Jump to content

Αντιγράφοντας το myphone.gr (μέρος II)


MsK
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

Όχι αυτό δεν είναι μια καυτή τεχνολογική είδηση. Πρόκειται για ένα απλό «παράπονο». Αν λοιπόν ο λόγος της επίσκεψής σας στο myphone.gr είναι η ενημέρωση ή απλά η επικοινωνία, απλά αγνοήστε αυτό το θέμα. Αφορμή μερικά emails που έλαβα τις τελευταίες εβδομάδες σχετικά με ένα newsletter, που διατίθεται ελεύθερα στο Internet, με μερικά ενδιαφέροντα (πλην όμως γνωστά) άρθρα. Όσοι επιθυμούν να το παραλαμβάνουν μπορούν απλά να εγγραφούν δωρεάν, υποβάλλοντας τα προσωπικά τους στοιχεία. Μαθαίνουμε ότι το target group του συγκεκριμένου περιοδικού είναι η διανομή 25.000 τευχών μέσω του Internet και ότι το κοινό του είναι τα άτομα από 15 έως 55+ ετών. Ενδιαφέρον θέματα, τεχνολογικό newsletter και σε γλώσσα που μπορούμε να κατανοήσουμε. Μάλλον καλό... Μέχρι που αποφασίσαμε να ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στα άρθρα που περιέχονται στο τελευταίο τεύχος του tech7.

 

Στο τελευταίο τεύχος διαβάζουμε ότι έρχονται τα Windows αυτοκίνητα. Επιλέξαμε να μάθουμε ποια είναι η αρχική πηγή του άρθρου όποτε στο Google γράψαμε απλά "Με στόχο να γίνει σύντομα" και μαντέψτε τι ανακαλύψαμε. Πηγή το news.in.gr. Κρίμα. Μετά, το tech7 μας ενημερώνει για τον «πόλεμο για τα εργαλεία αναζήτησης». Άλλο ένα άρθρο από το news.in.gr.

 

Η επόμενη σελίδα όμως ήταν ακόμη πιο ενδιαφέρουσα, αφού παρουσίαζε το

Motorola RAZR-V3 και ανέφερε κάποιες γνωστές, πολύ γνωστές εκφράσεις. «Με πάχος 14 περίπου χιλιοστών το Razor είναι πιο λεπτό από μια κοινή σοκολάτα». Για δες κάτι μου θυμίζουν αυτές οι λέξεις. Τις θυμάμαι γιατί έτρωγα μια Lacta καθώς έγραφα το παραπάνω κείμενο για το myphone.gr. Ας δούμε όμως το google.com τι έχει να πει περί τούτου. Bingo! Ένα copy & paste μισής σελίδας από το review του κινητού, εδώ στο myphone.gr. Δεν πειράζει όμως. Εμείς έχουμε όλο το κείμενο, αυτοί μόνο τις 4 πρώτες παραγράφους (συνήθως). Ας είναι.

 

Το αφήνουμε και αυτό για να περάσουμε στο επόμενο άρθρο που ανακοινώνει το πρώτο κινητό με κάμερα 5 megapixel. Ουπς. Εδώ μπλέξανε αρκετά τα πράγματα. Το google.gr βρήκε την ίδια είδηση σε πολλά sites, ευτυχώς όχι στο myphone.gr, αφού εμείς δεν χρησιμοποιούμε ποτέ (μάλλον) τη λέξη «εικονοστοιχείων». Ουφ. Γλιτώσαμε αυτήν τη φορά.. όχι όμως για πολύ αφού και το επόμενο άρθρο, αναφέρει την «αντικατάσταση του σταθερού από το κινητό». Λέει χαρακτηριστικά ότι «Έντονο είναι το φαινόμενο που παρατηρείται σε αρκετές μεγάλες χώρες». Έκπληξη... Το google.com επιστρέφει και πάλι το myphone.gr.

 

Εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω τα άτομα που μας παρέπεμψαν στο συγκεκριμένο δικτυακό τόπο για να διαβάσουμε αυτό το τόσο ενημερωμένο newsletter. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε επίσης τους δημιουργούς του για την τιμή που μας έκαναν, να αντιγράψουν δηλαδή αρκετά άρθρα και να μην αναφέρουν ποτέ την πηγή τους. Προσωπικά, δεν έχω κανένα πρόβλημα, αφού αυτό δείχνει ότι κάποιοι εκτιμούν τη δουλειά μας. Ωστόσο, μια θερμή παράκληση: Ενημερώστε μας για την πρόθεση να κάνετε copy & paste, ζητήστε την άδειά μας και στην τελική, αναφέρετε τουλάχιστον την πηγή των ειδήσεων που γράφετε στο newsletter σας. Τίποτα περισσότερο.

