Jump to content

basher

Members
  • Δημοσιεύσεις

    16
  • Εγγραφή

  • Αξιολογήσεις

    0%

Everything posted by basher

  1. Συγνώμη για την αργή απάντηση, είχα καιρό να δω το thread. Είμαι απόλυτα ευχαριστημένος. Έπειτα από 6 μήνες και δύο εβδομάδες συνεχούς χρήσης, το κινητό με έχει βγάλει ασπροπρόσωπο. Αλλά αυτό ίσως δεν ισχύει για όλους, οπότε θα γίνω πιο αναλυτικός: Τα θετικά: Από επιδόσεις σε πολύ, πολύ βαριά παιχνίδια, είναι άψογο. Δεν έχω δει πουθενά το παραμικρό κόλλημα. Η μπαταρία του εξακολουθεί να είναι απλά εκπληκτική. Στο τελευταίο εξάμηνο έχω παίξει άπειρες ώρες, καθημερινά και ανελλιπώς, και δεν δείχνει απολύτως κανένα σημάδι υποβάθμισης (και το έχω φορτίσει πολλές φορές). Σημειωτέον, δεν το αφήνω να πέσει κάτω από 20%, αλλά τις λίγες φορές που έγινε αυτό το κινητό δεν είχε κανένα απολύτως πρόβλημα. Το γράφω αυτό σε σχέση με όλα τα προηγούμενα κινητά μου, που μετά από μερικούς μήνες χρήσης το κινητό έκλεινε μόλις έφτανε στο 20 ή και στο 30% της μπαταρίας. Δεν μου έχει κολλήσει ποτέ. Δεν νομίζω να έχω κάνει πάνω από 2-3 reboot όλους αυτούς τους μήνες. Από αντοχή έχει βγει σκυλί. Μου έχει πέσει κάμποσες φορές (και σε μάρμαρο, και στην άσφαλτο) χωρίς να πάθει τίποτα. Η οθόνη του δεν έχει την παραμικρή γρατζουνιά, και το βάζω καθημερινά σε στενές τσέπες μαζί με κλειδιά. Δεν του έχω ούτε tempered glass ούτε θήκη ούτε άλλη προστασία οθόνης. Αρνητικά: 1) Τελευταία είχα την ευκαιρία να το συγκρίνω με άλλα κινητά στο πόσο καλές φωτογραφίες βγάζει. Στον ήλιο είναι μια χαρά, αλλά σε χαμηλό φωτισμό πάτωσε, σε σχέση με άλλα κινητά (ακόμα και αρκετά φτηνότερα). Δεν το συνιστώ για όσους θεωρούν την καλή απόδοση στις φωτογραφίες σημαντική. 2) Όπως είπα και πριν, ο "μαμίσιος" φορτιστής είναι τραγικά κακός. Αλλά με άλλους φορτιστές φορτίζει γρήγορα, και όχι ιδιαίτερα ακριβούς. 3) Αργεί κάπως στην εγκατάσταση εφαρμογών, δεν ξέρω γιατί. Ίσως δεν έχει ιδιαίτερα γρήγορη flash. Όχι τίποτα τραγικό, αλλά το περίμενα πιο γρήγορο. Στην εκκίνηση των εφαρμογών δεν έχω κάποιο πρόβλημα, μόνο στην εγκατάσταση (λες και έχει τσακωθεί με το Playstore). Mobile data κανένα πρόβλημα, αλλά ταχύτητα δεν έχω μετρήσει ακόμα (για σέρφινγκ και βίντεο είναι μια χαρά το 4g του, και μεγάλα downloads δεν κάνω). Από σήμα, στο υπόγειο του σπιτιού μου δεν πιάνει πολύ καλά, αλλά κανένα κινητό καμίας εταιρίας δεν πιάνει. Εκτός του υπογείου μου, δεν έχω αντιμετωπίσει πουθενά πρόβλημα. Αυτά για την ώρα (και φυσικά ισχύουν όσα έχω γράψει σε προηγούμενα posts).
