AppsNews

Ο Dr. Google είναι αληθινός! Ένα εργαλείο AI που ακούει τον βήχα σας και κάνει διάγνωση!

1
Ειλικρινά με το χέρι στην καρδιά, πόσες φορές κάνατε το γνωστό λάθος να συμβουλευτείτε ποτέ για μια διάγνωση τον Dr. Google; Με ένα “γραφείο” ανοιχτό 24 ώρες το 24 ωρο, 365 ημέρες το χρόνο, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να πληκτρολογήσετε τα συμπτώματά σας στη γραμμή αναζήτησης Google και μπορείτε να λάβετε κάποια διάγνωση που μπορεί να ισχύει ή να μην ισχύει για την πραγματική σας κατάσταση. Γι’ αυτό, όταν μιλήσετε σε έναν πραγματικό γιατρό και του εξηγήσετε γιατί πιστεύετε ότι έχετε μια καταληκτική πάθηση, πιθανότατα θα σας ρωτήσει, “Από ποιον πήρατε αυτή τη διάγνωση, Dr. Google;”
Πάμε όμως ένα βήμαπαρακάτω, καθώς η Google εργάζεται σε ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που ονομάζεται “HeAR” που χρησιμοποιεί ακουστικά δεδομένα και τεχνητή νοημοσύνη για να βοηθήσει στον εντοπισμό των πρώιμων σημείων ορισμένων ασθενειών. Μία από τις ασθένειες που μπορούν να εντοπιστούν νωρίς χρησιμοποιώντας αυτή τη διαδικασία είναι η φυματίωση. Με τις περισσότερες “δολοφονικές” ασθένειες, το κλειδί για την επιβίωση είναι η ταχύτητα της διάγνωσης και αυτό είναι κάτι περισσότερο από μια ελπίδα για το μέλλον. Μια εταιρεία αναπνευστικής υγειονομικής περίθαλψης στην Ινδία χρησιμοποιεί το HeAR τώρα για να βελτιώσει τα δικά της μοντέλα βιοακουστικής τεχνητής νοημοσύνης.
Κάνοντας διαχωρισμός των γραμμάτων της συντομογραφίας HeAR, να πούμε ότι αυτή σύνθεση σημαίνει: Health Acoustic Representations, το οποίο είναι ένα εργαλείο που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι ερευνητές για να δημιουργήσουν μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που, όπως λέει η Google, “ακούνε ανθρώπινους ήχους και επισημαίνουν πρώιμα σημάδια ασθένειας”. Η Google εκπαίδευσε το HeAR χρησιμοποιώντας 300 εκατομμύρια ηχητικά δεδομένα και 100 εκατομμύρια, ή το ένα τρίτο από αυτά, ήταν ήχοι βήχα. Σε μια νέα έκδοση υψηλής τεχνολογίας του “στρίψτε προς τα δεξιά και βήξτε”, ένας γιατρός θα μπορούσε να σας ζητήσει να βήξετε και χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη, να σας διαγνώσει με βάση την ανάλυση τεχνητής νοημοσύνης του βήχα.
Σύμφωνα με την Google, το HeAR, με λιγότερα δεδομένα εκπαίδευσης από άλλα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, ξεπερνά τους αντιπάλους του. Και αυτό που κάνει όλο αυτό πολύ συναρπαστικό είναι ότι αυτή η τεχνολογία μπορεί να χωρέσει μέσα σε ένα κινητό τηλέφωνο. Οι δυνατότητες εδώ είναι τεράστιες. Φανταστείτε να παίρνετε ένα smartphone σε μια απομακρυσμένη περιοχή που απέχει πολύ από ένα νοσοκομείο και την υγειονομική περίθαλψη και να είστε σε θέση να κάνετε εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου χρησιμοποιώντας ένα μικρόφωνο smartphone αντί για ένα ακριβό μηχάνημα απεικόνισης όπως ακτινογραφία, αξονική τομογραφία ή μαγνητική τομογραφία.
Τίποτα όμως δεν είναι τυχαίο σε αυτή την εξέλιξη, αντιθέτως, η Google συνεργάστηκε με την ινδική Salcit Technologies, μια εταιρεία αναπνευστικής υγειονομικής περίθαλψης που έχει το δικό της βιοακουστικό μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που ονομάζεται Swaasa. Το τελευταίο χρησιμοποιεί ήχους βήχα για να βοηθήσει στον προσδιορισμό της κατάστασης των πνευμόνων του ασθενούς. Το Salcit χρησιμοποιεί επίσης τους ήχους ασθενών που βήχουν για να βελτιώσει την έγκαιρη ανίχνευση της φυματίωσης από τον Swaasa.
Όμως να ξεκαθαρίσουμε πως έχουν δίκιο οι γιατροί να μην πιστέψουν ότι με το HeAR θα γίνουν εγκυρότατες διαγνώσεις ασθενειών, αλλά είναι ένα καλό σύγχρονο εργαλείο και μέχρι εκεί.
[via]

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Καλώς ήλθατε {{inv_username}}

comments

  1. says:
    {{ getCommDate(item.date) }}

{{inv_error}}

Σύνδεση

You may also like