα τους?

You'll remember me...//For the rest of you Life!//

<------------------------------------------>

Amanitou City

Link to comment
Share on other sites

Eξαρτάται το πόσο χοντρός είναι. :lol:

 

Πάντως εγώ το πήρα σε ενα ανθοπωλείο εδώ Τρίπολη, τον περασμένο Μάιο, 5 ευρώ... :D

Το ωραίο είναι οτι είπα της πωλήτριας για πλάκα "Δεν πιστεύω να μου φάει κανα δάχτυλο και να τρέχω στα νοσοκομεία?", και μου απάντησε με σοβαρότητα "Όχι, αυτά μόνο μύγες τρώνε. Είναι ακίνδυνα"

:lol:

http://arcadia.ceid.upatras.gr/arkadia/thumbs/places/agiorgit/agiorg5p.jpg
Link to comment
Share on other sites

Εγώ πάντως θα συνιστούσα μακριά από αυτά! Όταν αγόρασα τους σπόρους από Ebay, ακολούθησα κατά γράμμα τις οδηγίες που είχε ωστόσο από περίπου 15 σπόρους που δοκίμασα μόλις 1-2 φυτά αναπτύχθηκαν τα οποία όμως και αυτά λόγω κλίματος δεν ευδοκίμησαν. Με λίγα λόγια, πολύ καλό για να είναι αληθινό! Όσον αφορά για την τιμή τους σε κάποια ανθοπωλεία δεν ξεπερνούν τα 5 € το γλαστράκι.
http://briefcase.pathfinder.gr/download/despangel/35639/476962/1/2003_9_johnnycash912.jpg R.I.P. - m8
Link to comment
Share on other sites

Aυτό που πήρα ήταν κανονικό φυτό, όχι σπόροι...

 

Μια χαρά είναι ακόμα, μόνο που τώρα το χειμώνα κυνηγάω εγώ τις μύγες να το ταίσω, καθώς δεν υπάρχουν πολλές και θα ψωφίσει αν δε φάει...:lol:

Ενώ το καλοκαίρι που υπήρχε αφθονία σε μύγες, τις έπιανε μόνο του.:happy:

http://arcadia.ceid.upatras.gr/arkadia/thumbs/places/agiorgit/agiorg5p.jpg
Link to comment
Share on other sites

Πόσο καιρό ζούνε απο δική σας εμπειρία?

Αξίζει τον κόπο να πάρει κανείς ένα?

[imgalign]http://img140.imageshack.us/img140/3467/graphic12copy4pt.gif[/imgalign]

 

 

www.hlektronika.gr - Ο Κόσμος των Hλεκτρονικών!

Link to comment
Share on other sites

Για 1-2 μέρες δεν παθαίνει τπτ. Αλλά αν δε φάει για π.χ. 1-2 μήνες χάνει τις δυνάμεις του και 1)γέρνουν προς τα κάτω τα φύλλα του, και 2)δεν κλείνει τα στόματα με μεγάλη ταχύτητα.

 

Με 4-5 μύγες το μήνα είναι οκ.

http://arcadia.ceid.upatras.gr/arkadia/thumbs/places/agiorgit/agiorg5p.jpg
Link to comment
Share on other sites

Πιστευω οτι ουτε τα 5Ευρω ουτε οι 4-5 μυγες το μηνα ειναι μεγαλη υποθεση παντως..

Θα ψαξω οπως και δηποτε να βρω ενα!

Ποτισμα καθε ποτε χρειαζεται παιδια;;

Link to comment
Share on other sites

καλημερα...

τι ενδιαφερον...

ενα σαρκοφαγο φυτο-δωρο...

χμμμ....

αν βρω στην Αλεξανδρουπολη θα πάρω και εγω ενα...:D

αν δεν βρω θα ζητησω βοηθεια απο καποιον απο εσάς οκ?

Link to comment
Share on other sites

Πιστευω οτι ουτε τα 5Ευρω ουτε οι 4-5 μυγες το μηνα ειναι μεγαλη υποθεση παντως..

τα 5ε σιγουρα δεν ειναι...στις μυγες κολαω..θα βγω να ψαχνω μυγες με το φυτο αγκαλια στη θεσσαλονικη μεσα στο καταχειμωνο πχ?:O

βασικα με ψηνεις να παρω ενα..:cool:

εχει προβλημα αν το βαλεις διπλα σε αλλες γλαστρες?ειναι εξωτερικου η εσωτερικου χωρου?

στη Θεσσαλονικη σε ποια ανθοπωλεια μπορω να βρω?

