Jump to content

bobz

Members
  • Δημοσιεύσεις

    37
  • Εγγραφή

  • Αξιολογήσεις

    0%

About bobz

  • Ημ. Γέννησης Απρίλιος 22

bobz's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

10

Φήμη

  1. Παράθεση από CptBill > Καταναλώσεις Δεκεμβρίου 2013 με αντλία θερμότητας αερός-νερου. (03/12 - 31/12) : 138KW Μεση θερμοκρασια Δεκεμβριου: 11,3C Χονδρικα δλδ δαπανησα €20 ευρω σε ρευμα για να εχω 24ωρο θερμανσης. Χρόνια πολλά και καλή χρονιά σε όλους!! Πραγματικά πολύ χαμηλές οι καταναλώσεις...Ουσιαστικά παρατηρείται κατα μέσο όρο 5kwh κατανάλωση ανα ημέρα. Το μόνο που έχω να επισημάνω είναι πως σε μία απο τις ημερήσιες μετρήσεις όπου η θερμοκρασία έπεσε λίγο πιο χαμηλά απο τις υπόλοιπες του μήνα Δεκεμβρίου η κατανάλωση ήταν αρκετα υψηλότερη κοντα στις 10 kwh.
  2. gnt Έχεις δίκιο μου διέφυγε ότι πρόσφατα αλλάξαν κάποια πράγματα σχετικά με τις κλάσεις...αλλά πιστεύω ότι έστω και κατά σύμπτωση οι διαφορές στις καταναλώσεις μεταξύ των συγκεκριμένων κλιματιστικών είναι αυτής της τάξεως. Βέβαια μόλις τοποθετήσω το δικό μου 24αρι θα σας πω με βεβαιότητα ;) Αυτο με το ανεστραμμένο loop δεν το πολυκατάλαβα.
  3. Βασικά διάβασα τις οδηγίες τοποθέτησης που είχε το κλιματιστικό εντός τις συσκευασίας. Στο users manual δεν αναφερόταν κάτι... Για τον φίλο pascalwalt έχω να πω τα εξής: Χονδρικά ισχύουν τα παρακάτω: Τα κλιματιστικά κλάσης C έχουν βαθμό απόδοσης που κυμαίνεται 2,80 ≤ SCOP < 3,10 Τα κλιματιστικά Α++ έχουν βαθμό απόδοσης που κυμαίνεται 4,60 ≤ SCOP < 5,10 Οπότε βλέπουμε ότι υπάρχει μια διαφορά απόδοσης και κατ επέκταση οικονομίας περίπου 60% Το κλιματιστικό σου κλάσης C καταναλωνεi 30kwh-3kwh ( οι λοιπες καταναλώσεις του χώρο σου όπως μας τον περιγράφεις) = 27kwh το 24ωρο Το κλιματιστικό ανωτέρας κλάσης A++ καταναλώνει 27kwh * 0.6 = 16.2 kwh το 24ωρο Κι απο κει κι έπειτα τίθεται και θέμα οικονομικής λειτουργίας του κλιματιστικού λόγω χρήσης που όπως αντιλαμβάνομαι εσύ δεν μπορείς να έχεις λόγω πιθανής αδυναμίας του κλιματιστικού.
  4. gnt Διαβάζοντας τις οδηγίες του κατασκευαστή περι τοποθέτησης δεν είδα να αναφέρεται κάπου το ελάχιστο μήκος των σωληνώσεων των περίπου 3m που έχει συζητηθεί. Υπάρχει περίπτωση να μη χρειάζεται στα Mitsubishi?
  5. Σήμερα παρέλαβα το κλιματιστικό Mitsubishi mrc/mrk 71zks 24000btu. Made in Thailand για όσους ενδιαφέρονται να γνωρίζουν. Οι όροι της εγγύησης απαιτούν να το τοποθετήσει εξουσιοδοτημένο συνεργείο και να κάνει συντήρηση τουλάχιστον μια φορά για τα πρώτα δύο έτη. Η εγγύηση που δίνεται είναι δύο συν τρία χρόνια στον συμπιεστή και ένα στα λοιπά μέρη. Αξίζει να κάνεις κανείς κάτι τέτοιο? Πού μπορώ να βρω εξουσιοδοτημένο συνεργείο? Εάν το βρω θα είμαι ήσυχος ότι θα τοποθετήσει το κλιματιστικό με τον ενδεικνυόμενο τρόπο όπως αναφέρεται στο φορουμ σε προηγούμενα μηνυματα και ορίζει φυσικά και ο κατασκευαστής?
