AppsMobilesNews

Google: Θέλει να καταστήσει τα κλεμμένα τηλέφωνα Android ουσιαστικά μη εμπορεύσιμα

0

Τραυματικές εμπειρίες με την απώλεια smartphones έχουν δυστηχώς αρκετοί από εμάς και συνήθως είναι ένα αντικείμενο που αποτελεί πολύ συνηθισμένο στόχο για κλέφτες, επειδή περιέχουν πολύτιμα προσωπικά δεδομένα και αποφέρουν υψηλές τιμές σε αγορές μεταχειρισμένων. Για την προστασία αυτών των δεδομένων, το Android περιλαμβάνει λειτουργίες προστασίας από κλοπή που κλειδώνουν ένα κλεμμένο τηλέφωνο. Ενώ οι κλέφτες μπορεί να προσπαθήσουν να σβήσουν τα τηλέφωνα που σκοπεύουν να πουλήσουν, το Android διαθέτει ήδη ισχυρή προστασία από μη εξουσιοδοτημένες επαναφορές εργοστασιακών ρυθμίσεων. Η Google ανακοίνωσε σήμερα ότι αυτές οι προστασίες επαναφοράς εργοστασιακών ρυθμίσεων θα γίνουν ακόμη πιο ισχυρές αργότερα φέτος.

Υπάρχει πολλοί και διάφοροι τρόπου για να επαναφέρετε τις εργοστασιακές ρυθμίσεις σε ένα τηλέφωνο Android. Ωστόσο, η ενεργοποίηση μιας επαναφοράς μέσω του μενού ανάκτησης Android ή της υπηρεσίας Εύρεση συσκευής της Google, ενεργοποιεί την “Προστασία επαναφοράς εργοστασιακών ρυθμίσεων (FRP)”. Κατά τη διάρκεια της ρύθμισης μετά από μια τέτοια επαναφορά, ο οδηγός απαιτεί να επαληθεύσετε την κατοχή είτε συνδεόμενοι στον προηγουμένως συσχετισμένο λογαριασμό Google είτε εισάγοντας τον προηγούμενο κωδικό PIN, τον κωδικό πρόσβασης ή το μοτίβο κλειδώματος οθόνης της συσκευής. Η αποτυχία αυτού του βήματος επαλήθευσης μπλοκάρει την ολοκλήρωση της ρύθμισης, καθιστώντας τη συσκευή άχρηστη.

Με ενεργή την “Προστασία Επαναφοράς Εργοστασιακών Ρυθμίσεων” που αποτελεί μέρος του Android εδώ και πολύ καιρό, το Android αποθηκεύει ένα κλειδί σε μια προστατευμένη περιοχή ξεχωριστά από τα αρχεία δεδομένων χρήστη, διασφαλίζοντας ότι θα αντέξει σε μια επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων. Αυτό το κλειδί δημιουργείται όταν προσθέτετε για πρώτη φορά έναν λογαριασμό Google στη συσκευή και καταργείται μόνο κατά τη διάρκεια μιας επαναφοράς εργοστασιακών ρυθμίσεων που ξεκινά μέσω της εφαρμογής “Ρυθμίσεις”, καθώς αυτή η μέθοδος απαιτεί πρώτα να κάνετε έλεγχο ταυτότητας με το κλείδωμα οθόνης σας. Το FRP ενεργοποιείται μετά από επαναφορές από το μενού ανάκτησης (καθώς οποιοσδήποτε έχει φυσική πρόσβαση μπορεί να το ενεργοποιήσει) ή μέσω της Εύρεσης Συσκευής μου (η οποία συνήθως σηματοδοτεί μια χαμένη ή κλεμμένη συσκευή), ακριβώς επειδή αυτές οι μέθοδοι παρακάμπτουν τον τυπικό έλεγχο ταυτότητας κλειδώματος οθόνης που απαιτείται στις “Ρυθμίσεις”.

