Bayern7 Δημ. November 11, 2004 Κοινοποίηση Δημ. November 11, 2004 Kαι στο ΑΠΘ Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
hostis Δημ. November 11, 2004 Κοινοποίηση Δημ. November 11, 2004 Σα να έχουμε ξεφύγει λίγο από το θέμα... :whistle: :p Παράθεση [sIGPIC][/sIGPIC] Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
gmac Δημ. November 12, 2004 Κοινοποίηση Δημ. November 12, 2004 Αρχικό Μήνυμα από το μέλος hostis (10 Νοέ. 2004 , 14:22) Οι περισσότεροι απ'αυτούς δεν είναι παρά παιδία που είχαν κάποια ατυχία και δεν μπόρεσαν να περατώσουν τις σπουδές τους. Σίγουρα υπάρχουν και τέτοιοι, αλλά δε νομίζω ότι είναι η πλειοψηφία. Ας μη γελιόμαστε, κάποιοι μπορεί να είχαν προβλήματα, κάποιοι απλώς λουφάρουν, κάποιοι είναι αδιάφοροι... Πάντως τα διάφορα προνόμια (πάσο, σίτηση κτλ) πρέπει να κόβονται μαχαίρι από το ν+2. Όσο για τις εστίες να μη σας πω να κόβονται μαχαίρι με το πέρας της κανονικής διάρκειας σπουδών συν 1 εξάμηνο άντε 2 το πολύ. Εκτός αν συντρέχουν σοβαροί λόγοι που μπορούν να αποδειχθούν (πχ ιατρικοί, κτλ) μένεις που μένεις τσάμπα ενώ οι εστίες είναι τόσο περιορισμένες, ε άσε να την πάρει κανένας που ενδιαφέρεται περισσότερο... Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
hostis Δημ. November 12, 2004 Κοινοποίηση Δημ. November 12, 2004 Αρχικό Μήνυμα από το μέλος gmac (12 Νοέ. 2004 , 02:15) Σίγουρα υπάρχουν και τέτοιοι, αλλά δε νομίζω ότι είναι η πλειοψηφία. Ας μη γελιόμαστε, κάποιοι μπορεί να είχαν προβλήματα, κάποιοι απλώς λουφάρουν, κάποιοι είναι αδιάφοροι... Σε αυτό νομίζω ότι συμβάλλει το εξεταστικό μας σύστημα, το οποίο φροντίζει ώστε το 90% των υποψηφίων να εισάγεται σε κάποια σχολή εντελώς στην τύχη (πάντως όχι εκεί που θέλει), το εκπαιδευτικό μας σύστημα που αντιμετωπίζει τον σχολικό επαγγελματικό προσανατολισμό με την ίδια σοβαρότητα που αντιμετωπίζει την χειρουργική και την αναισθησιολογία στην Γ' δημοτικού αλλά και η οικογένειά μας που θέλει να μας κάνει όλους αρχιτέκτονες, γιατρούς ή δικηγόρους. Αλλά και το σύστημα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που στην ουσία δεν σου δίνει δεύτερη ευκαιρία αν διαπιστώσεις ότι έκανες λάθος ως προς την επιλογή του αντικειμένου σπουδών. Ειδικά με το σύστημα των δεσμών που έδινα εγώ, ήδη αυτή η δυνατότητα εξαφανιζόταν πριν καν περάσεις στο πανεπιστήμιο! (μπορούσες να αλλάξεις δέσμη μόνο μέχρι κάποιους μήνες πριν δώσεις πανελλήνιες) Εν πάση περιπτώσει και όποιος και αν είναι ο λόγος της εγκατάλειψης των εδράνων, δε νομίζω ότι αυτή καθεαυτή μπορεί να δικαιολογήσει τη διαγραφή του φοιτητή από τα φοιτητικά μητρώα. Πάντως τα διάφορα προνόμια (πάσο, σίτηση κτλ) πρέπει να κόβονται μαχαίρι από το ν+2. Όσο για τις εστίες να μη σας πω να κόβονται μαχαίρι με το πέρας της κανονικής διάρκειας σπουδών συν 1 εξάμηνο άντε 2 το πολύ. Ούτως ή άλλως, βάσει νόμου, οι παροχές φοιτητικής μέριμνας διαρκούν όσο το ν+ν/2. Εκτός αν συντρέχουν σοβαροί λόγοι που μπορούν να αποδειχθούν (πχ ιατρικοί, κτλ) μένεις που μένεις τσάμπα ενώ οι εστίες είναι τόσο περιορισμένες, ε άσε να την πάρει κανένας που ενδιαφέρεται περισσότερο... Αυτό είναι εντελώς διαφορετικό θέμα που άπτεται των θεσμών του κράτους πρόνοιας και της (αν)αποτελεσματικότητάς τους και σηκώνει μεγάλη συζήτηση. Πάντως νομίζω πως ένας θεσμός που πάσχει ήδη όπως το εκπαιδευτικό σύστημα, δεν μπορεί και δεν πρέπει να υποκαθιστά ή να αναπληρώνει κάποιον άλλο που πάσχει εξίσου. Παράθεση [sIGPIC][/sIGPIC] Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