  2. Μετά από 15 μέρες συνεχούς χρήσης, συμπληρώνω τα κενά στις προηγούμενες αναφορές μου. Κάμερα: Από τις λίγες φωτογραφίες που τράβηξα, κανένα πρόβλημα, αλλά και τίποτα το ιδιαίτερο. Φωτεινές όμορφες φωτογραφίες τη μέρα, ιδίως σε εξωτερικούς χώρους, μέτριες τη νύχτα και με χαμηλό φωτισμό. Όπως η πλειοψηφία των σύγχρονων κινητών. Μπαταρία: Εξακολουθεί να κρατάει πολύ. Υποψιάζομαι ότι χωρίς παιχνίδια πρέπει να κρατάει πάρα πολύ, αλλά δεν το έχω διαπιστώσει γιατί παίζω RR3 όλη μέρα. Παρεμπιπτόντως, όλο αυτό τον καιρό είχα ανοιχτό και το GPS χωρίς να το ξέρω... Δεδομένα: Δεν ξέρω τι μπάντες έχει, αλλά στην περιοχή μου πιάνει 4G από τη Wind καμπάνα. Είμαι πολύ ευχαριστημένος μέχρι στιγμής. Αλλά για να γκρινιάξω λίγο, θα πω μερικά αρνητικά: α) Δεν μπορώ να ανοίξω και να κλείσω τα δεδομένα από τα notifications. Πρέπει να χάσω το focus της εφαρμογής, και το RR3 γκρινιάζει όταν συμβαίνει αυτό, γιατί νομίζει ότι πας να κλέψεις αλλάζοντας την ημερομηνία. Ευτυχώς μπορώ να κλείσω το wifi. β) Ο φορτιστής της συσκευασίας είναι κυριολεκτικά για πέταμα. Το κινητό δεν φταίει, δοκίμασα να φορτίσω κι άλλα, και αργεί πολύ. Λέει ότι είναι 2Α, αλλά αμφιβάλλω αν είναι 500μΑ. Το κινητό αργεί σχετικά να φορτίσει (με ένα καλό φορτιστή κοντά στο δίωρο), αλλά κρατάει και πολύ η μπαταρία του. γ) δεν έχει 3.5" jack για ακουστικά/hands free. Έχει αντάπτορα usb type c σε 3.5". Για εμένα αυτό δεν είναι πρόβλημα, γιατί έχω ένα μόνο ζευγάρι ψείρες στο οποίο απλώς προσέθεσα τον αντάπτορα. Ίσως για κάποιους όμως είναι πρόβλημα, αν έχουν διαφορετικά ακουστικά σε διαφορετικά μέρη (πχ σπίτι/δουλειά), αφού θα πρέπει να έχουν μαζί τους τον αντάπτορα (ή να βρουν άλλον ένα). δ) κάποιες φορές μου αυξομειώνει αυτόματα τη φωτεινότητα της οθόνης χωρίς να έχει αλλάξει σημαντικά η φωτεινότητα του περιβάλλοντος. Δεν συμβαίνει συχνά (1-2 φορές τη μέρα), αλλά έβγαλα την αυτόματη φωτεινότητα και το έχω στο φουλ, αφού και πάλι η μπαταρία κρατάει πολύ. Πάντως είμαι πολύ ευχαριστημένος από την αγορά. Τα 6GB RAM δεν λένε να γεμίσουν με τίποτα, έχοντας στο background ένα κάρο εφαρμογές δεν έχω καταφέρει να το φτάσω ούτε στα 4. Τα πάντα ανοίγουν γρήγορα και παίζουν γρήγορα. Είχα και δύο πτώσεις σε πλακάκια από ύψος γραφείου, και άντεξε χωρίς την παραμικρή ζημιά (αλλά πρέπει να του βάλω κάποια προστασία, γιατί την τρίτη φορά μπορεί να μην είμαι τόσο τυχερός...)
  3. Να γράψω στα γρήγορα ότι επιβεβαιώνεται ότι ο παρεχόμενος φορτιστής είναι για πέταμα. Με έναν φορτιστή που πήρα απ' το Πλαίσιο χωρίς να το πολυψάξω φόρτισα φουλ το κινητό απ' το μηδέν σε λιγότερο από δύο ώρες (δεν ξέρω ακριβώς πόσο γιατί δεν ήμουν εκεί), ενώ η τρίτη μου φόρτιση που ήταν με τον παρεχόμενο φορτιστή κράτησε 5μιση ώρες για φόρτιση από 16% σε 100%. Για τη διάρκεια της μπαταρίας: Εγώ προσωπικά είμαι ικανοποιημένος. Η εκφόρτισή της είναι σταθερή και προβλέψιμη, και κρατάει αρκετά. Παίζοντας Real Racing 3 που είναι βαρύ και απαιτητικό παιχνίδι (και με το οποίο έχω σκοτώσει 5 μπαταρίες σε δύο κινητά σε διάστημα λιγότερο από 14 μήνες, φορτίζοντάς τα όσο έπαιζα), μέτρησα πτώση 10% μετά από 35 λεπτά συνεχόμενου racing (όχι δηλαδή στα μενού του παιχνιδιού). Η ίδια πτώση μετρήθηκε με σχετικά γεμάτη και σχετικά άδεια μπαταρία (από 86% σε 76%, και από 34% σε 24%). Γενικώς έβγαλε άνετα 5 ώρες παιχνιδιού και μάλιστα χωρίς να ζεσταθεί ιδιαίτερα. Από άποψη επιδόσεων (πάλι στο RR3, αφού δεν έχω προλάβει να δω κάτι άλλο), δεν μου έκανε κανένα απολύτως κόλλημα (ούτε στιγμιαίο), σε αντίθεση με το JiaYu S3 plus (που είχε ελάχιστα, ανεπαίσθητα κολληματάκια) και το Xiaomi mi4c που μου κάνει ελαφρώς περισσότερα. Φυσικά η σύγκριση είναι άδικη, γιατί μιλάμε για παλιότερα και φτηνότερα κινητά. Ούτε ζεστάθηκε ιδιαίτερα, ίσα που το αντιλαμβάνεσαι ότι έχει δουλέψει εντατικά. Για να είμαι ειλικρινής, περίμενα πιο γρήγορο φόρτωμα σε κάποια σημεία, ιδίως στις πιο βαριές πίστες όπως στο LeMans, αλλά εκεί δεν είδα ουσιαστική διαφορά από το JiaYu μου (βεβαίως είδα σημαντική διαφορά σε σχέση με το Xiaomi, αλλά αυτό κοστίζει το 1/3 περίπου της τιμής του S1). To Antutu μου έβγαλε σκορ 134000. (Επιμέρους τεστ: 3D: 51500, UX 42500, CPU 30000, RAM: 10000). Το περίεργο είναι ότι ο Snapdragon 821 είναι χαμηλωμένος στα 1,9Ghz (αρκετά πιο κάτω από τα 2,35Ghz των specs του καταστήματος, αλλά και από την πιο αργή έκδοση των 2,15Ghz) που σημαίνει 12% ως 20% χαμηλότερα. Αναρωτιέμαι γιατί, και αν αλλάζει. (Βασικά αναρωτιέμαι αν το κατέβασαν επίτηδες, λόγω υπερθέρμανσης ή ψηλής κατανάλωσης μπαταρίας). Αν κάποιος γνωρίζει, ας μας διαφωτίσει. Τι άλλο.... Το GPS κλείδωσε στιγμιαία. Όταν λέμε στιγμιαία, εννοούμε στιγμιαία. Σε ένα δευτερόλεπτο. Η ποιότητα ήχου στις κλήσεις άριστη (αλλά αυτό πρέπει πια να το θεωρούμε δεδομένο). Δεν έχω δοκιμάσει mobile data και camera (μεταξύ μας, πάρτε μια φωτογραφική με φακό, ή μην περιμένετε καλές λήψεις το βράδυ). Θα επανέλθω. Αν κάποιος έχει να ρωτήσει ή να προτείνει κάτι, εδώ είμαστε.
