Jump to content

69 βαθμοί θερμοκρασία επεξεργαστή!!!!!

dimangelid
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

Μόλις τώρα άνοιξα το πρόγραμμα EasyTune 4 της Gigabyte που υπήρχε στο συνοδευτικό cd της motherboard για να δω την θερμοκρασία του επεξεεργαστή. Το μέγιστο που είχα δει ως τώρα ήταν 61 βαθμοί. Τώρα όμως έδειχνε 69 βαθμούς και γενική θερμοκρασία συστήματος 47 βαθμούς!!!!! Αμέσως άνοιξα το καπάκι του υπολογιστή (στην μεριά που είναι οι κάρτες κ.λ.π.) και άρχισε να πέφτει η θερμοκρασία. Τώρα είναι στους 59 βαθμούς. Δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα στον υπολογιστή. Βέβαια έπαιζα Need For Speed Underground 2 αλλά ποτέ δεν είχε τέτοια θερμοκρασία ο επεξεργαστής. Όταν άλλαξα motherboard και τοποθέτησα τον επεξεργαστή στο καινούργιο, έβαλα ένα λεπτό στρώμα θερμοαγώγιμης πάστας στο τζαμάκι του επεξεργαστή και έβαλα την ψύκτρα. Κούμπωσε κανονικά και μετά βίδωσα το ανεμιστηράκι. Ο επεξεργαστής είναι AMD Athlon XP 1600+ και το μοντέλο της μητρικής είναι Gigabyte 7VT600-P-RZ . Το motherboard έχει την τελευταία έκδοση του bios από τότε που το αγόρασα. Τι προτείνετε να κάνω;

EDIT

Αν προτείνετε να αγοράσω κάτι θέλω να είναι από το Πλαίσιο.

Επισκεφθείτε το site μου για τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας: http://www.leoforeia.gr/

Έχω την ίδια μητρική με έναν Sempron πάνω

1. Αλλαγή θερμοαγώγιμης πάστας: Πρέπει να αφαιρέσεις την ψύκτρα απο τον επεξεργαστή και στην συνέχεια να αντικαταστήσεις αυτή την "τσίχλα" μεταξύ του επεξεργαστή και της ψύκτρας. Αν είναι να αγοράσεις καινούρια πάστα καλύτερα να αγοράσεις μια εκ των Arctic Silver 5 ή Arctic Ceramique που γενικά θεωρούνται πολύ καλές.

2. Τακτοποίηση των καλωδίων στο εσωτερικό του κουτιού: Πολύ απλά με μερικά πλαστικά συρματάκια μάζεψε τα καλώδια που κατα την γνώμη σου θα μπορούσαν να εμποδίζουν την σωστή ροή αέρα στο κουτί.

3. Τοποθέτηση πρόσθετων FAN's (ανεμιστήρων): αν και θα ανεβάσει τον θόρυβο που παράγει το κουτί σου, είναι πολύ σημαντικά για την σωστή κυκλοφορία του αέρα μέσα στο κουτί. Καλό είναι να τοποθετήσεις τουλάχιστον δύο, ένα μπροστά χαμηλά και ένα πίσω ψηλά. Φθηνοί ανεμιστήρες μπορεί να βρεθούν με 3-4€.

4. Undervoltage επεξεργαστή: ένας τρόπος καλός να μειώσεις την θερμοκρασία είναι να δώσεις λιγότερα Volt στον επεξεργαστή μέσα απο το BIOS. Σε μερικές περιπτώσεις όμως αυτό μπορεί να προκαλέσει αστάθεια του συστήματος αν και γενικά, αν δεν έχεις κάνει overclocking, δεν προκαλείται εύκολα αστάθεια.

5. Αντικατάσταση συστημάτων ψήξης: Αν θελήσεις να μειώσεις κι άλλο την θερμοκρασία αυτός είναι ο πιο σίγουρος και αποτελεσματικός τρόπος. Μερικές φορές όμως ίσως να σου κοστίσει κάμποσα χρήματα οπότε αν θέλήσεις να κάνεις οικονομία δοκίμασε πρώτα τα παραπάνω βήματα.

Νομίζω πως αυτά αρκούν. Για αρχή προτείνω τις λύσεις 1 εώς 4 και αν δεν δείς μεγάλη βελτίωση τότε είναι η σειρά της 5.

*Να ξέρεις οτι η θερμοαγώγιμη πάστα θέλει λίγο καιρό για να στρώσει οπότε αν τελικά την αλλάξεις να ξέρεις πως είναι καλό για λίγες μέρες να πιέζεις τον υπολογιστή τόσο με παιχνίδια όσο και με ειδικά προγράμματα και μετά να τον αφήνεις να κρυώνει.