 

Συγνώμη για το παρεμβατικό - off topic - άρθρο, αλλά μερικοί από εμάς απλά στεναχωριόμαστε με το να βλέπουμε τέτοια γεγονότα. Ευχόμαστε να μην επαναληφθεί και συνεχίζουμε να απολαμβάνουμε ακάθεκτοι το χόμπι μας :)

 

Εκ μέρους της συντακτικής ομάδας του myphone.gr...

[sIGPIC][/sIGPIC]
Link to comment
Share on other sites

vasika... opos emeis grafoume credits ton pigon otan afta pou grafoume proerxontai apo keimena allon site... etsi prepei na ginete kai parapera otan xrisimopoiounte keimena 'i reviews tou myphone...

sosta pragmata!

 

PS. sou eixa steilei ena pm prin 3-4 meres... :whistle:

Link to comment
Share on other sites

Αρχικό Μήνυμα από το μέλος mplip^ ( 5 Νοέ. 2004 , 05:27)

 

:/

 

Η απόλυτη ξεφτίλα ορισμένων ανθρώπων κατωτέρας νοημοσύνης. :down: :down:

Link to comment
Share on other sites

Κανά δικό μου νέο πότε θα αντιγράψουν; :(

:p

Link to comment
Share on other sites

Είναι ακριβώς το ίδιο με το να γράφεις πτυχιακή και να μήν βάζεις τις πηγές (plagiarism γι' αυτούς που ξέρουν απο Αγγλία).

ΝΤΡΟΠΗ

Link to comment
Share on other sites

Απο οτι εχω καταλαβει, το clopy & paste ειναι της μοδας μεταξυ των δημοσιογραφων. Μια μερα διαβαζα σε ενα site καποια αθλητικα νεα και το απογευμα τα ακουσα σε καποιο καναλι της τηλεορασης. Ουτε κομμα, ουτε τελεια, ουτε τονο δεν ξεχασε ο ανθρωπος. Το πιο προσφατο ειναι για την 28 Οκτωβριου, οπου ειχε κυκλοφορησει ενα mail που ειχε μια εκθεση με θεμα τη συγκεκριμενη μερα, απο ενα παιδι του δημοτικου και τα λαθη που εκανε στην εκθεση αυτη. Λοιπον, παρα πολυ γνωστο καναλι της τηλεορασης, το πηρε το mail, το εκανε θεμα στις ειδησεις του και μαλιστα ελεγε αποσπασματα απο αυτη την εκθεση δειχνωντας διαφορετικους συγγραφεις την καθε φορα.
Link to comment
Share on other sites

pantos paidia egw pisteuw oti auto einai sini8esmeno fainomeno sto xwro tou internet opou oi plirofories diakinountai eleu8era...

genika koitaw to myphone alla kai alla site gia nea peri texnologias, apo ellada i' e3wteriko kai exw paratirisei polles fores omoiotites se ar8ra tou dikou sas site kai allwn...

i ali8eia einai bebaia oti pragmatika den mporw na diakreinw poio einai to prototupo.

exw dei ar8ra dika sas, oloidia me deltia tupou etaireiwn opou den anagrafeteai oti prokutai gia deltio tupou, episis akribeis metafraseis apo 3ena site opou kai pali ginetai katanoito oti to 3eno site einai i pigi.

auto den einai kako.

to 8ema gia esas kai gia olous pou kanoun paromoies prospa8eies einai pws 8a kerdisete tous xristes na sas empisteuontai .

o kurios logos gia ton opoio "mpainw" egw sto myphone einai i enimerwsi kai ta nea, kai auto pisteuw oti to kanete kala.

emana proswpika me exete kerdisei eseis me tin emfanisi tou site kai tis ameses kai egkures eidiseis...

auta, euxaristw

Link to comment
Share on other sites

Γειά και από μένα !