  4. Έπειτα από 63 μέρες αναμονής, οι 55 εκ των οποίων ήταν στην Ελλαδάρα μας, μόλις το απέκτησα πριν από λίγες ώρες. Τιμή: 260€ αγορά και 29,40€ τελωνείο. Μιλάμε για το μοντέλο με τα 6 GB RAM και τα 64 GB Flash. (Όχι άσχημα, 110€ λιγότερο από ότι πωλείται στην Ελλάδα). Πρώτες γρήγορες εντυπώσεις πριν πέσω για ύπνο: Ο φορτιστής που παρέχεται στη συσκευασία είναι για πέταμα. Ακριβώς 6 ώρες, για να φορτίσει από 8% σε 100%. Η ταχύτητα φόρτισης ήταν γραμμική (το γράφω αυτό για να μη νομίζουν μερικοί ότι φόρτισε σε ένα ικανοποιητικό ποσοστό γρήγορα και μετά έπιασε το 100% με trickle charging). Του πήρε περίπου 3 ώρες για να φτάσει στο 50%. Και όλα αυτά, με το κινητό κλειστό. Boot όχι ιδιαίτερα γρήγορο, ούτε όμως αργό. Άμεση σύνδεση στο δίκτυο της Wind, και στο wifi μου. Ωραία αίσθηση, προφανώς ταχύτατη ανταπόκριση μενού. Οθόνη με αρκετά ματ εμφάνιση, πολύ φωτεινή, ακριβώς όπως την ήθελα. Κάνοντας swipe down δεν έχεις μενού με γρήγορες επιλογές, αλλά μόνο ειδοποιήσεις και το ρολόι. Έχει το δικό του user interface, το οποίο δεν άλλαξε όταν άλλαξα τη γλώσσα στα ελληνικά. Γενικώς μου πήρε κάμποση ώρα να φτιάξω τις πρώτες ρυθμίσεις, αλλά χωρίς πρόβλημα. Ο ήχος του είναι καθαρότατος, και πολύ δυνατός, με τη μπάρα μόλις στα μισά της έντασης. Δεν τόλμησα να το ανεβάσω άλλο, γιατί είναι 3 μετά τα μεσάνυχτα. Αυτά για την ώρα, θα επανέλθω με περισσότερα το συντομότερο.
  5. uground21: Καλά, δεν νομίζω να κουράστηκες να ψάχνεις. Γράφεις super στο google και σου το εμφανίζει πρώτο ή δεύτερο. Μάλιστα βγήκε και νέα version, την τσεκάρω να δω ότι δουλεύει επίσης καλά και ξαναποστάρω.
  6. underground21, δεν έχω πιάσει στα χέρια μου 505, αλλά τα παιδιά στο forum λένε ότι τα δύο κινητά δεν έχουν καμία διαφορά εκτός από το εξωτερικό design, οπότε λογικά το πρόβλημά σου δεν οφείλεται εκεί. Φυσικά μπορεί να υπάρχει διαφορά λόγω firmware, αλλά δεδομένου ότι εγώ έχω την έκδοση a, αν υπάρχει διαφορά λόγω firmware αυτή μάλλον υπέρ του δικού σου κινητού θα είναι. Επίσης, το τι είδους βίντεο θα μετατρέψεις δεν έχει σημασία, αρκεί το πρόγραμμα μετατροπής να μπορεί να το διαβάσει. Προσωπικά θα σου συνιστούσα να διαλέξεις ένα μικρό αρχείο, το πολύ ένα λεπτό σε διάρκεια βίντεο, ώστε τα πειράματά σου να διαρκούν λίγο. Δοκίμασε να βάλεις τα ίδια settings στο super (google it) και δες μήπως αυτό σου βγάζει καλύτερα αρχεία.
  7. underground21, Ποιο post διάβασες; Αν διάβασες αυτό εδώ και δεν σου δούλεψε, άλλαξε πρόγραμμα.