Έχω την ίδια μητρική με έναν Sempron πάνω

1. Αλλαγή θερμοαγώγιμης πάστας: Πρέπει να αφαιρέσεις την ψύκτρα απο τον επεξεργαστή και στην συνέχεια να αντικαταστήσεις αυτή την "τσίχλα" μεταξύ του επεξεργαστή και της ψύκτρας. Αν είναι να αγοράσεις καινούρια πάστα καλύτερα να αγοράσεις μια εκ των Arctic Silver 5 ή Arctic Ceramique που γενικά θεωρούνται πολύ καλές.

2. Τακτοποίηση των καλωδίων στο εσωτερικό του κουτιού: Πολύ απλά με μερικά πλαστικά συρματάκια μάζεψε τα καλώδια που κατα την γνώμη σου θα μπορούσαν να εμποδίζουν την σωστή ροή αέρα στο κουτί.

3. Τοποθέτηση πρόσθετων FAN's (ανεμιστήρων): αν και θα ανεβάσει τον θόρυβο που παράγει το κουτί σου, είναι πολύ σημαντικά για την σωστή κυκλοφορία του αέρα μέσα στο κουτί. Καλό είναι να τοποθετήσεις τουλάχιστον δύο, ένα μπροστά χαμηλά και ένα πίσω ψηλά. Φθηνοί ανεμιστήρες μπορεί να βρεθούν με 3-4€.

4. Undervoltage επεξεργαστή: ένας τρόπος καλός να μειώσεις την θερμοκρασία είναι να δώσεις λιγότερα Volt στον επεξεργαστή μέσα απο το BIOS. Σε μερικές περιπτώσεις όμως αυτό μπορεί να προκαλέσει αστάθεια του συστήματος αν και γενικά, αν δεν έχεις κάνει overclocking, δεν προκαλείται εύκολα αστάθεια.

5. Αντικατάσταση συστημάτων ψήξης: Αν θελήσεις να μειώσεις κι άλλο την θερμοκρασία αυτός είναι ο πιο σίγουρος και αποτελεσματικός τρόπος. Μερικές φορές όμως ίσως να σου κοστίσει κάμποσα χρήματα οπότε αν θέλήσεις να κάνεις οικονομία δοκίμασε πρώτα τα παραπάνω βήματα.

Νομίζω πως αυτά αρκούν. Για αρχή προτείνω τις λύσεις 1 εώς 4 και αν δεν δείς μεγάλη βελτίωση τότε είναι η σειρά της 5.

*Να ξέρεις οτι η θερμοαγώγιμη πάστα θέλει λίγο καιρό για να στρώσει οπότε αν τελικά την αλλάξεις να ξέρεις πως είναι καλό για λίγες μέρες να πιέζεις τον υπολογιστή τόσο με παιχνίδια όσο και με ειδικά προγράμματα και μετά να τον αφήνεις να κρυώνει.

Όταν έβαλα τον επεξεργαστή στο καινούργιο motherboard άλλαξα την θερμοαγώγιμη πάστα αφού ήταν πολύ ο επεξεργαστής στο ίδιο motherboard (2 χρόνια τουλάχιστον, το pc το πήρα πέρσι μεταχειρισμένο) . Θα δοκιμάσω με ανεμιστήρες στο κουτί. Αν θελήσω να αλλάξω το σύστημα ψύξης του επεξεργαστή πόσο θα κοστίσει περίπου; Σε καμία περίπτωση δεν συζητάμε για υδρόψηξη.

Επισκεφθείτε το site μου για τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας: http://www.leoforeia.gr/

Ούτε εγώ θα πρότεινα υδρόψυξη :D

Καλό θα ήταν να φροντίσεις να τακτοποιήσεις το εσωτερικό του κουτιού σου γιατί αλλιώς τα ανεμιστηράκια λίγο θα βοηθήσουν.

Ούτε εγώ θα πρότεινα υδρόψυξη :D

Καλό θα ήταν να φροντίσεις να τακτοποιήσεις το εσωτερικό του κουτιού σου γιατί αλλιώς τα ανεμιστηράκια λίγο θα βοηθήσουν.

Εκτός από ανεμιστηράκια στο κουτί, τι προτείνεις για σύστημα ψύξης του επεξεργαστή; Δηλαδή εννοώ να αλλάξω και την ψύκτρα του και το ανεμιστηράκι του ή μόνο το ανεμιστηράκι του.