minovg Δημ. November 12, 2004 Κοινοποίηση Δημ. November 12, 2004 Γιατί να κόβονται μαχαίρι ρε παιδιά το πάσο και η σίτιση; Δεν κατάλαβα. Στοιχίζει τίποτα αυτό στον κρατικό προϋπολογισμό? Και αν είχε όπως είπαμε ατυχίες ο φοιτητής και χρειάζεται να μετακινείται μετά το ν+2 έτος? Μέχρι πέρσι στη Νομική που έχω στοιχεία αντί για 4.000 πάσα που έπρεπε να δοθούν δίδονταν 12.000 στον κάθε περαστικό της Σόλωνος! (και στις άλλες πόλεις τα ίδια γίνονταν, απλά εδώ στην Αθήνα γνωρίζω περισσότερα) Αυτά κάναν και καταστρέψαν τους πραγματικούς φοιτητές που είναι πέραν του ν+2. και έχουν ανάγκη τη φτηνή μετακίνηση. Το άλλο πού το πάτε? Γιατί οι μεταπτυχιακοί να δικαιούνται πάσο? Δεν κατάλαβα! Τέλειωσαν τις κύριες σπουδές τους. Ή το άλλο? Πάσο να πέρνουν και αυτοί που είναι στα ΙΕΚ? (Μέχρι πέρσι τχστν) Το λέγαν και στις διαφημίσεις στην TV. Τάδε ΙΕΚ, τάδε σχολή, εκδίδουμε και φοιτητικό εισιτήριο!! Αυτά βλέπεις και λες μετά κρίμα ο φοιτητάκος που οι καταστάσεις τον κάνουν αιώνιο γιατί να μην δικαιούται? Τόσα χρήματα κατασπαταλώνται στο δημόσιο, το πάσο του φοιτητή επιβαρύνει τον προϋπολογισμό? Ας μη γελιόμαστε επιτέλους. Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
minovg Δημ. November 12, 2004 Κοινοποίηση Δημ. November 12, 2004 Αρχικό Μήνυμα από το μέλος hostis (12 Νοέ. 2004 , 11:49) Ειδικά με το σύστημα των δεσμών που έδινα εγώ, ήδη αυτή η δυνατότητα εξαφανιζόταν πριν καν περάσεις στο πανεπιστήμιο! Τώρα όμως άλλαξαν τα πράματα. Κι εγώ με το σύστημα των δεσμών έδωσα το οποίο ήταν επιεικώς άθλιο. Τώρα απότι ξέρω δίνεις πρώτα, βγαίνουν οι βαθμοί και μετά διαλέγεις σχολή αφου δεις τι σου ταιριάζει κλπ. Επιλέγεις πάντως και αυτό έχει σημασία. Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
hostis Δημ. November 12, 2004 Κοινοποίηση Δημ. November 12, 2004 Ωραία, τότε να μην παίρναμε πτυχίο ποτέ, να τρώμε τζάμπα φορέβερ! Σούπερ-ουάου :rotfl: Παράθεση [sIGPIC][/sIGPIC] Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
minovg Δημ. November 12, 2004 Κοινοποίηση Δημ. November 12, 2004 Αρχικό Μήνυμα από το μέλος hostis (12 Νοέ. 2004 , 12:14) Ωραία, τότε να μην παίρναμε πτυχίο ποτέ, να τρώμε τζάμπα φορέβερ! Σούπερ-ουάου :rotfl: Δεν εννοώ αυτό. Τουλάχιστον να αυξηθεί αυτό το ν+2 σε ν+3 ή ν+4 σε αυτούς που το έχουν πραγματικά ανάγκη. Μέχρι πέρσι αυτό γινόταν, από φέτος όμως αλλάξαν τα πράματα... Το νοικοκυριό στο δημόσιο ξεκινάει από το πάσο και τη σίτιση του αιώνιου φοιτητή... Η διαπλοκή ξεκινάει από κει... Πρώτό μέλημα ήταν αυτό... Σαν δεν ντρεπόμαστε λιγάκι... Τα μεγάλα στόματα να συνεχίζουν να τρώνε, ο φοιτητής τους πείραξε... Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
TrobocopR Δημ. November 12, 2004 Κοινοποίηση Δημ. November 12, 2004 Αρχικό Μήνυμα από το μέλος gmac (12 Νοέ. 2004 , 03:15) Σίγουρα υπάρχουν και τέτοιοι, αλλά δε νομίζω ότι είναι η πλειοψηφία. Ας μη γελιόμαστε, κάποιοι μπορεί να είχαν προβλήματα, κάποιοι απλώς λουφάρουν, κάποιοι είναι αδιάφοροι... Προσωπικά είμαι 5+χρόνια φοιτητής και έχω χάσει συνολικά πάνω από 1.5 χρόνο σπουδών εξαιτίας καταλήψεων, απεργιών κτλ.(χωρίς καθόλου πλάκα) Φυσικά μαζί με μένα και όλη η σειρά μου. Αυτούς τους φοιτητές πού ακριβώς θα τους κατέτασσες; Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