  8. Για όσους έχουν πρόβλημα με τη σύνδεση USB του κινητού τους: Αν το κινητό σας αποσυνδέεται από τον υπολογιστή λίγη ώρα μετά τη σύνδεση, δοκιμάστε να συνδέσετε την άλλη πλευρά του καλωδίου σας απευθείας σε μια USB υποδοχή της μητρικής (στην πίσω πλευρά του υπολογιστή σας) και όχι στις μπροστινές υποδοχές της κεντρικής μονάδας. Στο δικό μου κινητό είχα το ίδιο πρόβλημα μέχρι χθες, και σήμερα που άλλαξα τη θέση του καλωδίου το πρόβλημα εξαφανίστηκε.
  9. Για εσάς που το ζητήσατε: Σύντομος Οδηγός Εγκατάστασης και Χρήσης του Wetravel Mapgenerator Στον οδηγό αυτό, παρέχω κάποια links. Επειδή όμως τα links αλλάζουν, καλό θα είναι να τα τσεκάρετε. Ο οδηγός δημιουργήθηκε τα Χριστούγεννα του 2009, συνεπώς αν διαβάζετε αυτό το κείμενο αρκετά αργότερα πιθανώς κάποια πράγματα θα έχουν αλλάξει. Αν δεν ξέρετε τι είναι ένα path στον υπολογιστή ή πώς να αποσυμπιέζετε αρχεία ή τι είναι ένα thread ενός forum, μην ακολουθήσετε αυτόν τον οδηγό. Α, ο οδηγός είναι για windows (όσοι έχετε linux κάτι τέτοια τα μασάτε). Πριν διαβάσετε αυτό τον οδηγό, να πω ότι είναι περιττό να τον τρέξετε όλοι. Αρκεί ένας να τον κάνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα, και να ανεβάζει κάπου το αποτέλεσμα για τους άλλους. Βήμα 1 Κατεβάζουμε το Map Generator από το download section του επίσημου site του Wetravel. (περιοχή tools). To αποσυμπιέζουμε σε ένα φάκελο. http://we-travel.co.cc/joomla/index.php?option=com_phocadownload&view=category&id=4%3Amapgenerator&Itemid=17&lang=en Βήμα 2 (προαιρετικό, αλλά συνιστώ να το κάνετε) Μπαίνουμε στο forum του Wetravel και ψάνουμε να βρούμε το thread με την τελευταία test release του Map Generator. Ξεκινάμε από το τέλος και ψάχνουμε ανάποδα, μέχρι να βρούμε την τελευταία test release. Την κατεβάζουμε και την αποσυμπιέζουμε στον ίδιο φάκελο με προηγουμένως, αντικαθιστώντας το προηγούμενο .jar αρχείο. Τελευταία έκδοση του Map Generator όταν γράφτηκε αυτός ο οδηγός: http://we-travel.co.cc/generator/WeTravel_Mapgenerator_v00.02.00_5.zip Βήμα 3 Κατεβάζουμε την τελευταία generally available έκδοση του MySQL. 32-bit: http://dev.mysql.com/get/Downloads/MySQL-5.1/mysql-5.1.41-win32.msi/from/http://ftp.ntua.gr/pub/databases/mysql/ 64-bit: http://dev.mysql.com/get/Downloads/MySQL-5.1/mysql-5.1.41-winx64.msi/from/http://ftp.ntua.gr/pub/databases/mysql/ Βήμα 4 Εγκαθιστούμε τη MySQL, επιλέγοντας typical εγκατάσταση. Όταν τελειώσει η εγκατάσταση επιλέγουμε Configure the MySQL Server now (το Register the MySQL Server now δεν χρειάζεται) και πατάμε Finish. Στο πρόγραμμα που θα ξεκινήσει επιλέγουμε Standard Configuration. Στη συνέχεια Install as a Windows Service και Include Bin Directory in Windows Path. Τέλος βάζουμε ένα password της επιλογής μας για το root. (Πρέπει να βάλουμε το ίδιο και στα δύο κουτάκια). Σημειώνουμε κάπου το password για να μην το ξεχάσουμε. Όταν τελειώσει το πρόγραμμα, πρέπει να μας βγάλει check σε όλα τα βήματα. Βήμα 5. Επιστρέφουμε στο φάκελο του βήματος 1 και τρέχουμε το startWetravelMapgenerator.exe. Στο παράθυρο που εμφανίζεται, βάζουμε τα εξής: OSM downloadpath: Πατάμε Browser και επιλέγουμε ένα άδειο φάκελο. Εκεί θα αποθηκευτούν τα δεδομένα από το OpenStreetMaps που θα κατεβάσουμε. We-travel dirpath: Πατάμε πάλι Browser και επιλέγουμε ένα άδειο φάκελο. Εκεί θα γραφτούν τα δεδομένα που τελικά θα περάσουμε στο κινητό μας. MySQL Database Host: γράφουμε localhost (αν δεν υπάρχει ήδη) Name: γράφουμε wetravel User: γράφουμε root Pass: γράφουμε το password που επιλέξαμε στο βήμα 4. MySQL server path: Πατάμε Browser και επιλέγουμε το path εγκατάστασης του MySQL Server, κάτι σαν “C:\Program Files\MySQL\MySQL Server 5.1” Βήμα 6 Αφού ξαναεκτελέσουμε το Map Generator, στο κεντρικό παράθυρο επιλέγουμε (στα Generators) την εικόνα με το μεγεθυντικό φακό (OpenStreetMap). Στο νέο παράθυρο που ανοίγει, επιλέγουμε from the cloudmade server (οι χάρτες του ενημερώνονται πολύ συχνά) και πατάμε next. Επιλέγουμε Continent: