MobilesNews

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικρίνει την Apple που φέρνει τις λειτουργίες AI στην ΕΕ

0

To μισός μέρος της κεντρικής ομιλίας της Apple στο Παγκόσμιο Συνέδριο Προγραμματιστών της νωρίτερα αυτόν τον μήνα ήταν αφιερωμένο στις λειτουργίες AI και στον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία θα τις συνδυάσει στο επερχόμενο iOS 18 και iPadOS 18. Βέβαια εδώ θα αναφέρουμε πως τίποτα από όλα αυτά δεν έχει καμία σημασία για τους χρήστες της Ευρώπης, αφού η Apple αποφάσισε να μην φέρει τη δυνατότητα Apple Intelligence σε iPhone και iPad στην ΕΕ.

Ποιος ήταν ο ένας και μοναδικός λόγος που πάρθηκε αυτή η απόφαση; Όπως τόνισε η εταιρεία, τα πάντα οφείλονται στις αβεβαιότητες σχετικά με τον Νόμο για τις Ψηφιακές Αγορές της ΕΕ, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ τον Μάρτιο και ήδη ανάγκασε μια δέσμη παραχωρήσεων από την Apple. Η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για “Ψηφιακή Εποχή και και Επίτροπος Ανταγωνισμού”, Margrethe Vestager, σχολίασε αυτή την άρνηση της Apple και είπε:

Έτσι, η Apple είπε ότι δεν θα κυκλοφορήσει τις νέες ενεργοποιημένες λειτουργίες της στο περιβάλλον της IRS και λένε ότι δεν θα το κάνουν λόγω των υποχρεώσεων που έχουν στην Ευρώπη. Και οι υποχρεώσεις που έχουν στην Ευρώπη, είναι να είναι ανοιχτοί για ανταγωνισμό, αυτό είναι κάπως η σύντομη έκδοση του DMA. Και το βρίσκω πολύ ενδιαφέρον, ότι λένε ότι θα αναπτύξουμε τώρα την τεχνητή νοημοσύνη εκεί όπου δεν είμαστε υποχρεωμένοι να ενεργοποιήσουμε τον ανταγωνισμό. Νομίζω ότι αυτή είναι η πιο εντυπωσιακή, ανοιχτή δήλωση ότι γνωρίζουν 100% ότι αυτός είναι ένας άλλος τρόπος απενεργοποίησης του ανταγωνισμού, όπου έχουν ήδη ένα προπύργιο.

Αυτή ήταν μια απάντηση σε μια συνεδρία Q&A στο Forum Europa, επομένως δεν είναι επίσημο δελτίο τύπου ή κάτι παρόμοιο, αλλά η Vestager είναι εδώ και πολύ καιρό από τα ελάχιστα πρόσωπα που έχει έντονο λόγο πάνω σε όλα τα θέματα που σχετίζονται με μεγάλες αμερικανικές εταιρείες και τη μεταχείρισή τους στην αγορά της ΕΕ.

Βασικά, σύμφωνα με τα λόγια του Vestager, αυτό που κάνει η Apple αποκρύπτοντας τις λειτουργίες AI είναι μια παραδοχή ότι η εφαρμογή των ίδιων των χαρακτηριστικών θα θεωρηθεί αντιανταγωνιστική από την Ευρωπαική Επιτροπή.

Φυσικά μην αποκλείουμε το πιθανό σενάριο που θέλει την Apple απλώς να καθυστερήσει την κυκλοφορία του Apple Intelligence στην ΕΕ – όπως η Google που άργησε να φέρει και το Gemini, αλλά τελικά το έκανε. Και αν ρίξουμε μια άλλη ματιά στη δήλωση της Apple σχετικά με το θέμα, φαίνεται ότι θέλει να συνεργαστεί με την EC για να βρει μια λύση:

Πριν από δύο εβδομάδες, η Apple αποκάλυψε εκατοντάδες νέα χαρακτηριστικά που είμαστε ενθουσιασμένοι να φέρουμε στους χρήστες μας σε όλο τον κόσμο. Έχουμε μεγάλο κίνητρο να κάνουμε αυτές τις τεχνολογίες προσβάσιμες σε όλους τους χρήστες. Ωστόσο, λόγω των ρυθμιστικών αβεβαιοτήτων που επιφέρει ο Νόμος για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA), δεν πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να διαθέσουμε τρία από αυτά τα χαρακτηριστικά — το iPhone Mirroring, τις βελτιώσεις SharePlay Screen Sharing και το Apple Intelligence — στην ΕΕ μας χρήστες φέτος. Συγκεκριμένα, ανησυχούμε ότι οι απαιτήσεις διαλειτουργικότητας του DMA θα μπορούσαν να μας αναγκάσουν να υπονομεύσουμε την ακεραιότητα των προϊόντων μας με τρόπους που θέτουν σε κίνδυνο το απόρρητο των χρηστών και την ασφάλεια των δεδομένων. Δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μια προσπάθεια να βρούμε μια λύση που θα μας επέτρεπε να παρέχουμε αυτές τις δυνατότητες στους πελάτες μας στην ΕΕ χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την ασφάλειά τους.

[via]

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Καλώς ήλθατε {{inv_username}}

comments

  1. says:
    {{ getCommDate(item.date) }}

{{inv_error}}

Σύνδεση

You may also like