 

Η προσωπική μου άποψη επί του θέματος είναι ότι δυστυχώς πολλοί στην Ελλάδα, δεν έχουν ακόμα καταλάβει το πραγματικό νόημα της δημοκρατίας. Και ότι το να ζητάς την άδεια να αναδημοσιεύσεις δεν πρόκειται περί κάποιου αόριστου γραπτού νόμου, αλλά περί της ουσίας σεβασμού της πνευματικής ιδιοκτησίας των ανθρώπων γύρω μας.

 

Και στην τελική, όλοι αυτοί που αντιγράφουν χωρίς να δημοσιεύουν την πηγή δεν καταλαβαίνουν το πολύ απλό, ότι το myphone.gr και το κάθε myphone.gr δεν είναι ο μπαμπούλας που θα σου απαγορέψει να το κάνεις, απλά χαρά του θα είναι καθώς θα δείχνεις ότι το εμπιστεύεσαι ως μέσο ενημέρωσης.

 

;)

"The reasonable man adapts himself to the world; the unreasonable one persists in trying to adapt the world to himself. Therefore, all progress depends on the unreasonable man." George Bernard Shaw
Link to comment
Share on other sites

Αρχικό Μήνυμα από το μέλος alexmml ( 5 Νοέ. 2004 , 11:06)

 

pantos paidia egw pisteuw oti auto einai sini8esmeno fainomeno sto xwro tou internet opou oi plirofories diakinountai eleu8era...

 

 

Δεν είναι τόσο θέμα internet όσο θέμα έλλειψης δημοσιογραφικής/συγγραφικής παιδείας στην Ελλάδα. Η αντιγραφή και η μη αναφορά στην πηγή είναι κλοπή της πνευματικής ιδιοκτησίας και της εργασίας άλλου - έτσι απλά. Γίνεται κατά κόρον στην Ελλάδα στα ΜΜΕ, αλλά και σε new media, όπως και στο χώρο της Παιδείας.

 

Και η ταπεινή άποψή μου είναι ότι η πρακτική περνάει χωρίς να δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα όταν αποκαλύπτεται. Χαρακτηρίζεται "κολακεία" ("μας τιμά ότι μας αντιγράφουν") και αντιμετωπίζεται με "ελαφριά" σχόλια του τύπου "δεν πειράζει, αλλά ρε παιδί μου ας αναφέρουν την πηγή" και αυτό είναι λάθος.

 

Η κλοπή (γιατί περί κλοπής πρόκειται - αντιγραφή είναι όταν αναφέρεις την πηγή, αλλιώς κλέβεις τη δουλειά) της δουλειάς άλλου πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τέτοια. Πρέπει επίσης να υπάρχει απαίτηση από όλους να υπάρχει σεβασμός στη δουλειά άλλων και να σταματήσει σιγά-σιγά το φαινόμενο. Γιατί έτσι, μεταξύ άλλων, έχουμε γεμίσει "δημοσιογράφους" που σε περίπτωση που αναγκαστούν να πουν 5 λόγια εκτός "σεναρίου" ακούμε τα διάφορα μαργαριτάρια τύπου "χοροπηδούντος του Αρχιεπισκόπου"... Ενώ αν αναγκαζόντουσαν να γράψουν και πρωτότυπα κείμενα - αντί π.χ. του να τα πέρνουν αυτούσια από Reuters και το Associated Press - ίσως να αναπτυσσόταν και το ρημάδι το μυαλό πέρα από την ικανότητα του Ctrl+C και Ctrl+V.

Link to comment
Share on other sites

Είναι παλιά ιστορία δυστυχώς. Απ' όταν εμφανίστηκαν τα περιοδικά για υπολογιστές τα άρθρα τους ήταν μεταφράσεις από ξένα περιοδικά και μάλιστα έκαναν clopy ως και το συνοδευτικό φωτογραφικό υλικό.
KCB
Link to comment
Share on other sites

ειμαι περιεργος να εβλεπα την αντιδραση αυτον εαν παρεις αυτο το newsletter τους και του αλλαξεις τιτλο και κανεις copy paste καποια πραγματα και αρχισεις να το στελνεις τι θα εκαναν(παντος δεν νομιζω να ειχαν την ωραια και ηπια αντιδραση του μανου).Ποιο ειναι ομως το οφελος τους απο αυτο το newsletter,μαζευουν mail για βαση διαφημιστικη? η εχουν διαφημισει μεσα?