Europe και Country: Greece. Προσοχή: Όσοι νομίζετε ότι επιλέγοντας country: full ότι θα βάλετε όλη την Ευρώπη στο κινητό σας, ξανασκεφτείτε το. Για να φτιαχτεί αυτός ο χάρτης θα πρέπει το mapgenerator να τρέχει για πολλές εβδομάδες, και ο χάρτης που θα παραχθεί δεν θα χωράει στο κινητό σας. Πατάμε next και περιμένουμε να κατέβει ο χάρτης της Ελλάδας. Ξαναπατάμε next και περιμένουμε μέχρι να διαβαστεί ο χάρτης που κατέβηκε και να βγουν οι συντεταγμένες που έχει για όρια. Ξαναπατάμε next. Εδώ έχουμε ένα δίλημμα, αν θέλουμε να περιμένουμε απλώς πολλές ώρες ή πάρα πολλές ώρες. Αν θέλουμε να περιμένουμε πάρα πολλές ώρες, επιλέγουμε zoom 0-14, αν είμαστε ανυπόμονοι και θέλουμε να περιμένουμε απλώς πολλές ώρες, επιλέγουμε zoom 0-11. Πατάμε δύο φορές next και πηγαίνουμε για ύπνο. Ξυπνάμε και πηγαίνουμε μια εκδρομή, κατά προτίμηση με πλοίο. Δεν επιστρέφουμε αν δεν μακρύνουν τα γένια μας κατά ένα πόντο (μισό για τις κυρίες). Όταν γυρίσουμε, τρώμε μια μακαρονάδα και προσευχόμαστε στο flying spaghetti monster ελπίζοντας ότι το πρόγραμμα θα έχει τελειώσει. Αν έχει τελειώσει, θα βρούμε στο φάκελο που βάλαμε στο βήμα 5 (We-travel dirpath) το φάκελο map με το χάρτη που θα βάλουμε στοWetravel μας. Βήμα 7 (εντελώς προαιρετικό) α. Μπαίνουμε στο http://www.openstreetmap.org/ β. Γραφόμαστε γ. Βρίσκουμε τη γειτονιά μας δ. Προσθέτουμε όσους δρόμους λείπουν και διορθώνουμε όσους είναι λάθος. ε. Προσθέτουμε ότι άλλο μπορούμε να σκεφτούμε, όπως αεροδρόμια, αρχαιολογικούς χώρους, αστυνομικά τμήματα, βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία, γραμματοκιβώτια, εκκλησίες, εμπορικά κέντρα, έργα τέχνης, ερείπια, εστιατόρια, θέατρα, κάδους ανακύκλωσης, κάμπινγκ, κάμπινγκ για τροχόσπιτα, καρτοτηλέφωνα, κάστρα, καφετέριες, κινηματογράφους, κλινικές, κρεοπωλεία, μνημεία, μουσεία, μπαρ, νοσοκομεία, ξενοδοχεία, ξενώνες, παμπ, πανεπιστήμια, παντοπωλεία, πάρκα, πιάτσες ταξί, ποδηλατάδικα, πορθμεία, σημεία με ωραία θέα, σουπερ μαρκετ, σταθμούς πυροσβεστικής, σταθμούς τραίνων, στάσεις λεωφορείων, σχολεία, σχολές, ταχυδρομεία, τουαλέτες, τράπεζες, φαρμακεία, φαστ φουντ, φάρους, χώρους για πικνίκ, χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων κλπ, αλλά προσοχή, δεν βάζουμε το σπίτι μας, όσο δημοφιλείς και να είμαστε. στ. Καμαρώνουμε που βάλαμε το λιθαράκι μας ώστε να φτιαχτεί ένας χάρτης πολύ καλύτερος απ’ τους εμπορικούς, και που δείξαμε ότι η συνεργασία είναι καλύτερη απ’ τον ανταγωνισμό, και ότι η ανθρωπότητα δεν χρειάζεται πεφωτισμένους ηγέτες για να κάνει θαύματα, αλλά ενεργούς και ελεύθερα σκεπτόμενους πολίτες. Καλές γιορτές (για όσους το διαβάζουν τώρα), U+262E|U+24B6
  10. Λοιπόν, όπως είπαμε, έπειτα από πολλά πειράματα με πολλά προγράμματα, έχω καταλήξει στο εξής για το video. Θα προσπαθήσω να περιγράψω τη δική μου εμπειρία στη μετατροπή αρχείων video για το κινητό μου, χωρίς πολλούς τεχνικούς όρους, για τους αρχάριους. Για τους βιαστικούς, να πω ότι προσωπικά χρησιμοποιώ το AnyVideoConverter Pro, με τις εξής ρυθμίσεις: profile: Mobile Phone MPEG-4 Movie (*.mp4) Video Codec: mpeg4 Frame Size: 320x192 Video Bitrate: 450 Video Framerate: 20 Audio Codec: aac Audio Bitrate: 48 Sample Rate: 22050 Audio Channels: 2 Subtitle: Το όνομα του .srt αρχείου υποτίτλων (default έχει none, αλλά με click στο βελάκι το εμφανίζει, αρκεί να έχει ίδιο όνομα με το βίντεο.) (Επίσης: Επιλέγουμε Edit/options/Audio και επιλέγουμε Volume Normalize, και στα ACC Parameters MPEG type: MPEG4, Object type: LC (low complexity). Αν έχουμε πολυπύρηνο επεξεργαστή επιλέγουμε και την καρτέλα general και βάζουμε στο κουτάκι Number of threads to use for encoding τον αριθμό των πυρήνων του επεξεργαστή μας). Σημαντικό: Στην καρτέλα Edit/Options/Subtitles επιλέγουμε κωδικοποίηση Modern Greek (ISO-8859-7) γιατί αλλιώς οι υπότιτλοι δεν εμφανίζονται, και επίσης επιλέγουμε Autoscale: Proportional to movie width. Ακόμα, μπορείτε να αυξήσετε το bitrate του ήχου