Jump to content

bobz

Members
  • Δημοσιεύσεις

    37
  • Εγγραφή

  • Αξιολογήσεις

    0%

Everything posted by bobz

  1. Παράθεση από CptBill > Καταναλώσεις Δεκεμβρίου 2013 με αντλία θερμότητας αερός-νερου. (03/12 - 31/12) : 138KW Μεση θερμοκρασια Δεκεμβριου: 11,3C Χονδρικα δλδ δαπανησα €20 ευρω σε ρευμα για να εχω 24ωρο θερμανσης. Χρόνια πολλά και καλή χρονιά σε όλους!! Πραγματικά πολύ χαμηλές οι καταναλώσεις...Ουσιαστικά παρατηρείται κατα μέσο όρο 5kwh κατανάλωση ανα ημέρα. Το μόνο που έχω να επισημάνω είναι πως σε μία απο τις ημερήσιες μετρήσεις όπου η θερμοκρασία έπεσε λίγο πιο χαμηλά απο τις υπόλοιπες του μήνα Δεκεμβρίου η κατανάλωση ήταν αρκετα υψηλότερη κοντα στις 10 kwh.
  2. gnt Έχεις δίκιο μου διέφυγε ότι πρόσφατα αλλάξαν κάποια πράγματα σχετικά με τις κλάσεις...αλλά πιστεύω ότι έστω και κατά σύμπτωση οι διαφορές στις καταναλώσεις μεταξύ των συγκεκριμένων κλιματιστικών είναι αυτής της τάξεως. Βέβαια μόλις τοποθετήσω το δικό μου 24αρι θα σας πω με βεβαιότητα ;) Αυτο με το ανεστραμμένο loop δεν το πολυκατάλαβα.
  3. Βασικά διάβασα τις οδηγίες τοποθέτησης που είχε το κλιματιστικό εντός τις συσκευασίας. Στο users manual δεν αναφερόταν κάτι... Για τον φίλο pascalwalt έχω να πω τα εξής: Χονδρικά ισχύουν τα παρακάτω: Τα κλιματιστικά κλάσης C έχουν βαθμό απόδοσης που κυμαίνεται 2,80 ≤ SCOP < 3,10 Τα κλιματιστικά Α++ έχουν βαθμό απόδοσης που κυμαίνεται 4,60 ≤ SCOP < 5,10 Οπότε βλέπουμε ότι υπάρχει μια διαφορά απόδοσης και κατ επέκταση οικονομίας περίπου 60% Το κλιματιστικό σου κλάσης C καταναλωνεi 30kwh-3kwh ( οι λοιπες καταναλώσεις του χώρο σου όπως μας τον περιγράφεις) = 27kwh το 24ωρο Το κλιματιστικό ανωτέρας κλάσης A++ καταναλώνει 27kwh * 0.6 = 16.2 kwh το 24ωρο Κι απο κει κι έπειτα τίθεται και θέμα οικονομικής λειτουργίας του κλιματιστικού λόγω χρήσης που όπως αντιλαμβάνομαι εσύ δεν μπορείς να έχεις λόγω πιθανής αδυναμίας του κλιματιστικού.
  4. gnt Διαβάζοντας τις οδηγίες του κατασκευαστή περι τοποθέτησης δεν είδα να αναφέρεται κάπου το ελάχιστο μήκος των σωληνώσεων των περίπου 3m που έχει συζητηθεί. Υπάρχει περίπτωση να μη χρειάζεται στα Mitsubishi?