papajohn Δημ. November 12, 2004 Κοινοποίηση Δημ. November 12, 2004 Αρχικό Μήνυμα από το μέλος minovg (12 Νοέ. 2004 , 11:56) Τώρα όμως άλλαξαν τα πράματα. Κι εγώ με το σύστημα των δεσμών έδωσα το οποίο ήταν επιεικώς άθλιο. Τώρα απότι ξέρω δίνεις πρώτα, βγαίνουν οι βαθμοί και μετά διαλέγεις σχολή αφου δεις τι σου ταιριάζει κλπ. Επιλέγεις πάντως και αυτό έχει σημασία. Επίσης μπορούσες να μπείς στη σχολή, να δείς αν σου αρέσει και αν το ήθελες την επόμενη χρονία να ξανακάνεις μηχανογραφικό και να διαλέξεις μια αλλη σχολή χωρίς εξετάσεις. Φυσικα δεν μας αρεσε και είπαμε απο του χρόνου να το ξαναλλαξουμε γιατι οι δέσμες ήταν καλύτερες... :whistle: Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
hostis Δημ. November 12, 2004 Κοινοποίηση Δημ. November 12, 2004 Αρχικό Μήνυμα από το μέλος minovg (12 Νοέ. 2004 , 11:50) Δεν εννοώ αυτό. Τουλάχιστον να αυξηθεί αυτό το ν+2 σε ν+3 ή ν+4 σε αυτούς που το έχουν πραγματικά ανάγκη. Μέχρι πέρσι αυτό γινόταν, από φέτος όμως αλλάξαν τα πράματα... Το νοικοκυριό στο δημόσιο ξεκινάει από το πάσο και τη σίτιση του αιώνιου φοιτητή... Η διαπλοκή ξεκινάει από κει... Πρώτό μέλημα ήταν αυτό... Σαν δεν ντρεπόμαστε λιγάκι... Τα μεγάλα στόματα να συνεχίζουν να τρώνε, ο φοιτητής τους πείραξε... Απ'όσο ξέρω τίποτα δεν άλλαξε. Το ν+ν/2 είναι τόσο παλιό όσο και αυτές οι παροχές. Παράθεση [sIGPIC][/sIGPIC] Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
minovg Δημ. November 12, 2004 Κοινοποίηση Δημ. November 12, 2004 Από φέτος όμως σκλήρυναν τα πράματα με το ΠΑΣΟ. Αυτό εννοώ φίλε hostis. Στην Πανεπιστημιούπολη που είμαι εγώ από φέτος με καταστάσεις δίνουν πάσα και διαχωρίζονται οι φοιτητές σε ενεργούς και ανενεργούς (οι ν+2+... που λέγαμε). Δηλαδή ο ν+3 θεωρείται ανενεργός. Αυτό εννοώ με τη διαπλοκή. Ξεκίνησε από τα πανεπιστήμια. Εκεί είναι το πρόβλημα δηλαδή... Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
gmac Δημ. November 12, 2004 Κοινοποίηση Δημ. November 12, 2004 Αρχικό Μήνυμα από το μέλος Trobocop® (12 Νοέ. 2004 , 11:05) Προσωπικά είμαι 5+χρόνια φοιτητής και έχω χάσει συνολικά πάνω από 1.5 χρόνο σπουδών εξαιτίας καταλήψεων, απεργιών κτλ.(χωρίς καθόλου πλάκα) Φυσικά μαζί με μένα και όλη η σειρά μου. Αυτούς τους φοιτητές πού ακριβώς θα τους κατέτασσες; Καταρχάς 1.5 χρόνος καθυστέρηση δεν αρκεί για να θεωρηθείς αιώνιος φοιτητής. Επομένως δε χρειάζεται να σας κατατάξω πουθενά. 4 χρόνια η σχολή και 1.5 χρόνος απεργίες και καταλήψεις (btw τις καταλήψεις τις έκαναν οι καθηγητές;; ας πηγαίνατε στη συνεύλεση να ψηφίσετε υπέρ του μαθήματος - λέμε τώρα) φτάνουμε στα 5.5. Άρα υπάρχουν ακόμα 2 εξεταστικές (με το Σεπτέμβρη) μέχρι το ν+2 ή ν+(ν/2) γιατί δεν ξέρω πιο από τα 2 ισχύει. Ε αν και μετά σας μένουν μερικά μαθήματα δε νομίζω να σας λείψει τόσο το πάσο. :rolleyes: Παιδιά επειδή υπάρχουν και σοβαροί λόγοι που κάποιος μπορεί να καθυστερήσει, ε δε σημαίνει και ότι όλοι όσοι καθυστερούν έχουν και σοβαρούς λόγους. Αν εσείς δεν ξέρετε λουφαδόρους και καλοπερασάκηδες που κοντεύουν τα 30 και είναι ακόμα φοιτητές, τότε