Join Playstation 3 underground :cool:

Wifi SDIO για mio A701 και Windows mobile 5

Πρωτα χαθηκε το happy hardcore-Υστερα ο life fm

Μετα η AMIGA-Tωρα η Siemens Mobile

Eνταξει το επομενο θα ειναι το τελος του κοσμου!

Link to comment
Share on other sites

Και στην περίπτωση που θες να αποδείξεις ότι εσυ το έκανες πρώτος? Τότε τι μπορείς να κάνεις?
Φιλικά Γιώργος
Link to comment
Share on other sites

Η πνευματικη ιδιοκτησια ειναι μεγαλη υποθεση αλλα κοιταξτε ας πιστεψουμε οτι θα θεσπιστει νομος για να αναγραφεται υποχρεωτικα η πηγη....τοτε μονο θα γινει το πρωτο βημα..
Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή το νομοθετικό πλαίσιο περί κατοχύρωσης πνευματικών δικαιωμάτων εκκρεμεί στη χώρα μας; Τί ακριβώς συμβαίνει;

Κατά τη γνώμη μου, εφόσον επαναλαμβάνεται η αντιγραφή θεμάτων-άρθρων ή αποσπασμάτων αυτών από την ίδια ιστοσελίδα πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα νομικά μέτρα, εφόσον φυσικά προβλέπονται.

 

Εάν η αντιγραφή γίνεται κατ'εξακολούθηση, η συστηματική "πνευματική κλοπή" είναι προφανής και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ανάλογα.

God grant me the serenity to accept the things I cannot change,

courage to change the things I can

and wisdom always to tell the difference.

Link to comment
Share on other sites

Ε καλα μονο και μονο το οτι στοχος τους δυκτιακα ειναι τα 25000 τευχη εβδομαδιαιως δειχνει την σοβαροτητα τους.Το MyPhone εχει απο μονο του 32000+ μελη και everyday rising.
P.N. Mega To Ths Thalasshs Kratos!
Link to comment
Share on other sites

Πραγματικά ειναι λάθος να κάνετε σχόλια του στύλ "μας τιμα που μας αντιγράφετε" και τέτοια. Είναι δικές σας σκέψεις και εφόσον το ίντερνετ έχει την ιδιαιτερότητα οτι κανείς δεν πληρώνει δικαιώματα τουλάχιστον στείλτε ένα ε-μέιλ στο εν λόγω κύριο να ΄σεβαστεί την δουλειά σας και να γράφει την πηγή... Στο πανεπιστήμιο αυτό λέγετε λογοκλοπή και τιμωρείται...

From mt. Olympus Kirko the....

HTC TyTN ii Power User !!!!!

Link to comment
Share on other sites

Guest stelios nikaia
Αρχικό Μήνυμα από το μέλος nkmosch ( 5 Νοέ. 2004 , 09:36)

 

Είναι ακριβώς το ίδιο με το να γράφεις πτυχιακή και να μήν βάζεις τις πηγές (plagiarism γι' αυτούς που ξέρουν απο Αγγλία).

ΝΤΡΟΠΗ

 

 

Δεν χρειάζεται να ξέρεις από Αγγλία γιατί κι΄εδώ γίνεται αυτό, στην ωραιότατη Ελλαδίτσα μας...

Link to comment
Share on other sites

Αρχικό Μήνυμα από το μέλος blackup ( 5 Νοέ. 2004 , 14:50)

 

Γειά και από μένα !

 

Η προσωπική μου άποψη επί του θέματος είναι ότι δυστυχώς πολλοί στην Ελλάδα, δεν έχουν ακόμα καταλάβει το πραγματικό νόημα της δημοκρατίας. Και ότι το να ζητάς την άδεια να αναδημοσιεύσεις δεν πρόκειται περί κάποιου αόριστου γραπτού νόμου, αλλά περί της ουσίας σεβασμού της πνευματικής ιδιοκτησίας των ανθρώπων γύρω μας.

 

Και στην τελική, όλοι αυτοί που αντιγράφουν χωρίς να δημοσιεύουν την πηγή δεν καταλαβαίνουν το πολύ απλό, ότι το myphone.gr και το κάθε myphone.gr δεν είναι ο μπαμπούλας που θα σου απαγορέψει να το κάνεις, απλά χαρά του θα είναι καθώς θα δείχνεις ότι το εμπιστεύεσαι ως μέσο ενημέρωσης.

