MobilesNews

Το κόστος παραγωγής του iPhone 14 είναι αυξημένο κατά 20% από του 13

12

Έψαξε και έμαθε η ομάδα της ιστοσελίδας Nikkei πως οι παραλλαγές Pro στην σειρά iPhone 14 φέρουν αυξημένο κόστος παραγωγής κατά περίπου 20% σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο. Με λίγα λόγια, το iPhone 14 εξακολουθεί να αντικατοπτρίζει τη στρατηγική της Apple να παρουσιάζει συσκευές εξαιρετικά υψηλών επιδόσεων, όπως δικά της chips 4nm και νέα εξαρτήματα κάμερας.

Η εταιρεία δεν έχει αυξήσει τις τιμές για το τελευταίο της μοντέλο στις ΗΠΑ και σε ορισμένες άλλες αγορές (στην Ελλάδα συνεχίζει να είναι ακόμη πιο ακριβό), αλλά το υψηλότερο κόστος παραγωγής σημαίνει ότι το περιθώριο κέρδους της εταιρείας πιθανότατα έχει συρρικνωθεί.

“Η Apple προφανώς δεν έχει άλλη επιλογή από το να καταφύγει σε μια στρατηγική τοποθέτησης συσκευών υψηλής απόδοσης για να διαφοροποιηθεί καθώς δεν μπορεί να ανταγωνιστεί σε νέες λειτουργίες”, δήλωσε ο Minatake Kashio της Fomalhaut Techno Solutions, μιας ερευνητικής εταιρείας με έδρα το Τόκιο που βοήθησε τη Nikkei να εξετάσει τρία μοντέλα από την σειρά iPhone 14, που κυκλοφόρησαν τον Σεπτέμβριο.

Η Fomalhaut εκτιμά ότι η παραγωγή του iPhone 14 Pro Max υπολογισμένη ως προς τα εξαρτήματα μόνο κόστισε 501 $ – υψηλότερη πάνω από 60 $ από αυτή του iPhone 13 Pro Max που κυκλοφόρησε πέρυσι. Ενώ οι τιμές των εξαρτημάτων για τα high-end μοντέλα Max κυμαίνονται μεταξύ 400 και 450 $ από την πρώτη τους εμφάνιση το 2018, το τελευταίο μοντέλο αντιπροσωπεύει μια απότομη αύξηση του κόστους παραγωγής. Το κόστος του iPhone Pro 14 Max είναι επομένως το υψηλότερο από την άποψη τόσο του συνολικού όσο και του περιθωρίου αύξησης από το 2018.

Η Apple αύξησε τις τιμές για τη σειρά iPhone 14 στην Ιαπωνία, επικαλούμενη το ασθενέστερο γιεν. Στις ΗΠΑ, ωστόσο, το iPhone 14 Pro Max με τη μικρότερη χωρητικότητα αποθήκευσης πωλείται για 1.099 $ – αμετάβλητο από την αντίστοιχη έκδοση του 2018, το XS Max. Η εταιρεία φαίνεται ότι αποφάσισε να απορροφήσει το πρόσθετο κόστος παραγωγής αντί να το μετακυλίσει στους καταναλωτές.

Το υψηλότερο κόστος παραγωγής οφείλεται κυρίως στα chip A16 Bionic που χρησιμοποιούνται στα μοντέλα iPhone 14 Pro και Pro Max. Το chip κοστίζει 110 $ – πάνω από 2,4 φορές περισσότερο από την έκδοση A15 που χρησιμοποιήθηκε στο iPhone 13 Pro Max που κυκλοφόρησε πέρυσι. Η Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) και η Samsung Electronics της Νότιας Κορέας είναι οι μόνες εταιρείες που μπορούν να παράγουν μαζικά τα chips 4 nm.

Το iPhone 14 διαθέτει επίσης νέα εξαρτήματα κάμερας, συμπεριλαμβανομένων των αισθητήρων εικόνας CMOS του Sony Group. Οι αισθητήρες είναι έως και 30% μεγαλύτεροι από αυτούς που βρέθηκαν σε προηγούμενα μοντέλα και η τιμή τους είναι περίπου 50% υψηλότερη στα 15 $.

Το iPhone 14, όπως και οι προκάτοχοί του, διαθέτει οθόνη που η Apple προμηθεύτηκε από την Samsung.

Στο iPhone 14 ενσωματώνονται επίσης τα chips διαχείρισης ενέργειας της Apple αφού η εταιρεία απέκτησε μέρος της Dialog Semiconductor με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο το 2018.

Προμηθευτές της Apple

Τα περισσότερα εξαρτήματα για το iPhone 14 προέρχονται κυρίως από προμηθευτές των ΗΠΑ, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 32,4% του κόστους ανταλλακτικών – περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το μοντέλο του 2021. Η Νότια Κορέα, ο νούμερο ένα προμηθευτής πέρυσι, είδε το μερίδιό της να μειώνεται κατά περισσότερες από 5 μονάδες στο 24,8%. Η αύξηση του μεριδίου των εξαρτημάτων που κατασκευάζονται από την Apple συνέβαλε στην αύξηση του ποσοστού των προμηθειών από τις ΗΠΑ.

Η Apple έχει μεταφέρει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής iPhone στην Κίνα, όμως τώρα διαφοροποιείται σε άλλα μέρη όπως η Ινδία και η Νοτιοανατολική Ασία στο πλαίσιο των εμπορικών εντάσεων ΗΠΑ-Κίνας. Η αναθεώρηση των αλυσίδων εφοδιασμού ηλεκτρονικών και άλλων εξαρτημάτων από την Apple ενδέχεται να αλλάξει τις στρατηγικές προμηθειών στο μέλλον.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Καλώς ήλθατε {{inv_username}}

comments

  1. says:
    {{ getCommDate(item.date) }}

{{inv_error}}

Σύνδεση

You may also like