  6. Το ξέρω αυτό αλλα φανταζόμουν πως θα έδινε έστω και με μεγάλες αποκλίσεις κάποιο αντιπροσωπευτικο αποτέλεσμα. Άλλωστε είναι εφαρμογή του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
  7. Απλά μπήκα εδώ http://exoikonomisi.ypeka.gr/Portals/1/exikonomisi_app/exoikonomisi.htm και είδα οτι για την περιπτωση του δικού μου σπιτιου που δεν έχει καλή μόνωση μου το έδινε πολυ ψηλά σε ενεργειακή κατάταξη... ή βεβαια μπορεί να κατάλαβα λάθος ή να βγάζει τελείως άκυρα αποτελέσματα Δηλαδή το σπίτι μου όπως το έχω περιγράψει απο πλευράς μόνωσης σε προηγούμενο μηνυμα τί κλάσης είναι περίπου? κατασκευη 80 αμόνωτη ταράτσα αμόνωτο δάπεδο απλη μονωση τοιχων χωρις κλιματιστικό προς το παρόν με σύστημα θερμανσης με λέβητα πετρελαίου ο οποίος θέλει σερβις αλλά χωρίς σώματα με ηλικακό ο οποίος έχει πάθει βλάβη παράθυρα αλουμινιου διπλα Ρωτάω επειδή στην άκρη του μυαλού μου σκέφτομαι την αντλία θερμότητας.
  8. Παιδιά για να μπείς στο εξοικονομώ κατ οίκον πέραν απο τα οικονομικά κριτηρια τα οποία είναι πολύ ελαστικά θα πρέπει το σπίτι σου να είναι Δ ενεργειακής κλάσης κάτω. Μιλάμε δηλαδή για ελάχιστη μόνωση την οποία πιστεύω πως πολυ λίγα σπίτια έχουν.
  9. Η οροφή έχει μια στοιχειώδη μόνωση λόγω 9cm κισσηροδέματος (ελαφρόπετρας) που ρίχνει λίγο τον συντελεστή κ. Το θετικό είναι ότι μόνο τα 10 τμ έρχονται σε επαφή με τον εξωτερικό αέρα των 0οC.Τα υπόλοιπα συνορεύουν με μη θερμαινόμενο χώρο (δώμα) 7οC ή 10oC.. Τα συρόμενα πράγματι ένα κομμάτι τους δεν έχει μόνωση οπότε εκεί ο συντελεστής πηγαίνει πιο χαμηλά σχεδόν σαν τον εσωτερικό τοίχο αλλά λίγο πιο ψηλά διότι παραμένει να είναι διπλός.Βέβαια και πάλι είναι μικρή η επιφάνεια για να αλλάξει κάτι ουσιαστικά. Σε αυτό με τους εσωτερικούς τοίχους που όπως είπα μου διέφυγε πράγματι έχεις δίκιο πρέπει να το κοιτάξω να δω αν αλλάζει κάτι δραματικά στις απώλειες. Τα δοκάρια δεν ξέρω αν έχουν μόνωση.Πιθανόν να μην έχουν αλλα έτσι κι αλλιώς πρόκειται για μικρή επιφάνεια για να μεταβάλλουν κάτι δραματικά. Κοιταζω τον καινουργιο κανονισμό για πίνακα με ελάχιστες θερμοκρασίες αναμε περιοχή αλλά δε βρίσκω κάτι...ξέρεις που βρίσκεται? Πάντως αυτο που έχω καταλάβει είναι ότι το αποτέλεσμα της μελέτης των απωλειών είναι πάντα ενδεικτικό με μια απόκλιση της τάξεως των 10-20% η οποία όπως είπε κάποιος φίλος παραπάνω είναι πάντα προς τα πάνω. Αλλωστε αυτο το αποτέλεσμα ακόμη και με την απόκλιση αυτη είναι υπεραρκετό προκειμένου να διαστασιολογήσει κάποιος την ισχύ του μέσου θερμότητας το οποίο θα χρησιμοποιήσει. Δλδ στην περίπτωση μου είτε θα πάω σε κλιματιστικό των 18000btu είτε σε 24000btu. Μόλις διάβασα κάτι σημαντικό Η νέα έκδοση του κανονισµού περιέλαβε και τις σύγχρονες αντιλήψεις σχετικά µε τη διείσδυση του αέρα στα κτίρια, τηνεπίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας και τη θερµοχωρητικότητα των κτιρίων. Εκτός από αυτό, η χρησιµοποίηση κατάλληλων συστηµάτων αυτόµατου ελέγχου οδήγησε στην κατάργηση του συντελεστή προσαύξησης λόγω διακοπτόµενης λειτουργίας. Επίσης καταργήθηκε και ο συντελεστής προσαύξησης λόγω προσανατολισµού. Αυτο σημαίνει ότι ''κακώς'' (μπορεί κι όχι καθώς αυτο έχει σχέση με τον συνεχή ή διακεκομμένο τρόπο χρήσης) έκανα 30% προσαύξηση στο σύνολο των απωλειών....