Ποιο πριν ξαναέβαλα το Need For Speed Underground 2. Αφού έπαιξα 2-3 ώρες συνεχόμενα, χωρίς καμιά διακοπή, βγήκα για να δω την θερμοκρασία του επεξεργαστή και του συστήματος. Ο επεξεργαστής είχε θερμοκρασία πάλι 69 βαθμούς και το σύστημα 47. Μόλις το έπαθα την πρώτη φορά άνοιξα αμέσως το κουτί (όπως είπα και στο πρώτο μήνυμά μου) και το άφησα λίγο να κρυώσει. Έπεσε σιγά-σιγά στους 56 βαθμούς (δεν θυμάμαι θερμοκρασία συστήματος). Μόλις σταθεροποιήθηκε στους 56 ξαναέβαλα το underground 2. Έπαιξα πολύ και μετά βγήκα πάλι να δω την θερμοκρασία. Ήταν 61 βαθμοί. Συμπεραίνω λοιπόν ότι όταν είναι κλειστό το κουτί δεν ψύχεται σωστά και για αυτό ανεβάζει τέτοια θερμοκρασία. Μόλις βγάλω το φύλο από την μεριά που αλλάζουμε κάρτες κ.λ.π. αμέσως πέφτει. Τι ανεμιστηράκια προτείνετε; Επίσης για καλύτερα αποτελέσματα σκέφτομαι να αλλάξω και το σύστημα ψύξης του επεξεργαστή (δηλαδή ψύκτρα και το ανεμιστηράκι ή μόνο το ανεμιστηράκι) . Παρακαλώ όμως ότι προϊόντα προτείνετε να είναι από το Πλαίσιο ( http://www.plaisio.gr/ ) . Και μια τελευταία ερώτηση: αν αφήνω το κουτί χωρίς το καπάκι στην μεριά των καρτών υπάρχει κάποιο πρόβλημα; Μήπως αντί για ανεμιστηράκια να βάλω μια σίτα με πολύ λεπτές τρύπες για να μην μπαίνει σκόνη αλλά μόνο αέρας;

Εγω θα σου προτεινα για ανεμιστηρα της cpu αυτη

Εχω βαλει την αντιστοιχη για εναν Prescott 530 στα 3.0 και η θερμοκρασια se idle ειναι στους 29 και σε full στους 45 ;)

Βασικά, αφού το σύστημά σου έχει θερμοκρασία γύρω στους 47 βαθμούς, το πρόβλημα είναι στην ίδια την ψύξη του επεξεργαστή κι όχι του συστήματος τόσο πολύ. Τ' ανεμιστηράκια θα έριχναν κάπως την θερμοκρασία μέσα στο κουτί αλλά δεν θα έβλεπες μεγάλη διαφορά στην θερμοκρασία του επεξεργαστή (ακόμα και 61 βαθμοί με ανοιχτό το κουτί είναι πολύ). Πρώτη προτεραιότητα σου είναι ν'αλλάξεις ψύκτρα βάζοντας μία καλύτερη και να βάλεις νέα στρώση θερμοαγώγιμης πάστας, αφού αφαιρέσεις την παλιά. Τέλος, σιγουρέψου ότι τίποτα δεν εμποδίζει τον αέρα που διώχνει το ανεμιστηράκι του επεξεργαστή.

Οταν λες "τζαμάκι" του επεξεργαστή, τι εννοείς ;

Μιχάλης :alien:

Άστο έτσι μωρέ. Τι να πω κι εγώ που ο δικός μου δουλεύει στους 58 idle και με ανοιχτό κουτί (barton 2500+ overclocked @ 2300); :p :w00t:

• 2 months later...

τι να πω κι εγω ρε παιδια;

έχω ενα laptop acer και μετα από δυο χρόνια άρχισε να σβήνει όταν το ζορίζω με καμια συμπίεση. Και μετά από ψάξιμο, ανακάλυψα ότι σβήνει όταν η θερμοκρασία της CPU φτάνει -κρατηθείτε- τους 84 βαθμούς κελσίου! Αν είναι δυνατόν!

Το θέμα είναι ότι δε μπορώ να βρω έναν οδηγό για το πως θα το ανοιξω ώστε να καθαρίσω τον επεξεργαστή ή να του βάλω καμιά πάστα. Καμιά ιδέα;

τι να πω κι εγω ρε παιδια;

έχω ενα laptop acer και μετα από δυο χρόνια άρχισε να σβήνει όταν το ζορίζω με καμια συμπίεση. Και μετά από ψάξιμο, ανακάλυψα ότι σβήνει όταν η θερμοκρασία της CPU φτάνει -κρατηθείτε- τους 84 βαθμούς κελσίου! Αν είναι δυνατόν!