μάλλον δεν έχετε κυκλοφορήσει ακόμα :p Δεν τους χαρακτηρίζω όλους έτσι, αλλά είναι και αυτή μια μεγάλη ομάδα, η πλειοψηφία ίσως με βάση όσα έχω δει εγώ. Δεν έχω κι επίσημες στατιστικές. Ας μη γελιόμαστε. Εξαιρώντας ειδικές περιπτώσεις (απεργίες, λόγοι υγείας, προσωπικοί κτλ) τα 6 χρόνια φτάνουν και παραφτάνουν τα τελειώσεις μια σχολή με κανονική διάρκεια τα 4. (αντιστοίχως τα 7-7.5 χρόνια είναι υπεραρκετά για το Πολυτεχνείο). Ε σε λίγο μην πούμε και ότι θες 8 χρόνια για ένα πανεπιστήμιο. Έλεος. Μ@λάκες και αυταρχικοί καθηγητές υπήρχαν και θα υπάρχουν, μπορεί να σου καθυστερήσουν μερικά μαθήματα για μερικά εξάμηνα. Αν όμως είσαι στο 12ο εξάμηνο (4ετούς σχολης) και χρωστάς 20 μαθήματα, δε σου φταίει ούτε ο καθηγητής, ούτε κανείς άλλος. Ας μην κοροϊδευόμαστε. Όσο για το φίλο που είπε Το νοικοκυριό στο δημόσιο ξεκινάει από το πάσο και τη σίτιση του αιώνιου φοιτητή... Η διαπλοκή ξεκινάει από κει... Πρώτό μέλημα ήταν αυτό... Σαν δεν ντρεπόμαστε λιγάκι... Τα μεγάλα στόματα να συνεχίζουν να τρώνε, ο φοιτητής τους πείραξε... Αυτο δεν είναι επιχειρημα. Νοικοκύρεμα να γίνει και στις μεγάλες σπατάλες και στις μικρές και στους αιώνιους φοιτητές και παντού. Δλδ αφού οι άλλοι τρώνε περισσότερα τότε όλα είναι ΟΚ; Τώρα για αυτούς που όπως είπες το έχουν πραγματικά ανάγκη και καθυστερούν εξαιτίας λόγων οι οποίοι αποδεικνύονται (πχ με ιατρικά χαρτιά ή λόγω απεργιών) να μην τους το καταργήσουν. Ο άλλος που μπορεί 4 χρόνια να κωλοβαρούσε στα τσιπουράδικα και στο τέλος να θυμήθηκε ότι πρέπει να πάρει και πτυχίο, ε ας πληρώσει ολόκληρο εισητήριο. Προς αποφυγη παρεξηγήσεως, δεν αναφέρομαι σε κάποιον προσωπικά εδώ μέσα που μπορεί να έχει λόγους που έχει καθυστερήσει με τις σπουδές του. Μιλάω γενικά και με βάση και τη δική μου εμπειρία. Εξαιρέσεις θα υπάρχουν πάντα Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
hostis Δημ. November 12, 2004 Κοινοποίηση Δημ. November 12, 2004 Το θέμα των παροχών της φοιτητικής μέριμνας είναι πράγματι ενδιαφέρον και πολύπτυχο, νομίζω όμως ότι αποτελεί "έλασσον" σε σχέση με το θέμα που συζητάμε. Γιατί, τί να τις κάνει τις φοιτητικές παροχές κάποιος που μετά το ν+ν/2ο έτος των σπουδών του θα διαγράφεται από τη σχολή του; Ήδη εδώ και δύο χρόνια τα 14 από τα 16 κρατίδια της Ο.Δ. της Γερμανίας έχουν θεσπίσει ή σχεδιάζουν στο άμεσο μέλλον να επιβάλουν δίδακτρα σε εκείνους που καθυστερούν τις σπουδές τους. Σημειωτέον ότι εκεί επικρατούσε για δεκαετίες η ίδια κατάσταση με εμάς. Οι σπουδές είναι κατά κανόνα τετραετείς (και για το διάστημα αυτό δωρεάν), αλλά οι φοιτητές επίσης κατά κανόνα, τις περατώνουν πολύ αργότερα. Στις περισσότερες χώρες δε της Ε.Ε. η φοίτηση δεν παρέχεται δωρεάν ούτε στους "κανονικούς" φοιτητές. Όσο δε για τις παροχές της δωρεάν σίτισης και στέγασης νομίζω ότι αυτές αποτελούν πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία, αφού σε καμία άλλη χώρα δεν της ΕΕ δεν υπάρχουν (όσους φοιτητές από ΕΕ έχω ρωτήσει, νόμιζαν ότι τους κάνω πλάκα). Η επιχειρηματολογία εκεί επικεντρώνεται στο εθελούσιο της ανώτατης εκπαίδευσης. Λένε ότι "όποιος θέλει να σπουδάσει πρέπει να κάνει θυσίες, αλλιώς να πάει να δουλέψει. Αν θέλει κάποιος να κάνει ανώτατες σπουδές αυτό είναι επιλογή του, και ας πληρώσει το τίμημά της". Η πολιτική αυτή έχει κάποια θετικά στοιχεία, έχει όμως πολύ περισσότερα αρνητικά, και πρώτα απ'όλα καταργεί την αρχή της ισότητας. Η πρόσβαση στη γνώση εξαρτάται από τη δυνατότητα εκάστου να πληρώνει δίδακτρα. Ελπίζω να μη γίνουμε κι εδώ έτσι, αλλά πολύ φοβάμαι ότι οι εξελίξεις θα με διαψεύσουν. Παράθεση [sIGPIC][/sIGPIC] Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