που σημαίνει ότι χωρίς τις προσαυξήσεις οι απώλειες πρέπει να είναι γύρω στις 19-20k btu
  10. Επειδή δεν εχω τις σημειώσεις πρόχειρες αυτη την στιγμή απο οσο θυμάμαι στο περίπου οι συντελεστής θερμοπερατότητας σε kcal/m2 h οC ήταν: για τον εξωτερικό διπλό τοίχο 0,55 για το δάπεδο 1,85 με ΔΤ13 για την οροφή 1,35 με ΔΤ13 για την οροφη 1,55 με ΔΤ20 για την πόρτα την ξύλινη 4 για τα χωνευτα συρομενα 4 για τα επάλληλα 4,5 (κατι παραπάνω απο τα προηγούμενα δλδ) για τις κολωνες και τα δοκάρια δε θυμάμαι νομίζω πως είναι λίγο παραπάνω απο τους εξωτερικούς τοίχους αυτο που συνειδητοποίησα μόλις τώρα πως έκανα λάθος είναι ότι πήρα τον ίδιο συνελεστή Κ και για τους εσωτερικούς τοίχους που είναι μονοί και χωρίς μόνωση:worry: αλλα ίσως ισοσταθμιστεί αυτό απο το γεγονός οτι θεώρησα τους μη θερμαινόμενους χώρους με θερμοκρασία χαμηλότερη απο αυτη που προβλέπει ο καινούργιος κανονισμός που μου ανέφερες. Βασικά μένω στις Αχαρνές δηλαδή λίγο πιο ψηλά απο τη Νέα Φιλαδελφεια.Τι θερμοκρασία δίνει ο καινούργιος κανονισμός για την περιοχή μου? Φαντάζομαι οτι θα δίνει λίγο χαμηλότερη απο οτι δινει για τη Ν.Φιλαδελφεια.
  11. Βήμα προς βήμα έκανα τα εξής: Αρχικά υπολόγισα τους συντελεστές θερμικής αγωγιμότητας (K) κάθε επιφάνειας : εξωτερικού διπλού τοίχου εσωτερικού τοίχου δαπέδου οροφής κουφωμάτων (απο το site της europa για τη σειρά που έχω στην οικία μου) Το δάπεδο και η οροφή επειδή το σπίτι είναι κατασκευασμένο πριν το 80 δέν έχει μόνωση (φελιζόλ) οπότε οι συντελεστές στα συγκεκριμένα εκτοξεύθηκαν στα ύψη προκαλώντας ανάλογη αύξηση στις τιμές των απωλειών. Στη συνέχεια εμβαδομέτρησα (F) τις επιφάνειες των ανωτέρω. Βρήκα (απο πίνακα) την πιθανή ελάχιστη εξωτερική θερμοκρασία. Επειδή μένω κοντά στην Νέα Φιλαδέλφεια πήρα τους 0oC Για τους μη θερμαινόμενους χώρους δέχθηκα τους 7οC απο πίνακα του κανονισμού Υπολόγισα τις απώλειες λόγω αγωγιμότητας χρησιμοποιώντας τον τύπο Q=F*K*ΔΤ Υπολόγισα τον συντελεστή προσαύξησης λόγω προσανατολισμού zπ Υπολόγισα τον συντελεστή προσαύξησης λόγω διακοπών zδ Υπολόγισα τις απώλειες αερισμού απο τα κουφώματα Υπολόγισα τις συνολικές απώλειες κοντα στις 24000btu Στην περίπτωση που λάβω την θερμοκρασία των μη θερμαινόμενων χώρων ως 10οC αντί για 7oC οι θερμίδες πέφτουν μόνο κατα 500 στις 23500btu. ''Τέλος δώσε βάση και στο ότι εσύ υπολογίζεις με βαση θερμοκρασία 0 βαθμών, ενώ τα κλιματιστικά δίνουν ονομαστική ισχύ στους 7 και απο κει και κατω βαίνει μειούμενη. Αν εσύ υπολογίσεις 18000 btu στους 0, τότε πιθανότατα ένα ονομαστικής 18000 btu δε θα μπορεί να σε καλύψει, αν αποτελεί αποκλειστική μέθοδο θέρμανσης.'' Σχετικά με αυτό που είπε ο φίλος dal_kos οφείλω να πω οτι δεν το ήξερα ότι η ονομαστική ισχύς που δίνουν οι κατασκευαστές είναι για τους 7 oC. Υπάρχει τρόπος να μάθουμε πόση είναι η ισχύς που δίνει ένα κλιματιστικό στους 0oC?