Το θέμα είναι ότι δε μπορώ να βρω έναν οδηγό για το πως θα το ανοιξω ώστε να καθαρίσω τον επεξεργαστή ή να του βάλω καμιά πάστα. Καμιά ιδέα;

Μήπως δεν δουλεύει το ανεμιστηράκι; Μπορεί να έχει καεί και να θέλει αλλαγή

Και μενα ο Acer μου τραβαει κατι σκαλώματα μετα απο 5 ωρες half-life 2 :) μου πεταει μια μπλε οθονη με κατι ιερογλυφικα και κανει restart!!¨:)
Υπογραφή....

dimangelid

Την δακτύλωσες την ψύκτρα?Αν είναι ζεστή και δεν μπορείς να λρατήσεις το χέρι σου πάνω τις πάνω από 4 δεύτερα τότε δείχνει σωστά και πρέπει να αλλάξεις ψύκτρα μάλλον....που θα σου κοστίσει κάπου 30εύρωπουλα....

Επίσης είναι γνωστό πως η giagbyte διαβάζει τρελές θερμοκρασίες...

Ericsson T28s - Nokia 3330 - Siemens S45 - Siemens S55 - Siemens SL45i - Siemens SX1 - Motorola MPX200 - Siemens SX1 Limited - Siemens CX75 - Qtek 8310 - Nokia N95 - Samsung Omnia i900 - SonyEricsson X10i - Samsung Galaxy S - Samsung Galaxy S2 - Samsung Galaxy Note2 - Samsung Galaxy Note4 - Samsung Galaxy Note9 - Samsung Galaxy S23 Ultra - Samsung Galaxy S24 Ultra - Samsung Galaxy S25 Ultra

1702003769_Screenshot2025-01-23125714.jpg.2d5069c07feeafa311c222e0095e2ab7.jpg

Προφανώς κάτι παίζει με την ψύκτρα ή τον ανεμιστήρα ή έχει πιάσει πάρα πολύ σκόνη. Η πλάκα είναι ότι μια φορά που το είχα βγάλει στο μπαλκόνι και φύσαγε, η θερμοκρασία δεν πήγε πάνω από 75 βαθμούς και συμπίεσε και κάτι mp3 μια χαρά!

Αλλά το θέμα παραμένει: μάλλον ξέρω τι φταίει, αλλά δεν ξέρω πως να το ανοίξω! Έχει 17 βίδες απο κάτω, τις έβγαλα όλες, αλλά και πάλι δείχνει πολύ στιβαρό και φοβάμαι να το ζορίσω...

ΥΓ. Stefanos, εσένα μάλλον φταίει η μνήμη. Γιατί αν είχες πρόβλημα υπερθέρμανσης δε θα κράταγε 5 ώρες αλλά 5 λεπτά! Επίσης, με υπερθέρμανση δεν κάνει restart αλλά κλείνει για να κρυώσει ο επεξεργαστής. Δοκίμασε να του βάλεις μια άλλη μνήμη να δεις αν θα αλλάξει κάτι.

75 βαθμοί είναι λίγο; :confused: Εμένα σε idle δουλεύει στους 27 και σε full load άντε να πιάσει 45. Και αυτά όχι στο μπαλκόνι... Βρε μπας και το έχεις σε Φαρενάιτ;

όλα ΟΚ!

τελικά βρήκα στο internet οδηγίες πως να ανοίξω το laptop, το άνοιξα και του φύσηξα το ανεμιστηράκι με ένα πιστόλι πεπιεσμένου αέρα. Στην αρχή έβγαλε λίγη σκόνη, αλλά όταν επέμεινα λίγο ακόμα, έβγαλε μια μεγάλη χνουδωτή μπάλα! :shock:

Ασφαλώς, μετά το έβαλα μπροστά και το έβαλα να συμπιέσει κάτι mp3, οπότε το μέγιστο που είδα ήταν 52 βαθμούς, δηλαδή 33 βαθμούς κάτω!

Καλά λένε λοιπόν ότι η σκόνη είναι ο μεγαλύτερος εχθρός των ηλεκτρονικών!

• 2 weeks later...
dimangelis kai egw tin idia mitriki exw parei me enan athlon xp 2400+.kai se emena deixnei ta idia stis 8ermokraseies.pio prin eixa mia asus a7n8x kai max 8ermokrasia edeixne 51 ba8mous.epeidi to pc einai to idio akribws opws kai prin tin mitriki den anisixw gia tin 8ermokrasia,kai den nomizw oti xreiazete na kaneis tipota...
Σημείωση: Η εικόνα που θα επιχειρήσετε να «ανεβάσετε» δεν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 420 x 150 pixels και δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 16,3 KB.