minovg Δημ. November 12, 2004 Κοινοποίηση Δημ. November 12, 2004 Ρε παιδιά εδώ μιλάμε για Ελλάδα. Απορώ πώς οι περισσότεροι το παίζετε οικονομολόγοι και συμφωνείτε που από φέτος γίναν πολύ πιο αυστηρά τα μέτρα πρόνοιας για τους ν+2+... φοιτητές. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι σπουδάζετε στο εξωτερικό, οπότε ίσως το βλέπετε κάπως διαφορετικά το πράμα. Ανάλογα με τη σχολή τελειώνεις και αντίστοιχα. Στην σχολή μου ο μέσος όρος που τελειώνει κανείς τη σχολή είναι τα 7,5χρόνια, με 5 χρόνια που είναι τα κανονικά. Εγώ βρίσκομαι στον 8ο και χρωστάω λίγα σχετικά μαθήματα. Εγώ δηλαδή θεωρούμαι ανενεργός φοιτητής? Μην τρελαθούμε κιόλας! Από τους 90 που είμαστε στο έτος οι 15 δεν έχουμε πάρει πτυχίο (στο περίπου). Οι περισσότεροι χωρίς να υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος. Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
hostis Δημ. November 13, 2004 Κοινοποίηση Δημ. November 13, 2004 Ανενεργός φοιτητής θεωρείται εκείνος που δεν έχει υποβάλει στη γραμματεία της σχολής του δήλωση μαθημάτων για μεγάλο διάστημα. Αν έχεις υποβάλει δήλωση μαθημάτων δεν είσαι ανενεργός φοιτητής. Για τα υπόλοιπα παραπέμπω στα προηγούμενα ποστ. Παράθεση [sIGPIC][/sIGPIC] Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
lewton Δημ. November 13, 2004 Κοινοποίηση Δημ. November 13, 2004 Από ότι κατάλαβα με το νέο καθεστώς το να κάνεις δήλωση μαθημάτων κάθε εξάμηνο δεν είναι αρκετό για να διατηρήσεις την φοιτητική ιδιότητα. Παράθεση Παρακαλούνται τα fanboys των Samsung, Sony, Microsoft να σταματήσουν να μου γράφουν πμ με προσβολές γιατί γέμισε το inbox και πλέον δε θα τα λαμβάνω. [sIGPIC][/sIGPIC] Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
hostis Δημ. November 13, 2004 Κοινοποίηση Δημ. November 13, 2004 Άλλο πράγμα η φοιτητική ιδιότητα και άλλο οι φοιτητικές παροχές. Η πρώτη διατηρείται μέχρι τη λήψη του πτυχίου, η δεύτερη χάνεται με την πάροδο του ν+ν/2 Παράθεση [sIGPIC][/sIGPIC] Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
minovg Δημ. November 13, 2004 Κοινοποίηση Δημ. November 13, 2004 Αρχικό Μήνυμα από το μέλος lewton (13 Νοέ. 2004 , 02:25) .......με το νέο καθεστώς...... ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ η κουβέντα αυτή. Αυτό τα λέει όλα... :mad: Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
kostassl45i Δημ. November 13, 2004 Κοινοποίηση Δημ. November 13, 2004 Πέρα από την πλάκα το θέμα είναι σοβαρό. :o Θεωρώ απίστευτα λανθασμένο το να επιβληθούν σκληρότεροι όροι και μικρότερα χρονικά περιθώρια μέσα στα οποία ένας φοιτητής απολαμβάνει τα φοιτητικά προνόμια της σχολής του. Καταρχάς απ' όσο μπορώ να μιλήσω για τη σχολή μου και τις γειτονικές, έχουν βγει στη φόρα κατά καιρούς απίστευτα σκάνδαλα που αφορούν εκδόσεις πάσο από μεγάλες φοιτητικές (πολιτικές) οργανώσεις. Δυστυχώς είναι επιλογή κάποιων γραμματείων να δίνουν τη δυνατότητα