αν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε ακουστικά, αλλά στο ηχειάκι του κινητού δεν έχει νόημα. Είμαι αρκετά ικανοποιημένος από την ποιότητα της εικόνας, ιδίως σε σχέση με τα λεφτά του κινητού, αν και ξέρω ότι οι πιο τελειομανείς θα διαφωνήσουν. Λίγα περισσότερα σχόλια για όσους δε βαριούνται να διαβάζουν. Αν και η ανάλυση του κινητού είναι 400x240, η μεγαλύτερη ανάλυση video που υποστηρίζει ο ενσωματωμένος video player είναι 320x240. Ο video player σε λειτουργία πλήρους οθόνης κάνει αυτόματα resize το video κρατώντας το λόγο μεταξύ των δύο διαστάσεων σταθερό, μέχρι είτε η οριζόντια διάσταση να φτάσει το 400 είτε η κάθετη να φτάσει το 240. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν θέλουμε να εκμεταλλευτούμε όλο το εμβαδόν της μικρής μας οθόνης, χωρίς μαύρες μπάρες, πρέπει να κωδικοποιήσουμε το video με ανάλυση το πολύ 320x192 (και όχι 320x180 που έγραφε κάποιος φίλος πριν από πάρα πολλά posts). Το 320x192 μεγεθύνεται αυτόματα κατά 25% και γίνεται 400x240. Το οπτικό αποτέλεσμα εξαρτάται και από το λόγο οριζόντιας προς κάθετης ανάλυσης του αρχικού μας βίντεο, εφόσον έχουμε επιλέξει "τέντωμα" του βίντεο για να μην έχουμε μαύρες μπάρες: Τα βίντεο με λόγο 16/9 (HDTV) θα έχουν σχετικά αμελητέα παραμόρφωση (περίπου 6,6% αύξηση στον κάθετο άξονα, ή όπως λέμε "αδυνάτισες ή μου φαίνεται;") Τα βίντεο με λόγο 4/3 (οι παλιές καλές μας τηλεοράσεις ντουλάπες - εγώ ακόμα τέτοια έχω) θα έχουν μέτρια παραμόρφωση, 25% στον οριζόντιο άξονα, που κάνει τους πάντες να φαίνονται χοντροί, αλλά κατά τη γνώμη μου βλέπεται άνετα (και το προτιμώ απ' το να χάνω το ένα πέμπτο της οθόνης). Φυσικά οι ταινίες με λόγο 2,35/1 (ξέρετε, αυτές που βρίζετε όσοι πήρατε widescreen οθόνη και πάλι έχετε τεράστιες μαύρες μπάρες πάνω και κάτω απ' την ταινία) έχουν τεράστια κάθετη παραμόρφωση, 41% στον κάθετο (ο Jack Black με τη σιλουέτα του Bruce Lee), και εκεί μάλλον χρειάζεται cropping δεξιά και αριστερά (αλλά δεν θα επεκταθώ εδώ). Πάμε στο θέμα bitrate που είναι λίγο πιο τεχνικό. Το κινητό είναι σχετικά αργό στην αποκωδικοποίηση video, με αποτέλεσμα στα υψηλά bitrate να καθυστερεί η εικόνα. Kατά τη γνώμη μου κάτι παίζει με το πως οδηγείται το hardware acceleration του βίντεο, γιατί δεν φαίνεται να κάνει frame dropping, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει συγχρονισμός μεταξύ εικόνας και ήχου, και μάλιστα η ασυμφωνία μεγαλώνει όσο προχωράει το video (στο τέλος ενός video μεγάλης διάρκειας, μπορεί να ακούς διαλόγους που είναι πέντε λεπτά και παραπάνω μετά από αυτά που διαδραματίζονται στην οθόνη). Το 450 για mpeg4 είναι στο όριο, αλλά το κινητό το σηκώνει. Σχετικά με video codecs, μπορεί να αποκωδικοποιήσει xvid και mpeg4 video, μεταξύ άλλων. Έχω ξενυχτήσει κάμποσες φορές δοκιμάζοντας διαφορετικά προγράμματα και διαφορετικούς συνδυασμούς container, video codec, ανάλυσης, bitrate μέχρι να καταλήξω σε αυτό που πρότεινα παραπάνω. Πάντως πρέπει να πω ότι υποψιάζομαι πως το resizing επιβαρύνει κάπως κινητό (και αν έχω δίκιο, κάποιος θέλει πολύ ξύλο), αν και νομίζω ότι το full screen είναι αναγκαίο, ιδίως για ταινίες με μεγάλο aspect ratio. Ακόμα και οι πολύ "μακρόστενες" (2,35:1) βλέπονται, ενώ στην ανάλυση 320x240, εκτός του χαμένου εμβαδού έχουμε και τέντωμα πάνω από 70% στον κάθετο άξονα που είναι τραγικά πολύ (ο Παβαρότι γίνεται Τιραμόλα...) Ενδεχομένως κάποιοι να θεωρούν χαμηλή την τιμή των 20 frames/sec. Κατά τη γνώμη μου η κίνηση είναι αρκετά ομαλή στα 20fps, και οι δοκιμές που έχω κάνει δείχνουν αρκετά καλύτερη ποιότητα στις στατικές σκηνές, το οποίο είναι λογικό, αφού μειώνοντας τα fps αυξάνεται η διαθέσιμη πληροφορία (bits/(pixel*frame)). Νομίζω ότι είναι αρκετά καλός συμβιβασμός. Τα παραπάνω ισχύουν για το GT500 με το αρχικό του firmware, το v10a. Αν υπάρχουν βελτιώσεις σε νεότερες εκδόσεις, η αν κάτι απ' όσα έγραψα είναι λάθος, ή αν κάποιος έχει βρει κάποιο τρόπο να βγάζει βίντεο καλύτερης ποιότητας που παίζουν χωρίς πρόβλημα, ας ενημερώσει.