 

;)

 

 

Εγώ απλά θα συμφωνήσω μαζί σου!!!!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Παραθέτω το ακόλουθο, που έλαβα σε email πριν από λίγο. Είπα να μη το δημοσιεύσω και να το αφήσω να ξεχαστεί το θέμα, ωστόσο..

----------------------------------------------------------------------------

 

Στο τελευταίο τεύχος του tech7, που μπορείτε να κατεβάσετε online από τη διεύθυνση http://www.financialmirror.com/pdf/tech7.pdf θα βρείτε τα ακόλουθα άρθρα:

 

«Ο πόλεμος των email box. Στα 250MB το Yahoo !!»

 

Το άρθρο έχει αντιγραφεί από το news.in.gr:

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=580649&lngDtrID=252

 

«Η Ευρώπη πρώτη στις online πωλήσεις»

 

Το άρθρο έχει αντιγραφεί από το chip.gr:

http://www.chip.gr/_NEA/preview_news.asp?NEWS_DATA_ID=28075

 

«Η Intel των 3,8GHz»

 

Το άρθρο έχει αντιγραφεί από το e-go.gr:

http://www.e-go.gr/technology/article.jsp?pubid=171257&artid=141938&catid=40

 

«Siemens SL65. Μικρότερο και δυνατότερο»

 

Το άρθρο έχει αντιγραφεί από το myphone.gr:

http://www.myphone.gr/devices/review-43.html

 

«Vodafone live Sharp GX25»

 

Το άρθρο έχει αντιγραφεί από το myphone.gr:

http://www.myphone.gr/devices/review-44.html

 

«Ο πιο γρήγορος iBook G4 της Apple»

 

Το άρθρο έχει αντιγραφεί από την ημερήσια οικονομική εφημερίδα ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ:

http://www.kalimera.gr/xrhmatisthrio/_NEA/cat_news/PREVIEW_newS_xrhmatisthrio.asp?news_data_id=47514&news_category_id=&category_id=79

 

«Νέος ιός στα κινητά»

 

Το άρθρο έχει αντιγραφεί από το Tech, Pathfinder:

http://tech.pathfinder.gr/mobiles/297.html

 

«Το σακίδιο φορτιστής για όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές», χωρίς αναφορά πηγής:

 

Το άρθρο έχει αντιγραφεί από το Tech, Pathfinder:

http://tech.pathfinder.gr/gadgets/342.html

 

«2,5 εκατομμύρια πωλήσεις για το Halo 2 πρόβλημα στα Xbox με τσιπ»

 

Έκπληξη! Δεν βρήκαμε τίποτα σχετικό στο Google.com.

 

«Νέα οθόνη από τη ViewSonic ειδικά για gamers και όχι μόνο»

 

Το άρθρο έχει αντιγραφεί από το chip.gr: http://www.chip.gr/_NEA/preview_news.asp?NEWS_DATA_ID=28081

 

«3D οθόνες στα κινητά από τη Samsung»

 

Το άρθρο έχει αντιγραφεί από το news.in.gr:

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=579778&lngDtrID=252

 

----------------------------------------------------------------------------

 

Καλή διασκέδαση...

[sIGPIC][/sIGPIC]
Link to comment
Share on other sites

Αρχικό Μήνυμα από το μέλος MsK (19 Νοέ. 2004 , 17:05)

 

«2,5 εκατομμύρια πωλήσεις για το Halo 2 πρόβλημα στα Xbox με τσιπ»

 

Έκπληξη! Δεν βρήκαμε τίποτα σχετικό στο Google.com.

 

 

epsakses sta ksena sites?... giati kanoun kai metafrasi... http://www.megagames.com :)

Link to comment
Share on other sites

Μετά από την προσωπική διαβεβαίωση συνεργάτη του tech7, από εδώ και στο εξής θα αναγράφεται η πηγή των ειδήσεων στο εβδομαδιαίο newsletter.

 

Θεωρώ λοιπόν ότι το συγκεκριμένο θέμα έχει λήξει. Οι απολογίες λοιπόν γίνονται αποδεκτές - τουλάχιστον από εμένα και ελπίζω από όλα τα παιδιά που βρίσκονται στην ομάδα των editors, εφόσον φυσικά τηρηθεί η υπόσχεση.

[sIGPIC][/sIGPIC]
Link to comment
Share on other sites

Επισκέπτης
This topic is now closed to further replies.
 Κοινοποίηση

×
×
  • Create New...