  5. Σήμερα παρέλαβα το κλιματιστικό Mitsubishi mrc/mrk 71zks 24000btu. Made in Thailand για όσους ενδιαφέρονται να γνωρίζουν. Οι όροι της εγγύησης απαιτούν να το τοποθετήσει εξουσιοδοτημένο συνεργείο και να κάνει συντήρηση τουλάχιστον μια φορά για τα πρώτα δύο έτη. Η εγγύηση που δίνεται είναι δύο συν τρία χρόνια στον συμπιεστή και ένα στα λοιπά μέρη. Αξίζει να κάνεις κανείς κάτι τέτοιο? Πού μπορώ να βρω εξουσιοδοτημένο συνεργείο? Εάν το βρω θα είμαι ήσυχος ότι θα τοποθετήσει το κλιματιστικό με τον ενδεικνυόμενο τρόπο όπως αναφέρεται στο φορουμ σε προηγούμενα μηνυματα και ορίζει φυσικά και ο κατασκευαστής?
  6. Το ξέρω αυτό αλλα φανταζόμουν πως θα έδινε έστω και με μεγάλες αποκλίσεις κάποιο αντιπροσωπευτικο αποτέλεσμα. Άλλωστε είναι εφαρμογή του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
  7. Απλά μπήκα εδώ http://exoikonomisi.ypeka.gr/Portals/1/exikonomisi_app/exoikonomisi.htm και είδα οτι για την περιπτωση του δικού μου σπιτιου που δεν έχει καλή μόνωση μου το έδινε πολυ ψηλά σε ενεργειακή κατάταξη... ή βεβαια μπορεί να κατάλαβα λάθος ή να βγάζει τελείως άκυρα αποτελέσματα Δηλαδή το σπίτι μου όπως το έχω περιγράψει απο πλευράς μόνωσης σε προηγούμενο μηνυμα τί κλάσης είναι περίπου? κατασκευη 80 αμόνωτη ταράτσα αμόνωτο δάπεδο απλη μονωση τοιχων χωρις κλιματιστικό προς το παρόν με σύστημα θερμανσης με λέβητα πετρελαίου ο οποίος θέλει σερβις αλλά χωρίς σώματα με ηλικακό ο οποίος έχει πάθει βλάβη παράθυρα αλουμινιου διπλα Ρωτάω επειδή στην άκρη του μυαλού μου σκέφτομαι την αντλία θερμότητας.
  8. Παιδιά για να μπείς στο εξοικονομώ κατ οίκον πέραν απο τα οικονομικά κριτηρια τα οποία είναι πολύ ελαστικά θα πρέπει το σπίτι σου να είναι Δ ενεργειακής κλάσης κάτω. Μιλάμε δηλαδή για ελάχιστη μόνωση την οποία πιστεύω πως πολυ λίγα σπίτια έχουν.
  9. Η οροφή έχει μια στοιχειώδη μόνωση λόγω 9cm κισσηροδέματος (ελαφρόπετρας) που ρίχνει λίγο τον συντελεστή κ. Το θετικό είναι ότι μόνο τα 10 τμ έρχονται σε επαφή με τον εξωτερικό αέρα των 0οC.Τα υπόλοιπα συνορεύουν με μη θερμαινόμενο χώρο (δώμα) 7οC ή 10oC.. Τα συρόμενα πράγματι ένα κομμάτι τους δεν έχει μόνωση οπότε εκεί ο συντελεστής πηγαίνει πιο χαμηλά σχεδόν σαν τον εσωτερικό τοίχο αλλά λίγο πιο ψηλά διότι παραμένει να είναι διπλός.Βέβαια και πάλι είναι μικρή η επιφάνεια για να αλλάξει κάτι ουσιαστικά. Σε αυτό με τους εσωτερικούς τοίχους που όπως είπα μου διέφυγε πράγματι έχεις δίκιο πρέπει να το κοιτάξω να δω αν αλλάζει κάτι δραματικά στις απώλειες. Τα δοκάρια δεν ξέρω αν έχουν μόνωση.