  11. Yannisbot, δεν έχει τύχει να μεταφέρω φωτογραφίες απ' τον υπολογιστή στο κινητό, θα το κάνω με την πρώτη ευκαιρία. Αν κάποιος άλλος το έχει κάνει και δουλεύει σωστά, καλό θα ήταν να μας το πει, ώστε να μας στείλεις μια απ' τις φωτογραφίες σου και να δοκιμάσουμε. Νεκροδαίμονα (!!!!), σοβαρή σύγκριση μεταξύ άσπρου και μαύρου μπορεί να γίνει μόνο από κάποιον που να έχει (ή να έχει παίξει) και με τις δύο συσκευές. Για το μαύρο που έχω εγώ μπορώ να πω ότι δαχτυλιές κάνει, αλλά φεύγουν εύκολα. Γρατζουνιές δεν μου έχει κάνει ακόμα, τουλάχιστον δεν έχω δει, αλλά δεν το έχω πολύ καιρό. Σε μερικούς μήνες ίσως έχω καλύτερη εικόνα. Πάντως στη συσκευασία υπάρχει προστατευτικό για την οθόνη, αν και δεν το έχω χρησιμοποιήσει.
  12. Yannisbot και όλοι όσοι θέλετε να εκμεταλλευτείτε όλη την οθόνη του κινητού: Ο video player του κινητού όταν παίζει σε full screen, κάνει resize το video κρατώντας το aspect ratio, ώστε είτε η οριζόντια να φτάσει το 400 είτε η κάθετη το 240 (400x240 είναι η ανάλυση της οθόνης). Φυσικά αυτό το κάνει υπό την προϋπόθεση το βίντεο που παίζουμε να μην ξεπερνάει το 320 στο οριζόντιο και το 240 στο κάθετο (ρωτήστε την LG γιατί υπάρχει αυτός ο περιορισμός). Συνεπώς, για να εκμεταλλευτούμε όλη την οθόνη με τη μέγιστη δυνατή ανάλυση, πρέπει να κρατήσουμε το aspect ratio της οθόνης (400:240 ή 5/3) και ταυτόχρονα να κρατήσουμε τον περιορισμό του να μην ξεπερνάμε το 320x240. Ένα βίντεο με 240 στο κάθετο και με λόγο 5/3 θα απαιτούσε οριζόντια ανάλυση 400 (προφανώς!), που υπερβαίνει το 320. Επομένως θέλουμε ένα βίντεο με οριζόνται ανάλυση 320 και λόγο οριζόντιας προς κάθετης 5/3. Επομένως: 320/(5/3)=192. Επομένως: Η μέγιστη ανάλυση ενός βίντεο που μπορεί να παίξει στο κινητό εκμεταλλευόμενο όλο το εμβαδόν της οθόνης είναι: 320x192. Προς όλους: Αν ενδιαφέρεστε, μπορώ να ετοιμάσω ένα μικρό tutorial για το πως να μετατρέψουμε αρχεία video ώστε να παίζουν με τη μέγιστη δυνατή ποιότητα στο κινητό.