Όλοι θα συμφωνήσουνε πως τελικά η “Προστασία Επαναφοράς Εργοστασιακών Ρυθμίσεων (FRP)” είναι μια πολύτιμη λειτουργία που αποθαρρύνει την κλοπή, καθιστώντας τα κλεμμένα τηλέφωνα Android άχρηστα για πιθανούς αγοραστές, εάν δεν διαγραφούν σωστά. Ωστόσο, η FRP δεν είναι αλάνθαστη. Οι κλέφτες έχουν ανακαλύψει πολλές μεθόδους με την πάροδο των ετών για να την παρακάμψουν. Αυτές οι παρακάμψεις συνήθως περιλαμβάνουν την παράκαμψη του οδηγού εγκατάστασης, επιτρέποντας σε κάποιον να χρησιμοποιεί το τηλέφωνο χωρίς να εισάγει τα στοιχεία του λογαριασμού Google του προηγούμενου κατόχου ή το κλείδωμα οθόνης.

Στο Android 15 , η Google εισήγαγε αρκετές βελτιώσεις στην Προστασία Επαναφοράς Εργοστασιακών Ρυθμίσεων, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να μειώσουν την αποτελεσματικότητα αυτών των παρακάμψεων του οδηγού εγκατάστασης. Για παράδειγμα, ακόμη και αν κάποιος παρακάμψει τον οδηγό εγκατάστασης, το Android 15 τον εμποδίζει να προσθέσει έναν νέο λογαριασμό Google, να ορίσει ένα νέο κλείδωμα οθόνης ή να εγκαταστήσει νέες εφαρμογές. Το πιο σημαντικό είναι ότι ούτε η παράκαμψη του οδηγού εγκατάστασης ούτε η ενεργοποίηση της ρύθμισης προγραμματιστή “Ξεκλείδωμα OEM” θα απενεργοποιήσουν πλέον το FRP. Η προστασία παραμένει ενεργή και οι περιορισμοί της ισχύουν μέχρι κάποιος να επαληθεύσει με επιτυχία την κατοχή της συσκευής.

Κατά τη διάρκεια του The Android Show: I/O Edition , η Google ανακοίνωσε σχέδια για “περαιτέρω ενίσχυση των προστασιών επαναφοράς εργοστασιακών ρυθμίσεων, οι οποίες θα περιορίσουν όλες τις λειτουργίες σε συσκευές που επαναφέρονται χωρίς την εξουσιοδότηση του κατόχου”. Ενώ η εταιρεία δεν έδωσε πολλές λεπτομέρειες, ένα στιγμιότυπο οθόνης που μοιράστηκε υποδηλώνει ότι το Android πιθανότατα θα εντοπίσει εάν κάποιος παρακάμψει τον οδηγό εγκατάστασης και στη συνέχεια θα επιβάλει μια άλλη επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων, αποτρέποντας τη μη εξουσιοδοτημένη χρήση μέχρι ο χρήστης να αποδείξει την ιδιοκτησία.

Αυτό στιγμιότυπο οθόνης εμφανίζει ένα παράθυρο διαλόγου που ζητά από τον χρήστη να κάνει “επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων σε αυτήν τη συσκευή”. Εξηγεί, “η επαναφορά αυτής της συσκευής έγινε, αλλά ο έλεγχος ταυτότητας απέτυχε κατά τη ρύθμιση. Για να χρησιμοποιήσετε αυτήν τη συσκευή, επαναφέρετε ξανά και εισαγάγετε το προηγούμενο κλείδωμα οθόνης ή τα διαπιστευτήρια του Λογαριασμού Google της συσκευής”. Πιθανώς, αυτό το παράθυρο διαλόγου θα εμφανίζεται κάθε φορά που το Android ανιχνεύει παράκαμψη του οδηγού ρύθμισης, ενδεχομένως επαναλαμβανόμενη μετά από κάθε προσπάθεια μέχρι ο χρήστης να επαληθεύσει με επιτυχία την ιδιοκτησία. Αυτό επιβάλλει τον σωστό έλεγχο ταυτότητας και διασφαλίζει ότι η συσκευή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί καθόλου — ούτε καν για βασικές λειτουργίες όπως τηλεφωνικές κλήσεις — χωρίς επαλήθευση, μια σημαντική αλλαγή από την προηγούμενη συμπεριφορά FRP.

Η Google δήλωσε ότι αυτή η βελτίωση του FRP θα έρθει “αργότερα φέτο”.

[via]

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Καλώς ήλθατε {{inv_username}}

comments

  1. says:
    {{ getCommDate(item.date) }}

{{inv_error}}

Σύνδεση

You may also like