Πιθανόν να μην έχουν αλλα έτσι κι αλλιώς πρόκειται για μικρή επιφάνεια για να μεταβάλλουν κάτι δραματικά. Κοιταζω τον καινουργιο κανονισμό για πίνακα με ελάχιστες θερμοκρασίες αναμε περιοχή αλλά δε βρίσκω κάτι...ξέρεις που βρίσκεται? Πάντως αυτο που έχω καταλάβει είναι ότι το αποτέλεσμα της μελέτης των απωλειών είναι πάντα ενδεικτικό με μια απόκλιση της τάξεως των 10-20% η οποία όπως είπε κάποιος φίλος παραπάνω είναι πάντα προς τα πάνω. Αλλωστε αυτο το αποτέλεσμα ακόμη και με την απόκλιση αυτη είναι υπεραρκετό προκειμένου να διαστασιολογήσει κάποιος την ισχύ του μέσου θερμότητας το οποίο θα χρησιμοποιήσει. Δλδ στην περίπτωση μου είτε θα πάω σε κλιματιστικό των 18000btu είτε σε 24000btu. Μόλις διάβασα κάτι σημαντικό Η νέα έκδοση του κανονισµού περιέλαβε και τις σύγχρονες αντιλήψεις σχετικά µε τη διείσδυση του αέρα στα κτίρια, τηνεπίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας και τη θερµοχωρητικότητα των κτιρίων. Εκτός από αυτό, η χρησιµοποίηση κατάλληλων συστηµάτων αυτόµατου ελέγχου οδήγησε στην κατάργηση του συντελεστή προσαύξησης λόγω διακοπτόµενης λειτουργίας. Επίσης καταργήθηκε και ο συντελεστής προσαύξησης λόγω προσανατολισµού. Αυτο σημαίνει ότι ''κακώς'' (μπορεί κι όχι καθώς αυτο έχει σχέση με τον συνεχή ή διακεκομμένο τρόπο χρήσης) έκανα 30% προσαύξηση στο σύνολο των απωλειών....που σημαίνει ότι χωρίς τις προσαυξήσεις οι απώλειες πρέπει να είναι γύρω στις 19-20k btu
  10. Επειδή δεν εχω τις σημειώσεις πρόχειρες αυτη την στιγμή απο οσο θυμάμαι στο περίπου οι συντελεστής θερμοπερατότητας σε kcal/m2 h οC ήταν: για τον εξωτερικό διπλό τοίχο 0,55 για το δάπεδο 1,85 με ΔΤ13 για την οροφή 1,35 με ΔΤ13 για την οροφη 1,55 με ΔΤ20 για την πόρτα την ξύλινη 4 για τα χωνευτα συρομενα 4 για τα επάλληλα 4,5 (κατι παραπάνω απο τα προηγούμενα δλδ) για τις κολωνες και τα δοκάρια δε θυμάμαι νομίζω πως είναι λίγο παραπάνω απο τους εξωτερικούς τοίχους αυτο που συνειδητοποίησα μόλις τώρα πως έκανα λάθος είναι ότι πήρα τον ίδιο συνελεστή Κ και για τους εσωτερικούς τοίχους που είναι μονοί και χωρίς μόνωση:worry: αλλα ίσως ισοσταθμιστεί αυτό απο το γεγονός οτι θεώρησα τους μη θερμαινόμενους χώρους με θερμοκρασία χαμηλότερη απο αυτη που προβλέπει ο καινούργιος κανονισμός που μου ανέφερες. Βασικά μένω στις Αχαρνές δηλαδή λίγο πιο ψηλά απο τη Νέα Φιλαδελφεια.Τι θερμοκρασία δίνει ο καινούργιος κανονισμός για την περιοχή μου? Φαντάζομαι οτι θα δίνει λίγο χαμηλότερη απο οτι δινει για τη Ν.Φιλαδελφεια.