έκδοσης πάσο σε φοιτητικές οργανώσεις για να αποσυμφορηθούν οι ίδιες. Αυτό όμως σε συνδιασμό με την ασυδοσία κάποιων φοιτητικών οργανώσεων οδηγεί στο να εκδίδονται παράνομα πάσο κατά δεκάδες και να δίδονται σε άτομα που δε τα δικαιούνται. Σχετικά με τη λεγόμενη και "λέσχη", όπου παρέχεται δωρεάν σίτιση στους φοιτητές, μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει γιατί δεν υπάρχει ούτε καν ένας υποτυπώδης περιοδικός έλεγχος; Πιο αναλυτικά, για όσους δε ξέρουν, στη λέστη του ΑΠΘ Θεσσαλονίκης μπορεί να πάει και να φάει δωρεάν ο οποιοσδήποτε, χωρίς να υποβληθεί στον παραμικρό έλεγχο. Ούτε έλεγχος πάσο, ούτε κάποιο δελτίο σίτισης, τίποτα απολύτως. Σαν αποτέλεσμα οι φοιτητές τρώνε μαζί με άστεγους και τους γνωστούς πλανώδιους πωλητές, που πουλάνε cd στις καφετέριες (δε κάνω πλάκα, αφού συνήθως έρχονται μαζί με το σάκο με τα cd που πουλάνε :p ) Πιστεύω ότι τα αισθήματα αλληλεγγύης που έχουμε για τέτοιες ομάδες πληθυσμών μπορούμε να τα δείξουμε με χωριστά συσσίτια για αστέγους κτλ αλλά το να είναι κέντρο διερχομένων οι λέσχες και μάλιστα από ένα σημείο και μετά η πλειοψηφία που σιτίζεται εκεί να ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ, ούτε καν στα χαρτιά, αυτό είναι κάτι απαράδεκτο. Συνοψίζοντας, ας κοιτάξει η κυβέρνηση να διορθώσει πρώτα αυτά τα κακώς κείμενα και να εξοικονομίσει από εκεί πολύτιμα χρήματα που μπορούν να διατεθούν για καλύτερα εργαστήρια για παράδειγμα, παρά να κάνει τη ζωή ακόμα πιο δύσκολη για την πλειοψηφία των Ελλήνων σπουδαστών :worry: Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
gmac Δημ. November 13, 2004 Κοινοποίηση Δημ. November 13, 2004 Αρχικό Μήνυμα από το μέλος minovg (12 Νοέ. 2004 , 20:10) Ρε παιδιά εδώ μιλάμε για Ελλάδα. Απορώ πώς οι περισσότεροι το παίζετε οικονομολόγοι και συμφωνείτε που από φέτος γίναν πολύ πιο αυστηρά τα μέτρα πρόνοιας για τους ν+2+... φοιτητές. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι σπουδάζετε στο εξωτερικό, οπότε ίσως το βλέπετε κάπως διαφορετικά το πράμα. Επειδή αναφέρεσαι (και) σε εμένα, να πω ότι στην Ελλάδα έχω σπουδάσει και όχι έξω και το γνωρίζω το θέμα όπως είπα. Δεν ήρθα ουρανοκατέβατος να μιλήσω για κάτι που δεν ξέρω. Ανάλογα με τη σχολή τελειώνεις και αντίστοιχα. Στην σχολή μου ο μέσος όρος που τελειώνει κανείς τη σχολή είναι τα 7,5χρόνια, με 5 χρόνια που είναι τα κανονικά. Εγώ βρίσκομαι στον 8ο και χρωστάω λίγα σχετικά μαθήματα. Εγώ δηλαδή θεωρούμαι ανενεργός φοιτητής? Μην τρελαθούμε κιόλας! Από τους 90 που είμαστε στο έτος οι 15 δεν έχουμε πάρει πτυχίο (στο περίπου). Οι περισσότεροι χωρίς να υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος. Με το συμπάθειο, αλλά μιας και το αναφέρεις… Στο 8ο έτος λοιπόν – μήπως έχεις σκεφτεί ότι μπορεί και να είσαι λίγο τουρίστας; Μη μου πεις για το μέσο όρο της σχολής, αυτό δε λεει και πολλά. Αν στους 90 οι 20 είναι τουρίστες, ξέρεις πόσο ανεβάζουν το μέσο όρο;;; Και δε λέω, μαγκιά σου, αλλά από ένα σημείο και μετά δε μπορείς να απαιτείς πάσο και τα σχετικά στο 8ο έτος. ΑΝ δεν συνέτρεχαν ειδικοί λόγοι για την περίπτωσή σου, τότε για πόσο θες το κράτος να σου χορηγεί πάσο, μέχρι τα 40 ίσως; Κωσταςσλ επειδή διάβασα και το προηγούμενο σου μήνυμα (αυτό που αποφάσισες να σβήσεις και να αντικαταστήσεις