NewsΤηλεπικοινωνίες

Οι τεχνολογικοί κολοσσοί στο στόχαστρο του Ιράν

2

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή παίρνει μια απρόσμενη και επικίνδυνη τροπή για την παγκόσμια τεχνολογία. Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν (IRGC) ανακοίνωσαν ευθέως ότι οι αμερικανικοί τεχνολογικοί κολοσσοί βρίσκονται στο στόχαστρο του Ιράν, απειλώντας ονόματα που όλοι έχουμε στις τσέπες μας ή στα γραφεία μας. Σύμφωνα με προηγούμενη αναφορά στο CBS News, το Ιράν προειδοποιεί ότι θα χτυπήσει εγκαταστάσεις εταιρειών όπως η Apple και η Google στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Μια λίστα “στόχων” που προκαλεί σοκ

Η ανακοίνωση δεν έμεινε σε αόριστες απειλές. Οι Φρουροί της Επανάστασης δημοσίευσαν μια συγκεκριμένη λίστα στην εφαρμογή Telegram, κατονομάζοντας 18 αμερικανικές επιχειρήσεις. Ανάμεσα στα μεγαθήρια της τεχνολογίας βρίσκουμε την Apple, τη Microsoft, την Intel, τη Google, τη Meta, την IBM, την Nvidia και τη Cisco. Το Ιράν όμως δεν σταμάτησε εκεί. Η λίστα περιλαμβάνει την Tesla, τη Boeing, ακόμα και τον τραπεζικό κολοσσό J.P. Morgan.

Το Ιράν χρησιμοποιεί βαρείς χαρακτηρισμούς, αποκαλώντας αυτές τις εταιρείες “τρομοκράτες”. Η προειδοποίηση είναι ωμή: οι εργαζόμενοι πρέπει να εγκαταλείψουν αμέσως τους χώρους εργασίας τους αν θέλουν να σώσουν τη ζωή τους. Μάλιστα, οι Φρουροί της Επανάστασης κάλεσαν τους κατοίκους που μένουν σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου από τα γραφεία αυτών των εταιρειών να απομακρυνθούν προς ασφαλή σημεία.

τεχνολογικοί κολοσσοί στόχαστρο Ιράν

Η κατηγορία για κατασκοπεία
και τεχνητή νοημοσύνη

Γιατί όμως το Ιράν στοχεύει την Apple ή τη Google; Η Τεχεράνη ισχυρίζεται ότι αυτές οι εταιρείες λειτουργούν ως βραχίονας της αμερικανικής κυβέρνησης και των μυστικών υπηρεσιών. Οι IRGC υποστηρίζουν ότι οι εταιρείες πληροφορικής και τεχνητής νοημοσύνης (AI) βοηθούν τον αμερικανικό στρατό να επιλέγει στόχους για επιθέσεις κατά του Ιράν.

Στην ουσία, το Ιράν βλέπει την υψηλή τεχνολογία ως προέκταση της στρατιωτικής ισχύος των ΗΠΑ. Θεωρεί ότι τα δεδομένα και τα συστήματα αυτών των κολοσσών αποτελούν νόμιμους στρατιωτικούς στόχους, καθώς βοηθούν στις “τρομοκρατικές επιχειρήσεις” της Ουάσιγκτον, όπως τις αποκαλεί. Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις του Ιράν, οι ΗΠΑ φαίνεται να αγνόησαν τις απαιτήσεις για διακοπή αυτών των δραστηριοτήτων.

Η αντίδραση των αγορών και η ασφάλεια

Παρά τη σοβαρότητα της απειλής, οι επενδυτές της Apple φαίνεται να μην πτοήθηκαν ιδιαίτερα. Η μετοχή της εταιρείας σημείωσε άνοδο, κλείνοντας στα 253,79 δολάρια, δείχνοντας μια αξιοσημείωτη ψυχραιμία μπροστά στις γεωπολιτικές πιέσεις.

Από την πλευρά της, η αμερικανική κυβέρνηση δήλωσε έτοιμη να αποκρούσει οποιαδήποτε επίθεση των Φρουρών της Επανάστασης. Αν και το Ιράν δεν διαθέτει πυραύλους που να μπορούν να φτάσουν στο έδαφος των ΗΠΑ, η ανησυχία παραμένει έντονη για το ενδεχόμενο τρομοκρατικών χτυπημάτων σε αμερικανικό έδαφος ή κατά υποδομών σε τρίτες χώρες. Η τεχνολογία βρίσκεται πλέον στην πρώτη γραμμή μιας σύγκρουσης που δεν διεξάγεται μόνο με όπλα, αλλά και με κώδικα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Καλώς ήλθατε {{inv_username}}

comments

  1. says:
    {{ getCommDate(item.date) }}

{{inv_error}}

Σύνδεση

You may also like