  11. Βήμα προς βήμα έκανα τα εξής: Αρχικά υπολόγισα τους συντελεστές θερμικής αγωγιμότητας (K) κάθε επιφάνειας : εξωτερικού διπλού τοίχου εσωτερικού τοίχου δαπέδου οροφής κουφωμάτων (απο το site της europa για τη σειρά που έχω στην οικία μου) Το δάπεδο και η οροφή επειδή το σπίτι είναι κατασκευασμένο πριν το 80 δέν έχει μόνωση (φελιζόλ) οπότε οι συντελεστές στα συγκεκριμένα εκτοξεύθηκαν στα ύψη προκαλώντας ανάλογη αύξηση στις τιμές των απωλειών. Στη συνέχεια εμβαδομέτρησα (F) τις επιφάνειες των ανωτέρω. Βρήκα (απο πίνακα) την πιθανή ελάχιστη εξωτερική θερμοκρασία. Επειδή μένω κοντά στην Νέα Φιλαδέλφεια πήρα τους 0oC Για τους μη θερμαινόμενους χώρους δέχθηκα τους 7οC απο πίνακα του κανονισμού Υπολόγισα τις απώλειες λόγω αγωγιμότητας χρησιμοποιώντας τον τύπο Q=F*K*ΔΤ Υπολόγισα τον συντελεστή προσαύξησης λόγω προσανατολισμού zπ Υπολόγισα τον συντελεστή προσαύξησης λόγω διακοπών zδ Υπολόγισα τις απώλειες αερισμού απο τα κουφώματα Υπολόγισα τις συνολικές απώλειες κοντα στις 24000btu Στην περίπτωση που λάβω την θερμοκρασία των μη θερμαινόμενων χώρων ως 10οC αντί για 7oC οι θερμίδες πέφτουν μόνο κατα 500 στις 23500btu. ''Τέλος δώσε βάση και στο ότι εσύ υπολογίζεις με βαση θερμοκρασία 0 βαθμών, ενώ τα κλιματιστικά δίνουν ονομαστική ισχύ στους 7 και απο κει και κατω βαίνει μειούμενη. Αν εσύ υπολογίσεις 18000 btu στους 0, τότε πιθανότατα ένα ονομαστικής 18000 btu δε θα μπορεί να σε καλύψει, αν αποτελεί αποκλειστική μέθοδο θέρμανσης.'' Σχετικά με αυτό που είπε ο φίλος dal_kos οφείλω να πω οτι δεν το ήξερα ότι η ονομαστική ισχύς που δίνουν οι κατασκευαστές είναι για τους 7 oC. Υπάρχει τρόπος να μάθουμε πόση είναι η ισχύς που δίνει ένα κλιματιστικό στους 0oC?
  12. Αυτό τον κανονισμό χρησιμοποίησα κι εγώ στους υπολογισμούς μου για αυτο και εξέλαβα τους 7οC ως θερμοκρασία για τους εσωτερικούς μή θερμαινόμενους χώρους καθώς μένω Αττική και ανήκω γεωγραφικά στην κλιματική ζώνη Β Οι εσωτερικοί μή θερμαινόμενοι χώροι που συνορευουν με τον εν λόγω χώρο θεωρώ οτι είναι όλοι οι χώροι εντός του σπιτιού που συνορεύουν με την σαλονοκουζίνα μου και δεν θερμαίνονται όπως είναι το κλιμακοστάσιο (όπως σωστα αναφέρθηκε απο ένα φίλο του forum) και απο κει και πέρα είναι ο χώρος κάτω απο το δάπεδο που είναι το ισόγειο το οποίο δεν κατοικείται (άρα και δεν θερμαίνεται), ο χώρος του υπνοδωματίου που έχει έναν κοινό τοίχο με το σαλόνι κι ένα με τον διάδρομο, ο χώρος της τουαλέτας κλπ Γενικότερα για τον υπολογισμό των απωλειών χρησιμοποίησα αυτο τον κανονισμό όπως μας έμαθαν στο τμήμα Μηχανολογίας του ΤΕΙ Πειραιά που κάποτε φοίτησα. Βέβαια τότε κάναμε μελέτη για σύστημα κεντρικής θέρμανσης για αυτό υπάρχουν και κάποιες διαφοροποιήσεις...