με το παρόν) να πω ότι το θέμα δεν είναι τόσο οικονομικό, αλλά καθαρά ηθικό. Δλδ δεν μπορεί να πληρώνει το κράτος – δηλαδή όλοι εμείς με τους φόρους μας - τα εισιτήρια (το 25% έστω) και τη σίτιση κτλ του κάθε τουρίστα. Αλλά μην νομίζεις ότι και το οικονομικό είναι ασήμαντο. Στη λέσχη του ΑΠΘ ξέρεις πόσα χιλιάδες ευρώ ξοδεύονται καθημερινά για να τρώνε οι (συμπαθείς κατά τα άλλα) μετανάστες, άστεγοι και λοιποί στην κατά τα άλλα καθαρά φοιτητική λέσχη. Και επειδή τα edit συνεχίζονται... παρά να κάνει τη ζωή ακόμα πιο δύσκολη για την πλειοψηφία των Ελλήνων σπουδαστών Δλδ η πλειοψηφία των ελλήνων φοιτητών είναι "αιώνιοι"; :worry: Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
kostassl45i Δημ. November 13, 2004 Κοινοποίηση Δημ. November 13, 2004 Αρχικό Μήνυμα από το μέλος gmac (13 Νοέ. 2004 , 03:40) Αλλά μην νομίζεις ότι και το οικονομικό είναι ασήμαντο. Στη λέσχη του ΑΠΘ ξέρεις πόσα χιλιάδες ευρώ ξοδεύονται καθημερινά για να τρώνε οι (συμπαθείς κατά τα άλλα) μετανάστες, άστεγοι και λοιποί στην κατά τα άλλα καθαρά φοιτητική λέσχη. Αυτό ακριβώς λέω κι εγώ. Και θα 'θελα να τονίσω ότι αυτά τα λεφτά θεωρούνται "δαπάνες για την εκπαίδευση" ενώ τελικά τα περισσότερα πάνε στις κοιλιές των συμπαθέστατων μεταναστών. Ας γίνει ένας διαχωρισμός, αυτή είναι η γνώμη μου. Αρχικό Μήνυμα από το μέλος gmac (13 Νοέ. 2004 , 03:40) Δλδ η πλειοψηφία των ελλήνων φοιτητών είναι "αιώνιοι"; :worry: Όχι, σίγουρα δεν ισχυρίστηκα κάτι τέτοιο. Δε μπορώ όμως να πω κι ότι δε μπορεί να ισχύει, γιατί πολύ απλά δεν έχω κάποια στατιστικά στα χέρια μου ;) Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
hostis Δημ. November 13, 2004 Κοινοποίηση Δημ. November 13, 2004 Αντιγράφω απόσπασμα του ΠΔ 265/1985 (ΦΕΚ Α 99, 1985) "Άρθρο 1 Παράγραφος 4. Η έκπτωση της παρ. 2 του άρθρου αυτού παρέχεται στον δικαιούχο για όλο το ακαδημαϊκό έτος και για τόσα έτη όσα απαιτούνται για την κανονική διάρκεια των σπουδών του προσαυξημένα κατά το ήμισυ. " Αυτό είναι το λεγόμενο ν+ν/2 Η κατοχή πάσου από μη δικαιούχο ήταν και είναι παράνομη πράξη ήδη από το 1985 που τέθηκε σε ισχύ αυτό το διάταγμα. Η ουσία είναι ότι δεν υπάρχει (προς το παρόν) κανένα νέο καθεστώς! Επειδή κάποιοι επιτήδειοι μέχρι τώρα έβρισκαν πάσο ενώ δεν δικαιούνταν δεν σημαίνει ότι άλλαξε κάτι στην κοινωνική πολιτική. Έτσι κι αλλιώς καμία γραμματεία, κανενός τμήματος δεν σφράγιζε πάσο σε μη δικαιούχους. Αυτοί τα σφράγιζαν μόνοι τους (πλαστογραφία) βάζοντας μία τυχαία στρογγυλή σφραγίδα και ευελπιστώντας ότι δεν θα το προσέξει ο ελεγκτής στο λεωφορείο. Η κατοχή πάσου από μη δικαιούχο αποτελεί πλαστογραφία, απάτη και άλλα αδικήματα του ποινικού δικαίου και τιμωρείται με αυστηρά πρόστιμα και με φυλάκιση. Το ότι σε ορισμένες γραμματείες εφαρμόστηκε το αυτονόητο (που ήδη ίσχυε στις υπόλοιπες ) δεν σημαίνει ότι άλλαξε η κοινωνική πολιτική του κράτους! Ούτως ή άλλως η κοινωνική πολίτική ασκείται από το κράτος και όχι από τη γραμματεία . Η γραμματεία δεν νομίζω να σηκώθηκε ένα πρωί και να είπε "Α! Τί να κάνω σήμερα, ας περιστείλω τις δαπάνες του δημοσίου!". Αυτά είναι αστεία. Και κλείνοντας θα ήθελα να παρατηρήσω ότι εκείνος που θιγόταν από την ανεξέλεγκτη διανομή των πάσο δεν ήταν ο κρατικός προϋπολογισμός. Έτσι κι αλλιώς ο αριθμός των πάσο που εκδίδονται είναι σταθερός (δίνονται τόσα όσοι είναι οι φοιτητές που δικαιούνται). Αυτός που θιγόταν ήταν ο πραγματικός φοιτητής και ειδικά αυτός που είχε δικαίωμα αλλά δεν μπορούσε να βρει πάσο επειδή τα είχαν πάρει όλα οι γνωστοί επιτήδειοι. Παράθεση [sIGPIC][/sIGPIC] Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