ευχαριστω εκ των προτερων:)

:love:Μη με αγγίζεις....Κάνω *ΤΖΙΖ*
Link to comment
Share on other sites

giati na agorasei enas anthrwpos ena futo pwou sthn ousia tha sou duskolepsh thn zwh apo to na sthn kanei pio omorfh? gia na les oti exeis sakrofago futo? e kai???
Link to comment
Share on other sites

δυσκολια ως προς το ποτισμα?

γιατι ως προς την τροφη οπως βλεπεις κι εσυ δεν ξερω ουτε εγω αν ειναι ευκολο να βρεις μυγακια...γιαυτο και ρωταω

τωρα ως προς την "επιδειξη" που αναφερεις δε νομιζω να ειναι κατι το τοσο σπουδαιο μια γλαστρα για να το λες δεξια αριστερα..

:love:Μη με αγγίζεις....Κάνω *ΤΖΙΖ*
Link to comment
Share on other sites

giati na agorasei enas anthrwpos ena futo pwou sthn ousia tha sou duskolepsh thn zwh apo to na sthn kanei pio omorfh? gia na les oti exeis sakrofago futo? e kai???

 

εγω παλι λεω πως θα την κανει πιο ευκολη...

ΤΕΡΜΑ ΟΙ ΜΥΓΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ...:lol: :lol:

Link to comment
Share on other sites

Πιστευω οτι ουτε τα 5Ευρω ουτε οι 4-5 μυγες το μηνα ειναι μεγαλη υποθεση παντως..

Θα ψαξω οπως και δηποτε να βρω ενα!

Ποτισμα καθε ποτε χρειαζεται παιδια;;

Πρέπει να είναι σε ενα μπολάκι με 1εκ. νερό. Δεν του ρίχνεις στο χώμα, παίρνει αυτό απο κάτω όσο χρειάζεται...

 

εγω παλι λεω πως θα την κανει πιο ευκολη...

ΤΕΡΜΑ ΟΙ ΜΥΓΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ...:lol: :lol:

Όντως έτσι είναι. Το καλοκαίρι π.χ. τις έπιανε μόνο του. Όχι οτι είναι κάτι σπουδαίο να έχεις 5-10 μύγες λιγότερες, αλλά λέμε...:)

 

τα 5ε σιγουρα δεν ειναι...στις μυγες κολαω..θα βγω να ψαχνω μυγες με το φυτο αγκαλια στη θεσσαλονικη μεσα στο καταχειμωνο πχ?:O

βασικα με ψηνεις να παρω ενα..:cool:

εχει προβλημα αν το βαλεις διπλα σε αλλες γλαστρες?ειναι εξωτερικου η εσωτερικου χωρου?

στη Θεσσαλονικη σε ποια ανθοπωλεια μπορω να βρω?

ευχαριστω εκ των προτερων:)

Εσωτερικού. Ούτε έχει πρόβλημα να είναι δίπλα σε άλλες γλάστρες.

Να βγείς με το φυτό αγκαλιά γιατί? Βρίσκεις μια, τη σκοτώνεις, και του τη ρίχνεις... Νομίζω το ταμπελάκι έγραφε οτι και με 2 μύγες το μήνα είναι ΟΚ.

Μπορείς ακόμα να του ρίξεις μέλισσες. Ήταν μια φωλιά μελισσών μέσα στον τοίχο του σπιτιού μου το καλοκαίρι, οπότε κάπου-κάπου του έριχνα "εκλεκτό" μεζέ. :p

 

 

 

Bρήκα και ενα βιντεάκι...

http://arcadia.ceid.upatras.gr/arkadia/thumbs/places/agiorgit/agiorg5p.jpg
Link to comment
Share on other sites

με βαλατε κι εμενα στην πριζα και θελω κι εγω σαρκοφαγο φυτο.

το θεμα ειναι οτι μονο μυγες μπορω να το ταιζω?κατι αλλο?πω πω θα φαω το ηρακλειο να δω αν θα βρω τιποτα.

Η υπομονή είναι πικρή,αλλά ο καρπός της είναι γλυκός.

Link to comment
Share on other sites

Πως θα το ζητήσω?Τι θα πω?

Μην πω και καμια μ@μ@κία και με κοιτάνε σαν να είμαι εξωγήινος..

[imgalign]http://img140.imageshack.us/img140/3467/graphic12copy4pt.gif[/imgalign]

 

 

www.hlektronika.gr - Ο Κόσμος των Hλεκτρονικών!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Κοινοποίηση

Ανακοινώσεις



×
×
  • Create New...