  13. 128 χιλιάδες και κάτι ψιλά είναι γραμμένοι στο site, και πολλοί περισσότεροι αυτοί που μπαίνουν χωρίς να έχουν γραφτεί (μέχρι πρόσφατα κι εγώ ένας από αυτούς). Ένα ελάχιστο ποσοστό αυτών να συμμετάσχει, 1 με 2%, αρκεί. Όπως το wikipedia έσβησε την Encarta, έτσι και το openstreetmap θα σβήσει την Garmin. Μαζί μπορούμε! (και σταματάω εδώ για να μην πολιτικοποιήσω το thread :D )
  14. Στο openstreetmap (google it) μπορείς να γραφτείς και να κάνεις διορθώσεις, είτε με το χέρι, είτε με τη βοήθεια gps trace. Κατόπιν, και αφού οι διορθώσεις σου περαστούν στο χάρτη, μπορείς να κατεβάσεις το Wetravel Map Generator απ' το site του wetravel. Στη συνέχεια μέσα απ' τον generator μπορείς να κατεβάσεις το νέο χάρτη της Ελλάδας και να το μετατρέψεις σε χάρτη για το wetravel. Δυστυχώς δεν έχω καθόλου χρόνο για να περιγράψω αναλυτικά τη διαδικασία, όμως δεν είναι καθόλου δύσκολη. Μάλιστα, επειδή οι δρόμοι της γειτονιάς μου δεν υπήρχαν ούτε στο χάρτη του Garmin ούτε σε αυτό του openstreetmap, ενημέρωσα το openstreetmap και τώρα έχω στο κινητό μου το δρόμο του σπιτιού μου. Σημειωτέον, ο χάρτης της Ελλάδας που έχει για download στο site του wetravel δεν έχει ενημερωθεί απ' τον Ιούνιο. (O δικός μου είναι πιο φρέσκος απ' τα αυγά στο ψυγείο μου...) Παιδιά, το openstreetmap είναι πολύ καλή προσπάθεια και πρέπει να τη στηρίξουμε. Αν ο καθένας από εμάς μπορεί να προσθέσει ή να διορθώσει δρόμους και άλλα στοιχεία στη γειτονιά του, σύντομα θα έχουμε πολύ καλύτερους χάρτες απ' οποιαδήποτε εμπορική εφαρμογή, και μάλιστα με μηδέν κόστος. Και τη στιγμή που ο καθένας από εμάς μπορεί να καταγράψει ένα gps trace στο κινητό του με το wetravel, είναι κρίμα να μην δίνουμε αυτή την πληροφορία και σε άλλους.
  15. Είμαι νέο μέλος, αν και ως επισκέπτης έχω περάσει πολλές ώρες στο site και στο forum. Συνεπώς θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους σας για τον κόπο σας και τις πολύτιμες συμβουλές σας. Ο λόγος που γράφτηκα είναι γιατί δυστυχώς στη μετάφραση του Αρχύτα, κάποιες από από τις οδηγίες είναι λάθος. Κατά τη γνώμη μου, και έχοντας τρέξει το We-Travel σε πολλούς δρόμους (το βάζω ακόμα και όταν ξέρω το δρόμο), η σωστή μετάφραση, με αλφαβητική σειρά των αρχείων, είναι: *************************************** 2ndLeft Πάρτε τον δεύτερο δρόμο αριστερά 2ndRight Πάρτε τον δεύτερο δρόμο δεξιά 3rdLeft Πάρτε τον τρίτο δρόμο αριστερά 3rdRight Πάρτε τον τρίτο δρόμο δεξιά AhExit Έξοδος μπροστά AhExitLeft Έξοδος μπροστά αριστερά AhExitRight Έξοδος μπροστά δεξιά AhKeepLeft Σε λίγο μπείτε στην αριστερή λωρίδα AhKeepRight Σε λίγο μπείτε στη δεξιά λωρίδα AhLeftTurn Ετοιμαστείτε να στρίψετε αριστερά AhRightTurn Ετοιμαστείτε να στρίψετε δεξιά AhUTurn Ετοιμαστείτε για αναστροφή Arrive Έχετε φτάσει στον προορισμό σας BearLeft Πάρτε την αριστερή διακλάδωση BearRight Πάρτε τη δεξιά διακλάδωση Charge Διόδια δακτυλίου (Σε κάποιες πόλεις πρέπει να πληρώσεις για να μπεις σε κάποιες περιοχές, ως μέτρο αποσυμφόρησης) KeepLeft Μείνετε αριστερά KeepRight Μείνετε δεξιά LnLeft Μείνετε στην αριστερή λωρίδα LnRight Μείνετε στη δεξιά λωρίδα MwEnter Μπείτε στον αυτοκινητόδρομο MwExit Πάρτε την έξοδο MwExitLeft Πάρτε την έξοδο στα αριστερά σας MwExitRight Πάρτε την έξοδο στα δεξιά σας RbBack Κάντε ολόκληρο τον κύκλο του κόμβου RbCross Διασχίστε τον κόμβο RbExit1 Πρώτη έξοδος RbExit2 Δεύτερη έξοδος RbExit3 Τρίτη έξοδος RbExit4 Τέταρτη έξοδος RbExit5 Πέμπτη έξοδος RbExit6 Έκτη έξοδος RbLeft Προχωρήστε αριστερά στον κόμβο RbRight Προχωρήστε δεξιά στον κόμβο RoadEnd Στο τέλος του δρόμου SharpLeft (Πάρτε την) Κλειστή στροφή αριστερά (ή: Στρίψτε απότομα αριστερά) SharpRight (Πάρτε την) Κλειστή στροφή δεξιά (ή: Στρίψτε απότομα δεξιά) Straight Συνεχίστε ευθεία TryUTurn αν είναι εφικτό TurnLeft Στρίψτε αριστερά TurnRight Στρίψτε δεξιά UTurn Κάντε αναστροφή *************************************** Προσπάθησα να αλλάξω όσο λιγότερα μπορούσα. Ελπίζω να βοήθησα.
×
×
  • Create New...