minovg Δημ. November 13, 2004 Κοινοποίηση Δημ. November 13, 2004 Αρχικό Μήνυμα από το μέλος hostis (13 Νοέ. 2004 , 10:09) Αντιγράφω απόσπασμα του ΠΔ 265/1985 (ΦΕΚ Α 99, 1985) "Άρθρο 1 Παράγραφος 4. Η έκπτωση της παρ. 2 του άρθρου αυτού παρέχεται στον δικαιούχο για όλο το ακαδημαϊκό έτος και για τόσα έτη όσα απαιτούνται για την κανονική διάρκεια των σπουδών του προσαυξημένα κατά το ήμισυ. " Το ότι θα εφαρμοζόταν το ποινικό δίκαιο στο πάσο του φοιτητή πραγματικά ήταν το τελευταίο που περίμενα να ακούσω... :p Δηλαδή όλοι οι νόμοι εφαρμόζονται στην Ελλάδα εκεί είναι το πρόβλημα έτσι? Και όσο για το προσαυξημένο κατά το ήμισυ, η σχολή μου που είναι 5χρόνια, το ήμισύ της είναι 2,5, άρα το μισό πάει υπέρ, άρα πρέπει να δικαιούμαι και στο 8ο... :mad: Όσο για τον φίλο που μου την είπε για το αν είμαι τουρίστας ή όχι, απλά θα του πω ότι βρίσκομαι σε σχολή επιστήμης υγείας, προέρχομαι από το εξωτερικό (είχα δώσει με ομογενείς όταν εισήλθα στον πανεπιστήμιο) και με πήρε αρκετό καιρό να προσαρμοστώ στην (άθλια) ελληνική πραγματικότητα. :worry: Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
FREAK_OF_NATURE Δημ. November 13, 2004 Κοινοποίηση Δημ. November 13, 2004 Αρχικό Μήνυμα από το μέλος minovg (13 Νοέ. 2004 , 09:00) Όσο για τον φίλο που μου την είπε για το αν είμαι τουρίστας ή όχι, απλά θα του πω ότι βρίσκομαι σε σχολή επιστήμης υγείας, προέρχομαι από το εξωτερικό (είχα δώσει με ομογενείς όταν εισήλθα στον πανεπιστήμιο) και με πήρε αρκετό καιρό να προσαρμοστώ στην (άθλια) ελληνική πραγματικότητα. :worry: :blink: de ksero se poia sxolh eisai..opote de ksero kai poso diarkei h foithsh sthn sxolh ayth den 8elo na sxoliaso tipota sto sygekrimeno thread gia na mhn parekshgh8o :o 8a po apla(an kai oi perisoteroi kserete ti kai pou spoudazo) oti h sxolh mou(odontiatrikh) edo pou briskomai diarkei 6 xronia(kaI to ptuxio pou 8a paro eiinai me master :) )KANENAS FOITHTHS eite ghgenhs eite allodapos den exei dikaioma na xrostaei perissotera apo ena ma8hmata kai ayto mporei na ginei gia ena mono xrono.... gia na katalabete dhladh ego pou eimai sto 5o etos mporo na xrostao mono ena ma8hma,kai ayto 8a prepei na einai apo to 4o etos...eytyxos ego de xrostao kanena... epishs gia na graftoume sto 6o etos de 8a prepei na xrostame apolutos tipota... pareleipsa na po pos dinoume ta ma8hmata:eykairia proth:sthn hmeromhnia pou exei oristei gia olo to tmhma.. eukairia 2h:meta th lhksh ths eksetastikhs h to septembrio. eykairia 3h :sthn 2h eksetastikh tou septembriou(an kai synh8os einai ton oktobrio)gia na dosoume ma8hma sth sygekrimenh eksetastikh,de 8a prepei an xrostame perrisotera apo 3 ma8hmata...epishs plhronoume gyro sta 20 eyro "paravolo"gia na symmetasxoume... eukairia 4h:sth dikh moy sxolh den uparxei... perimeno sxoliasmo... Παράθεση :love:Μη με αγγίζεις....Κάνω *ΤΖΙΖ* Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
Recommended Posts