  13. Λοιπον Έκανα την διόρθωση στον υπολογισμό των θερμίδων... Για τον χώρο των 43τμ σαλόνι κουζίνα και ένας διάδρομος οι απώλειες είναι περίπου 24.000btu. Ο χώρος βρίσκεται στον 1ο όροφο και είναι μεζονέτα. Για τον υπολογισμό θεωρήθηκε εσωτερική θερμοκρασία 20oC και θερμοκρασία περιβάλλοντος 0οC. Η θερμοκρασία των συνορευοντων μη θερμαινόμενων χώρων ελήφθη ως 7oC. Πάνω σε αυτό μόλις βρήκα να αναφέρεται το παρακάτω το οποίο αναφέρει διαφορά 10oC και το οποίο δεν ξέρω αν είναι και σωστό ''Αν η εξεταζόμενη επιφάνεια χωρίζει θερμαινόμενο χώρο, με άλλο εσωτερικό αλλά μη θερμαινόμενο χώρο, θεωρούμε ότι η θερμοκρασία του μη θερμαινόμενου χώρου είναι κατά 10οC υψηλότερη από την θερμοκρασία του περιβάλλοντος.'' Η αλήθεια είναι ότι και η μία παραδοχη αλλα και η άλλη είναι λίγο αυθαίρετες, καθώς ας υποθέσουμε οτι η ελάχιστη θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι 8οC δηλαδή τότε η εσωτερική θερμοκρασία είναι 18oC ή μήπως είναι 7οC ; Στην πρώτη περίπτωση σημαίνει ότι σχεδόν δεν υπάρχει ανάγκη θέρμανσης ενω στη δεύτερη ότι εντός του σπιτιού κάνει πιο πολύ κρύο απο οτι εκτός.... Τέλος πάντων... Δεν έχουν υπολογιστεί οι απώλειες λόγω της εσωτερικής σκάλας που υπάρχει. Στον υπολογισμό των απωλειών στο τέλος εκανα και προσαύξηση 25% λόγω διακοπών όπως γίνεται και στον λέβητα αλλίως οι απώλειες θα έβγαιναν 19200. Φαντάζομαι πως το 24αρι κλιματιστικό πως είναι μονόδρομος, σωστα?
  14. Πολυ μικρή αύξηση της κατανάλωσης παρολο που οι θερμοκρασίες ήταν κατα πολύ χαμηλότερες...
  15. Να σε ρωτήσω τι σημαίνει DBT και DPT?
  16. Έχεις δίκιο... Έκανα λάθος αναφέροντας ότι οι απώλειες αερισμού ειναι 500kcal/h.Για τις ίδιες διαστάσεις μπαλκονοπορτας είναι περίπου 350-400Kcal. Μετα βέβαια έχουμε και τις απώλειες αγωγιμότητας οπότε μαζί με αυτές ξεπερνούν τις 500kcal/h Ναι αλλά αν δουλευει συνέχεια σε πολυ χαμηλές στροφές δε θα έχει μικρότερη απόδοση απο οτι αν δουλεύει σε μεσαίες όπως είναι σχεδιασμένο? Προσωπίκα θα με βόλευε πάντως να ισχύει αυτο που αναφέρεις εσυ... Πάντως τελικά έκανα λάθος στη μέτρηση των απωλειών του χώρου καθώς θεώρησα οτι και οι λοιποί εσωτερικοί χώροι του σπιτιού μου θα θερμαίνονται (όπως συμβαίνει με την κεντρική θέρμανση) γεγονός που δεν ισχύει. Επίσης μόλις πληροφορήθηκα ότι επειδή το σπίτι κατασκευάστηκε πολυ παλιά στην οροφή και στο δάπεδο δεν έχει μόνωση με φελιζόλ και η παραμικρή μόνωση που υπάρχει είναι μόνο στην οροφή οπου υπάρχουν και 8-9 εκατοστα ελαφρόπετρας. Οπότε θα κάνω τις απαραίτητες διορθώσεις στις απώλειες και μάλλον προβλέπω οτι οι απώλειες θα ξεπεράσουν κατα πολύ τις 20000btu. Έιχα την εντύπωση ότι η χθεσινή σου ημερήσια μέτρηση είχε χαμηλότερες εξωτερικές θερμοκρασίες(4,1-9,8)oC απο την προηγούμενη που είχε (5,7-9,1) oC ή μήπως κάνω λάθος? --- Από Ομάδα Διαχείρισης --- Θα σε παρακαλούσα να αποφεύγεις τα συνεχόμενα μηνύματα. Χρησιμοποίησε τη Τροποποίηση Μηνύματος όταν θέλεις να προσθέσεις κάτι στο μήνυμα σου ή τη Πολλαπλή Παράθεση όταν θέλεις να απαντήσεις ταυτόχρονα σε περισσότερα του ενός μηνυμάτων.