  12. Αυτό τον κανονισμό χρησιμοποίησα κι εγώ στους υπολογισμούς μου για αυτο και εξέλαβα τους 7οC ως θερμοκρασία για τους εσωτερικούς μή θερμαινόμενους χώρους καθώς μένω Αττική και ανήκω γεωγραφικά στην κλιματική ζώνη Β Οι εσωτερικοί μή θερμαινόμενοι χώροι που συνορευουν με τον εν λόγω χώρο θεωρώ οτι είναι όλοι οι χώροι εντός του σπιτιού που συνορεύουν με την σαλονοκουζίνα μου και δεν θερμαίνονται όπως είναι το κλιμακοστάσιο (όπως σωστα αναφέρθηκε απο ένα φίλο του forum) και απο κει και πέρα είναι ο χώρος κάτω απο το δάπεδο που είναι το ισόγειο το οποίο δεν κατοικείται (άρα και δεν θερμαίνεται), ο χώρος του υπνοδωματίου που έχει έναν κοινό τοίχο με το σαλόνι κι ένα με τον διάδρομο, ο χώρος της τουαλέτας κλπ Γενικότερα για τον υπολογισμό των απωλειών χρησιμοποίησα αυτο τον κανονισμό όπως μας έμαθαν στο τμήμα Μηχανολογίας του ΤΕΙ Πειραιά που κάποτε φοίτησα. Βέβαια τότε κάναμε μελέτη για σύστημα κεντρικής θέρμανσης για αυτό υπάρχουν και κάποιες διαφοροποιήσεις...
  13. Λοιπον Έκανα την διόρθωση στον υπολογισμό των θερμίδων... Για τον χώρο των 43τμ σαλόνι κουζίνα και ένας διάδρομος οι απώλειες είναι περίπου 24.000btu. Ο χώρος βρίσκεται στον 1ο όροφο και είναι μεζονέτα. Για τον υπολογισμό θεωρήθηκε εσωτερική θερμοκρασία 20oC και θερμοκρασία περιβάλλοντος 0οC. Η θερμοκρασία των συνορευοντων μη θερμαινόμενων χώρων ελήφθη ως 7oC. Πάνω σε αυτό μόλις βρήκα να αναφέρεται το παρακάτω το οποίο αναφέρει διαφορά 10oC και το οποίο δεν ξέρω αν είναι και σωστό ''Αν η εξεταζόμενη επιφάνεια χωρίζει θερμαινόμενο χώρο, με άλλο εσωτερικό αλλά μη θερμαινόμενο χώρο, θεωρούμε ότι η θερμοκρασία του μη θερμαινόμενου χώρου είναι κατά 10οC υψηλότερη από την θερμοκρασία του περιβάλλοντος.'' Η αλήθεια είναι ότι και η μία παραδοχη αλλα και η άλλη είναι λίγο αυθαίρετες, καθώς ας υποθέσουμε οτι η ελάχιστη θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι 8οC δηλαδή τότε η εσωτερική θερμοκρασία είναι 18oC ή μήπως είναι 7οC ; Στην πρώτη περίπτωση σημαίνει ότι σχεδόν δεν υπάρχει ανάγκη θέρμανσης ενω στη δεύτερη ότι εντός του σπιτιού κάνει πιο πολύ κρύο απο οτι εκτός.... Τέλος πάντων... Δεν έχουν υπολογιστεί οι απώλειες λόγω της εσωτερικής σκάλας που υπάρχει. Στον υπολογισμό των απωλειών στο τέλος εκανα και προσαύξηση 25% λόγω διακοπών όπως γίνεται και στον λέβητα αλλίως οι απώλειες θα έβγαιναν 19200. Φαντάζομαι πως το 24αρι κλιματιστικό πως είναι μονόδρομος, σωστα?
  14. Πολυ μικρή αύξηση της κατανάλωσης παρολο που οι θερμοκρασίες ήταν κατα πολύ χαμηλότερες...
×
×
  • Create New...