  17. Εαν υποθέσουμε οτι και στην προηγούμενη ημερήσια μέτρηση που έκανες το κλιμαιστικό λειτούργησε τις ίδιες ώρες τότε το συμπέρασμα που προκύπτει στα δικα μου τα μάτια είναι πως: a) Η λειτουργία leave home (δεν) ανεβάζει πολύ την κατανάλωση ρεύματος b) Τα καθαρά φίλτρα βοηθάνε πάρα πολύ στην αύξηση της απόδοσης-οικονομίας.
  18. Δεν ξέρω κατα πόσο ισχύει αυτο που αναφέρεις. Κάπου, κάποτε διάβασα ότι το μεγαλύτερο κλιματιστικό απο το απαιτούμενο θα λειτουργεί με περισσότερες παύσεις-εκκινήσεις στις οποίες η κατανάλωση είναι έστω και για μικρό χρονικό διάστημα κατα πολύ μεγαλύτερη. Είναι περίπου οι απώλειες αερισμού για ένα μονόφυλλο χωνευτό διαστάσεων 1,5 * 2.2 εάν δεν κάνω λάθος...
  19. Απο την μία σίγουρα δε θέλω να υπερδιαστασιολογήσω αλλά απο την άλλη ούτε και να υποδιαστασιολογήσω γιατί και στην δεύτερη περίπτωση το κλιματιστικό θα δουλεύει σε υψηλότερο φορτίο έχοντας και πάλι αυξημενη καταναλωση. Αν δεις την σκάλα στη φωτογραφία ψηλά που τελειώνει θα δεις ότι απο τη μία πλευρα που είναι η κουπαστή και τα κάγκελα, μένουν κάποια κενά τα οποία είναι δύσκολο να καλυφθούν με έναν τρόπο που να είναι αισθητικά αποδεκτός. Οπότε όταν το παράθυρο με τα πολυ μικρα κενα και τα αεροστόπ και λαστιχακια που έχει αφήνει περίπου 500kcal/h να διαφύγουν τότε πολύ φοβάμαι πως αυτά τα κενά θα προκαλέσουν πολλαπλάσιες απώλειες. Βεβαια στα παράθυρα υπάρχει διαφορετική διαφορα θερμοκρασίας και διαφορετικά ρεύματα αέρα αλλα και πάλι...
  20. Ναι κι εγώ αυτό φοβάμαι μην έχω μεγαλύτερη κατανάλωση ρεύματος χωρίς λόγο αλλά απο την άλλη δε θα θελα να πάρω κάτι που να μην είναι ικανό να θερμάνει-ψύξει ικανοποιητικά τον χώρο. Πάντως όσον αφορά το κόστος αγοράς η διαφορά δεν είναι μεγάλη μεταξυ 18btu και 24btu όσον αφορά τα Mitsubishi που στοχεύω εγώ. Έχεις δικιο ότι καλό θα ήταν να ρωτήσω κάποιον ξυλουργό μήπως σκεφτει κάτι αλλα δεν ξέρω αν αυτο που θα κάνει αφήσει κάποιες χαραμάδες και κατα πόσο αυτο θα επιβαρύνει την κατάσταση απο πλευράς απωλειων θερμότητας. Δηλαδή ότι και να κάνει θα υπάρχουν κάποιες απώλειες αερισμού όπως και με τα παράθυρα... Μήπως να έπαιρνα ένα 20αρι που ναι μια μέση λύση?
  21. Ο χώρος πάνω απο την σκάλα είναι περίπου 15 τμ.Οπότε συνολικά είναι περίπου 60τμ. Ένα 24αρι πιστεύεις πως μπορεί να με καλύψει?
  22. Κατι άλλο που σκέφτομαι είναι να το κλείσω με πτυσσόμενη πόρτα τύπου φυσαρμονικας αλλά απο ότι είδα στο διαδικτυο δε βλέπω να έχουν κυκλικές δηλαδη με κυκλικό οδηγό απο πάνω...Η τετράγωνη δεν ξέρω πως θα δείχνει.... Εάν βάλω αυτή την πτυσσόμενη πόρτα, με το 18αρι θα είμαι εντάξει? Να σε ρωτήσω αν δεν κλείσω την σκάλα στη ψύξη θα έχω και πάλι πρόβλημα?
  23. H σκάλα είναι αυτης της μορφής. Εχει δλδ. τελείωμα στο πάνω μέρος της. http://pics.ricardostatic.gr/14_714181240_Big/diafora/xulini-kukliki-skala-diam-1-20m.jpg Τί είδους κατασκευή θα μπορούσα να κάνω? Θα μπορούσες να την περιγράψεις κάπως? Εγω σκεφτόμουν να την τυλίξω με ναυλον στο πάνω μέρος της :) Αν δεν κλείσει η σκάλα δηλαδή θα μετρήσουν προσθετικά και οι απώλειες του χώρου πάνω απο την σκάλα? Αν είναι έτσι τότε ζήτω που καήκαμε...
  24. Ακόμη δεν έχω καταλήξει στο μέγεθος του κλιματιστικου που θα πάρω... Ο χώρος μου έχει μια ιδιαιτερότητα που με προβληματίζει και για αυτό θα θελα να ακούσω τις απόψεις σας. Πρόκειται για έναν ενιαιο χωρο σαλονι-κουζίνα 40 τμ όπου σε μία άκρη έχω εσωτερική σκάλα διαμέτρου 1,2m. Οι απώλειες του χώρου (πλην της τρύπας της σκάλας) για εξωτερική θερμοκρασία 0 oC και εσωτερική 20oC συνολικά βγαίνουν το πολυ 16000 btu οπότε λογικά ένα 18αρι θα έκανε τη δουλειά. Αλλά τώρα με την σκάλα δεν ξέρω...Να πάω σε 20αρι ή όχι? Δε θα θελα να πάρω μεγαλύτερο κλιματιστικό απο αυτο που χρειάζεται ο χώρος για να μην έχω μεγαλύτερη κατανάλωση. Λόγω της τρύπας φαντάζομαι πως θα έχω περισσότερη δυσκολία να καλύψω τις ανάγκες μου για θέρμανση παρα για ψύξη με το σκεπτικό ότι ο ζεστός αέρας είναι ελαφρύτερος και θα φέυγει πιο έυκολα απο την τρύπα. Τα πιο πολλά κλιματιστικά δίνουν περισσότερα btu για θέρμανση παρα για ψύξη οπότε με αυτο το δεδομένο ίσως με καλύψει ένα 18αρι. Επίσης σκέφτομαι με κάποιο τρόπο να καλύψω την τρύπα της σκάλας. Ακούω ιδέες...
×
×
  • Create New...